Voorbereid op reis naar Israël: alles wat je moet weten voor vertrek

Voorbereid op reis naar Israël: waar moet je allemaal aan denken voor vertrek? Er zijn een aantal dingen die ik van tevoren al wist, maar ook een aantal dingen waar ik ter plekke pas achter kwam. Ik heb 1 jaar in Israël gewoond en kom hier regelmatig terug. Dus inmiddels weet ik wel een beetje wat je kunt verwachten als je naar Israël vertrekt. Daarom heb ik voor jou verzameld wat je moet weten voor vertrek. Zo ga jij met een veilig gevoel en voorbereid op reis naar Israël!

Lees ook: kosten Israël – wat ben je kwijt voor een biertje en een bed? + bespaartips!

Voorbereid op reis naar Israël: alles wat je moet weten voor vertrek

1. Voor vertrek naar Israël: meer dan alleen wat je in het nieuws ziet

Besef allereerst dat het Israël dat je door de media te zien krijgt géén compleet beeld geeft van het land. Met enkel die beelden en verhalen in mijn achterhoofd zou ik nooit naar Israël zijn gegaan. Maar gelukkig is Israël veel meer dan het geweld en de eindeloze oorlog over grondgebied. Houd dat dus goed in je achterhoofd.

2. Kleding meenemen naar Israël

Wat moet je meenemen naar Israël wat betreft kleding? Dit is natuurlijk afhankelijk van de periode dat je Israël bezoekt. Als je enkel Tel Aviv in de zomer bezoekt heb je genoeg aan zomerkleding (korte broeken, shirts).

Bezoek je Jeruzalem? Dan zou ik ook meer bedekkende kleding meenemen, zodat in ieder geval je schouders en benen bedekt zijn. Je mag namelijk bepaalde plekken zoals de Tempelberg niet bezoeken als je ongepast bent gekleed. En zo voorkom je dat ultra-orthodoxen je raar aanstaren of zich zelfs vervelend gedragen. Ook is het ’s avonds een stuk kouder in Jeruzalem; de stad ligt namelijk een stuk hoger dan Tel Aviv aan zee. Een trui of vest meenemen is dus verstandig. In het najaar en in de winter is het slim om ook een (regen-) jas mee te nemen.

Lees ook: Waarom Israël bezoeken? Ik geef je 11 redenen!

Redenen-Israel-bezoeken

3. Visum voor Israël

Wanneer je op vakantie gaat naar Israël krijg je bij aankomst een toeristenvisum. Je hoeft van tevoren dus geen visum te regelen. Dit visum krijg je voor 90 dagen (3 maanden). Let erop dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn tijdens je bezoek aan Israël. Je krijgt géén stempel in je paspoort, maar een los papiertje dat wordt gescand. Zorg ervoor dat je deze niet kwijtraakt, want deze moet je ook weer tonen als je het land verlaat.

Lees ook: rondreis in Israël (en Palestina & Jordanië) + video

Houd er rekening mee dat de douane van Israël een van de strengste ter wereld is. Iedereen wordt bij aankomst ondervraagd. Vragen zoals “waarom bezoek je Israël?”, “wat is de naam van je vader?” en “wat heb je de afgelopen jaren precies voor werk gedaan?” zijn standaard vragen. Twijfelen ze over iets dan wordt er gerust nog een uur langer doorgevraagd over je leven. Regelmatig worden Facebookaccounts, Whatsappberichten en computers grondig bekeken. Dit kan behoorlijk intimiderend zijn, vooral als je hier niet op bent voorbereid.

Tip om alles soepel te laten verlopen en voorbereid op reis naar Israël te gaan: zorg dat je in ieder geval een reservering voor de eerste nachten en een bewijs van vertrek (een vliegticket) kunt laten zien. Dat maakt de kans op een grondige ondervraging een stuk minder.

4. Wat als ik een Arabisch land heb bezocht en Israël wil bezoeken?

Je zult op internet vaak lezen dat je Israël niet kunt bezoeken met een stempel van Arabische landen zoals Soedan, Iran, Jemen, Libanon of Saoedi-Arabië. Het is niet onmogelijk, maar je gaat ongetwijfeld streng ondervraagd worden over jouw trip naar deze landen. Ik ken verschillende mensen die na een bezoek aan deze landen naar Israël zijn gekomen en uren werden ondervraagd maar uiteindelijk wel Israël mochten bezoeken. Mocht je écht tegen deze ondervragingen opkijken dan kan het verstandig zijn om een nieuw paspoort aan te vragen voordat je naar Israël gaat.

Lees ook: voorbereid op reis naar Jordanië – alles wat je moet weten voor vertrek

Redenen-Israel-bezoeken

5. Geldzaken Israël

In Israël betaal je met de Nieuwe Israëlische shekel, maar iedereen zegt gewoon shekel. Prijzen worden vaak aangegeven met NIS. De koers tijdens mijn verblijf is ongeveer 4 shekel voor €1 euro, maar check van tevoren de meest recente koers. Deze kan namelijk maandelijks nogal schommelen.

Geld pinnen in Israël is niet altijd gemakkelijk. Een normale bankpas werkte eigenlijk nergens, op Leumi Bank na. Bij sommige banken en ATM’s werd ook mijn Mastercard creditcard niet geaccepteerd. Gek genoeg kon ik wel altijd geld pinnen bij de losse automaten die niet bij een bank horen en er enigszins verdacht uitzien. Gelukkig kun je bijna overal (in restaurants en winkels) met een creditcard afrekenen, maar persoonlijk vind ik het fijn om ook wat contant geld bij me te hebben. Wil je voorbereid op reis naar Israël gaan? Neem dan minstens 1 creditcard mee. Deze kun je regelen via jouw bank, maar je kunt ook een prepaid creditcard van N26 nemen. Deze vul je van tevoren aan met geld, zodat het geld direct bij het betalen van de kaart wordt afgeschreven.

In Tel Aviv zijn de prijzen voor eten en slapen iets hoger dan die in Nederland. In Jeruzalem is het ongeveer gelijk. Buiten Tel Aviv en Jeruzalem is alles iets goedkoper. Houd er rekening mee dat met name alcohol idioot duur is in Israël: voor een biertje betaal je al snel €6 euro en voor wijn of cocktails het dubbele.

Lees ook: wat te doen in Nazareth en het noorden van Israël

6. Drinkwater in Israël

Water uit de kraan is drinkbaar in bijna heel Israël en eerlijk gezegd heeft het zelfs een prima smaak. Daarnaast zijn er steeds meer accommodaties die watertaps en watertonnen hebben waar je jouw waterfles kunt bijvullen. Het water in Nazareth, in het noorden van Israël, is ook drinkbaar maar heeft een vreemde nasmaak.

Maandoverzicht-juli-Flaske

7. Stopcontacten in Israël

Je hoeft geen extra reisstekker mee te nemen als je naar Israël gaat. In Israël vind je namelijk de type H stopcontacten. Hier passen zowel de type F stekkers (die worden verkocht in Israël) als de type C stekkers (die wij in Nederland/België kennen) in.

Lees ook: pretty picture time: het oude Jaffa in Tel Aviv, Israël

8. Weekindeling is iets anders: shabbat

De week ziet er in Israël iets anders uit dan dat je waarschijnlijk gewend bent. In Israël begint de week namelijk op zondag. De wekelijkse rustperiode in het Jodendom is van vrijdagavond tot en met zaterdagavond en wordt shabbat genoemd. De meeste mensen zijn vrij op vrijdag en zaterdag en houden vrijdagavond een shabbat diner met familie of vrienden. Karlijn leerde meer over shabbat in Jeruzalem tijdens een tour met Abraham Tours.

Op zaterdag zijn bijna alle winkels en restaurants gesloten, dus houd hier rekening mee. In Tel Aviv blijven enkele winkels op zaterdag open en de AM:PM supermarkt is 24/7 open, maar in steden zoals Jeruzalem zal het wat lastiger zijn om iets te vinden op zaterdag. Restaurants in de Christelijke en Arabische wijk van de oude stad in Jeruzalem zijn vaak wel open.

Ook kun je op zaterdag niet met het openbaar vervoer reizen. Wil je je toch verplaatsen? Dan zul je gebruik moeten maken van taxi’s of gedeelde shuttles (sharuts), die vertrekken wanneer het busje vol is. Overigens is het in Arabische steden waaronder Nazareth weer zoals je thuis gewend bent: weekend op zaterdag en zondag.

Tel-Aviv-Israel-street-art-Florentin

9. Engels vs. Hebreeuws in Israël

Mensen spreken met name in de steden prima Engels, maar houd er rekening mee dat bijna alle informatieborden in het Hebreeuws zijn. Ook in restaurants is het niet overal gebruikelijk om een Engelse menukaart te hebben – met name bij de lokale kleinere restaurants. Normaal gesproken kun je bij vreemde talen nog wel gokken wat er staat, maar aangezien het Hebreeuws een heel ander alfabet heeft is dit onmogelijk. Het kan dus soms zelfs een hele opgave zijn om een restaurant te vinden, omdat je de naam niet kunt herkennen.

Lees ook: de ervaringen van mijn moeder – een week in Israël

10. Israëlische keuken

Je gaat sowieso een paar kilo aankomen in Israël, want het eten is goddelijk (yep, de foodie in mij is inmiddels wakker hoor). De keuken in Israël is een mengelmoes van invloeden van over de hele wereld. Niet zo vreemd, aangezien Joodse mensen van over de hele wereld naar Israël zijn gekomen en hun gerechten in de Israëlische keuken hebben verwerkt.

Een aantal van mijn favoriete Israëlische gerechten:

Hummus. Puree van kikkererwten. Het is lekker, betaalbaar en het is met bijna alles te combineren.

Hummus-Israel

Baba ganoush. Lijkt op hummus, maar dan gemaakt met aubergine. Heerlijk!

Falafel. Gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten. Heaven on earth.

Shakshuka. Gepocheerde eieren en groenten in tomatensaus.

Shakshuka-Israël

Bourekas. Deeghapjes, vaak gevuld met kaas, groenten of vlees. Heerlijk als tussendoortje.

Malabi. Als je van zoetigheid houdt moet je zeker malabi proberen: een zoete pudding gemaakt van (kokos-)melk. Wordt vaak gecombineerd met nootjes en honing of siroop.

Andere dingen die je zeker een keer moet proberen in Israël zijn halva (zeer zoete blokjes gemaakt van suiker en sesamzaad) en sabich (een pitabrood gevuld met eieren, groenten en gefrituurde aubergine).

Lees ook: Israëlisch eten – 17x lekker eten & drinken in Israël

Extra leuk: Israël is het walhalla voor vegetariërs en mensen die vegan eten. Met name in Tel Aviv vind je ontzettend veel restaurants waar je vegetarische en vegan maaltijden kunt bestellen.

Lees ook: duurzaam reizen #3 – reizen als vegetariër + tips!

11. Complex verleden én heden in Israël (of het Midden-Oosten in het algemeen)

Je gaat ongetwijfeld merken dat niet iedereen Israël een leuk land vindt – en het leuk vindt dat jij naar Israël gaat. Ik werd op het begin zelfs een beetje overdonderd door de haatreacties die ik via Instagram kreeg op foto’s die ik in Tel Aviv had gemaakt. Voor deze mensen stond een bezoek aan Israël gelijk aan het ontkennen van Palestina als een staat. Ik kan me voorstellen dat mensen hun redenen hebben om niet naar Israël te reizen, maar dat hoeft niet te betekenen dat je andere mensen daarom met woorden hoeft aan te vallen.

Het is hoe dan ook handig om je voor vertrek in te lezen over de geschiedenis van Israël en het complexe probleem tussen de Palestijnen en de Israëliërs. Houd hier zeker rekening mee bij gesprekken met beide partijen. Begrijp dat dit een onderwerp is waar IEDEREEN een mening over heeft en die graag deelt met de Israëliërs, waardoor zij het onderwerp het liefst vermijden.

Lees ook: 38x wat te doen in Jeruzalem en omgeving + video

Redenen-Israel-bezoeken

12. Geen foto’s van militaire plekken maken

Israël is een erg fotogeniek land, maar zorg ervoor dat je geen militaire plekken of militairen fotografeert. Ik krijg ook regelmatig vragen over drones gebruiken in Israël. Zelf heb ik er geen, dus ik heb er geen persoonlijke ervaring mee. Wel zie ik drones regelmatig op het strand van Tel Aviv en niemand heeft daar problemen ervaren. Maar ik kan me voorstellen dat drones in de woestijn – met name in militaire gebieden – wel voor vervelende situaties kunnen zorgen en dat ze deze eventueel in beslag kunnen nemen.

Lees ook: reisfotografie – 9 tips om met geweldige foto’s thuis te komen

Wil jij een reis naar Israël boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen om voorbereid op reis naar Israël te gaan. Mocht je nog vragen hebben of misschien zelf extra informatie willen delen? Laat het me hieronder weten in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments