24 uur in Sibiu: de meest fotogenieke stad van Roemenië?

Het is misschien wel de meest fotogenieke stad van Roemenië: Sibiu. Vergeet dus niet je camera in te pakken. Je kunt je prima een dag vermaken in Sibiu. In deze blog deel ik al mijn tips voor als jij 24 uur in Sibiu bent.

Wat te doen als je 24 uur in Sibiu bent?

1. Ontbijten in Sibiu

De meeste koffiezaken en restaurants gaan vrij laat open voor ontbijt in Sibiu. Vaak pas om 9-10 uur. Om de dag goed te beginnen ontbijt je bij een van mijn favoriete koffiezaken.

Optie 1: Lili’s Café

Bij Lili’s Café kun je terecht voor een prima ontbijt. Ze hebben lekkere koffie, gezonde smoothies en als je van eieren houdt zit je hier al helemaal goed. Ze hebben namelijk allerlei omeletten. Je kunt binnen zitten (boven en beneden), maar buiten zit je ook goed op de fijne stoelen.

Mijn aanraders: smoothie Detox (14 lei) en omelet Harlequin (15 lei)

Adres: Piata Mica 30, aan het kleine plein.

Lili's-cafe-voorkant-koffiezaak
Koffie-kop-smoothie-Lili's-cafe
Omleta-harlequin-Lili-Cafe-Sibiu

Optie 2: Nod Pub

Hè, ontbijten bij een pub? Goed gezien! Nod Pub is namelijk de hele dag geopend, voor ontbijt maar ook voor drankjes laat in de avond. Deze zaak heeft een terras aan Piata Mica, waar je uitzicht hebt op de mooie gebouwen. De drankjes worden bovendien op een leuk dienblad geserveerd, hoe schattig!

Mijn aanraders: Anna’s smoothie bowl (16 lei) en een french press koffie (15 lei), al is de long black (10 lei) ook lekker! Als je weinig honger hebt is een croissant  (5 lei) ook prima.

Adres: Piata Mica 27, aan het kleine plein.

Smoothie-bowl-Nod-Pub-Sibiu
Nod-Pub-koffie-plankje

2. Beklim Turnul Sfatului voor het beste uitzicht van bovenaf

Goed, nu je een stevig ontbijt achter de kiezen hebt is het tijd om het er allemaal weer vanaf te trainen. Het is tijd om de Turnul Sfatului te beklimmen! Oftewel de Council Tower. Deze witte toren verbindt het Piata Mica (het kleine plein) met Piata Mare (het grote plein). Vanaf de top van deze toren heb je het beste uitzicht van bovenaf. Terwijl je deze toren beklimt kom je tentoonstellingen van lokale kunstenaars tegen. De trap is erg smal, dus je moet soms wachten op tegenliggers.

Extra tip: de toren is tot 8 uur ’s avonds geopend, dus je kunt de zonsondergang vanaf deze toren meepakken!

Entreeprijs: 2 lei voor volwassenen (kinderen tot 3 jaar mogen gratis naar boven)

Adres: Piata Mica 1, tussen het kleine plein en het grote plein.

Council-Tower-vanaf-overkant-gezien
Expositie-lokale-kunstenaars-Sibiu-toren
Uitzicht-vanaf-council-toren-op-daken
Uitzicht-op-kathedraal-vanaf-toren

3. Bewonder Piata Mica: het kleine plein in Sibiu

De wandeling begint op Piata Mica, oftewel het kleine plein. Hier ben je wel even zoet, want de gebouwen zijn stuk voor stuk prachtig. Op dit plein vind je in het midden vaak allerlei kraampjes.

Op een zaterdag zie je door het centrum van Sibiu overal pasgetrouwde stellen lopen die druk bezig zijn met foto’s. Dat geeft al wel aan dat Sibiu een fotogenieke stad is, toch? Bovendien kent Sibiu onwijs veel monumenten. In bijna iedere straat zie je wel een bordje dat aangeeft dat een gebouw historisch erfgoed is.

Mooi-bruin-gebouw-op-Piata-Mica
Daken-met-ogen-Sibiu-en-kerktoren-kathedraal
Kleurrijke-huizen-op-plein-met-schattig-balkonnetje
Fiets-met-plantenbakjes-voor-raam
Kleurrijke-huisjes-met-gekleurde-luiken

4. Catedrala Evanghelica Sfanta Maria: de kleurrijkste kathedraal van Sibiu

Wanneer je klaar bent met het plein bewonderen wandel je door naar de Lutherse kathedraal. De kleurrijke torens en het dak zijn van verre herkenbaar; ze steken boven het centrum uit.

Door de eeuwen heen is Transsylvanië beïnvloedt door allerlei bevolkingsgroepen. Hierdoor is bijna iedere stad in Transsylvanië opgesplitst in een Duits, een Hongaars en een Roemeens gedeelte. Ieder deel heeft een eigen school en gebruikt een eigen taal. Het is dus helemaal niet gek om wisselend Hongaars, Duits en Roemeens te horen in Transsylvanië. De stad heeft zelfs meerdere namen: Sibiu (Roemeens), Nagyszeben (Hongaars) en Hermannstadt (Duits).

Transsylvanië was vroeger erg populair omdat er vrijheid van religie was. Er was altijd wel een geloof – en dus een kerk – die bij jou past. Hierdoor kom je dus ook allerlei soorten kerken tegen in de steden in Transsylvanië. Maar de mooiste is wat mij betreft toch wel de Lutherse Catedrala Evanghelica Sfanta Maria. De kathedraal stond er jaren wat vervallen bij, maar ze zijn flink bezig met wat restauraties.

Adres: Piata Albert Huet.

Uitzicht-van-onderaf-op-kathedraal-boom
Ingezoomd-op-dak-met-patroon
Kleurrijke-kerktoren-kathedraal-tussen-bomen-door

5. Het dagelijks leven en rondstruinen op de Cibin Markt

Vanaf de kathedraal loop je onder de Turnul Scarilor door, via de trappen naar beneden. Dit deel wordt veel minder door toeristen bezocht, maar is ook erg leuk om te bezoeken. Als je een stukje doorloopt kom je uit op de Cibin Markt. Iedere dag komen mensen hier hun boodschappen doen. Er wordt vooral etenswaar verkocht, maar ook wat kleding en huishoudartikelen. Als je de Roma (de nomadische zigeuners) wilt zien is dit een van de beste plekken om naartoe te gaan. Er zijn altijd wel wat zigeuners die hier ook spullen verkopen.

Adres: Piata Cibin, vlak bij de rivier.

Man-zonnend-op-bankje-met-kleurrijk-huisje-op-achtergrond
Vrouw-voor-marktkraam-op-markt
Close-up-knoflook-op-markt
Zigeuner-verkoopster-met-kleren-in-hand
Markt-in-Sibiu

6. De grootste kathedraal van Sibiu: Catedrala Sfanta Treime din Sibiu

Loop een stukje door, richting de Catedrala Sfanta Treime din Sibiu. Dit is na de kathedraal in Suceava de grootste kathedraal van Roemenië! Dit verwacht je misschien niet als je voor het gebouw staat. Maar loop maar eens naar binnen en je zult zien HOE groot het is. Op zaterdag zijn er vaak trouwerijen in de kerk. Om de grootte van de kathedraal te zien kun je naar de straat erachter lopen om het gehele bouwwerk te zien.

Adres: Strada Mitropoliei 33.

Grootste-kathedraal-van-Sibiu
Deur-kathedraal-iemand-opent-net
Achterkant-kathedraal-Sibiu

7. De oude stadsmuur bij Parcul Cetatii

De oude stad van Sibiu is vrij klein. Een fijne plek om je voeten even wat rust te gunnen is Parcul Cetatii, oftewel het Citadelpark. Genoeg bankjes om op te zitten. Je ziet hier ook meerdere torens en een stuk muur die de stad vroeger beschermden. Sibiu was namelijk een citadel, oftewel een ommuurde stad.

Adres: Bulevardul Corneliu Copusu

Bomen-en-witte-toren-in-Citadel-park
Wandelpad-in-Citadel-park-Sibiu
Toren-en-citadel-muur-met-Roemeense-vlag
Enge-poppen-achter-raam-groene-muur

8. Evenementen op het grote plein: Piata Mare

Vanaf het park wandel je in een paar minuten naar Piata Mare, oftewel het grote plein van Sibiu. Ook aan dit plein staan weer een paar prachtige gebouwen. Het mooiste gebouw huisvest het bezoekerscentrum. Ben je een museumliefhebber (of regent het)? Dan kun je het Brukenthal Nationaal Museum bezoeken. De entreeprijs is 20 lei voor volwassenen. Op dit plein worden trouwens regelmatig evenementen gehouden. Tijdens mijn bezoek was er bijvoorbeeld een filmfestival. Ben je hier in december? Ga dan naar de gezellige kerstmarkt op Piata Mare!

Bezoekerscentrum-Sibiu-gebouw-met-details
Mooi-gebouw-piata-mare-sibiu
Brukenthal-museum-voorkant-gebouw
Deur-van-Brukenthal-Museum

9. Lunchen in Sibiu

Optie 1: Pardon Cafe & Bistro

Dit restaurant vind je in de meest kleurrijke en fotogenieke straat van Sibiu. Je kunt zowel binnen als buiten zitten bij Pardon. Er zijn jammer genoeg niet veel vegetarische opties, maar de koffie is prima en ze hebben een paar lekkere smoothies. Als je niet vegetarisch bent zijn de pasta’s en de mosselen volgens meerdere mensen een aanrader.

Adres: Strada Cetatii, naast het Citadelpark.

Straat-met-kleurrijke-huizen-Pardon-Cafe-Bistro

Optie 2: Café Wien

Niet de goedkoopste optie om te lunchen, maar ze hebben hier wel lekkere dingen. Overigens is dit ook een prima plek om te ontbijten. Vanaf het buitenterras heb je een leuk uitzicht over de huizen. Zie je inmiddels al hoe veel huizen de typeren “ogen” hebben? Hierdoor heb je het idee dat er altijd wel iemand in Sibiu is die je in de gaten houdt. Deze luiken zijn bedoeld om de kamers te luchten, voornamelijk als hier kaas en vlees werd opgeslagen. Maar wanneer je een tijdje door Sibiu loopt voel je je soms bekeken. Niet gek met al die daken met ‘ogen’!

Mijn aanraders: als je hier bent MOET je de lava cake (18 lei) proberen. Yum! Al is de traditionele Torte Sacher (16 lei) ook niet verkeerd.

Adres: Piata Albert Huet 4, naast de kleurrijke kathedraal.

Cafe-Wien-uithangbord-in-Sibiu
Lava-cake-Cafe-Wien-Sibiu
Uitzicht-op-daken-met-ogen-Sibiu-vanaf-Cafe-Wien
Daken-met-ogen-blauwe-lucht-Sibiu

10. Terug in de tijd: openluchtmuseum ASTRA

Enkele kilometers ten zuiden van Sibiu vind je een plek waar je terug in de tijd gaat: het openluchtmuseum ASTRA. Het is een groot park waar je tientallen bouwwerken ziet die door de eeuwen heen zijn gebouwd in Roemenië. Sommige monumenten worden nog steeds gerestaureerd. Ik houd van openluchtmusea: het is alsof je een reis terug in de tijd maakt. Je kunt je hier gemakkelijk 3 uur vermaken. Mijn favoriete bouwwerken zijn de blauwe huisjes, de molens en de houten kerk (die van binnen is beschilderd, heel tof!).

Let op: het ASTRA openluchtmuseum is gesloten op maandag en dinsdag.

Entreeprijs: 25 lei voor volwassenen

Adres: Strada Padurea Dumbrava 16, een paar kilometer ten zuiden van Sibiu. Je kunt bus 13 nemen. Een taxi vanaf het centrum van Sibiu naar ASTRA is zo’n 22 lei.

Huisje-openluchtmuseum-ASTRA-sibiu
Weefgetouw-in-openluchtmuseum
Blauwe-huisjes-openluchtmuseum-ASTRA
Meer-in-openluchtmuseum-ASTRA-met-reflectie-in-water
Molen-in-openluchtmuseum-ASTRA
Schapenwol-weven-Sibiu-openluchtmuseum
Huisje-tussen-bomen-door-zonsondergang

Lees ook: monniken en machtige bergen in Buila-Vânturarita, Roemenië

11. Dineren in Sibiu

Optie 1: Crama Sibiana

Wil je ’s avonds typisch Roemeens eten proberen? Dan moet je bij Crama Sibiana zijn. Bij dit gezellige restaurant kun je binnen zitten, maar buiten zit je eigenlijk gezelliger. Je hebt hier uitzicht op de mooie gebouwen aan het plein Piata Mica. Je krijgt hier prima porties voor een prima prijs. Er zijn jammer genoeg niet veel vegetarische opties (want de Roemeense keuken kent veel vlees), maar ook als vegetariër kun je hier terecht. En probeer ook zeker het Roemeense dessert papanasi; een soort donut gevuld met kaas!

Mijn aanraders: bonensoep met ham in een broodkom (20 lei) of vegetarische soep (12 lei), kaasplankje (35 lei) en als dessert papanasi (15,50 lei). Er staan ook veel goede vleesgerechten op de menukaart, maar als vegetariër heb ik deze niet geprobeerd.

Adres: Piata Mica 31, aan het kleine plein

Roemeens-restaurant-bloemen-voor-raam
terras-Crama-Sibiana-roemeens-eten

Optie 2: Weinkeller

Liefhebbers van wijn moeten hier zijn. Dit restaurant zit een klein beetje verstopt, maar is erg leuk en knus. Je gaat daadwerkelijk een kelder in (ik had hier geen bereik), dus dat maakt de beleving extra leuk. Het restaurant is vrij romantisch en dus ideaal voor stelletjes. Maar er komen ook genoeg mensen alleen eten – en wijn drinken natuurlijk. De wijnenkaart is zeer uitgebreid. De meeste wijnen worden per fles geschonken maar ze wisselen ook af met wijnen die ze per glas schenken (13 lei). In de wijnkaart staan leuke verhalen over de wijngaarden én een stappenplan hoe je op de juiste manier wijn proeft. En als je er echt niets van snapt kan het personeel er genoeg over vertellen. Iemand naast mij bestelde bijvoorbeeld een vreemde combinatie en de ober hielp met een betere combinatie tussen wijn en eten.

Mijn aanraders: als vegetariër koos ik voor de Weinkeller salade (23 lei) en het brood met lokale dips (18 lei). Voor de vleeseters is de goulash soep (17 lei) een prima keuze.

Adres: Strada Turnului 2, bij de toren. Als je de trap naar beneden volgt vind je het gelijk aan de rechterkant.

rode-wijn-glas-Weinkeller-Sibiu
Brood-met-dips-met-salade-Weinkeller

Verplaatsen in Sibiu

De meeste bezienswaardigheden in Sibiu kun je te voet bezoeken. Het centrum is immers klein en het is geen straf om door de fotogenieke straten te wandelen.

Bij het treinstation vind je aan de linkerkant de bushalte. Hier staan ook blauwe ticketapparaten (2 lei per ticket). Vergeet niet om jouw ticket in de bus af te stempelen. Geen zin of tijd om een kaartje te kopen? Dan kun je ook contactloos betalen IN de bus. Ideaal!

Betaalapparaat-in-bus-Sibiu

Lees ook: Roemenië – hiken in de bergen van Iezer Papusa (voor echte avonturiers) + VIDEO

Hoe kom je in Sibiu?

Met het vliegtuig naar Sibiu

Sibiu heeft een vliegveld, zo’n 7 kilometer ten westen van de stad. Het is echter een klein vliegveld, dus minder vluchten. Bovendien zijn de vluchten vaak een stuk duurder dan die naar Cluj, Timisoara en Boekarest.

Vanaf Nederland en België gaan er vooralsnog geen directe vluchten naar Sibiu. Vanaf een aantal Duitse steden wel. De meeste vluchten zijn met WizzAir, dus bekijk de website eens wat voor jou een handige vlucht zou zijn. En stel een prijsalarm via Skyscanner in, zodat jij direct weet wanneer de prijs voor jouw vertrekdata stijgt of daalt!

Met de auto naar Sibiu

Sibiu is een prima plek om te stoppen als je een rondreis in Roemenië maakt met de auto. Een auto is een gemakkelijke manier om je in Roemenië te verplaatsen. Het is vaak sneller en je kunt ook de dorpen en bezienswaardigheden bezoeken die amper te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Ik zou een huurauto in Roemenië via Sunnycars huren. Bij Sunnycars is alles bij de prijs inbegrepen en kom je dus ter plekke niet voor onverwachte kosten te staan. Zonder zorgen op reis, want alles is verzekerd.

De meeste mensen bezoeken Sibiu als ze op weg zijn van Hunedoara naar Brasov (of andersom). Of wanneer mensen de cirkel Brasov – Sighisoara – Sibiu maken.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Met de trein naar Sibiu

Ik houd van treinreizen in Roemenië. De treinen zijn niet zo erg als dat sommige horrorverhalen op het internet je laten geloven. Je hebt meestal genoeg zitruimte en de meeste treinen hebben zelfs stopcontacten. De iets luxere treinen hebben ook tafels, zodat je bijvoorbeeld kunt werken. Ideaal! De rit van Brasov naar Sibiu duurt 3 à 4 uur.

Let op: er bestaan in Roemenië verschillende soorten treinen. R-treinen zijn lokale treinen en stoppen OVERAL. Hierdoor ben je langer onderweg, maar de tickets kosten echt niets. De IR-treinen zijn iets comfortabeler en een stuk sneller. Als je de keuze hebt zou ik voor deze treinen gaan. Daarnaast heb je de nachttreinen in Roemenië: de IRN-trein.

24-uur-wat-te-doen-in-Sibiu

Met de bus naar Sibiu

De bus is vaak sneller en soms komen de tijden ook beter uit. De busreis van Brasov naar Sibiu is bijvoorbeeld 3 uur. Je hebt echter minder ruimte. Ik word bovendien snel ziek in bussen, dus ik verkies 1,5 uur extra in de trein boven de busreis. Ik betaalde 36 lei voor een busrit van 3 uur van Sibiu naar Brasov.

Lees ook: wat te doen in Brasov en omgeving? Zéér veel tips! + VIDEO

Het reguliere busstation (Autogara) vind je naast het station (rechts als je met je rug naar het treinstation staat). De tijden die je online vindt – bijvoorbeeld op Rome2rio – kloppen niet altijd, dus vraag bij de kiosk naar de tijden. Zorg dat je een half uur van tevoren aanwezig bent, want het zijn vrije plaatsen. En het kan zelfs zo zijn dat de bus al vol is als jij last minute bij de bus bent. Vol = vol.

Bus-schema-Brasov-Sibiu
Council-toren-met-kleurrijke-huisjes-en-blauwe-lucht

Let erop dat er 2 busstations zijn in Sibiu!

Autogara Vest vind je bij het vliegveld, zo’n 7 kilometer ten westen van Sibiu. Het adres is Strada Europa Unita 11. Neem bus 11 naar dit busstation. Dit busstation kun je alleen gebruiken als je internationale busritten gebruikt via Eurolines en Flixbus. Online lijkt het alsof deze ritten ook voor Roemenië bedoeld zijn, maar dat gebeurt dus al een paar jaar niet meer.

Via BlaBlaCar naar Sibiu

Tot slot wordt BlaBlaCar steeds vaker gebruikt in Roemenië. Voor een paar euro kun je meerijden met iemand. Je reist vrij snel van A naar B en leert ook nog eens Roemenen kennen. Een mogelijkheid om naar een paar lokale tips te vragen! Het nadeel is wel dat je de vertrektijd niet zelf kunt kiezen en dat er sommige dagen geen ritten worden aangeboden.

Boom-met-geel-huis-Sibiu

Lees ook: wandelen in Transsylvanië – Fundata en het platteland + VIDEO

Dit waren mijn tips als je 24 uur in Sibiu bent. Heb jij nog vragen over Sibiu in Roemenië? Laat het gerust weten via de reacties of stuur een mailtje. En als je nog tips voor Sibiu hebt natuurlijk ook!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments