[:nl] Wat te doen in Brasov en omgeving? Zéér veel tips! + VIDEO [:en] What to do in Brasov? Lots of tips! + VIDEO [:]

[:nl] Mijn favoriete stad in Roemenië is ongetwijfeld Brasov. De stad is omringd door bergen en kastelen, je vindt hier veel leuke koffiezaken (waar je ook met je laptop kunt zitten) en alles is op loopafstand van elkaar vandaan. Bovendien houden ze hier van ijs, taarten en desserts! Het is een ideale uitvalsbasis én ook nog eens goedkoop. Maar wat te doen in Brasov en omgeving? Ik verbleef in totaal bijna 2 maanden in Brasov, dus ik heb heel wat plekken in en rondom de stad bezocht. Pak er maar een kop koffie of thee bij, want dit is een zéér uitgebreide blog.

Let op: houd er rekening mee dat veel bezienswaardigheden en musea op maandag zijn gesloten in Roemenië! Kasteel Bran is een van de weinige plekken die de deuren wel op maandag opent.

Brasov-kerk-en-sign

Wat te doen in Brasov?

1. Ontdek het historische centrum van Brasov met Walkabout Tours

Brasov is vrij klein en binnen een uurtje heb je het zelf wel gezien. Maar het is wel zo leuk als je wat weet over de geschiedenis van Brasov en de bouwwerken die je ziet. Ik zou daarom aanraden om de Free Walking Tour van Walkabout te doen. Deze tour duurt 2 à 2,5 uur en leidt je langs een paar hoogtepunten van de stad. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden. Verzamelen gebeurt op het centrale plein Piata Sfatului.

Brasov had een zeer prettige locatie in Transylvanië, omdat het op de kruising van veel handelsroutes lag. Duitsland heeft een grote invloed gehad op de architectuur en de citadellen die zijn gebouwd in Transylvanië. Een andere naam die daarom ook wel eens wordt gebruikt is Kronstadt.

Kosten: gratis, al wordt een donatie natuurlijk gewaardeerd. Ik houd zo’n 25-30 lei aan voor de fooi van dit soort tours (zo’n €6 euro)

Tijd: 2 – 2,5 uur

Leuke plekken die je tijdens de tour in het oude centrum van Brasov bezoekt zijn:

1. Casa Sfatalui, het voormalige stadhuis van Brasov. Als er iets te doen is in de stad – van demonstratie tot openluchtbioscoop – gebeurt het meestal op dit plein.

Casa-Sfatului-op-centraal-plein-Brasov

2. Biserica Neagră, oftewel de Zwarte Kerk. Een grote brand woedde maar liefst 3 dagen lang in de kerk. Hierdoor werden de muren zwart – en vandaar de naam Zwarte Kerk. Wil je naar binnen? Dit kost 10 lei voor volwassenen. Houd er rekening mee dat je binnen niet mag fotograferen.

Zwarte-kerk-in-Brasov-zijkant
Zwarte-kerk-Brasov-vanaf-Tampa

3. Strada Sforii, oftewel Rope Street. In de buurt woonden vroeger de touwenmakers, vandaar de naam. Dit is het smalste straatje van Brasov én Roemenië. En heel bijzonder is het niet, maar de inwoners lijken behoorlijk trots te zijn op deze straat. Al vond ik de smalste straat in Praag indrukwekkender (daar heb je zelfs een stoplicht omdat je niet met 2 mensen naast elkaar door de straat kan lopen).

Smal-straatje-Brasov-met-gele-muren
Detail-op-muur-Strada-Sforii
Smal-straatje-Strada-Sforii-in-Brasov

4. Poarta Ecaterinei. Een van de stadspoorten van de voormalige citadel. Zie je 4 torens bovenop een gebouw in Transylvanië? Dan wist je vroeger dat de doodstraf hier wordt toegepast.

Poarta-Ecaterinei-in-Brasov
Houten-kunst-bij-Poarta-Ecaterinei-Brasov

5. Sint Nicolaaskerk. Ook deze kerk heeft weer 4 torens rondom de toren. Dit betekent dat de priester vroeger ook de doodstraf mocht handhaven.

Sint-Nicolaaskerk-Brasov
Details-sint-nicolaaskerk-Brasov

2. Eeuwenoude boeken in First Romanian School Museum

Als je net zo’n boekennerd bent als ik vind je dit waarschijnlijk wel een leuk museum. De First Romanian School Museum staat naast de Sint Nicolaaskerk. Je komt hier meer te weten over de manier hoe boeken vroeger werden gedrukt. Ook liggen er boeken en bijbels die al eeuwenoud zijn. Ik vind het prachtig om te zien hoe veel tijd en energie er vroeger in het schrijven en het drukken werd gestoken. Soms met mooie illustraties, soms met prachtige kalligrafie.

Het is overigens niet een museum waar je zomaar in en uit kunt lopen. Je moet even wachten totdat iemand je komt ophalen. Vertel wel van tevoren dat je geen Roemeens spreekt, anders zit je de eerste 5 minuten net zo schaapachtig om je heen te kijken als ik. Het mannetje spreekt amper Engels (wel wat Duits), maar het is aandoenlijk om te zien hoe gepassioneerd hij over de oude boeken is.

Kosten: 10 lei voor volwassenen (cash betalen)

Tijd: 30 minuten

Verhaal-met-kalligrafie-First-Romanian-School-Museum-Brasov
First-Romanian-School-boekdrukker-in-Brasov
Oud-boek-met-tekeningen-First-Romanian-School-Museum
Tekeningen-boek-First-Romanian-School-Museum

3. Mooi uitzicht over de stad vanaf de witte toren (Turnul Alb)

Er staan 2 torens aan de westkant van het centrum: de zwarte toren en de witte toren (Turnul Alb). Vreemd genoeg is de zwarte toren ook gewoon wit, maar dat terzijde. Vanaf de witte toren heb je een mooi uitzicht over het centrum van Brasov. Hoe kom je hier? Loop naar Strada După ziduri, de straat met een beekje. Steek vervolgens de brug over. Wanneer je naar boven wandelt ga je links naar de zwarte toren, rechts naar de witte toren. Ik raad je aan om de witte toren als uitzichtpunt te gebruiken. Je kunt overigens ook via Bastion Graft naar boven/beneden wandelen. Deze route is korter, maar de trap is wel steiler.

Kosten: gratis

Tijd: 30 minuten

Witte-toren-Brasov
Uitzicht-vanaf-toren-over-Brasov
Zwarte-toren-Brasov-die-ook-wit-is
Dit is dus de Zwarte Toren in Brasov (die wit is)

4. Klim naar de top van de berg Tâmpa

Een van mijn favoriete dingen van Brasov? De stad wordt omringd door natuur en ligt aan de voet van de berg Tâmpa. Deze berg is zo’n 960 meter hoog. De berg Tâmpa wordt bijna geheel omringd door de stad Brasov. Vanaf bijna iedere straat in de stad zie je het bord BRASOV, bovenop de berg. En hoe leuk is het dat je dit bord kunt bezoeken? Binnen 3 minuten ben je met de kabelbaan boven, maar ik vond het wel lekker om een wandeling te maken. Vanaf Brasov is het ongeveer 400 meter omhoog wandelen. Gelukkig is de wandelroute vrij gemakkelijk en hoef je geen steile stukken te klimmen. Vanaf de voet van de berg – bij de kabelbaan – ben je ongeveer 1 uur onderweg. Volg de gele pijlen of de rood-witte driehoeken. Eigenlijk is er maar 1 weg naar boven, dus je kunt niet verdwalen.

Na 1 uur kom je uit bij het BRASOV bord. Het voelt een beetje Hollywood-achtig. Maar dan cooler. Je kunt via dezelfde route terug, maar je kunt ook een loop maken. Blijf de gele driehoekjes volgen, richting Saua Tampei. Vanaf hier ga je bijna alleen maar naar beneden, maar wel met prachtige uitzichten op de omringende bergen. Na een tijdje kom je bij bebouwing uit. Vanaf hier blijf je de blauwe driehoekjes volgen om weer in het centrum van Brasov uit te komen. Deze route is vlak en loopt als het ware om de berg heen.

Kosten: wandelen is gratis. De kabelbaan voor volwassenen is 10 lei enkele rit, 17 lei retour.

Tijd: 3 uur als je wandelt / 1,5 uur als je de kabelbaan gebruikt.

Wandelroute-Tampa
Uitzicht-over-Brasov-vanaf-Tampa
Brasov-letters-op-berg
Uitzicht-vanaf-top-Tampa
Jessica-op-top-berg-Tampa
Uitzicht-op-andere-bergen-Tampa

Lees ook: waarom naar Roemenië gaan? Ik geef je 10 redenen!

5. Op zoek naar beren in de bossen rondom Brasov

Roemenië heeft de grootste populatie bruine beren in Europa. Dit is dus een goede plek als je bruine beren in het wild wilt spotten. Brasov is een stad die wordt omringd door bossen en bergen. In de omgeving van Brasov leven meer dan 100 bruine beren! Dat is veel, vooral als je bedenkt dat iedere beer zo’n 8 vierkante kilometer aan ruimte nodig heeft. De beren in dit gebied hebben ongeveer 1,5 vierkante kilometer per beer.

Enkele jaren geleden kwamen veel beren vanuit de bergen naar Brasov, om in de vuilnisbakken te graaien. Niet alleen is dit eten slecht voor de beren, maar er ontstond ook een nieuwe – slechte – vorm van toerisme. Mensen kwamen namelijk naar de vuilnisbakken om de beren te zien en deden soms de gekste dingen. Bijvoorbeeld de beer proberen te voeren of te aaien. What’s wrong with people?

Om dit probleem aan te pakken zijn er enkele voederplaatsen in de bergen geplaatst: het leefgebied van de beren. In principe kunnen de beren genoeg voedsel in de natuur vinden. Ze eten bijna alles: bessen, zaden, wortels, gras, bloemen en het liefst ook nog iets zoets zoals honing. Ze komen soms ook naar de landbouwgebieden om graan te eten, tot ergernis van de boeren natuurlijk. Door de geplaatste voederplekken wordt het minder aantrekkelijk voor de beren om naar de mensen te gaan en ‘menselijk voedsel’ te eten. Bij deze voederplaatsen wordt voedsel achtergelaten dat ze niet in de natuur kunnen vinden, zoals suikermaïs. Een stuk beter dan plastic en oude McDonaldsfrietjes eten uit een vuilnisbak.

Bossen-rondom-Brasov
Donkere-beer-klimmend-op-boomstam

Beren spotten met RomanianFriend

Ga vooral niet alleen op zoek naar beren rondom Brasov! In principe zijn beren van nature niet agressief, maar ze kunnen dat wel worden als ze zich bedreigd of uitgedaagd voelen. Daarnaast zijn veel leefgebieden van beren afgezet en verboden om te wandelen zonder wildlife ranger. Als je wordt gepakt kun je een boete van 6000 lei krijgen: omgerekend zo’n €1400 euro.  

Ik ga beren spotten via een tour van Romanian Friend. Gids Simona komt ons aan het einde van de middag op een verzamelpunt ophalen. Zij brengt ons naar de wildlife rangers in een nabijgelegen leefgebied. De beren zijn nachtdieren (geworden) omdat ze overdag te veel worden lastiggevallen. Het heeft dus geen zin om voor 5 uur de natuur in te gaan. Na een korte wandeling komen we aan bij een kleine hut. Tot onze verbazing zitten er al 3 beren te eten! Mijn geduld wordt niet op de proef gesteld, want binnen een half uur verdwijnen de vrouwtjesberen, maar wandelt er een babybeer vanuit de bosjes richting het eten.

Baby-beer-in-bosjes-Brasov
Beer-chillend-op-boomstam-Brasov

Oog in oog met een bruine beer

Zo blijven we een uur vol bewondering kijken en foto’s schieten. Op het moment dat we weg willen gaan hoor ik geroezemoes achter me. De 2 wildlife rangers staan in de deuropening en staren naar iets aan hun linkerkant. Een beer! Nog geen 10 meter van ons vandaan. Als de beer wil zou hij binnen 3 seconden naar ons toe kunnen rennen en ons allemaal knock out slaan. Daar is hij groot en breed genoeg voor. Hij kijkt even onze kant op, zet nog een paar stappen en kruipt dan via de heuvel naast ons naar beneden. Ik huiver even als ik bedenk dat we hem bijna op de weg terug naar de jeep tegen het lijf waren gelopen. En het blijft toch hun leefgebied. “Als we hem niet uitdagen ziet hij ons niet als een bedreiging”, vertelt onze gids Simona. Maar toch is het een bijzondere, ietwat spannende gedachte dat ik zojuist oog in oog stond met een bruine beer.

Beer-eet-zoete-mais-in-bos
Spothuisje-Brasov-beren-spotten

Is het beren spotten in Roemenië een goede, duurzame vorm van toerisme?

Beren vormen een steeds groter probleem in Brasov en omgeving. Wanneer de beren naar de stad komen eten ze slecht voedsel en kunnen ze bovendien gevaarlijk zijn als ze zich bedreigd voelen. Maar er gaat ook een dag komen dat ze niet meer bang zijn voor mensen – en dan zijn ze in Roemenië helemaal ver van huis.

Door speciale voederbakken in de bergen te plaatsen wordt het probleem enigszins aangepakt. Door hier zoetigheid zoals suikermaïs en graan te plaatsen komen de beren minder snel naar de steden en het land van de boeren. Mensen kunnen een tour boeken om de beren te spotten: de kans is immers groot dat je er een ziet. Met het geld van de bezoekers wordt vooral het eten ingekocht. De overheid betaalt een gedeelte, maar kan lang niet alles betalen. En reken maar uit als je zo’n 25 kilo aan suikermaïs per dag per voederplek moet loodsen…

Er wordt overigens iedere dag eten achtergelaten voor de beren en de meeste voederplaatsen zijn niet eens toegankelijk voor bezoekers. Ik had tijdens mijn bezoek helemaal niet het idee dat dit wordt gedaan om geld te verdienen, maar eerder om een probleem aan te pakken. De groepen zijn klein: 2 groepen van 5 mensen werden met de ranger meegenomen. Bovendien moesten we een handtekening zetten bij de wildlife ranger dat we ons zouden gedragen. Dit betekent onder andere niet roken, geen harde geluiden, geen troep achterlaten en vooral geen asshole zijn.

Kosten: de tour met Romanian Friend kost €45 euro per persoon.

Tijd: 3,5 uur. De tour gaat NIET op zondag!

Let op: in de winterperiode (ongeveer tussen eind oktober en half maart) kun je geen beren spotten omdat ze dan hun winterslaap houden.

Beer-drinkt-water-bij-klein-meertje

Lees ook: lekker en betaalbaar eten in Brasov (ook vegetarisch + veganistisch)

6. Peles Kasteel, het mooiste kasteel van Roemenië

Ik heb inmiddels redelijk wat weerkerken en kastelen in Roemenië gezien en de mooiste is toch wel het Peles Kasteel in Sinaia. Dit kasteel werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd als zomerhuis van de koninklijke familie. Je kijkt je ogen uit in dit kasteel, echt alles is versierd! Het kasteel is gebouwd in allerlei stijlen, waaronder het neorenaissance, de vrolijke barok en de Moorse (Noord-Afrikaanse) stijl.

Kosten: 30 lei voor volwassenen voor de standaard tour op de benedenverdieping, 60 lei voor de beneden- én bovenverdieping. Let op: alleen met contant geld betalen!

Tijd: 2 uur als je de standaard tour doet, 3 uur als je de tour inclusief de bovenverdieping doet.

Bonus: op het terrein van Kasteel Peles vind je ook Kasteel Pelisor. Entree voor dit kasteel is 20 lei.  

Lees ook: tips voor een bezoek aan Peleş Kasteel – mijn favoriete kasteel in Roemenië

Closeup-Peles-kasteel-in-Sinaia
Standbeeld-leeuw-met-schild-Peles-kasteel
Beschilderde-muur-Peles-Kasteel
Mooi-plafond-Peles-kasteel-Sinaia
Peles-Kasteel-met-grasveld

7. Wandelen in de bergen van Bucegi

Sinaia ligt aan de voet van de bergen van Bucegi (spreekt uit als ‘Bucegj’). Natuurliefhebbers zullen graag een bezoek willen brengen aan de bijzondere natuur van Bucegi. Vanaf de dorpen Sinaia of Busteni kun je de kabelbaan naar boven nemen. Echte avonturiers kunnen ook ongeveer 1000 meter omhoog klimmen via verschillende wandelpaden. Zelf maakte ik bijvoorbeeld de 2-daagse wandeltocht van Rasnov naar Cabana Malaiesti, vervolgens helemaal naar de hoogste top (2507 meter) bij Cabana Omu en daarna door naar het dorp Busteni.

Bucegi-kruis-bij-cabana-Malaiesti
Jessica-bij-kruis-en-bossen-Bucegi
Malaiesti-Cabana-in-Bucegi
Hond-voor-Malaiesti-Chalet-en-houten-versiering-dieren-voor-cabana
Uitzicht-op-bergen-bij-Malaiesti-Cabana
Omhoog-wandelen-naar-Omu-Cabana
Jessica-met-hond-Malaiesti-Cabana-en-bij-kruis
Wandelroute-Emma-omringd-door-bergen-met-mist

Tot slot kun je met de auto de berg oprijden via de TransBucegi. Deze route leidt je eerst een stuk door de bergen via een slingerweg en vervolgens over het ‘plateau’ van Bucegi. Je kunt de auto vervolgens bij Cabana Piatra Arsa parkeren en vanaf daar richting enkele punten lopen. Zo kun je Babele, de Sfinx en het kruis op Caraiman Peak bezoeken. Cabana Babele is inmiddels gesloten, maar je kunt meestal wel wat eten bij Cabana Piatra Arsa.

Kosten: gratis

Tijd: 3 – 8 uur, afhankelijk waar je wilt wandelen.

Bucegi-bergen-NP
Wandelende-mensen-op-wandelpad-Bucegi
Wandelpad-Bucegi-NP
Jessica-yogapose-Bucegi-NP
Bergen-wandelen-Bucegi-Nationaal-Park

8. Kasteel Bran, beroemd vanwege Dracula

Het is interessant hoe een vrij normaal kasteel zo wereldberoemd kan worden. Kasteel Bran is een van de vele kastelen in Transsylvanië, maar is toch de meest bezochte en meest toeristische plek in de regio. Het kasteel is namelijk gelinkt aan graaf en vampier Dracula. Het fictieve verhaal over Dracula is geschreven door Bram Stoker. We weten niet eens zeker of de schrijver dit kasteel daadwerkelijk heeft bezocht en daar zijn inspiratie uit haalde of dat het kasteel simpelweg aan veel kenmerken van het kasteel uit het verhaal voldoet. Dracula heeft hier dus nooit echt geleefd, aangezien het een vampier én verzonnen karakter is.

Vlad Tepes, oftewel Vlad Dracula, bestond wel echt. Maar hij heeft volgens mij nooit in het kasteel gewoond. Hij is geboren in Sighisoara en groeide als kind op in het Ottomaanse Rijk omdat zijn vader hem cadeau had gedaan. Hij werd ook wel Vlad de Spietser genoemd, omdat hij het geweldig vond om mensen te spietsen. Waarschijnlijk heeft Bram Stoker zijn verhalen deels gebaseerd op dit historische figuur.

De verhalen lopen dus allemaal een beetje door elkaar heen en hebben allemaal niet met het kasteel te maken. Wie hebben er dan wel in het kasteel gewoond? Onder andere koningin Marie en koning Ferdinand. Hun kleinzoon is tegenwoordig de eigenaar van het kasteel. Hij vind het eigenlijk helemaal niet leuk dat mensen het kasteel bezoeken vanwege de Dracula-verhalen.

Extra tip: bezoek je zowel Kasteel Bran als Kasteel Peles? Dan is het slim om eerst Kasteel Bran te bezoeken en daarna pas Kasteel Peles. Ik denk dat je anders namelijk flink teleur wordt gesteld door dit kasteel. Peles is namelijk het mooiste en meest gedecoreerde kasteel van Roemenië.

Kosten: 40 lei voor volwassenen

Tijd: 1 – 1,5 uur

Kasteel-Bran-vanaf-straatkant
Ingang-van-kasteel-Bran-met-vlag
Jurk-met-paraplu-in-Kasteel-Bran
Uitzicht-vanaf-Kasteel-Bran
Uitzicht-vanaf-binnenplaats-Bran-Kasteel

9. Hiken in Piatra Craiului Nationaal Park

Een van de mooiste plekken die ik in Roemenië heb bezocht is toch wel Piatra Craiului Nationaal Park. Als je een natuurliefhebber bent mag je deze plek niet overslaan! De uitzichten over de bossen en met name vanaf de bergrug zijn adembenemend. Er zijn redelijk wat wandelroutes in deze bergen, in de buurt van Brasov. In deze blog deel ik een paar mooie wandelroutes, voor zowel beginners als gevorderde hikers.

Kosten: treinticket van Brasov naar Zărnești is 4,4 lei. Een entreeticket voor het park (tussen 1 mei en 31 oktober) is 5 lei voor volwassenen, al hoef je het ticket nergens te laten zien.

Tijd: 1 dag (maar je kunt ook 2 – 3 dagen blijven als je overnacht in het park).

Lees ook: mijn bijna-doodervaring in de bergen van Roemenië

Welkombord-Piatra-Craiului-NP
Jessica-met-winterjas-uitzicht-vanaf-Piatra-Craiului
Rotsen-in-Piatra-Craiului-NP
Cabana-Curmatura-in-Piatra-Craiului
Wandelpad-Piatra-Crailui-rotsen
Uitzicht-vanaf-top-berg-Piatra-Craiului
Jessica-op-berg-Piatra-Craiului
Zonsopkomst-bergtop-Piatra-Craiului
Refugiul-op-bergtop-Piatra-Craiului-tijdens-zonsondergang

10. Hiken op het platteland (omgeving van Fundata)

Geen zin om hoge bergen te beklimmen? Dan is het platteland rondom Brasov een goede plek om te wandelen. Samen met Dan van Outdoor Activities in Romania ging ik een dag wandelen in de omgeving van Fundata. Onderweg kwamen we onwijs veel koeien, schapen en schattige honden tegen. En de bijzondere hooibalen niet te vergeten! Een ideale manier om te ervaren hoe het dagelijks leven op het platteland van Roemenië is.

Kosten: afhankelijk van het aantal personen en de wensen. Vraag de prijzen voor een tour op via Outdoor Activities in Romania.

Tijd: 1 dag

Lees ook: wandelen in Transsylvanië – Fundata en het platteland + VIDEO

Hooibergen-van-onderaf
Schuur-wandelen-platteland-Transsylvanië
Hond-geeft-kusje-Jessica-Transsylvanië
Uitzicht-op-Piatra-Craiului-NP

11. Chillen in een zwavelgrot en wandelen over een onzichtbaar meer: bijzondere dagtrip met ZoZo Tours

Mijn favoriete hostel in Brasov, en Roemenië, is ZoZo House. En het leuke is dat dit niet alleen een geweldige accommodatie is, maar dat je hier ook tours kunt boeken. Natuurlijk vind je hier de standaard tours naar bijvoorbeeld de kastelen, maar ze hebben ook een paar bijzondere tours naar minder bekende plekken.

Zelf ging ik met een groep op pad naar het noorden. Onze eerste stop is Malnaş Băi, een verlaten dorp dat ooit een luxueus resort was. Het schijnt dat het mineraalwater hier goed is voor bijvoorbeeld problemen met de maag, zenuwen en de lever. Vooral oude mensen komen hier met tassen vol lege flessen om ze hier te vullen en mee naar huis te nemen. We proeven het water uit verschillende bronnen. En gek genoeg smaakt het iedere keer anders! Het water van de eerste bron smaakt erg zout en ruikt naar rotte eieren, terwijl het water van de tweede bron juist meer naar ijzer smaakt. Doordat de natuurlijke bronnen door verschillende lagen stromen krijgt het water steeds een andere smaak.

Verlaten-resort-dorp
Man-vult-flessen-met-mineraalwater
Mensen-vullen-flessen-mineraalwater

Vervolgens rijden we door om te wandelen bij het mooie Saint Ana Lake. Onze gids vertelt dat hij regelmatig als kind bij dit meer kwam en zelfs regelmatig beren heeft gespot. Bij dit meer vind je nog een ander bijzonder meer: Tinovul Mohos. Althans… Google Maps laat zien dat je bij een meer bent. Maar dit zie je niet doordat er een compleet moeras over het meer heen is gegroeid! Je moet over de speciale wandelpaden lopen, want het is gevaarlijk om op een andere manier door het moerasgebied te lopen. Het meer zit namelijk onder alle vegetatie en werkt als het ware als drijfzand. Er schijnen zelfs dieren in het moeras op die manier te verdwijnen. Brr…

Moeras-met-meer-eronder
Houten-wandelpad-door-moeras
Herfstkleuren-Saint-Ana-Lake
Kerk-bij-Saint-Ana-Lake
Boom-op-voorgrond-Saint-Ana-Lake

Na een goede maaltijd bij GastroLab sluiten we de dag af bij enkele mineraalbaden en Pestera Sulfuroasa: oftewel een zwavelgrot. Er ‘stroomt’ constant zwavel uit de grot, waardoor je de gele strepen op de muur in de grot ziet. Het is best een maffe, maar bijzondere ervaring. Wanneer je op de bankjes gaat zitten voel je dat de zwavel je lichaam verwarmt. Zorg dat je hoofd altijd boven de gele lijn is, anders stik je. Je kunt het ruiken door met je handen een kommetje te maken en het richting je gezicht te scheppen.

Kosten: afhankelijk van het aantal personen en de wensen. Tussen €40 – 65 euro per persoon voor een dagtrip.

Tijd: 1 dag.

Bos-bij-zwavelgrot-Roemenie
Bijzonder-water-speciaal-voor-ogen
Zwavelgrot-Roemenie

12. Ziplinen en wandelen bij 7 Ladders Canyon (in Piatra Mare)

Piatra Mare is een mooi natuurgebied ten zuidoosten van Brasov. Hier vind je allerlei mooie wandelroutes, inclusief de 7 Ladders Canyon. Via verschillende ladders klim je langs watervallen in alle soorten en maten. Heel mooi! De route start en eindigt bij de cabana en duurt ongeveer 1 uur. Je kunt het beste met de auto hiernaartoe gaan. Je parkeert de auto dan in het dorp Timisu de Jos. Vanaf daar wandel je in 45-60 minuten naar de cabana. Na de wandeling door de canyon kun je terugwandelen, maar je kunt ook met de ziplines naar het dorp. Houd er rekening mee dat het ziplinen in het hoogseizoen iedere dag mogelijk is, maar in het laagseizoen alleen in de weekenden. En in de winter is het vaak gesloten, dus bel van tevoren als je niet voor niets hiernaartoe wilt komen.

Kosten: de entree voor 7 Ladders Canyon is 10 lei voor volwassenen. Het ziplinen is 90 lei per persoon. Let op: je kunt alleen met contant geld betalen bij de cabana!

Tijd: 3,5 – 4 uur

Richting-borden-wandelroutes-7-ladders-canyon
7-ladders-canyon-trap
Wandelpad-7-ladders-canyon
Waterval-met-sign-7-ladders-canyon
Watervallen-in-7-ladders-canyon
Ziplinen-platform-7-ladders-canyon
Waterval-op-wandelroute-naar-7-ladders-canyon

Lees ook: de indrukwekkende bergen van Ciucas in Roemenië (2-daagse wandeling)

13. Weerkerken in Transsylvanië: Prejmer

In Transsylvanië vind je zo’n 150 weerkerken: grote kerken met een muur eromheen. Vroeger diende de weerkerk als een toevluchtsoord tijdens oorlogen, bijvoorbeeld met het Ottomaanse Rijk. Maar ook tijdens plunderingen konden de burgers hier veiligheid opzoeken. De meeste kerken werden gebouwd door de Saksen: Duitsers die naar Transsylvanië kwamen om te helpen versterken, op uitnodiging van de Hongaarse koning. De weerkerk van Prejmer is een van de best bewaarde in Transsylvanië. Het is indrukwekkend om te zien hoe dit is gebouwd en hoe groot het is. Het is haast een ommuurd dorp. Andere mooie weerkerken die je kunt bezoeken vind je in Biertan, Viscri en Valea Viilor.

Als je met de trein naar de weerkerk in Prejmer gaat kun je het beste uitstappen bij Ilieni. Vanaf Brasov is de treinrit 3,90 lei.

Extra tip: er zijn weinig informatieborden in Prejmer. Daarom is het verstandig om van tevoren de gratis app Cetatea Prejmer te downloaden.

Kosten: 15 lei voor volwassenen

Tijd: 30-40 minuten

Buitenkant-van-weerkerk-Prejmer
Groei-van-weerkerk-Prejmer-borden
Binnenkant-Prejmer-boom-houten-trappen
Prejmer-school-spullen
Prejmer-kerk-plafond-met-patroon
Prejmer-binnenkant-houten-trappen

Lees ook: voorbereid op reis naar Roemenië – alles wat je moet weten voor vertrek

Verplaatsen in Brasov

Met de bus in Brasov

Het treinstation van Brasov ligt in het noorden, zo’n 3 kilometer van het historische centrum vandaan. Het is zeker 35-40 minuten lopen. Maar gelukkig kun je de bus nemen. Vanaf het treinstation neem je bus 4 naar Livada Postei; het busstation aan de rand van de oude stad. Binnen de historische stad van Brasov kun je alles prima te voet bezoeken.  

Bij veel bushaltes vind je een blauwe automaat waar je een busticket kunt kopen. Bij het treinstation heb je ook een verkooppunt, direct voor de ingang. Een busticket voor 2 ritten is 5 lei. Geen idee waarom je geen ticket voor 1 rit kunt kopen. Maar deze bustickets kun je dus 2 keer gebruiken en afstempelen, dus in feite is een busrit in Brasov maar 2,5 lei. Binnen 50 minuten mag je zelfs nog overstappen naar andere bussen.

Busticket-voor-Brasov

Met de auto in Brasov

Wanneer je een rondreis in Roemenië maakt met de auto zul je ongetwijfeld ook in Brasov komen. Parkeren kan hier soms echt een nachtmerrie zijn. Er zijn namelijk wel parkeerplaatsen rondom de oude stad, maar er zijn nog veel méér auto’s die daar willen parkeren. Let op de borden waar “Parcare cu plata/tax parking” bij staat: hier geldt betaald parkeren. Voor deze parkeerplaatsen betaal je zo’n 2 lei per uur, vaak tussen 8 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds. Daarna mag je hier gratis parkeren. Nadeel is wel dat je met muntgeld moet betalen.

Daarom 3 tips als je met de auto naar Brasov komt:

  1. Check of jouw accommodatie een parkeerplaats heeft. Dit scheelt al een hele zoektocht! Dit geldt zowel voor hotels als voor Airbnb.
  2. Heeft jouw accommodatie geen parkeerplaats? Vraag dan of zij een parkeerplek in de buurt weten of kunnen regelen. En of deze parkeerplaatsen betaald of gratis zijn. Dit kan per straat verschillen, dus let goed op.
  3. Is het heel druk in Brasov en kun je nergens een plekje vinden? Dan kun je de auto gratis parkeren bij de parkeerplaatsen van winkelcentra buiten het centrum van Brasov. Bijvoorbeeld bij het Carrefour winkelcentrum aan de Calea București, de Kaufland supermarkt aan de Calea București of de Eliana Mall aan de Strada Bazaltului. Vanaf daar pak je dan de bus naar het oude centrum. Dit zou ik aanraden als je meer dan 1 dag in Brasov blijft zonder de auto te gebruiken.
Gekleurde-huisjes-in-Roemeense-wijk-Brasov
Uitzicht-op-Brasov-closeup

Travel movie: Brasov in Roemenië

Lees ook: de leukste accommodaties in Brasov in Roemenië

Vanaf Brasov kun je gemakkelijk een trip maken naar andere leuke plekken, zoals Sighisoara en Sibiu. Ik heb de meeste tijd in Roemenië doorgebracht in Brasov, dus laat het gerust weten als je meer vragen hebt. En tips zijn natuurlijk ook altijd welkom!

Op uitnodiging van Romanian Friend ging ik mee met de tour om beren te spotten met de wildlife rangers. Mijn ervaringen en meningen zijn uiteraard die van mijzelf. Daarnaast staat er een affiliate link in deze blog. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate vind je hier. [:]

[:en]

My favorite city in Romania is by far Brasov. The city is surrounded by forests, mountains and castles, you will find a lot of cute coffee places here (where you can sit with your laptop as well) and everything in the city center is within walking distance. Besides that they love ice cream, pies and desserts in Brasov! It’s the perfect base and it’s a cheap destination for travellers as well. But what to do in Brasov and surroundings? I stayed more than 2 months in Brasov, so I have a lot of cool places to share with you in and around the city. Get a cup of coffee or tea, because this is gonna be a huge blog with a lot of tips!

Keep in mind: most sights and museums are closed on Mondays in Romania! Castle Bran is one of the only places that is open on Mondays.

Brasov-kerk-en-sign

What to do in Brasov, Romania?

1. Explore the historical city center of Brasov with Walkabout Tours

Brasov has a small city center and within an hour you have seen most of the streets and sights. But if you’re joining the free walking tour of Walkabout Tours you get some history about Transylvania and the things you see in the city as well. The tour is about 2 – 2,5 hours and shows you most highlights of the old city center. You don’t have to sign up beforehand. Just check the timetable on the website beforehand and go to Piata Sfatului, the central square.

Brasov had a perfect location in Transylvania back in the days, because it was a great stop for traders going from east to west (or the other way). Germany had a big influence on the architecture and the citadels in Transylvania, because many Germans were invited to help building the cities in this region. Because of this Brasov is also named Kronstadt (the German name for the city).

Price: free, although a donation will be appreciated. I would give 25-30 lei for a tour like this (about €6 euros).

How much time do you need: 2 – 2,5 hours

A couple of nice places that you will visit in the old city center of Brasov are:

1. Casa Sfatalui, the former city hall of Brasov. If there is anything to do in the city – from demonstrations to open air cinemas – it will happen on this central square.

Casa-Sfatului-op-centraal-plein-Brasov

2. Biserica Neagră, or the Black Church. A long time ago there was a big fire for 3 days in this church. This is why the walls became black – and the church got this name. Do you wanna go inside? The entrance fee is 10 lei for adults. Keep in mind that you can’t take pictures inside.

Zwarte-kerk-in-Brasov-zijkant
Zwarte-kerk-Brasov-vanaf-Tampa

3. Strada Sforii: the Rope Street. In this area there were a lot of rope makers living, so that’s why this street was named after them. It’s the narrowest street in Brasov AND Romania. It’s not an amazing highlight, but the citizens are proud of it. Personally I think the narrowest street in Prague is more impressive (it has a traffic light so people will not enter from 2 sides at the same time).

Smal-straatje-Brasov-met-gele-muren
Detail-op-muur-Strada-Sforii
Smal-straatje-Strada-Sforii-in-Brasov

4. Poarta Ecaterinei. Brasov used to have multiple city gates to enter the former citadel. Do you see 4 towers on top of a building in Transylvania? It means that in this specific place the death penalty was used.

Poarta-Ecaterinei-in-Brasov
Houten-kunst-bij-Poarta-Ecaterinei-Brasov

5. Saint Nicholas church. Also this church has 4 towers around the main tower. So it means that the priest was allowed to use and execute the death penalty.

Sint-Nicolaaskerk-Brasov
Details-sint-nicolaaskerk-Brasov

2. Really old books in First Romanian School Museum

If you’re a book nerd like me you will probably like this museum. The First Romanian School Museum is next to the Saint Nicolas church. Here you will find out more about how they made books back in the days. It’s interesting to see how they did this hundreds of years ago. Also you can find some books and bibles here that are quite ancient. It’s amazing to see how much time and effort they put in writing and printing back in the days. It took forever compared to now! Some books also have beautiful calligraphy and illustrations.

It’s not a museum where you can walk in and out whenever you want. You have to wait until someone picks you up and guides you. Tell the guy that you don’t speak Romanian though. The man doesn’t speak much English, but he does now a bit of German. And it’s adorable to see with how much passion he talks about this place and the old books.

Price: 10 lei for adults (only cash)

How much time do you need: 30 minutes

Verhaal-met-kalligrafie-First-Romanian-School-Museum-Brasov
First-Romanian-School-boekdrukker-in-Brasov
Oud-boek-met-tekeningen-First-Romanian-School-Museum
Tekeningen-boek-First-Romanian-School-Museum

3. Nice view over the city from the white tower (Turnul Alb)

There are 2 towers at the west side of the city center: the black tower and the white tower (Turnul Alb). Although you can’t really see the difference because the black tower is also….white. The white tower has a small platform where you have a great view over the city center and the mountain Tâmpa. How do you get here? First walk to Strada După ziduri, a street with a small river. Then cross the bridge. When you walk uphill on your left side you have the black tower (that is white as well) and on your right side you have the white tower with the platform. You can also walk via Bastion Graft uphill or downhill. This road is shorter, but the stairs are a bit more steep.

Price: free

How much time do you need: 30 minutes

Witte-toren-Brasov
Uitzicht-vanaf-toren-over-Brasov
Zwarte-toren-Brasov-die-ook-wit-is
The black tower, that is – indeed – white.

4. Go to the top of the mountain Tâmpa

One of my favorite things about Brasov? It’s the fact that it’s surrounded by nature. It’s even located at the foot of a mountain called Tâmpa. This mountain is about 960 meters high. From almost every street in the city you can see the sign BRASOV, on top of the mountain. And it’s even possible to hike all the way up to the sign and take pictures next to it. There is a cable car that brings you to the top in a couple of minutes, but I like to walk in this area. It’s quite an easy walk uphill for about 45-55 minutes. From Brasov it’s about 400 meters hiking uphill. Follow the gellow arrows or the red-white triangle marks. It’s quite impossible to get lost, since there is only 1 road (a snake road) going up from that side.

After about 1 hour you will reach the BRASOV sign. It feels a bit like Hollywood, but then cooler. You can’t reach the Hollywood sign, but you CAN reach the Brasov sign. You can walk the same way back, but it’s also possible to make a loop. Keep following the yellow triangles, until Saua Tampei. From this place you walk downhill and you get some amazing views over the surroundings. After a while you end back in the city, but on the other side of the mountain. You can follow the trail of the blue triangles back to your starting point and the city center of Brasov. It’s a flat road so it shouldn’t take too long.

Price: free to walk. The cable car is 10 lei for adults one way, 17 lei for a return ticket

How much time do you need: 3 hours if you’re walking / 1,5 hour if you’re using the cable car

Wandelroute-Tampa
Uitzicht-over-Brasov-vanaf-Tampa
Brasov-letters-op-berg
Uitzicht-vanaf-top-Tampa
Jessica-op-top-berg-Tampa
Uitzicht-op-andere-bergen-Tampa

Also read: why should you travel to Romania? I give you 10 reasons!

5. Spotting bears in the surroundings of Brasov

Romania has one of the biggest populations of brown bears in Europe. So you have some chances to spot some brown bears in the wild here. Brasov is surrounded by forests and mountains. Only in the surroundings of Brasov there are already more than 100 brown bears living! That’s a lot, because most bears need about 8 km2 of space to move around and eat. In this area the bears have less than 2 km2 per bear..

A few years ago the city had a huge problem with the bears. More and more bears were coming to the edges of the city to find food in trash bins. Not only is this food really bad for the bears, it became a new – really bad – form of tourism as well. Curious people came to these places to check out the bears and sometimes did crazy things. Like taking selfies, trying to pet them or trying to make the bears eat out of their hands. What’s wrong with people?

To do something about this they now created feeding places so the bears are not attracted to the cities in this area anymore. The feeding places are in the forest: the natural habitat of the bears. The bears can find most of their food in the woods, because they eat almost everything: berries, seeds, roots, grass, flowers and preferably something sweet like honey. Sometimes they go to the agricultural areas to eat grains, which is bad for the farmers of course. By creating these feeding places they make it less interesting for the bears to go to the areas where people live and eat ‘human food’. Most feeding places have something sweet like sugar corn. At least it’s better for the bears than eating plastic and old McDonalds fries out of the trash bins.

Bossen-rondom-Brasov
Donkere-beer-klimmend-op-boomstam

Bear spotting with RomanianFriend

Please don’t try to find bears by yourself in the areas around Brasov. Bears are not aggressive by nature, but they can be aggressive if they feel threatened or provoked. Also it’s forbidden to walk in some areas where a lot of bears live without a wildlife ranger. If they catch you walking around in those areas you can get a fine of 6000 lei: almost €1400 euros.

I joined a bear spotting tour via RomanianFriend. Our guide Simona picked us up at the end of the afternoon and brings us to one of the wildlife rangers in an area close to Brasov. Most bears became night animals because they are annoyed by humans at day time. So most of them will sleep until 16.00 – 17.00 in the afternoon. After a short walk in the woods we get to a small spotting hut. I was surprised that we already saw 3 bears immediately! My patience wasn’t tested, because when those female bears left soon a baby bears walks to the water and checks out the food.

Baby-beer-in-bosjes-Brasov
Beer-chillend-op-boomstam-Brasov

Face to face with a brown bear

We stay in the hut for more than an hour, observering the bears and taking some photos. The moment we want to leave I hear some sounds behind me. The 2 wildlife rangers are standing in the doorway and stare to something at the left side. It’s a bear! Not even 10 meters away from us. If the bears wants he could reach us within a couple of seconds and knock us out. He’s big and strong enough to do something like that. He observes us for a few seconds and then passes, towards the water pool. I shiver by the idea of meeting that bear on the way back to the jeep, if we just left a few minutes earlier. It’s their territory after all. “If we don’t provoke him, he will not see us as a treat”, our guide Simona tells us. But my face to face moment with the brown bear still is quite special for me.

Beer-eet-zoete-mais-in-bos
Spothuisje-Brasov-beren-spotten

If spotting bears in Romania a good, sustainable form of tourism?

The amount of bears become a bigger problem in Brasov and surroundings. They eat bad food in the cities and they can be dangerous to people if they feel threatened. But there is another danger as well. What happens if one day they are not afraid of people anymore? Then Romania has an even bigger problem.

With the special feeding places in the mountains they do something about that problem. By placing something sweet but natural like sugar corn and grain the bears will most likely don’t feel the urge to explore the farms and cities. People can book a tour to spot the bears: the chance that you will see them at these places it not guaranteed, but the chances are high. Most of the money is used to buy that food. The government pays a little bit, but not enough to buy all the food. They need about 25 kilos of sugar corn per day at each feeding place, and there are multiple places in the mountains..

The rangers leave food every day for the bears, but most feeding places are not open for visitors and they don’t allow people to visit every day. I didn’t had the feeling at all that these people did it for the money. They really are concerned about the bears and the problems in this area. The groups are quite small: we had 2 groups of 5 people that joined the wildlife rangers. Besides that we had to sign that we would behave in the best interest of the bears. That means no smoking, no drinking, no hard sounds or music, no trash and no flashlights when taking pictures. Basically you’re signing for not being an asshole to nature and the bears.

Price: the tour with RomanianFriend is €45 euros per person

How much time do you need: 3,5 hours. The tour doesn’t go on Sundays!

Keep in mind: in the winter months (like end of October until half of march) you can’t spot bears in the wild because they keep hibernating.

Beer-drinkt-water-bij-klein-meertje

6. Peleş Castle, the most beautiful castle in Romania

I have seen many castles and fortified churches in Romania but the most beautiful one is deinifely Peles Castle in Sinaia. This castle was built at the end of the 19th century as a summer residence for the royal family. There is SO much to see, you feel a bit overwhelmed when you walk around! There is so many beautiful things to see and every room is decorated in a unique style. The castle has different architecture style, like neo-Renaissance, baroque and the Moorish (Northern Africa) style.

Price: 30 lei for adults for the standard tour at the ground floor, 60 lei for the ground floor + first floor. Keep in mind that you can only pay in cash. There’s an ATM next to the castle.

How much time do you need: 2 hours if you do the standard tour, 3 hours if you do the full tour.

Bonus tip: nearby the Peles Castle you can find the Pelisor Castle. Also beautiful and nice to see. The entrance for this castle is 20 lei for adults.

Also read: tips for a visit to Peleş Castle: my favorite castle in Romania

Uitzicht-op-Peles-kasteel-vanaf-tuin
Standbeeld-leeuw-met-schild-Peles
Muurschildering-man-met-kruik-Peles
Plafond-raam-met-decoratie-Peles
Kasteel-Peles-met-groen-gras

7. Hiking in the mountains of Bucegi

Sinaia is located at the foot of the Bucegi mountains (you pronounce it as ‘Bucegj’, so without the -i). Nature lovers for sure want to see some of these mountains. From the villages Sinaia and Busteni you can take a cable car up, although it’s also possible to hike up. The climb is almost 1000 meters high, via different hiking trails. I did a 2-day hike from Rasnov to Cabana Malaiesti, and from there all the way to the highest top (2507 meter) at Cabana Omu and then finishing in the village Busteni.

Bucegi-kruis-bij-cabana-Malaiesti
Jessica-bij-kruis-en-bossen-Bucegi
Malaiesti-Cabana-in-Bucegi
Hond-voor-Malaiesti-Chalet-en-houten-versiering-dieren-voor-cabana
Uitzicht-op-bergen-bij-Malaiesti-Cabana
Omhoog-wandelen-naar-Omu-Cabana
Jessica-met-hond-Malaiesti-Cabana-en-bij-kruis
Wandelroute-Emma-omringd-door-bergen-met-mist

It’s also possible to drive with a car to some places in the Bucegi mountains. You drive the car via the TransBucegi all the way up. It takes you a bit via the forest and then to a ‘plateau’. You can park the car at Cabana Piatra Arsa and walk from there to some sights like Babele, the Sphinx and the Caraiman Peak’s Cross. Cabana Babele is closed, but it’s possible to eat something at Cabana Piatra Arsa.

Price: free

How much time do you need: 3 – 8 hours, depends how long you want to walk

Bucegi-bergen-NP
Wandelende-mensen-op-wandelpad-Bucegi
Wandelpad-Bucegi-NP
Jessica-yogapose-Bucegi-NP
Bergen-wandelen-Bucegi-Nationaal-Park

8. Bran Castle, famous as the Dracula Castle of Transylvania

It’s interesting how a somewhat normal looking castle can be world famous. Bran Castle is one of the many castles in Transylvania, but it’s the most touristic and most visited place in the area. The castle is famous because of count and vampire Dracula. The story about Dracula is fiction, written by Bram Stoker. Nobody knows if the writer actually ever visited Transylvania or used the castle for inspiration. Maybe it’s just a coincidence that the castle in his story looks a lot like Bran Castle. So keep in mind Dracula never lived here, because this vampire is a non-existent, fiction character.

Vlad Tepes, better known as Vlad Dracula, was a real historical person. But as far as I know he never lived in this castle. He is born in Sighisoara and grew up as a kid in the Ottomon Empire because his father gave him away as a gift. They called him Vlad the Impaler, because he was a fearful guy who loved to impale his enemies. Probably Bram Stoker has used these stories about Vlad for his stories about Dracula.

So it can be a bit confusing and all these stories are getting mixed up, but none of them really are related to the castle. So who did actually live in the castle? For example queen Marie and king Ferdinand. Their grandkid is the current owner of the castle. He actually hates it that people relate the castle to the Dracula stories.

Extra tip: do you want to visit Castle Bran and Castle Peles? Then I would suggest to visit Castle Bran first. If you do it the other way around you might be disappointed. Peles is one of the most beautiful castles that you will ever see.

Price: 40 lei for adults

How much time do you need: 1 – 1,5 hours

Bran-Kasteel-vanaf-straatkant
Ingang-Bran-kasteel
Kleding-koningin-in-kasteel-bran
Binnenplein-kasteel-bran
Uitzicht-kasteel-vanaf-binnenplaats

9. Hiking in Piatra Craiului National Park

One of the most beautiful places I have visited in Romania is Piatra Craiului National Park. If you’re a nature lover you should definitely not skip this one! The views over the forests and from the mountain ridge are incredible. There are a lot of different hiking trails in these mountains, not far away from Brasov. In this blog I share a couple of nice hiking trails, for beginners and for advanced hikers.

Price: train ticket from Brasov to Zărnești is 4,4 lei. A ticket for the park (between 1st of May and 31st of October) is 5 lei for adults. Although you don’t have to show your ticket anywhere.

How much time do you need: a full day, although you can also sleep here (for example in Cabana Curmatura)

Also read: how I almost died in the mountains of Romania

Bord-nationaal-park-Piatra-Craiului
Jessica-met-winterjas-uitzicht-vanaf-Piatra-Craiului
Rotsen-in-Piatra-Craiului-NP
Cabana-Curmatura-in-Piatra-Craiului
Wandelpad-Piatra-Crailui-rotsen
Uitzicht-vanaf-top-berg-Piatra-Craiului
Jessica-op-berg-Piatra-Craiului
Zonsopkomst-bergtop-Piatra-Craiului
Refugiul-op-bergtop-Piatra-Craiului-tijdens-zonsondergang

10. Hiking in the countryside (surroundings of Fundata)

Are you not keen to climb mountains but you do wanna do some nice hiking in the surroundings of Brasov? Then the countryside is your place to be! Together with Dan from Outdoor Activities in Romania I hiked for a day in the surroundings of Fundata. During the hike we saw many cows, sheep and a lot of adorable dogs. And the typical haystacks of course! It’s a great way to explore the daily life in the countryside of Romania and the hike is quite easy, so also perfect for kids and beginners.

Price: depends on your wishes and the amount of people. Email Outdoor Activities in Romania for the current prices of such a tour.

How much time do you need: 1 full day

Also read: hiking in Transylvania – Fundata and the countryside + VIDEO

Hooibergen-van-onderaf
Schuur-wandelen-platteland-Transsylvanië
Hond-geeft-kusje-Jessica-Transsylvanië
Uitzicht-op-Piatra-Craiului-NP

11. Chilling in a sulfur cave and walking over an invisible lake: cool day trip with ZoZo Tours

My favorite hostel in Brasov, and in Romania, is ZoZo House. And it’s great that it’s not only an amazing accommodation, but they organize tours as well. Of course you can do a couple of the standard tours to the castles, but they have some special tours to less touristy places as well.

I joined a small group to some places north of Brasov. Our first stop was Malnaş Băi, an abandoned village that used to be a luxury resort town once. The mineral water that comes out of the springs here is apparently really good to fix some problems with your liver, stomach or nerves. Mainly old people come here with a bag full of empty bottles to refill them with this special water. We tasted some of the water in different springs. Weirdly enough it had a different taste every time! The water from the first source was super salty and smelled like rotten eggs, while the water in the second spring more tasted like iron.

Verlaten-resort-dorp
Man-vult-flessen-met-mineraalwater
Mensen-vullen-flessen-mineraalwater

Our second stop is the Saint Ana Lake; a beautiful place to make a small walk. Our guide tells us that he came here as a kid all the time and even spotted some bears around the lake. Near the Saint Ana Lake there is another special lake: Tinovul Mohos. Although.. Google Maps shows that you are arriving at a lake, but you don’t see anything. The whole lake is covered by a bog and is not visible. You can’t just walk everywhere, so you need the use the special roads. It’s dangerous to walk somewhere else. The lake is under all the vegetation and it can work as quicksand. Even animals have disappeared in this area because of this. Brr…

Moeras-met-meer-eronder
Houten-wandelpad-door-moeras
Herfstkleuren-Saint-Ana-Lake
Kerk-bij-Saint-Ana-Lake
Boom-op-voorgrond-Saint-Ana-Lake

After a good meal at GastroLab we end the day with a walk to the mineral baths and Pestera Sulfuroasa: the sulfur cave. The sulfur ‘streams’ out of the cave all the time. You can see how high it flows by the yellow stripes on the walls in the cave. It’s a pretty weird, but cool experience. You can sit on the benches in the cave and you will feel that the sulfur is warming up your body and joints. Make sure your head is always above the yellow line, otherwise you choke. You can smell it by making a bowl with your hands and scoop it to your face.

Price: depends on what you want to see and the amount of people. Between €40 – 65 euros per person for a day trip.

How much time do you need: 1 full day

Bos-bij-zwavelgrot-Roemenie
Bijzonder-water-speciaal-voor-ogen
Zwavelgrot-Roemenie

12. Ziplining and hiking at 7 Ladders Canyon (in Piatra Mare)

Piatra Mare is another nice place for nature lovers, south east of Brasov. Here you will find a bunch of trails, including the 7 Ladders Canyon. Via different ladders you can climb to waterfalls in all sizes. Really beautiful place! The trail for the 7 Ladders Canyon starts and ends at the cabana. This walk will take you 1 hour. It’s easiest to go here by car. You can park the car in the village named Timisu de Jos. From here it’s 45-60 minute walk to the cabana. After the walk in the canyon you can either walk the same way back, but you can also zipline back to the village. Keep in mind that the ziplining is possible every day in high season, but in low season only in the weekends. And in the winter months it can be closed, so make sure to check that beforehand.

Price: entrance fee for 7 Ladders Canyon is 10 lei for adults. Ziplining is 90 lei per person. Keep in mind that you can only pay in cash here.

How much time do you need: 3,5 – 4 hours

Richting-borden-wandelroutes-7-ladders-canyon
7-ladders-canyon-trap
Wandelpad-7-ladders-canyon
Waterval-met-sign-7-ladders-canyon
Watervallen-in-7-ladders-canyon
Ziplinen-platform-7-ladders-canyon
Waterval-op-wandelroute-naar-7-ladders-canyon

13. Fortified churches in Transylvania: Prejmer

In Transylvania you can find about 150 fortified churches. These big churches with a wall around it were used during wars, for example with the Ottoman Empire. During attacks or looting the people could find protection if they didn’t live in a citadel. Most of these fortified churches are built by the Saxons. These people were Germans that moved to Transylvania to help build and fortify the cities in this area, at the invitation of the Hungarian king. The fortified church in Prejmer is one of the best preserved fortified churches in Transylvania. It’s impressive to see how they build this and how big it is. It’s almost like a village. There are multiple floors with small rooms. Every room was for 1 family that lived in the area of Prejmer. Other nice fortified churches that you can visit are in Biertan, Viscri and Valea Viilor.

If you’re visiting the fortified church in Prejmer by train you stop in Iliene. The train trip from Brasov to here is 3,90 lei.

Extra tip: there is not much information during your visit in Prejmer, so it’s smart to download the free app Cetatea Prejmer beforehand for some information.

Price: 15 lei for adults

How much time do you need: 30 – 40 minutes

Prejmer-weerkerk-buitenkant
Groei-van-weerkerk-Prejmer-borden
Binnenkant-Prejmer-boom-houten-trappen
School-in-weerkerk-Prejmer
Prejmer-kerk-plafond-met-patroon
Prejmer-binnenkant-houten-trappen

Moving around in Brasov

Moving around by bus in Brasov

The train station of Brasov is in the northern part, about 3 kilometers away from the old city center. It’s about 35 – 40 minute walk. But you can of course take a bus as well. From the train station you take bus 4 to Livada Postei; the bus station at the edge of the old city center. Within the center you can walk everywhere quite easily.

Many bus stops have a blue ticket machine to get your bus ticket. In front of the train station there is a desk to buy a ticket as well. A bus ticket for 2 rides is 5 lei. No idea why, but it’s not possible to buy a ticket for 1 ride. Within 50 minutes you’re also allowed to change to another bus.

Busticket-voor-Brasov

Moving around by car in Brasov

A lot of people make a road trip in Romania, so they will come to Brasov by car as well. It can be a true nightmare to find parking spots in the city center of Brasov. There are parking spots, but there are a lot more cars searching for a spot, especially at the end of the afternoon. Some parking spots are free, some are paid. Just pay attention to the signs that say “Parcare cu plata/tax parking”. Probably it’s like 2 lei per hour, between 8 in the morning and 8 in the evening. Another annoying thing is that you have to pay the parking with coins.

3 tips if you’re coming to Brasov by car:

1. Check if you’re accommodation has a parking place. This will save you a lot of time! This is possible for hotels, but also on Airbnb. For example in front of ZoZo House you can park for free and there’s always space.

2. Does your accommodation not have a parking spot? Ask them what is the easiest place to park (for free). It can change from street to street if you have to pay or if it’s a free spot, so pay attention to that.

3. Is it too crowded in Brasov and are you not using the car for a while? Then you can park the car for free at the parking lots next to the malls outside of Brasov. For example the Carrefour mall at Calea Bucuresti, the Kaufland supermarket at Calea Bucuresti or the Eliana Mall at the Strada Bazaltului. From there you can take a bus to the city center. But I would only suggest this in the summer months, the rest of the year you should be fine and find a spot more nearby the city center.

Gekleurde-huisjes-in-Roemeense-wijk-Brasov
Uitzicht-op-Brasov-closeup

Travel movie: Brasov in Romania

Also read: the best accommodations in Brasov in Romania

From Brasov it’s also easy to make a day trip to other nice cities, like Sighisoara and Sibiu. I spend most of my time (a couple of months) in Brasov, so just let me know if you have any questions. And more tips for me and other travelers are welcome of course as well!

In this blog I collaborated with Romanian Friend during the bear spotting tour with the wildlife rangers. My experiences and my opinions are my own. More information about collaboration you can find here. [:]

Reacties via Facebook account

comments