22x wat te doen in Milaan? (veel gratis tips!)

Mijn verwachtingen van Milaan in Italië waren niet hoog. Ik houd niet echt van winkelen en dacht dat er verder weinig te doen zou zijn in Milaan. Boy, was I wrong. Ik vond het na 3 dagen een verrassend leuke stad! Niet alleen heeft de Italiaanse stad onwijs veel mooie bouwwerken om te bewonderen, maar de stad is ook verrassend groen en heeft verschillende parken.

Mensen die niet naar Milaan willen gaan omdat ze denken dat het duur is en alles in Milaan alleen om mode draait hebben zeker iets aan deze blog. Milaan hoeft namelijk helemaal niet zo duur te zijn. Wat te doen in Milaan? Ik deel al mijn tips met je in dit artikel. En bijna alle plekken die ik aanraad zijn gratis te bezoeken! Zo houd je die stedentrip ook nog een beetje betaalbaar.

Lees ook: alles wat je niet wilt missen tijdens een eerste stedentrip naar Rome

Milaan-Italië

Wat te doen in Milaan?

1. Street art spotten in de wijk Isola

De wijk Isola – Italiaans voor eiland – ligt ten noorden van de binnenstad van Milaan. Niet overal in de wijk vind je street art, maar Isola staat zeker wel bekend om de vele kunstwerken die hier te vinden zijn. Een aantal mooie werken vind je aan de straat Vitale Edoardo Jenner, in de buurt van de Bosco Verticale gebouwen en in de ondergrondse tunnel die het Garibaldi station en Isola met elkaar verbindt.

Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie

2. Verrassend groen in Isola

Wat te doen in Milaan? Het is sowieso leuk om een wandeling door de wijk Isola te maken. De wijk is ontzettend groen. Niet alleen kom je regelmatig in een klein parkje terecht, maar ook op veel balkonnen en straathoeken vind je planten en bloemen tegen. Maakt het straatbeeld gelijk een stuk leuker, toch?

Milaan-Italie
Milaan-Italie

3. Wonen tussen de planten: Bosco Verticale

De torens van Bosco Verticale zijn toch wel een van de meest groene gebouwen in heel Milaan. De mensen die in deze flats wonen leven in een verticaal bos tussen duizenden bomen en struiken. De planten schijnen zo uitgekozen te zijn dat ze het hele jaar door het gebouw groen kleuren. Best tof én lekker duurzaam! Je kunt jammer genoeg niet bij de woningen naar binnen om het bos van dichtbij te bewonderen (tenzij je vrienden met de inwoners wordt natuurlijk), maar van buiten ziet het er ook indrukwekkend uit.

Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie

4. Plek van de doden: Cimitero Monumentale di Milano

Het voelt altijd een beetje vreemd om een begraafplaats als bezienswaardigheid voor een stedentrip te noemen, maar geloof me: de begraafplaats van Milaan is een van de meest indrukwekkende die ik tot nu toe heb gezien. Wat een prachtige, grote graftombes en grafstukken hebben ze hier. Je kunt gemakkelijk een uur rondlopen bij Cimitero Monumentale di Milano, want ze zijn stuk voor stuk speciaal gedecoreerd. Vergeet niet om je camera mee te nemen, maar wees wel discreet als je foto’s maakt. Het blijft tenslotte een plek waar mensen de doden komen herdenken.

Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie

5. Relaxen in het stadspark Guardini Pubblici

Je moet je voeten natuurlijk ook wat rust gunnen als je in Milaan bent. Wat te doen in Milaan als je de rust wilt opzoeken? Ga naar het stadspark Guardini Pubblici. Dit stadspark is een van mijn favoriete plekken in Milaan om tot rust te komen. Je kunt hier heerlijk wandelen, mensen komen hier met hun honden of doen yoga en ochtendgymnastiek. Er is ook een kleine speelplaats voor mensen en in de zomer is het een fijne plek om te picknicken in de zon, maar ook wat schaduw te hebben.

Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie

6. Diverse planten in de Brera botanische tuin

In de wijk Brera vind je een botanische tuin. De tuin is niet super groot, maar wel een fijne plek om je even terug te trekken en bijvoorbeeld een ijsje te eten terwijl je van de rust geniet. Kijk wel uit voor de gigantische walnoten die uit de bomen vallen, het doet echt pijn als ze op je hoofd vallen!

Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie

7. Pronkstuk van Milaan: de Duomo

Het bekendste bouwwerk in Milaan is ongetwijfeld de kathedraal, oftewel de Duomo. Dit gebouw aan Piazza del Duomo springt direct in het oog. Het is geweldig om eromheen te lopen en alle details en versieringen te bewonderen. Daarnaast is het mogelijk om gratis naar binnen te gaan, al moet je wel op een wachtrij rekenen.

Een aantal delen in de kathedraal hebben wel een betaalde entree. En wil je naar boven om vanaf het dakterras van het uitzicht te genieten? Ook dan moet je een entreebewijs kopen. Als je met de trappen naar boven gaat is deze goedkoper dan wanneer je met de lift naar boven wilt gaan. Het is handig om jouw ticket vooraf te kopen. Bij GetYourGuide vind je de beste prijzen voor het ticket dat jij wilt hebben.

Milaan-Italie
Milaan-Italie
 

8. Uitzicht op de kathedraal vanaf La Rinascente

Het winkelcentrum La Rinascente zit naast Galleria Vittorio Emanuele. Vanaf de bovenste verdieping van La Rinascente heb je een mooi uitzicht op de Duomo. Helemaal gratis!

Milaan-Italie
Milaan-Italie

9. Mooiste winkelstraat van Milaan: Galleria Vittorio Emanuele

Overal in Milaan kun je winkelen, maar een van de mooiste winkelplekken is toch wel de Galleria Vittorio Emanuele. Deze indrukwekkende galerie is de plek waar je dé merken zoals Gucci, Louis Vuitton en Swarovski kunt vinden. Niet voor iedereen te betalen, maar gelukkig is het bewonderen van het bouwwerk en window shoppen gratis.

Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie

10. Vele kerken in Milaan bewonderen

In Milaan vind je tientallen kerken, die je bijna allemaal gratis kunt bezoeken. Na een tijdje word je een beetje ‘kerkenmoe’, maar er zijn zeker een aantal mooie kerken die je kunt bezoeken tijdens een stedentrip in Milaan. Een van de mooiere is Basilica Sant’Eustorgio, in het zuiden van de binnenstad. Ook de Basilica San Lorenzo Maggiore in de binnenstad is een mooi exemplaar. Buiten het centrum, in het zuidwesten van Milaan, vind je een van de oudste kerken: Basilica Sant’ Ambrogio. Deze werd al in de vierde eeuw gebouwd.

Milaan-Italie

11. Street art bij Basilica San Lorenzo Maggiore

Een van de leukste straatjes om street art in Milaan te spotten is die naast de Sint-Laurensbasiliek, in het zuiden van de binnenstad. De straat, Via Pio IV, is zeker de moeite waard om doorheen te lopen als je van street art houdt. Tip: loop ’s middags tijdens de siësta door de stad. Omdat veel winkels hun deuren dan tijdelijk sluiten spot je nog veel meer kunstwerken op de rolluiken!

Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie

12. Chillen bij de Romeinse zuilen

Recht voor de Sint-Laurensbasiliek vind je een aantal eeuwenoude Romeinse zuilen, oftewel Colonne di San Lorenzo. Er zitten hier altijd mensen te chillen en er gebeurt wel iets: van straattheater tot bands die hun videoclips hier opnemen. Een ideale plek om een gezellige avond uit in Milaan te starten.

Milaan-Italie

13. Spieken bij de buren: de palazzo’s

In het centrum van Milaan vind je talrijke palazzo’s. Veel van deze palazzo’s hebben prachtige binnenplaatsen. De meeste palazzo’s worden gebruikt voor woonruimtes, hotels of bedrijven, waar je eigenlijk niet mag komen. Maar als je je een beetje onopvallend gedraagt en zelfverzekerd rondloopt is het vaak geen probleem als je hier eventjes bent en rondkijkt.

14. Mode spotten op straat

Hij kan natuurlijk niet ontbreken: shoppen hoort natuurlijk in het rijtje van wat te doen in Milaan. Milaan is dé stad van de mode, maar dat zie je niet alleen terug in de winkels. Overal op straat lopen mensen er modieus bij. Juist op straat zijn de leukste outfits te spotten! Mocht je de kans hebben, probeer dan in Milaan te zijn tijdens de Fashion Week. Als je trouwens op zoek bent naar een leuke winkelstraat voor betaalbare kleding (denk aan Zara, Mango, Pull & Bear en Terranova) is Via Torino een goede optie.

Lees ook: Portovenere in Italië – ideale dagtrip vanuit Cinque Terre

15. Castello Sforzesco bezoeken

Verrassend genoeg is het kasteel van Milaan, Castello Sforzesco, ook gratis te bezoeken. Op de binnenplaats staan borden met uitleg om meer te leren over de geschiedenis van het kasteel. Daarnaast huisvest het kasteel verschillende musea zoals het Archeologisch Museum waar Egyptische kunst wordt tentoongesteld. In Museo Pietà Rondanini vind je het onafgemaakte standbeeld van de beroemde beeldhouwer en kunstenaar Michelangelo. En in Sala delle Asse kun je een prachtige ruimte bewonderen die is beschilderd door Leonardo da Vinci. Na 16.30 uur mag je gratis bij deze musea naar binnen.

Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie

16. Parco Sempione

Parco Sempione is een andere groene plek in Milaan om even bij te komen of op het gras neer te ploffen met een lekkere gelato. Het park is voor inwoners een populaire plek om te hardlopen: er staan zelfs hardlooproutes op de kaarten aangegeven. Parco Sempione grenst aan het kasteel, aan de andere kant van het park vind je de Arco della Pace.

Milaan-Italie

17. Grachten in Milaan: de oude havenbuurt Navigli

Navigli, ten zuiden van de binnenstad van Milaan, is een erg leuke wijk om doorheen te wandelen. Wie had namelijk verwacht dat Milaan grachten heeft? Navigli is de oude havenbuurt van Milaan. Met name ’s avonds is het een sfeervolle wijk waar je talrijke barretjes en knusse restaurants tegenkomt. Als je de gracht Naviglio Pavese helemaal volgt kom je uit in het dorp Pavia, zo’n 30 kilometer verderop. Ik heb het zelf niet gedaan, maar ik hoorde van andere reizigers dat het een leuke fietstocht is.

18. Het Laatste Avondmaal van Da Vinci bewonderen

Een van de meest bezochte kerken in Milaan is de Santa Maria delle Grazie. Dit komt door de beroemde muurschildering die hier te bewonderen is: het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci. Iedere eerste zondag van de maand is de toegang voor musea in Milaan gratis. Je kunt Het Laatste Avondmaal dus iedere eerste zondag van de maand gratis bewonderen. Vergeet alleen niet om ruim van tevoren jouw (gratis) ticket te reserveren, want de muurschildering is een van de drukst bezochte plekken in Milaan en er is kans dat je niet meer naar binnen kunt.

Lees ook: Cinque Terre tips – ALLES wat je moet weten voor jouw bezoek

19. Gratis kunst bewonderen bij Museo del Novecento

Veel musea hebben een betaalde entree, maar op bepaalde momenten kun je alsnog gratis naar binnen. Dit is meestal aan het einde van de dag. Zo kun je bij Museo del Novecento aan Piazza del Duomo 2 uur voor sluitingstijd gratis naar binnen en dinsdag zelfs vanaf 14.00 uur. Bovendien mogen jongeren onder de 25 jaar gratis naar binnen.

20. En meer gratis kunst bij de Modern Art Gallery

Ook de entree voor de Gallery of Modern Art (afgekort GAM), vlak bij het stadspark Giardini Pubblici, is het laatste uur voor sluitingstijd gratis. Om 16.30 uur mag je hier gratis naar binnen om moderne kunst te bewonderen.

21. Terug in de tijd bij Casa Museo Boschi Di Stefano

Casa Museo Boschi Di Stefano is een van de weinige musea die altijd gratis te bezoeken is. Het historische huis staat in het noordoosten van de binnenstad. Het echtpaar Antonio Boschi en Marieda Di Stefano waren beide liefhebbers van Italiaanse kunst en verzamelden een hele kunstcollectie bij elkaar. Hun kunstcollectie heeft nu meer dan 2000 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. Deze werken zijn allemaal gedoneerd aan de stad, zodat mensen deze gratis kunnen bewonderen.

22. Speelse stadswandeling met Secret City Trails

Wil jij Milaan op een nieuwe, speelse manier ontdekken? Maak jouw bezoek aan Milaan extra leuk met een stadswandeling via Secret City Trails. Dit platform biedt stadswandelingen aan in allerlei steden, waaronder Milaan. Het is een combinatie van een wandeling en een scavenger hunt. Onderweg los je raadsels op, zodat je naar de volgende plek wordt geleid. Zelfs in steden die je goed denkt te kennen (voor mij was dat bijvoorbeeld Lissabon) ontdek je nieuwe dingen. Je kunt een Secret City Trail alleen doen, maar het is natuurlijk gezelliger om de raadsels samen op te lossen.

Houd er wel rekening mee dat de meeste spellen en de raadsels in het Engels zijn. Voor Milaan is er momenteel 1 Nederlandstalige Secret City Trail. Een Secret City Trail kost €11-29 euro per game, ongeacht het aantal spelers.

Klik hier om meer informatie over de verschillende Secret City Trails in Milaan te ontdekken

Tours in Milaan boeken via Get Your Guide

Zoals je kunt zien is er verrassend veel te doen in Milaan. Ik zou je aanraden om eens op de website van Get Your Guide te kijken. Zij bieden honderden tours aan, zowel in Milaan maar ook in de omgeving. Een paar leuke opties heb ik voor jullie hieronder naast elkaar gezet!

Meer tips voor een betaalbare stedentrip naar Milaan

1. Betaalbaar ontbijten of lunchen in Milaan bij een patisserie

Er zijn veel bakkerijen – een patisserie – in Milaan en ze hebben stuk voor stuk wat lekkers in de etalages liggen. Ideaal voor een tussendoortje of een lunch. Maar je kunt hier vaak ook een simpele croissant voor een euro krijgen. Ook koffie is overal goed en vaak erg goedkoop, meestal niet meer dan €1,50 euro.

2. Betaalbaar dineren in Milaan met aperitivo

In veel restaurants en barretjes in Milaan (maar ook in andere steden in Italië) is er een speciale happy hour, meestal tussen 18.00 en 21.00 uur. Je bestelt voor een vaste prijs één drankje; dit is vaak een prijs tussen de €6-10 euro. Bij het bestellen van jouw drankje heb je vervolgens de mogelijkheid om mee te eten met het buffet. Best een goede deal! Bekijk wel voordat je ergens plaatsneemt wat ze allemaal bij het buffet serveren. Soms is het best karig, maar ik heb ook buffetten gezien waar je meer dan waard krijgt voor je geld.

3. Betaalbaar rondreizen in Milaan

Het openbaar vervoer in Milaan is gelukkig ook erg betaalbaar. Je betaalt bijvoorbeeld €1,50 voor een ticket waarmee je met de bus, tram én de metro mag reizen voor 90 minuten. Let er wel op dat je de metro maar 1 keer mag gebruiken, een tweede keer werkt deze niet meer. In Milaan rijden nog historische trams door en rondom het centrum. Een rit met zo’n oude tram is leuk én handig. Houd er rekening mee dat je de tickets niet in de bussen of trams kunt kopen. Dit kan alleen bij de metrostations en bij verschillende kranten-/tabakswinkels (tabacchi). Voor €4,50 kun je ook een dagticket kopen.

Milaan-Italie

Overnachten in Milaan

1. Madama Hostel & Bistrot

Een van de leukste en meest gezellige hostels in Milaan is Madama Hostel & Bistrot. Het personeel is erg lief en behulpzaam en de gezamenlijke ruimte heeft een prettige sfeer. Alles is bovendien leuk ingericht en de kamers en bedden zijn prima. Het hostel ligt aan de zuidelijke rand van Milaan (bij Fondazione Prada), maar met de nabijgelegen metro verplaats je je gemakkelijk door de rest van de stad.

2. Ostello Bello

Een ander gezellig hostel in Milaan is Ostello Bello. Het fijne aan dit hostel is dat deze midden in het centrum zit: binnen 10 minuten wandelen sta je al op Piazza del Duomo. Ideaal als je ook in Milaan wilt gaan stappen. Er heerst een gezellige sfeer in dit hostel en het personeel is erg vriendelijk. Er heerst wel een beetje een party vibe, dus je moet hier niet komen als je je wilt afzonderen en de rust wilt opzoeken.

3. Koala Hostel

Koala Hostel is een van de goedkoopste opties in Milaan en een prima keuze voor soloreizigers. Het hostel ligt naast de metrohalte Loreto. Je zit weliswaar buiten het centrum, maar met de metro naast de deur reis je overal gemakkelijk naartoe. Het is fijn dat het hostel in een rustige buurt ligt, waardoor je prima kunt slapen. Ik vind het geen super gezellig hostel en als het erg druk is zijn er niet genoeg badkamers beschikbaar, maar de bedden en kamers zijn prima. Bovendien is de WiFi erg snel, ideaal voor digital nomads. Een prima uitvalsbasis om Milaan en de omgeving te verkennen.

Lees ook: stadswandeling in Pisa, Italië – wat moet je echt zien in 1 dag?

Hoe kom je in Milaan in Italië?

Milaan heeft meerdere vliegvelden: Milaan Linate, Milaan Malpensa en Milaan Bergamo Orio al Serio. Let hier dus op bij het boeken van een vliegticket, om verrassingen te voorkomen. Milaan Bergamo Orio al Serio ligt bijvoorbeeld nog zo’n 50 kilometer van de stad Milaan vandaan. Vliegtickets vanuit Nederland en België naar Milaan zijn over het algemeen goedkoop. Soms kun je al voor €20 euro retour vliegen! Via Skyscanner kun je de beste prijzen en data voor Milaan in de gaten houden.

Als je meerdere steden in Italië wilt bezoeken kun je je gemakkelijk verplaatsen met de trein. Probeer deze wel van tevoren aan te schaffen, want als je ze ter plekke op het treinstation koopt zijn de tickets een stuk duurder. Houd er ook rekening mee dat er in Italië verschillende soorten treinen zijn, waardoor je soms enkel meer betaalt omdat je in een ander soort trein zit (terwijl alle treinen eigenlijk prima zijn om mee te reizen).

Tot slot kun je je ook per bus verplaatsen naar andere steden in de buurt, zoals Bologna, Pisa of Florence. Je kunt onder andere goedkope bustickets kopen bij Flixbus of Baltour om naar andere steden in Italië te reizen.

Lees ook: stedentrip naar Venetië voor ieder budget (veel gratis!)

Ben jij wel eens in Milaan geweest? Wat vond je ervan? En heb je nog meer tips voor wat te doen in Milaan voor andere reizigers? Laat het hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments