Labyrinth-van-grote-rotsen-op-wandelroute-Mullerthal

Mullerthal Trail route 2: mijn ervaring, tips en info

Houd je van wandelen? Dan ben je in de regio Mullerthal in Luxemburg op de juiste plek. Na slechts 4 uur rijden kom je in een geheel andere omgeving terecht. Met gigantische rotsformaties, nauwe doorgangen, kleurrijke akkers, groene bossen, eeuwenoude kastelen en prachtige rivieren met kleine watervallen. Door de Mullerthal regio lopen 3 wandelroutes die samen de Mullerthal Trail vormen. In deze blog deel ik alles over Mullerthal Trail route 2!

Mullerthal Trail route 2: mijn ervaring

Ook vannacht heeft het weer flink geregend. Het gras is vochtig wanneer ik naar het toilet loop en een pannetje met water vul voor thee. Terwijl iedereen nog slaapt zitten mijn vriendin en ik op een stenen muurtje om van ons ontbijt te genieten.
“Jess, kun jij kijken wat er aan mijn broek plakt?” Ik schrik. Op haar kont zit een grote plakkerige vlek. Ik kijk naar het muurtje en zie een naaktslak wegkruipen.
“Schrik niet, maar het kan zijn dat je op een naaktslak bent gaan zitten”, antwoord ik. Haar ogen worden groot.

“Of misschien ben je er niet op gaan zitten, maar is hij onder je door gekropen en tegen je been aangeplakt,” maar die woorden helpen niet veel. We kijken om ons heen. En ineens zien we ze overal: naaktslakken tegen het stenen muurtje. Naaktslakken tegen de tent. En naaktslakken onder de tent. Wie weet zijn ze zelfs onze wandelschoenen ingekropen? Ik schud m’n schoenen flink heen en weer. Gelukkig valt er niets plakkerigs uit.

Lees ook: Mullerthal wandelen – de Mullerthal Trail in 6 dagen

Schiessentumpel-waterval-bij-Mullerthal
Feloranje-naaktslak-tijdens-het-wandelen-op-steen

Naaktslakken… heel veel naaktslakken

Nadat ik de plakkerige vlek van de broek heb proberen te wassen zijn we klaar om te vertrekken. Vandaag parkeren we de auto in Mullerthal, om met route 2 te starten. De rest van de dag worden we overigens ook achtervolgd door naakslakken, in alle kleuren en maten. Feloranje, gitzwart, geel, wit en smerig bruin.

Maar wanneer we bij de eerste highlight arriveren – de beroemde Schiessentümpel waterval – lijkt ze de smerige naaktslakken alweer vergeten. De waterval ziet er sprookjesachtig uit met het houten bruggetje en de met mos begroeide stenen rondom de waterval. Het is mistig, waardoor deze plek mysterieus oogt. En we hebben deze prachtige plek helemaal voor onszelf.

Schiessentumpel-waterval-bij-Mullerthal-met-Jessica-op-brug
Bijzondere-rotsen-Mullerthal-Trail
Wandelen-door-rotsspleten-Mullerthal-Trail-route-2

Mullerthal Trail route 2 is de populairste wandelroute van de drie, maar op een doordeweekse dag in tijden van corona komen we hooguit 20 andere wandelaars tegen. Af en toe word ik uit mijn dagdromen verstoord door het autogeraas links van me. De wandelroute loopt soms jammer genoeg dicht bij de autoweg. Maar al snel dwalen we verder af, richting de rotsen van de Kuelscheier. We wandelen langs gigantische rotsblokken, door smalle rotsspleten en nauwe doorgangen. Sommige zijn niet breder dan 50 centimeter. We passen er met onze grote rugzakken maar net tussendoor. Bij een van de tunnels pak ik een zaklamp erbij. Ik loop voorop. Zal ik?

“BOE!”

Ik hoor een gil achter me, gevolgd door een galmende “Jij rotkind!”. Ik grinnik, want ik kon het niet laten. Langzaamaan verlaten we het bos. Groene varens waaien heen en weer, alsof ze ons uitzwaaien. We wandelen een stukje langs de akkers, om daarna weer het bos in te duiken. In de verte zien we een oranje schim. Een grote fluffige staart zwiert erachteraan. Een vos! De oranje huid vormt een sterk contrast met het groene hoge gras. We lopen het beest op onze tegemoet. Wat er ongetwijfeld hilarisch uit moet zien – want de vos heeft ons natuurlijk allang gehoord en vlucht weg.

En zo wandelen we een tijdje in stilte door. Het laatste stuk is minder inspirerend en we wandelen een tijd met de autoweg aan onze zijde richting Echternach. In de stad nemen we een steil wandelpad naar beneden, richting het centrum. En dat moeten we morgen ook weer omhoog klimmen, als ik de wandelkaart mag geloven.

Wandelen-tussen-de-grote-rotsen-Mullerthal-Trail
Slogan-Luxemburg-bij-Scheidgen-Mullerthal-Trail-2

Dag 2 van de Mullerthal Trail route 2

De volgende dag weten we wat ons te doen staat: het steile wandelpad weer omhoog klimmen. Gelukkig is het in mijn hoofd erger dan dat het daadwerkelijk is en we zijn zo boven. Al snel lopen we door de Wolfsschlucht. Stenen trappen door de kloof nemen ons mee naar boven en beneden. Het ziet er geweldig uit, vooral omdat we verder niemand tegenkomen.

Omhoog-wandelen-Mullerthal-Trail-vanaf-Echternach
Kapelletje-met-mooie-boom-bij-Echternach-Luxemburg
Klimmen-via-trappen-bij-Wolfsschlucht-Mullerthal-Trail
Uitzichtpunt-tijdens-Mullerthal-Trail-route-2
Wandelen-door-rotsen-en-via-lange-trappen-Mullerthal-Trail

De eerste wandelaars ontmoeten we pas weer in de buurt van Berdorf, bij de Hohllay Cave. Bij deze indrukwekkende grot ploffen we neer op een bankje met een snack. Heerlijk om van een afstandje de mensen te spotten en in de gaten te houden. Een oudere man probeert een foto van zijn vrouw en de hond te maken, maar door het grote lichtverschil in de grot en erbuiten is dat een mislukte poging. Een familie met een paar jonge kinderen sjokt voorbij. En een man sjouwt zelfs een fiets naar boven, met zijn dochtertje aan de hand.

Roze-bloemetjes-met-rode-bladeren-op-achtergrond-Mullerthal-Trail
Grote-cirkels-in-plafond-Hohllay-Cave-Luxemburg
Jessica-silhouet-in-grot-Hohllay-cave-Luxemburg

De Mullerthal Trail route 2 staat bekend als een zware route, maar dat valt me hartstikke mee. Wij wandelen met onze kampeerspullen en dat is prima te doen. Maar als je mij niet gelooft: families met jonge kinderen lopen ook (delen van) deze wandeling. Door de labyrinthen van grote rotsen en de smalle gangen van de rotsformaties. Ik vind het leuk om te zien dat deze families zorgen dat kinderen op jonge leeftijd al bewust worden van de rust die de natuur kan bieden.

Voor ik het weet arriveren we in Mullerthal en zetten we onze tent op bij Camping Cascade, direct naast het riviertje. Tijd om de wandelschoenen uit te trekken en van een ijsje te genieten!

Omgevallen-boom-met-mos-tijdens-Mullerthal-Trail-2
Graan-akkers-met-akkerbloemen
Wandelpad-loopt-door-groene-natuur-met-grote-rotsen

Praktische informatie Mullerthal Trail route 2

De Mullerthal Trail is in totaal 112 kilometer lang en is opgedeeld in 3 routes. Iedere route is zo’n 38 kilometer en loopt in een lus. Jouw startpunt is dus ook weer jouw eindpunt. Mullerthal Trail route 2 bestaat bijna helemaal uit onverharde wegen, op de stukjes rondom de dorpen na. Ik schat dat er zo’n 5-10% verharde wegen zijn tijdens deze wandelroute.

Mullerthal Trail route 2 is 37 kilometer lang en de meest centrale route. Je kunt deze wandelroute starten in Mullerthal of in Echternach, de oudste stad van Luxemburg. Route 2 heeft ook een extra route (Route C). Deze vind je op de route van Mullerthal naar Echternach via Scheidgen (zuidelijke route).

Bord-met-Mullerthal-Trail-routes
Onverharde-wandelroute-Mullerthal-Trail-route-2
Bijzondere-rotsformaties-tijdens-Mullerthal-Trail-route-2

Ik liep de route vanaf Mullerthal tegen de klok in. Je komt dan langs/door de volgende plekken:

 • Schiessentümpel waterval. De wandeling begint al gelijk goed met een van de mooiste watervallen van het land. Zorg dat je hier vroeg bent, zodat je de drukte kunt vermijden.
 • Kuelscheier. Een groep rotsformaties waar je door smalle passages en rotsspleten wandelt. Hoogtepunt is de 100-meter lange, smalle, donkere tunnel. Met mijn grote rugzak paste ik er maar nét doorheen!
 • Wolfsschlucht / Gorges du Loup. Voorbij Echternach kom je bij een paar indrukwekkende trappen tussen de rotsen. Het is even klimmen, maar wat ziet het er fantastisch uit!
 • Hohllay Cave. Een indrukwekkende grot met verschillende ingangen. Door mijnwinning zijn er gigantische cirkels in het plafond ontstaan.
 • Uitzichtplatform Teufelsinsel. Na Berdorf werden we een stukje omgeleid en liepen we niet langs de rivier, maar via het uitzichtplatform Teufelsinsel. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Via de trappen bij dit platform ga je vervolgens naar beneden en kom je weer op de Mullerthal Trail uit.

Hier kun je de topografische kaart én de hoogteverschillen tijdens Mullerthal Trail route 2 bekijken. Daarnaast had ik de app AllTrails op mijn telefoon staan, waar ik de Mullerthal Trail op kon bekijken. Handig als je af en toe met GPS wilt wandelen. Een alternatief voor AllTrails is de app Mapy.cz. De kaarten zijn erg accuraat en kun je van tevoren downloaden zodat je ze offline kunt gebruiken.

Schiessentumpel-waterval-bij-Mullerthal-met-Jessica
Door-smalle-gangen-in-grotten-Mullerthal-Trail
Wandelen-tussen-de-grote-rotsen-Mullerthal-Trail
Hohllay-Cave-bij-Berdorf-Luxemburg
Uitzicht-vanaf-Teufelsinsel-bij-Berdorf
Door-smalle-doorgang-tijdens-Mullerthal-Trail-route-2

Overnachten tijdens Mullerthal Trail 2

In Mullerthal vind je voor een toeristische plek als deze verrassend weinig. Wil je kamperen? Dan zit je goed bij Camping Cascade. De camping heeft ruime plaatsen en ligt aan de rivier. Op een paar honderd meter lopen vind je de bekende Schiessentümpel waterval. Het sanitair is schoon en de eigenaren zijn vriendelijk. Ze spreken overigens ook Nederlands , dus dat is fijn als je met kinderen wandelt. Ook leuk: er lopen kippen en ganzen rond! Houd er wel rekening mee dat je contant geld meeneemt. Pinnen kan vanaf €10 euro, dus als je een ijsje wilt halen kun je die beter met contant geld afrekenen. Let op: deze camping is in 2023 tijdelijk gesloten.

Prijzen Camping Cascade in Mullerthal (juli 2020)

Volwassene: €6 euro per persoon per nacht
Tentplaats: €5 euro per nacht
Stroom: €2,50 euro per nacht
Douchen: €0,50 eurocent

Camping-Cascade-Mullerthal-stacaravans
Eenden-badderen-in-rivier-bij-Camping-Cascade-Mullerthal

Wil je niet kamperen in Mullerthal? Dan zou ik je aanraden om te overnachten bij Hotel-Restaurant Le Cigalon. Het is wat aan de prijzige kant, maar het alternatief – Mullerthal Cascades – is een vervallen gebouw waar je liever niet verblijft.

Wandelpad-via-rotsen-Mullerthal-Trail

In Echternach overnachtte ik op Camping Officiel. Deze ligt vrijwel direct aan het wandelpad en is een prima plek om te overnachten. De camping is verdeeld over een heuvel, waardoor de stacaravans en tenten verdeeld zijn over verschillende ‘lagen’. Hierdoor oogt de camping erg rustig, ook al staat alles vol. Het sanitair is prima en er is een gezamenlijke ruimte bij de receptie waar je op de bank kunt chillen of een boek lezen. Er is overigens ook een zwembad aan de andere kant van de camping, maar daar heb ik zelf geen gebruik van gemaakt. Maar fijn om in de zomer lekker af te koelen! Camping Officiel heeft overigens ook trekkershutten, voor wandelaars die niet met kampeerspullen willen sjouwen.

Prijzen Camping Officiel (juli 2020)

Volwassene: €7,50 euro per nacht
Tent: €8 euro per nacht
Stroom: €3 euro per nacht
Eco-tax: €0,10 per nacht

Wil je niet kamperen? Dan kun je in Echternach ook in hotels overnachten. Een prima optie, dicht bij de wandelroute, is Hotel Le Postillon. Als die niet beschikbaar is kun je ook voor Hotel Le Pavillon kiezen.

Uitzicht-vanaf-wandelpad-over-Echternach-en-abdij
Camping-officiel-in-echternach-Luxemburg

De auto parkeren voor Mullerthal Trail 2

De meeste wandelaars komen met de auto naar de Mullerthal regio. Er zijn meerdere parkeerplaatsen waar je de auto kunt zetten. Dit zijn een paar opties bij route 2:

 • In Echternach is het lastig om (gratis) te parkeren. Er is een gratis parkeerplaats in het oosten van de stad, aan de Rue des Bénédictins. Gebruik “Parking – Bénédictins” op Google Maps voor navigatie.
 • Bij Perekop kun je de auto parkeren, al is dit geen hele grote parkeerplaats maar meer een stopplaats om te lunchen.
 • Net buiten Berdorf vind je een gigantische grot genaamd de Hohllay Cave. Hier vind je ook een parkeerplaats: Parking Hohllay. Dit is halverwege wandelroute 2 van Echternach naar Mullerthal via Berdorf.
 • In Mullerthal kun je voor route 2 parkeren bij Hotel Cascades de Mullerthal, aan de Rue des Rochers.
 • Tegenover Hotel-Restaurant Le Cigalon in Mullerthal kun je ook parkeren, aan weg 121. Handig om te starten met route 2.
 • Ook bij het informatiecentrum van Mullerthal, aan de Rue des Molins, vind je een paar parkeerplaatsen. Hier kun je parkeren om te starten met Mullerthal Trail route 2.
Bijzondere-rotsen-tijdens-Mullerthal-Trail
Close-up-witte-paddenstoel-Mullerthal-Trail

Restaurants en supermarkten tijdens Mullerthal Trail 2

Mullerthal bestaat eigenlijk alleen uit een paar hotels en restaurants. De beste plek voor een drankje en een maaltijd is Hotel-Restaurant Le Cigalon. Ook bij Brasserie Heringer Millen – bij het informatiecentrum – kun je prima zitten. Bij Camping Cascade zit geen restaurant maar kun je wel terecht voor simpele aankopen zoals ijs en bier. In Echternach vind je ook genoeg leuke restaurants waar je kunt zitten voor de lunch of een avondmaal.

Onderweg tijdens route 2 ben ik verder weinig restaurants tegengekomen. In Scheidgen – op de zuidelijke route – vind je Restaurant Le Grill, dat onderdeel is van Hotel Bon Repos. Ze hebben wel specifieke openingstijden, dus check dat even voordat je gaat wandelen. En in Berdorf vind je met geluk ook een lunchzaak of restaurant die open is, want er zitten er wel een paar.

Kleine-rivier-oversteken-tijdens-Mullerthal-Trail

Je komt onderweg hier en daar dus wel iets tegen, maar zorg dat je alsnog genoeg snacks, eten en water meeneemt voor deze wandeling. Ik ben onderweg geen drinkfonteinen of waterpunten tegengekomen, dus zorg ervoor dat je de waterflessen op de camping / in de accommodatie vult.

Onderweg op route 2 ben ik ook geen supermarkten tegengekomen. De enige optie is de Delhaize supermarkt in Echternach. Dit is een grote supermarkt, dus hier kun je alles voor dagen inslaan. De supermarkt is te vinden bij het Meer van Echternach. Let op: in Mullerthal heb je dus géén supermarkt!

Bijzondere-rotsen-Mullerthal-Trail-Luxemburg
Hohllay-Cave-tijdens-Mullerthal-Trail-route-2

Lees ook: Mullerthal Trail route 1 – mijn ervaring, tips en meer info

Lees ook: Mullerthal Trail route 3 – mijn ervaring, tips en meer info

Dit was alles wat ik met je wil en kan delen over Mullerthal Trail route 2. Heb jij nog vragen of juist een extra tip die je wilt delen? Laat het hieronder weten in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

4 gedachten over “Mullerthal Trail route 2: mijn ervaring, tips en info”

 1. Franky Leyers

  hey
  ik zou de route 2 en 3 willen doen
  telkens in 2 dagen
  waar kan ik tussenin overnachten in beide routes of is het dan wild kamperen
  grtjes

  1. Hoi Franky, wat leuk dat je route 2 en 3 van de Mullerthal Trail wilt gaan lopen! Je kunt het beste in het dorpje Mullerthal overnachten. Camping Cascada is jammer genoeg op dit moment gesloten, maar hotel Le Cigalon is wel open. Een andere optie is om in Beaufort te overnachten. Dat dorp ligt bij route 3, maar dan zou je het openbaar vervoer dagelijks kunnen nemen naar het eind-/startpunt van iedere dag wandelen. Wildkamperen is in principe niet mogelijk tijdens de trail, maar als je in je eentje wandelt en het aan een boer vraagt mag je vast wel op een erf of stuk land staan voor een nachtje. 🙂

 2. Hoi hoi!

  Ik had interesse om de mullerthal trail lus 2 te doen, wel in 2 dagen 🙂
  Zijn er veel opties om in de helft ongeveer te kunnen uitslapen?

  Vriendelijke groetjes! 🙂
  Gaelle

  1. Hoi Gaelle,

   Leuk dat je trail 2 van de Mullerthal Trail wilt gaan lopen 🙂 Het is vrijwel onmogelijk om dit in 1 dag te doen, de meeste mensen doen hem inderdaad in 2 dagen. In het artikel hierboven zie je een paar opties qua overnachten, ofwel in Mullerthal ofwel in Echternach (afhankelijk van waar je start met de loop). Veel plezier gewenst! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *