Dode Zee en omgeving Israel

Dode Zee in Israël: véél tips om de Dode Zee & omgeving te bezoeken

Drijven in de Dode Zee staat bij veel mensen op hun bucket list. Een bezoek aan de Dode Zee kan zowel vanuit Israël als vanuit Jordanië. Zelf heb ik meerdere bezoeken aan de Dode Zee in Israël gebracht en in deze blog deel ik graag mijn tips voor een bezoek aan de Dode Zee in Israël met jullie.

Persoonlijk vind ik de Israëlische kant van de Dode Zee prettiger. De stranden zijn schoner, het is gemakkelijker te bereiken met het openbaar vervoer en ik voel me meer op mijn gemak in een bikini in Israël dan in Jordanië.

Lees ook: kosten Israël – wat betaal je voor een biertje en een bed? + bespaartips

Dode Zee en omgeving Israel

1. De Dode Zee in Israël bezoeken

Gewichtloos. Ik voel me als een ruimtevaarder die rondzweeft zonder specifieke richting. Het kost moeite om m’n benen onder water te houden. Ze drijven iedere keer weer omhoog, alsof de zwaartekracht een omgekeerde werking heeft. Ik kijk naar m’n handen: na een half uur is er nog steeds geen rimpel op m’n vingertoppen te bekennen. Naast me begint een jongetje te spetteren en al snel daarna te huilen. Enkele druppels water zijn in z’n ogen gekomen en plezierig is het niet. Ik veeg de spetters van m’n zonnebril af en geniet van het uitzicht op de Jordaanse bergen, die lichtoranje kleuren door de zakkende zon. Op de mensen die zich insmeren met donkergrijze modder om een babyhuidje te krijgen. En op iedereen die zorgeloos ronddrijft in een van de zoutste meren ter wereld, oftewel de Dode Zee.

Waarom naar de Dode Zee in Israël gaan?

1. De Dode Zee is uniek.

De Dode Zee is het laagste meer ter wereld en ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau. Het meer grenst in het oosten aan Jordanië en in het westen aan Israël en de Westelijke Jordaanoever. Door het hoge zoutgehalte in dit meer is het voor planten en dieren niet mogelijk om hier te leven, vandaar de naam Dode Zee.

2. De Dode Zee is goed voor de huid.

In de modder en het water van de Dode Zee zitten mineralen die erg goed zijn voor je huid. Niet alleen wordt de huid zeer zacht, maar het werkt ook bij het genezingsproces van de huid (bijvoorbeeld bij littekens en exceem). Cleopatra ontdekte de Dode Zee als kuuroord en sindsdien komen mensen van over de hele wereld naar de Dode Zee om in het water te drijven en zich in te smeren met modder. Er zijn verschillende spa’s rondom de Dode Zee in Israël te bezoeken, onder meer in Ein Gedi en Ein Bokek.

3. Op een dag zal de Dode Zee verdwijnen.

Door de hitte en de wateronttrekking door Israël en Jordanië is de Dode Zee door de jaren heen aanzienlijk gekrompen. Het is verbazingwekkend om foto’s van 30 jaar geleden van de Dode Zee te zien en in hoeverre het meer inmiddels is veranderd. Ze zijn op zoek naar oplossingen om de Dode Zee te redden, maar het kan zomaar zijn dat dit meer in een aantal jaar is verdwenen. Ga er dus snel heen, nu het nog kan!

Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel

Tips om de Dode Zee in Israël te bezoeken

1. Hitte bestrijden

Het kan met een beetje pech maar liefst 50 graden zijn, maar ook 40 graden is in deze regio normaal. Neem dus genoeg water mee en zorg ervoor dat je voldoende afkoelt en de schaduw opzoekt om een zonnesteek te voorkomen.

2. Duik NIET in het water!

Dit klinkt misschien vrij logisch, maar er zijn altijd een paar mensen die vergeten dat dit water tien keer zo zout is als normaal zeewater. Water in je ogen doet onwijs veel pijn en er zijn zelfs mensen die hierdoor in het ziekenhuis belanden.

3. Houd rekening met het extreem zoute water

Het zout trekt snel in je zwemkleren. Spoel na het ronddobberen in de Dode Zee in Israël dus direct af met water bij een van de douches. Daarnaast is het verstandig om niet je allernieuwste zwemkleding aan te trekken. Door het zout kan het namelijk verkleuren.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi

4. Ga niet met open wondjes het water in én scheer je niet

Hoewel de Dode Zee een helende werking heeft wil je liever niet met open wondjes in het water dobberen. Ieder klein wondje doet onwijs veel pijn. Ik had een minuscule snee in mijn vinger en dat prikte al behoorlijk. Dames, scheer dus je benen niet de dag voordat je naar de Dode Zee gaat.

5. Kijk uit voor gaten in het moddergedeelte

Het is mogelijk om jezelf in te smeren met de modder die vol mineralen zit. Dit gebeurt meestal aan de rand van het strand, waar de meeste modder te vinden is. Pas hier op voor gaten in de grond. Iedereen graaft hier zijn eigen modder uit en het water is hier vrij troebel, waardoor je tijdens het lopen zomaar een meter naar beneden kunt zakken.

Betaalde stranden voor een bezoek aan de Dode Zee in Israël

Er zijn een aantal stranden waar je tegen betaling kunt zwemmen. Bij Kalia Beach in het noordelijke deel van het meer kun je voor 59 shekel (zo’n €15 euro) de hele dag van de Dode Zee in Israël genieten. Je zult hier voornamelijk veel toeristen tegenkomen die tijdens een tour voor 1-2 uur stoppen. Naast Kalia Beach vind je Biankini Beach, waar vooral veel Israëlische families komen. De entreeprijs voor volwassenen voor Biankini Beach is 40 shekel. Meer in de buurt van Masada, richting het zuiden, vind je Neve Midbar Beach. Hier kun je niet alleen in de Dode Zee zwemmen, maar ook in de zoet water zwembaden.

Dode Zee en omgeving Israel

Let op: stop niet zomaar langs de weg bij de Dode Zee!

Het is gevaarlijk om zomaar langs de weg te stoppen en het water in te gaan. Met name in het noorden zijn er steeds meer sink holes door het krimpen van de Dode Zee in Israël. Het gevaar bestaat dat je richting het water loopt en ineens in een gat onder de grond verdwijnt. De afgelopen jaren zijn er zelfs stranden en resorts gesloten vanwege deze sinkholes, waaronder het strand bij Ein Gedi. Ik zou het daarom afraden om zomaar ergens langs de weg te stoppen om te gaan zwemmen. Bovendien is het fijn om het zoute water naderhand af te kunnen afspoelen, want het zoute water trekt snel in je huid. Dat is niet mogelijk als je zomaar langs de weg stopt.

Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Gratis bezoek aan de Dode Zee bij Ein Bokek

Ein Bokek is een van de weinige plekken waar je gratis kunt zwemmen in de Dode Zee in Israël. Je betaalt namelijk geen entreeprijs voor dit strand. Ideaal voor budgetreizigers! Het zandstrand is niet groot, maar prima om de dag door te brengen. Toen wij er aan het einde van de middag waren hadden we ligstoelen en was het vrij rustig in het water. Meer dan 15 mensen waren er niet in het water. Bij het strand van Ein Bokek vind je ook douches en tapplaatsen voor koud drinkwater.

Je mist de modderervaring (de modder is alleen in het noorden van de Dode Zee aanwezig), maar het blijft een bijzondere plek om de Dode Zee te ervaren. Je kunt de modder wel bij een van de winkels kopen: zakjes modder kosten ongeveer 10 shekel, omgerekend €2,50 euro.

Het zoutgehalte in dit meer is nog hoger dan in het noordelijke meer van de Dode Zee. Het zout trekt naar elkaar toe, waardoor er zoutballetjes worden gevormd. Deze liggen op de bodem, dus het kan best pijnlijk zijn om hier in het water te lopen. Het is daarom verstandig om waterschoenen aan te trekken of om zo snel mogelijk in het water te gaan liggen en verder te zwemmen in plaats van te lopen.

Parkeren in Ein Bokek kost 5 shekel per uur of 25 shekel per dag.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek

Eten in Ein Bokek bij de Dode Zee in Israël

Je gaat geen culinaire hoogstandjes vinden in Ein Bokek, want het aanbod is beperkt. Ein Bokek is een kleine, luxueuze badplaats waar de meeste mensen in de hotels eten. Daarnaast vind je enkele restaurants aan de boulevard. Wij aten een gigantische pizza voor 50 shekel (zo’n €12 euro) bij Beefpoint aan de boulevard – prima voor 2 personen. Daarnaast staat er midden in het dorp een gigantische McDonalds voor de liefhebbers (die restaurants zijn zelfs in the middle of nowhere te vinden!). En wie durft kan misschien aanschuiven bij het buffet in een van de restaurants?

Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek

2. Ein Gedi Nature Reserve in Israël

Je zou het misschien niet verwachten, maar aan de rand van de Dode Zee in Israël kun je verschillende watervallen bezoeken in Ein Gedi Nature Reserve. Deze oase is een heerlijke plek om te wandelen en van de prachtige natuur en de rust te genieten. De entree voor Ein Gedi is 28 shekel, oftewel zo’n €7 euro, voor volwassenen.

Er zijn verschillende routes die je kunt lopen. Als je weinig tijd (1-1,5 uur) hebt is het leuk om naar David’s Waterfall te lopen. Deze wandeling is vrij gemakkelijk en de weg is vlak. Mocht je wat meer tijd hebben en Ein Gedi ook vanaf de hoogte willen ervaren, dan is het een aanrader om richting Ein Gedi Spring te wandelen. De klim is vrij pittig maar het uitzicht is zeker de moeite waard. Tot slot zijn er wandelingen van zo’n 7-9 uur naar de hoogste punten in Ein Gedi Nature Reserve, met startpunten bij onder andere Kibbutz Ein Gedi en bij Youth Hostel.

Ein Gedi betekent ‘de Bron van het Geitje’ in het Hebreeuws. Berggeiten zul je dan ook ongetwijfeld tegenkomen tijdens een wandeling. Andere dieren die je misschien zult spotten zijn rotsklipdassen (ik had tot mijn bezoek aan Ein Gedi nog nooit van klipdassen gehoord), wolven en rode vossen. Er schijnen zelfs hyena’s en luipaarden te leven, al is de kans dat je deze tegenkomt erg klein.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel

Overnachten bij Ein Gedi in Israël

Het is mogelijk om bij Ein Gedi te overnachten. Een betaalbare optie is HI Ein Gedi Hostel, voor meer luxe kun je in het Ein Gedi Kibbutz Hotel overnachten.

Lees ook: zéér uitgebreide reisgids – tips voor een stedentrip Tel Aviv in Israël

Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel

Lees ook: 38x wat te doen in Jeruzalem en omgeving + video

3. Masada Nationaal Park in Israël

Masada is een UNESCO-plek met eeuwenoude ruïnes bovenop een berg die uitkijkt over de Dode Zee. Het fort van Masada werd door koning Herodes gebouwd rond het jaar 40 voor Christus en hierna uitgebreid. Het is aan te raden om Masada met een gids te bezoeken of om extra informatie te vragen tijdens een bezoek. Er zijn namelijk weinig informatieborden over hetgeen wat je ziet en anders mis je een hoop interessante verhalen die bij deze ruïnes horen.

Masada tijdens de zonsopkomst

Een van de mooiste plekken in Israël om van een zonsopkomst te genieten en de dag goed te beginnen is bij Masada. De ruïnes van het fort op deze berg langs de Dode Zee bieden prachtige panorama’s. Masada is ook overdag te bezoeken, maar ik zou je zeker aanraden om vroeg op te staan en de zonsopkomst hier te bewonderen.

Wil je van de zonsopkomst bij Masada genieten? Dan moet je er vroeg bij zijn. De poort van Snake Path gaat open om 5.15 uur. De entreeprijs is 28 shekel voor volwassenen, 24 shekel voor studenten. Je hebt hierna ongeveer een uur om naar boven te wandelen voordat de zon verschijnt. De wandeling via Snake Path is slechts 2 kilometer, maar het pad brengt je wel 400 meter omhoog, naar de top van de rots. Door de steile klim en de tijdsdruk is het nog best een pittige wandeling. Je kunt na de zonsopkomst en het bekijken van de ruïnes besluiten om weer naar beneden te wandelen via hetzelfde wandelpad of om te wachten totdat de kabelbaan in werking is.

Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi

Masada overdag bezoeken

Hoewel ik een bezoek aan Masada tijdens de zonsopkomst zou aanraden kun je Masada de hele dag bezoeken. Het wandelpad is echter overdag gesloten, dus dan kun je alleen met de kabelbaan naar boven. De entree inclusief de kabelbaan kost 74 shekel, oftewel zo’n €19 euro, voor een heen- en terugrit.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode Zee en omgeving Israel

Overnachten bij Masada in Israël

Het is mogelijk om bij Masada te overnachten. Onderaan de rots aan de oostelijke kant kun je bijvoorbeeld bij Massada Hostel overnachten. Wie via de stad Arad reist kan Masada ook vanaf de westelijke kant bezoeken en tegen betaling overnachten bij de kampeerplaats. Je kunt hier zelfs een tent inclusief matrassen huren. Zelf overnachtte ik een keer in Arad in het gezellige Dead Sea Adventure Hostel (permanent gesloten). Vanaf hier regelen ze gratis transport naar de westelijke kant van Masada om bijvoorbeeld de zonsopkomst te zien.

Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode Zee en omgeving Israel
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Bokek
Dode-Zee-Masada-Ein-Gedi

Andere bezienswaardigheden bij de Dode Zee in Israël

Een interessante plek met historische waarde die je kunt bezoeken is Qumran. In de grotten in dit nationale park zijn de Dode Zeerollen gevonden, die je in het Israël Museum in Jeruzalem kunt zien. Daarnaast kun je een van de oudste steden ter wereld bezoeken: Jericho. Houd er wel rekening mee dat Jericho in de Westelijke Jordaanoever ligt en je hier dus bijvoorbeeld niet met een huurauto kunt komen.

Hoe kom ik bij de Dode Zee in Israël?

Als je veel flexibiliteit wilt hebben zou ik je aanraden om een auto te huren. Het is overigens niet erg duur: je huurt een auto voor €25-30 euro per dag. Ik vind Sunnycars een fijn verhuurbedrijf, omdat je je ter plekke geen verrassingen en extra kosten krijgt. Wanneer je de auto in Jeruzalem huurt moet je er rekening mee houden dat bijna alle verhuurbedrijven op vrijdag vroeg sluiten; tussen 12 en 2 uur gaan de meeste kantoren dicht. Zaterdag is het bijna nergens mogelijk om de auto terug te brengen vanwege shabbat. De benzineprijzen zijn ongeveer gelijk aan die van Nederland.

Daarnaast is het ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar bestemmingen rondom de Dode Zee te gaan. De bussen 444 en 486 vanaf Jerusalem Central Bus Station vertrekken een aantal keer per dag naar onder andere Masada en Ein Gedi. De bus doet er vanaf Jeruzalem ongeveer anderhalf uur over om naar Masada en Ein Gedi te rijden. Een enkele busrit is, afhankelijk van waar je uitstapt, zo’n 40 shekel (€10 euro).

Wil je ook de Dode Zee in Israël bezoeken?

Zowel de Dode Zee als Ein Gedi is wat mij betreft al een daguitstap op zich. Maar mocht je weinig tijd hebben en bovenstaande plekken in 1 dag willen zien dan zou ik je aanraden om met de (Sunrise) Masada, Ein Gedi en Dead Sea tour van Abraham Tours mee te gaan. Hoewel ik werkzaam ben voor dit tourbureau blijft mijn mening dat dit een ideale manier is om zorgeloos en snel van deze prachtige plekken te genieten. Onderstaande video maakte ik in opdracht tijdens een van de tours, enjoy!

Wil jij een reis naar Israël boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

Lees ook: rondreis in Israël (& Palestina en Jordanië) + video

Ik vind het hartstikke leuk dat steeds meer mensen dankzij mijn verhalen over en foto’s van Israël een beter beeld van het land krijgen. Bedankt daarvoor, dat is een van de beste complimenten die jullie me kunnen geven. Mocht je nog vragen hebben over de Dode Zee of andere plekken in Israël, let me know!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

43 gedachten over “Dode Zee in Israël: véél tips om de Dode Zee & omgeving te bezoeken”

 1. Wat een mooi verhaal Jessica! En de foto’s zijn zoo gaaf!! Echt prachtig! Bij mij staat Jordanië op m’n Bucketlist, maar ik denk dat Israël er ook op komt te staan nu!

  1. Awh wat leuk om te horen Aimy! Israël stond tot dit jaar ook niet bovenaan mijn lijstje, maar het heeft m’n verwachtingen overtroffen 🙂

 2. Israel is een gaaf land. Jordanië ben ik nooit geweest naar stijgt na ons bezoek aan Israël ook hard. De dode zee is een plek waar we ook graag heen willen. Nooit geweten dat er ook nog watervallen zijn. Dat zou je er niet verwachten. Heb je net de hoge temperaturen niet dat je maar kort in het water mag blijven?

  1. De Dode Zee is inderdaad fantastisch! Ben er inmiddels een paar keer geweest maar het verveelt nooit haha. Er is geen maximum tijd dat je in het water mag blijven, maar ik zou zelf inderdaad niet langer dan een half uurtje in het water blijven. Al helemaal overdag is het zó ontzettend heet en kun je snel een zonnesteek oplopen.. Bovendien is het water eigenlijk nooit koud, dus niet heel verfrissend ;p

 3. Super leuk verhaal en prachtige foto’s (en video)! Masada, Jericho en vele andere plekken daar heb ik destijds ook bezocht, en de Dode Zee vanuit Jordanië. Een heel bijzondere ervaring! Ik maakte natuurlijk weer de fout om die modder op mijn gezocht te smeren haha, de enige manier om het er dan dus af te krijgen is onder de douche 😛

  1. Hahaha heel herkenbaar, de eerste keer smeerde ik het ook op m’n gezicht (althans, het moesten oorlogs strepen voorstellen). Is niet heel fijn op je gezicht overigens, maar de rest van m’n lichaam voelde daarna wel lekker zacht aan 🙂 Bedankt voor je lieve reactie Sabine!

 4. Lijkt me erg bijzonder, de Dode Zee. Daar dobberen klinkt best wel heerlijk! Maar lijkt me ook een gek idee, dat je zo blijft drijven. Mooie omgeving ook, er is veel te zien & doen!

  1. Het blijft inderdaad een bijzondere ervaring, ik ben er inmiddels meerdere keren geweest maar het went en verveelt nooit haha.

 5. Leuk, je hebt wildlife gespot! De Dode zee lijkt mij echt een bijzonder iets, dat zou ik sowieso eens willen zien. Eigenlijk alles wat je laat zien wel haha, ziet er echt tof uit!

  1. Bedankt Elisa! Haha ja ik had niet echt verwacht om daar dieren tegen te komen (waarom zouden die daar willen leven?), maar toch nog wel wat leuke beesten gespot ;p

 6. Ik ben twee keer vanuit Jordanië bij de Dode Zee geweest. Het was zo KOUD beide keren! Prima om even te plonzen, maar vooral niet te lang….

  Ik vind je foto’s van de natuur rondom de Dode Zee erg mooi. Dat zou voor mij echt een reden zijn om de Dode Zee ook vanuit Israel te bezoeken. Zeker als er bij de stranden ook van die potten met modder staan, zo lekker!

  1. Wat maf zeg! Het water van de Dode Zee was de afgelopen maanden juist idioot warm, alsof er iemand in had geplast… ;p Bij de stranden hebben ze volgens mij geen potten staan, maar je moet het zelf uitgraven in een speciale area. Maar het is leuk om te doen hè? 😀

 7. Dat lijkt me echt heel bizar! Mijn opa vertelde tot op hoge leeftijd nog over zijn avonturen in Israël, en dat hij in de dode zee een krantje had liggen lezen! Haha Echt iets om nooit te vergeten dus.

  1. Awh wat ontzettend leuk zeg, goede herinneringen aan dus 🙂 Ik ben er zelf inmiddels meerdere keren geweest en het blijft inderdaad geweldig!

 8. Ik vond de Dode Zee ook zo bijzonder en heb deze bezocht in Jordanië. Zo bizar om daar te drijven. Ik was alleen wel zo eigenwijs om mezelf die ochtend te ontharen. Zo hé…dat was niet voor herhaling vatbaar.

  1. Oei, dat is inderdaad pijnlijk! Iemand zei het gelukkig de dag van tevoren tegen me, anders was ik ook met ontharen aan de slag gegaan en was het een stuk minder leuk geweest ;p

 9. Goed dat wij de zelfde tip geven over het scheren want doe je dat wel dan prikt dat echt zo erg. Ik heb Israël alleen nog vanaf Jordanië mogen spotten. Wel wil ik dit land zeker nog is bezoeken.

  1. Haha ja heel wat meiden die ik tegenkwam hadden er last van, maar liever wat meer haartjes dan de hele tijd met pijn in de Dode Zee drijven hè ;p

 10. Superhandig artikel, echt ideaal! Het Midden-Oosten begint me meer en meer aan te trekken en Israël is denk ik een goed land om te starten want ja, dobberen in de Dode Zee is stiekem toch wel iets dat ik eens gedaan wil hebben! Een tourtje nemen is, als je niet beschikt over een huurauto of rijbewijs, wel ideaal denk ik om op deze mooie plekken te komen.

  1. Lief Lotte, bedankt! Ik zit hier waarschijnlijk nog wel een tijdje in Israël, we kunnen onze koffie-meeting ook hier doen haha? 😉 Het is inderdaad mogelijk om hier zelfstandig naartoe te gaan, maar qua vervoer (bus retour naar Jeruzalem) en entreeprijs voor de stranden kom je al snel met 2 personen op een vergelijkbare prijs. Israël is jammer genoeg niet het meest goedkope land haha. Als je bijvoorbeeld maar 1 week de tijd hebt is deze tour ideaal om zo veel mogelijk in één dag te zien 🙂

 11. Wat leuk dat je ook meer van de omgeving laat zien ipv alleen de dode zee. Hoewel ik de dode zee ook een keer zou willen zien lijkt me de omgeving eigenlijk nog mooier. Leuk dat je daar ook dieren hebt gezien!

 12. Elke keer als je met een nieuw artikel over Israël komt, stijgt het land op mijn wishlist. Het lijkt me erg bijzonder om in de Dode Zee rond te dobberen. En wat gaaf dat je ook nog wildlife hebt gezien. Prachtige foto’s weer en een leuk artikel om te lezen.

  1. Wat leuk om te horen Marcel, bedankt! Israël heeft ook mijn verwachtingen overtroffen, dus ik vind het erg tof om te horen dat meer mensen geïnteresseerd raken in dit land. 🙂

 13. Goed overzicht! Dobberen in de dode zee is inderdaad heel bijzonder. Op je rug een boekje lezen…heel apart! Wij waren er in Jordanie. Zonde als dit zou verdwijnen!

  1. Het is inderdaad een bijzondere ervaring Martin, wat leuk dat je ook naar de Dode Zee bent geweest! Ik ben benieuwd of het anders is in Jordanië, daar ga ik binnenkort naartoe. 🙂

 14. Israel goals! Goed dat je zegt dat het prikt in je ogen. Zo logisch, maar ik had daar eigenlijk nooit zo over nagedacht. Ik was echt één van die dommies geweest die doodleuk onderwater gedoken was 🙂

  1. I know! Ik ben al best wat mensen tegengekomen die ik tegen moest houden om onder water te duiken in de Dode Zee haha. Ik kreeg laatst per ongeluk een paar druppels in m’n ogen (ik weet niet eens hoe) en ik moest als een gek naar het strand terugzwemmen om het uit mijn ogen te spoelen. >.< Ik wil niet weten hoe het voelt als je erin duikt...

 15. Een paar jaar geleden in Jordanie in de dode zee gedobberd (zoontje van toen 4 kreeg een slok water binnen en gruwelt nog steeds van de smaak ervan )
  In de herfstvakantie gaan we een week naar Israel. We verblijven hoofdzakelijk in Jeruzalem en van daaruit willen we dagtochten maken naar oa Dode Zee en Masada. Ik ga zeker eens kijken war Abraham Tours te bieden heeft!

  1. Wat vervelend zeg, ik kan me voorstellen dat dat een nare herinnering is! Ik ben in oktober waarschijnlijk nog in Israël, dus er komen de tijd nog een hoop andere artikelen over Israël, maar mocht je daarvoor vragen hebben mag je altijd een berichtje sturen Maya! Ik heb inmiddels een hoop plaatsen bezocht waar ik nog steeds over moet schrijven 🙂

  1. Bedankt Anne, wat leuk om te horen! Jij bent deze zomer naar Zuid-Afrika geweest hè? Staat ook nog hoog op mijn lijstje 🙂

 16. Wow, wat een gave, enthousiaste foto van jou Jessica! Wij hebben niet in de Dode Zee gedobberd, maar alleen de omgeving bekeken. Waren met een reismaatje en weet niet eens precies meer waarom we gezamenlijk besloten het drijven in de zee te skippen… ik wil heel graag eens terug naar Israël en een volgende keer doen we het zeker wel!

  1. Wat jammer Yvonne, het is inderdaad een ietwat toeristische maar wel bijzondere ervaring! Ik ben momenteel een tweede artikel over deze regio aan het schrijven, omdat er ook stranden zijn waar je gratis kunt zwemmen. Dan kun je het inplannen in een road trip en hoeft het niet eens meer dan een half uurtje te duren 😉

 17. Dat het een mooie bestemming is wist ik al, maar niet dat er ook zoveel te zien is. Wat een fantastische omgeving! Ik heb er nooit bij stilgestaan dat je niet moet duiken in de Dode Zee, heel logisch eigenlijk.

  1. Haha I know, ik zou zo’n sukkel kunnen zijn die erin duikt als heel veel mensen me niet van tevoren hadden gewaarschuwd. Het heeft nu zelfs het omgekeerde effect: ik zwom gisteren in zee en schrok voor een paar seconden toen ik water in m’n gezicht kreeg. Gelukkig is zeewater van de Middellandse Zee een stuk minder zout en pijnlijk haha ;p

  1. Leuk om te horen Gabriëlle, het is inderdaad een bucketlist dingetje! Ik ben zelfs met een tweede artikel over deze regio bezig omdat ik nog meer tips heb haha ;p

  1. Leuk om te horen Helena, Israël is zeker een interessant land! En het is gaaf om te zien dat steeds meer mensen nu een beter beeld van het land krijgen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *