[:nl]Dode Zee in Israël: véél tips om de Dode Zee & omgeving te bezoeken[:en]Israel: best tips to visit Dead Sea and the surroundings

[:nl] Voor het eerst gepubliceerd in augustus 2017. Laatste update in december 2019.

Drijven in de Dode Zee staat bij veel mensen op hun bucket list. Een bezoek aan de Dode Zee kan zowel vanuit Israël als vanuit Jordanië. Zelf heb ik meerdere bezoeken aan de Dode Zee in Israël gebracht en in deze blog deel ik graag mijn tips voor een bezoek aan de Dode Zee in Israël met jullie.

Persoonlijk vind ik de Israëlische kant van de Dode Zee prettiger. De stranden zijn schoner, het is gemakkelijker te bereiken met het openbaar vervoer en ik voel me meer op mijn gemak in een bikini in Israël dan in Jordanië.

Lees ook: kosten Israël – wat betaal je voor een biertje en een bed? + bespaartips

Dode Zee en omgeving Israel

1. De Dode Zee in Israël bezoeken

Gewichtloos. Ik voel me als een ruimtevaarder die rondzweeft zonder specifieke richting. Het kost moeite om m’n benen onder water te houden. Ze drijven iedere keer weer omhoog, alsof de zwaartekracht een omgekeerde werking heeft. Ik kijk naar m’n handen: na een half uur is er nog steeds geen rimpel op m’n vingertoppen te bekennen. Naast me begint een jongetje te spetteren en al snel daarna te huilen. Enkele druppels water zijn in z’n ogen gekomen en plezierig is het niet. Ik veeg de spetters van m’n zonnebril af en geniet van het uitzicht op de Jordaanse bergen, die lichtoranje kleuren door de zakkende zon. Op de mensen die zich insmeren met donkergrijze modder om een babyhuidje te krijgen. En op iedereen die zorgeloos ronddrijft in een van de zoutste meren ter wereld, oftewel de Dode Zee.

Waarom naar de Dode Zee in Israël gaan?

1. De Dode Zee is uniek.

De Dode Zee is het laagste meer ter wereld en ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau. Het meer grenst in het oosten aan Jordanië en in het westen aan Israël en de Westelijke Jordaanoever. Door het hoge zoutgehalte in dit meer is het voor planten en dieren niet mogelijk om hier te leven, vandaar de naam Dode Zee.

2. De Dode Zee is goed voor de huid.

In de modder en het water van de Dode Zee zitten mineralen die erg goed zijn voor je huid. Niet alleen wordt de huid zeer zacht, maar het werkt ook bij het genezingsproces van de huid (bijvoorbeeld bij littekens en exceem). Cleopatra ontdekte de Dode Zee als kuuroord en sindsdien komen mensen van over de hele wereld naar de Dode Zee om in het water te drijven en zich in te smeren met modder. Er zijn verschillende spa’s rondom de Dode Zee in Israël te bezoeken, onder meer in Ein Gedi en Ein Bokek.

3. Op een dag zal de Dode Zee verdwijnen.

Door de hitte en de wateronttrekking door Israël en Jordanië is de Dode Zee door de jaren heen aanzienlijk gekrompen. Het is verbazingwekkend om foto’s van 30 jaar geleden van de Dode Zee te zien en in hoeverre het meer inmiddels is veranderd. Ze zijn op zoek naar oplossingen om de Dode Zee te redden, maar het kan zomaar zijn dat dit meer in een aantal jaar is verdwenen. Ga er dus snel heen, nu het nog kan!

Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel

Tips om de Dode Zee in Israël te bezoeken

1. Hitte bestrijden

Het kan met een beetje pech maar liefst 50 graden zijn, maar ook 40 graden is in deze regio normaal. Neem dus genoeg water mee en zorg ervoor dat je voldoende afkoelt en de schaduw opzoekt om een zonnesteek te voorkomen.

2. Duik NIET in het water!

Dit klinkt misschien vrij logisch, maar er zijn altijd een paar mensen die vergeten dat dit water tien keer zo zout is als normaal zeewater. Water in je ogen doet onwijs veel pijn en er zijn zelfs mensen die hierdoor in het ziekenhuis belanden.

3. Houd rekening met het extreem zoute water

Het zout trekt snel in je zwemkleren. Spoel na het ronddobberen in de Dode Zee in Israël dus direct af met water bij een van de douches. Daarnaast is het verstandig om niet je allernieuwste zwemkleding aan te trekken. Door het zout kan het namelijk verkleuren.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi

4. Ga niet met open wondjes het water in én scheer je niet

Hoewel de Dode Zee een helende werking heeft wil je liever niet met open wondjes in het water dobberen. Ieder klein wondje doet onwijs veel pijn. Ik had een minuscule snee in mijn vinger en dat prikte al behoorlijk. Dames, scheer dus je benen niet de dag voordat je naar de Dode Zee gaat.

5. Kijk uit voor gaten in het moddergedeelte

Het is mogelijk om jezelf in te smeren met de modder die vol mineralen zit. Dit gebeurt meestal aan de rand van het strand, waar de meeste modder te vinden is. Pas hier op voor gaten in de grond. Iedereen graaft hier zijn eigen modder uit en het water is hier vrij troebel, waardoor je tijdens het lopen zomaar een meter naar beneden kunt zakken.

Betaalde stranden voor een bezoek aan de Dode Zee in Israël

Er zijn een aantal stranden waar je tegen betaling kunt zwemmen. Bij Kalia Beach in het noordelijke deel van het meer kun je voor 59 shekel (zo’n €15 euro) de hele dag van de Dode Zee in Israël genieten. Je zult hier voornamelijk veel toeristen tegenkomen die tijdens een tour voor 1-2 uur stoppen. Naast Kalia Beach vind je Biankini Beach, waar vooral veel Israëlische families komen. De entreeprijs voor volwassenen voor Biankini Beach is 40 shekel. Meer in de buurt van Masada, richting het zuiden, vind je Neve Midbar Beach. Hier kun je niet alleen in de Dode Zee zwemmen, maar ook in de zoet water zwembaden.

Dode Zee en omgeving Israel

Let op: stop niet zomaar langs de weg bij de Dode Zee!

Het is gevaarlijk om zomaar langs de weg te stoppen en het water in te gaan. Met name in het noorden zijn er steeds meer sink holes door het krimpen van de Dode Zee in Israël. Het gevaar bestaat dat je richting het water loopt en ineens in een gat onder de grond verdwijnt. De afgelopen jaren zijn er zelfs stranden en resorts gesloten vanwege deze sinkholes, waaronder het strand bij Ein Gedi. Ik zou het daarom afraden om zomaar ergens langs de weg te stoppen om te gaan zwemmen. Bovendien is het fijn om het zoute water naderhand af te kunnen afspoelen, want het zoute water trekt snel in je huid. Dat is niet mogelijk als je zomaar langs de weg stopt.

Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Gratis bezoek aan de Dode Zee bij Ein Bokek

Ein Bokek is een van de weinige plekken waar je gratis kunt zwemmen in de Dode Zee in Israël. Je betaalt namelijk geen entreeprijs voor dit strand. Ideaal voor budgetreizigers! Het zandstrand is niet groot, maar prima om de dag door te brengen. Toen wij er aan het einde van de middag waren hadden we ligstoelen en was het vrij rustig in het water. Meer dan 15 mensen waren er niet in het water. Bij het strand van Ein Bokek vind je ook douches en tapplaatsen voor koud drinkwater.

Je mist de modderervaring (de modder is alleen in het noorden van de Dode Zee aanwezig), maar het blijft een bijzondere plek om de Dode Zee te ervaren. Je kunt de modder wel bij een van de winkels kopen: zakjes modder kosten ongeveer 10 shekel, omgerekend €2,50 euro.

Het zoutgehalte in dit meer is nog hoger dan in het noordelijke meer van de Dode Zee. Het zout trekt naar elkaar toe, waardoor er zoutballetjes worden gevormd. Deze liggen op de bodem, dus het kan best pijnlijk zijn om hier in het water te lopen. Het is daarom verstandig om waterschoenen aan te trekken of om zo snel mogelijk in het water te gaan liggen en verder te zwemmen in plaats van te lopen.

Parkeren in Ein Bokek kost 5 shekel per uur of 25 shekel per dag.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek

Eten in Ein Bokek bij de Dode Zee in Israël

Je gaat geen culinaire hoogstandjes vinden in Ein Bokek, want het aanbod is beperkt. Ein Bokek is een kleine, luxueuze badplaats waar de meeste mensen in de hotels eten. Daarnaast vind je enkele restaurants aan de boulevard. Wij aten een gigantische pizza voor 50 shekel (zo’n €12 euro) bij Beefpoint aan de boulevard – prima voor 2 personen. Daarnaast staat er midden in het dorp een gigantische McDonalds voor de liefhebbers (die restaurants zijn zelfs in the middle of nowhere te vinden!). En wie durft kan misschien aanschuiven bij het buffet in een van de restaurants?

Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek

Extra tip: overnachten in Arad

Als je een auto hebt kun je vanuit Ein Bokek ook gemakkelijk naar Arad rijden, een dorp in de bergen. Het is eigenlijk één lange weg die je volgt voor ongeveer een half uur, dus je kunt bijna niet verdwalen. In Arad moet je zeker een bezoek brengen aan Kaparuchka. Een van de beste pizza’s die ik in mijn leven heb gegeten vind je hier: een gigantische gorgonzola en appel pizza!

Zoek je een leuke plek om te overnachten in de buurt van de Dode Zee/Ein Bokek? Dead Sea Adventure Hostel in Arad is een leuke plek om te overnachten, zowel voor backpackers als voor stellen en kleine groepen die rondreizen. Een relaxte sfeer, vriendelijk personeel en kleinschalig. Vanaf hier kun je bovendien ook via de ‘andere kant’ naar Masada. Vanaf het hostel gaan er zelfs gratis tours naartoe, zodat je zelf geen vervoer hoeft te regelen!

Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek

2. Ein Gedi Nature Reserve in Israël

Je zou het misschien niet verwachten, maar aan de rand van de Dode Zee in Israël kun je verschillende watervallen bezoeken in Ein Gedi Nature Reserve. Deze oase is een heerlijke plek om te wandelen en van de prachtige natuur en de rust te genieten. De entree voor Ein Gedi is 28 shekel, oftewel zo’n €7 euro, voor volwassenen.

Er zijn verschillende routes die je kunt lopen. Als je weinig tijd (1-1,5 uur) hebt is het leuk om naar David’s Waterfall te lopen. Deze wandeling is vrij gemakkelijk en de weg is vlak. Mocht je wat meer tijd hebben en Ein Gedi ook vanaf de hoogte willen ervaren, dan is het een aanrader om richting Ein Gedi Spring te wandelen. De klim is vrij pittig maar het uitzicht is zeker de moeite waard. Tot slot zijn er wandelingen van zo’n 7-9 uur naar de hoogste punten in Ein Gedi Nature Reserve, met startpunten bij onder andere Kibbutz Ein Gedi en bij Youth Hostel.

Ein Gedi betekent ‘de Bron van het Geitje’ in het Hebreeuws. Berggeiten zul je dan ook ongetwijfeld tegenkomen tijdens een wandeling. Andere dieren die je misschien zult spotten zijn rotsklipdassen (ik had tot mijn bezoek aan Ein Gedi nog nooit van klipdassen gehoord), wolven en rode vossen. Er schijnen zelfs hyena’s en luipaarden te leven, al is de kans dat je deze tegenkomt erg klein.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel

Overnachten bij Ein Gedi in Israël

Het is mogelijk om bij Ein Gedi te overnachten. Een betaalbare optie is HI Ein Gedi Hostel, voor meer luxe kun je in het Ein Gedi Kibbutz Hotel overnachten.

Lees ook: zéér uitgebreide reisgids – tips voor een stedentrip Tel Aviv in Israël

Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel

Lees ook: 38x wat te doen in Jeruzalem en omgeving + video

3. Masada Nationaal Park in Israël

Masada is een UNESCO-plek met eeuwenoude ruïnes bovenop een berg die uitkijkt over de Dode Zee. Het fort van Masada werd door koning Herodes gebouwd rond het jaar 40 voor Christus en hierna uitgebreid. Het is aan te raden om Masada met een gids te bezoeken of om extra informatie te vragen tijdens een bezoek. Er zijn namelijk weinig informatieborden over hetgeen wat je ziet en anders mis je een hoop interessante verhalen die bij deze ruïnes horen.

Masada tijdens de zonsopkomst

Een van de mooiste plekken in Israël om van een zonsopkomst te genieten en de dag goed te beginnen is bij Masada. De ruïnes van het fort op deze berg langs de Dode Zee bieden prachtige panorama’s. Masada is ook overdag te bezoeken, maar ik zou je zeker aanraden om vroeg op te staan en de zonsopkomst hier te bewonderen.

Wil je van de zonsopkomst bij Masada genieten? Dan moet je er vroeg bij zijn. De poort van Snake Path gaat open om 5.15 uur. De entreeprijs is 28 shekel voor volwassenen, 24 shekel voor studenten. Je hebt hierna ongeveer een uur om naar boven te wandelen voordat de zon verschijnt. De wandeling via Snake Path is slechts 2 kilometer, maar het pad brengt je wel 400 meter omhoog, naar de top van de rots. Door de steile klim en de tijdsdruk is het nog best een pittige wandeling. Je kunt na de zonsopkomst en het bekijken van de ruïnes besluiten om weer naar beneden te wandelen via hetzelfde wandelpad of om te wachten totdat de kabelbaan in werking is.

Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi

Masada overdag bezoeken

Hoewel ik een bezoek aan Masada tijdens de zonsopkomst zou aanraden kun je Masada de hele dag bezoeken. Het wandelpad is echter overdag gesloten, dus dan kun je alleen met de kabelbaan naar boven. De entree inclusief de kabelbaan kost 74 shekel, oftewel zo’n €19 euro, voor een heen- en terugrit.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode Zee en omgeving Israel

Overnachten bij Masada in Israël

Het is mogelijk om bij Masada te overnachten. Onderaan de rots aan de oostelijke kant kun je bijvoorbeeld bij Massada Hostel overnachten. Wie via de stad Arad reist kan Masada ook vanaf de westelijke kant bezoeken en tegen betaling overnachten bij de kampeerplaats. Je kunt hier zelfs een tent inclusief matrassen huren. Zelf overnachtte ik een keer in Arad in het gezellige Dead Sea Adventure Hostel. Vanaf hier regelen ze gratis transport naar de westelijke kant van Masada om bijvoorbeeld de zonsopkomst te zien.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi

Andere bezienswaardigheden bij de Dode Zee in Israël

Een interessante plek met historische waarde die je kunt bezoeken is Qumran. In de grotten in dit nationale park zijn de Dode Zeerollen gevonden, die je in het Israël Museum in Jeruzalem kunt zien. Daarnaast kun je een van de oudste steden ter wereld bezoeken: Jericho. Houd er wel rekening mee dat Jericho in de Westelijke Jordaanoever ligt en je hier dus bijvoorbeeld niet met een huurauto kunt komen.

Lees ook: Pretty Picture Time – Makhtesh Ramon in Israël

Hoe kom ik bij de Dode Zee in Israël?

Als je veel flexibiliteit wilt hebben zou ik je aanraden om een auto te huren. Het is overigens niet erg duur: je huurt een auto voor €25-30 euro per dag. Ik vind Sunnycars een fijn verhuurbedrijf, omdat je je ter plekke geen verrassingen en extra kosten krijgt. Wanneer je de auto in Jeruzalem huurt moet je er rekening mee houden dat bijna alle verhuurbedrijven op vrijdag vroeg sluiten; tussen 12 en 2 uur gaan de meeste kantoren dicht. Zaterdag is het bijna nergens mogelijk om de auto terug te brengen vanwege shabbat. De benzineprijzen zijn ongeveer gelijk aan die van Nederland.

Daarnaast is het ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar bestemmingen rondom de Dode Zee te gaan. De bussen 444 en 486 vanaf Jerusalem Central Bus Station vertrekken een aantal keer per dag naar onder andere Masada en Ein Gedi. De bus doet er vanaf Jeruzalem ongeveer anderhalf uur over om naar Masada en Ein Gedi te rijden. Een enkele busrit is, afhankelijk van waar je uitstapt, zo’n 40 shekel (€10 euro).

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Wil je ook de Dode Zee in Israël bezoeken?

Zowel de Dode Zee als Ein Gedi is wat mij betreft al een daguitstap op zich. Maar mocht je weinig tijd hebben en bovenstaande plekken in 1 dag willen zien dan zou ik je aanraden om met de (Sunrise) Masada, Ein Gedi en Dead Sea tour van Abraham Tours mee te gaan. Hoewel ik werkzaam ben voor dit tourbureau blijft mijn mening dat dit een ideale manier is om zorgeloos en snel van deze prachtige plekken te genieten. Onderstaande video maakte ik in opdracht tijdens een van de tours, enjoy!

Lees ook: rondreis in Israël (& Palestina en Jordanië) + video

Ik vind het hartstikke leuk dat steeds meer mensen dankzij mijn verhalen over en foto’s van Israël een beter beeld van het land krijgen. Bedankt daarvoor, dat is een van de beste complimenten die jullie me kunnen geven. Mocht je nog vragen hebben over de Dode Zee of andere plekken in Israël, let me know!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

[:en]

First published in august 2017. Last update in december 2019.

Visiting Dead Sea is on the travel bucket lists of many people. You can visit Dead Sea only if you visit 2 countries: Jordan and Israel. Personally I think it’s better to visit Dead Sea while you are in Israel. The beaches are easy to reach by public transport and by car. Also the beacher in Israel are cleaner than the ones I saw in Jordan. Besides that I felt more comfortable walking around in my bikini in Israel than in Jordan.

I’ve lived for a while in the Middle East and visited Dead Sea many times, all around the year. In this blog I will tell you everything you want to know for your visit to Dead Sea in Israel.

Dode Zee en omgeving Israel

1. Visiting Dead Sea in Israel

It feels like gravity doesn’t exist. I’m floating around without any effort, like a spacewoman. It is hard to keep my legs under water though. Maybe gravity works the other way around in Dead Sea? It pushes everything up, instead of pulling everything down.. Normally my hands would look like grandma hands if I spend some time in the water. But not in Dead Sea. Not even one wrinkle.

A small kid next to me is splashing around. Not the best idea to do when you’re in Dead Sea. And he realizes that soon enough as well. I’m happy I have my sunglasses with me. Some people are floating around, like me. Others are using Dead Sea mud to get some nice, soft skin. The mountains on the Jordanian side of Dead Sea are breathtaking, especially during the sunset. It’s an experience you definitely wanna put on your travel bucket list.

So why visit Dead Sea in Israel?

1. First of all: this place is unique

Dead Sea is the lowest lake in the world: it’s over 400 meters under sea level. Dead Sea is in the middle of the border between Israel and Jordan, so you can visit this place from both sides. Because the salinity is really high it’s not possible for animals like fish to live in the water. And that’s why they call it Dead Sea.

2. Dead Sea water and mud is good for your skin

The mud and the water of Dead Sea contains a lot of minerals. These minerals are extremely good for your skin. It makes your skin SUPER soft, but it is also amazing when you have skin problems like excema and scars. Queen Cleopatra loved this place and used it as one of her favorite spas. Since she discovered the place people from all over the world come to Dead Sea to float around and use the mud for their skin. This is why you will find several spas around Dead Sea, for example in Ein Gedi and Ein Bokek.

3. Some day, this place will disappear

Because of several reasons (global warming, water extraction by Jordan and Israel) Dead Sea is shrinking. It’s sad to see how Dead Sea looked 30 years ago and how much it shrinked since then. I even saw a big difference between my first visit and my last visit 1,5 years later. They are checking out the options to save Dead Sea, but it’s fair to assume that Dead Sea will vanish in the future. So you should go now, while it’s still possible!

Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel

Best tips to visit Dead Sea in Israel

1. It’s gonna be hot as hell

If you’re unlucky it can be up to 50 degrees during your visit to Dead Sea in Israel. But even 40 degrees is a normal temperature in this area. Unfortunately the water of Dead Sea is not thát refreshing. In summer time it’s even quite warm (it feels like someone peed in it, blugh). Make sure you’ll bring enough water to stay hydrated and chill in the shadow as well. You don’t wanna leave this place with a sunstroke!

2. DON’T dive in the water of Dead Sea

Ever dived in the ocean? The water is quite salty, right? And that’s not amazing for your eyes. Well, remember that Dead Sea is A LOT saltier than any regular sea. The salty water of Dead Sea will hurt you a lot, so try to not get it in your eyes. Even a couple of drops can make you cry. If you see anyone trying to dive into the water, warn them as well. You don’t want to end up going to the hospital for a single, stupid dive.

3. The water is extremely salty

Like I said before: the water of Dead Sea is extremely salty. It’s important to rinse off after floating around in the water. All that salt is not only really bad for your swimming clothes (the colors can even change), but also for your skin. So try to not stay in the water for more than 30-45 minutes. Most (paid and unpaid) beaches have showers so you can rinse off instantly.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi

4. Don’t shave before going to Dead Sea

I know, you want your legs to look gorgeous of course. But please don’t shave your legs just a couple of hours before heading to Dead Sea. Of course the water has some healing effects on scars and small open wounds. But it hurts and you don’t wanna be in pain the whole time you’re in the water. I had a small cut in my finger and that was already unpleasant. So ladies, shave those legs after your visit – or at least 1 full day before going to Dead Sea.

5. Watch out for the sink holes in the mud

There are a couple of beaches where you can use Dead Sea mud. This mud is full of minerals that are good for your skin. But because everyone is graving holes to grab this mud you have to be a little careful. You don’t wanna fall because of a mud hole and get Dead Sea water in your face.. So please be careful while using the mud and walking into the water!

Beaches at Dead Sea in Israel where you have to pay an entrance fee

There are several beaches around Dead Sea in Israel where you can swim and float around. A nice one is Kalia Beach, in the northern part of Dead Sea. This one is the nearest beach if you’re coming from Jerusalem. The entrance fee for the beach is 59 shekel for adults (about €15 euros). You can stay the whole day, although you probably just stay for a couple of hours. It’s a popular beach for tours to stop as well, so sometimes it can be a little crowded (especially after lunch time).

Next to Kalia Beach you’ll find Biankini Beach. Here you will pay 40 shekel for the entrance fee. This place is mainly visited by Israeli families.

If you wanna visit a beach nearby Masada, more in the southern part of Dead Sea, you can go to Neve Midbar Beach. I like this place because it’s not only possible to swim in Dead Sea, but also in fresh water pools.

Dode Zee en omgeving Israel

Don’t stop at random places to visit Dead Sea!

Although it can be interesting for budget travellers to stop the car and visit Dead Sea at a random place, I wouldn’t recommend it. It’s even quite dangerous to do that! Especially in the northern part of Dead Sea there are a lot of sink holes. Dead Sea is shrinking, so more and more sink holes appear. Some spas, hotels and beaches even had to close because of these sink holes! For example the public beach at Ein Gedi. Besides that it’s dangerous it’s also annoying to go out of the water without rinsing off with fresh water. And that’s simply not possible if there are no showers around.

Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek

So where can you visit Dead Sea for free?

Ein Bokek is one of the only places where you can visit Dead Sea for free. There is a public beach in Ein Bokek and you don’t have to pay an entrance fee to visit this beach. It’s perfect for budget travellers! The beach is not super big, but it’s perfect to spend the day – or even a couple of hours. Surprisingly enough this place is not crowded at all. Only a couple of hotel guests will float around with you, but with some luck you even have the water all for yourself.

The public beach of Ein Bokek has showers and toilets as well. And even a tap point for some fresh water!

You won’t have the mud experience in Ein Bokek, simply because there is no mud in this part of Dead Sea. That’s because this part of Dead Sea is even more salty than the northern part. If you really wanna experience this, you can buy some bags with Dead Sea mud in the shop. They are 10 shekel (€2,50 euros).

Because this place is SO salty, you will find some ‘salt balls’ in the water. This is because the salty parts are pulled together and create a ball made of salt crystals. There are at the bottom of the water, so watch out if you’re walking in the water at the shore.

You can reach the public beach of Ein Bokek by public transport (several busses) or with a rental car. Parking is 5 shekel per hour or 25 shekel per day.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek

Eating in Ein Bokek at Dead Sea

So let’s be honest: the food in Ein Bokek is not really great. There are not even a lot of restaurants in Ein Bokek. Most people have an all-inclusive package, so they will eat in the hotels. I once had a gigantic pizza at the pizza place Beefpoint on the boulevard for 50 shekel (€12 euros). It was enough for 2 persons (for my sister and me). But it wasn’t the best pizza I have ever eaten – not even close. Besides some places at the boulevard there is a McDonalds in Ein Bokek. Those restaurants are fucking everywhere, even in the middle of nowhere.

Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek

Extra tip: eating and sleeping in Arad

If you have a car I would suggest to visit the beach in Ein Bokek, but eat and sleep in Arad. This is a small village in the mountains, not too far from Ein Bokek and Dead Sea. You can’t really get lost while driving to this place, since it’s only one long road you have to follow. A restaurant in Arad with DELICIOUS pizza is Kaparuchka. Really: I would only go back to Arad only for the pizzas. I had an amazing pizza with gorgonzola and apple, but they have many different flavours.

And if you’re looking for a nice place to stay I would recommend the Dead Sea Adventure Hostel in Arad. It’s a small but adorable hostel with friendly people and a relaxed atmosphere. This place is perfect for backpackers, but also for couples or small groups that are making a road trip. The hostel arranges free tours to Masada as well (you still have to pay the entrance fee though), from ‘the other entrance side of Masada’. It’s perfect if you don’t have your own car to drive to this place!

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek

2. Ein Gedi Nature Reserve in Israel

Maybe you would not expect it, but around Dead Sea you can visit several waterfalls! You can visit these waterfalls in Ein Gedi Nature Reserve. This is a oasis and a perfect place for hiking or simply enjoying nature. The entrance fee is 28 shekel for adults (like €7 euros).

There are several routes you can walk. If you don’t have a lot of time you can walk to David’s Waterfall. This walk is quite easy and you don’t really have to climb. You will see several waterfalls along the road. If you have more time I would recommend to also walk to the Ein Gedi Spring. You have to climb and it’s not the easiest road, but the view is amazing! If you wanna hike a full day you can for example start at the Youth Hostel next to the entrance and walk all the way to Kibbutz Ein Gedi.

Ein Gedi means ‘well of the goat’ in Hebrew. You will definitely see some mountain goats (the ibex) along your walk. Other animals you can spot are the rock hyrax, wolves, red foxes and some birds. Apparently there are even hyenas and mountains cats living in this area, although only a few people encountered them before.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel

Accommodation in Ein Gedi in Israel

It’s possible to spend the night near Ein Gedi Nature Reserve. Nearby the entrance of the park is the budget option HI Ein Gedi Hostel. If you want to have some more luxury, you wanna stay in the Ein Gedi Kibbutz Hotel.

Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel

3. Masada National Park in Israel

Masada is an UNESCO spot and definitely worth a visit while you are in Israel. It’s an ancient place on top of a mountain, overviewing Dead Sea. The ruins of the fortress of Masada are possible to visit. This fortress was built by king Herodes, around the year 40 before Christ. If you wanna know more about the history of this place I would recommend to bring a guide with you to Masada. It’s also possible to use an audioguide, but only after sunrise.

Visiting Masada for an incredible sunrise

You have to wake up a little early, but visiting Masada for the sunrise is one of my favorite things to do in Israel. It’s maybe the best place to enjoy an amazing sunrise. You can visit Masada by daytime as well, but I would recommend to go as early as possible.

If you wanna enjoy the sunrise from the top of Masada you have to wake up early. The entrance gate for the Snake Path opens around 5.15 in the morning. This is one hour before sunrise, so you have to walk to the top in the dark. The entrance fee for Masada by the Snake Path is 28 shekel for adults, 24 shekel for students.

The Snake Path is only 2 kilometers, but you have to go up up up… You’ll climb almost 400 meters for the viewpoint: the fortress ruins of Masada. It can be a tough walk if you’re not used to hiking. Besides that it can be uncomfortable to walk in the dark, since there is no light along the road. But if you bring your own flashlight you should be okay. Besides that you’re not walking all by yourself. Every morning there are 50-100 people doing this early morning walk to see the sunrise.

After checking out the amazing sunrise over Dead Sea you can visit the rest of the ruins of Masada. After that you can walk back via the Snake Path again. Or you can wait until the cable car runs, about an hour after the sunrise.

Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi

Visiting Masada by daytime

Like I said before: I would recommend to visit Masada for the sunrise. But if you’re not an earlybird and you don’t wanna hike this early you can also visit Masada by daytime. Keep in mind you can’t use the Snake Path at daytime, since it’s too warm. So the only way up and down to the ruins is the cable car. Because of this the entrance fee is higher: it’s 74 shekel (about €19 euros) for the entrance fee and the cable car (up and down again).

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode Zee en omgeving Israel

Accommodation near Masada in Israel

It’s possible to stay over near the entrance of Masada. An affordable option is Masada Hostel, right next to the entrance at the eastern side. If you’re travelling via Arad you can also use the entrance at the western side of Masada. The Dead Sea Adventure Hostel in Arad is a nice place to stay, but there is also a camping spot over there. You can even rent a tent, so you don’t have to bring a tent yourself.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode Zee en omgeving Israel
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi

Other things you can do while visiting Dead Sea in Israel

There’s a couple of other interesting places you can visit while you visit Dead Sea in Israel. A place with historical value is Qumran. In these caves they found the famous Dead Sea scrolls. The scrolls are now in the Israel Museum in Jerusalem, if you wanna see them.

And another interesting place to visit is Jericho, one of the oldest cities in the world. Jericho is in the West Bank (Palestine territory), so keep in mind you can’t visit the place with a rental car.

How can I go to Dead Sea in Israel?

It’s quite easy to visit Dead Sea in Israel by public transport. From Jerusalem it’s only one hour to the northern beaches of Dead Sea and 1,5 hours to Masada and Ein Gedi. Bus 444 and bus 486 leave from the Jerusalem Central Bus Station to Masada and Ein Gedi, a couple of times a day. The ride is about 40 shekels (€10 euros), depending where you wanna stop.

It’s also quite easy to rent a car and drive by yourself to some nice places. It’s a perfect way to have a lot of freedom to explore. You don’t have to think about the time table of the busses and when they will leave for the last time back to Jerusalem. It’s also one of the things that’s not super expensive in Israel. You can already rent a car for €25 euros a day. Keep in mind that most rental places will close early on friday (like betwen 12.00-14.00) for shabbat and are not open on saturdays. Prices for petrol are about the same as in Western Europe.

Do you already wanna visit Dead Sea in Israel?

If you don’t have a lot of time but you wanna visit several places around Dead Sea I would recommend to join the Masada Sunrise, Ein Gedi and Dead Sea Tour of Abraham Tours. They will bring you from place to place without any hassle and you have enough time to enjoy all of those places. Here is a short video I made to give you an impression of the tour, enjoy!

I love that more and more people visit this part of the world and I love to help you guys out with any questions. If you have anything you wanna ask about Dead Sea, please do in the comments or send me an email. Hope you will enjoy this place to the fullest!

In this blog you will find affiliate links. More information about affilliate you will find here.

Reacties via Facebook account

comments