[:nl]22x wat te doen in Wenen: de leukste tips![:en]22 awesome things to do in Vienna, Austria[:]

[:nl]Gepubliceerd in januari 2018. Laatste update in januari 2020.

Eerlijk is eerlijk: Wenen stond niet heel hoog op mijn bucket list en won ook niet direct mijn hart bij aankomst (zoals steden als Sevilla en Venetië wel deden). Maar hoe meer tijd ik doorbracht in de Oostenrijkse hoofdstad, hoe meer ik de mooie bouwwerken, kerken en de fijne koffietentjes ging waarderen. Want één ding is zeker: liefhebbers van koffie en schoonheid zijn in Wenen zeker op de juiste plek. Maar wat te doen in Wenen als je hier bent?

Met budget airlines zoals Transavia vlieg je al voor een paar tientjes op en neer naar Wenen. Wil jij ook een stedentrip naar Wenen boeken? Tijdens mijn stedentrip Wenen in Oostenrijk verzamelde ik mijn favoriete plekken en bezienswaardigheden voor jullie!

Lees ook: verrassende stedentrip voor jouw volgende stedentrip

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

Wat te doen in Wenen in Oostenrijk?

1. Ontbijten bij Cafe Phil

Een prettige plek om de dag te beginnen is Cafe Phil. Er heerst hier een ongedwongen, gezellige sfeer met vriendelijk personeel en een fijne menukaart. In dit restaurant vind je ook een boekenwinkel met boeken in verschillende talen. Het leuke aan deze plek vind ik dat bijna alles qua interieur tweedehands is en ook weer verkocht kan worden. Je kunt hier overigens de hele dag eten en drinken, maar wat mij betref is het een goede startplek voor de eerste dag.
Een aanrader is de Philgood Breakfast: een uitgebreid ontbijt met yoghurt, fruit, granola, brood, salade en heerlijke hummus. Als je geen grote eter bent kun je deze maaltijd zelfs met z’n tweeën delen.

Kosten: ontbijt is ongeveer €5-10 voor koffie/fruitsap en een stevige maaltijd.

Adres: Gumpendorfer Str. 10-12. Café Phil ligt op loopafstand van de Naschmarkt vandaan.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk

2. Paleis Schönbrunn bezoeken

Een van de meest indrukwekkende bouwwerken in Wenen is toch wel Paleis Schönbrunn. Dit was vroeger het zomerverblijf van de koninklijke familie. De meest bekende mensen die hier hebben rondgelopen zijn Franz Joseph en Sisi. Tijdens de rondleiding word je door meer dan 20 kamers geleid, de ene nog mooier versierd dan de ander.

Wanneer je Paleis Schönbrunn wilt bezoeken zou ik hier ongeveer 45-60 minuten voor rekenen. Wil je ook door de tuinen wandelen en van het uitzicht vanaf de Schönbrunnheuvel genieten? Tel er dan nog een uurtje bij op.

Kosten: €16 euro voor volwassenen voor een regulier ticket (juli 2019).

Adres: Schönbrunner Schloßstraße 47 (in de wijk Hietzing). De metro is de gemakkelijkste manier om naar Paleis Schönbrunn te reizen, via lijn U4.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

3. Een wandeling in de tuinen van Paleis Schönbrunn maken

Het was al een heerlijke wandeling in de paleistuinen van Schönbrunn in de winter, maar ik kan me voorstellen dat dit in de lente en zomer nog véél indrukwekkender is. De tuinen zijn te bereiken via de ingangen aan de zijkanten van het paleis. Beklim ook zeker de Schönbrunnheuvel voor het beste uitzicht over het gebouw en de omgeving.

Kosten: de tuinen van paleis Schönbrunn zijn gratis te bezoeken. Bezienswaardigheden zoals de Palmentuin, de Woestijntuin en de Vienna Zoo zijn wel betaald.

Adres: Schönbrunner Schloßstraße 47 (in de wijk Hietzing). De metro is de gemakkelijkste manier om naar Paleis Schönbrunn te reizen, via lijn U4.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

4. Dit mag je niet overslaan in Wenen: Sachertorte eten bij Hotel Sacher

Wat te doen in Wenen als je een chocoladeliefhebber bent? Dan mag je Wenen niet verlaten zonder eerst een stuk Sachertorte te hebben geproefd. Deze taart – gemaakt van chocolade en abrikozenmarmelade – kun je op veel plekken (zowel in Wenen als in andere steden in Oostenrijk) eten, maar de tofste plek is toch wel Hotel Sacher. De taart hier is zóóó lekker en je waant je even terug in de tijd in zo’n chique tent. Het is trouwens bijna altijd druk, dus maak een reservering voor je bezoek of sluit aan in de wachtrij. Er is trouwens ook een winkel bij de ingang waar je de originele taarten kunt kopen om mee te nemen.

Kosten: Sachertorte bij Hotel Sacher eten is prijziger dan wat je gewend bent: waar je in andere steden zo’n €4 euro voor een stuk taart betaalt betaal je hier minstens het dubbele. Maar je betaalt dan ook voor zowel de taart (the best you can get) als de bestemming waar je deze opeet. Wil je een Sachertorte meenemen naar huis? Een taart voor 2 personen in de winkel kost €15,90 euro.

Adres: Kärntner Str. 38. Hotel Sacher is te vinden in het centrum van Wenen, achter de Weense Staatsopera.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk

5. Van opera’s genieten bij Weense Staatsopera

Wenen en opera zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een van de meest bekende operagebouwen ter wereld is de Weense Staatsopera. Het bouwwerk is mooi van de buitenkant, maar als je de kans hebt is het ook zeker een aanrader om een opera bij te wonen.

Tip van een local!

Je kunt voor de prijs van een kop koffie al een opera in het Weense Staatsopera bijwonen! Dit zijn de zogenoemde Standing Room Tickets, die anderhalf uur voor de show begint worden verkocht. Je staat dan wel helemaal achter in de ruimte (en je moet dus stáán), maar dan ben je wel voor €2-4 euro bij een voorstelling in een van de meest indrukwekkende operagebouwen. De meeste operastukken duren een paar uur, maar je kunt natuurlijk altijd tussendoor vertrekken als je het niets vindt of het staan zat bent.
Houd er rekening mee dat de tickets anderhalf uur van tevoren worden verkocht, maar dat de rij al eerder wordt gevormd. Zorg dus dat je ruim op tijd in de rij staat om zeker te zijn van een ticket! Zelf heb ik dit niet in Wenen gedaan omdat de opera’s die er op dat moment waren niet zo interessant leken, maar ik heb iets soortgelijks gedaan voor een balletvoorstelling in het Kremlintheater in Moskou.

Kosten: van buiten gratis te bewonderen, maar er worden soms ook betaalde rondleidingen in de Weense Staatsopera gegeven. De prijs hiervoor is €9 euro (juli 2019). De ticketprijs voor een opera kun je zo duur maken als dat je zelf wilt: je hebt er al een voor een kop koffie maar de tickets kunnen ook gemakkelijk €100 euro kosten.

Adres: Opernring 2. Het operagebouw staat aan de rand van het centrum, aan de Ringstrasse – een boulevard met talrijke mooie gebouwen.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

6. Wandelen langs de mooie gebouwen van de Ringstrasse

Rondom het centrum van Wenen loopt een boulevard van zo’n 4 kilometer: de Ringstrasse. TIjdens een wandeling over deze boulevard kom je veel mooie huizen en gebouwen tegen zoals het Rathaus, het Parlement en de Weense Staatsopera.

Kosten: wandelen is gratis, nietwaar? En op die manier kun je op je gemak alle bouwwerken bewonderen. Je kunt ook de tram (#1 en #2) pakken die in een cirkel rondom de binnenstad rijdt. Een regulier kaartje kost €2,40 euro (juli 2019). Daarnaast rijdt er ook een toeristentram: tijdens deze rit wordt er meer informatie gegeven over de bouwwerken die je onderweg ziet.

Adres: de Ringstrasse loopt in een cirkel rondom de binnenstad van Wenen. De gehele Ringstrasse bestaat uit verschillende straten zoals Opernring, Schubertring en Schottenring die in een ronde cirkel lopen.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

7. Relaxen in het stadspark van Wenen

Mensen die op een bankje genieten van de zon, oude vrouwtjes die de eenden in de vijver voeren, hardlopers en mensen die in het gras een picknickmand openen: het stadspark van Wenen is een plek om tot rust te komen en van de natuur te genieten. Erg fijn dat dit zo dicht bij het oude centrum ligt!

Kosten: het stadspark in Wenen is gratis te bezoeken.

Adres: Parkring 1, ten oosten van het oude stadscentrum en liggend aan de Ringstrasse.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

8. Vreemde eend in de bijt: Hundertwasserhaus

Tussen alle klassieke gebouwen in Wenen valt het Hundertwasserhaus zeker op. Bijzonder aan de stijl van Friedensreich Hundertwasser zijn vooral de kleuren en de ongelijke vlakken: zijn werk kent bijna geen rechte lijnen. Herinner je je die dekens met allemaal gekleurde vakjes waar jonge kinderen op spelen? Daar deed het Hundertwasserhaus me aan denken.

Je kunt het Hundertwasserhaus overigens niet bezoeken, tenzij je iemand kent die hier woont. Het is namelijk een bewoond pand en de bewoners hebben liever niet dat er constant toeristen binnenwandelen.

Niet ver van dit huis vind je het Kunsthauswien, waar het Hundertwassermuseum in is gehuisvest. Hier leer je meer over deze kunstenaar en vind je meer van zijn werken/schilderijen. Daarnaast vind je – naast het permanente Hundertwassermuseum – regelmatig tijdelijke exposities in dit gebouw.

Kosten: het gebouw bezichtigen is gratis. Het Hundertwassermuseum is €11 euro of €12 euro met tijdelijke exposities (juli 2019).

Adres: Kegelgasse 36. Vanaf het stadspark steek je de brug over en loop je gemakkelijk naar de wijk Weissgerber (waar het huis te vinden is). De dichtstbijzijnde metrohalte is Wien Mitte. Het Kunsthauswien vind je niet ver van het Hundertwasserhaus, aan Untere Weißgerberstraße 13.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

9. De gotische Stephansdom bezoeken

Centraal in het centrum van de stad vind je de Stephansdom; de kathedraal van Wenen. Bewonder de gotische architectuur van de Stephansdom. Daarnaast biedt de kerk in de winter warmte en in de zomer koelte – altijd fijn.

Kosten: de kerk is gratis te bezoeken. De toren beklimmen en de catacomben bezoeken is wel betaald.

Adres: Stephansplatz 3, in de binnenstad van Wenen.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

10. De Stephansdom beklimmen via de Südturm

Een van de beste plekken om Wenen van bovenaf te bewonderen is de Südturm van de Stephansdom. Na 343 treden (op een smalle trap, waar mensen tegelijkertijd zowel naar boven als naar beneden gaan!) kom je aan bij het uitkijkpunt, Bij ieder raam hangen borden waarop je kunt zien wat er aan die zijde te zien is. Wat mij betreft een van de beste uitzichtpunten van Wenen! De locals noemen deze toren trouwens niet de Südturm, maar Steffl. De ingang van de toren is aan de zijkant van de Stephansdom.

Kosten: €5 euro voor volwassenen.

Adres: Stephansplatz 3, in de binnenstad van Wenen.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

11. Een orgelconcert bijwonen in de Sint-Petruskerk

Wenen is een bolwerk van mooie kerken. Een andere favoriet is de Sint-Petruskerk, niet ver van de Stephansdom. Deze kerk is een beetje verstopt tussen alle bouwwerken, maar zeker een bezoek waard. Regelmatig worden hier orgelconcerten gehouden, meestal in de middag. Erg leuk om een keer bij te wonen, want de akoestiek is hier prachtig. Bij de ingang hangt het programma, maar je kunt deze ook van tevoren online checken.

Kosten: de kerk is gratis te bezoeken.

Adres: Petersplatz 1, in de binnenstad van Wenen.

12. Interieur bewonderen van de Jezuïtenkirche

Ik zei het al: Wenen kent heel wat kerken. De kerk met misschien wel het mooiste interieur is de Jezuïtenkirche. De hele ruimte is versierd met schilderingen en marmeren zuilen.

Kosten: deze kerk is gratis te bezoeken.

Adres: Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 1, in de binnenstad van Wenen.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

13. De Pronkzaal in een van de mooiste bibliotheken ter wereld

De Pronkzaal in de Österreichiche Nationalbibliothek is een echte eyecatcher. Torenhoge boekenkasten gevuld met kleurrijke boeken in alle maten. Wie bij de hoogste planken wil komen moet een trap beklimmen.

Kosten: €8 euro voor volwassenen (juli 2019). Persoonlijk vond ik dit best duur om een bibliotheek te bezichtigen, dus ik heb alleen even naar binnen gegluurd totdat de bewaker mij de deur wees.

Adres: de bibliotheek is gehuisvest in de Hofburg, de ingang is te vinden aan Josefplatz 1.

14. De wereld verkennen in één museum: Globenmuseum

Het Globenmuseum is een heerlijke plek om als wereldreiziger rond te dwalen en verschillende wereldbollen te bewonderen. Je leert bovendien meer over hoe wereldbollen vroeger werden gemaakt (wat een werk!).

Kosten: €5 euro voor volwassenen (juli 2019). In eerste instantie dacht ik eigenlijk dat dit museum gratis was. Ik kon zelf namelijk zo naar binnen en de bewaker zei er niets van. Je kunt het altijd proberen.

Adres: Het Globenmuseum zit in Palais Mollard, aan Herrengasse 9.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

15. Street art aan de Donau

In steeds meer steden vind je tegenwoordig street art. Je zou het niet verwachten in een klassieke stad als Wenen, maar ook hier is street art te spotten. Zelf zag ik de meeste street art aan de Donaukade, aan de noordkant van de binnenstad. Hoewel het niet de mooiste werken zijn is het leuk om dit soort kunst in Wenen tegen te komen. En in de zomer is het ongetwijfeld een heerlijke plek om te wandelen en van de zon te genieten. Anita van Reisvlinder heeft een uitgebreid artikel geschreven over street art in Wenen, leuk om te lezen als je wat meer wilt spotten!

Kosten: je kunt gratis over de Donauboulevard lopen.

Adres: Obere Donaustrasse, ten noorden van de binnenstad van Wenen. Je kunt vanaf het centrum de Aspernbrücke oversteken om aan beide kanten de street art te bekijken.

Lees ook: Tel Aviv, Israël – graffiti en street art in Florentin

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

16. Schaatsen bij het Rathaus in de wintermaanden

In de wintermaanden (januari – maart) vind je op het Rauthausplatz een gigantische schaatsbaan genaamd Wiener Eistraum. Twee grote ijsbanen worden met elkaar verbonden door smalle weggetjes die door het park voor het stadhuis lopen. ‘s Avonds wordt alles verlicht en ziet het er nog magischer uit! Je kunt overigens ook van de gezelligheid genieten zonder te schaatsen: er zijn ook eetkraampjes aanwezig.

Kosten: €7,50 euro voor het ticket + kosten voor het huren van de schaatsen

Adres: Rathausplatz 1, bij het stadhuis (Rathaus)

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

17. Nóg een mooie kerk: Votivkirche

Een andere favoriet wat betreft kerken in Wenen is de Votivkirche. Het is een van de belangrijkste neogotische gebouwen ter wereld en een plaatje met de hoge, versierde torens.

Kosten: deze kerk is gratis te bezoeken

Adres: Rooseveltplatz, niet ver van Rathaus vandaan.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

18. In stijl koffie drinken bij Café Central

Wenen staat bekend om de vele koffiehuizen. Wil je het koffie drinken een keer chique aanpakken? Ga dan koffie drinken bij Café Central, in de binnenstad van Wenen. Een aanrader is het lunchmenu – betaalbaar en in stijl eten. Houd er rekening mee dat er meestal een (korte) rij bij de ingang staat en dat je dus even moet wachten als je geen reservering hebt.

Kosten: €4-5 euro voor koffie. De huiswijn is maar €3 euro, mocht je geen koffie willen drinken. ‘s Middags kun je een 2-gangenlunch voor €12,50 euro nemen. Het is wel aan te raden om dan te reserveren.

Adres: Herrengasse 14, niet ver van het Globenmuseum en de Hofburg vandaan.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

19. Schloss Belvedere

Schloss Schönbrunn is het bekendste paleis in Wenen, maar een ander mooi paleis in de stad is Schloss Belvedere. Mocht je nog niet museum-moe zijn dan kun je het museum in dit paleis bezoeken. Als je net na zonsondergang de tuinen binnengaat kun je het paleis op z’n mooist zien!

Kosten: de tuinen van Schloss Belvedere zijn gratis te bezoeken.

Adres: Prinz Eugen-Strasse 27, ten zuidoosten van het centrum.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

20. Een kerk om de Zwarte Dood weg te jagen: Karlskirche

Deze kerk (yes, nóg een kerk) werd in de achttiende eeuw gebouwd vanwege het verdwijnen van de Zwarte Dood. De koning maakte een belofte dat hij de Karlskirche zou bouwen als de ziekte uit de stad zou verdwijnen. De kerk is een vernoemd naar de bisschop Charles Borromeo.

Kosten: €8 euros voor volwassenen, voor de kerk en de panoramalift

Adres: Kreuzherrengasse 1, ten zuiden van de binnenstad van Wenen.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

21. Struinen over de Naschmarkt

Wenen heeft verschillende markten, maar de meest bekende is toch wel de Naschmarkt. Hier wordt voornamelijk eten verkocht en de verkopers laten je maar al te graag wat dingen proeven. Daarnaast vind je hier ook andere winkels om bijvoorbeeld kleding en souvenirs te kopen. Tip: kom je op zaterdag? Dan vind je aan het einde van de markt ook een rommelmarkt.

Kosten: gratis, tenzij je natuurlijk iets koopt.

Adres: de markt ligt tussen de straten Linke Wienzeile en Rechte Wienzeile, niet ver van het operagebouw.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

22. Culturen van over de hele wereld ontdekken in Weltmuseum Wien

Het MuseumsQuartier is de bekendste plek om verschillende musea te vinden in Wenen. Het is een van de grootste culturele complexen ter wereld. Een van mijn favorieten is het Weltmuseum, te vinden tegenover het MuseumsQuartier. In dit museum maak je een reis rondom de wereld en leer je meer over verschillende culturen en kolonisatie.

Kosten: €12 euro voor volwassenen (juli 2019)

Adres: Heldenplatz, tegenover het Museumsquartier.

Lees ook: Hallstatt in de winter – lawines en fotogenieke huisjes

Tours in Wenen boeken via Get Your Guide

Er is veel te doen in het prachtige Wenen. Ik zou je aanraden om eens op de website van Get Your Guide te kijken. Zij bieden honderden tours in Wenen aan, zowel in de stad maar ook in de omgeving. Een paar leuke opties heb ik hieronder voor jullie naast elkaar gezet!

 

Overnachten in Wenen

Je weet nu wat te doen in Wenen, maar je bent natuurlijk ook op zoek naar een leuke accommodatie. Zelf overnachtte ik bij een vriend tijdens mijn verblijf in Wenen. Die overigens in een mooi koloniaal pand woonde. ALS STUDENT. Maar hij raadde me wel een paar accommodaties in Wenen aan voor soloreizigers. Wombats Hostel Naschmarkt en Vienna Hostel Ruthensteiner.

Mocht je met meerdere mensen naar Wenen gaan? Tijdens een verblijf in Wenen kun je ook in een mooi appartement overnachten. Interhome heeft vakantiehuizen in heel Europa, maar ook veel appartementen. Een appartement in Wenen is ideaal als je bijvoorbeeld zelf een keer wilt koken. Je hebt bovendien meer privacy en ruimte in een eigen appartement dan bijvoorbeeld in een hotel. De huizen in Wenen zijn prachtig, dus er zitten zeker een paar pareltjes van appartementen tussen!

Hoe kom je in Wenen in Oostenrijk?

Met het vliegtuig naar Wenen

Zo’n 20 kilometer van het centrum van Wenen vandaan ligt het vliegveld: Wien Schwechat, ook wel Vienna Schwechat genoemd. Vanaf Nederland en België gaan er regelmatig goedkope vluchten naar Wenen. Mijn vlucht in januari was bijvoorbeeld maar €35 euro, maar met wat geluk vlieg je zelfs maar voor €15 euro naar Wenen toe. Ik zou je aanraden om Skyscanner in de gaten te houden voor de goedkoopste vliegtickets. Of stel een prijsalarm in op de data dat jij graag wilt vliegen.

Vanaf het vliegveld van Wenen kun je het beste de trein naar het centrum pakken. Er gaat een speciale City Airport Train naar het centrum van Wenen en kost €12 euro (online kun je deze voor €11 euro kopen). Je kunt echter ook een ‘gewone’ trein naar het centrum nemen, die slechts zo’n €4 euro kost. Wenen heeft een uitgebreid metronetwerk, dus binnen de stad kun je je het beste verplaatsen met de metro.

Met de bus naar Wenen

Je kunt ook met de bus naar Wenen komen. Zelf ben ik fan van Flixbus. Het is goedkoop, geen gedoe met bagage (handbagage + ruimbagage) en het is gemakkelijk reizen. Bovendien is het een stuk milieuvriendelijker reizen dan met het vliegtuig. Kijk in de app of op de website van Flixbus voor de prijzen vanaf verschillende steden.

Met de trein naar Wenen

Ook is het mogelijk om met de trein naar Wenen te komen. Ik vind Trainline een fijne app om de vertrektijden en prijzen voor tickets te bekijken.

Lees ook: eerste hulp bij backpacken #3 – goedkope vliegtickets vinden

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met de vraag “wat te doen in Wenen”. Ben jij er al eens geweest en heb je nog meer tips? Deel ze hieronder met mij en andere reizigers via de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.[:]

[:en] Published in january 2018. Last update in january 2020.

Vienna in Austria wasn’t high on my travel bucket list, to be honest. Neither did it won over my heart in the first hour, like Seville or Madrid. But the more time I spend in the Austrian capital, the more I started to appreciate it. The beautiful buildings, the churches and the cute coffee places.

If you love beauty and coffee Vienna is a great place for you. In this blog I will share my favorite things to do and see in Vienna with you guys!

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

1. Delicious breakfast at Cafe Phil in Vienna

A great way to start the day is to eat breakfast at Cafe Phil. The atmosphere is nice, the people are lovely and the food is delicious. There’s also a book store in this restaurant, including books in different languages. I also loved the interior, since they are using second hand stuff and everything can even be sold again to customers!

The cafe also has nice lunch options, but for me this was a great place to start the day in Vienna. I would recommend the Philgood Breakfast (love that name!). It’s a plate with hummus, bread, salad, yoghurt, fruit and granola. You can even share this plate if you’re not super hungry.

Price: breakfast is €5-10 euros for coffee, juice and a big breakfast plate.

Where to find this place: Gumpendorfer Str. 10-12. Café Phil is really close to the Naschmarkt in Vienna.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk

2. Visit the royal Schloss Schönbrunn

Vienna has A LOT of beautiful buildings, but the most impressive one is Schloss Schönbrunn. This palace used to be the summer residence of the royal family. During a tour you will see more than 20 rooms, and in every room you will be in awe. The next room is even prettier than the previous one.

When you want to visit Schloss Schönbrunn make sure you have enough time. A visit to the palace is 45-60 minutes. If you wanna walk through the gardens all the way up to the viewpoint on the Schönnbrunn Hill you need 1 extra hour.

Entrance fee: €16,- for adults (july 2019)

Where to find this place: Schönbrunner Schloßstraße 47 (in the Hietzing area). The easiest way to go here is by metro, with line U4.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

3. Walking around in the gardens of Schloss Schönbrunn

I visited Schloss Schönbrunn in winter time and the gardens were already lovely. I can only imagine that they look even more amazing in spring or summer time! You can visit the gardens by the entrance gates, on both sides of the palace. For the best view over the palace and the surroundings you have to climb to the top of the Schönbrunn Hill. It’s a bit steep, but the reward is worth it.

Entrance fee: free to visit. Some places within the gardens do have entrance fee (like the Vienna Zoo, the Orangerie Garden and the Maze). These places are not open all year round.

Where to find this place: Schönbrunner Schloßstraße 47 (in the Hietzing area). The easiest way to go here is by metro, with line U4.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

4. You can’t skip this one: eating delicious Sachertorte at Hotel Sacher

Do you love cake and chocolate? Great news! You can’t leave Vienna without trying a piece of Sachertorte. Believe me, it’s a little peace of heaven on earth. Sachertorte is made out of chocolate and apricot marmalade and although it sounds quite simple, it’s a masterpiece.

You can try Sachertorte in a lot of places in Vienna (and other cities in Austria), but the best place to eat Sachertorte is Hotel Sacher. The place is super fancy and you almost feel like travelling back in time. But if you’re eating the famous Sachertorte for the first time you have to do it in style, right?

There is a waiting line for the cafe, so be prepared to wait a little if you don’t want to make a reservation. There is also a shop downstairs where you can buy the Sachertorte to bring home as a souvenir.

Price: normally a piece of Sachertorte is around €4 euros, if you wanna have it in Hotel Sacher expect to pay double. But then you know for sure you’re eating the original and most delicious one. I bought one for 2 persons as well and that one was €15,90 euros.

Where to find this place: Kärntner Str. 38. Hotel Sacher in the city center of Vienna, just next to the Opera building.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk

5. Enjoying some classy opera in Wiener Staatsoper

Vienna wouldn’t be Vienna without opera. One of the most famous opera buildings IN THE WORLD is the one in Vienna: Wiener Staatsoper. The building is quite nice from outside, but if you have the chance you should definitely go inside as well. To see the interior – or a full opera.

Tip from a local!

For the price of a cup of coffee you can already see an opera in the Wiener Staatsoper! The secret? The so called Standing Room Tickets. They will sell these tickets 1,5 hour before the show starts. You have the most shitty place in the room and you have to stand (for a pretty long time). But you only pay €2-4 euros to see the show. Normally operas are a couple of hours, but you can always leave earlier of course.

Keep in mind they will sell the tickets 1,5 hours before the opera starts, but the waiting line will be there even before that. Make sure you are here in time! Vienna is not the only place with tickets like this. I did it for an amazing ballet show in the Kremlin Theater in Moscow as well.

Entrance fee: tours in the Wiener Staatsoper are €9 euros for adults (july 2019). Visiting an opera can be as cheap or expensive as you want. With the Standing Room Ticket you only pay a couple of euros, for the best places in the room you easily pay €100 euros or more.

Where to find this place: Opernring 2. The opera building is in the city center of Vienna, at the Ringstrasse. This street goes around the city center and you will see a lot of beautiful buildings here.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

6. Take a stroll through Ringstrasse

Ringstrasse is the boulevard that goes around the city center of Vienna. This boulevard is about 4 kilometers. During a walk you will see a lot of amazing buildings like Rathaus, the Parliament and the Wiener Staatsoper.

Price: walking is free, right? There are also 2 trams, moving around in circles (tram #1 and #2). A ticket is €2,40 euros. There is also a tourist tram. During this ride you will hear some information about the buildings that you will see.

Where to find this place: Ringstrasse is a boulevard around the city center of Vienna. The Ringstrasse consists out of different streets like Opernring, Schubertring and Schottenring.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

7. Chilling in the park of Vienna

People enjoying the sun, feeding the ducks, jogging or having a picnick. The park of Vienna is a great place to relax and enjoy nature! It’s really close to the old city center, so if you wanna avoid the crowds this is where you wanna go.

Price: the park is free to visit

Where to find this place: Parkring 1, east of the old city cente

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

8. Hundertwasserhaus, not the average Vienna building

Vienna mainly has beautiful, classic buildings. But there is one building that stands out in a different way: Hundertwasserhaus. This building is the creation of Friedensreich Hundertwasser. He uses a lot of colors and doesn’t really like symmetry. So you will see a lot of uneven floors. It reminds me of those blankets with the different squares that kids have as playing blankets.

You can’t really enter the building unless you know somebody who lives here. That’s right: the Hundertwasserhaus is a residency, so be aware of that during your visit.

Not too far from the Hundertwasserhaus you can find Kunsthauswien. In here you will find the Hundertwassermuseum and you can learn more about this interesting form of art. Besides the permanent exhibition about Hundertwasser there are also temporarily exhibitions in the museum.

Price: checking out the Hundertwasserhaus is free. The Hundertwassermuseum in Kunsthauswien is €11 euros for adults (july 2019).

Where to find this place: Kegelgasse 36, in the Weissgerber area. The closest metro stop is Wien Mitte. The Kunsthauswien building you will find in the street Untere Weißgerberstraße 13.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

9. The gotic Domkirche St. Stephan

In the city center of Vienna you can check out a beautiful cathedral: Domkirche St. Stephan. Especially when you love gotic architecture you will love this place. In winter time it’s warm inside and in summer time you can escape the heat for a moment.

Price: free to visit. For the catacombs and climbing the tower you do pay an entrance fee.

Where to find this place: Stephansplatz 3, in the city center of Vienna.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

10. Climbing the Südturm of Domkirch St. Stephan

The best place to enjoy Vienna from above is the Südturm of the cathedral. Locals also call this tower Steffl. You have to climb 343 steps on a small stair and people go up and down at the same time. But it’s definitely worth it! At every side of the tower there’s information about what you see in front of you. The entrance of the tower is next to the cathedral.

Price: €5 euros for adults (july 2019)

Where to find this place: Stephansplatz 3, in the city center of Vienna

11. Listening to an organ concert in Peterskirche

As you already know by now there are a lot of churches in Vienna. Another one of my favorites is the Peterskirche, not far away from the St. Stephans Cathedral. It’s a bit hidden, but a cool place to visit. There are a lot of organ concerts in the Peterskirche, mostly in the afternoon. You can check out the programme online or at the entrance of the church.

Price: free to visit

Where to find this place: Petersplatz 1, in the city center of Vienna

12. Check out the interior of the Jesuit Church of Vienna

Another church, I know I know.. But this one has some pretty cool interior. So I would recommend to walk in and have a look! The beautiful marble columns, many paintings and the ceiling are simply amazing.

Price: free to visit

Where to find this place: Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 1, in the city center of Vienna

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

13. State Hall in one of the most beautiful libraries in the world

The State Hall in the Österreichiche Nationalbibliothek is a real eye catcher. This room is beautifully decorated. And HUGE. To reach the highest planks in the bookcases you need some stairs.

Price: €8 euros for adults. To be honest I think this is a bit expensive for a short visit to a library, so I only checked it out briefly until the guard did send me away. And if you have the Vienna Pass you can visit this place for free.

Where to find this place: the library is situated in Hofburg Palace, the entrance is at Josefplatz 1.

14. Globe lovers should visit the Globenmuseum

If you love to travel and/or love world globes you should definitely go here. You can wander here for quite some time. Besides checking out a lot of different globes you also learn how they used to make them (A LOT OF WORK!).

Price: €5 euros for adults. I actually thought it was a free museum because I could easily walk in and the guard didn’t even say anything. You can always try.

Where to find this place: Globenmuseum is situated in Palais Mollard, Herrengasse 9.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

15. Spotting street art at the Donau

In more and more cities you can find street art. I didn’t expect any street art in Vienna, but even here you’ll spot some cool pieces! Most of them you will find at the river banks of the Donau, in the northern part of the city center.

It’s not the best street art I have ever seen, but I can imagine it is a nice place to chill in summertime anyway.

Price: free to visit

Where to find this place: Obere Donaustrasse, north of the city center of Vienna. Cross the Aspernbrücke to check out the street art on both river banks.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

16. Ice-skating at Rathaus in the winter months

Every year from january to march you can find a giantic ice rink named Wiener Eistraum. 2 big ice rinks are connected via some ice roads through the park next to the city hall. In the evening the lights make it a super romantic place. There are also some food stalls if you’re hungry and/or don’t wannt skate.

Price: €7,50 for adults + costs for renting skates

Where to find this place: Rathausplatz 1, next to the city hall

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

17. ANOTHER church in Vienna: Votivkirche

Do you already get tired of all those churches in Vienna? If not, you should check out the Votivkirche. It’s one of the most important neo-gotic buildings in the world. And it’s super photogenic, with the decorated high towers.

Price: free to visit

Where to find this place: Rooseveltplatz, not far away from the city hall

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

18. Drinking coffee in style at Café Central

In Vienna you will find a lot of coffee houses. They for sure like their daily cup of coffee. You fancy drinking a cup in a chique place? Then you should go to Café Central, in the city center. The lunch menu is not even expensive (for Vienna standards) so it’s a great place to eat and drink in style. If you don’t have a reservation be prepared to stand in line for a bit at the entrance.

Price: €4-5 euros for a coffee. House wine is €3 euros, if you don’t want coffee. The lunch menu with 2 courses you can have for €12,50 euros. It’s wise to make a reservation if you wanna have lunch here and don’t wanna wait for too long.

Where to find this place: Herrengasse 14, not far away from Hofburg Palace.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

19. Schloss Belvedere: palace in the city

Schloss Schönbrunn is the most famous palace in Vienna, but another beautiful one is Schloss Belvedere. Another great thing: it’s located more in the city than Schönbrunn. The gardens of Belvedere are a great place to enjoy the sunset, because then the palace is at its best. If you’re not museum-tired you can also visit the museum that’s situated in the palace.

Price: gardens of Belvedere are free to visit

Where to find this place: Prinz Eugen-Strasse 27, south-east of the center

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

20. Karlskirch, a church to get rid of the Black Death

Another church, yes! But this one has an interesting story. It was built in the 18th century to scare away the Black Death. The king promised he would build this church if the disease would disappear in Vienna. And so it did. The church is named after bischop Charles Borromeo. You can also go to the top of the church to enjoy a nice view over Vienna.

Price: €8 euros for adults for the church and the panorama lift (july 2019)

Where to find this place: Kreuzherrengasse 1, south of the city center

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

21. Wander over the Vienna Naschmarkt

Vienna has a couple of markets, but the most well known is the Naschmarkt. It’s mainly a food market – and a great place to try some of the tastings! Extra tip: are you here on a saturday? Then you can find a flea market at the end of the Naschmarkt.

Price: free to visit

Where to find this place: the market is in between Linke Wienzeile and Rechte Wienzeile, not far from the Wiener Staatsoper.

Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1
Stedentrip-Wenen-Oostenrijk1

22. Cultures from all over the world in Weltmuseum Wien

The MuseumsQuartier is one of the largest cultural quarters in the world. If you love museums you can check out this place FOR DAYS! My favorite one is not on this quarter, but across the street: Weltmuseum. Travel around the world while you stay in Vienna and learn more about cultures all over the world.

Price: €12 euros for adults

Where to find this place: Heldenplatz, across the street of MuseumsQuartier

Tours in Vienna via Get Your Guide

There are a lot of awesome things to do in Vienna. I would recommend to check out the website of Get Your Guide. They have hundreds of cool tours, both in the city and in the surroundings. A few nice options I share with you here!

Staying in Vienna in Austria

I stayed with a friend during my stay in Vienna. For solo travelers there are a couple of nice hostels that my friend recommended: Wombats Hostel Naschmarkt and Vienna Hostel Ruthensteiner. And of course you can check out AirBnb if you wanna have some privacy in your own apartment. With this link you get €25 euros discount for your first booking.

How to get in Vienna in Austria?

By plane to Vienna

Vienna has its own airport: Wien Schwechat or Vienna Schwechat. I see cheap plane tickets to Vienna all year round. My flight in january was €35 euros, but they can be as cheap as €15 euros. Just check out Skyscanner to see when you can fly for cheap.

From the airport you can take a train to the city center of Vienna. There is a special City Airport Train. This ticket will cost €12 euros (online €11 euros). But you can also take the regular train to the city center. This one is only €4 euros and goes to the main train station (Hauptbahnhof). From here you can take the metro to your accommodation.

By bus to Vienna

You can also come to Vienna by bus. I love Flixbus because it’s a cheap way to move around in Europe. Furthermore you don’t have a lot of problems with luggage (you can bring hand luggage AND another piece of luggage) and it’s more sustainable than flying. Check the website of Flixbus for the current prices from your starting point.

By train to Vienna

Another option is to come to Vienna by train. I love the app Trainline to check time schedules and prices for train tickets.

Hope you enjoyed this blog about Vienna! If you have more questions or tips about Vienna please let me know in the comments below.

This blog contains affiliate links. More information about affiliate you will find here.

Reacties via Facebook account

comments