[:nl]Wat te doen in Boekarest? De leukste dingen om te doen! [:en] What to do in Bucharest? Cool things to do in a boring looking city [:]

[:nl] Eerlijk is eerlijk: Boekarest was in het begin niet mijn stad. Er zijn ZO veel mooie plekken in Roemenië en dan heb je zo’n hoofdstad. De stad is uitgestrekt, het verkeer is een gekkenhuis en het is chaos op straat. Plassende mensen op straathoeken en zwervers graaiend in prullenbakken zijn eerder regel dan uitzondering. En op een paar mooie gebouwen na is het in mijn ogen geen prachtige stad. Door mijn werk bracht ik toch wat dagen door in Boekarest en ontdekte ik dat de schoonheid van de stad niet in het uiterlijk zit. Het zit in de verhalen. Dus bij deze: 7x wat te doen in Boekarest in Roemenië!

Wat te doen in Boekarest?

1. Stravropoleos Monastery

Het meest fotogenieke gebouw in Boekarest is toch wel Stravropoleos Monastery. Dit klooster vind je in het centrum van de stad. Dit klooster werd in de achttiende eeuw gebouwd door een Griekse monnik. De kerk stond eerder op een andere plek. Halverwege de twintigste eeuw werden verschillende kerken afgebroken in opdracht van de communistische leider Nicolae Ceaușescu. Deze kerk werd echter gered door het bouwwerk in z’n geheel naar een andere locatie – de huidige locatie – te verplaatsen. Daarnaast heeft Stravropoleos Monastery ook de grote brand in Boekarest in 1847 overleefd.

Het is dus best bijzonder dat dit gebouw vandaag de dag nog te bewonderen is. De muren en plafonds van de kerk zijn prachtig beschilderd en de binnenplaats is een oase van rust. Ook bijzonder is dat je hier nonnen tegen het lijf loopt die hier leven.

Kosten: gratis

Adres: Strada Stravropoleos 4

Stravropoleos-klooster-met-planten
Stravropoleos-klooster-details-muur
Beschilderd-plafond-Stravropoleos-Monastery
Stravropoleos-klooster-doorkijk-door-bladeren
Stravropoleos-klooster-binnenplaats

2. Carturesti Carusel

Als boekenliefhebber moest ik wel even bij Carturesti Carusel naar binnen lopen. In dit mooie gebouw vind je meerdere verdiepingen met boeken en schrijfspullen. Er schijnen meer dan tienduizend boeken te zijn! Je vindt hier niet alleen Roemeense boeken, maar ook een grote collectie Engelstalige boeken. Op de bovenste verdieping vind je een bistro, als je je met een nieuw boek rustig wilt terugtrekken.

Kosten: gratis, tenzij je iets koopt natuurlijk

Adres: Strada Lipscani 55

Boekenwinkel-Carturesti-Carusel-Boekarest

Lees ook: leukste hostels in Boekarest in Roemenië (+1 afknapper!)

3. Oudste park van de stad: het Cișmigiupark

Het oudste park van de stad is het Cișmigiupark, ten noordwesten van de oude stad. Het is een heerlijke plek om rond te wandelen of te hardlopen. Met name in het weekend komen veel mensen naar dit park. Dit is het enige park waar je niet alleen bankjes hebt, maar ook 1-persoonsstoelen. En zelfs de prullenbakken in het park zien er hier schattig uit. Oude mensen komen hier graag om over politiek te discussiëren.

Kosten: gratis

Adres: Bulevardul Regina Elisabeta. Het park heeft verschillende ingangen.

Cișmigiupark-brug-met-reflectie-in-water
Cișmigiupark-oude-vrouwtjes-wandelend
Cișmigiupark-man-speelt-viool-close-up
Cișmigiupark-eenpersoons-stoeltjes-met-mensen-op-achtergrond
Cișmigiupark-schattig-bruggetje-over-water

4. Communist Tour met Open Doors Travel

Ik vertelde in de inleiding al dat Boekarest niet zo’n mooie stad is. Als je rondwandelt kom je veel vervallen en lelijke Sovjet-gebouwen tegen. Maar het wordt een stuk interessanter als je de verhalen achter die vervallen glorie hoort. Op uitnodiging van Open Doors Travel ging ik mee met hun Communist Tour. Ik merkte tijdens mijn verblijf in Roemenië dat niet iedereen het gemakkelijk vindt om over de communistische tijd te praten. Het communisme duurde 40 jaar in Roemenië. Sommige mensen hebben nostalgische gevoelens aan die tijd. Andere mensen herinneren zich de lange rijen voor de supermarkt – met de kans dat er alsnog niet genoeg eten was en je dus met lege handen naar huis ging.

Tijdens het communistische Roemenië werden mensen opgepakt om de gekste redenen. Maakte je een grapje in je eigen huis over Nicolae Ceaușescu? Dan bestond er een kans dat er een spion binnen je familie was en je binnen de korte keren werd opgepakt. Onze gids vertelt dat haar moeder tegenwoordig nog steeds zachter praat als ze hoort dat de buren thuis zijn, omdat ze mogelijk haar gesprekken in het appartement kunnen afluisteren. Ik snap dus heel goed dat met name de oudere generatie nog steeds een beetje paranoïde is door die periode.

Tijdens de tour loop je langs gebouwen die met het communistische Roemenië te maken hebben. Tijdens een wandeling zou ik er zo voorbijlopen; de meeste gebouwen zijn lelijk en vervallen. Maar wanneer je de verhalen en de geschiedenis van de bouwwerken hoort wordt het ineens interessant. Onze gids had bovendien veel beeldmateriaal bij zodat je echt het verschil tussen vroeger en nu kunt zien. Echt een aanrader om meer te weten te komen over de communistische tijd in Roemenië! De tour duurt ongeveer 3 uur.

Kosten: €18 euro (85 lei).

Adres: de tour start vanaf Piata Unirii en eindigt bij Piata Revolutiei

Boulevard-naar-Parlementspaleis-Boekarest
Verplaatste-kerk-op-binnenplein-Boekarest
Parlementspaleis-van-zijkant-Boekarest
Vervallen-gebouw-tijdens-Communist-Tour-Boekarest
Monument-victims-revolution-Boekarest
Historische-foto-met-Ceaușescu-balkon-op-achtergrond

5. Parlementspaleis

Na het Pentagon is het Parlementspaleis in Boekarest het grootste overheidsgebouw ter wereld. Als je voor het gebouw staat lijkt het al groot, maar als je eromheen loopt zie je pas HOE GROOT het is. Je hebt 1 uur nodig om volledig rondom het gebouw te lopen! Bovendien zie je niet het hele gebouw: ook onder de grond zijn er nog meerdere verdiepingen die bij het Parlementspaleis horen, tot bunkers toe.

Het Parlementspaleis werd gebouwd in opdracht van de communistische leider Nicolae Ceaușescu. Hij heeft het paleis zelf nooit gezien: toen hij op 25 december 1989 werd geëxecuteerd was het nog niet af. En nog steeds zijn er delen van het bouwwerk die afgerond moeten worden. Maar het bouwwerk is inmiddels wel in gebruik én open voor bezoekers. Wel is het belangrijk om van tevoren te reserveren. Je mag namelijk alleen met een gids naar binnen dus die moeten wel beschikbaar zijn. Reserveren kan via de website van het Parlementspaleis of je kunt in jouw accommodatie vragen of ze willen bellen. Geen zin of tijd om te reserveren? Je kunt het erop gokken en bij de entree vragen of ze nog kaarten aan de deur verkopen. Soms heb je geluk. Het Parlementspaleis is iedere dag geopend, ook op maandag.

Kosten: 40 lei (€8,50 euro) voor de standaard tour, 45 lei voor de standaard + underground tour.

Adres: Strada Izvor 2-4

Parlementspaleis-van-voren-Boekarest
Parlementspaleis-van-zijkant-closeup

6. Casa Ceaușescu, het voormalige huis van een dictator

Casa Ceaușescu is het voormalige huis van de dictator Nicolae Ceaușescu. Samen met zijn vrouw heerste hij over het communistische Roemenië, van 1965 tot 1989. Op 25 december 1989 werden zij geëxecuteerd. Dit was de laatste doodstraf die werd uitgevoerd in Roemenië. Voordat je zijn huis bezoekt is het de moeite waard om je in de geschiedenis te verdiepen. Ik vond de Communist Tour hiervoor een goede optie, maar anders moet je maar even deze animatievideo over de geschiedenis van Roemenië bekijken (vanaf minuut 44 gaat het over het communistische Roemenië):

Als je moet kiezen tussen een bezoek aan het Parlementspaleis en Casa Ceaușescu zou ik voor het huis gaan. Het is echt bizar om te zien hoe luxueus deze familie leefde terwijl het volk verging van de honger. Terwijl iedere familie werd gekort op simpele zaken zoals brood en eieren leefde deze familie op z’n best. Gouden badkamers, rijkelijk gedecoreerde kamers, een binnentuin voor de wintertijd en een binnenzwembad. Wel weer gaaf: wie wist dat Ceaușescu van sterrenbeelden hield? Bij het zwembad vind je een prachtig mozaïek met alle sterrenbeelden.

Het huis van Ceaușescu is iedere maandag gesloten (zoals veel bezienswaardigheden in Roemenië). Zorg ervoor dat je jouw reservering op tijd maakt via de website; minstens 24 uur van tevoren. Je kunt zowel met kaart als contant geld betalen bij aankomst.

Kosten: 50 lei voor volwassenen (€10,50 euro)

Adres: Bulevardul Primaverii 50

Casa-Ceaușescu-schoenen-hoes
Casa-Ceaușescu-roze-badkamer
Casa-Ceaușescu-mooie-Chineze-vaas
Casa-Ceaușescu-schaakbord
Casa-Ceaușescu-versiering-op-stoelen
Casa-Ceaușescu-bed-met-pyjamas
Casa-Ceaușescu-kledingkast-Elena
Casa-Ceaușescu-gouden-badkamer-met-tafel-en-stoeltjes
Casa-Ceaușescu-binnentuin-in-wintertijd
Casa-Ceaușescu-indoor-pool
pauw-van-Ceaușescu-in-tuin

7. Relaxen bij heerlijk wellnesscentrum: Therme Spa

Therme Spa is een van de mooiste spa’s waar ik tot nu toe ben geweest. Het is hartstikke schoon en ziet er prachtig uit. Het is een groot complex buiten het centrum, niet ver van het internationale vliegveld vandaan. Je kunt een beetje overweldigd raken als je binnenkomt, dus het is verstandig om van tevoren wat research te doen. Zo zijn er iedere dag veel activiteiten. Ik was hier op een woensdagavond en tot een uur of 9 was het nog behoorlijk druk. Dus ik kan me voorstellen dat het in het weekend nog drukker kan zijn.

Er zijn maar liefst 3 verschillende centra. The Galaxy is vooral leuk voor kinderen met alle zwembaden en glijbanen. Dit is ook de enige plek waar kinderen onder 16 jaar naar binnen mogen. The Palm is met verschillende zwembaden, speciale baden en jacuzzi’s een perfecte plek voor waterliefhebbers. Binnen vind je zelfs een zwembadbar tussen de palmbomen! En er is een sauna in the Palm genaamd Rainforest. De hydromassage (12 lei voor 15 minuten) is ook aan te raden. Als je voor verschillende sauna’s wilt gaan is Elysium de beste keuze.

Kosten: de prijzen zitten een beetje ingewikkeld in elkaar, dus kijk van tevoren op de website. Er zijn bijvoorbeeld speciale avond-aanbiedingen, maar in het weekend of in de vakanties betaal je weer meer. De goedkoopste is The Galaxy, dan The Palm en dan Elysium. Ik betaalde 49 lei voor The Palm (op een woensdagavond).

Extra tips voor een bezoek aan Therme Spa

Houd er rekening mee dat je verplicht slippers bij moet hebben. Deze kun je anders daar kopen voor 20 lei. Ook een handdoek is hier te huur (19 lei).

Er gaat een gratis Therme Bus van Boekarest (Piata Romana) naar het wellnesscentrum toe. Bekijk online de vertrektijden (al kunnen ze soms 5-10 minuten later zijn vanwege het verkeer).

Je kunt een ticket voor 1 ruimte kopen en als je eenmaal binnen bent naar een andere ruimte gaan. Je betaalt dan naderhand extra als je het bandje inlevert. Op die manier kun je bijvoorbeeld The Palm met Elysium combineren.

Adres: Calea Bucuresti 1K

Handdoek-met-logo-Therme-Bucuresti
Bandje-voor-Therme-Spa-Boekarest
Fijne-ligbedden-met-palmbomen-Palm-Therme-Spa-Boekarest
Plafond-avond-palm-Therme-Spa

Lees ook: fijnste werkplekken & koffiezaken in Boekarest (voor digital nomads)

Een paar fijne hotspots om te eten als je in Boekarest bent:

1. Maya Fresh: Mexicaanse take away. Prima eten voor goede prijzen. En vegetarische opties, ook erg fijn. Ik had een quesadilla met tofu en bonen voor 17 lei.

2. Bistro Raw Vegan: een van de weinige plekken waar je veganistisch kunt eten in Boekarest. Mijn favorieten zijn de veganistische sushi (25 lei) en de vegetarische sarmale (25 lei). Op de website kun je alvast een idee van het lekkere eten krijgen.

Vegan-sushi-Bistro-Raw-Vegan

3. Hanu’ lui Manuc: een van de bekendste restaurants om typisch Roemeens te eten. Veel goede vleesgerechten, jammer genoeg niet zo veel keuze voor vegetariërs. Vooral een paar salades, soepen en bijgerechten. Je vindt het restaurant aan Piata Unirii; lekker centraal dus.

Lees ook: nachttrein van Boekarest naar Chisinau + VIDEO

Dit waren een paar van mijn favoriete plekken om te bezoeken in Boekarest. Heb jij nog meer tips voor wat te doen in Boekarest? Laat het mij en andere reizigers hieronder in de reacties weten!

Op uitnodiging van Open Doors Travel nam ik deel aan de Communist Tour. Mijn ervaringen en meningen zijn uiteraard die van mijzelf. Meer informatie over samenwerking vind je hier. [:]

[:en]

To be honest: I didn’t like Bucharest in the beginning at all. There are SO many beautiful places in Romania and then you have this capital. The city is big, crowded and chaotic. People peeing on the street corners and homeless people searching for food in the trash bins is more the daily view rather than the exception. And in my opinion there are not that many beautiful buildings in the old city. But because of work I did spend some time in Bucharest and I found out that the beauty of the city is not in the looks or appearance. It’s in the stories of the city. So in this blog I will share what to do in Bucharest, Romania. Only fun and cool stuff of course.

What to do in Bucharest, Romania?

1. Stravropoleos Monastery

The most photogenic building in the old city of Bucharest is Stravropoleos Monastery. This monastery was build in the 18th century by a Greek monk. During the 20th century multiple monasteries in the city center of Bucharest got destroyed by the Nicolae Ceaușescu, the leader of communist Romania. But a couple of churches were saved by some engineers. They found a way to move the entire building from one place to another, without breaking it apart. That’s pretty impressive, right? They moved the Stravropoleos Monastery to its current place.

Besides that the Stravropoleos Monastery survived the big fire in Bucharest in 1847 as well. So it’s quite amazing that this monastery still exists. The walls and the ceiling of the building of the church are painted and also the courtyard is so lovely. There are still nuns living here, so they might pass by during your visit.

Entrance fee: free

Address: Strada Stravropoleos 4

Stravropoleos-klooster-met-planten
Stravropoleos-klooster-details-muur
Beschilderd-plafond-Stravropoleos-Monastery
Stravropoleos-klooster-doorkijk-door-bladeren
Stravropoleos-klooster-binnenplaats

2. Carturesti Carusel

As a book lover I had to visit Carturesti Carusel, the biggest book shop in the old city. It’s located in a beautiful, old building with multiple floors. Here you can find a lot of books, a lot in Romanian language, but also quite some book are written in English. On the top floor you will find a bistro, where you can relax with a new book.

Entrance fee: free

Address: Strada Lipscani 55

Boekenwinkel-Carturesti-Carusel-Boekarest

Also read: best hostels in Bucharest in Romania (+1 really bad choice)

3. Oldest park in the city: Cișmigiupark

The oldest park in the city is Cișmigiupark, northwest of the old city center. It’s a great place to walk around or to run. Especially in the weekend it’s a great place to just watch people. A lot of old people love to come here and discuss politics while soaking up some sun. It’s the only park in the city where there are both benches and 1-persons chairs. It looks quite fun! Best time to go here is in autumn time, when this place is so colorfful.

Entrance fee: free

Address: Bulevardul Regina Elisabeta. The park has multiple entrances.

Cișmigiupark-oude-vrouwtjes-wandelend
Cișmigiupark-brug-met-reflectie-in-water
Cișmigiupark-man-speelt-viool-close-up
Cișmigiupark-eenpersoons-stoeltjes-met-mensen-op-achtergrond
Cișmigiupark-schattig-bruggetje-over-water

4. Communist Tour with Open Doors Travel

I already told in the introduction of this blog that Bucharest is not the most beautiful city. You will see a lot of ugly, dilapidated buildings from the Soviet and communist times. But it gets a lot more interesting if you know the stories behind those buildings. Open Doors Travel invited me to their Communist Tour. I noticed that not many people in Romania like to talk about this subject: communistic times in Romania. Communism lasted for 40 years in Romania, just after World War II. Some people have nostalgic feeling about that time. Maybe in the beginning it was a good concept and everyone had food and a job. But many others remembered the long lines at the supermarket along the years – with the chance that there wasn’t enough food and you would go home emptyhanded.

During communism people in Romania were arrested for the most ridiculous things. Did you make a joke about Nicolae Ceaușescu in your own house? There was a chance that one of the family members was a spy for the communist party and soon you would be arrested. Our guide told us that her mum still whispers when she hears that the neighbours in the next apartment are home again. I do understand that this way of living made especially the older generation super paranoid, even until today.

During the tour you will pass many buildings that you wouldn’t check out during your own walk. They are memories of communism. Faded glory. But the stories behind it are really interesting. Our guide had a lot of photo and footage to show the difference between then and now. I would definitely recommend the tour if you wanna know more about communism in Romania. The tour lasts 3 hours.

Costs: €18 euros (85 lei).

Address: the tour starts at Piata Unirii and ends at Piata Revolutiei

Boulevard-naar-Parlementspaleis-Boekarest
Vervallen-gebouw-tijdens-Communist-Tour-Boekarest
Parlementspaleis-van-zijkant-closeup
Verplaatste-kerk-op-binnenplein-Boekarest
Monument-victims-revolution-Boekarest
Historische-foto-met-Ceaușescu-balkon-op-achtergrond

5. House of Parliament

After the Pentagon in the United States the House of Parliament in Bucharest is the biggest administrative building in the world. If you think the building is big if you stands in front of it: walk around it. Then you will see even better HOW BIG it is. You need already 1 hour to walk around the entire building. Besides that you don’t even see the whole building. Underground there are a bunch of more floors as well, up to the bunkers.

The House of Parliament is build during communism, commissioned by the dictator Nicolae Ceaușescu. He never used the building. Then he was executed on 25th of December 1989 the building wasn’t finished yet. And even nowadays there are still parts that are under construction. But the building is used nowadays and visitors can see it as well. It’s important to make a reservation beforehand. You can only enter with a guide and they have to be available. You can make a reservation via the website or you can ask in your accommodation to call and check. Do you not have time to make a reservation? Then you can always go to the entrance and ask if they still have tickets available for that day. Sometimes you’re lucky. The House of Parliament is open every day, so also on Mondays.

Entrance fee: 40 lei (€8,50 euros) for the standard tour, 45 lei for the standard + underground tour.

Address: Strada Izvor 2-4

Parlementspaleis-van-voren-Boekarest
Parlementspaleis-van-zijkant-Boekarest

6. Casa Ceaușescu, the former house of a dictator

Casa Ceaușescu is the former house of the dictator Nicolae Ceaușescu. Together with his wife he ruled during communism, from 1965 until 1989. On 25th of December 1989 they were executed. This was the last death penalty executed in Romania. Before you visit his former house it’s definitely worth it to learn about the history of communism in Romania. I think the Communist Tour in Bucharest (point 4) is a great option for that. Otherwise it’s good to watch this animation video about the history in Romania (it shows all the history of Romania, but from 44.00 on it tells about communism in Romania).

If you have to choose between visiting the House of Parliament and Casa Ceaușescu I would choose for the house of Ceaușescu. You can’t almost believe how this family lived in luxury while the Romanian people were almost starving because the country run out of food. They had golden bathrooms. The rooms were decorated in such a beautiful and detailed way, all of them. They even had an indoor garden and an indoor pool that looked amazing. Although the guy was a bastard I have to admit: I love the zodiac sign mosaics in the indoor pool. Who knew Ceaușescu liked zodiac signs?

Like many sights Casa Ceaușescu is closed on Mondays. Make sure you make a reservation beforehand, at least 24 hours in advance. You can do this via the website. For your visit you can pay both by cash or card.

Entrance fee: 50 lei for adults (€10,50 euros)

Address: Bulevardul Primaverii 50

Casa-Ceaușescu-schoenen-hoes
Casa-Ceaușescu-roze-badkamer
Casa-Ceaușescu-mooie-Chineze-vaas
Casa-Ceaușescu-bed-met-pyjamas
Casa-Ceaușescu-versiering-op-stoelen
Casa-Ceaușescu-gouden-badkamer-met-tafel-en-stoeltjes
Casa-Ceaușescu-schaakbord
Casa-Ceaușescu-kledingkast-Elena
Casa-Ceaușescu-indoor-pool
pauw-van-Ceaușescu-in-tuin

7. Chilling at the amazing Therme Spa

Therme Spa is one of the best spas I have been so far. It’s really clean and it looks amazing. It’s a big wellness complex outside of the city, near the international airport. You can be a bit overwhelmed once you’re there (I know I was), because it’s so big. So it’s important to do some research beforehand. Every day they organize a lot of activities, so check out the website beforehand to see the schedule. I was there on a Wednesday evening and it was surprisingly busy until 9. So I can imagine it can be even more busy in the weekends or during holidays.

There are 3 different areas in Therme Spa. The Galaxy is with some pools and a lot of slides, so that’s perfect for families. It’s also the only area where kids under 16 years can enter. The Palm is for water lovers with many pools, special baths and jacuzzis. There’s a sauna as well (called Rainforest) and even a pool bar! I also liked the hydromassages a lot (12 lei for 15 minutes). If you love the sauna you should check out Elysium, a great place to relax and detox.

Entrance fee: finding out what you have to pay can be a bit difficult. There are standard prices, but then there are also a lof of exceptions. In the evenings there’s a special discount, but in the weekends and in the holidays you pay more. You can only buy a ticket for one area, but once you’re inside you can pay extra to enter the other areas as well. The cheapest ticket is for The Galaxy, then The Palm and then Elysium. I paid 49 lei for The Palm on a Wednesday evening.

Extra tips for visiting Therme Spa

Keep in mind that slippers are mandatory in the spa. So you either have to bring them yourselves or you can buy them there for 20 lei. You can also rent a towel if you don’t have one.

There’s a free Therme Bus that’s going from Bucharest (Piata Romana) to the wellness center. Check the times online (although sometimes they can be late 5-10 minutes because of traffic).

So you can buy a ticket for only 1 area, but once you’re inside you can scan your wrist band and pay to enter the other areas. You pay everything once you leave and return the wrist band. This way for example you can easily combine The Palm with Elysium.

Address: Calea Bucuresti 1K

Handdoek-met-logo-Therme-Bucuresti
Bandje-voor-Therme-Spa-Boekarest
Fijne-ligbedden-met-palmbomen-Palm-Therme-Spa-Boekarest
Plafond-avond-palm-Therme-Spa

Also read: best co-working spaces & coffee places in Bucharest (for digital nomads)

Some nice hotspots to eat in Bucharest

1. Maya Fresh: Mexican take away. It’s good food for good prices. And they have some vegetarian options as well. I loved their quesadillas with tofu and beans for 17 lei.

2. Bistro Raw Vegan: one of the only places where you can enjoy vegan food in Bucharest. And it’s delicious! My favorites are the vegan sushi (25 lei) and the vegetarian sarmale (25 lei). On the website you can get an idea of what they make.

Vegan-sushi-Bistro-Raw-Vegan

3. Hanu’ lui Manuc: one of the most famous restaurants in Bucharest if you wanna try Romanian food. It’s a lot of meat (and some fish), so there aren’t many choices for vegetarians. But you can have some salads, soups or side dishes as a vegetarian. The restaurant is located at Piata Unirii, a super central location.

Also read: night train from Bucharest to Chisinau + VIDEO

There were my favorite places and tips for what to do in Bucharest, Romania. Do you have more tips? Tell me and other travelers all about it in the comments!

Open Doors Travel invited me to join and review their Communist Tour. Of course my experience and opinions are my own. More information about collaborations you’ll find here. [:]

Reacties via Facebook account

comments