De mooiste uitzichten in Salzburg

Salzburg is een fijne bestemming voor een stedentrip. De Oostenrijkse stad is namelijk niet heel groot, waardoor je veel bezienswaardigheden in 2 dagen kunt zien en bijna alles op wandelafstand van elkaar vandaan ligt. Salzburg staat vol met barokke gebouwen en is omringd door verschillende bergen. En eerlijk is eerlijk: een wandeling door de binnenstad is leuk, maar de mooiste uitzichten heb je toch van bovenaf. Vandaag deel ik een stadswandeling langs de mooiste uitzichten in Salzburg!

 

Uitkijkpunten-Salzburg

De mooiste uitzichten in Salzburg via een stadswandeling

1. Hettwer Bastei op de Kapuzinerberg

Als je bij de brug Staatsbrücke staat loop je over het plein Platzl en sla je rechtsaf de Steingasse in. Aan de linkerkant zie je vervolgens een trap die naar boven slingert, de Imbergstiege. Hoewel het een kort stuk is is het een stevige klim. Aan het einde van de trap vind je aan de rechterkant het eerste uitzichtpunt: de Hettwer Bastei. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de gekleurde huizen aan de rivierkade en het kasteel Hohensalzburg.

Uitkijkpunten-Salzburg

2. Stadtaussicht op de Kapuzinerberg

De Hettwer Bastei is slechts het begin van een wandeling op de Kapuzinerberg. Als je nog verder doorloopt richting Franziskischlössl kom je na ongeveer 20 minuten aan de rechterkant nog een uitzichtpunt tegen: Stadtaussicht. Dit is wat mij betreft een van de beste plekken om van de uitzichten in Salzburg te genieten. Als je nog een stukje doorloopt kun je vervolgens bij het Franziskischlössl wat drinken en de voeten wat rust gunnen, voordat je weer naar beneden loopt. Houd er wel rekening mee dat deze plek in de winter is gesloten.

Uitkijkpunten-Salzburg
Uitkijkpunten-Salzburg

3. Langs de Salzach rivierkade

Dwars door Salzburg loopt de rivier de Salzach, die de stad in tweeën splitst. De Kapuzinerberg ligt in het noordoostelijke deel van de stad, de oude binnenstad van Salzburg in het zuidwestelijke deel. De twee stadsdelen worden door verschillende bruggen met elkaar verbonden. Wie van de Staatsbrücke naar de Mozartsteg loopt kan van het uitzicht vanaf beide kanten genieten.

Extra tip! Zin in koffie? Dan is Kaffee-Alchemie een aanrader. Een zeer klein koffietentje met slechts een paar zitplaatsen en heerlijke koffie. De beste plek is voor het raam, waar je uitzicht hebt op de andere kant van de rivier en de Kapuzinerberg. Houd er rekening mee dat je bij Kaffee-Alchemie alleen met contant geld kunt betalen en dus niet kunt pinnen.

Lees ook: wintersport in Alpbachtal in Oostenrijk + VIDEO

Uitkijkpunten-Salzburg

4. Beroemd vrouwenklooster: Stift Nonnberg

Stift Nonnberg is een vrouwenklooster in Salzburg en waarschijnlijk het meest bekend als een van de filmlocaties van de film The Sound of Music. Vanaf de Kajetanerkirche loop je over de Kaigasse totdat je aan de linkerkant een weg met trappen ziet: de Nonnbergstiege. Je kunt de kerk en de begraafplaats gratis bezoeken. Daarnaast heb je vanaf de zuidelijke zijde een prachtig uitzicht over het zuidelijke deel van Salzburg en de St. Erhardkirche. Wie zeer vroeg in de ochtend komt (rond 6.30 uur) kan de nonnen horen zingen.

Uitkijkpunten-Salzburg

5. Op de weg van Stift Nonnberg naar Festung Hohensalzburg

Via Stift Nonnberg kun je gemakkelijk via de weg Festungsgasse naar Festung Hohensalzburg lopen: hét meest iconische gebouw van Salzburg. Je loopt hier ongeveer op ooghoogte met de hogere gebouwen in de binnenstad, waaronder de Dom.

Lees ook: 22x wat te doen in Wenen: de leukste tips!

Uitkijkpunten-Salzburg

6. Een van de grootste kastelen van Europa: Festung Hohensalzburg

Dit kasteel is een van de grootste Middeleeuwse kastelen in Europa. Een toegangsticket geeft niet alleen toegang tot het kasteel, maar ook tot andere musea waaronder het Marionettenmuseum. Festung Hohensalzburg is een van de beste uitzichtpunten voor een panorama over de historische binnenstad en de vele barokke gebouwen en kerken.

Uitkijkpunten-Salzburg
Uitkijkpunten-Salzburg

7. Richterhöhe op de Mönchsberg

Festung Hohensalzburg ligt op de Mönchsberg. Op deze berg heb je nog meer mooie uitzichtpunten. Vanaf het kasteel heb je een mooie wandelroute naar het Wasser.Spiegel – Wassermuseum. Bij dit gebouw vind je een wandelpad dat je naar het uitzichtpunt Richterhöhe brengt. Als je naar links kijkt heb je nog een keer een mooi uitzicht op het kasteel van Salzburg en recht vooruit zie je de indrukwekkende bergketen van Untersberg.

Uitkijkpunten-Salzburg
Uitkijkpunten-Salzburg

8. Stadtalm op de Mönchsberg

Als je vanaf Richterhöhe verder over de Mönchsberg wandelt kom je uiteindelijk een keer uit bij Stadtalm. Bij dit restaurant kun je lekkere Oostenrijkse gerechten proeven én heb je een mooi uitzicht over de binnenstad en op het kasteel. Vanaf Stadtalm kun je gemakkelijk naar beneden lopen, waarna je zo bij de Dom staat.

Uitkijkpunten-Salzburg

Hoe kom je in Salzburg in Oostenrijk?

Het vliegveld van Salzburg, Salzburg W.A. Mozart, ligt slechts een paar kilometer van het stadscentrum vandaan. Een vriend van mij die hier woonde ging vaak zelfs op de fiets naar het vliegveld toe! Ik merkte dat de vluchten naar Salzburg qua prijzen erg variëren: soms zijn deze €20 euro, soms €120. De vluchten naar Salzbug met Transavia zijn over het algemeen betaalbaar. Houd Skyscanner in de gaten voor de goedkoopste prijzen of stel een prijsalarm in voor de data dat jij wilt gaan.

Het vliegveld van Salzburg is erg klein (volgens mij is er maar 1 landingsbaan). Voor de ingang van het vliegveld stoppen bussen (nummer 2 en 10) die je naar het oude stadscentrum of het treinstation brengen. De rit duurt ongeveer 20 minuten en kost €2,10 euro. Houd er rekening mee dat je in de bus niet met contant geld kunt betalen (dat is althans mijn ervaring. Ik moest eerst geld gaan pinnen en daardoor de volgende bus pakken).

Ben je wel eens in deze stad geweest en ken jij nog meer plekken met mooie uitzichten in Salzburg? Of heb je nog andere tips voor deze stad? Laat het mij en andere reizigers hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments