[:nl]24 uur in Sibiu: de meest fotogenieke stad van Roemenië? [:en]24 hours in Sibiu: the most photogenic city in Romania?[:]

[:nl] Het is misschien wel de meest fotogenieke stad van Roemenië: Sibiu. Vergeet dus niet je camera in te pakken. Je kunt je prima een dag vermaken in Sibiu. In deze blog deel ik al mijn tips voor als jij 24 uur in Sibiu bent.

Wat te doen als je 24 uur in Sibiu bent?

1. Ontbijten in Sibiu

De meeste koffiezaken en restaurants gaan vrij laat open voor ontbijt in Sibiu. Vaak pas om 9-10 uur. Om de dag goed te beginnen ontbijt je bij een van mijn favoriete koffiezaken.

Optie 1: Lili’s Café

Bij Lili’s Café kun je terecht voor een prima ontbijt. Ze hebben lekkere koffie, gezonde smoothies en als je van eieren houdt zit je hier al helemaal goed. Ze hebben namelijk allerlei omeletten. Je kunt binnen zitten (boven en beneden), maar buiten zit je ook goed op de fijne stoelen.

Mijn aanraders: smoothie Detox (14 lei) en omelet Harlequin (15 lei)

Adres: Piata Mica 30, aan het kleine plein.

Lili's-cafe-voorkant-koffiezaak
Koffie-kop-smoothie-Lili's-cafe
Omleta-harlequin-Lili-Cafe-Sibiu

Optie 2: Nod Pub

Hè, ontbijten bij een pub? Goed gezien! Nod Pub is namelijk de hele dag geopend, voor ontbijt maar ook voor drankjes laat in de avond. Deze zaak heeft een terras aan Piata Mica, waar je uitzicht hebt op de mooie gebouwen. De drankjes worden bovendien op een leuk dienblad geserveerd, hoe schattig!

Mijn aanraders: Anna’s smoothie bowl (16 lei) en een french press koffie (15 lei), al is de long black (10 lei) ook lekker! Als je weinig honger hebt is een croissant  (5 lei) ook prima.

Adres: Piata Mica 27, aan het kleine plein.

Smoothie-bowl-Nod-Pub-Sibiu
Nod-Pub-koffie-plankje

2. Beklim Turnul Sfatului voor het beste uitzicht van bovenaf

Goed, nu je een stevig ontbijt achter de kiezen hebt is het tijd om het er allemaal weer vanaf te trainen. Het is tijd om de Turnul Sfatului te beklimmen! Oftewel de Council Tower. Deze witte toren verbindt het Piata Mica (het kleine plein) met Piata Mare (het grote plein). Vanaf de top van deze toren heb je het beste uitzicht van bovenaf. Terwijl je deze toren beklimt kom je tentoonstellingen van lokale kunstenaars tegen. De trap is erg smal, dus je moet soms wachten op tegenliggers.

Extra tip: de toren is tot 8 uur ’s avonds geopend, dus je kunt de zonsondergang vanaf deze toren meepakken!

Entreeprijs: 2 lei voor volwassenen (kinderen tot 3 jaar mogen gratis naar boven)

Adres: Piata Mica 1, tussen het kleine plein en het grote plein.

Council-Tower-vanaf-overkant-gezien
Expositie-lokale-kunstenaars-Sibiu-toren
Uitzicht-vanaf-council-toren-op-daken
Uitzicht-op-kathedraal-vanaf-toren

3. Bewonder Piata Mica: het kleine plein in Sibiu

De wandeling begint op Piata Mica, oftewel het kleine plein. Hier ben je wel even zoet, want de gebouwen zijn stuk voor stuk prachtig. Op dit plein vind je in het midden vaak allerlei kraampjes.

Op een zaterdag zie je door het centrum van Sibiu overal pasgetrouwde stellen lopen die druk bezig zijn met foto’s. Dat geeft al wel aan dat Sibiu een fotogenieke stad is, toch? Bovendien kent Sibiu onwijs veel monumenten. In bijna iedere straat zie je wel een bordje dat aangeeft dat een gebouw historisch erfgoed is.

Mooi-bruin-gebouw-op-Piata-Mica
Daken-met-ogen-Sibiu-en-kerktoren-kathedraal
Kleurrijke-huizen-op-plein-met-schattig-balkonnetje
Fiets-met-plantenbakjes-voor-raam
Kleurrijke-huisjes-met-gekleurde-luiken

4. Catedrala Evanghelica Sfanta Maria: de kleurrijkste kathedraal van Sibiu

Wanneer je klaar bent met het plein bewonderen wandel je door naar de Lutherse kathedraal. De kleurrijke torens en het dak zijn van verre herkenbaar; ze steken boven het centrum uit.

Door de eeuwen heen is Transsylvanië beïnvloedt door allerlei bevolkingsgroepen. Hierdoor is bijna iedere stad in Transsylvanië opgesplitst in een Duits, een Hongaars en een Roemeens gedeelte. Ieder deel heeft een eigen school en gebruikt een eigen taal. Het is dus helemaal niet gek om wisselend Hongaars, Duits en Roemeens te horen in Transsylvanië. De stad heeft zelfs meerdere namen: Sibiu (Roemeens), Nagyszeben (Hongaars) en Hermannstadt (Duits).

Transsylvanië was vroeger erg populair omdat er vrijheid van religie was. Er was altijd wel een geloof – en dus een kerk – die bij jou past. Hierdoor kom je dus ook allerlei soorten kerken tegen in de steden in Transsylvanië. Maar de mooiste is wat mij betreft toch wel de Lutherse Catedrala Evanghelica Sfanta Maria. De kathedraal stond er jaren wat vervallen bij, maar ze zijn flink bezig met wat restauraties.

Adres: Piata Albert Huet.

Uitzicht-van-onderaf-op-kathedraal-boom
Ingezoomd-op-dak-met-patroon
Kleurrijke-kerktoren-kathedraal-tussen-bomen-door

5. Het dagelijks leven en rondstruinen op de Cibin Markt

Vanaf de kathedraal loop je onder de Turnul Scarilor door, via de trappen naar beneden. Dit deel wordt veel minder door toeristen bezocht, maar is ook erg leuk om te bezoeken. Als je een stukje doorloopt kom je uit op de Cibin Markt. Iedere dag komen mensen hier hun boodschappen doen. Er wordt vooral etenswaar verkocht, maar ook wat kleding en huishoudartikelen. Als je de Roma (de nomadische zigeuners) wilt zien is dit een van de beste plekken om naartoe te gaan. Er zijn altijd wel wat zigeuners die hier ook spullen verkopen.

Adres: Piata Cibin, vlak bij de rivier.

Man-zonnend-op-bankje-met-kleurrijk-huisje-op-achtergrond
Vrouw-voor-marktkraam-op-markt
Close-up-knoflook-op-markt
Zigeuner-verkoopster-met-kleren-in-hand
Markt-in-Sibiu

6. De grootste kathedraal van Sibiu: Catedrala Sfanta Treime din Sibiu

Loop een stukje door, richting de Catedrala Sfanta Treime din Sibiu. Dit is na de kathedraal in Suceava de grootste kathedraal van Roemenië! Dit verwacht je misschien niet als je voor het gebouw staat. Maar loop maar eens naar binnen en je zult zien HOE groot het is. Op zaterdag zijn er vaak trouwerijen in de kerk. Om de grootte van de kathedraal te zien kun je naar de straat erachter lopen om het gehele bouwwerk te zien.

Adres: Strada Mitropoliei 33.

Grootste-kathedraal-van-Sibiu
Deur-kathedraal-iemand-opent-net
Achterkant-kathedraal-Sibiu

7. De oude stadsmuur bij Parcul Cetatii

De oude stad van Sibiu is vrij klein. Een fijne plek om je voeten even wat rust te gunnen is Parcul Cetatii, oftewel het Citadelpark. Genoeg bankjes om op te zitten. Je ziet hier ook meerdere torens en een stuk muur die de stad vroeger beschermden. Sibiu was namelijk een citadel, oftewel een ommuurde stad.

Adres: Bulevardul Corneliu Copusu

Bomen-en-witte-toren-in-Citadel-park
Wandelpad-in-Citadel-park-Sibiu
Toren-en-citadel-muur-met-Roemeense-vlag
Enge-poppen-achter-raam-groene-muur

8. Evenementen op het grote plein: Piata Mare

Vanaf het park wandel je in een paar minuten naar Piata Mare, oftewel het grote plein van Sibiu. Ook aan dit plein staan weer een paar prachtige gebouwen. Het mooiste gebouw huisvest het bezoekerscentrum. Ben je een museumliefhebber (of regent het)? Dan kun je het Brukenthal Nationaal Museum bezoeken. De entreeprijs is 20 lei voor volwassenen. Op dit plein worden trouwens regelmatig evenementen gehouden. Tijdens mijn bezoek was er bijvoorbeeld een filmfestival. Ben je hier in december? Ga dan naar de gezellige kerstmarkt op Piata Mare!

Bezoekerscentrum-Sibiu-gebouw-met-details
Mooi-gebouw-piata-mare-sibiu
Brukenthal-museum-voorkant-gebouw
Deur-van-Brukenthal-Museum

9. Lunchen in Sibiu

Optie 1: Pardon Cafe & Bistro

Dit restaurant vind je in de meest kleurrijke en fotogenieke straat van Sibiu. Je kunt zowel binnen als buiten zitten bij Pardon. Er zijn jammer genoeg niet veel vegetarische opties, maar de koffie is prima en ze hebben een paar lekkere smoothies. Als je niet vegetarisch bent zijn de pasta’s en de mosselen volgens meerdere mensen een aanrader.

Adres: Strada Cetatii, naast het Citadelpark.

Straat-met-kleurrijke-huizen-Pardon-Cafe-Bistro

Optie 2: Café Wien

Niet de goedkoopste optie om te lunchen, maar ze hebben hier wel lekkere dingen. Overigens is dit ook een prima plek om te ontbijten. Vanaf het buitenterras heb je een leuk uitzicht over de huizen. Zie je inmiddels al hoe veel huizen de typeren “ogen” hebben? Hierdoor heb je het idee dat er altijd wel iemand in Sibiu is die je in de gaten houdt. Deze luiken zijn bedoeld om de kamers te luchten, voornamelijk als hier kaas en vlees werd opgeslagen. Maar wanneer je een tijdje door Sibiu loopt voel je je soms bekeken. Niet gek met al die daken met ‘ogen’!

Mijn aanraders: als je hier bent MOET je de lava cake (18 lei) proberen. Yum! Al is de traditionele Torte Sacher (16 lei) ook niet verkeerd.

Adres: Piata Albert Huet 4, naast de kleurrijke kathedraal.

Cafe-Wien-uithangbord-in-Sibiu
Lava-cake-Cafe-Wien-Sibiu
Uitzicht-op-daken-met-ogen-Sibiu-vanaf-Cafe-Wien
Daken-met-ogen-blauwe-lucht-Sibiu

10. Terug in de tijd: openluchtmuseum ASTRA

Enkele kilometers ten zuiden van Sibiu vind je een plek waar je terug in de tijd gaat: het openluchtmuseum ASTRA. Het is een groot park waar je tientallen bouwwerken ziet die door de eeuwen heen zijn gebouwd in Roemenië. Sommige monumenten worden nog steeds gerestaureerd. Ik houd van openluchtmusea: het is alsof je een reis terug in de tijd maakt. Je kunt je hier gemakkelijk 3 uur vermaken. Mijn favoriete bouwwerken zijn de blauwe huisjes, de molens en de houten kerk (die van binnen is beschilderd, heel tof!).

Let op: het ASTRA openluchtmuseum is gesloten op maandag en dinsdag.

Entreeprijs: 25 lei voor volwassenen

Adres: Strada Padurea Dumbrava 16, een paar kilometer ten zuiden van Sibiu. Je kunt bus 13 nemen. Een taxi vanaf het centrum van Sibiu naar ASTRA is zo’n 22 lei.

Huisje-openluchtmuseum-ASTRA-sibiu
Weefgetouw-in-openluchtmuseum
Blauwe-huisjes-openluchtmuseum-ASTRA
Meer-in-openluchtmuseum-ASTRA-met-reflectie-in-water
Molen-in-openluchtmuseum-ASTRA
Schapenwol-weven-Sibiu-openluchtmuseum
Huisje-tussen-bomen-door-zonsondergang

Lees ook: monniken en machtige bergen in Buila-Vânturarita, Roemenië

11. Dineren in Sibiu

Optie 1: Crama Sibiana

Wil je ’s avonds typisch Roemeens eten proberen? Dan moet je bij Crama Sibiana zijn. Bij dit gezellige restaurant kun je binnen zitten, maar buiten zit je eigenlijk gezelliger. Je hebt hier uitzicht op de mooie gebouwen aan het plein Piata Mica. Je krijgt hier prima porties voor een prima prijs. Er zijn jammer genoeg niet veel vegetarische opties (want de Roemeense keuken kent veel vlees), maar ook als vegetariër kun je hier terecht. En probeer ook zeker het Roemeense dessert papanasi; een soort donut gevuld met kaas!

Mijn aanraders: bonensoep met ham in een broodkom (20 lei) of vegetarische soep (12 lei), kaasplankje (35 lei) en als dessert papanasi (15,50 lei). Er staan ook veel goede vleesgerechten op de menukaart, maar als vegetariër heb ik deze niet geprobeerd.

Adres: Piata Mica 31, aan het kleine plein

Roemeens-restaurant-bloemen-voor-raam
terras-Crama-Sibiana-roemeens-eten

Optie 2: Weinkeller

Liefhebbers van wijn moeten hier zijn. Dit restaurant zit een klein beetje verstopt, maar is erg leuk en knus. Je gaat daadwerkelijk een kelder in (ik had hier geen bereik), dus dat maakt de beleving extra leuk. Het restaurant is vrij romantisch en dus ideaal voor stelletjes. Maar er komen ook genoeg mensen alleen eten – en wijn drinken natuurlijk. De wijnenkaart is zeer uitgebreid. De meeste wijnen worden per fles geschonken maar ze wisselen ook af met wijnen die ze per glas schenken (13 lei). In de wijnkaart staan leuke verhalen over de wijngaarden én een stappenplan hoe je op de juiste manier wijn proeft. En als je er echt niets van snapt kan het personeel er genoeg over vertellen. Iemand naast mij bestelde bijvoorbeeld een vreemde combinatie en de ober hielp met een betere combinatie tussen wijn en eten.

Mijn aanraders: als vegetariër koos ik voor de Weinkeller salade (23 lei) en het brood met lokale dips (18 lei). Voor de vleeseters is de goulash soep (17 lei) een prima keuze.

Adres: Strada Turnului 2, bij de toren. Als je de trap naar beneden volgt vind je het gelijk aan de rechterkant.

rode-wijn-glas-Weinkeller-Sibiu
Brood-met-dips-met-salade-Weinkeller

Verplaatsen in Sibiu

De meeste bezienswaardigheden in Sibiu kun je te voet bezoeken. Het centrum is immers klein en het is geen straf om door de fotogenieke straten te wandelen.

Bij het treinstation vind je aan de linkerkant de bushalte. Hier staan ook blauwe ticketapparaten (2 lei per ticket). Vergeet niet om jouw ticket in de bus af te stempelen. Geen zin of tijd om een kaartje te kopen? Dan kun je ook contactloos betalen IN de bus. Ideaal!

Betaalapparaat-in-bus-Sibiu

Lees ook: Roemenië – hiken in de bergen van Iezer Papusa (voor echte avonturiers) + VIDEO

Hoe kom je in Sibiu?

Met het vliegtuig naar Sibiu

Sibiu heeft een vliegveld, zo’n 7 kilometer ten westen van de stad. Het is echter een klein vliegveld, dus minder vluchten. Bovendien zijn de vluchten vaak een stuk duurder dan die naar Cluj, Timisoara en Boekarest.

Vanaf Nederland en België gaan er vooralsnog geen directe vluchten naar Sibiu. Vanaf een aantal Duitse steden wel. De meeste vluchten zijn met WizzAir, dus bekijk de website eens wat voor jou een handige vlucht zou zijn. En stel een prijsalarm via Skyscanner in, zodat jij direct weet wanneer de prijs voor jouw vertrekdata stijgt of daalt!

Met de auto naar Sibiu

Sibiu is een prima plek om te stoppen als je een rondreis in Roemenië maakt met de auto. Een auto is een gemakkelijke manier om je in Roemenië te verplaatsen. Het is vaak sneller en je kunt ook de dorpen en bezienswaardigheden bezoeken die amper te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Ik zou een huurauto in Roemenië via Sunnycars huren. Bij Sunnycars is alles bij de prijs inbegrepen en kom je dus ter plekke niet voor onverwachte kosten te staan. Zonder zorgen op reis, want alles is verzekerd.

De meeste mensen bezoeken Sibiu als ze op weg zijn van Hunedoara naar Brasov (of andersom). Of wanneer mensen de cirkel Brasov – Sighisoara – Sibiu maken.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Met de trein naar Sibiu

Ik houd van treinreizen in Roemenië. De treinen zijn niet zo erg als dat sommige horrorverhalen op het internet je laten geloven. Je hebt meestal genoeg zitruimte en de meeste treinen hebben zelfs stopcontacten. De iets luxere treinen hebben ook tafels, zodat je bijvoorbeeld kunt werken. Ideaal! De rit van Brasov naar Sibiu duurt 3 à 4 uur.

Let op: er bestaan in Roemenië verschillende soorten treinen. R-treinen zijn lokale treinen en stoppen OVERAL. Hierdoor ben je langer onderweg, maar de tickets kosten echt niets. De IR-treinen zijn iets comfortabeler en een stuk sneller. Als je de keuze hebt zou ik voor deze treinen gaan. Daarnaast heb je de nachttreinen in Roemenië: de IRN-trein.

24-uur-wat-te-doen-in-Sibiu

Met de bus naar Sibiu

De bus is vaak sneller en soms komen de tijden ook beter uit. De busreis van Brasov naar Sibiu is bijvoorbeeld 3 uur. Je hebt echter minder ruimte. Ik word bovendien snel ziek in bussen, dus ik verkies 1,5 uur extra in de trein boven de busreis. Ik betaalde 36 lei voor een busrit van 3 uur van Sibiu naar Brasov.

Lees ook: wat te doen in Brasov en omgeving? Zéér veel tips! + VIDEO

Het reguliere busstation (Autogara) vind je naast het station (rechts als je met je rug naar het treinstation staat). De tijden die je online vindt – bijvoorbeeld op Rome2rio – kloppen niet altijd, dus vraag bij de kiosk naar de tijden. Zorg dat je een half uur van tevoren aanwezig bent, want het zijn vrije plaatsen. En het kan zelfs zo zijn dat de bus al vol is als jij last minute bij de bus bent. Vol = vol.

Bus-schema-Brasov-Sibiu
Council-toren-met-kleurrijke-huisjes-en-blauwe-lucht

Let erop dat er 2 busstations zijn in Sibiu!

Autogara Vest vind je bij het vliegveld, zo’n 7 kilometer ten westen van Sibiu. Het adres is Strada Europa Unita 11. Neem bus 11 naar dit busstation. Dit busstation kun je alleen gebruiken als je internationale busritten gebruikt via Eurolines en Flixbus. Online lijkt het alsof deze ritten ook voor Roemenië bedoeld zijn, maar dat gebeurt dus al een paar jaar niet meer.

Via BlaBlaCar naar Sibiu

Tot slot wordt BlaBlaCar steeds vaker gebruikt in Roemenië. Voor een paar euro kun je meerijden met iemand. Je reist vrij snel van A naar B en leert ook nog eens Roemenen kennen. Een mogelijkheid om naar een paar lokale tips te vragen! Het nadeel is wel dat je de vertrektijd niet zelf kunt kiezen en dat er sommige dagen geen ritten worden aangeboden.

Boom-met-geel-huis-Sibiu

Lees ook: wandelen in Transsylvanië – Fundata en het platteland + VIDEO

Dit waren mijn tips als je 24 uur in Sibiu bent. Heb jij nog vragen over Sibiu in Roemenië? Laat het gerust weten via de reacties of stuur een mailtje. En als je nog tips voor Sibiu hebt natuurlijk ook!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier. [:]

[:en] Sibiu: it’s a photogenic city. Absolutely. But maybe I even dare to call it the most photogenic city of Romania. Nevertheless it’s important to pack your camera if you visit Sibiu, because you’re gonna take a lot of pictures here! In this blog I will share all my tips and photos if you’re 24 hours in Sibiu in Romania.

What to do if you’re 24 hours in Sibiu, Romania?

1. Breakfast in Sibiu

Most coffee places and restaurants open their doors quite late. In the weekend sometimes they open at 9, sometimes even 10. Wanna start your day in a lovely place with nice breakfast? Then go to one of my favorite places.

Option 1: Lili’s Café

Go to Lili’s Café if you love eggs. They have a couple of nice options for omelettes. But also the coffee and the smoothies are great. You can sit outside or inside (downstairs is nice, upstairs is more quiet).

Recommendations: smoothie Detox (14 lei) and the Omleta Harlequin (15 lei)

Address: Piata Mica 30, the small square in Sibiu.

Lili's-cafe-voorkant-koffiezaak
Koffie-kop-smoothie-Lili's-cafe
Omleta-harlequin-Lili-Cafe-Sibiu

Option 2: Nod Pub

Wait whut? Having breakfast at a pub? Yep, you read it right. I don’t know why they call it a pub, but they are open from morning until midnight. So you can have a nice coffee here during breakfast, but also a glass of wine in the evening. This coffee place has a terrace at Piaca Mica, so you have a lovely view on the buildings and it’s a great place for watching people passing by. The drinks are served on these cute plates, how adorable!

Recommendations: Anna’s smoothie bowl (16 lei) and the French press coffee (15 lei), but the long black coffee (10 lei) is good as well. If you’re not really hungry you can grab a croissant (5 lei).

Address: Piaca Mica 27, also at the small square in Sibiu

Smoothie-bowl-Nod-Pub-Sibiu
Nod-Pub-koffie-plankje

2. Climbing Turnul Sfatului for the best view from above

Alright! You had a nice breakfast, now it’s time to lose some calories and climb the Turnul Sfatului – Romanian for the Council Tower! This white tower connects the two important squares Piata Mica and Piata Mare with each other. From the top of this building you have an amazing view over the city center. While you are climbing up you will see a couple of exhibitions from local artists. The stairs are quite small, so sometimes you have to wait for people who are going up/coming down.

Extra tip: the tower is open until 8 in the evening (20.00). So you can even check out the sunset from the top, how amazing is that?

Entrance fee: 2 lei for adults (kids until 3 years old can go for free)

Address: Piata Mica 1, between the big and the small square.

Council-Tower-vanaf-overkant-gezien
Expositie-lokale-kunstenaars-Sibiu-toren
Uitzicht-op-kathedraal-vanaf-toren

3. Admire Piata Mica, the small square in Sibiu

Your walk will now start from Piata Mica, the small square in Sibiu. I loved this place, because literally every building is beautiful and photogenic. In the middle of this square there are small stands that sell souvenirs.

On Saturdays the city is filled with newlyweds who are busy taking photos. There are photoshoots EVERYWHERE. But what can you do in a photogenic city like Sibiu, right? By the way, the city is filled with monuments. In almost every street you will find a sign with ‘Monument Istoric”: historic buildings.

Mooi-bruin-gebouw-op-Piata-Mica
Daken-met-ogen-Sibiu-en-kerktoren-kathedraal
Kleurrijke-huizen-op-plein-met-schattig-balkonnetje
Fiets-met-plantenbakjes-voor-raam
Kleurrijke-huisjes-met-gekleurde-luiken

4. Catedrala Evanghelica Sfanta Maria: the most colourful cathedral of Sibiu

When you’re done admiring Piata Mica you can walk a bit further, towards this cathedral. There are multiple churches in Sibiu, but this one is definitely the most colorful one! From most streets in the city center you can see the colorful towers and roofs of this church.

Transylvania is always been influenced by different countries and cultures. It was an important area for business in Europe: lots of merchants travelled through Transylvania when they came from the Ottoman Empire (Turkey) to Western Europe. Hungary and Germany also have influence in this part of Romania. Germany send a lot of people to help build the citadels in Transylvania, for example. Because of this most cities in Transylvania are divided into a German, a Hungarian and a Romanian part. And every part has their own language, their own school and customs. So it’s not weird at all to hear people talk Hungarian, Romanian and German language in the same place! The cities also have different names. For example, Sibiu is the Romanian name, Nagyszeben is the Hungarian name and Hermannstadt is the German name.

Transylvania was a popular area to live in, back in the days. There was freedom of religion and that was something unusual. Every religion was represented – and so there was a church for everyone as well. Because of this you will see different kind of architecture and styles in the churches in Transylvania. Address: Piata Albert Huet.

Uitzicht-van-onderaf-op-kathedraal-boom
Ingezoomd-op-dak-met-patroon
Kleurrijke-kerktoren-kathedraal-tussen-bomen-door

5. Daily life and wandering at the Cibin Market

If you have admired the cathedral it’s time to move towards Turnul Scarilor and go down via the stairs. This part of Sibiu is less visited by tourists, but also really enjoyable. If you walk a bit further you will reach the Cibin Market. Every day lots of people come here to buy food and do groceries. The market is mainly focused on food, but some are selling clothes and household items as well. Especially the gypsy (Roma) community is represented on this market.

Address: Piata Cibin, near the river

Man-zonnend-op-bankje-met-kleurrijk-huisje-op-achtergrond
Vrouw-voor-marktkraam-op-markt
Close-up-knoflook-op-markt
Zigeuner-verkoopster-met-kleren-in-hand
Markt-in-Sibiu

6. Biggest cathedral in Sibiu: Catedrala Sfanta Treime din Sibiu

It’s only a 10-minute walk to the next sight: the Catedrala Sfanta Treime din Sibiu. After the cathedral in Suceava this is the biggest cathedral in Romania! You don’t realize it when you stand in front of the cathedral. But go inside and you will notice how big it is. On Saturdays the church is mainly used for weddings. If it’s not possible to go inside, walk around the cathedral to see the entire building.

Address: Strada Mitropoliei 33.

Grootste-kathedraal-van-Sibiu
Deur-kathedraal-iemand-opent-net
Achterkant-kathedraal-Sibiu

7. The old city walls of the citadel at Parcul Cetatii

Sibiu used to be a citadel: so the city center was surrounded and protected by walls. A nice place to give your feet some rest is Parcul Cetatii, the Citadel Park. There are some benches with a nice view on the towers and the old

Bomen-en-witte-toren-in-Citadel-park
Wandelpad-in-Citadel-park-Sibiu
Toren-en-citadel-muur-met-Roemeense-vlag
Enge-poppen-achter-raam-groene-muur

8. Events at the big square: Piata Mare

From the Citadel Park it’s only a couple of minutes walking to Piata Mare, the big square of Sibiu. Here you can find MORE beautiful buildings, how nice is that? Are you a museum lover – or is it raining? Then the Brukenthal National Museum is a nice option. The entrance fee is 20 lei for adults.

On Piata Mare there are a lot of events, so make sure to check it out before you go. When I was in Sibiu there was a film festival for example. Are you here in winter time? Make sure to visit the cosy Christmas market on Piata Mare!

Bezoekerscentrum-Sibiu-gebouw-met-details
Mooi-gebouw-piata-mare-sibiu
Brukenthal-museum-voorkant-gebouw
Deur-van-Brukenthal-Museum

9. Lunch in Sibiu

Option 1: Pardon Cafe & Bistro

You will find this restaurant in one of the most photogenic and colourful streets of Sibiu. You can sit both inside and outside. Unfortunately there are not a lot of vegetarian options for lunch, but the coffee is nice and they have some nice smoothies. If you’re not a vegetarian the pasta’s and the mussels are recommended by multiple people.

Address: Strada Cetatii, next to the Citadel Park.

Straat-met-kleurrijke-huizen-Pardon-Cafe-Bistro

Option 2: Café Wien

Not the cheapest place to have lunch, but they for sure have nice things here. I absolutely loved their lava chocolate cake, but the traditional Sacher Torte from Vienna is good as well. You can sit inside, but the terrace outside gives you a nice view over the houses of Sibiu. Have you already noticed the “eyes of Sibiu”? These weird windows were made to air the rooms where cheese and meat is stocked. But because the windows look a lot like eyes you have the feeling someone is watching you. Quite interesting to see from above!

My recommendations: you HAVE TO try the lave cake (18 lei). It’s so yummy! And the traditional Torte Sacher (16 lei) is good as well.

Address: Piata Albert Huet 4, next to the colorful cathedral.

Cafe-Wien-uithangbord-in-Sibiu
Lava-cake-Cafe-Wien-Sibiu
Uitzicht-op-daken-met-ogen-Sibiu-vanaf-Cafe-Wien
Daken-met-ogen-blauwe-lucht-Sibiu

10. Back in time: open air museum ASTRA

A couple of kilometers south of Sibiu you travel back in time at the open air museum ASTRA. This park has a beautiful location with a lake and many buildings and houses that were build in Romania through the ages. I love open air museums: it is so nice to go back in time. You can easily walk around here for 3 hours. My favorite buildings are the blue houses, the wind mills and the wooden church (go inside, there are really old paintings on the walls!).

The ASTRA Open Air Museum is closed on Mondays and Tuesdays.

Entrance fee: 25 lei for adults.

Address: Strada Padurea Dumbrava 16, a couple of kilometers south of Sibiu. You can take bus 13 to the museum. A taxi from the city center to the museum is about 22 lei.

Huisje-openluchtmuseum-ASTRA-sibiu
Weefgetouw-in-openluchtmuseum
Blauwe-huisjes-openluchtmuseum-ASTRA
Meer-in-openluchtmuseum-ASTRA-met-reflectie-in-water
Molen-in-openluchtmuseum-ASTRA
Schapenwol-weven-Sibiu-openluchtmuseum
Huisje-tussen-bomen-door-zonsondergang

Also read: monks and mighty mountains in Buila-Vânturarita, Romania

11. Dining in Sibiu

Option 1: Crama Sibiana

For a typical Romanian dish you should go to Crama Sibiana. This is a nice restaurant where you can sith both inside and outside. Sit outside if you wanna enjoy the view over Piata Mica. The portions are quite big and the prices are good. Unfortunately not too many options for vegetarians (Romanians love their meat), but there are some. And try the Romanian dessert papanasi; some kind of donut filled with cheese!

My recommendations: bean soup in a bowl of bread, normally with ham (20 lei) or a vegetarian soup (12 lei), a platter of cheese (35 lei) and the dessert papanasi (15,50 lei). There are also some nice dishes with meat, but as a vegetarian I didn’t try these.

Address: Piata Mica 31.

Roemeens-restaurant-bloemen-voor-raam
terras-Crama-Sibiana-roemeens-eten

Option 2: Weinkeller

If you love wine, this is the place to be. This restaurant is a bit hidden, but it’s super cosy and has a nice atmosphere. You actually feel like you’re dining in a cellar (my phone lost connection). It’s the perfect place for a romantic dinner, but there are also a lot of people dining by themselves.

The wine menu is really nice and even explains how to enjoy and taste the wine. Most wines are served per bottle, but some per glass as well (13 lei). The staff knows a lot about wine and can recommend the right wine to combine with your food.

My recommendations: as a vegetarian I had the Weinkeller salad (23 lei) and bread with local dips (18 lei). For meat lovers the goulash soup (17 lei) is a nice option.

Address: Strada Turnului 2, at the tower with the stairs. It’s immediately at the right side.

rode-wijn-glas-Weinkeller-Sibiu
Brood-met-dips-met-salade-Weinkeller

Moving around in Sibiu

Most sights are within walking distance. The city center of Sibiu is small, so you don’t even have to walk a lot. Besides that it’s not a punishment to explore the photogenic streets of Sibiu.

Left of the train station you will find a bus stop. Here you can buy a ticket at the blue machines as well (2 lei per ticket). Don’t forget to stamp your ticket once you’re in the bus! No time to buy the ticket at the machine? It’s nowadays also possible to pay with your card inside the bus. Ideal!

Betaalapparaat-in-bus-Sibiu

Read this: Romania – hiking in the mountains of Iezer Papusa (for real adventurers) + VIDEO

How can you travel to Sibiu?

Flying to Sibiu

Sibiu has an airport, 7 kilometers west of the city. It’s a tiny airport, so there are not many flights going here. Most of the flights are more expensive than the ones to Cluj, Timisoara and Bucharest. I always check Skyscanner to compare prices for different departure dates. Most flights going to Sibiu are done by WizzAir.

Traveling to Sibiu by car

Sibiu is a nice place for a break if you’re making a road trip in Transylvania. A car is an easy way to move around in Romania. It’s much faster than public transportation and some places are not even accessible by busses and trains. Most people visit Sibiu on their way from Brasov to Hunedoara (where you can find the Corvin Castle). Or when people make the round trip Brasov – Sighisoara – Sibiu.

Traveling by train to Sibiu

I love traveling by train in Romania. The trains are not as bad as some horror stories on the internet will make you believe. I always had enough space to sit and most trains even have power points to charge your phone or laptop. The train ride from Brasov to Sibiu takes between 3 to 4 hours.

So there are different trains in Romania. R-trains are the local ones and they stop EVERYWHERE. It’s cheaper, but it takes you more time to get from A to B. The IR-trains are a bit more comfortable and faster. So if you have the choice: go for the IR-trains.

24-uur-wat-te-doen-in-Sibiu

Traveling to Sibiu by bus

Personally I don’t like busses because I get motion sick really easily in busses. Besides that you don’t have a lot of space. But sometimes the bus schedule is better than the train schedule. And it can be faster as well. Traveling by bus from Sibiu to Brasov only takes 3 hours. I paid 36 lei for the bus ride from Sibiu to Brasov.

Also read: what to do in Brasov? Lots of tips! + VIDEO

The main busstation (Autogara) is next to the train station. Make sure you ask beforehand about the bus schedules. If you try to find them online you may end up disappointed. Make sure you are there at least half an hour beforehand. Full = full. There are only limited amount of places in the bus.

Bus-schema-Brasov-Sibiu

Don’t go to the wrong bus station in Sibiu, because there are 2!

So most busses leave from the Autogara bus station, next to the train station. Then there’s another one west of Sibiu (near the airport): Autogara Vest. The address is Strada Europa Unita 11. Take bus 11 to go here. But only use this bus station if you are taking an international bus ride with Eurolines or Flixbus. Online they say the busses move around in Romania as well, but that’s not true. So don’t bother going here if you want to move by bus in Romania.

Council-toren-met-kleurrijke-huisjes-en-blauwe-lucht

Traveling to Sibiu via BlaBlaCar

The last option is BlaBlaCar. This ride sharing app is getting more popular in Romania. For a couple of euros you can drive from A to B with someone. It’s also a nice way to get to know more local people. Unfortunately there are not trips offered every day, but it’s worth checking it out.

Boom-met-geel-huis-Sibiu

Also read: hiking in Transylvania – Fundata and the countryside + VIDEO

So these were my tips if you’re 24 hours in Sibiu in Romania. Do you have any questions about Sibiu or Romania? Or do you wanna share more tips about Sibiu? Let me know in the comments or send me an email!

Reacties via Facebook account

comments