Jessica-op-top-berg-Tampa

Wat te doen in Brasov en omgeving? Zéér veel tips!

Mijn favoriete stad in Roemenië is ongetwijfeld Brasov. De stad is omringd door bergen en kastelen, je vindt hier veel leuke koffiezaken (waar je ook met je laptop kunt zitten) en alles is op loopafstand van elkaar vandaan. Bovendien houden ze hier van ijs, taarten en desserts! Het is een ideale uitvalsbasis én ook nog eens goedkoop. Maar wat te doen in Brasov en omgeving? Ik verbleef in totaal bijna 2 maanden in Brasov, dus ik heb heel wat plekken in en rondom de stad bezocht. Pak er maar een kop koffie of thee bij, want dit is een zéér uitgebreide blog.

Let op: houd er rekening mee dat veel bezienswaardigheden en musea op maandag zijn gesloten in Roemenië! Kasteel Bran is een van de weinige plekken die de deuren wel op maandag opent.

Brasov-kerk-en-sign

Wat te doen in Brasov?

1. Ontdek het historische centrum van Brasov met Walkabout Tours

Brasov is vrij klein en binnen een uurtje heb je het zelf wel gezien. Maar het is wel zo leuk als je wat weet over de geschiedenis van Brasov en de bouwwerken die je ziet. Ik zou daarom aanraden om de Free Walking Tour van Walkabout te doen. Deze tour duurt 2 à 2,5 uur en leidt je langs een paar hoogtepunten van de stad. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden. Verzamelen gebeurt op het centrale plein Piata Sfatului.

Brasov had een zeer prettige locatie in Transylvanië, omdat het op de kruising van veel handelsroutes lag. Duitsland heeft een grote invloed gehad op de architectuur en de citadellen die zijn gebouwd in Transylvanië. Een andere naam die daarom ook wel eens wordt gebruikt is Kronstadt.

Kosten: gratis, al wordt een donatie natuurlijk gewaardeerd. Ik houd zo’n 25-30 lei aan voor de fooi van dit soort tours (zo’n €6 euro)

Tijd: 2 – 2,5 uur

Leuke plekken die je tijdens de tour in het oude centrum van Brasov bezoekt zijn:

1. Casa Sfatalui, het voormalige stadhuis van Brasov. Als er iets te doen is in de stad – van demonstratie tot openluchtbioscoop – gebeurt het meestal op dit plein.

Casa-Sfatului-op-centraal-plein-Brasov

2. Biserica Neagră, oftewel de Zwarte Kerk. Een grote brand woedde maar liefst 3 dagen lang in de kerk. Hierdoor werden de muren zwart – en vandaar de naam Zwarte Kerk. Wil je naar binnen? Dit kost 10 lei voor volwassenen. Houd er rekening mee dat je binnen niet mag fotograferen.

Zwarte-kerk-in-Brasov-zijkant
Zwarte-kerk-Brasov-vanaf-Tampa

3. Strada Sforii, oftewel Rope Street. In de buurt woonden vroeger de touwenmakers, vandaar de naam. Dit is het smalste straatje van Brasov én Roemenië. En heel bijzonder is het niet, maar de inwoners lijken behoorlijk trots te zijn op deze straat. Al vond ik de smalste straat in Praag indrukwekkender (daar heb je zelfs een stoplicht omdat je niet met 2 mensen naast elkaar door de straat kan lopen).

Smal-straatje-Brasov-met-gele-muren
Detail-op-muur-Strada-Sforii
Smal-straatje-Strada-Sforii-in-Brasov

4. Poarta Ecaterinei. Een van de stadspoorten van de voormalige citadel. Zie je 4 torens bovenop een gebouw in Transylvanië? Dan wist je vroeger dat de doodstraf hier wordt toegepast.

Poarta-Ecaterinei-in-Brasov
Houten-kunst-bij-Poarta-Ecaterinei-Brasov

5. Sint Nicolaaskerk. Ook deze kerk heeft weer 4 torens rondom de toren. Dit betekent dat de priester vroeger ook de doodstraf mocht handhaven.

Sint-Nicolaaskerk-Brasov
Details-sint-nicolaaskerk-Brasov

2. Eeuwenoude boeken in First Romanian School Museum

Als je net zo’n boekennerd bent als ik vind je dit waarschijnlijk wel een leuk museum. De First Romanian School Museum staat naast de Sint Nicolaaskerk. Je komt hier meer te weten over de manier hoe boeken vroeger werden gedrukt. Ook liggen er boeken en bijbels die al eeuwenoud zijn. Ik vind het prachtig om te zien hoe veel tijd en energie er vroeger in het schrijven en het drukken werd gestoken. Soms met mooie illustraties, soms met prachtige kalligrafie.

Het is overigens niet een museum waar je zomaar in en uit kunt lopen. Je moet even wachten totdat iemand je komt ophalen. Vertel wel van tevoren dat je geen Roemeens spreekt, anders zit je de eerste 5 minuten net zo schaapachtig om je heen te kijken als ik. Het mannetje spreekt amper Engels (wel wat Duits), maar het is aandoenlijk om te zien hoe gepassioneerd hij over de oude boeken is.

Kosten: 10 lei voor volwassenen (cash betalen)

Tijd: 30 minuten

Verhaal-met-kalligrafie-First-Romanian-School-Museum-Brasov
First-Romanian-School-boekdrukker-in-Brasov
Oud-boek-met-tekeningen-First-Romanian-School-Museum
Tekeningen-boek-First-Romanian-School-Museum

3. Mooi uitzicht over de stad vanaf de witte toren (Turnul Alb)

Er staan 2 torens aan de westkant van het centrum: de zwarte toren en de witte toren (Turnul Alb). Vreemd genoeg is de zwarte toren ook gewoon wit, maar dat terzijde. Vanaf de witte toren heb je een mooi uitzicht over het centrum van Brasov. Hoe kom je hier? Loop naar Strada După ziduri, de straat met een beekje. Steek vervolgens de brug over. Wanneer je naar boven wandelt ga je links naar de zwarte toren, rechts naar de witte toren. Ik raad je aan om de witte toren als uitzichtpunt te gebruiken. Je kunt overigens ook via Bastion Graft naar boven/beneden wandelen. Deze route is korter, maar de trap is wel steiler.

Kosten: gratis

Tijd: 30 minuten

Witte-toren-Brasov
Uitzicht-vanaf-toren-over-Brasov
Zwarte-toren-Brasov-die-ook-wit-is
Dit is dus de Zwarte Toren in Brasov (die wit is)

4. Klim naar de top van de berg Tâmpa

Een van mijn favoriete dingen van Brasov? De stad wordt omringd door natuur en ligt aan de voet van de berg Tâmpa. Deze berg is zo’n 960 meter hoog. De berg Tâmpa wordt bijna geheel omringd door de stad Brasov. Vanaf bijna iedere straat in de stad zie je het bord BRASOV, bovenop de berg. En hoe leuk is het dat je dit bord kunt bezoeken? Binnen 3 minuten ben je met de kabelbaan boven, maar ik vond het wel lekker om een wandeling te maken. Vanaf Brasov is het ongeveer 400 meter omhoog wandelen. Gelukkig is de wandelroute vrij gemakkelijk en hoef je geen steile stukken te klimmen. Vanaf de voet van de berg – bij de kabelbaan – ben je ongeveer 1 uur onderweg. Volg de gele pijlen of de rood-witte driehoeken. Eigenlijk is er maar 1 weg naar boven, dus je kunt niet verdwalen.

Na 1 uur kom je uit bij het BRASOV bord. Het voelt een beetje Hollywood-achtig. Maar dan cooler. Je kunt via dezelfde route terug, maar je kunt ook een loop maken. Blijf de gele driehoekjes volgen, richting Saua Tampei. Vanaf hier ga je bijna alleen maar naar beneden, maar wel met prachtige uitzichten op de omringende bergen. Na een tijdje kom je bij bebouwing uit. Vanaf hier blijf je de blauwe driehoekjes volgen om weer in het centrum van Brasov uit te komen. Deze route is vlak en loopt als het ware om de berg heen.

Kosten: wandelen is gratis. De kabelbaan voor volwassenen is 10 lei enkele rit, 17 lei retour.

Tijd: 3 uur als je wandelt / 1,5 uur als je de kabelbaan gebruikt.

Wandelroute-Tampa
Uitzicht-over-Brasov-vanaf-Tampa
Brasov-letters-op-berg
Uitzicht-vanaf-top-Tampa
Jessica-op-top-berg-Tampa
Uitzicht-op-andere-bergen-Tampa

5. Op zoek naar beren in de bossen rondom Brasov

Roemenië heeft de grootste populatie bruine beren in Europa. Dit is dus een goede plek als je bruine beren in het wild wilt spotten. Brasov is een stad die wordt omringd door bossen en bergen. In de omgeving van Brasov leven meer dan 100 bruine beren! Dat is veel, vooral als je bedenkt dat iedere beer zo’n 8 vierkante kilometer aan ruimte nodig heeft. De beren in dit gebied hebben ongeveer 1,5 vierkante kilometer per beer.

Enkele jaren geleden kwamen veel beren vanuit de bergen naar Brasov, om in de vuilnisbakken te graaien. Niet alleen is dit eten slecht voor de beren, maar er ontstond ook een nieuwe – slechte – vorm van toerisme. Mensen kwamen namelijk naar de vuilnisbakken om de beren te zien en deden soms de gekste dingen. Bijvoorbeeld de beer proberen te voeren of te aaien. What’s wrong with people?

Om dit probleem aan te pakken zijn er enkele voederplaatsen in de bergen geplaatst: het leefgebied van de beren. In principe kunnen de beren genoeg voedsel in de natuur vinden. Ze eten bijna alles: bessen, zaden, wortels, gras, bloemen en het liefst ook nog iets zoets zoals honing. Ze komen soms ook naar de landbouwgebieden om graan te eten, tot ergernis van de boeren natuurlijk. Door de geplaatste voederplekken wordt het minder aantrekkelijk voor de beren om naar de mensen te gaan en ‘menselijk voedsel’ te eten. Bij deze voederplaatsen wordt voedsel achtergelaten dat ze niet in de natuur kunnen vinden, zoals suikermaïs. Een stuk beter dan plastic en oude McDonaldsfrietjes eten uit een vuilnisbak.

Bossen-rondom-Brasov
Donkere-beer-klimmend-op-boomstam

Beren spotten met RomanianFriend

Ga vooral niet alleen op zoek naar beren rondom Brasov! In principe zijn beren van nature niet agressief, maar ze kunnen dat wel worden als ze zich bedreigd of uitgedaagd voelen. Daarnaast zijn veel leefgebieden van beren afgezet en verboden om te wandelen zonder wildlife ranger. Als je wordt gepakt kun je een boete van 6000 lei krijgen: omgerekend zo’n €1400 euro.  

Ik ga beren spotten via een tour van Romanian Friend. Gids Simona komt ons aan het einde van de middag op een verzamelpunt ophalen. Zij brengt ons naar de wildlife rangers in een nabijgelegen leefgebied. De beren zijn nachtdieren (geworden) omdat ze overdag te veel worden lastiggevallen. Het heeft dus geen zin om voor 5 uur de natuur in te gaan. Na een korte wandeling komen we aan bij een kleine hut. Tot onze verbazing zitten er al 3 beren te eten! Mijn geduld wordt niet op de proef gesteld, want binnen een half uur verdwijnen de vrouwtjesberen, maar wandelt er een babybeer vanuit de bosjes richting het eten.

Baby-beer-in-bosjes-Brasov
Beer-chillend-op-boomstam-Brasov

Oog in oog met een bruine beer

Zo blijven we een uur vol bewondering kijken en foto’s schieten. Op het moment dat we weg willen gaan hoor ik geroezemoes achter me. De 2 wildlife rangers staan in de deuropening en staren naar iets aan hun linkerkant. Een beer! Nog geen 10 meter van ons vandaan. Als de beer wil zou hij binnen 3 seconden naar ons toe kunnen rennen en ons allemaal knock out slaan. Daar is hij groot en breed genoeg voor. Hij kijkt even onze kant op, zet nog een paar stappen en kruipt dan via de heuvel naast ons naar beneden. Ik huiver even als ik bedenk dat we hem bijna op de weg terug naar de jeep tegen het lijf waren gelopen. En het blijft toch hun leefgebied. “Als we hem niet uitdagen ziet hij ons niet als een bedreiging”, vertelt onze gids Simona. Maar toch is het een bijzondere, ietwat spannende gedachte dat ik zojuist oog in oog stond met een bruine beer.

Beer-eet-zoete-mais-in-bos
Spothuisje-Brasov-beren-spotten

Is het beren spotten in Roemenië een goede, duurzame vorm van toerisme?

Beren vormen een steeds groter probleem in Brasov en omgeving. Wanneer de beren naar de stad komen eten ze slecht voedsel en kunnen ze bovendien gevaarlijk zijn als ze zich bedreigd voelen. Maar er gaat ook een dag komen dat ze niet meer bang zijn voor mensen – en dan zijn ze in Roemenië helemaal ver van huis.

Door speciale voederbakken in de bergen te plaatsen wordt het probleem enigszins aangepakt. Door hier zoetigheid zoals suikermaïs en graan te plaatsen komen de beren minder snel naar de steden en het land van de boeren. Mensen kunnen een tour boeken om de beren te spotten: de kans is immers groot dat je er een ziet. Met het geld van de bezoekers wordt vooral het eten ingekocht. De overheid betaalt een gedeelte, maar kan lang niet alles betalen. En reken maar uit als je zo’n 25 kilo aan suikermaïs per dag per voederplek moet loodsen…

Er wordt overigens iedere dag eten achtergelaten voor de beren en de meeste voederplaatsen zijn niet eens toegankelijk voor bezoekers. Ik had tijdens mijn bezoek helemaal niet het idee dat dit wordt gedaan om geld te verdienen, maar eerder om een probleem aan te pakken. De groepen zijn klein: 2 groepen van 5 mensen werden met de ranger meegenomen. Bovendien moesten we een handtekening zetten bij de wildlife ranger dat we ons zouden gedragen. Dit betekent onder andere niet roken, geen harde geluiden, geen troep achterlaten en vooral geen asshole zijn.

Kosten: de tour met Romanian Friend kost €45 euro per persoon.

Tijd: 3,5 uur. De tour gaat NIET op zondag!

Let op: in de winterperiode (ongeveer tussen eind oktober en half maart) kun je geen beren spotten omdat ze dan hun winterslaap houden.

Lees ook: de 13 leukste hotspots in Brasov, Roemenië

Beer-drinkt-water-bij-klein-meertje

6. Peles Kasteel, het mooiste kasteel van Roemenië

Ik heb inmiddels redelijk wat weerkerken en kastelen in Roemenië gezien en de mooiste is toch wel het Peles Kasteel in Sinaia. Dit kasteel werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd als zomerhuis van de koninklijke familie. Je kijkt je ogen uit in dit kasteel, echt alles is versierd! Het kasteel is gebouwd in allerlei stijlen, waaronder het neorenaissance, de vrolijke barok en de Moorse (Noord-Afrikaanse) stijl.

Kosten: 30 lei voor volwassenen voor de standaard tour op de benedenverdieping, 60 lei voor de beneden- én bovenverdieping. Let op: alleen met contant geld betalen!

Tijd: 2 uur als je de standaard tour doet, 3 uur als je de tour inclusief de bovenverdieping doet.

Bonus: op het terrein van Kasteel Peles vind je ook Kasteel Pelisor. Entree voor dit kasteel is 20 lei.  

Lees ook: tips voor een bezoek aan Peleş Kasteel – mijn favoriete kasteel in Roemenië

Closeup-Peles-kasteel-in-Sinaia
Standbeeld-leeuw-met-schild-Peles-kasteel
Beschilderde-muur-Peles-Kasteel
Mooi-plafond-Peles-kasteel-Sinaia
Peles-Kasteel-met-grasveld

7. Wandelen in de bergen van Bucegi

Sinaia ligt aan de voet van de bergen van Bucegi (spreekt uit als ‘Bucegj’). Natuurliefhebbers zullen graag een bezoek willen brengen aan de bijzondere natuur van Bucegi. Vanaf de dorpen Sinaia of Busteni kun je de kabelbaan naar boven nemen. Echte avonturiers kunnen ook ongeveer 1000 meter omhoog klimmen via verschillende wandelpaden. Zelf maakte ik bijvoorbeeld de 2-daagse wandeltocht van Rasnov naar Cabana Malaiesti, vervolgens helemaal naar de hoogste top (2507 meter) bij Cabana Omu en daarna door naar het dorp Busteni.

Bucegi-kruis-bij-cabana-Malaiesti
Jessica-bij-kruis-en-bossen-Bucegi
Malaiesti-Cabana-in-Bucegi
Hond-voor-Malaiesti-Chalet-en-houten-versiering-dieren-voor-cabana
Uitzicht-op-bergen-bij-Malaiesti-Cabana
Omhoog-wandelen-naar-Omu-Cabana
Jessica-met-hond-Malaiesti-Cabana-en-bij-kruis
Wandelroute-Emma-omringd-door-bergen-met-mist

Tot slot kun je met de auto de berg oprijden via de TransBucegi. Deze route leidt je eerst een stuk door de bergen via een slingerweg en vervolgens over het ‘plateau’ van Bucegi. Je kunt de auto vervolgens bij Cabana Piatra Arsa parkeren en vanaf daar richting enkele punten lopen. Zo kun je Babele, de Sfinx en het kruis op Caraiman Peak bezoeken. Cabana Babele is inmiddels gesloten, maar je kunt meestal wel wat eten bij Cabana Piatra Arsa.

Kosten: gratis

Tijd: 3 – 8 uur, afhankelijk waar je wilt wandelen.

Bucegi-bergen-NP
Wandelende-mensen-op-wandelpad-Bucegi
Wandelpad-Bucegi-NP
Jessica-yogapose-Bucegi-NP
Bergen-wandelen-Bucegi-Nationaal-Park

8. Kasteel Bran, beroemd vanwege Dracula

Het is interessant hoe een vrij normaal kasteel zo wereldberoemd kan worden. Kasteel Bran is een van de vele kastelen in Transsylvanië, maar is toch de meest bezochte en meest toeristische plek in de regio. Het kasteel is namelijk gelinkt aan graaf en vampier Dracula. Het fictieve verhaal over Dracula is geschreven door Bram Stoker. We weten niet eens zeker of de schrijver dit kasteel daadwerkelijk heeft bezocht en daar zijn inspiratie uit haalde of dat het kasteel simpelweg aan veel kenmerken van het kasteel uit het verhaal voldoet. Dracula heeft hier dus nooit echt geleefd, aangezien het een vampier én verzonnen karakter is.

Vlad Tepes, oftewel Vlad Dracula, bestond wel echt. Maar hij heeft volgens mij nooit in het kasteel gewoond. Hij is geboren in Sighisoara en groeide als kind op in het Ottomaanse Rijk omdat zijn vader hem cadeau had gedaan. Hij werd ook wel Vlad de Spietser genoemd, omdat hij het geweldig vond om mensen te spietsen. Waarschijnlijk heeft Bram Stoker zijn verhalen deels gebaseerd op dit historische figuur.

De verhalen lopen dus allemaal een beetje door elkaar heen en hebben allemaal niet met het kasteel te maken. Wie hebben er dan wel in het kasteel gewoond? Onder andere koningin Marie en koning Ferdinand. Hun kleinzoon is tegenwoordig de eigenaar van het kasteel. Hij vind het eigenlijk helemaal niet leuk dat mensen het kasteel bezoeken vanwege de Dracula-verhalen.

Extra tip: bezoek je zowel Kasteel Bran als Kasteel Peles? Dan is het slim om eerst Kasteel Bran te bezoeken en daarna pas Kasteel Peles. Ik denk dat je anders namelijk flink teleur wordt gesteld door dit kasteel. Peles is namelijk het mooiste en meest gedecoreerde kasteel van Roemenië.

Kosten: 40 lei voor volwassenen

Tijd: 1 – 1,5 uur

Kasteel-Bran-vanaf-straatkant
Ingang-van-kasteel-Bran-met-vlag
Jurk-met-paraplu-in-Kasteel-Bran
Uitzicht-vanaf-Kasteel-Bran
Uitzicht-vanaf-binnenplaats-Bran-Kasteel

9. Hiken in Piatra Craiului Nationaal Park

Een van de mooiste plekken die ik in Roemenië heb bezocht is toch wel Piatra Craiului Nationaal Park. Als je een natuurliefhebber bent mag je deze plek niet overslaan! De uitzichten over de bossen en met name vanaf de bergrug zijn adembenemend. Er zijn redelijk wat wandelroutes in deze bergen, in de buurt van Brasov. In deze blog deel ik een paar mooie wandelroutes, voor zowel beginners als gevorderde hikers.

Kosten: treinticket van Brasov naar Zărnești is 4,4 lei. Een entreeticket voor het park (tussen 1 mei en 31 oktober) is 5 lei voor volwassenen, al hoef je het ticket nergens te laten zien.

Tijd: 1 dag (maar je kunt ook 2 – 3 dagen blijven als je overnacht in het park).

Lees ook: mijn bijna-doodervaring in de bergen van Roemenië

Welkombord-Piatra-Craiului-NP
Jessica-met-winterjas-uitzicht-vanaf-Piatra-Craiului
Rotsen-in-Piatra-Craiului-NP
Cabana-Curmatura-in-Piatra-Craiului
Wandelpad-Piatra-Crailui-rotsen
Uitzicht-vanaf-top-berg-Piatra-Craiului
Jessica-op-berg-Piatra-Craiului
Zonsopkomst-bergtop-Piatra-Craiului
Refugiul-op-bergtop-Piatra-Craiului-tijdens-zonsondergang

10. Hiken op het platteland (omgeving van Fundata)

Geen zin om hoge bergen te beklimmen? Dan is het platteland rondom Brasov een goede plek om te wandelen. Samen met Dan van Outdoor Activities in Romania ging ik een dag wandelen in de omgeving van Fundata. Onderweg kwamen we onwijs veel koeien, schapen en schattige honden tegen. En de bijzondere hooibalen niet te vergeten! Een ideale manier om te ervaren hoe het dagelijks leven op het platteland van Roemenië is.

Kosten: afhankelijk van het aantal personen en de wensen. Vraag de prijzen voor een tour op via Outdoor Activities in Romania.

Tijd: 1 dag

Lees ook: wandelen in Transsylvanië – Fundata en het platteland + VIDEO

Hooibergen-van-onderaf
Schuur-wandelen-platteland-Transsylvanië
Hond-geeft-kusje-Jessica-Transsylvanië
Uitzicht-op-Piatra-Craiului-NP

11. Chillen in een zwavelgrot en wandelen over een onzichtbaar meer: bijzondere dagtrip met ZoZo Tours

Mijn favoriete hostel in Brasov, en Roemenië, is ZoZo House. En het leuke is dat dit niet alleen een geweldige accommodatie is, maar dat je hier ook tours kunt boeken. Natuurlijk vind je hier de standaard tours naar bijvoorbeeld de kastelen, maar ze hebben ook een paar bijzondere tours naar minder bekende plekken.

Zelf ging ik met een groep op pad naar het noorden. Onze eerste stop is Malnaş Băi, een verlaten dorp dat ooit een luxueus resort was. Het schijnt dat het mineraalwater hier goed is voor bijvoorbeeld problemen met de maag, zenuwen en de lever. Vooral oude mensen komen hier met tassen vol lege flessen om ze hier te vullen en mee naar huis te nemen. We proeven het water uit verschillende bronnen. En gek genoeg smaakt het iedere keer anders! Het water van de eerste bron smaakt erg zout en ruikt naar rotte eieren, terwijl het water van de tweede bron juist meer naar ijzer smaakt. Doordat de natuurlijke bronnen door verschillende lagen stromen krijgt het water steeds een andere smaak.

Verlaten-resort-dorp
Man-vult-flessen-met-mineraalwater
Mensen-vullen-flessen-mineraalwater

Vervolgens rijden we door om te wandelen bij het mooie Saint Ana Lake. Onze gids vertelt dat hij regelmatig als kind bij dit meer kwam en zelfs regelmatig beren heeft gespot. Bij dit meer vind je nog een ander bijzonder meer: Tinovul Mohos. Althans… Google Maps laat zien dat je bij een meer bent. Maar dit zie je niet doordat er een compleet moeras over het meer heen is gegroeid! Je moet over de speciale wandelpaden lopen, want het is gevaarlijk om op een andere manier door het moerasgebied te lopen. Het meer zit namelijk onder alle vegetatie en werkt als het ware als drijfzand. Er schijnen zelfs dieren in het moeras op die manier te verdwijnen. Brr…

Moeras-met-meer-eronder
Houten-wandelpad-door-moeras
Herfstkleuren-Saint-Ana-Lake
Kerk-bij-Saint-Ana-Lake
Boom-op-voorgrond-Saint-Ana-Lake

Na een goede maaltijd bij GastroLab sluiten we de dag af bij enkele mineraalbaden en Pestera Sulfuroasa: oftewel een zwavelgrot. Er ‘stroomt’ constant zwavel uit de grot, waardoor je de gele strepen op de muur in de grot ziet. Het is best een maffe, maar bijzondere ervaring. Wanneer je op de bankjes gaat zitten voel je dat de zwavel je lichaam verwarmt. Zorg dat je hoofd altijd boven de gele lijn is, anders stik je. Je kunt het ruiken door met je handen een kommetje te maken en het richting je gezicht te scheppen.

Kosten: afhankelijk van het aantal personen en de wensen. Tussen €40 – 65 euro per persoon voor een dagtrip.

Tijd: 1 dag.

Bos-bij-zwavelgrot-Roemenie
Bijzonder-water-speciaal-voor-ogen
Zwavelgrot-Roemenie

12. Ziplinen en wandelen bij 7 Ladders Canyon (in Piatra Mare)

Piatra Mare is een mooi natuurgebied ten zuidoosten van Brasov. Hier vind je allerlei mooie wandelroutes, inclusief de 7 Ladders Canyon. Via verschillende ladders klim je langs watervallen in alle soorten en maten. Heel mooi! De route start en eindigt bij de cabana en duurt ongeveer 1 uur. Je kunt het beste met de auto hiernaartoe gaan. Je parkeert de auto dan in het dorp Timisu de Jos. Vanaf daar wandel je in 45-60 minuten naar de cabana. Na de wandeling door de canyon kun je terugwandelen, maar je kunt ook met de ziplines naar het dorp. Houd er rekening mee dat het ziplinen in het hoogseizoen iedere dag mogelijk is, maar in het laagseizoen alleen in de weekenden. En in de winter is het vaak gesloten, dus bel van tevoren als je niet voor niets hiernaartoe wilt komen.

Kosten: de entree voor 7 Ladders Canyon is 10 lei voor volwassenen. Het ziplinen is 90 lei per persoon. Let op: je kunt alleen met contant geld betalen bij de cabana!

Tijd: 3,5 – 4 uur

Richting-borden-wandelroutes-7-ladders-canyon
7-ladders-canyon-trap
Wandelpad-7-ladders-canyon
Waterval-met-sign-7-ladders-canyon
Watervallen-in-7-ladders-canyon
Ziplinen-platform-7-ladders-canyon
Waterval-op-wandelroute-naar-7-ladders-canyon

Lees ook: de indrukwekkende bergen van Ciucas in Roemenië (2-daagse wandeling)

13. Weerkerken in Transsylvanië: Prejmer

In Transsylvanië vind je zo’n 150 weerkerken: grote kerken met een muur eromheen. Vroeger diende de weerkerk als een toevluchtsoord tijdens oorlogen, bijvoorbeeld met het Ottomaanse Rijk. Maar ook tijdens plunderingen konden de burgers hier veiligheid opzoeken. De meeste kerken werden gebouwd door de Saksen: Duitsers die naar Transsylvanië kwamen om te helpen versterken, op uitnodiging van de Hongaarse koning. De weerkerk van Prejmer is een van de best bewaarde in Transsylvanië. Het is indrukwekkend om te zien hoe dit is gebouwd en hoe groot het is. Het is haast een ommuurd dorp. Andere mooie weerkerken die je kunt bezoeken vind je in Biertan, Viscri en Valea Viilor.

Als je met de trein naar de weerkerk in Prejmer gaat kun je het beste uitstappen bij Ilieni. Vanaf Brasov is de treinrit 3,90 lei.

Extra tip: er zijn weinig informatieborden in Prejmer. Daarom is het verstandig om van tevoren de gratis app Cetatea Prejmer te downloaden.

Kosten: 15 lei voor volwassenen

Tijd: 30-40 minuten

Buitenkant-van-weerkerk-Prejmer
Groei-van-weerkerk-Prejmer-borden
Binnenkant-Prejmer-boom-houten-trappen
Prejmer-school-spullen
Prejmer-kerk-plafond-met-patroon
Prejmer-binnenkant-houten-trappen

Lees ook: voorbereid op reis naar Roemenië – alles wat je moet weten voor vertrek

Verplaatsen in Brasov

Met de bus in Brasov

Het treinstation van Brasov ligt in het noorden, zo’n 3 kilometer van het historische centrum vandaan. Het is zeker 35-40 minuten lopen. Maar gelukkig kun je de bus nemen. Vanaf het treinstation neem je bus 4 naar Livada Postei; het busstation aan de rand van de oude stad. Binnen de historische stad van Brasov kun je alles prima te voet bezoeken.  

Bij veel bushaltes vind je een blauwe automaat waar je een busticket kunt kopen. Bij het treinstation heb je ook een verkooppunt, direct voor de ingang. Een busticket voor 2 ritten is 5 lei. Geen idee waarom je geen ticket voor 1 rit kunt kopen. Maar deze bustickets kun je dus 2 keer gebruiken en afstempelen, dus in feite is een busrit in Brasov maar 2,5 lei. Binnen 50 minuten mag je zelfs nog overstappen naar andere bussen.

Busticket-voor-Brasov

Met de auto in Brasov

Wanneer je een rondreis in Roemenië maakt met de auto zul je ongetwijfeld ook in Brasov komen. Parkeren kan hier soms echt een nachtmerrie zijn. Er zijn namelijk wel parkeerplaatsen rondom de oude stad, maar er zijn nog veel méér auto’s die daar willen parkeren. Let op de borden waar “Parcare cu plata/tax parking” bij staat: hier geldt betaald parkeren. Voor deze parkeerplaatsen betaal je zo’n 2 lei per uur, vaak tussen 8 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds. Daarna mag je hier gratis parkeren. Nadeel is wel dat je met muntgeld moet betalen.

Daarom 3 tips als je met de auto naar Brasov komt:

  1. Check of jouw accommodatie een parkeerplaats heeft. Dit scheelt al een hele zoektocht! Dit geldt zowel voor hotels als voor Airbnb.
  2. Heeft jouw accommodatie geen parkeerplaats? Vraag dan of zij een parkeerplek in de buurt weten of kunnen regelen. En of deze parkeerplaatsen betaald of gratis zijn. Dit kan per straat verschillen, dus let goed op.
  3. Is het heel druk in Brasov en kun je nergens een plekje vinden? Dan kun je de auto gratis parkeren bij de parkeerplaatsen van winkelcentra buiten het centrum van Brasov. Bijvoorbeeld bij het Carrefour winkelcentrum aan de Calea București, de Kaufland supermarkt aan de Calea București of de Eliana Mall aan de Strada Bazaltului. Vanaf daar pak je dan de bus naar het oude centrum. Dit zou ik aanraden als je meer dan 1 dag in Brasov blijft zonder de auto te gebruiken.
Gekleurde-huisjes-in-Roemeense-wijk-Brasov
Uitzicht-op-Brasov-closeup

Travel movie: Brasov in Roemenië

Lees ook: de leukste accommodaties in Brasov in Roemenië

Vanaf Brasov kun je gemakkelijk een trip maken naar andere leuke plekken, zoals Sighisoara en Sibiu. Ik heb de meeste tijd in Roemenië doorgebracht in Brasov, dus laat het gerust weten als je meer vragen hebt. En tips zijn natuurlijk ook altijd welkom!

Op uitnodiging van Romanian Friend ging ik mee met de tour om beren te spotten met de wildlife rangers. Mijn ervaringen en meningen zijn uiteraard die van mijzelf. Daarnaast staat er een affiliate link in deze blog. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Wat te doen in Brasov en omgeving? Zéér veel tips!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *