Bernina-Express-trein-over-brug

Bernina Express: prachtige treinreis van Chur naar Tirano

Zwitserland is een heerlijk land voor een treinreis. Je geniet altijd van prachtige uitzichten terwijl je je van plek naar plek verplaatst. Maar mijn favoriete treinroute is die van Chur in Zwitserland naar Tirano, op de grens met Italië. Oftewel de Bernina Express! In dit artikel deel ik een impressie van deze prachtige treinreis, inclusief praktische informatie als jij deze treinreis ook wilt maken.

Lees ook: budgettips voor goedkoop (oké: betaalbaar) reizen in Zwitserland

Route-op-tafel-geprint-Bernina-Express-treinroutes
Uitzicht-Bernina-Express-treinreis
Spoorweg-Bernina-Express-met-bergen-achtergrond
Bernina-Express-door-bossen

Mijn ervaring met de Bernina Express

Het is begin oktober. Donkergrijze wolken hangen boven Chur. De stad is allesbehalve mooi te noemen. Bijzonder hoe dit het startpunt is van een van de mooiste treinreizen ter wereld: de Bernina Express.

Ik wandel helemaal naar voren, langs de fancy panoramacabines met de grote ramen. Maar dat betekent niet dat de reguliere cabines slecht zijn, alles behalve. De stoelen zitten prima, ik heb veel ruimte, de ramen zijn schoon én ik ben ook nog eens de enige persoon in de cabine. Heerlijk.

Niet voor niets staat deze treinreis op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wanneer we vertrekken vergaap ik me al snel aan diepe kloven waar rivieren doorheen stromen. Watervallen die onverwachts opduiken. Weide valleien met dorpjes, die bestaan uit enkele huizen en een kerk met een spitse toren. Tientallen tunnels waar we doorheen racen. Bruggen die ons slingerend door het prachtige landschap leiden. 196 bruggen, om precies te zijn. Een van de meest indrukwekkende is het Landwasser Viaduct. Ik kijk naar achter en zie de rode cabines achter ons aanslingeren.

Stoelen-in-reguliere-cabine-Bernina-Express
Uitzicht-tijdens-Bernina-Express
Uitzicht-over-vallei-tijdens-treinrit-Bernina-Express

Treinreizen hebben voor mij altijd iets rustgevends. Het is een van de weinige transportmogelijkheden waarbij ik niet misselijk word. Bovendien kan ik in de trein lekker werken of een filmpje kijken. Al is daar tijdens de Bernina Express geen sprake van. Ik ren alleen maar van links naar rechts met mijn camera om de mooie uitzichten vast te leggen.

Onderweg wordt er in het Zwitsers, Italiaans én Engels informatie gedeeld over enkele hoogtepunten onderweg. Langzaamaan klimt de trein omhoog naar meer dan 2.500 meter hoogte. Wat begint met wat dwarrelende sneeuwvlokjes verandert in een winters sneeuwlandschap boven in de Alpen. We passeren enkele gletsjers en bergmeren.

Na 3 uur komen we aan bij Alp Grum, waar we zo’n tiental minuten stoppen zodat de passagiers foto’s kunnen maken. Het waait flink en ik duik zo snel mogelijk weer de cabine in. Hierna daalt de trein weer, om na een uur in het Italiaanse Tirano te arriveren. Net voor het einde van de rit word je nog getrakteerd op een laatste verrassing: het Brusio spiraalviaduct.

Weide-met-besneeuwde-bergtoppen-St-Moritz
Gletsjer-tijdens-Bernina-Express
Trein-Bernina-Express-door-de-sneeuw
Winter-landschap-tijdens-Bernina-Express
Sneeuw-winterlandschap-tijdens-Bernina-Express
Trein-Bernina-Express-door-de-sneeuw

Praktische informatie over de Bernina Express

1. Hoe lang duurt de treinreis met de Bernina Express?

De trein tussen Chur en Tirano legt 144 kilometer af. De directe treinreis met de Bernina Express duurt zo’n 4 uur en 20 minuten. Deze directe trein rijdt 2 keer per dag. Vanaf Chur vertrekt de Bernina Express om 8.32 en om 13.30 uur. Kijk op de website van SBB voor de meest recente vertrektijden.

Het is ook mogelijk om deze treinreis in etappes af te leggen, door bijvoorbeeld eerst een trein van Chur naar St. Moritz te nemen en daarna van St. Moritz naar Tirano te reizen.

Uitzicht-Bernina-Express-treinreis

2. Waar stopt de Bernina Express?

Het startpunt van de Bernina Express is in Chur in Zwitserland. Dit is de oudste stad van Zwitserland. Vanaf hier rijdt de trein helemaal door naar Tirano, op de grens met Italië. Onderweg stopt de trein in enkele plaatsen zoals Tiefencastel, St. Moritz, Pontresina en Alp Grüm. Bij Alp Grüm stopt de Bernina Express zo’n 10 minuten, zodat je uit kunt stappen om een foto te maken en het uitzicht in je op te nemen.

Startpunt-treinstation-Chur-Bernina-Express-bord

3. Hoeveel kost een rit met de Bernina Express?

Treintickets voor de Bernina Express zijn er vanaf 31,50 Zwitserse Frank, omgerekend zo’n €29,50 euro (oktober 2021). Maar de gemiddelde prijs voor een enkele reis met de Bernina Express is 61 Zwitserse Frank, ongeveer €57 euro.

De recente prijzen voor treintickets vind je op de website van de SBB of de RhB (spoorwegen in Zwitserland). Via deze websites kun je jouw treintickets ook bestellen.

Treintickets kun je ook op het treinstation van Chur of Tirano kopen bij de informatiebalie.

4. Hoe zit het met de stoelreservering voor de Bernina Express?

De Bernina Express heeft zowel reguliere cabines als panoramacabines. Wanneer je een ticket voor de Bernina Express koopt kun je in de reguliere cabines (voorin) zitten en heb je géén stoelreservering nodig.

Voor de panoramacabines maak je wél een stoelreservering. De panoramacabines zijn vooral bedoeld voor toeristen die er net een wat luxere ervaring van willen maken. De panoramacabines hebben grotere ramen, luxere stoelen en het is mogelijk om eten en drinken te kopen.

De kosten voor het maken van een reservering voor de Bernina Express zijn afhankelijk van de maand dat je de treinreis maakt. Je kunt deze reservering maximaal 90 dagen van tevoren maken. Voor de zomermaanden zou ik dit zo snel mogelijk vastleggen, omdat het snel kan gaan. Voor de overige maanden kun je het best een dag van tevoren doen. Ik reisde begin oktober en het was behoorlijk rustig in de panoramacabines én de reguliere cabines.

  • Voor de zomermaanden (juni, juli, augustus, september) betaal je 16 Zwitserse Frank per persoon (€15 euro)
  • Voor de maanden maart, april, mei en oktober betaal je 14 Zwitserse Frank per persoon (€13 euro)
  • En voor de maanden november, december, januari en februari betaal je 10 Zwitserse Frank per persoon (€9,30 euro)

De reservering voor de panoramacabine kun je maken via de website van RHB (Rhätische Bahn).

Panorama-ramen-van-Bernina-Express
Dit zijn de panoramacabines (met stoelreservering)
Reguliere-cabine-Bernina-Express
En dit zijn de reguliere cabines (zonder stoelreservering)

5. Kan ik met de Bernina Express reizen als ik een Interrail Pass heb?

Je kunt met een Interrail Pass ook gratis reizen met de Bernina Express tussen Chur en Tirano. Je hoeft de specifieke reis alleen maar te activeren in de Rail Planner (bij een digitale pas). Houd er rekening mee dat je in de reguliere cabines moet zitten met een Interrail Pass. Wil je liever in de panoramacabine zitten? Dan moet je nog wel voor de stoelreservering betalen. Dit geldt voor zowel de Interrail Global Pass als de Interrail Zwitserlandpas.

Als je met een Swiss Pass reist gelden dezelfde voorwaarden als voor een Interrail Pass. Kinderen tot en met 15 jaar reizen met een volwassene met een Swiss Pass gratis mee.

6. Wat is er allemaal aan boord van de Bernina Express?

WiFi in de Bernina Express: nee

Stopcontacten: ik zag stopcontacten onder de tafels in de reguliere cabines

Toiletten: ja

Restaurant en mogelijkheid om eten te kopen: alleen in de panoramacabine

7. Dan ben je in Tirano, en dan?

Tirano is een kleine Italiaanse plaats, dus op zich is hier niet veel te beleven. Veel mensen – ook ik – reizen daarna naar het Zwitserse Lugano. Deze treinreis gaat in zo’n 3 uur van Tirano naar Lugano met een overstap in Monza, ten noorden van Milaan. Wil je rondreizen in het noorden van Italië? Dan kun je doorreizen naar Milaan en vanaf daar een leuke rondreis in Noord-Italië starten.

Daarnaast zijn er ook mensen die vanaf Tirano dezelfde dag de Bernina Express terug naar Chur nemen. Dat is natuurlijk ook mogelijk. Houd er dan wel rekening mee dat je 2 keer reserveringskosten betaalt als je 2 keer in de panoramacabine wilt zitten.

Bernina-Express-trein-over-brug

8. Kun je de treinreis ook andersom doen (van Tirano naar Chur)?

De Bernina Express reist beide kanten op. Je kunt dus ook van Tirano in Italië naar Chur in Zwitserland reizen. Voor de ervaring maakt het weinig uit, maar misschien komt het in jouw reisplan wel beter uit.

Toeristen-cabine-Bernina-Express-Chur-naar-Tirano

Lees ook: inspiratie voor een treinreis door Zwitserland (10 dagen)

Dit was mijn ervaring met en alle praktische info voor de Bernina Express, de prachtige treinreis tussen Chur in Zwitserland en Tirano in Italië. Heb jij nog vragen over deze route of wil je jouw ervaring delen? Laat het hieronder weten via de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *