Trein-naar-Turkije-Istanboel-Sofia

Met de trein naar Turkije: leuke treinroutes vanuit Nederland

Ik houd van treinreizen: wat mij betreft is het de meest relaxte manier om meer van Europa te ontdekken! Ik heb al heel wat treinreizen gemaakt, maar de leukste keer was toch wel met de trein naar Turkije vanuit Nederland. In dit artikel deel ik diverse treinroutes van Nederland naar Turkije met leuke stops onderweg!

Tip 1: Interrail Pass in plaats van losse treinkaartjes

De goedkoopste manier om een treinreis in Europa te maken is vaak een Interrail Pass. Met deze pas koop je een aantal reisdagen om in 1 maand (of meerdere maanden) door heel Europa te reizen. Je haalt het meeste uit deze pas in de landen waar het duur is om met de trein te reizen (denk aan Zwitserland of Frankrijk).

Ik zou je aanraden om een globaal schema te maken van jouw reisroute en te bekijken wat je kwijt bent aan alle losse treintickets. Meestal ben je onder de eindstreep goedkoper uit door een Interrail Pass te gebruiken.

Tip 2: gebruik de app Rail Planner voor het vinden van treinroutes

Via de app Rail Planner van Interrail kun je gemakkelijk uitzoeken hoe je van A naar B reist met de trein. Vul jouw startpunt en eindpunt in en de app laat zien of er directe treinen beschikbaar zijn of dat je ergens moet overstappen. Daarnaast zie je ook of dat een bepaald traject een reservering vereist of niet. Ideaal! Je kunt jouw trip bovendien opslaan, inclusief exacte vertrektijden. Zo hoef je maar een keer jouw research te doen.

Lees ook: 10 Interrail tips voor als je met de trein door Europa gaat reizen

Interrail-map

Leuke routes met de trein naar Turkije vanuit Nederland

Route 1: Nederland – Wenen – Bratislava – Boedapest – Boekarest – Istanboel

De eerste etappe om met de trein naar Turkije te reizen is van Nederland naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Er zijn heel wat opties om naar Wenen te reizen. Allereerst kun je de nachttrein van Amsterdam naar Wenen nemen. Deze treinreis duurt zo’n 14 uur. Let op dat je nog wel een stoel of bed moet reserveren voor deze treinreis (ook als je een Interrail Pass gebruikt).

Er zijn ook heel wat routes naar Wenen met een overstap. Meestal stap je over in het Duitse Frankfurt, maar onderweg kun je ook in Keulen, Neurenberg of Linz stoppen. In Wenen kun je je gemakkelijk een paar dagen vermaken en ook in de omgeving is veel te zien, dus plan genoeg tijd voor deze stad in!

Lees ook: 22x wat te doen in Wenen? De leukste tips!

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

Van Wenen is het maar een korte treinreis naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Deze directe treinreis duurt maar 1 uur. Je komt ofwel op Bratislava-Petrzalka in het zuiden of op Bratislava Hlavna Stanica in het noorden aan. Deze stad verdient misschien niet de prijs voor mooiste hoofdstad, maar het centrum is best gezellig en in Bratislava kun je veel over de Sovjet-geschiedenis leren.

Bratislava is een vrij compacte stad, dus je kunt de stad best in 1 dag ontdekken. Als je vroeg de trein vanuit Wenen pakt kun je ’s avonds dus nog de trein naar een volgende bestemming pakken. Voor Interrailers is dit fijn, want als je voor 23.59 uur in de volgende trein stapt hoef je maar 1 reisdag te gebruiken.

Vanaf Bratislava kun je namelijk de trein pakken naar een van mijn favoriete steden in Europa: Boedapest in Hongarije. De directe trein doet er 2,5 uur over, met een overstap ben je iets langer onderweg.

Ik heb inmiddels al veel tijd in Boedapest doorgebracht, maar ik blijf er graag terugkomen. Er is altijd wel wat nieuws te ontdekken in deze relaxte stad: een aparte ruïnebar, een lokaal biercafé, een fotogeniek straatje, bijzondere kunst op straat of een onbekend uitzichtpunt. Je kunt je gemakkelijk een week vermaken hier, maar ik zou in ieder geval minstens 3 dagen in Boedapest blijven.

Parlementsgebouw-Boedapest-avond
Jessica-ochtend-zonsopkomst-Vissersbastion-Boedapest-tips

Als je de trein naar Turkije vanaf Boedapest neemt zijn er verschillende opties. In deze voorbeeldroute gaan we van Boedapest naar de Roemeense hoofdstad Boekarest. Je kunt in principe een directe trein nemen, maar ik zou je aanraden om onderweg te stoppen. Stop bijvoorbeeld in Deva om het Corvin Kasteel te bezoeken of overnacht in het fotogenieke Sibiu of het heerlijke Brasov: omringd door bergen en kastelen, ik heb hier niet voor niets een paar maanden gewoond!

Uitzicht-vanaf-top-Tampa

Uiteindelijk reis je door naar de hoofdstad van Roemenië: Boekarest. Heel eerlijk? Het is niet de mooiste of meest sfeervolle stad, maar de stad heeft zeker een interessante geschiedenis. De schoonheid van Boekarest zit in de verhalen. Ik zou 2 dagen in Boekarest blijven.

Lees ook: wat te doen in Boekarest? De leukste dingen om te doen!

Parlementspaleis-van-zijkant-closeup

De laatste etappe met de trein naar Turkije gaat van Boekarest naar Istanboel, met de Bosphorus Express. Tijdens de pandemie heeft deze trein een tijdje niet gereden, maar sinds 2022 kun je weer instappen bij deze nachttrein. De treinreis is een flinke rit: je bent zo’n 19 uur onderweg naar Istanboel-Halkali, een treinstation ten westen van Istanboel.

In de zomermaanden kun je de directe trein nemen, maar tussen oktober en mei moet je eerst naar de Bulgaarse steden Dimitrovgrad of Plovdiv reizen om daar in te stappen voor de nachttrein. Helaas moet je altijd ’s nachts wakker worden voor de controle bij de grensovergang tussen Bulgarije en Turkije. Niet heel fijn als je ligt te slapen, maar hier ontkom je niet aan.

uitzicht-over-Plovdiv-Bulgarije

Vanaf Istanboel-Halkali is het ongeveer 45 minuten reizen naar het centrum van Istanboel en een ticket is ongeveer €1 euro. Ik zou je aanraden om minstens 3 dagen in Istanboel te blijven: er is zo veel te zien en te doen! De stad is druk, maar er zijn ook genoeg plekken waar je de rust kunt opzoeken.

Lees ook: 3 dagen in Istanboel – wat kun je doen tijdens een stedentrip?

istanboel-tips-blauwe-moskee

Route 2: Nederland – Parijs – München – Salzburg – Ljubljana – Belgrado – Sofia – Istanboel

Misschien heb je wel eens van de Orient Express gehoord? Dit is een beroemde treinreis van Parijs naar Turkije. In 1833 vertrok de eerste Orient Express vanaf Gare de l’Est in Parijs.

Vanaf Nederland kun je prima met de trein naar Turkije met als eerste stop Parijs. Er gaat regelmatig een directe trein van Amsterdam naar Parijs en binnen 3,5 uur sta je al in de Franse hoofdstad. Je kunt je prima weken vermaken in deze prachtige stad, maar ik zou minstens 3 dagen voor Parijs vrijhouden tijdens jouw reis.

Sacre-coeur-parijs-vakantie-dicht-bij-huis

Vanaf Parijs neem je de trein naar de volgende stop: het Duitse München. De directe trein doet er 5,5 uur over. Wanneer je moet overstappen in bijvoorbeeld Stuttgart of Mannheim reis je ongeveer 6 uur. Ben je in oktober in München? Plan jouw bezoek dan rondom het Oktoberfest! Al kun je de rest van het jaar ook prima terecht bij de biergartens voor een drankje en wat gezelligheid.

Uitzicht-in-trein-Duitsland-naar-Turkije

Vanaf München ben je binnen 2 uur met een directe trein in Salzburg, een van mijn favoriete plekken in Oostenrijk. Salzburg is compact, heeft prachtige barokke gebouwen en is omringd door diverse bergen. Doordat de stad vrij compact is kun je in 1 dag veel zien (al is 2 dagen relaxter).

Lees ook: de mooiste uitzichten in Salzburg

Uitkijkpunten-Salzburg

Vanaf Salzburg moet je sowieso overstappen om in de Sloveense hoofdstad Ljubljana uit te komen. De beste route is om van Salzburg in 2,5 uur naar Villach in Oostenrijk te reizen. Vanaf Villach neem je de trein naar Ljubljana. Deze treinreis duurt minder dan 2 uur. Onderweg kun je eventueel in Lesce uitstappen om het Meer van Bled te bezoeken.

Uitzichtpunt-over-meer-van-Bled-en-omgeving

Ljubljana is de snoezige hoofdstad van Slovenië. Het is bovendien een ideale uitvalsbasis om meer van het land te ontdekken. Slovenië is vrij compact dus vanaf de centraal gelegen hoofdstad kun je prima dagtrips ondernemen.

Lees ook: wat te doen in Ljubljana en omgeving?

Zonsondergang-vanaf-kasteelheuvel-Ljubljana-Slovenie

Momenteel kun je alleen de nachttrein van Ljubljana naar Belgrado in Servië nemen: overdag gaan er geen treinen. Het is wel mogelijk om met bussen deze etappe af te leggen. De reis met de nachttrein van Ljubljana naar Belgrado duurt zo’n 9 uur, maar je kunt ervoor kiezen om onderweg in Zagreb in Kroatië te stoppen. De Servische hoofdstad Belgrado wordt in het treinverkeer vaak met Belgrade of Beograd aangegeven. Hier vind je enkele tips om je voor een dag of 2 te vermaken in Belgrado.

Het volgende stuk is een beetje avontuurlijk, want er is weinig informatie over het treinsysteem in Servië. Sommige treinroutes en werkzaamheden staan bijvoorbeeld niet aangegeven in de Rail Planner app van Interrail. De beste manier om van Belgrado naar Sofia in Bulgarije te reizen is met een overstap in het Servische Niš.

Omdat er in 2022 nog steeds wordt gewerkt aan het spoor tussen Niš en Dimitrovgrad (bij de grens met Servië en Bulgarije) kun je voor dit deel alleen de bus nemen. Vanaf Dimitrovgrad kun je dan weer een trein nemen naar de hoofdstad Sofia. Maar bereid je voor op een lange reis als je van Belgrado naar Sofia reist!

Sofia is een stad die je prima in 2 dagen kunt ontdekken. Het centrum is compact en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar vandaan. Doordat Sofia aan de voet van het Vitosha-gebergte ligt kun je hier ook nog een paar uur wandelen langs watervallen en mooie uitzichtpunten.

Lees ook: leuke tips voor Sofia, de hoofdstad van Bulgarije

Alexander-Nevski-kathedraal-sofia-Bulgarije

Vanaf Sofia reis je tot slot met de nachttrein naar Istanbul-Halkali, het treinstation ten westen van Istanboel. En dan zit je reis met de trein naar Turkije er alweer op!

Met de trein naar Turkije, route 3: Nederland – Interlaken – Chur – Milaan – Ljubljana -Boedapest – Timisoara – Sofia – Istanboel

Dit is de route met de trein naar Turkije die ik zelf in het najaar van 2021 heb gevolgd. Via Duitsland, Zwitserland, Italië, Slovenië, Hongarije, Servië en Bulgarije ben ik naar Turkije gereisd.

Ik heb zelf meerdere overstappen in Duitsland moeten nemen voor mijn reis naar Zwitserland (via Frankfurt en Mannheim), maar het kan inmiddels makkelijker. Sinds december 2021 rijdt de nachttrein van Amsterdam naar Zürich weer. Daarnaast gaat er ook een directe trein van Amsterdam naar Basel.

Internet-aan-boord-trein-Duitsland
Trein-Interlaken-Zwitserland

Vanaf Zürich en Basel kun je een directe trein naar Interlaken nemen, een van mijn favoriete plekken in Europa. Als je een wandelaar of outdoor liefhebber bent zit je hier goed en kun je je hier gemakkelijk een week vermaken!

Lees ook: wat te doen in Interlaken en omgeving?

Uitzicht-over-Interlaken-vanaf-Hardermandli

Zwitserland is zo’n heerlijk land om met de trein te verkennen: het is geen straf om een paar uur in de trein te zitten. En met een Interrail Pass ben je veel voordeliger uit dan met losse treintickets kopen.

Voor mijn treinreis door Zwitserland nam ik een directe trein van Interlaken-Ost naar Luzern. Deze reisroute wordt ook wel de Golden Pass Line genoemd. Nadat je 2 uur van prachtige panorama’s hebt genoten sta je in Luzern. Een uur later kun je alweer in het leuke Zürich staan. En vanaf Zürich neem je tot slot de trein naar Chur: het startpunt van de Bernina Express.

Lees ook: Bernina Express – prachtige treinreis van Chur naar Tirano

Trein-over-brug-in-Interlaken-Zwitserland
Bernina-Express-trein-over-brug

De Bernina Express is een van de mooiste treinreizen in Europa, dus deze wil je zeker toevoegen aan jouw reis met de trein naar Turkije! Van het Zwitserse Chur reis je in zo’n 4 uur door prachtige landschappen, zelfs over de besneeuwde bergtoppen, naar het Italiaanse Tirano.

Tirano is een schattig plaatsje, maar in principe geen plek waar je dagen hoeft te stoppen. Vanaf Tirano reis je in ongeveer 3 uur naar Milaan. Dit is een Italiaanse stad die bekendstaat om de mode, maar er is nog meer te ontdekken! Ik zou hier een volle dag of misschien zelfs 2 dagen verblijven.

Lees ook: 22x wat te doen in Milaan? (veel gratis tips!)  

Milaan-Italie

Vanaf Ljubljana kun je meerdere kanten op. Tijdens mijn reis ging ik met een directe trein van Ljubljana naar Boedapest in Hongarije. Maar je kunt er dus ook voor kiezen om vanaf Ljubljana via Kroatië en Servië verder te reizen.

Drakenbeeld-Drakenbrug-Ljubljana-Slovenie
Wat-te-doen-in-Ljubljana-uitzicht-vanaf-kasteelheuvel
Trein-Slovenië

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar Boedapest is zo’n heerlijke stad. Echt een bestemming waar iedereen wel een klik mee heeft door de diversiteit. Tijdens mijn reis verbleef ik bijna 2 weken in Boedapest, maar dat komt ook omdat ik vrienden ging opzoeken. Maar ik zou je aanraden om toch minimaal 4 tot 5 dagen voor de stad uit te trekken. Door de centrale ligging van Boedapest kun je bovendien ook leuke uitstapjes maken naar bijvoorbeeld het Balatonmeer of de natuur en de wijngaarden in het noorden van Hongarije.  

Ochtend-zonsopkomst-Vissersbastion-Boedapest-tips
Kunst-op-straat-Kolodko

Vanaf Boedapest zijn er ook weer meerdere opties om met de trein naar Turkije door te reizen. Tijdens deze reisroute gaan we via Roemenië en Bulgarije naar Turkije.

Van Boedapest naar Timisoara gaat meerdere keren per dag een directe trein naar het Roemeense Timisoara. In deze mooie stad kun je je prima een volle dag vermaken.

Vanaf Timisoara reis je vervolgens door naar het Roemeense Craiova. Ik moet bekennen dat ik weinig van de stad heb gezien, maar volgens mij is het wel de moeite waard om een paar uur door deze stad te wandelen. Vanaf Craiova gaat er per dag slechts 1 trein naar Sofia, met een overstap in Vidin. Deze trein vertrekt in de ochtend, dus je moet bijna altijd een nachtje in Craiova blijven om deze trein te kunnen halen. De treinreis van Craiova naar Sofia duurt ongeveer 9 uur.

Mocht je geen zin hebben in de lange treinreis tussen Timisoara en Sofia? Dan kun je ook een busrit met Flixbus boeken. Deze busrit duurt zo’n 12 uur, kost zo’n €20 euro en onderweg hoef je niet over te stappen.

FlixBus

Vanaf Sofia gaan er nachttreinen naar Istanboel (zie route 2). Wil je nog meer tijd in Bulgarije doorbrengen voordat je met de trein naar Turkije doorreist? Dan kun je vanaf Sofia ook de trein naar Plovdiv of Burgas aan de Bulgaarse kust pakken. In Plovdiv kun je namelijk ook voor de nachttrein naar Istanboel-Halkali instappen.

Een Interrail Pass werkt ook in Turkije, dus vanaf Istanboel kun je ook lekker doorreizen met de trein!

Luchtballonnen-Cappadocie-Goreme-Turkije-zonsopkomst

Ik hoop dat je iets hebt aan deze routes om met de trein naar Turkije te reizen! Er zijn natuurlijk nog veel meer routes mogelijk. Heb jij een leuke treinroute in gedachten om met de trein naar Turkije te reizen? Laat het mij en andere reizigers via de reacties hieronder weten!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Interrail. Daarnaast vind je affiliate links in dit artikel. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate links vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Met de trein naar Turkije: leuke treinroutes vanuit Nederland”

  1. Superleuk, ik wil het ook zeker nog vaker doen en Istanbul staat ook al jaren op mijn lijstje (wel geweest, maar juist per trein wil ik het nog eens). Sowieso wil ik ook nog wat meer met de trein richting oosten. Toch was mijn interrailreis met de kinderen naar Spanje ook super, vooral in Spanje zelf.

    1. Ja zeker, er zijn zo veel opties om in Istanboel terecht te komen! Maar Spanje is ook wel een ideaal land om met de trein te verkennen (en met Interrail volgens mij ook een stuk betaalbaarder dan losse treintickets, die zijn verrassend duur in Spanje ;o)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *