3 dagen in Istanboel: wat kun je doen tijdens een stedentrip?

Hoewel Istanboel niet de hoofdstad van Turkije is (dat is Ankara), is het wel de meest bezochte stad voor een stedentrip. In een paar dagen tijd ontdek je hoe divers deze stad is, die zowel op het Europese als het Aziatische continent ligt. In dit artikel deel ik een reisschema zodat jij weet wat je in 3 dagen in Istanboel kunt zien en ontdekken.

Alle prijzen die in dit artikel worden genoemd zijn gebaseerd op mei 2022.

Lees ook: voorbereid op reis naar Turkije – alles wat je moet weten voor vertrek

Wat te doen in Istanboel als je 3 dagen hebt?

Dag 1 in Istanboel

Vandaag ontdek je de toeristische wijk Sultanahmet in Istanboel, waar je de meeste belangrijke bezienswaardigheden vindt. Deze wijk ligt ten zuiden van de Galatabrug. Laten we vroeg beginnen, want dit is een van de drukste wijken in de stad.

1.1 Blauwe Moskee

We starten bij de Sultan Ahmetmoskee, ook wel de Blauwe Moskee genoemd vanwege het blauw-grijze interieur. Houd er rekening mee dat de moskeeën in Istanboel zijn gratis geopend voor bezoekers, maar dat deze zijn gesloten tijdens het gebed (5 keer per dag, tijden variëren aan de hand van de zonsopkomst). Slechts een deel van de Blauwe Moskee is geopend voor bezoekers, dus inclusief de wachtrij zou ik hier 30-60 minuten voor rekenen.

Aan de oostkant van de Blauwe Moskee vind je de Arasta Bazaar. Niet de meest indrukwekkende bazaar die je tijdens 3 dagen in Istanboel zult vinden, maar wel leuk om doorheen te lopen als je leuke souvenirs naar huis wilt nemen.

Extra info: draag bedekkende kleding als je een moskee gaat bezoeken (schouders en knieën). Voor vrouwen is het ook verplicht om de haren te bedekken. Je kunt zelf een sjaal meenemen, maar anders kun je gratis een hoofddoek bij de ingang van een moskee ophalen.

1.2 Ayasofya (Hagia Sofia)

Na je bezoek aan de Blauwe Moskee steek je het plein over en loop je naar Ayasofya, oftewel de Hagia Sofia. De Hagia Sofia werd ooit gebouwd als kerk, later veranderd in een moskee en in 1934 werd het een museum.

Sinds 2020 is het echter weer een actieve moskee, dus de entree is gratis. Houd wel rekening met lange wachtrijen. Zelf stond ik ’s ochtends na het gebed ongeveer 30 minuten in de rij, maar de wachttijd kan oplopen tot maar liefst 1,5 uur! Het interieur van de Ayasofya is prachtig, maar in principe heb je het in een half uur wel gezien.

1.3 Gulhane Park

Om even aan de drukte te ontsnappen kun je na het bezoek aan de Ayasofya tot rust komen in het Gulhane Park. Wandel via de fotogenieke Sogukcesme Sokagi (straatje met historische herenhuizen) van de Ayasofya naar het park. Entree voor het park is gratis.

1.4 Egyptische Bazaar

Vanaf het park wandel je door een winkelgebied richting de Galatabrug. Hier vind je namelijk de Egyptische Bazaar. Wil je specerijen, lekkere thee en bijzondere kruiden mee naar huis nemen? Dan moet je hier zijn! En eigenlijk ook als je niets wilt kopen is deze bazaar een bezoek waard door alle kleuren en geuren. Het merendeel van de bazaar is overdekt, maar ook op straat vind je winkels. De entree voor de Egyptische Bazaar is gratis.

1.5 De kleurrijke wijk Balat

Het is inmiddels tijd om te lunchen en waar kun je dat beter doen dan in de kleurrijke wijk Balat? Vanaf de Egyptische Bazaar kun je een bus naar deze wijk nemen. Balat is de voormalige Joodse wijk van Istanboel, maar tegenwoordig is dit een hip deel van de stad. Hier vind je vrolijk gekleurde huizen, mooie street art en leuke koffiezaakjes met lekker veel planten.

Een leuke plek om te lunchen in Balat is Cafe Dora en voor veganisten is Veganarsist een aanrader.

1.6 Fatih Moskee

Je zult merken dat Balat op een heuvel is gebouwd als je rondwandelt. Terwijl je de kleurrijke gebouwen bewondert wandel je langzaamaan richting de Fatih Moskee. Wat mij betreft is dit een van de hidden gems tijdens 3 dagen in Istanboel. Er zijn weinig toeristen die deze prachtige moskee bezoeken. Net als voor de andere moskeeën geldt: entree is gratis, maar de moskee is gesloten tijdens gebedstijden.

Dag 2 in Istanboel

2.1 Topkapi Paleis

Als je wilt ervaren hoe de sultans vroeger woonden, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Topkapi Paleis in de toeristische wijk Sultanahmet. Je kijkt je ogen werkelijk uit in de vele kamers met prachtig versierde plafonds. Het Topkapi Paleis is niet alleen het grootste paleis in Istanboel, maar ook de oudste (het werd gebouwd in 1459). Het mooiste deel van het paleis is de harem, waarvoor je een apart entreeticket moet kopen. Je kunt makkelijk de hele ochtend in het Topkapi Paleis doorbrengen, dus ik zou hier 2 tot 4 uur voor rekenen.

Let op: het paleis is geopend vanaf 9 uur ’s ochtends, dus probeer hier als een van de eersten te zijn om optimaal te genieten van het paleis zonder mensenmassa’s. Houd er rekening mee dat het Topkapi Paleis op dinsdagen gesloten is. Fotograferen is verboden in het paleis.

Dit is een van de drukstbezochte bezienswaardigheden in Istanboel, dus ik raad je aan om van tevoren online een Skip-the-Line Ticket te bestellen. Deze tip vind ik soms een beetje overdreven, maar heb je echt zin om 2 uur in de rij te staan om dit paleis te bezoeken? De rijen kunnen idioot lang zijn en die tijd kun je beter besteden tijdens jouw bezoek aan Istanboel! Een Skip-the-Line Ticket voor het Topkapi Paleis is €28 euro.

2.2 Grote Bazaar van Istanboel

Heel eerlijk? Ik vond de Grote Bazaar van Istanboel wat tegenvallen. Het is hier chaotisch en de mensen op deze overdekte markt zijn opdringerig; je kunt nog geen 2 seconden stilstaan om het plafond te bewonderen en mensen blijven aandringen nadat je al meerdere keren “no, thank you” hebt gezegd. Als je souvenirs wilt kopen zou ik dat op een andere plek doen, want dan krijg je er hoogstwaarschijnlijk een betere prijs voor. Maar als je van de buzz van bazaars houd kun je hier een stop maken.

2.3 Suleymaniye Moskee

Niet ver van de Grote Bazaar vind je de Suleymaniye Moskee. Ook de Suleymaniye Moskee is een actieve moskee en gratis te bezoeken buiten de gebedstijden. Deze moskee torent hoog boven Istanboel uit, omdat deze op een van de heuvelen van de stad is gebouwd.

Extra tip: ga na je bezoek aan de Suleymaniye Moskee voor een drankje of lunch naar Mihrisah Cafe. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht op de moskee én op de wijk Galata, aan de andere kant van de rivier.

2.4 Street art, rooftop bars & leuke winkels in Karakoy & Galata

Vanaf de Suleymaniye Moskee kun je de metro naar de wijk Galata pakken, of je kunt in een half uur naar Galata wandelen via de Galatabrug. Op deze brug vind je de vissers van Istanboel, dus dat levert leuke plaatjes op.

De wijk Galata ligt op een heuvel, dus wees voorbereid om een beetje te klimmen. In de slingerende straatjes kom je street art, leuke restaurants en fijne winkeltjes tegen. Extra fijn is dat veel restaurants hier ook vegetarische en vegan opties hebben. In deze wijk vind je ook een van de bekendste winkelstraten van Istanboel: Istiklal Cadessi. Als je nog niet hebt geluncht vind je ongetwijfeld een leuke hotspot in Galata of Karakoy. En anders kom je hier ’s avonds tijdens de zonsondergang gewoon terug voor een van de rooftops, zoals Monkey Istanbul.

2.5 Derwisj ceremonie bewonderen

Wil je jouw avond in Istanboel op een bijzondere manier doorbrengen? Ga dan naar een derwisj ceremonie! Derwisjen behoren tot een aparte stroom binnen de islam die iets mystieks heeft. Deze mensen focussen hun hele leven op het zuiveren van de ziel. In volksverhalen is een derwisj vaak een mysterieuze, wijze man die goede raad geeft.

De dans van de derwisjen – ook wel sema genoemd – is als het ware een meditatie, een manier om met God te connecten. De derwisj draait tientallen keren rondjes om zijn eigen as, wat er absoluut bijzonder uit ziet!

Onder andere via Get Your Guide kun je een ticket aanschaffen om een ceremonie bij te wonen in het Hodjapasha Theater (zo’n €30 euro).

Dag 3 in Istanboel

3.1 Galatatoren

Begin de dag met een lekker ontbijt in de wijk Galata, om vervolgens de Galatatoren te beklimmen. Vertrek zo vroeg mogelijk om wachtrijen te vermijden; de toren opent om 9 uur ’s ochtends. De toren heeft door de eeuwen heen heel wat functies gehad, van uitkijktoren en sterrenwacht tot gevangenis. Tegenwoordig is het een van de beste plekken voor een goed uitzicht over Istanboel.

De Galatatoren is 61 meter hoog. Voor een deel van de toren kun je de lift gebruiken, voor de laatste verdiepingen moet je een trap beklimmen. De entreeprijs voor de Galatatoren is 130 lira (€7,50 euro).

3.2 Dolmabahcepaleis

Mocht je een ander paleis willen bezoeken dan het Topkapi Paleis, dan kun je ook nog het Dolmabahcepaleis bezoeken. Ook hier krijg je weer een goede indruk van hoe de sultans vanaf de negentiende eeuw leefden. Wie naar het Topkapi paleis is geweest zal zien dat de architectuur van het Dolmabahcepaleis weer heel anders is. Houd er rekening mee dat er weinig uitleg op borden te vinden is, dus als je meer over de geschiedenis wilt leren is een gids aanbevolen. De entree voor het Dolmabahcepaleis is 300 lira (€18 euro). Dit is een combiticket voor het paleis én de harem. Tot mei 2022 kon je deze tickets apart aanschaffen, maar tegenwoordig is er alleen een combiticket.

3.3 Boottocht over de Bosporus & de wijk Kanlica

De rest van deze dag in Istanboel breng je door op het water. Istanboel ligt aan de rivier de Bosporus, die de stad in het Europese deel en het Aziatische deel verdeelt. Een zijtak van deze rivier, de Gouden Hoorn, ligt tussen de wijken Galata en Sultanahmet. Tijdens een tocht over de Bosporus vaar je langs veel mooie bouwwerken. Sommige boottochten gaan zelfs helemaal naar de Zwarte Zee in het noorden.

Er zijn verschillende boottochten die je kunt ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld de zonsondergang op een jacht bewonderen met een wijntje of een ’s avonds aan boord dineren met live entertainment. En overdag varen er ook genoeg boten om al het moois te bewonderen.

Wil je het op een lokale manier aanpakken? De vele wijken van Istanboel aan het water zijn met elkaar verbonden door ferry’s. Deze boten varen regelmatig op en neer, dus je hoeft eigenlijk nooit lang te wachten. De boot is bovendien erg goedkoop (minder dan €1 euro met de Istanbul Card). Ik nam de boot van Karakoy naar Uskudar en stapte daar over op de boot naar Kanlica, in het noorden.

Kanlica is een heerlijke plek om de drukte van Istanboel te ontvluchten en het dagelijks leven in Turkije mee te maken. Kleurrijke houten huizen sieren deze groene wijk en je hebt hier zelfs de kans om landschildpadden tegen te komen!

Lees ook: prijzen in Turkije – wat betaal je voor een reis door Turkije?

Hoe verplaats jij je in Istanboel in Turkije?

Istanboel heeft een prima netwerk van metro’s, bussen, trams en boten. Hierdoor kun jij je makkelijk verplaatsen tijdens een stedentrip van 3 dagen in Istanboel. Bij aankomst in Istanboel kun je het beste direct de Istanbul Card aanschaffen. Deze rode kaart koop je voor 15 lira (€0,90 eurocent). Vervolgens vul je de kaart aan met saldo. Normaal gesproken kost een rit 15 lira, maar met de Istanbul Card betaalde ik bijna altijd minder dan 8 lira (€0,40 eurocent). Dus de aanschaf van de kaart heb je er zo uit! Een ideale aanschaf als je 3 dagen in Istanboel bent (of langer).

Houd er rekening mee dat de metroritten in Istanboel per rit worden afgerekend. Als je overstapt op een andere metrolijn moet je dus opnieuw een rit aanschaffen. Dit in tegenstelling tot veel andere steden, waar je een uur lang op verschillende lijnen kunt overstappen.

Lees ook: met de trein naar Turkije – leuke treinroutes vanuit Nederland

Nachttrein Istanboel – Sofia (Bulgarije)

Neem je de nachttrein tussen Sofia in Bulgarije en Istanboel? Deze trein arriveert en vertrekt vanaf station Halkali, in het westen van Istanboel. Vanaf station Yenikapi Istasyonu ben je zo’n 40 minuten onderweg naar Halkali. Met de Istanbul Card is de reis van Halkali naar Yenikapi Istasyonu 15 lira (€0,90 eurocent).

Lees ook: rondreis in Turkije – reisroute van 14 dagen

Dit waren mijn tips voor een stedentrip van 3 dagen in Istanboel. Ik hoop dat je er iets aan hebt! Heb jij nog meer tips voor deze interessante stad? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “3 dagen in Istanboel: wat kun je doen tijdens een stedentrip?”

    1. Het is zeker een leuke stad Mirjam, en ik ben niet eens een groot fan van grote steden 😉 Maar juist omdat er ook zo veel rustige plekken op te zoeken zijn is er een fijne sfeer 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *