13 mooie plekken in Zuid-Noorwegen voor op jouw bucket list

Noorwegen: een hartendief voor iedereen die van torenhoge bergen, sprookjesachtige fjorden en imposante kliffen houdt. Je kunt hier prachtige wandelingen maken, machtige watervallen bewonderen en kleurrijke dorpjes bezoeken. In dit artikel zet ik een paar mooie plekken in Zuid-Noorwegen op een rijtje, waardoor jij ongetwijfeld zin krijgt om naar Noorwegen te gaan! Ik heb ze op alfabetische volgorde gezet, omdat ik simpelweg niet wist met welke mooie plek in Zuid-Noorwegen ik moest beginnen.

13 mooie plekken in Zuid-Noorwegen

1. Bergen

Een van de leukste plekken in Scandinavië is de stad Bergen. Als je zo veel tijd in de natuur van Zuid-Noorwegen doorbrengt is het ook wel lekker om dit af te wisselen met het bruisende Bergen. Hier vind je leuke restaurantjes, de kleurrijke huisjes in de haven en natuurlijk veel viskraampjes. Nou ben ik vegetariër en eet ik dus geen vis. Maar als je wel vis eet: verser dan in Bergen ga je het niet vinden!

Een leuke hotspot in Bergen is Daily Pot. Het eten is hier geweldig lekker én gezond, de porties zijn goed en er zijn opties voor veganisten, vegetariërs én vleeseters. Ik was met een gemengde vriendengroep, dus dit was ideaal! Bovendien vond ik de prijzen meevallen voor een lunch in Noorwegen: per persoon waren we zo’n €14 euro kwijt.

2. Besseggen in Jotunheimen Nationaal Park

Een van de mooiste wandelingen die ik in Noorwegen heb gemaakt is de Besseggen hike. Besseggen is een indrukwekkende bergrug in Jotunheimen Nationaal Park. De 12-kilometer lange wandeling is zeker niet makkelijk: je klimt zo’n 1100 meter tijdens de wandeling. Maar je wordt tijdens het wandelen wel continu beloond met heerlijke uitzichten. Vanaf de bergkam zie je zowel het turquoise gletsjermeer Gjende en het donkerblauwe bergmeer Bessvatnet.

De wandelroute voor Besseggen loopt tussen Gjendesheim en Memurubu. De meeste wandelaars nemen de boot vanaf Gjendesheim naar Memurubu en starten vanaf hier met wandelen, al kun je de route ook andersom doen. Zeker een van mijn favoriete plekken in Zuid-Noorwegen! De dichtstbijzijnde plaats om boodschappen in te slaan voor deze wandeling is Beitostølen.

Lees ook: Besseggen in Noorwegen – alles wat je wilt weten over deze hike

3. Bondhusvatnet

Odda is een bekende plaats in Zuid-Noorwegen omdat veel mensen vanaf hier naar Trolltunga gaan. Maar vanaf Odda reis je ook zo naar Bondhusvatnet. Dit gletsjermeer ligt ten noordwesten van Odda, in het Folgefonna Nationaal Park. Als je vanaf Sundal een stukje doorrijdt vind je een parkeerplaats. Vanaf hier wandel je in ongeveer een half uur naar het meer toe. Wanneer je een eenzaam houten bootje ziet drijven op een meer met een indrukwekkende omgeving weet je dat je er bent.

4. Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park

Dovrefjell stond tijdens mijn research direct op mijn radar omdat je hier muskusossen kunt spotten. Deze eeuwenoude dieren lijken net uit het decor van Ice Age te komen. Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park in Noorwegen is een van de weinige plekken ter wereld waar je deze harige, gigantische koeien nog tegen kunt komen.

Er leeft een groep van zo’n 200 muskusossen in dit nationale park en is er zelfs een speciale Musk Ox Trail. Het startpunt is bij Kongsvoll, aan de E6. Tijdens deze wandeling is de kans het grootst dat je muskusossen tegenkomt. Houd voldoende afstand van deze dieren: 200 meter wordt aangeraden. Want hoewel ze er “sloom” uitzien, kunnen ze maar liefst 60 kilometer per uur rennen! Maar zelfs als je de muskusossen niet tegenkomt is dit een prachtig en ongerept stuk Noorwegen waar je een mooie wandeling kunt maken.

5. Geirangerfjord

Noorwegen heeft veel fjorden. Sognefjord is het grootste fjord, maar Geirangerfjord is de meest indrukwekkende. Je kunt eigenlijk niet op een foto vastleggen hoe klein je je voelt als je over het Geirangerfjord uitkijkt. Op de weg van Andalsnes naar Geiranger heb je een schitterend uitzicht over het Geirangerfjord bij Ørnesvingen Viewpoint. Ook vanaf Flydalsjuvet Viewpoint in Geiranger heb je een mooi uitzicht op het fjord.

In Geiranger kun je kajaks huren om het Geirangerfjord te verkennen of een boottrip naar het dorp Hellesylt maken. Heb je zin in een wandeling? Dan is de wandeling naar Skagefla een aanrader.

Lees ook: met de boot van Nederland naar Noorwegen – alles wat je wilt weten

6. Kjeragbolten

De wandeling naar Kjeragbolten was een van mijn favoriete wandelingen in Noorwegen. Deze wandeling heeft prachtige uitzichten over het Lysefjord en brengt je uiteindelijk naar een groot rotsblok dat vastzit tussen 2 kliffen: de Kjeragbolten. Als je erop staat zweef je zo’n 1000 meter boven het indrukwekkende fjord!

De wandeling start bij een wegrestaurant in de buurt van Lysebotn; net voor alle haarspeldbochten is een parkeerplaats. De totale wandeling (heen en terug) is 11 kilometer en je maakt ongeveer 600 hoogtemeters. Je bent 5 tot 7 uur onderweg voor deze wandeling.

7. Latefossen watervallen

Noorwegen heeft heel wat mooie watervallen, maar een van de meest bezochte is Latefossen. Eigenlijk zijn dit twee watervallen van zo’n 165 meter hoog die samenkomen in de rivier Grønsdalslona. De watervallen worden vooral gevormd door smeltwater, waardoor ze op hun krachtigst zijn in de zomer. De Latefossen watervallen vind je 20 kilometer ten zuiden van Odda (de uitvalsbasis voor de Trolltunga hike).

8. Preikestolen

Jammer genoeg had ik niet zo’n geluk met het weer toen ik de wandeling naar Preikestolen maakte: het was regenachtig en zeer mistig. Hierdoor kon ik niet echt genieten van het indrukwekkende uitzicht vanaf deze “preekstoel”. Maar van wat ik op andermans foto’s heb gezien hoort Preikestolen toch zeker in het rijtje van mooie plekken in Zuid-Noorwegen.

Dit is een van de meest populaire wandelingen in Zuid-Noorwegen, dus het is verstandig om zo vroeg mogelijk te vertrekken. Veel mensen overnachten in Stavanger als ze Preikestolen willen bezoeken, maar je kunt ook vlak bij de parkeerplaats van Preikestolen kamperen. De dichtstbijzijnde plaats om boodschappen te doen is Jorpeland.

De wandeling naar Preikestolen en terug is zo’n 8 kilometer. Preikestolen ligt aan het Lysefjord; aan de andere zijde van Lysefjord ligt Kjeragbolten. Deze wandeling vond ik nog indrukwekkender en de uitzichten over dit fjord vanaf deze kant zijn geweldig.

9. Romsdalseggen & Rampestreken bij Andalsnes

Andalsnes is voor outdoor liefhebbers een geweldige uitvalsbasis. In de omgeving van dit dorp kun je klimmen, mountainbiken, kajakken, wintersporten in de wintermaanden en natuurlijk wandelen.

De wandeling over de bergrug Romsdalseggen bij Andalsnes is een van de mooiste, maar ook zwaarste in Noorwegen. Deze wandeling is 10 kilometer en loopt van de parkeerplaats in Vengedalen naar Andalsnes. Onderweg maak je zo’n 950 hoogtemeters en soms moet je letterlijk klimmen, dus onderschat deze wandeling niet. Omdat dit een point to point wandeling is nemen de meeste wandelaars de bus naar de parkeerplaats en wandelen vanaf hier naar Andalsnes.

Wil je een wandeling vanaf Andalsnes starten? Dan kun je ook naar Rampestreken wandelen. In ongeveer 1 uur klim je zo’n 500 meter omhoog naar dit uitzichtpunt. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over Andalsnes, de Rauma rivier en de bergachtige omgeving! Als je vervolgens doorloopt kom je al snel bij Nesaksla (715 meter hoogte), waar ook een restaurant zit. Dit is het eindpunt van de kabelbaan die vanaf Andalsnes naar boven gaat.

10. Staafkerken van Noorwegen (Roldal, Fantoft, Heddal)

De mooie plekken in Zuid-Noorwegen die ik hier benoemd zijn vooral natuurgebieden. Maar ik wil de staafkerken van Noorwegen ook graag meenemen in dit lijstje. Staafkerken zijn namelijk uniek: je komt deze kerken alleen in Scandinavië tegen. Staafkerken werden gebouwd in de vroege Middeleeuwen, toen de vikingen steeds meer in aanraking kwamen met het christendom. Terwijl er in de rest van Europa stenen kerken werden gebouwd, werden de kerken in Scandinavië volledig opgetrokken uit hout.

Je vindt deze staafkerken verspreid over het zuiden van Noorwegen. De staafkerk van Roldal vond ik bijzonder, deels door de begraafplaats voor de ingang van de kerk. Deze staafkerk is nog steeds in gebruik als christelijke gebedsplaats. De grootste staafkerk van Noorwegen staat in Heddal. En wanneer je in Bergen bent kun je gemakkelijk een bezoek brengen aan de staafkerk van Fantoft (ik vond het een sprookjesachtige omgeving, zo midden in een bos).

11. Trollstigen

“Het gaat om de reis, niet om de bestemming”. Die quote is zeker van toepassing op de Trollstigen. Wie van Andalsnes naar Geiranger reist, volgt autoweg 63. Een deel van deze autoweg wordt de Trollstigen genoemd, oftewel de Trollenladder. Dit is een imposante weg door de bergen met heel wat haarspeldbochten. Bij de top van Trollstigen is een parkeerplaats met een uitzichtpunt over de vallei, watervallen en de Trollstigen.

12. Trolltunga

Een van de mooiste plekken in Zuid-Noorwegen is toch wel Trolltunga. Je kunt enkel bij deze “Trollentong” komen door een wandeling van 20 kilometer te maken (of 28 kilometer als je de shuttlebus niet gebruikt). De Noorse naam verwijst naar de vorm van de rots, die als een tong uit een immense rotswand steekt. Bijzonder om te zien!

Op de foto lijkt het enger dan dat het in werkelijkheid is om erop te staan: het is een vrij brede en stevige rots. Ook het uitzicht over een prachtig bergmeer en de imposante omgeving is de moeite van deze wandeling waard. Je verveelt je geen moment tijdens het wandelen. Odda is de beste uitvalsbasis om de Trolltunga te bezoeken.

Lees ook: hike naar Trolltunga in Noorwegen – alles wat je wilt weten

13. Voringsfossen waterval

Een van de populairste mooie plekken in Zuid-Noorwegen is ongetwijfeld de Voringsfossen waterval. Het is indrukwekkend met hoe veel kracht het water hier naar beneden stort! Het Noorse woord vyrd betekent trots, fossen betekent waterval. Deze waterval is zelfs zo krachtig dat hij elektriciteit genereert!

De Voringsfossen is makkelijk te bezoeken als je in Eidfjord bent. Je kunt de auto het beste parkeren bij Hotel Fossli. Vanaf hier kun je naar meerdere uitzichtpunten wandelen.

Ik hoop dat je nog enthousiaster bent geworden om deze mooie plekken in Zuid-Noorwegen zelf te zien. Ken jij nog meer mooie plekken die ontbreken in dit rijtje? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *