Wat-te-doen-in-Bled-en-omgeving-uitzichtpunt

Wat te doen in Bled en omgeving? Veel tips!

Wie aan Slovenië denkt, denkt aan het Meer van Bled. Dit is een van de meest fotogenieke en toeristische plekken in het land. Wat te doen in Bled als je naar Slovenië gaat? In dit artikel deel ik leuke tips voor Bled en plekken in de omgeving!

Lees ook: voorbereid op reis naar Slovenië – alles wat je moet weten voor vertrek

Wat te doen in Bled en omgeving?

1. Maak een wandeling rondom het Meer van Bled

De meeste mensen gaan niet naar Bled voor het dorp zelf, maar voor het meer waar dit dorp aan ligt: het Meer van Bled. Het meer wordt omringd door groene heuvels en in de verte zie je de hoge bergpieken van Triglav en de bergen op de grens met Oostenrijk en Slovenië. Het eiland in het midden van het eiland maakt het Meer van Bled extra fotogeniek.

De wandeling van 6 kilometer rondom het Meer van Bled is gemakkelijk en kent geen hoogteverschillen. Bovendien zijn het bijna allemaal verharde, goed onderhouden wandelpaden rondom het meer. Het is leuk om het eiland en het meer van verschillende hoeken te zien, dus vergeet je camera niet om die mooie uitzichten vast te leggen!

Kosten: gratis

Wandeling-rondom-meer-van-bled
Uitzicht-eiland-meer-van-bled

2. Vaar met een pletna naar het eiland

Vanaf Bled en een paar andere plekken rondom het meer kun je een boottocht starten. Op die manier zie je het meer en de omgeving ook nog van een andere hoek! De leukste manier om je te verplaatsen is een pletna: een traditionele houten boot die je naar het eiland brengt. Op het eiland vind je de Maria Hemelvaartskerk waar constant bellen worden geluid. Dit doen bezoekers voor extra geluk.

Kosten: boottrip met een pletna is €15 euro voor volwassenen / de trip met de elektrische boot is €12 euro voor volwassenen

Pletna-traditionele-boten-Meer-van-Bled-Slovenie

3. Bezoek het Kasteel van Bled

Aan de rand van Bled torent een gebouw hoog boven de rest uit: het Kasteel van Bled, in het Sloveens Blejski Grad. Dit is het oudste kasteel van Slovenië. Vanaf het hooggelegen kasteel heb je een mooi uitzicht, maar omdat er ook andere mooie uitzichtpunten rondom het Meer van Bled zijn vind ik het de entreeprijs niet echt waard. Maar het kasteel zorgt wel voor mooie plaatjes als je langs de boulevard van Bled en rondom het meer wandelt!

Kosten: €13 euro voor volwassenen

Kasteel-van-Bled-Slovenie
Wandeling-met-uitzicht-op-kasteel-van-bled

4. Klim naar het beste uitzichtpunt over het Meer van Bled: Velika Osojnica

Aan de westkant van het Meer van Bled vind je een heuvel met 2 uitzichtpunten: Velika Osojnica op 756 meter hoogte en Mala Osojnica op zo’n 650 meter hoogte. Je moet af en toe een beetje klimmen en klauteren en ik vond het prima te doen, maar ik hoorde van andere mensen dat ze het toch wel een lastig wandelpad vonden. Bij Velika Osojnica bleef ik een uur lang van het uitzicht genieten en kwam ik welgeteld 3 andere mensen tegen.

Wanneer je omhoog wandelt kun je ook altijd stoppen bij het eerste uitzichtpunt, Mala Osojnica. Vanaf hier heb je ook nog steeds een geweldig uitzicht op het meer en de omgeving.

Kosten: gratis

Trap-naar-uitzichtpunt-Bled
Uitzichtpunt-over-meer-van-Bled-en-omgeving

5. Adventure park & rodelbaan op Straza Bled

Straza is een heuvel net buiten het centrum van Bled. Vanaf de oostelijke kant van het meer heb je uitzicht op deze heuvel. Bij de voet van de heuvel vind je een parkeerplaats en een lift die mensen omhoog brengt. Al kun je ook via de wandelroute omhoog lopen in 30 minuten.

Op de top van Straza vind je een adventure park met een zipline- en klimparcours door de bossen. Daarnaast is er een rodelbaan (tobogganing) die je binnen een paar minuten weer naar beneden brengt. In de winter kun je hier ook wintersporten. Het stelt met 1 piste natuurlijk niet zo veel voor, maar het is beter dan niets.

Een extra tip op Straza is het uitzichtpunt over het Meer van Bled. Op Google Maps heet dit uitzichtpunt Sunset View Straza. Geen gekke naam, want dit is de beste plek om de zonsondergang in Bled te zien. Al is het uitzicht overdag ook niet verkeerd.

Kosten: uitzichtpunt is gratis te bezoeken / rodelbaan inclusief lift is €8 euro voor volwassenen en €4 euro zonder lift / adventure park is €22 euro voor volwassenen

Straza-rodelbaan-Bled
Uitzicht-op-eiland-meer-van-Bled-Slovenie
Ziplining-Bled-Stara-Adventure-Park

6. Wandel door de prachtige Vintgarkloof (ten noorden van Bled)

Een van mijn favoriete plekken in Slovenië is absoluut de Vintgarkloof, een paar kilometer ten noorden van Bled. De rivier Radovna stroomt door deze kloof en zorgt voor prachtige uitzichten. Via een wandelpad van 1,6 kilometer loop je van de entree naar de Šum Waterval, terwijl je deze rivier volgt. Het water is onwijs helder en heeft bijzondere kleuren. Gecombineerd met de hoge rotswanden zorgt dat voor mooie plaatjes.

Je eindigt de wandeling bij de Šum Waterval, waar ook een restaurant zit. De wandeling door de Vintgarkloof is een point-to-point-wandeling. Je eindigt dus NIET bij de parkeerplaats. Vanaf dit punt heb je meerdere opties. Je wandelt via een andere route terug naar de parkeerplaats (als je met de auto bent) of je wandelt via het dorp Zasip terug naar Bled in 1 uurtje.

Kosten: €10 euro voor volwassenen / parkeren is €5 euro voor 4 uur

Lees ook: inspiratie voor een roadtrip in Slovenië (7 dagen)

Radovna-rivier-Vintgarkloof-Slovenie
Radovna-rivier-Vintgarkloof-Slovenie
Radovna-rivier-Vintgarkloof-Slovenie
Sum-waterval-Vintgarkloof-Slovenie
Zasip-op-weg-van-Vintgarkloof-naar-Bled

7. Bezoek de grote broer: het Meer van Bohinj (ten westen van Bled)

Het Meer van Bohinj is minder bekend, maar ik vond het eigenlijk nog een mooiere plek dan het Meer van Bled. Dit meer is ooit ontstaan door een gletsjer en ligt aan de voet van het Triglav Nationaal Park. Hier kun je prachtige bergwandelingen maken. Als je op zoek bent naar een rustigere plek om aan het water te genieten is het Meer van Bohinj dé plek. Je kunt hier in de zomermaanden zwemmen, kajakken, varen en SUP’pen.

Kosten: gratis

Meer-van-Bohinj-Slovenie
Meer-van-Bohinj-Slovenie
Jessica-Meer-van-Bohinj-Slovenie
Uitzicht-op-Meer-van-Bohinj-Slovenie

8. Bewonder de Savica Waterval (bij Meer van Bohinj)

Aan de westelijke zijde van het Meer van Bohinj vind je de Savica Waterval. Deze waterval ligt in het Triglav Nationaal Park. Je kunt ervoor kiezen om de auto op de parkeerplaats te zetten en vanaf hier de 500 trappen omhoog te nemen. Je kunt ook in Ulcanc parkeren (gratis), aan de westelijke kant van het Meer van Bohinj, en dan naar de parkeerplaats van de waterval wandelen.

Kosten: entree voor volwassenen is €3 euro

Bron-Savica-waterval-Slovenie
Rivier-Triglav-Nationaal-Park-Slovenie
Rivier-Triglav-Nationaal-Park-Slovenie

9. Wandelen in de bergen van Triglav Nationaal Park

Het hoogtepunt van Slovenië vond ik toch wel de bergen van Triglav Nationaal Park. Dit is het enige nationale park van Slovenië en is onderdeel van de Julische Alpen. Ruige bergtoppen, steile rotswanden en ontelbaar veel kraakheldere bergmeren. Heerlijk!

Er zijn ontzettend veel wandelroutes in Triglav Nationaal Park, dus als wandelaar kun je je hier volledig uitleven. Houd er wel rekening mee dat de bergtoppen boven de 2000 meter het merendeel van het jaar besneeuwd zijn. In de zomermaanden is het zeker de moeite waard om naar de Triglav Peak (2.864 meter) te klimmen. Onderweg kun je wilde dieren tegenkomen zoals steenbokken (prachtige beestjes), lynxen (ik zag de afdrukken in de sneeuw) en zelfs beren (die heb ik gelukkig niet gezien).

Kosten: gratis

7-Lakes-Valley-Triglav-Slovenie
Steenbokken-sneeuw-Triglav-Slovenie
Jessica-sneeuw-Triglav-Slovenie
Sneeuw-wandelschoenen-Triglav-bled-en-omgeving
Zonsondergang-bergen-Triglav-Slovenie
Bergmeer-Triglav-Slovenie
Planina-Triglav-Slovenie
Bergen-Triglav-Slovenie

10. Proef de Bled Cake (of een andere heerlijke cake)

Wat te doen in Bled? Voor liefhebbers van zoetigheid mag de Bled Cake proeven niet ontbreken. Wat mij betreft is het iets te veel slagroom (waar ik niet zo van houd), maar ik hoorde veel enthousiaste reacties van andere mensen.

Bij diverse bakkerijen en restaurants kun je de Bled Cake bestellen. Een van de leukere maar ook duurdere plekken is Park Restaurant, aan de boulevard in Bled. Een andere plek waar je de Bled Cake kunt kopen is Confectionery Zima. Daarnaast wil ik ook Emazing Cake Shop vermelden. Ze verkopen weliswaar geen Bled Cake, maar ze maken wel heerlijke dingen!

Kosten: €2,50 – €3,50 euro, afhankelijk van waar je de Bled Cake koopt

Meer-van-Bled-met-Kasteel
Kerk-wat-te-doen-in-Bled-en-omgeving

Overnachten in Bled en omgeving

Zelf overnachtte ik in 1A Adventure Hostel in Lesce, een paar kilometer ten oosten van Bled. Ik vond dit een van de fijnste guesthouses in Slovenië! Het was een goede combinatie van rust en gezelligheid met andere reizigers, het personeel is super vriendelijk en binnen een paar minuten sta je bij het trein- en busstation. De WiFi is bovendien snel (belangrijk als je werk wilt afronden) en voor €2 euro heb je een ontbijtje. Tot slot kun je jouw bagage hier een paar dagen gratis opbergen, als je bijvoorbeeld een meerdaagse bergwandeling in Triglav wilt maken.

Je kunt vanaf hier in zo’n 45 minuten naar Bled wandelen. De bus van Lesce naar Bled is €1,30 euro (contant betalen).

Wil je liever in Bled overnachten? Dan zijn Rudi Hiti’s Guesthouses (budget) en Old Bled House (meer luxe) in Bled aanraders. Ga je liever naar een camping? Dan kun je bij River Camping Bled zowel jouw eigen tent opzetten als een huisje huren.

Booking.com

Lees ook: de 10 mooiste plekken in Slovenië die je wilt bezoeken

Wat te doen in Bled en omgeving? Ik hoop dat je inmiddels wat inspiratie hebt en antwoorden op die vraag! Ik wens je alvast veel plezier met jouw reis naar Slovenië en laat het gerust weten als je nog vragen hebt via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *