Uitzicht-vanaf-dakterras-Alplodge-Interlaken

Wat te doen in Interlaken & omgeving?

Omringd door bergtoppen, die zich regelmatig zijn verscholen in een wolkendek. Maar dat maakt de momenten dat ze verschijnen extra bijzonder. Een bewegende schaduw trekt over de beboste rotsen voorbij. Paragliders zweven altijd wel ergens boven Interlaken. Wat te doen in Interlaken, mijn favoriete stad in Zwitserland? Interlaken is een geweldige uitvalsbasis voor wandelaars dankzij de bergachtige omgeving en de ligging aan twee meren. In dit artikel deel ik tips wat je kunt doen in Interlaken en de omgeving.

Lees ook: inspiratie voor een treinreis door Zwitserland (10 dagen)

Uitzicht-vanaf-dakterras-Alplodge-Interlaken

Wat te doen in Interlaken en de omgeving?

1. Bewonder het centrum van Interlaken

Interlaken is niet echt een stad met veel bezienswaardigheden. Maar de turquoise rivieren en de prachtige gebouwen nodigen wel uit voor een wandeling door Interlaken. Dus ik zou starten met een rondje lopen door het centrum van Interlaken. Van Interlaken Oost naar Interlaken West wandel je in 20 minuten, dus dat geeft wel aan dat dit geen gigantische stad is.

Kosten: gratis

Houten-hert-op-gevel-Interlaken
Uitzicht-over-Interlaken-en-rivier
Uitzicht-op-Harder-Kulm-vanaf-Interlaken

2. Paragliden in Interlaken (of nog gekker: skydiven!)

Adrenalinejunkies komen naar Interlaken voor het paragliden. Dit is een zeer populaire activiteit in de stad. Je ziet namelijk altijd wel wat mensen in de lucht zweven, met name als je naar de top van Harder Kulm kijkt. Hoe gaaf is het om Interlaken vanuit vogelperspectief te zien? Ik kan je wel vertellen dat je héél snel misselijk wordt als je gaat rondcirkelen. Omdat ik snel misselijk wordt door gekke bewegingen (in de auto en bus ook altijd ellende) heb ik het paragliden in Interlaken aan me voorbij laten gaan.

De meeste paragliders zijn zo’n 20 minuten in de lucht en je gaat altijd met een professional de lucht in. Je hoeft in principe zelf dus niets te doen. Is paragliden nog niet extreem genoeg voor je? Dan kun je ook skydiven in Interlaken! Durf jij uit een helikopter te springen, boven de grillige bergen in de omgeving van Interlaken?

Kosten: paragliden vanaf 140 Zwitserse Frank (€133 euro) per persoon, voor foto’s en video’s betaal je extra

Uitzicht-over-Interlaken-Zwitserland

3. Boottocht over de turquoise Brienzersee

Interlaken ligt tussen twee prachtige meren: de Brienzersee en de Thunersee. De Brienzersee is zó turquoise dat het net lijkt alsof iemand de kleur in het water heeft ge-Photoshopt. Je kunt van Interlaken naar Brienz varen, het dorp aan de andere kant van de Brienzersee. Onderweg stop je bij meerdere plekken zoals het dorp Iseltwald en Giessbach See (vanaf hier kun je de Giessbach-watervallen bezoeken). Je kunt de Brienzersee trouwens ook op andere manieren ontdekken. Er zijn bijvoorbeeld tours voor stand-up paddle boarding (suppen) op dit turquoise meer. En zowel in de zomer als in de winter kun je kajakken op de Brienzersee!

Kosten: 35 Zwitserse Frank (€33 euro) voor een dagticket voor de boot (voor de Brienzersee en Thunersee) / gratis met een Interrail Pass (de boottocht geldt niet als een reisdag, je kunt dus in jouw hele reisperiode varen)

Uitzicht-op-turquoise-Brienzersee-Zwitserland
Uitzicht-op-Brienzersee

4. Boottocht over de Thunersee & Thun bezoeken

In een half uur ben je met de trein van Interlaken in Thun, de stad aan de andere kant van de Thunersee. Maar je kunt ook een boottocht van Interlaken naar Thun maken, over de Thunersee. Deze duurt een stuk langer, maar het is een relaxte manier om van de Thunersee te genieten. Onderweg stop je bij meerdere plekken aan het meer, waaronder het Kasteel van Oberhofen. Het kasteel kun je voor 10 Zwitserse Frank bezoeken. Het laatste stuk vaart de boot achterstevoren omdat de doorgang te smal is om te draaien.

Thun is een leuke uitstap in de omgeving van Interlaken. Gekleurde huizen, torentjes en houtdetails in de gebouwen. De sprookjesachtige stad heeft een paar fotogenieke plekken om te bezoeken waaronder het Kasteel van Thun, het Stadhuisplein en de brug Obere Schleuse.

Kosten: 35 Zwitserse Frank (€33 euro) voor een dagticket voor beide meren / gratis op vertoon van een Interrail Pass (geldt niet als een reisdag)

Boot-over-Thunersee
Kasteel-van-Oberhofen-Zwitserland
Uitzicht-op-gebouwen-vanaf-Thunersee-boot
Kasteel-Thun-Zwitserland
Uitzicht-op-binnenstad-Thun-Zwitserland
Thun-rivier-Zwitserland
Plein-Thun-Zwitserland-met-uitzicht-op-kasteel

5. Uitzicht over Interlaken vanaf Harder Kulm

Ik wandelde in ongeveer 2 uur van Interlaken naar Harder Kulm. Dit uitzichtpunt ligt op 1.322 meter hoogte. Je vindt hier ook een hotel met een restaurant en toiletten. Dit is een van de beste plekken voor het uitzicht over Interlaken. Jammer genoeg had ik pech tijdens mijn bezoek en was het super mistig. Check dus wel van tevoren wat de weersomstandigheden zijn voordat je naar de top van Harder Kulm gaat!

Met de kabelbaan ben je in 10 minuten boven, dus dat scheelt veel tijd ten opzichte van wandelen. Maar het leuke aan het wandelen vond ik dat je langs een paar uitzichtpunten loopt zoals Hardermandli. Hier is het een stuk rustiger dan bij Harder Kulm om van het uitzicht over Interlaken te genieten!

Mijn tip: ik zou je aanraden om een enkele rit te kopen, met de kabelbaan omhoog te gaan en vervolgens naar beneden te wandelen.

Kosten: een enkel ticket voor volwassenen is 17 Zwitserse Frank (€16 euro) / een retour is 34 Zwitserse Frank (€32 euro).

Uitzicht-over-Interlaken-vanaf-Hardermandli
Wandelpad-van-Interlaken-naar-Harder-Kulm
Wandelpad-Harder-Kulm-naar-Augstmatthorn
Schuur-tijdens-wandeling-Interlaken-Harder-Kulm
Mistig-uitzicht-Harder-Kulm
Hotel-Harder-Kulm-in-mist

6. Wandel van Interlaken naar Brienz via de Hardergrat Trail

Een van mijn favoriete wandelingen in Zwitserland is de Hardergrat Trail. De Hardergrat is een bergrug die Interlaken met Brienz verbindt. Onderweg heb je de beste uitzichten over de Brienzersee, de dorpen in het andere dal en op de altijd besneeuwde bergtoppen achter Grindelwald. Fantastisch!

De totale wandeling van Harder Kulm tot Brienzer Rothorn is 24 kilometer. Ik denk dat de wandeling prima te doen is als je regelmatig een wandeling maakt, maar niet super veel ervaring in de bergen hebt. Alleen het stuk tussen Augstmatthorn en Brienzer Rothorn kan een beetje spannend zijn als je hoogtevrees hebt, maar niks extreems. Zorg er wel voor dat je op tijd vertrekt, want je doet alsnog de hele dag over deze wandeling en als je de laatste kabelbaan naar beneden mist kun je daar nog eens 2 tot 3 uur wandelen bij optellen.

Kosten: kabelbaan van Interlaken naar Harder Kulm is 17 Zwitserse Frank (€16 euro) voor volwassenen / stroomtrein van Brienzer Rothorn naar Brienz is 61 Zwitserse Frank (€57,50 euro) voor volwassenen

Lees ook: wandeling bij Interlaken – Hardergrat Trail (Harder Kulm, Suggiture & Augstmatthorn)

Jessica-zittend-in-het-gras-met-uitzicht-op-Brienzersee
Wandelpad-naar-Augstmatthorn
Wandelpad-van-Suggiture-naar-Augstmatthorn
Uitzicht-op-top-Suggiture
Jessica-op-wandelpad-Harder-Kulm-Augstmatthorn

7. Makkelijke wandelingen bij Schynige Platte

Ben je op zoek naar een relatief makkelijke wandeling in Interlaken en omgeving? Dan kan ik je de wandelroutes bij Schynige Platte aanraden. Schynige Platte is meer een plateau dan een grillige bergrug, waardoor de wandelpaden relatief makkelijk zijn. Onderweg kom je bijzondere rotsformaties en kleurrijke bloemen tegen. De meeste wandelroutes hebben weinig hoogteverschil: ik heb zelfs gezinnen van 4 generaties hier zien wandelen.

De bergtrein van Wilderswil naar Schynige Platte is echt een uitje, want de uitzichten onderweg zijn fantastisch. De rit duurt overigens nog 1 uur, dus bedenk zelf maar hoe lang je anders omhoog zou moeten wandelen.

Mijn tip: wil je wat meer uitdaging en avontuur? Ik wandelde in 2 dagen van Schynige Platte naar Grindelwald First, via de Faulhorn en Bachalpsee

Kosten: enkele treinreis van Wilderswil naar Schynige Platte is 32 Zwitserse Frank (€30 euro) voor volwassenen / retour is 64 Zwitserse Frank (€60,50 euro) voor volwassenen

Lees ook: wandelen Schynige Platte – via Faulhorn, Bachalpsee & First naar Grindelwald

Bergtrein-Schynige -Platte-Wilderswil
Uitzicht-vanaf-station-Schynige-Platte-Zwitserland
Bijzondere-rotsformaties-Schynige-Platte-Zwitserland
Wandelpad-Schynige-Platte-van-Wilderswil-naar-Grindelwald
Bijzondere-rotsen-tijdens-wandeling-Wilderswil-Grindelwald
Uitzicht-op-Faulhorn-Zwitserland

8. Wandelen bij Grindelwald (First & Bachalpsee)

Grindelwald is een van de mooiste plekken die je kunt bezoeken in de omgeving van Interlaken. Dit dorp ligt in een dal niet ver van Interlaken en is omringd door majestueuze bergen van de Jungfrauregion. Dit is een paradijs voor wandelaars, want de uitzichten zijn constant prachtig!

Ik liep van Schynige Platte in 2 dagen naar First, Bachalpsee en Grindelwald (zie hierboven). Maar je kunt vanaf het dorp Grindelwald ook een skilift naar boven nemen, naar First. Bij First vind je een restaurant én de First Cliff Walk. Het is een korte wandeling rondom de rotsen en je kunt dus gewoon alles onder je zien. Best spannend om overheen te lopen!

Vanaf First wandel je vervolgens in een uurtje naar de prachtige Bachalpsee. Het is een makkelijke route met bijna geen hoogteverschil. Het wandelpad is bovendien breed en prima onderhouden. Met een beetje pech is het prachtige uitzicht op de Schreckhorn verstopt in mist en wolken. Maar met wat geluk word je op een van de mooiste uitzichten in Zwitserland getrakteerd.

Kosten: enkele reis van Grindelwald naar First is 32 Zwitserse Frank (€30 euro) voor volwassenen / retour is 64 Zwitserse Frank (€60,50 euro) voor volwassenen

Schuurtje-met-bergen-achtergrond-Grindelwald
Koe-met-grote-koeienbel-in-Grindelwald
First-Cliff-Walk-bij-Grindelwald
Wandelschoenen-op-First-Cliff-Walk
Berg-met-reflectie-in-bergmeer-tijdens-zonsondergang-Bergalpsee
Bachalpsee-tijdens-zonsopkomst-Zwitserland

Overnachten in Interlaken

1. Mijn favoriet om te overnachten in Interlaken: Alplodge Interlaken

Ik vind Interlaken West het leukste deel om te verblijven als je in Interlaken overnacht. En dat komt deels omdat mijn favoriete accommodatie in West zit: Alplodge. Alplodge zit in hetzelfde gebouw als Hotel Bellevue, aan het water. Alplodge heeft betaalbare privékamers voor soloreizigers, koppels en families. Het leuke is dat iedere kamer anders is ingericht en daardoor een eigen sfeer en stijl heeft. Er is bovendien snel internet, dus voor digital nomads ook een fijne plek om te overnachten als je werk op de laptop wilt afronden.

Vergeet tijdens je verblijf vooral niet om ook naar het dakterras te gaan. Op de bovenste verdieping heb je namelijk een mooi uitzicht op de turquoise rivier, Harder Kulm en het centrum van Interlaken. In de keuken vind je alles wat je nodig hebt om zelf een ontbijtje of avondmaal klaar te maken. Al is het ook mogelijk om een ontbijtje bij te boeken.

Bekijk de meest recente prijzen voor jouw overnachting in Interlaken bij Alplodge op de website

Hotel-Bellevue-en-Hostel-Alplodge-Interlaken
Bed-Alplodge-Interlaken
Privekamer-Alplodge-Interlaken
Privekamer-Alplodge-Interlaken
Balkon-met-uitzicht-Alplodge-Interlaken
Dakterras-Alplodge-Interlaken

2. Ideaal voor soloreizigers: Happy Inn Lodge

Ook Happy Inn Lodge vind je op zo’n 5 minuten lopen van treinstation Interlaken West. Bij de ingang zit ook een restaurant met een bar, voor als je ’s avonds wat te eten of gezelligheid zoekt. Het is geen groot guesthouse, waardoor het vrij rustig is. Maar het is groot genoeg dat je in de keuken altijd wel andere reizigers en wandelaars tegenkomt.

Voor soloreizigers vind ik dit een goede accommodatie om te overnachten in Interlaken. Het is betaalbaar, schoon en gezellig. Daarnaast zijn er voor vrouwen ook aparte slaapzalen (vind ik net wat relaxter slapen, minder gesnurk). Je kunt bovendien net zo lang gebruikmaken van de kluisjes als je wilt. Ook als je een paar dagen de bergen in gaat kun je jouw spullen dus hier achterlaten! Tot slot krijg je tijdens een verblijf bij Happy Inn Lodge ook de Interlaken Card, waardoor je gratis met het openbaar vervoer kunt reizen en korting krijgt op bezienswaardigheden en bergliften/treinen.

Bekijk de meest recente prijzen voor jouw overnachting in Interlaken bij Happy Inn Lodge op Hostelworld of Booking

Booking.com
Treinen-voorbereid-op-reis-naar-Zwitserland

Lees ook: budgettips voor goedkoop (oké: betaalbaar) reizen in Zwitserland

Ik hoop dat je een idee hebt gekregen wat je kunt doen in Interlaken en omgeving! Er zijn nog meer plekken in Interlaken en omgeving die ik (nog) niet heb gezien. Denk aan de watervallen bij Lauterbrunnen, de prachtige Oeschinersee (waar ook een rodelbaan is!), de top van de Schilthorn en het hoogste treinstation van Europa genaamd Jungfraujoch.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *