Parlementspaleis-van-zijkant-closeup

Wat te doen in Boekarest? De leukste dingen om te doen!

Eerlijk is eerlijk: Boekarest was in het begin niet mijn stad. Er zijn ZO veel mooie plekken in Roemenië en dan heb je zo’n hoofdstad. De stad is uitgestrekt, het verkeer is een gekkenhuis en het is chaos op straat. Plassende mensen op straathoeken en zwervers graaiend in prullenbakken zijn eerder regel dan uitzondering. En op een paar mooie gebouwen na is het in mijn ogen geen prachtige stad. Door mijn werk bracht ik toch wat dagen door in Boekarest en ontdekte ik dat de schoonheid van de stad niet in het uiterlijk zit. Het zit in de verhalen. Dus bij deze: 7x wat te doen in Boekarest in Roemenië!

Wat te doen in Boekarest?

1. Stravropoleos Monastery

Het meest fotogenieke gebouw in Boekarest is toch wel Stravropoleos Monastery. Dit klooster vind je in het centrum van de stad. Dit klooster werd in de achttiende eeuw gebouwd door een Griekse monnik. De kerk stond eerder op een andere plek. Halverwege de twintigste eeuw werden verschillende kerken afgebroken in opdracht van de communistische leider Nicolae Ceaușescu. Deze kerk werd echter gered door het bouwwerk in z’n geheel naar een andere locatie – de huidige locatie – te verplaatsen. Daarnaast heeft Stravropoleos Monastery ook de grote brand in Boekarest in 1847 overleefd.

Het is dus best bijzonder dat dit gebouw vandaag de dag nog te bewonderen is. De muren en plafonds van de kerk zijn prachtig beschilderd en de binnenplaats is een oase van rust. Ook bijzonder is dat je hier nonnen tegen het lijf loopt die hier leven.

Kosten: gratis

Adres: Strada Stravropoleos 4

Stravropoleos-klooster-met-planten
Stravropoleos-klooster-details-muur
Beschilderd-plafond-Stravropoleos-Monastery
Stravropoleos-klooster-doorkijk-door-bladeren
Stravropoleos-klooster-binnenplaats

2. Carturesti Carusel

Als boekenliefhebber moest ik wel even bij Carturesti Carusel naar binnen lopen. In dit mooie gebouw vind je meerdere verdiepingen met boeken en schrijfspullen. Er schijnen meer dan tienduizend boeken te zijn! Je vindt hier niet alleen Roemeense boeken, maar ook een grote collectie Engelstalige boeken. Op de bovenste verdieping vind je een bistro, als je je met een nieuw boek rustig wilt terugtrekken.

Kosten: gratis, tenzij je iets koopt natuurlijk

Adres: Strada Lipscani 55

Boekenwinkel-Carturesti-Carusel-Boekarest

3. Oudste park van de stad: het Cișmigiupark

Het oudste park van de stad is het Cișmigiupark, ten noordwesten van de oude stad. Het is een heerlijke plek om rond te wandelen of te hardlopen. Met name in het weekend komen veel mensen naar dit park. Dit is het enige park waar je niet alleen bankjes hebt, maar ook 1-persoonsstoelen. En zelfs de prullenbakken in het park zien er hier schattig uit. Oude mensen komen hier graag om over politiek te discussiëren.

Kosten: gratis

Adres: Bulevardul Regina Elisabeta. Het park heeft verschillende ingangen.

Cișmigiupark-brug-met-reflectie-in-water
Cișmigiupark-oude-vrouwtjes-wandelend
Cișmigiupark-man-speelt-viool-close-up
Cișmigiupark-eenpersoons-stoeltjes-met-mensen-op-achtergrond
Cișmigiupark-schattig-bruggetje-over-water

4. Communist Tour met Open Doors Travel

Ik vertelde in de inleiding al dat Boekarest niet zo’n mooie stad is. Als je rondwandelt kom je veel vervallen en lelijke Sovjet-gebouwen tegen. Maar het wordt een stuk interessanter als je de verhalen achter die vervallen glorie hoort. Op uitnodiging van Open Doors Travel ging ik mee met hun Communist Tour. Ik merkte tijdens mijn verblijf in Roemenië dat niet iedereen het gemakkelijk vindt om over de communistische tijd te praten. Het communisme duurde 40 jaar in Roemenië. Sommige mensen hebben nostalgische gevoelens aan die tijd. Andere mensen herinneren zich de lange rijen voor de supermarkt – met de kans dat er alsnog niet genoeg eten was en je dus met lege handen naar huis ging.

Tijdens het communistische Roemenië werden mensen opgepakt om de gekste redenen. Maakte je een grapje in je eigen huis over Nicolae Ceaușescu? Dan bestond er een kans dat er een spion binnen je familie was en je binnen de korte keren werd opgepakt. Onze gids vertelt dat haar moeder tegenwoordig nog steeds zachter praat als ze hoort dat de buren thuis zijn, omdat ze mogelijk haar gesprekken in het appartement kunnen afluisteren. Ik snap dus heel goed dat met name de oudere generatie nog steeds een beetje paranoïde is door die periode.

Tijdens de tour loop je langs gebouwen die met het communistische Roemenië te maken hebben. Tijdens een wandeling zou ik er zo voorbijlopen; de meeste gebouwen zijn lelijk en vervallen. Maar wanneer je de verhalen en de geschiedenis van de bouwwerken hoort wordt het ineens interessant. Onze gids had bovendien veel beeldmateriaal bij zodat je echt het verschil tussen vroeger en nu kunt zien. Echt een aanrader om meer te weten te komen over de communistische tijd in Roemenië! De tour duurt ongeveer 3 uur.

Kosten: €18 euro (85 lei).

Adres: de tour start vanaf Piata Unirii en eindigt bij Piata Revolutiei

Boulevard-naar-Parlementspaleis-Boekarest
Verplaatste-kerk-op-binnenplein-Boekarest
Parlementspaleis-van-zijkant-Boekarest
Vervallen-gebouw-tijdens-Communist-Tour-Boekarest
Monument-victims-revolution-Boekarest
Historische-foto-met-Ceaușescu-balkon-op-achtergrond

5. Parlementspaleis

Na het Pentagon is het Parlementspaleis in Boekarest het grootste overheidsgebouw ter wereld. Als je voor het gebouw staat lijkt het al groot, maar als je eromheen loopt zie je pas HOE GROOT het is. Je hebt 1 uur nodig om volledig rondom het gebouw te lopen! Bovendien zie je niet het hele gebouw: ook onder de grond zijn er nog meerdere verdiepingen die bij het Parlementspaleis horen, tot bunkers toe.

Het Parlementspaleis werd gebouwd in opdracht van de communistische leider Nicolae Ceaușescu. Hij heeft het paleis zelf nooit gezien: toen hij op 25 december 1989 werd geëxecuteerd was het nog niet af. En nog steeds zijn er delen van het bouwwerk die afgerond moeten worden. Maar het bouwwerk is inmiddels wel in gebruik én open voor bezoekers. Wel is het belangrijk om van tevoren te reserveren. Je mag namelijk alleen met een gids naar binnen dus die moeten wel beschikbaar zijn. Reserveren kan via de website van het Parlementspaleis of je kunt in jouw accommodatie vragen of ze willen bellen. Geen zin of tijd om te reserveren? Je kunt het erop gokken en bij de entree vragen of ze nog kaarten aan de deur verkopen. Soms heb je geluk. Het Parlementspaleis is iedere dag geopend, ook op maandag.

Kosten: 40 lei (€8,50 euro) voor de standaard tour, 45 lei voor de standaard + underground tour.

Adres: Strada Izvor 2-4

Parlementspaleis-van-voren-Boekarest
Parlementspaleis-van-zijkant-closeup

6. Speelse stadswandeling met Secret City Trails (momenteel niet beschikbaar)

Wil jij Boekarest op een nieuwe, speelse manier ontdekken? Maak jouw bezoek aan Boekarest extra leuk met een stadswandeling via Secret City Trails. Dit platform biedt stadswandelingen aan in allerlei steden, waaronder Boekarest. Het is een combinatie van een wandeling en een scavenger hunt. Onderweg los je raadsels op, zodat je naar de volgende plek wordt geleid. Zelfs in steden die je goed denkt te kennen (voor mij was dat bijvoorbeeld Lissabon) ontdek je nieuwe dingen. Je kunt een Secret City Trails alleen doen, maar het is natuurlijk gezelliger om de raadsels samen op te lossen.

De wandeling van Secret City Trails start bij het Roemeens Atheneum. Houd er wel rekening mee dat het spel / de raadsels in het Engels zijn.

7. Casa Ceaușescu, het voormalige huis van een dictator

Casa Ceaușescu is het voormalige huis van de dictator Nicolae Ceaușescu. Samen met zijn vrouw heerste hij over het communistische Roemenië, van 1965 tot 1989. Op 25 december 1989 werden zij geëxecuteerd. Dit was de laatste doodstraf die werd uitgevoerd in Roemenië. Voordat je zijn huis bezoekt is het de moeite waard om je in de geschiedenis te verdiepen. Ik vond de Communist Tour hiervoor een goede optie, maar anders moet je maar even deze animatievideo over de geschiedenis van Roemenië bekijken (vanaf minuut 44 gaat het over het communistische Roemenië):

Als je moet kiezen tussen een bezoek aan het Parlementspaleis en Casa Ceaușescu zou ik voor het huis gaan. Het is echt bizar om te zien hoe luxueus deze familie leefde terwijl het volk verging van de honger. Terwijl iedere familie werd gekort op simpele zaken zoals brood en eieren leefde deze familie op z’n best. Gouden badkamers, rijkelijk gedecoreerde kamers, een binnentuin voor de wintertijd en een binnenzwembad. Wel weer gaaf: wie wist dat Ceaușescu van sterrenbeelden hield? Bij het zwembad vind je een prachtig mozaïek met alle sterrenbeelden.

Het huis van Ceaușescu is iedere maandag gesloten (zoals veel bezienswaardigheden in Roemenië). Zorg ervoor dat je jouw reservering op tijd maakt via de website; minstens 24 uur van tevoren. Je kunt zowel met kaart als contant geld betalen bij aankomst.

Kosten: 50 lei voor volwassenen (€10,50 euro)

Adres: Bulevardul Primaverii 50

Casa-Ceaușescu-schoenen-hoes
Casa-Ceaușescu-roze-badkamer
Casa-Ceaușescu-mooie-Chineze-vaas
Casa-Ceaușescu-schaakbord
Casa-Ceaușescu-versiering-op-stoelen
Casa-Ceaușescu-bed-met-pyjamas
Casa-Ceaușescu-kledingkast-Elena
Casa-Ceaușescu-gouden-badkamer-met-tafel-en-stoeltjes
Casa-Ceaușescu-binnentuin-in-wintertijd
Casa-Ceaușescu-indoor-pool
pauw-van-Ceaușescu-in-tuin

8. Relaxen bij heerlijk wellnesscentrum: Therme Spa

Therme Spa is een van de mooiste spa’s waar ik tot nu toe ben geweest. Het is hartstikke schoon en ziet er prachtig uit. Het is een groot complex buiten het centrum, niet ver van het internationale vliegveld vandaan. Je kunt een beetje overweldigd raken als je binnenkomt, dus het is verstandig om van tevoren wat research te doen. Zo zijn er iedere dag veel activiteiten. Ik was hier op een woensdagavond en tot een uur of 9 was het nog behoorlijk druk. Dus ik kan me voorstellen dat het in het weekend nog drukker kan zijn.

Er zijn maar liefst 3 verschillende centra. The Galaxy is vooral leuk voor kinderen met alle zwembaden en glijbanen. Dit is ook de enige plek waar kinderen onder 16 jaar naar binnen mogen. The Palm is met verschillende zwembaden, speciale baden en jacuzzi’s een perfecte plek voor waterliefhebbers. Binnen vind je zelfs een zwembadbar tussen de palmbomen! En er is een sauna in the Palm genaamd Rainforest. De hydromassage (12 lei voor 15 minuten) is ook aan te raden. Als je voor verschillende sauna’s wilt gaan is Elysium de beste keuze.

Kosten: de prijzen zitten een beetje ingewikkeld in elkaar, dus kijk van tevoren op de website. Er zijn bijvoorbeeld speciale avond-aanbiedingen, maar in het weekend of in de vakanties betaal je weer meer. De goedkoopste is The Galaxy, dan The Palm en dan Elysium. Ik betaalde 49 lei voor The Palm (op een woensdagavond).

Extra tips voor een bezoek aan Therme Spa

Houd er rekening mee dat je verplicht slippers bij moet hebben. Deze kun je anders daar kopen voor 20 lei. Ook een handdoek is hier te huur (19 lei).

Er gaat een gratis Therme Bus van Boekarest (Piata Romana) naar het wellnesscentrum toe. Bekijk online de vertrektijden (al kunnen ze soms 5-10 minuten later zijn vanwege het verkeer).

Je kunt een ticket voor 1 ruimte kopen en als je eenmaal binnen bent naar een andere ruimte gaan. Je betaalt dan naderhand extra als je het bandje inlevert. Op die manier kun je bijvoorbeeld The Palm met Elysium combineren.

Adres: Calea Bucuresti 1K

Handdoek-met-logo-Therme-Bucuresti
Bandje-voor-Therme-Spa-Boekarest
Fijne-ligbedden-met-palmbomen-Palm-Therme-Spa-Boekarest
Plafond-avond-palm-Therme-Spa

Een paar fijne hotspots om te eten als je in Boekarest bent:

1. Maya Fresh: Mexicaanse take away. Prima eten voor goede prijzen. En vegetarische opties, ook erg fijn. Ik had een quesadilla met tofu en bonen voor 17 lei.

2. Bistro Raw Vegan: een van de weinige plekken waar je veganistisch kunt eten in Boekarest. Mijn favorieten zijn de veganistische sushi (25 lei) en de vegetarische sarmale (25 lei). Op de website kun je alvast een idee van het lekkere eten krijgen.

Vegan-sushi-Bistro-Raw-Vegan

3. Hanu’ lui Manuc: een van de bekendste restaurants om typisch Roemeens te eten. Veel goede vleesgerechten, jammer genoeg niet zo veel keuze voor vegetariërs. Vooral een paar salades, soepen en bijgerechten. Je vindt het restaurant aan Piata Unirii; lekker centraal dus.

Lees ook: nachttrein van Boekarest naar Chisinau + VIDEO

Dit waren een paar van mijn favoriete plekken om te bezoeken in Boekarest. Heb jij nog meer tips voor wat te doen in Boekarest? Laat het mij en andere reizigers hieronder in de reacties weten!

Op uitnodiging van Open Doors Travel nam ik deel aan de Communist Tour. Mijn ervaringen en meningen zijn uiteraard die van mijzelf. Meer informatie over samenwerking vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Wat te doen in Boekarest? De leukste dingen om te doen!”

    1. Ja het is niet mijn favoriete stad maar wat betreft geschiedenis is deze stad wel erg interessant! Haha ja boekenwinkels zijn altijd leuk om op reis te bezoeken <3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *