Nachttrein-kabine-Boekarest-Chisinau

10 Interrail tips voor als je met de trein door Europa gaat reizen

Deze Interrail tips zijn handig voor iedereen die met de trein door Europa gaat reizen. Met name als dit jouw allereerste treinvakantie is zullen deze tips ervoor zorgen dat jij zorgeloos op pad gaat!

Interrail-tips-kaart

Lees ook: met de trein naar Turkije – leuke treinroutes vanuit Nederland

De trein is een heerlijke manier om Europa te ontdekken en je door verschillende landen te verplaatsen. In de trein word je bijna nooit reisziek (geloof me, ik kan het weten!). Je kunt onderweg lekker een boek lezen, op je laptop werken of een film kijken. En je wordt ook nog eens constant getrakteerd op mooie uitzichten. Veel mensen die met de trein door Europa reizen doen dit via een Interrail Pass, waarmee je met 1 treinpas door alle landen kunt reizen.

Dit is niet alleen een stuk makkelijker tijdens het reizen, maar vaak ook een stuk voordeliger dan allemaal losse treinkaartjes kopen. Het is zelfs zo populair om met een Interrail Pass te reizen dat er een werkwoord is ontstaan: Interrailen. Oftewel reizend met de trein Europa ontdekken.

10 Interrail tips voor een succesvolle treinvakantie

1. Maak een globale treinroute via de Rail Planner app

Met een Interrail Pass heb je eindeloos veel mogelijkheden – maar dat kan soms ook overweldigend zijn. Het is daarom handig om voor vertrek na te denken welke plekken je graag wilt bezoeken. Aan de hand van die plekken kun je dan globaal een reisroute samenstellen. En dan weet je ook hoeveel reisdagen je waarschijnlijk nodig hebt.

Wil je zo veel mogelijk flexibiliteit en vrijheid? Dan kun je het beste de onbeperkte pas voor 1 maand (of zelfs voor 2 of 3 maanden) nemen!

Ik vind het prettig om een treinreis in de Rail Planner app van Interrail op te slaan. In deze app zie je bijvoorbeeld welke directe treinen en overstappen er zijn. Ook staat er aangegeven of je voor bepaalde trajecten een reservering moet maken. Dit geldt meestal voor nachttreinen en voor veel treinen in Frankrijk, Italië en Duitsland. Reserveringen moet je meestal op het station maken (soms kan het ook via de app), dus houd daar rekening mee.

Het fijne van de Interrail app is dat je 5 minuten voordat je een trein instapt een nieuwe reisdag kunt laten ingaan. Zo heb je lekker veel vrijheid om te besluiten wanneer je weer de trein naar een volgende bestemming pakt of dat je nog wat langer in een stad blijft hangen.

Jessica-winter-Zwitserland

2. Controleer op welk treinstation je arriveert (met name voor een overstap)

Veel grote steden in Europa hebben meerdere treinstations. Het is daarom wel handig om van tevoren uit te zoeken op welk treinstation je eigenlijk arriveert. Je zult niet de eerste zijn die erachter komt dat je 15 minuten de tijd hebt om over te stappen en aan de andere kant van Parijs of Boedapest moet zijn voor de overstap…

Trein-op-treinstation-Roemenie

3. Download offline kaarten van Google Maps

Via de app van Rail Planner weet je hoe lang een treinreis ongeveer duurt. Maar toch vind ik het wel prettig om Google Maps offline te kunnen gebruiken en af en toe te checken waar ik ben met de trein. Op die manier weet ik of de trein een beetje op tijd arriveert. Offline kaarten van Google Maps nemen redelijk veel ruimte in beslag, maar zijn wel ideaal als je niet veel internet wilt verbruiken. Via jouw Google account kun je bij de optie “offline kaarten” een gebied markeren dat je wilt opslaan.

Trein-Interlaken-Zwitserland

4. Koop een slot voor jouw bagage

Wanneer je alleen met handbagage reist ben je lekker flexibel en reis je licht. Maar niet iedereen kan met een kleine rugzak weken op pad gaan. Sommige bagage kun je onder de stoel bewaren. Heb je een grote rugzak of een koffer mee? Dan moet je die vaak in speciale bagageruimtes bewaren. Ik zou je dan aanraden om een speciaal sleutelslot of een cijferslot te kopen, zodat niemand zomaar in jouw bagage kan rondsnuffelen.

Ook handig als je jouw bagage een keer een paar uur in een bagageopslag wilt achterlaten, terwijl jij tijdens een lange overstap even door een stad wilt wandelen.

backpacken-landen

5. Plan rustdagen in tijdens jouw Interrail reis

Waarschijnlijk wil je zo veel mogelijk plekken met jouw Interrail Pass bezoeken. Maar een van de valkuilen tijdens het Interrailen is dan ook dat je té veel in korte tijd wilt zien. Plan daarom ook rustdagen in op een bestemming die jij fijn vindt. Een dag dat je niet te veel gaat doen of bezoeken, maar gewoon even tot rust kunt komen. Even niets moeten, maar gewoon relaxen.

Jessica-uitzicht-over-Rila-7-Lakes

6. Neem een wereldstekker mee

In veel landen gebruiken ze dezelfde stopcontacten als in Nederland: type C, E en F. De stopcontacten met twee ronde pinnen passen hierin. In sommige landen heb je echter een reisstekker nodig. Voor bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Italië heb je een wereldstekker nodig. Je kunt er maar beter een in je tas hebben zitten, just to be sure..

Interrail-tips-reizen-met-de-trein-in-Europa

7. Zorg dat je altijd iets te drinken en te snacken hebt in de trein

Veel treinen hebben een treintoestel waar je eten en drinken kunt kopen. Maar lang niet alle treinen in Europa hebben dit. Soms duurt het uren voordat je een keer bij een treinstation wat kunt kopen. Zorg er daarom voor dat je altijd een flesje drinken en wat te snacken hebt voordat je een trein instapt. Zelfs als je op het moment van vertrek nog geen honger hebt is het goed om iets mee te nemen. Een paar uur later kun je best trek krijgen! Bovendien betaal je aan boord vaak de hoofdprijs, dus dit kun je voorkomen door van tevoren wat in te slaan.

binnenkant-trein-met-uitzicht-naar-buiten-Roemenie

8. Check de kortingen die je met jouw Interrail Pass krijgt

Dit is een van de beste Interrail tips die ik je kan geven: check de kortingen die je dankzij een Interrail Pass krijgt. Een Interrail Pass biedt soms leuke extra’s. Zo kon ik in Zwitserland een gratis boottocht maken op de Thunersee bij Interlaken en kreeg ik korting op de bergtrein naar Schynige Platte. Soms kun je ook korting krijgen op accommodaties of bezienswaardigheden.

Per land verschilt het wat voor pasvoordelen je krijgt, dus het loont zeker om dit van tevoren even uit te zoeken. Je kunt dat via deze pagina uitzoeken.

Trein-over-brug-in-Interlaken-Zwitserland

9. Bewaar je Interrail Pass en paspoort op een handige plek tijdens de treinreis

Tijdens het treinreizen zijn jouw Interrail Pass en jouw paspoort de belangrijkste dingen om dicht bij je te houden. Bewaar deze dus in een binnenzak van jouw jas of in het voorvak van jouw rugzak; in ieder geval in de bagage die je bij je houdt en NIET die je in het bagageruim zet. Regelmatig zullen conducteurs om jouw paspoort en je pas vragen.

Heb je een digitale pas in plaats van een fysieke Interrail Pass? Dan hoef je alleen de app te openen en jouw paspoort te laten zien.  

Treinstation-Chur-Zwitserland

10. Neem een reisspelletje mee voor de treinreis

Dit is sowieso een van de beste Interrail tips als je met meerdere mensen reist. Je kunt je namelijk wel eens vervelen als je uren in de trein zit. Een reisspelletje zorgt ervoor dat de tijd zo voorbij vliegt.

Maar ook als je alleen door Europa reist met de trein is het goed om een reisspelletje mee te nemen. Reisspellen zijn een makkelijke manier om bijvoorbeeld in hostels contact te maken met andere reizigers. En als je andere mensen met rugzakken in de trein ziet zitten kun je altijd voorstellen om een spelletje te spelen. Zo maak je tijdens jouw Interrail trip ook nog eens nieuwe vrienden!

Lees ook: 18 leukste reisspellen (voor op reis & thuis!)

leukste-reisspellen-om-mee-te-nemen

Ik hoop dat je iets hebt aan deze Interrail tips voor jouw volgende treinreis. Wat is volgens jou een handige tip als je met de trein door Europa gaat reizen? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Interrail. Daarnaast vind je in dit artikel affiliate links. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate links vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *