Trein-over-brug-in-Interlaken-Zwitserland

Inspiratie voor een treinreis door Zwitserland (10 dagen)

Zwitserland is een ideaal land voor een treinvakantie. De treinverbindingen tussen de belangrijkste steden en bezienswaardigheden zijn goed. De treinen rijden frequent, dus je hoeft nooit echt lang te wachten tijdens een overstap. Bovendien zijn de treinen erg schoon en comfortabel. In dit artikel deel ik inspiratie voor een treinreis door Zwitserland. Deze reisroute is prima te doen in 10 dagen, maar je kunt de reis natuurlijk zo kort of lang maken als dat je zelf wilt.

Lees ook: voorbereid op reis naar Zwitserland – alles wat je moet weten voor vertrek

Spoorweg-Bernina-Express-met-bergen-achtergrond

Treinreis door Zwitserland: inspiratie voor een reisroute

1. Nederland – Bazel

Wanneer je al in Nederland met de treinreis start is de kans groot dat jouw eerste stop tijdens de treinreis door Zwitserland in Bazel is. Deze stad ligt op het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Bazel is een echte cultuurstad, met een historische binnenstad en zo’n 40 musea om te bezoeken.

Ik heb weinig tijd in Bazel doorgebracht omdat ik vooral op de natuur in Zwitserland focus, maar je kunt je hier makkelijk een paar dagen vermaken. Het Kunstmuseum is bijvoorbeeld de oudste openbare kunstverzameling ter wereld. En in het Spielzeug Welten Museum vind je duizenden poppen en knuffels die dagelijkse situaties uitbeelden.

Beste treinroute: Venlo – Düsseldorf – Mannheim – Bazel

Aantal reisuren: gemiddeld 8 uur

Trein-tijdens-treinreis-Zwitserland

2. Bazel – Interlaken

Vanuit Nederland kun je ook in één keer doorreizen naar Interlaken (in plaats van stoppen in Bazel). Interlaken is een van de leukste outdoor plekken in Zwitserland. Er zweven altijd wel paragliders boven deze stad, die tussen de Brienzersee en de Thunersee ligt. Overal om je heen zie je bergen, in de verte zelfs besneeuwde bergtoppen. Ik vond het heerlijk dat mensen hier “gewoon” een stukje in de bergen gaan wandelen en mountainbiken.

Ik bracht maar liefst 10 dagen in Interlaken door. Er zijn namelijk zo veel mooie wandelroutes in de omgeving van Interlaken. Zo wandelde ik onder andere de Hardergrat Trail, waarvandaan je een prachtig uitzicht over de turquoise Brienzersee hebt. Ook de 2-daagse wandeling van Wilderswil naar Grindelwald via de Faulhorn, de Bachalpsee en First was geweldig. En als het weer had meegezeten had ik ook nog wat wandelingen bij Lauterbrunnen gemaakt. Genoeg te ontdekken dus voor natuurliefhebbers!  

Let op: de verbinding tussen Interlaken – Grindelwald en Interlaken – Lauterbrunnen zijn niet bij de Interrail Pass inbegrepen    

Beste treinroute: directe verbinding tussen Bazel en Interlaken

Aantal reisuren: 2 uur

Lees ook: wat te doen in Interlaken & omgeving?

Wandeling-langs-rivier-Interlaken
Uitzicht-over-Interlaken-vanaf-Hardermandli
Uitzicht-op-top-Suggiture
Jessica-met-uitzicht-over-Brienzersee
Berg-met-reflectie-in-bergmeer-tijdens-zonsondergang-Bergalpsee

3. Interlaken – Zermatt

Zermatt ligt aan het einde van het Matterdal en is een autovrij dorp. Wel rijden er elektrische golfkarretjes om de toeristen door het dorp te vervoeren. Zermatt zelf is best een leuk plaatsje, maar de meeste mensen komen hiernaartoe voor de Matterhorn. Deze bergtop torent maar liefst 4478 meter eenzaam boven de rest uit. Overigens is dit niet de enige vierduizender: in de omgeving van Zermatt vind je tientallen bergen met een top boven de 4000 meter.

Een makkelijke manier om van de omgeving van Zermatt te genieten is een rit met de Gornergrat-trein. Deze bergtrein rijdt in 45 minuten van Zermatt op 1608 meter naar de Gornergrat op 3072 meter hoogte. Onderweg zijn er enkele stops zoals de Riffelberg en Rotenboden. Zelf nam ik de trein van Zermatt naar Riffelalp. Vanaf daar wandel je in zo´n 2 uur naar de Riffelsee bij Rotenboden. De route is werkelijk prachtig en je hebt bijna constant uitzicht op de Matterhorn. Probeer zo vroeg mogelijk te gaan, want de Matterhorn is ´s middags vaak verstopt in de wolken. Vanaf de Riffelsee liep ik terug naar Zermatt (in ongeveer 3 uur) maar je kunt ook weer de trein naar beneden nemen.         

Let op: de Gornergrat trein is niet in de Interrail Pass inbegrepen

Beste reisroute: Interlaken – Spiez – Visp – Zermatt

Aantal reisuren: 2 à 2,5 uur

Lees ook: wandelen bij Zermatt – trail met mooie uitzichten op de Matterhorn

Zermatt-Matterhorn
Houten-gevels-Zermatt-Zwitserland
Gornergrat-trein-door-de-bergen
Gletsjer-bij-Gornergrat-met-Jessica-op-voorgrond
Riffelsee-Zermatt-Matterhorn
Jessica-springend-bergen-achtergrond-Zermatt-Zwitserland

4. Zermatt – Brig

De reis van Zermatt naar Luzern is vrij lang, maar die kun je lekker onderbreken door een stop in Brig. Brig is een goede uitvalsbasis voor een paar wandelingen, waaronder een naar de grootste gletsjer van Zwitserland: de Aletschgletsjer. De stad zelf vind ik persoonlijk niet heel bijzonder, al staat hier wel een mooi kasteel: het Stockalper Kasteel.

Beste reisroute: directe verbinding tussen Zermatt en Brig

Aantal reisuren: 1,5 uur

Trein-tijdens-treinreis-Zwitserland

5. Brig – Luzern

Luzern is minder bekend en niet heel groot, maar voor mij is dit een van de mooiste steden in Zwitserland. Juist omdat de stad aan het gelijknamige meer niet zo groot is kun je het centrum in 2 à 3 uur al ontdekken. Ideaal dus als een langere overstap tijdens een treinreis door Zwitserland. Wanneer je het treinstation verlaat heb je al mooi uitzicht op de binnenstad en de Kapelbrug. In de binnenstad wandel je van plein naar plein, terwijl je geniet van de vele gekleurde huizen. 

Wil je meer tijd doorbrengen in Luzern? Dan kun je bijvoorbeeld naar de top van de berg Pilatus of een boottocht maken over het Meer van Luzern.      

Beste reisroute: Brig – Bern – Luzern

Aantal reisuren: 2 tot 2,5 uur

Uitzicht-Kapelbrug-Luzern-Zwitserland
Uitzicht-Luzern-Luzernsee

6. Luzern – Chur

De route van Luzern naar Chur is vrij simpel en gaat vooral langs een paar meren en langs de voet van enkele bergen. Een aanrader als je een wandeling in de buurt van Chur wilt maken is de 5-Seen-Wanderung op de berg Pizol. Voor deze wandeling kun je het beste uitstappen bij treinstation Sargans, zo’n 20 minuten voordat je Chur bereikt. Vanaf Sargans neem je de bus naar de kabelbaan Wangs op 509 meter naar de Pizolhutte op 2227 meter hoogte. Vanaf hier start de wandeling langs 5 meren, hoog boven in de bergen. Je eindigt bij het station Gaffia op 1861 meter hoogte. Je kunt vanaf hier de kabelbaan terug naar beneden nemen of naar beneden wandelen.

Vanaf Sargans gaan er zo’n iedere 20 minuten treinen naar Chur, dus je kunt je treinreis door Zwitserland makkelijk vervolgen na deze wandeling. Chur is een van de oudste steden in Zwitserland, maar ik vond het niet de moeite om hier een dag door te brengen. Het is wat mij betreft vooral het startpunt van de Bernina Express: de mooiste treinreis in Zwitserland.

Beste reisroute: Luzern – Thalwil (of Zürich) – Chur

Aantal reisuren: iets meer dan 2 uur

Treinstation-Chur-Zwitserland
Startpunt-treinstation-Chur-Bernina-Express-bord
Toeristen-cabine-Bernina-Express-Chur-naar-Tirano

7. Chur – Tirano (Bernina Express)

Er zijn veel mooie routes tijdens een treinreis door Zwitserland, maar mijn favoriet is toch wel het stuk tussen Chur en Tirano. Deze treinreis wordt ook wel de Bernina Express genoemd. Werkelijk alles komt er voorbij: rivieren in diepe dalen, valleien met schattige dorpen, talrijke tunnels en viaducten waar de trein gebruik van maakt. Halverwege komen de besneeuwde bergtoppen en het winterlandschap in het plaatje. Deze treinreis duurt 4,5 uur en ik heb me werkelijk geen moment verveeld. De uitzichten blijven verbazen!   

Voor deze trein kun je een reservering maken, zodat je in de toeristencabine zit. Persoonlijk vind ik dit onzin, want de ramen zijn iets groter (maar kun je niet openen), de stoelen zijn iets luxer en er zit een restaurant aan boord. Wanneer je in de reguliere cabines (voorin) zit volg je exact dezelfde route met dezelfde trein. Ik maakte deze treinreis echter begin oktober. Ik kan me voorstellen dat het in de zomer wel loont om een reservering te maken, omdat deze trein dan veel drukker is.      

Beste reisroute: directe verbinding (of met overstap in St. Moritz als je de reguliere trein neemt)

Aantal reisuren: 4,5 uur

Lees ook: Bernina Express – prachtige treinreis van Chur naar Tirano

Panorama-ramen-van-Bernina-Express
Reguliere-cabine-Bernina-Express
Uitzicht-over-vallei-tijdens-treinrit-Bernina-Express
Bernina-Express-door-bossen
Uitzicht-Bernina-Express-treinreis
Trein-Bernina-Express-door-de-sneeuw

8. Tirano – Lugano

We pakken zelfs een stukje Italië mee tijdens deze treinreis door Zwitserland! Tirano ligt namelijk net over de grens, in Italië. Vanaf hier kun je de trein richting Milaan pakken (ik deed dit vrijwel direct na de Bernina Express). Het tweede deel van deze treinreis is best mooi, vooral het stuk langs het Comomeer. Ik stapte in Monza, net voor Milaan, over om de trein naar Lugano te nemen.

Terug in Zwitserland! Lugano ligt aan het gelijknamige meer. heeft een ietwat luxe sfeertje, maar het is lekker om langs het water te wandelen. Als je meer tijd hebt kun je ook de bergen rondom Lugano, San Salvatore of Boglia, beklimmen voor mooie uitzichten. In de zomer is het meer een fijne plek om te kanoën en te zwemmen, of om vanaf een boot op het meer te genieten. 

Beste reisroute: Tirano – Monza – Lugano

Aantal reisuren: zo’n 4 uur

9. Lugano – Zürich

Deze treinreis door Zwitserland eindigen we in Zürich, het economische hart én de grootste stad van het land. Je vindt hier vooral veel luxe winkels, al is de binnenstad ook een plaatje. Tijdens mijn bezoek aan Zürich in de winter maakte ik ook een boottocht over de gigantische Zürichsee en een treinreis naar het mooie Rapperswil.

Vanaf Zürich kun je ofwel naar huis vliegen ofwel een trein terug naar Nederland nemen (via Frankfurt of Mannheim).

Beste reisroute: er is een directe verbinding van Lugano naar Zürich

Aantal reisuren: 2 uur

Lees ook: budgettips voor goedkoop (oké: betaalbaar) reizen in Zwitserland

Uitzicht-over-Zurich
Jessica-wandelpad-bij-Rapperswil
Uitzicht-op-Rapperswil

Budgettip: treinreis door Zwitserland met Interrail

Als je een treinreis door Zwitserland gaat maken is het handig om van tevoren de kosten te berekenen. Treinreizen in Zwitserland zijn namelijk erg duur, waardoor de kosten snel oplopen. Een enkeltje van Interlaken naar Zermatt is bijvoorbeeld al zo’n €80 euro.

Om kosten te besparen tijdens een treinreis door Zwitserland kun je de Interrail Global Pass of de Interrail Zwitserlandpas nemen. Deze kun je tegenwoordig ook digitaal gebruiken. Je kunt vooraf de planning in de Interrail Rail Planner app maken. In deze app vind je de treinroutes, inclusief vertrektijden en aankomsttijden. Als je de pas hebt aangeschaft koppel je deze aan de app. Voor de dag dat je reist zet je simpelweg een reisdag ‘aan’, zodat je die dag onbeperkt met de trein kunt reizen. Let erop dat bepaalde treinroutes zoals de Gornergrat en de trein naar Grindelwald niet in de pas zijn inbegrepen.

Een Interrail Pass voor Zwitserland heb je al vanaf €146 euro en jongeren tot en met 27 jaar krijgen bovendien korting.

Lees ook: 10 Interrail tips voor als je met de trein door Europa gaat reizen

Ik hoop dat je iets hebt aan deze inspiratie voor een treinreis door Zwitserland. Zijn er nog plekken die wat jou betreft ontbreken en die deze treinreis nog leuker zouden maken? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *