Israël-kosten

Rondreis in Israël (& Jordanië en Palestina)

Wil jij een rondreis in Israël maken? Israël wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Het is minder dan 5 uur vliegen. Je hebt de zon en het strand. Qua geschiedenis en cultuur is er ook genoeg te ontdekken. Israël is een van de enige landen waar je kunt drijven in de Dode Zee – zolang deze er nog is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het lekkere eten.

Bovendien kun je een rondreis in Israël gemakkelijk combineren met een bezoek aan buurland Jordanië en Palestina (de Westelijke Jordaanoever, niet Gaza). Aangezien ik meer dan een jaar in Israël heb gewoond en er nog regelmatig kom heb ik een paar routes voor rondreizen in Israël voor jullie samengesteld.

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Rondreis in Israël voor 5 dagen

Dag 1 en 2 in Tel Aviv

Ik zou de rondreis starten in Tel Aviv. Breng wat uurtjes op het strand door, ontdek de kleurrijke street art in Florentin en rondom de HaCarmel Markt, wandel door het fotogenieke Jaffa en geniet vooral héél veel van het lekkere eten. Wist je dat Tel Aviv een van de beste plekken ter wereld is voor vegetariërs en veganisten? In deze blog vind je héél veel tips voor wat je allemaal in Tel Aviv kunt zien en doen.

Lees ook: zéér uitgebreide reisgids – tips voor een stedentrip Tel Aviv in Israël

Tel-Aviv-stedentrip

Dag 3 in Jeruzalem

Vanaf Tel Aviv kun je gemakkelijk de bus naar Jeruzalem nemen. De steden liggen op slechts één uur reizen van elkaar vandaan. Lekker makkelijk te combineren dus tijdens een rondreis in Israël. Bussen rijden bovendien regelmatig, dus je hoeft eigenlijk nooit langer dan een kwartier te wachten. Wanneer je in Jeruzalem arriveert kun je na het inchecken bij jouw accommodatie gelijk op ontdekkingstocht. De Oude Stad van Jeruzalem is slechts één vierkante kilometer, maar je kunt je hier de hele dag vermaken. Breng een bezoek aan de Heilig Grafkerk in de Christelijke wijk en kaasliefhebbers gaan naar de Arabische wijk om kanafeh te proeven. Een van de hoogtepunten is een bezoek aan de Klaagmuur. ’s Avonds kun je een hapje eten op de gezellige Mahane Yehuda Markt.

Lees ook: wat te doen in Jeruzalem en omgeving? 38 tips!

Jeruzalem

Dag 4 bij Masada, Dode Zee en Ein Gedi

Deze dag sta je zeer vroeg op om de zonsopkomst vanaf Masada te zien. Maar geloof me: het is de moeite waard. Hierna kun je nog wandelen in het natuurpark Ein Gedi en dobberen in de Dode Zee. Als je liever wat later wilt opstaan kun je ook overdag naar Masada gaan, al vind ik dit minder indrukwekkend dan in de ochtend.

Lees ook: Israël – tips om de Dode Zee + omgeving te bezoeken

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek

Dag 5 in Jeruzalem / Bethlehem / tour door de Westelijke Jordaanoever (Palestina)

Je kunt deze laatste dag gebruiken om meer van Jeruzalem te ontdekken. Sta vroeg op om naar de Tempelberg te gaan en de Dome of the Rock – het icoon van de stad – van dichtbij te bewonderen. Of bezoek de ultra-orthodoxe wijk Mea Shearim en het Holocaustmuseum Yad Veshem.

Hoewel je in 5 dagen natuurlijk niet alles kunt zien wat het Midden-Oosten te bieden heeft, zou ik je toch aanraden om een dagje naar Palestijns gebied te gaan. Gaza is een oorlogsgebied en de grenzen zijn niet open voor toeristen. Maar de Westelijke Jordaanoever is dat wel. Wist je dat bijvoorbeeld Bethlehem in dit gebied ligt? Het ligt slechts een paar kilometer van Jeruzalem vandaan, maar je zult merken dat de sfeer hier heel anders is. Bezoek onder meer de muur die de Westelijke Jordaanoever en Israël van elkaar scheidt.

Lees ook: Bethlehem – meer dan de geboorteplaats van Jezus Christus

Bethlehem-Palestina

Het is ook mogelijk om een dagtour door de Westelijke Jordaanoever te maken. Abraham Tours organiseert een tour die je in één dag naar verschillende steden in de Westelijke Jordaanoever brengt. Zo ga je naar de Palestijnse hoofdstad Ramallah en breng je een bezoek aan de Jordaanrivier waar Jezus gedoopt is door Johannes. Ook ga je naar een van de oudste steden ter wereld: Jericho. Om tot slot af te sluiten in Bethlehem. De tour wordt begeleidt door een Palestijnse gids. Een enigszins zware, maar erg interessante dag als je meer over Palestina wilt leren.

Lees ook: 2-in-1 stedentrip in Israël – Tel Aviv en Jeruzalem

Bethlehem-Palestina

Rondreis in Israël voor 10 dagen

Dag 1 tot en met 5 verlopen zoals de eerste reisroute van de rondreis in Israël.

Dag 6. Van Jeruzalem naar Mitzpe Ramon en Eilat

Vanaf Jeruzalem reis je nu naar het zuiden van Israël. Het merendeel van de reis breng je door in de Negev, oftewel de woestijn van Israël. Een leuke tussenstop is Mitzpe Ramon, een dorp aan de rand van een gigantische krater: Makhtesh Ramon. Maar er gaan ook directe bussen naar het zuiden van Israël, naar de stad Eilat. Deze stad ligt aan de Rode Zee en dient vaak als uitvalsbasis om naar Jordanië te gaan. Je kunt een directe bus naar Eilat nemen, zowel vanaf Tel Aviv als vanaf Jeruzalem. Deze bus gaat meerdere keren per dag en kost 70 shekel. De busrit duurt 4,5 – 5 uur. Onderweg stop je 1 of 2 keer om te plassen en wat eten of drinken te kopen.

Deze bus stopt overigens ook bij de halte Rabin Border Crossing/Road 90. Als je hier uitstapt kun je naar de grensovergang tussen Israël en Jordanië lopen. Vanaf Eilat kun je overigens ook een bus naar deze halte nemen. Dus als je eerst nog zin hebt om een dagje te zwemmen en te snorkelen in Eilat past dat prima in je reisschema.

Makhtesh-Ramon-Israel

Dag 7. Grens oversteken naar Jordanië + Wadi Rum

Houd er rekening mee dat de grens oversteken niet binnen 5 minuten gedaan is. Je zult ongetwijfeld ondervraagd worden. Wat heb je in Israël gedaan? Wat ga je in Jordanië doen? Ken je mensen daar? Wanneer je kunt bewijzen wanneer je Jordanië of Israël verlaat – bijvoorbeeld door een vliegticket – maak je het voor jezelf al een stuk gemakkelijker. Bij het verlaten van Israël betaal je 108 shekel exit fee (zo’n €25 euro).

Voor korte bezoeken van bijvoorbeeld 1 dag aan Jordanië wordt een speciale fee gevraagd bij de grensovergang. Wanneer je langer dan 2 dagen in Jordanië blijft hoef je niets te betalen. Anders is het voordeliger om van tevoren een Jordan Pass aan te schaffen. Bij deze pas zitten onder andere jouw visumkosten en de entreeprijzen voor Wadi Rum en Petra inbegrepen.

Lees ook: Jordanië – de magische wereld van Wadi Rum

Als je eenmaal de grens hebt overgestoken heb je twee opties: je neemt een taxi naar Aqaba of naar Wadi Rum. Er gaan namelijk geen bussen van en naar de grensovergang. De taxi van de grens naar Wadi Rum zou ongeveer 30 Jordaanse Dollar moeten kosten. De rit duurt ongeveer 1 uur. Als je vroeg de grens oversteekt kun je de rest van de dag in de prachtige omgeving van Wadi Rum doorbrengen. De zonsondergangen zijn werkelijk prachtig hier! Het is bovendien een aanrader om in de woestijn te overnachten, aangezien je met wat geluk wordt getrakteerd op een prachtige sterrenhemel vol vallende sterren.

De taxi naar Aqaba kost ongeveer 10 Jordaanse Dollar. Dit is een goede optie als je bijvoorbeeld een huurauto in Aqaba wilt ophalen of als je eerst een dagje in Aqaba wilt doorbrengen (zie dag 10).

Overnachten-Jordanië-Wadi-Rum
Jaaroverzicht-2017-Corners-Wadi-Rum

Let op!

Je kunt geen huurauto over de grens tussen Israël en Jordanië meenemen. Deze moet je dus ofwel parkeren bij de grensovergang of alvast inleveren in Jeruzalem/Eilat als je met een huurauto rondreist in Israël.

Dag 8. Wadi Rum en Petra

Als je met het openbaar vervoer reist moet je vroeg in Wadi Rum Village zijn om de bus naar Petra te nemen. Deze vertrekt namelijk rond 9 uur ’s ochtends en rijdt maar 1 keer per dag. De rit duurt ongeveer 2,5 uur. Wanneer je met meerdere mensen bent kan het ook voordelig zijn om een taxi naar Wadi Musa (Petra) te nemen. De prijs zou ongeveer 40 Jordaanse Dollar moeten zijn. De rest van de dag kun je in Petra doorbrengen. Als je veel wilt zien zou ik je zelfs aanraden om een Petra-pas voor 2 dagen te kopen.

Lees ook: Jordanië – 21 dingen die je wilt weten over Petra

Petra-Jordanie

Dag 9. Petra en Aqaba

Ook deze dag kun je nog grotendeels doorbrengen in Petra. Wandel bijvoorbeeld naar het hoger gelegen klooster (The Monastery of Petra) of bezoek Petra in de avond tijdens Petra By Night (niet iedere dag mogelijk). Je kunt er ook voor kiezen om deze dag vroeg terug naar Aqaba te reizen, om ook nog een paar uurtjes aan het strand door te brengen.

Jordanië-wandelingen

Dag 10. Aqaba / Eilat

Eerlijk gezegd zou ik je aanraden om te kijken naar vliegtickets vanaf Aqaba in Jordanië, in plaats van Eilat of Tel Aviv in Israël. De grensovergang terug naar Israël kan met wat pech behoorlijk vermoeiend en tijdrovend zijn. Toen ik de grens overstak van Jordanië naar Israël was ik meer dan 3 uur kwijt. Alleen al aan de grens, nog niet eens met het reizen erbij gerekend. Niet alleen ik werd streng gecontroleerd, maar IEDEREEN werd streng gecontroleerd. Als je vanaf Aqaba terug naar huis vliegt heb je al die ellende niet. Op die manier kun je jouw laatste dag fijn doorbrengen aan het strand, in plaats van stressend aan de grens.

Als je wel vanaf Israël terug moet/wilt vliegen zou ik je aanraden om vanaf Ovda bij Eilat te vliegen. Bus 282 rijdt tussen Eilat en het vliegveld. Deze rit duurt ongeveer 1 uur en kost 21,50 shekel. Scheelt in ieder geval alweer een busrit van 5 uur terug naar het vliegveld van Tel Aviv.

Lees ook: de ervaringen van mijn moeder – een week in Israël

Rondreis in Israël voor 2 weken

Dag 1 tot en met 10 doe je hetzelfde als in de voorgaande reisroutes. Wel kun je er nog een paar extra trips aan toevoegen tijdens een rondreis in Israël van 2 weken.

Extra dag: naar Nablus in de Westelijke Jordaanoever (Palestina)

Een van de leukste plekken om te bezoeken in de Westelijke Jordaanoever vind ik Nablus. De mensen zijn hier uiterst vriendelijk en er heerst een bepaalde sfeer die me beviel. Bovendien zijn de straten van Nablus erg fotogeniek en is er zo veel te zien in de eeuwenoude markt. Jammer genoeg is het vanaf Jeruzalem een stukje reizen naar Nablus, waardoor je hier zeker een volle dag voor moet uittrekken. En als je een nachtje kunt blijven, zeker doen!

Lees ook: Palestina – locals ontmoeten in Nablus en Jenin

Nablus-Jenin

Extra dag: naar Hebron in de Westelijke Jordaanoever (Palestina).

Ik weet niet zeker of ik Hebron zou aanraden voor een eerste bezoek aan Israël. Het is namelijk een van de meest intense plekken in het Midden-Oosten – meer dan Jeruzalem wat mij betreft. Maar het is zeker een bijzondere plek en een stad die je moet bezoeken als je meer van het Israël-Palestinaconflict wilt begrijpen. Je kunt zelfstandig naar Hebron reizen: er gaan bussen vanaf het centrale busstation in Jeruzalem naar de Joodse wijk en vanaf het busstation bij de Damascus Gate naar de Arabische wijk. Maar ik zou je aanraden om met een tour mee te gaan, omdat je dan ook veel meer context krijgt bij alles wat je ziet en wat er gebeurt. Abraham Tours heeft een paar keer per week een tour met een Joodse én Arabische gids in Hebron.

Lees ook: Palestina – Hebron, stad van wanhoop en hoop

Hebron-dual-narrative-tour

Extra dag: uitstap naar Haifa en Akko

In het noorden van Israël vind je twee leuke plaatsen om te bezoeken: Haifa en Akko. Haifa is vooral bekend vanwege de prachtige Bahá’i Gardens, oftewel de hangende tuinen van Haifa. En niet ver van Haifa vind je Akko, een havenplaats waar voornamelijk Arabieren wonen. Je vindt er daarom een paar prachtige moskeeën en oude badhuizen. Maar door de aanwezigheid van kruisvaarders vind je in Akko ook een Middeleeuwse citadel. En mijn favoriete plek in Akko zijn de oude stadsmuren. Vanaf deze hoge muren aan het water springen kinderen regelmatig in het water. Heel leuk om te zien! Je kunt Haifa en Akko gemakkelijk vanaf Tel Aviv bereiken met de trein. Daarnaast is het vanaf Nazareth mogelijk om met de bus naar deze steden te gaan.

Noorden-Israel-Haifa
Noorden-Israel-Akko

Extra 3 dagen: naar de Golan Heights in het noorden van Israël

Een van mijn favoriete plekken in Israël is de Golan Heights, oftewel de Golanhoogten. Het is een heuvelachtig gebied met veel riviertjes, watervallen en wijngaarden. Voor natuurliefhebbers is het een heerlijke plek en Golan Heights Hostel in Odem is absoluut een van mijn favoriete hostels. Tenzij je van liften houdt of wat meer tijd hebt zou ik je wel aanraden om hier met een huurauto naartoe te gaan. Het openbaar vervoer werkt hier namelijk iets minder goed dan in de rest van Israël.

Lees ook: wat te doen in Nazareth en het noorden van Israël

Noorden-Israel-Odem
Noorden-Israel-Mount-Arbel

Travel movie: rondreis in Israel

Lees ook: kosten Israël – wat ben je kwijt voor een biertje & een bed? + bespaartips!

Wil jij een reis naar Israël boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

Dit waren slechts een paar voorbeelden voor reisroutes door Israël, gecombineerd met Palestina en Jordanië. Heb je nog vragen of opmerkingen over deze inspiratie voor een rondreis in Israël? Laat het me gerust via een mailtje of hieronder in de reacties weten.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

6 gedachten over “Rondreis in Israël (& Jordanië en Palestina)”

    1. Yes, de laatste keer dat ik er was (in maart) heb ik dat ook gedaan dus ik neem aan dat je die nog steeds kunt gebruiken zolang er minimaal 16 shekel op staat. 😉 Maar anders kun je de buskaartjes ook met cash in de bus betalen.

  1. Hoi Jessica,

    Ik weet niet of fit nog actueel is, maar ik kwam op jouw bericht omdat wij over een een ruime week naar Jordanië en israel hopen te gaan. Mooi om zo te lezen, ik krijg er nog meer zin in!
    Waar we nu alleen tegenaan lopen is de grensovergang van jordanie naar israel. Ik lees verschillende verhalen over de verschillende grensovergangen. Ik begreep eerst dat in het zuiden makkelijker was, maar deze heb jij ook genomen begrijp ik ? En ook veel tijd mee kwijt?

    1. Ja, de grensovergang in het zuiden (van Eilat naar Aqaba) is inderdaad het makkelijkst en die heb ik zelf ook gebruikt om naar Jordanië te gaan vanuit Israël. De grenscontroles zijn heel afwisselend. Soms ben je er binnen 10 minuten doorheen, soms moet je een uur vragen beantwoorden. Het is een beetje afhankelijk van je afkomst/naam/stempels in je paspoort/reisgezelschap/hoe vaak je al in Israël bent geweest/het humeur van de controleurs. ;p Israël staat er wel om bekend dat er soms erg strenge controles zijn, maar ik heb vrijwel nog nooit gehoord dat iemand die voor de eerste keer naar Israël reist niet het land in mocht reizen. Veel plezier gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *