Uitzicht-op-top-Suggiture

Wandeling bij Interlaken: Hardergrat Trail (Harder Kulm, Suggiture & Augstmatthorn)

Zwitserland is een paradijs voor wandelaars en Interlaken is de beste plek om als uitvalsbasis te gebruiken voor mooie wandelingen. Tijdens mijn verblijf in Interlaken maakte ik een prachtige wandeling bij Interlaken: de Hardergrat Trail. Deze wandelroute loopt van Interlaken naar de Harder Kulm en dan via de Suggiture top naar de Augstmatthorn. Wil jij deze wandeling bij Interlaken ook maken? Dan vind je hier alle info en een impressie van de wandeling!

Lees ook: wat te doen in Interlaken & omgeving?

Jessica-met-uitzicht-over-Brienzersee

Mijn impressie van de Hardergrat Trail

Deel 1: wandeling van Interlaken naar Harder Kulm (2 uur)

Ik vertrek in het schemer vanaf Interlaken West naar het startpunt van deze wandeling. Interlaken is niet groot, dus in een kleine 15 minuten sta ik bij het begin van de wandeltocht: de berglift van Harder Kulm. De eerste lift vertrekt pas over een uur en ik wil graag zo vroeg mogelijk starten met deze prachtige wandeling.

In het begin is het even zoeken naar het wandelpad. De kaart geeft toch echt aan dat het wandelpad achter het huis doorloopt. Ik twijfel en ik heb het gevoel alsof ik iemand z’n achtertuin inloop. Maar wanneer ik een vrolijke “hellooooo” achter me hoor verzekert de man me dat ik op het juiste pad ben. In het schemer staat hij daar met tuingereedschap. Het lijkt haast een scène uit een horrorfilm. Gelukkig duikt direct bij die gedachte zijn vrouw duikt achter hem op en glimlacht.

Lees ook: budgettips voor goedkoop (oké: betaalbaar) reizen in Zwitserland

Interlaken ligt op 568 meter hoogte, dus het is nog wel even doorklimmen naar Harder Kulm, dat op 1321 meter hoogte ligt. De wandelroute stijgt constant, maar lichtjes. Hierdoor is het een goede opwarming voor m’n spieren. Grindpaden wisselen elkaar af met onverharde zandpaden die worden versterkt door oude boomwortels. Na een half uur kom ik aan bij het eerste uitzichtpunt over Interlaken en niet veel later zie ik een boerderij met een drinkfontein.

Kort hierna splitst de wandelroute op: ik kan de Hardermandli weg vervolgen of rechts afslaan voor de Elfenweg. Ik besluit om via het uitzichtpunt van Hardermandli naar boven te lopen, zodat ik nog een keer over Interlaken kan kijken. En dat is maar goed ook: want wanneer ik na 2 uur wandelen bij Harder Kulm aankom is alles gehuld in mist. Het mooie uitzicht is verdwenen.

Uitzicht-over-Interlaken-Zwitserland
Schuur-tijdens-wandeling-Interlaken-Harder-Kulm
Natuurlijke-waterbron-richting-Harder-Kulm-wandelen
Uitzicht-over-Interlaken-vanaf-Hardermandli
Wandelpad-van-Interlaken-naar-Harder-Kulm
Wandelpad-Harder-Kulm-naar-Augstmatthorn
Hotel-Harder-Kulm-in-mist
Mistig-uitzicht-Harder-Kulm
Jessica-op-wandelpad-naar-Augstmatthorn

Deel 2: wandeling van Harder Kulm naar Suggiture (4 uur)

Ik vervolg m’n weg twijfelend. Wat nou als de hele bergrug in mist is gehuld? Ga ik de turquoise Brienzersee dan überhaupt wel zien? De mist geeft het stuk na Harder Kulm wel iets mysterieus en ik geef me maar over aan de weeromstandigheden. Aan mijn linkerzijde duikt af en toe een groene heuvel of een dorp op vanuit de mist.

Maar dan na een uur wandelen duikt er iets magisch op: een doorkijkje door de bomen geeft me uitzicht op de turquoise Brienzersee. Na 10 seconden verdwijnt het weliswaar weer, maar het geeft me hoop. Op de bergrug ga ik prachtige uitzichten hebben, zonder mist!

Onderweg kom ik vrijwel niemand tegen. Een man in traditionele lederhozen. Een handvol actieve koppels. Twee Russische jongens die onderweg een kampvuur starten en een bierblik openen, om 11 uur ‘s ochtends. Het is ergens ter wereld ongetwijfeld al beer o’clock. En een vrouw die een fotoshoot houdt met haar hond: een kleine zwartgekrulde poedel. “Hoe heb je die naar boven gekregen?” vraag ik verwonderd. “Hij klimt en wandelt gewoon lekker mee hoor”, zegt de vrouw vrolijk.

Sprookjesachtig-wandelpad-naar-Augstmatthorn
Uitzicht-over-vallei-tijdens-wandeling-Augstmatthorn
Wandelpad-naar-Augstmatthorn
Uitzicht-op-Brienzersee
Uitzicht-op-Suggiture-vallei

Tussen Roteflue en Schonbuel is het grotendeels weiland met weidse uitzichten. Ik wandel door een stuk weiland en hoor de koeien met hun bellen lager in het dal. Het loopt lekker door op dit stuk. Ik prop wat eten naar binnen en maak me klaar voor de volgende klim: naar de top van de Suggiture, op 2085 meter hoogte.

Een deel van de klim is steil, maar het ziet er vanaf de start heftiger uit dan dat het daadwerkelijk is. En wanneer ik eenmaal boven ben word ik getrakteerd op een van de mooiste uitzichten die ik in lange tijd heb gezien. Over de Brienzersee, de rest van de Hardergrat bergrug en zelfs de besneeuwde bergtoppen in de verte. Een geluksmomentje. Ik pak mijn trailmix erbij en geniet van de zon die inmiddels op m’n gezicht schijnt.

Uitzicht-op-top-Suggiture
Uitzicht-op-turquoise-Brienzersee-Zwitserland
Zwarte-vogel-op-berg-Zwitserland
Uitzicht-over-bergrug-Harder-Kulm-naar-Augstmatthorn

Deel 3: Suggiture & Augstmatthorn naar Niederried bei Interlaken (3 uur)

De bergrug tussen Suggiture en Augstmatthorn ziet er indrukwekkend uit, maar loopt verrassend gemakkelijk door. Ik loop nog een stukje door vanaf de top van de Suggiture richting de Augstmatthorn. Jammer genoeg moet ik me ook een beetje gaan haasten en omkeren, wil ik nog voor het donker in de bewoonde wereld zijn. Ik daal weer af bij de Suggiture en vind al snel het wandelpad dat me naar beneden gaat brengen, naar Niederried bij Interlaken.

2,5 uur lang kom ik alleen één familie met kinderen tegen. Ze zijn verrassend vlug. Wanneer ze me inhalen als ik foto’s maak zie ik ze daarna niet meer terug. Onderweg kom ik nog een waterfontein en een klein huisje tegen. Het is dicht, maar het zal in de zomermaanden ongetwijfeld open zijn. Hierna volg ik een zigzaggend en enigszins saai bospad van platgetrapte bladeren naar beneden. Ik begin mijn tenen en mijn knie te voelen, wat vaak een teken is dat ik er zo’n 20 kilometer op heb zitten. En inderdaad: wanneer ik mijn Fitbit bekijk als ik Niederried bei Interlaken bereik heb ik er 22 kilometer op zitten. Nog even de laatste meters doorzetten, op weg naar het treinstation. En dan lekker met de beentjes omhoog!   

Wandelpad-van-Suggiture-naar-Augstmatthorn
Jessica-op-wandelpad-Harder-Kulm-Augstmatthorn
Jessica-zittend-in-het-gras-met-uitzicht-op-Brienzersee

Deel 4: Niederried bei Interlaken terug naar Interlaken (0,5 uur)

Het treinstation is 1 kilometer van me vandaan. Enigszins strompelend kom ik daar aan en ik heb geluk: over 10 minuten komt de volgende trein naar Interlaken. In mijn guesthouse heb ik de Interlaken Card gekregen, waardoor ik gratis gebruik kan maken het openbaar vervoer – en dus ook van de trein tussen Niederried bei Interlaken. De treinrit duurt slechts 10 minuten, dus ik ben voor het donker weer terug in Interlaken. Moe, maar voldaan wandel ik naar mijn guesthouse. Wat een prachtige wandeling was dit. De Hardergrat Trail is absoluut een aanrader!

Lees ook: wandelen Schynige Platte – via Faulhorn, Bachalpsee & First naar Grindelwald

Praktische info over de Hardergrat Trail

De Hardergrat Trail is een wandelroute die over de bergrug loopt en Interlaken met Brienz verbindt. Deze trail wordt ook wel de Brienzergrat Trail genoemd, omdat je tijdens het wandelen prachtige uitzichten hebt over de turquoise Brienzersee.

De hele Hardergrat Trail is 24 kilometer lang. Wil je de hele trail lopen? Dan zou ik je aanraden om voor zonsopkomst te vertrekken, zodat je de laatste lift nog naar beneden kunt halen. Na zo’n lange intense wandeling is nog 2 uur omlaag wandelen het laatste wat je wilt. Dit is eigenlijk alleen te doen in de zomermaanden, wanneer er genoeg daglicht is en de liften langer op en neer gaan.

Wandelpad-Harder-Kulm-Augstmatthorn-bergen-markering
Bordjes-Bergwanderweg-naar-Harder-Kulm-Zwitserland

Een gedeelte van de Hardergrat Trail lopen

Ik was in september in Interlaken, dus er was niet genoeg daglicht om de hele trail tot de Brienzer Rothorn te lopen. Ik liep het stuk van Harder Kulm naar Augstmatthorn en liep toen via een alternatieve route weer naar beneden, naar Niederried bij Interlaken. Vanaf hier nam ik de trein terug naar Interlaken. Dit was in september in principe prima te doen in 1 dag. Ik liep deze dag in totaal 28 kilometer in 10 uur.

Je kunt de wandeling naar Suggiture en Augstmatthorn ook flink verkorten. Als je start bij Lombachalp (aan de andere kant van de bergrug, dus niet aan de Brienzersee) is het slechts 2,5 kilometer omhoog wandelen tot Suggiture. Vanaf hier kun je dan naar de Augstmatthorn wandelen en dan weer langzaam naar beneden lopen. Deze wandeling is 5 à 6 uur.

Je kunt het stuk tussen Interlaken en Harder Kulm ook overbruggen met de berglift. Een enkele rit brengt je in 10 minuten naar boven en kost 17 Zwitserse Frank (€16 euro) voor volwassenen.

Berglift-van-Interlaken-naar-Harder-Kulm

Zijn er restaurants op de Hardergrat Trail?

Het enige restaurant dat je onderweg zult tegenkomen is die bij het hotel van Harder Kulm. Houd er wel rekening mee dat het aanbod daar minimaal en vrij prijzig is. Een cola is bijvoorbeeld 5 Zwitserse Frank (€4,70 euro). Het lijkt mij handiger om in Interlaken jouw maaltijden en drinken in te slaan, zodat je alles voor vertrek bij je hebt en onderweg niet hoeft te stoppen bij dit restaurant.

Hoe zwaar is de Hardergrat Trail?

Ik vind dit altijd lastig inschatten voor andere mensen. Ik vond de wandeling prima te doen, maar ik ook redelijk wat kilometers in mijn benen zitten en ervaring in de bergen. Als je niet veel sport of wandelt kan ik me voorstellen dat deze wandeling te zwaar gaat zijn. Je klimt en daalt toch zeker 1500 meter. Jij kunt zelf het beste inschatten of je dat aankunt.

Daarnaast is een groot deel van de wandeling door de bossen op prima wandelpaden. Wandelschoenen zijn wel handig, maar het is niets gevaarlijks. Het stuk van Suggiture naar Augstmatthorn (en helemaal door tot Brienzer Rothorn) is een steile bergrug. Het wandelpad is prima, maar als je hoogtevrees hebt kan ik me voorstellen dat dit een spannend stuk is om te wandelen.

Houd ook rekening met de weersomstandigheden en de tijd van het jaar. In de zomermaanden heb je meer daglicht en dus langer de tijd om de afstand te lopen. Maar in de wintermaanden zou ik me te gehaast voelen om deze afstand af te leggen. Daarnaast zorgt regen voor modderige paden (en dus vertraging) en bij flinke mist wandel je ook langzamer op de bergrug omdat je minder zicht hebt.

Lees ook: inspiratie voor een treinreis door Zwitserland (10 dagen)

Selfie-Jessica-met-Brienzersee

Ik hoop dat je een goede impressie hebt gekregen van de Hardergrat Trail en de plekken die ik tijdens deze wandeling bezocht. Heb je nog vragen over de Hardergrat Trail? Laat het mij gerust weten via een mailtje (jessica@cornersoftheworld.nl) of via een reactie hieronder.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *