Zonsondergang-vanaf-kasteelheuvel-Ljubljana-Slovenie

Wat te doen in Ljubljana en omgeving?

Wat te doen in Ljubljana en omgeving? Ljubljana is de snoezige van Slovenië, maar ook een ideale uitvalsbasis om de rest van het land te ontdekken. Door de centrale ligging in het compacte land ben je nooit meer dan 2 uur onderweg naar andere mooie plekken. In dit artikel deel ik tips wat je kunt doen in Ljubljana, inclusief dagtrips naar de andere mooiste plekken in Slovenië.

Lees ook: voorbereid op reis naar Slovenië – alles wat je moet weten voor vertrek

Wat te doen in Ljubljana?

1. Kasteel van Ljubljana bezoeken

Vanaf bijna iedere straat in Ljubljana zie je een bouwwerk bovenop de heuvel: het Kasteel van Ljubljana, oftewel Ljubljanski Grad in het Sloveens. Persoonlijk had ik er wat meer van verwacht, want het is de bekendste bezienswaardigheid in Ljubljana. Maar het is alsnog wel de moeite waard om de kasteelheuvel te beklimmen en rond te kijken. Met name vanaf de kasteeltoren heb je met goed weer ver uitzicht over de omgeving van Ljubljana.

Het is ook leuk om over de rest van de kasteelheuvel te lopen. Aan de andere kant vind je bijvoorbeeld een kleine wijngaard en centraal op de heuvel is de beste plek om de zonsondergang over Ljubljana te zien.

Kosten: €10 euro voor volwassenen / €7 euro voor kinderen, studenten, ouderen en groepen

Lift of lopen naar Kasteel van Ljubljana?

Het Kasteel van Ljubljana ligt op een heuvel. De wandeling vanaf het plein waar de centrale markt is duurt zo’n 15 minuten. Ik vind dit prima te doen, maar het is ook mogelijk om met een lift naar boven te gaan.

Kosten: kabelbaan is €2,20 euro voor een enkele rit en €4 euro voor een retourticket voor volwassenen

2. Boottocht over de Ljubljanica

De rivier genaamd Ljubljanica loopt dwars door het centrum van Ljubljana. Dit geeft de stad wat mij betreft een gezellig sfeertje. Aan de oevers van deze rivier vind je veel leuke barretjes en restaurants. Via de verschillende bruggen en de gezellige straat Cankarjevo nabrezje kun je helemaal naar Park Spica lopen, waar de Ljubljanica in tweeën splitst. Onderweg kom je genoeg bankjes en restaurants tegen waar je kunt neerploffen.

Wat je ook kunt doen is Ljubljana vanaf het water bewonderen tijdens een boottocht over de Ljubljanica. De boottocht duurt meestal 1 uur. Er zijn meerdere startpunten, maar de meeste boottochten beginnen bij de Butcher’s Bridge.

Kosten: €10 euro voor volwassenen / €5 euro voor kinderen

3. De vele bruggen van Ljubljana

Doordat de Ljubljanica dwars door de binnenstad van Ljubljana loopt is de stad in tweeën gesplitst. De oevers zijn verbonden dankzij de vele bruggen in Ljubljana, dus het is zeker de moeite om er een paar te bewonderen.

De bekendste brug in Ljubljana is De Drie Bruggen (Tromostovje). Dit was ooit 1 brug, maar de architect Plecnik ontwierp er twee nieuwe bruggen bij. Plecnik heeft veel invloed gehad op het straatbeeld van Ljubljana, want hij heeft heel wat gebouwen in de stad ontworpen.

Vlak bij de Drie Bruggen vind je de Slagersbrug (Mesarski most). Vroeger was dit de plek waar de slagers hun vlees verkochten. Tegenwoordig wordt deze brug vooral gebruikt om liefdessloten op te hangen.

Mijn favoriet is de Drakenbrug (Zmajski most). Draken zijn intrigerend en mijn thuisstad ’s-Hertogenbosch heeft ook een gouden draak als symbool. Er zijn verschillende legendes over Ljubljana en draken. Sommige legendes vertellen juist hoe een held een draak heeft verslagen, andere verhalen vertellen juist hoe draken de stad Ljubljana beschermen. De Drakenbrug ziet er hoe dan ook mooi uit!

Kosten: gratis

triple-bridge-Ljubljana

4. Centrale markt bezoeken

De centrale markt van Ljubljana is een leuke plek om je onder de locals te begeven. Deze is iedere dag behalve zondag te bezoeken. Je kunt hier echt van alles vinden: van vers fruit, gevonden oesterzwammen en zelfgemaakte honing tot kleurrijke bloemstukjes en lokale kruiden.

Kosten: gratis, tenzij je iets koopt natuurlijk

5. Sint-Nicholaaskathedraal van binnen bewonderen

De gotische Sint-Nicolaaskathedraal ligt tussen de centrale markt en het stadhuisplein in het centrum van Ljubljana. Van buiten ziet de kathedraal er eerlijk gezegd wat gewoontjes uit, maar van binnen is deze kerk wel erg mooi. Je vindt hier prachtige fresco’s en weelderig interieur in barokstijl.

Kosten: €2 euro voor volwassenen

6. Prešerenplein en de roze Franciscaner Maria-Boodschapkerk

Het Prešerenplein is de plek waar veel Slovenen elkaar ontmoeten dankzij de centrale ligging. Vaak is er hier wel een straatartiest of muzikant mensen aan het entertainen. De roze Franciscaner Maria-Boodschapkerk staat aan ook dit plein en valt direct op.

Kosten: gratis

Wat-te-doen-in-Ljubljana-Preserenplein

7. Uitzicht over Ljubljana vanaf Nebotičnik Skyscraper

Ljubljana kent weinig hoogbouw, dus de Nebotičnik Skyscraper valt extra op. Dit gebouw werd in 1933 gebouwd en was destijds niet alleen het hoogste gebouw in Slovenië, maar zelfs van de Balkan. In dit gebouw vind je vanalles: van kantoorruimtes en woningen tot winkels. Op de bovenste verdieping vind je een restaurant met buitenterras. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de heuvel met het kasteel van Ljubljana. Het is wel zo netjes om hier iets te bestellen, maar in principe kun je gratis met de lift naar boven, een foto schieten en weer gaan.

Kosten: gratis, een cappuccino is hier €2 euro, een glas wijn zo’n €3,5 euro en een cocktail €6-7 euro

Nebotičnik-Skyscraper-Ljubljana-uitzicht 

8. Museum of Contemporary Art (+MSUM)

In principe kom je niet naar Ljubljana voor de musea. Er zijn wel een paar interessante musea, maar ik zou dan toch eerder voor een stad als Parijs of Berlijn gaan. Toch vond ik het Museum of Contemporary Art (+MSUM) interessant om te bezoeken. Ik vind de kunstwerken in dit museum niet per se mooi, maar de exposities zetten je wel tot nadenken – en dat is waar kunst natuurlijk ook voor is. Het museum is vrij klein, dus in een uurtje ben je hier wel doorheen gewandeld.

Kosten: €5 euro voor volwassenen

museum-of-contemporary-art-ljubljana

9. Het creatieve hart van Ljubljana: Metelkova

Metelkova werd aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd door het leger van Oostenrijk-Hongarije. Op dit ommuurde terrein stonden destijds militaire barakken. Toen Slovenië in 1991 onafhankelijk werd van Joegoslavië veranderde Metelkova langzaamaan in een kunstenaarswijk. Qua idee lijkt Metelkova een beetje op Christiania in Kopenhagen. Iedereen is welkom, iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn. Kunstenaars en graffiti-artiesten zijn hier constant met nieuwe kunstwerken bezig. Metelkova is daardoor constant in verandering. ’s Avonds zijn hier verschillende barretjes en clubs open, voor iedereen die van een goed feestje houdt.

Kosten: gratis

10. Relaxen in het Tivolipark

Ljubljana heeft verschillende pleinen en kleine parken, maar als je echt even uit de hussle van de stad wilt stappen ga je naar het Tivolipark. Dit is het grootste park van Ljubljana. Dit stadspark ligt op een heuvel, maar heeft ook veel vlakke stukken. Ik ben hier een paar keer geweest en ik heb zelfs eekhoorns gespot die door het park renden! Jammer genoeg is er niet echt een uitzichtpunt op deze heuvel vanwaar je over Ljubljana kunt kijken.

Kosten: gratis

11. Bijzondere stadswandeling in Ljubljana met Secret City Trail

Wil jij Ljubljana op een nieuwe, speelse manier ontdekken? Maak jouw bezoek aan de stad dan extra leuk met een stadswandeling via Secret City Trails. Dit platform biedt stadswandelingen aan in allerlei steden, waaronder Ljubljana. Je loopt de wandelroute zelfstandig, met behulp van een app. Een Secret City Trail is een combinatie van een stadswandeling en een scavenger hunt. Onderweg los je allerlei raadsels op, zodat je weer naar de volgende plek wordt geleid. Het leuke is dat je op deze manier op plekken komt die je anders misschien zou missen.

De Secret City Trails zijn opgezet door locals, dus je krijgt onderweg ook nog de beste tips voor leuke hotspots. Je kunt een Secret City Trail alleen doen, maar het is gezelliger om de raadsels met een groep op te lossen. De app en de aanwijzingen zijn in het Engels. Deze wandeling duurt 2 tot 3 uur, afhankelijk van hoe snel je de raadsels oplost.

Kosten: €26 euro per spel (ongeacht het aantal personen)

Lees ook: de 10 mooiste plekken in Slovenië die je wilt bezoeken

Wat te doen in de omgeving van Ljubljana?

12. Het Meer van Bled

Wie aan Slovenië denkt ziet waarschijnlijk het Meer van Bled voor zich. Deze sprookjesachtige plek is de meest toeristische plek van het land, maar met een reden. Midden in het meer ligt een piepklein eiland met enkel een kerk. Daarnaast is het Meer van Bled omringd door een kasteel en hoge bergen, wat voor mooie uitzichten zorgt. Vanaf de heuvels Straza en Osojnica heb je de beste uitzichten. Het is makkelijk om een rondje om het meer te lopen: een wandeling is 6 kilometer. Daarna kun je uitrusten in het dorp Bled en genieten van een Bled Cake.

Lees ook: wat te doen in Bled en omgeving?

Meer-van-Bled-mooiste-plekken-in-Slovenie

13. Het Meer van Bohinj

Het Meer van Bohinj is minder bekend dan het Meer van Bled, maar stiekem wel indrukwekkender. De steile rotswanden rondom dit meer, dat ooit is ontstaan uit een gletsjer, zijn imposant. Het is tevens een goede uitvalsbasis voor outdoor liefhebbers. Het Meer van Bohinj ligt namelijk aan de voet van de bergen van Triglav Nationaal Park. Daarnaast kun je ook van het water genieten, bijvoorbeeld door te SUP’pen, te kajakken en te zwemmen.

Jessica-bij-Lake-Bohinj-Slovenie

14. Grotten van Postojna

De Grotten van Postojna vind je ten zuidwesten van Ljubljana, bij de gelijknamige stad Postojna. Dit zijn een van de grootste druipsteengrotten ter wereld. De grotten zijn zó groot dat je de eerste kilometers vanaf de entree met een treintje reist. Daarna loop je nog een stuk de grot in, langs stalactieten stalagmieten en bijzondere rotsformaties.

De tour door de grotten duurt ongeveer 1,5 uur. De Grotten van Postojna kun je hierdoor gemakkelijk in een dag met de nabijgelegen Predjamaburcht combineren.

15. Predjamaburcht

Je vindt meerdere kastelen in Slovenië, maar ik denk dat de meest bekende toch wel de Predjamaburcht is. Dit kasteel ten zuidwesten van Ljubljana is namelijk in een rotswand gebouwd en heeft een prachtige ligging in een groene vallei, op 123 meter hoogte. Het kasteel heeft bovendien een immens grotenstelsel. De gangen van dit grottenstelsel kun je tijdens een bezoek ook bewonderen. Let wel een beetje op terwijl je loopt, want de paden zijn smal en glibberig. Daarnaast kun je ook het kasteel van binnen bewonderen.

Je kunt een bezoek aan de Predjamaburcht trouwens makkelijk combineren met de nabijgelegen grotten van Postojna.

16. Sloveense kust: Piran, Izola en Koper

Slovenië heeft maar een klein stukje kust (nog geen 50 kilometer). Maar op dat kleine stukje vind je wel een paar mooie plaatsen: Koper, Izola en Piran. Alle drie de steden hebben knusse straatjes, kleurrijke gebouwen en veel invloeden van Italië qua architectuur en sfeer. Mijn favoriet is Piran, maar moet je gewoon naar alle drie de plaatsen gaan. Ik heb een wandeling van 17 kilometer samengesteld, zodat je ze in 1 dag kunt bezoeken.

Lees ook: kust van Slovenië – wandeling langs Koper, Izola en Piran

Zonsondergang-Piran-kust-Slovenie

17. Kamnik & Velika Planina

Planina is het Sloveense woord voor een verzameling van herdershuisjes in de bergen. En Velika Planina is de indrukwekkendste in het land, want dit is het grootste herdersdorp in de Alpen. In de zomermaanden (van juni tot en met september) brengen de herders hun kuddes hiernaartoe en leven ze hier op traditionele wijze. Dit is een leuke plek om kennis te maken met het herdersleven in Slovenië, maar ook om zelfgemaakte melkproducten zoals Trnič kaas te proeven. Het plateau heeft bovendien ook een paar mooie wandelroutes die je kunt starten vanaf Velika Planina.

Velika Planina ligt ten noorden van Ljubljana, een aantal kilometer van Kamnik vandaan. Kamnik bereik je gemakkelijk met de bus of de trein. Vanaf Kamnik reis je met de auto of de bus naar de kabelbaan in de Kamniška Bistrica Vallei, die op Google Maps “Velika Planina cable car start” heet. Jammer genoeg is Velika Planina niet makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken, met name buiten het hoogseizoen. Dan gaan er bijna geen bussen naar de kabelbaan. Er loopt ook een wandelpad omhoog, die je in 2 à 2,5 uur naar boven brengt.

Eten & drinken in Ljubljana

Er zijn genoeg leuke plekken om te eten in Ljubljana. Ik vond het bovendien verrassend hoe veel vegetarische en veganistische hotspots er in Ljubljana te vinden zijn. Een paar van mijn favoriete plekken om te eten en drinken in Ljubljana zijn:

1. Abi Falafel – als je net als ik gek bent op Midden-Oosters eten, dan moet je hiernaartoe. De porties zijn groot, lekker én betaalbaar: een uitgebreide Velike mezze is €14,90 euro en een goedgevulde pita met falafel is €5,50 euro.

2. Gaudi & Naan – voor vegans is Gaudi & Naan een aanrader, waar ze heerlijke Asian street food serveren. De ingang zit een beetje verstopt in een tunnelstraatje. Sommige gerechten zien er misschien wat simpel uit, maar zelfs niet-veganisten praten vol lof over deze vegan hotspot!

3. EK Bistro – leuke plek voor ontbijt of brunch aan het water. Niet de goedkoopste plek om te eten in Ljubljana, maar het zit hier niet voor niets vaak vol: ik vond de French Toast (€7,50 euro) top.

4. Cacao – een leuke koffiezaak aan de oever van Ljubljanica. Je kunt buiten zitten, maar binnen zijn ook genoeg tafels (op de bovenverdieping). De menukaart is erg uitgebreid. Ik vond de warme chocolademelk van pure chocolade (€3,60 euro) erg lekker, maar de taartjes en het ijs zag er ook goed uit.

5. Dobra Poteza – een van de leukste plekken in Ljubljana: dit is namelijk een restaurant én een spelletjesbar! Dobra Poteza ligt achter het station en dus een beetje uit het centrum, maar het is de omweg waard. Ze zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat open en ze hebben vaak lunch- en dinerdeals. Je betaalt 3 euro entree zodat je gebruik kunt maken van alle spellen en je kunt daarnaast iets bestellen als je dat wilt. Leuke tip voor als je een keer op een originele plek een biertje wilt doen.

6. Mariposa Specialty Coffee Roasters – kleine koffiezaak waar ze goede, betaalbare koffie serveren. Het feit dat deze koffiezaak naar het Spaanse woord voor vlinder is vernoemd vind ik extra leuk.

7. Lajbah Craft Beer Bar – gezellige plek met veel keuze aan speciaalbieren (tap en fles), waar je zowel binnen als buiten kunt zitten.

eten-drinken-ljubljana-cacao
Dobra-poteza-Ljubljana-spelletjesbar-restaurant

Lees ook: overnachten in Ljubljana – 7 leuke hotels & hostels (voor ieder budget)

Wat te doen in Ljubljana en omgeving? Ik hoop dat je iets aan al deze tips hebt om een leuke tijd in Ljubljana en Slovenië te hebben. Heb jij nog andere tips of juist een vraag over Slovenië? Laat het me dan weten via een mailtje (jessica@cornersoftheworld.nl) of via een reactie hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *