Tel-Aviv-stedentrip

Stedentrip Tel Aviv: alle tips die jij nodig hebt!

Bijna nergens voel ik me zó thuis als in Tel Aviv in Israël. Niet voor niets heb ik hier meer dan een jaar gewoond en kom ik hier nog regelmatig terug (minstens een keer per jaar). Ben jij op zoek naar tips voor een stedentrip Tel Aviv? Ik hoop dat ik je daarom naast de bekende bezienswaardigheden ook een paar minder bekende tips voor Tel Aviv kan meegeven. Want er is een hoop te zien en te doen in Tel Aviv in Israël. Here we go!

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Tel-Aviv-stedentrip

Wat te doen in Tel Aviv in Israël?

1. Speel een potje matkot op het strand

Matkot? Wat is dat nou weer? Laten we het erop houden dat de Israëliërs het als hun nationale sport op het strand zien. Het heeft veel weg van tennis met kleine houten ‘rackets’. Tel Aviv heeft een geweldig strand dat van het oude Jaffa in het zuiden helemaal naar de nieuwe haven in het noorden loopt. Matkot spelen is – naast zonnen en zwemmen – de meest populaire bezigheid op het strand in Tel Aviv. Dit spel heeft veel weg van beach tennis en het is heerlijk om dit in de branding van de zee te spelen. Probeer maar eens een Israëliër te vinden die matkot niet leuk vindt. Het gaat er soms best heftig aan toe, dus probeer een Israëliër vooral niet te storen tijdens een potje matkot.

Prijs: een set matkot kost 15-20 shekel op de markt

Tel-Aviv-stedentrip

2. Ontdek de verschillende stranden van Tel Aviv

Als je trouwens dacht dat ieder stukje strand in Tel Aviv hetzelfde is dan heb je het mis. Jaffa Beach in het zuiden is een populair strand voor surfers, Banana Beach en Hilton Beach zijn populair bij toeristen en wil je meer locals tegenkomen dan is Frishman Beach een goede plek. Daarnaast heb je in de buurt van de nieuwe haven een speciaal strand voor honden, er is een regenboog (gay) strand. Dat strand vind je naast het ultra-orthodoxe strand – een strand waar een hek omheen staat en dat enkel voor ultra-orthodoxe Joden toegankelijk is. Maar even gluren via de deuropening kan best.

Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip

Extra tip 1

Ben je op vrijdagmiddag in Tel Aviv? In het noordelijke gedeelte van het Charles Clore Park komen iedere vrijdag mensen samen om muziek te maken en te dansen. Er heerst een relaxte sfeer, dus het is zeker leuk om hier even te stoppen als je over de strandboulevard loopt op vrijdagmiddag!

Extra tip 2

Er is een plek waar je zelfs over het water kunt lopen! Voor de kust van Tel Aviv worden de golven vanuit zee gebroken door rotsen. Er is een plek bij Frishman Beach – vlak bij het regenboogkleurige gebouw – waar het water op zo’n bijzondere manier samenkomt dat er een kleine zandbank ontstaat. Je kunt zo gemakkelijk naar de rotsen lopen en het voelt alsof je over het water loopt. Leuk!

Prijs: gratis

Tel-Aviv-stedentrip

3. Tem de golven met een surfboard

De golven in Tel Aviv zijn niet heel extreem, waardoor ze goed zijn voor beginners. Soms staat er iets té weinig wind, waardoor het niet altijd mogelijk is om te surfen. Maar geef het zeker een kans als je ziet dat de golven goed zijn, het is heerlijk!

Prijs: bij de meeste plekken huur je een surfboard voor 50 shekel per uur of 120-150 per dag.

Tel-Aviv-stedentrip

4. SUP’pend over het water

Wil je wel graag tijd in het water doorbrengen, maar liever niet op een surfboard? Je kunt in Tel Aviv bij verschillende surf shops ook stand up paddle boards – oftewel SUP boards – huren! Bij sommige scholen worden zelfs activiteiten georganiseerd zoals SUP-yoga.

Prijs: meestal 80 shekel per uur

Tel-Aviv-stedentrip

5. Street art in Florentin & rondom HaCarmel Markt

In Tel Aviv vind je op bijna iedere straathoek wel wat graffiti en street art, maar dé wijk waar je de meeste werken vindt is Florentin. Dit is een beetje de hipsterbuurt van Tel Aviv. Ik schreef er eerder al een artikel over, maar er zijn inmiddels alweer heel wat nieuwe kunstwerken te bewonderen! Naast Florentin is de omgeving van de HaCarmel Markt ook een goede plek om street art te spotten.

Prijs: gratis

Street-art-Tel-Aviv-onafgemaakt
Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip

6. Chillen in de hangmatten & mensen kijken op Rothschild Boulevard

Een van de belangrijkste straten die door Tel Aviv loopt is Rothschild Boulevard. Deze straat loopt dwars door de stad en heeft een uitgebreid voetganger- en fietspad in het midden van de straat. Het is een fijne plek om hard te lopen, je kunt hier jeu de boules spelen of relaxen in de hangmatten en de ligstoelen. Enkele kiosken/koffiezaken leggen picknickkleden neer waar mensen op kunnen zitten en van de zon genieten. En het is een goede plek voor een van mijn favoriete bezigheden: mensen kijken!

Prijs: gratis

Tel-Aviv-stedentrip

7. Wandelen door het oude havengebied van fotogeniek Jaffa

Jaffa, ook wel aangeduid als Yafo, is een van mijn favoriete plekken in Israël. Het is een fotogeniek deel van de stad, met de beste uitzichten over zee en Tel Aviv. Jaffa is een van de oudste havensteden ter wereld. Vroeger was dit de plek waar pelgrims van over de hele wereld aanmeerden om naar Jeruzalem verder te trekken. Het is ideaal dat bijna alles in Jaffa op zaterdag – tijdens shabbat – gewoon open is. Een stedentrip naar Tel Aviv is niet compleet als je niet door het mooie Jaffa hebt gewandeld. Het historische gedeelte is vrij klein en heb je binnen een uurtje wel gezien.

Extra tip: als je met een gids door Jaffa wilt lopen is dat ook mogelijk. SANDEMAN’s organiseert dagelijks Free Walking Tours door Jaffa.

Prijs: gratis, al wordt er bij de Free Walking Tour wel op aangedrongen om zo’n 40 shekel fooi te geven

Lees ook: Pretty Picture Time – het oude Jaffa in Tel Aviv, Israël

Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip

8. Ga op zoek naar the lachende walvis in Jaffa

Ken je het verhaal van Jonas en de walvis? Jonas – in het Arabische verhaal wordt hij Yünus genoemd – is een profeet. Hij moest volgens God naar een bepaalde stad om de mensen daar te helpen, maar daar had hij geen trek in. Hij besloot per boot te vluchten. Volgens de legende zou hij voor de kust van Jaffa worden opgeslokt door een walvis. Drie dagen lang leeft hij in de buik van de walvis. Uiteindelijk wordt hij door de walvis uitgespuugd aan wal van de stad die hij probeerde te ontvluchten. Het verhaal laat zien dat mensen hun lot en de taken die God hen geeft niet kunnen ontvluchten.

Nou, dat was het verhaal over Jonas en de Walvis. Als je het verhaal leuk vindt, zul je het ongetwijfeld leuk vinden om op zoek te gaan naar het beeld van de lachende walvis in Jaffa. Het beeld is ontworpen door Ilana Goor. In Jaffa is ook een museum met meer van haar werk (en kunstcollectie) te bezoeken: het Ilana Goor Museum.

Prijs: gratis

Tel-Aviv-stedentrip

9. Zonsondergang bewonderen vanaf Jaffa Beach

De zonsondergangen aan het strand van Tel Aviv zijn simpelweg magisch. Het blijft keer op keer een feestje om de zon naar de horizon te zien zakken en de lucht wordt gevuld met tientallen kleuren, met Jaffa in de achtergrond. Mijn favoriete spot is op de stenen trappen van Jaffa Beach.

Prijs: gratis

Tel-Aviv-stedentrip

10. Op zoek naar verborgen schatten bij de Jaffa Flea Market

Dit is geen vlooienmarkt zoals wij die in Nederland kennen, maar er zijn veel winkels die antiekwaar en oude spullen verkopen. Soms is het rommel wat er wordt verkocht, maar er kan ook net een leuk jurkje of een tof souvenir tussen zitten. Overigens is er ook een overdekt gedeelte waar voornamelijk nieuwe spullen worden verkocht. De Jaffa Flea Market is bijna iedere dag te bezoeken.

Prijs: gratis, tenzij je iets koopt natuurlijk

Tel-Aviv-stedentrip

11. Test je onderhandel skills in de HaCarmel Markt

De HaCarmel Markt is een zeer centrale markt in Tel Aviv waar je zo’n beetje alles kunt vinden waar je naar op zoek bent; van souvenirs en keukenspullen tot etenswaar en kleding. Het is in Israël trouwens gebruikelijk om over de prijs te onderhandelen op markten. Zie het als een spelletje, waar je op een speelse manier tot een goede prijs probeert te komen.

Prijs: afhankelijk van hoe goed je in het onderhandelen bent!

Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip

12. Lokale kunstenaars op de Nahalat Binyamin Craft Market

Iedere dinsdag en vrijdag vind je in de Nahalat Binyamin Street – vlak bij de HaCarmel Markt – een markt met lokale kunstenaars. Veel van de dingen die hier worden verkocht zijn zelfgemaakt door Israëlische kunstenaars. Als je op zoek bent naar een origineel souvenir of cadeau zou ik je aanraden om hier rond te snuffelen. En zelfs als je niet op zoek bent naar iets specifieks is het leuk om hier rond te wandelen.

Prijs: gratis, tenzij je iets koopt natuurlijk

13. Vintage shoppen in Tel Aviv

Tel Aviv is een geweldige stad voor vintage lovers. Er zijn namelijk door de stad heen veel tweedehands winkeltjes te vinden. Een aantal leuke winkels vind je in Florentin, bij Dizengoff Center en rondom de HaCarmel Markt, in de Nahalat Benyamin Street. Tel Aviv is duur, maar op deze manier kun je betaalbaar én leuk shoppen!

Prijs: afhankelijk van wat je koopt natuurlijk

Tel-Aviv-stedentrip

14. Beroemde kunstwerken in Tel Aviv Museum of Art

Een gigantisch museum met verschillende soorten exposities. Zo is er een permanente tentoonstelling met beroemde werken van bijvoorbeeld Van Gogh, Monet, Picasso en Maurice de Vlaminck. Maar er zijn ook tijdelijke exposities die zeker de moeite waard zijn. Zo was er tijdens mijn bezoek een tentoonstelling van schilderwerken die nét op foto’s leken. Wat een talent! Ik zou zo’n 2 uur rekenen voor een bezoek aan het museum als je alles op je gemak wilt bezoeken. Ook erg fijn: Tel Aviv Museum of Art is ook open op zaterdag, dus een leuke bezienswaardigheid om te doen tijdens shabbat!

Prijs: 50 shekel

Tel-Aviv-stedentrip

15. De drukte ontvluchten in het HaYarkon Park

In het noorden van Tel Aviv vind je een gigantisch stadspark: HaYarkon Park. Het is leuk om via de strandboulevard naar het park te fietsen, wat snacks mee te nemen en hier even van de zon te genieten aan het water.

Prijs: gratis

Tel-Aviv-stedentrip

16. Spelletjesavond bij Shirion

Wil je een relaxed avondje en ben je gek op spelletje? Op dinsdagavond wordt er in de spellenwinkel Shirion een spelletjesavond georganiseerd. Ook een leuke manier om wat locals te leren kennen! Deze winkel vind je naast de HaCarmel Markt.

Prijs: gratis

17. Free Walking Tour in Sarona

Sarona is een klein gebied binnen Tel Aviv met een interessante en belangrijke geschiedenis. Het was ooit een Duitse kolonie, veranderde door de jaren heen in het hoofdkwartier van het leger en is nu een plek waar je de drukte van de stad kunt ontvluchten. Er zijn een aantal huizen van de Templers van de voormalige kolonie bewaard gebleven. In de meeste zitten tegenwoordig winkels gehuisvest, maar een van de huizen is ingericht als museum. Vanuit de overheid worden er op zaterdagochtend Free Walking Tours in Sarona georganiseerd. De tour duurt ongeveer een uurtje en is wat mij betreft erg interessant om meer over de geschiedenis van Tel Aviv én Israël te leren. De tour begint om 11 uur ‘s ochtends vanaf het Sarona Visitor Center. Komt dit niet uit? Dan kun je het museum ook zelfstandig bezoeken.

Prijs: in tegenstelling tot de tour in Jaffa is deze tour daadwerkelijk gratis. Het bezoeken van de wijnerijen kost 10 shekel.

Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip

18. Het meest fotogenieke huis in Tel Aviv? Het Bialik Huis!

Bet Bialik, oftewel het Bialik Huis, is de voormalige woning van een Israëlische poëet: Chaim Nachman Bialik. De naam zegt je waarschijnlijk niets, maar toch is zijn huis een bezoek waard. Het is namelijk prachtig versierd en erg kleurrijk! In de gelijknamige straat – Bialik Street – vind je bovendien gebouwen in de Bauhaus stijl.

Prijs: 20 shekel

Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip

19. Bijzondere gebouwen bekijken aan de strandboulevard

De meeste mensen gaan naar de boulevard voor het strand, maar het is ook zeker de moeite waard om de gebouwen en hotels langs de boulevard te bewonderen. Een aantal leuke bouwwerken zijn het Dan Hotel – ook wel het Regenbooggebouw genoemd -, The Crazy House en de Isrotel Tower.

Prijs: gratis

Tel-Aviv-stedentrip

20. Bauhaus gebouwen bewonderen in Tel Aviv

Architectuurliefhebbers zullen zich ook vermaken in Tel Aviv. Het is een redelijk nieuwe stad, maar toch zijn er verschillende bouwstijlen te spotten. Denk aan Arabische invloeden zoals hoge bogen in Jaffa en koloniale, sierlijke invloeden in de binnenstad. Bauhaus is een andere bouwstijl die goed vertegenwoordigd is in Tel Aviv. Eerlijk gezegd vind ik deze stijl niet heel bijzonder, aangezien het een hele praktische en minimalistische bouwstijl is. Bepaalde vormen worden gebruikt omdat het nuttig is. Zo worden bepaalde hoeken in een gebouw bijvoorbeeld gevormd voor meer of juist minder zon.

Deze bouwstijl is zo vaak in Tel Aviv gebruikt dat er zelfs sprake is van de ‘Witte Stad van Tel Aviv’. Er staan duizenden gebouwen in de stad in de Bauhaus stijl. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel gevluchte Joden uit Europa naar Tel Aviv om een nieuw huis te bouwen en dit was de bouwstijl die destijds populair was. De Witte Stad van Tel Aviv is zelfs opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In heel Tel Aviv kun je de Bauhaus gebouwen tegenkomen. Een paar toffe gebouwen in Bauhausstijl vind je onder andere aan Rothschild Boulevard, in Bialik Street, Ya’el Street en Zamenhoff Street.

Prijs: gratis

21. Voormalig huis van Ben Gurion, de stichter van Israël

Ben Gurion, je komt de naam al tegen bij aankomst in Israël. Het vliegveld van Tel Aviv is namelijk naar deze man vernoemd. David Ben Gurion is degene die Israël in 1948 tot onafhankelijke staat verklaarde. Bovendien is hij de eerste premier van het land. Zijn voormalige huis is in het noorden van Tel Aviv te bezoeken. Het is interessant om te zien dat het een vrij klein en sober ingericht huis is voor een premier. Op de bovenverdieping na: daar vind je een indrukwekkende boekencollectie. Je hoeft hier niet lang door te brengen: 15-20 minuten is genoeg. Het museum is zowel in het Hebreeuws als in het Engels. Grappig om de Nederlandse koningin Juliana tussen de foto’s met Ben Gurion te spotten.

Een bezoek is gratis. Bekijk wel even van tevoren de openingstijden op de website, want deze variëren per dag.

Prijs: gratis

Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip

22. Fietsen over het strand van Tel Aviv (naar Herzeliya)

Nederlanders houden van de fiets; het is immers een van de beste manieren om een stad en de omgeving te ontdekken? Ben je de drukke stranden van Tel Aviv beu? Fiets dan over het strand naar de mooie omgeving van het noordelijk gelegen Herzeliya. Een goede eindbestemming is Apollonia National Park, in het noorden van Herzeliya. Een prachtige omgeving, vanaf de rotsen heb je een prachtig uitzicht over het strand en de zee! Ook de stranden van Herzeliya zijn heerlijk en een stuk rustiger dan die in Tel Aviv. Plof in een van de zitzakken bij de strandtent Maka Maka en geniet van de rust en een verfrissend drankje.

Prijs: het huren van een fiets voor één dag is 40-50 shekel. De entree voor Apollonia National Park is 24 shekel voor volwassenen.

Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip

23. Rondstruinen langs kunstgalerijen in Neve Tzedek

Nede Tzedek is een van de oudste wijken van Tel Aviv. Hier vind je een paar zeer kleurrijke en fotogenieke straatjes met designerwinkels, maar vooral ook veel kunstgalerijen. Bij de meeste galerijen kun je gewoon binnenlopen om de kunstwerken te bewonderen. Een paar van mijn favorieten zijn Forte Gallery, Zoom Gallery en Altmans Gallery.

Prijs: gratis

Tel-Aviv-stedentrip

24. Geuren en kleuren op de Levinsky Markt in Florentin

In Tel Aviv vind je meerdere markten. In de wijk Florentin vind je de Levinsky Markt. Het is eigenlijk niet echt een markt met kraampjes, maar meer een verzameling van kleine winkels waar vooral kruiden, fruit, noten en specerijen worden verkocht. Ik vind het altijd heerlijk om hier rond te lopen en me te laten leiden door de geuren en de kleuren op de Levinsky Markt. Bovendien is het een goede plek om op je gemak een praatje met lokale mensen te maken. Het is hier meestal redelijk rustig, behalve op vrijdagmiddag: dan doet iedereen zijn inkopen bij deze markt voor shabbat.

Prijs: gratis

Tel-Aviv-stedentrip

25. Malabi proeven & backgammon spelen bij Hamalabiya

Malabi is een populair tussendoortje en is het beste te omschrijven als een zoete pudding gemixt met kokos, siroop en nootjes. Mijn favoriete plek om malabi te eten is Hamalabiya aan Allenby Street, naast de HaCarmel Markt. Je kunt zelf samenstellen wat je in je malabi wilt hebben en er zijn ook opties voor veganisten. Terwijl je van je malabi geniet kun je trouwens ook backgammon spelen. Geen idee hoe het moet? Er zitten ongetwijfeld een paar Israëliërs om je heen die je maar al te graag de spelregels uitleggen.

Prijs: 10 shekel voor een malabi

Lees ook: 17x het lekkerste eten & drinken in Israël

Tel-Aviv-stedentrip

Uitgaan in Tel Aviv: waar moet je zijn voor een avondje uit?

Zelf ben ik meer van de kleinschalige dakterrasfeesten, maar je kunt Tel Aviv eigenlijk niet verlaten het nachtleven te ontdekken. Met name als je van techno houdt zit je in Tel Aviv op de juiste plek. Houd er rekening mee dat de minimumleeftijd bij veel plaatsen 18+ is, maar dat je voor sommige clubs zelfs 25+ moet zijn om binnen te komen. De meeste bars en clubs vind je aan/rondom Rothschild Boulevard, aan Allenby Street, bij het Dizengoff Center en aan de strandboulevard.

Lees ook: 35x de leukste hotspots in Tel Aviv (véél vegetarisch en vegan!)

Tel-Aviv-stedentrip

26. Maandagavond = gay night bij Lima Lima

Een aantal van mijn leukste stapavonden in Tel Aviv heb ik in Lima Lima doorgebracht. Op maandagavond is het gay night in deze bar, wat voor een leuke en ontspannen sfeer zorgt. Ik ben hier overigens regelmatig geweest met zowel mannen als vrouwen (zowel hetero als homo) en iedereen heeft het hier goed naar z’n zin. De muziek is een combinatie van pop, hiphop, salsa en reggaeton. Er is bovendien een tuin binnen de club waar je even af kunt koelen na al dat dansen, ook best wel chill.

27. Dinsdag = karaoke avond bij Stardust Karaokebar

Zin om een avondje te zingen? Iedere dinsdagavond wordt er een karaoke avond gehouden in de Stardust Karaokebar (voorheen Temptation Bar). Deze bar vind je aan Allenby Street, niet ver van de HaCarmel Markt. Soms worden er zelfs speciale thema-avonden gehouden zoals Disney Karaoke!

Prijs: meedoen is gratis, drank natuurlijk niet (tenzij je een onontdekt zangtalent bent en je op die manier misschien een gratis drankje kunt scoren)

28. Woensdag = comedy night en bier bij The Dancing Camel

The Dancing Camel Brewery in HaTa’asiya Street is een brouwerij/bar waar je verschillende Israëlische bieren kunt proeven. Deze brouwerij houdt op woensdagavond een stand up comedy night – de sprekers doen alles in het Engels, maar je zult hier zowel buitenlanders als Israëliërs treffen.

Prijs: de stand-up comedy night bezoeken is gratis, biertjes natuurlijk niet

29. Internationale hits bij JIMMYWHO

Niet mijn meest favoriete plek in Tel Aviv, want wat mij betreft is het hier te druk en heb je amper ruimte om te dansen. Maar je kunt je hier prima vermaken als je van internationale muziek houdt. En het is best wel tof als je bedenkt dat je staat te dansen in een oude kluis van een voormalige bank.

Tel-Aviv-stedentrip

30. Thema-avonden en tributes bij Pasaz

Pasaz heeft regelmatig thema-avonden en tribute avonden voor bekende artiesten. Ik vind het fijn dat je in Pasaz tenminste ruimte hebt om te bewegen en te dansen. Bovendien is er een podium – en dat is altijd leuk als dronken mensen besluiten om hun dansmoves te laten zien. Enkele thema-avonden zijn Arabische muziek, hiphop en indie muziek. De Pasaz is overigens niet zo snel te spotten op straat als je niet weet waar je moet zijn. Het is namelijk een ondergrondse club aan Allenby Street.

31. Geliefde hotspot: Kuli Alma

Zelf ben ik niet zo’n fan van deze plek omdat het er vaak erg druk is, maar veel van mijn vrienden – internationaal en Israëlisch – vinden deze plek fantastisch. Dus ik noem hem toch maar: Kuli Alma. Het is redelijk groot, met 2 verdiepingen én een bar waar je zowel eten als drinken kunt bestellen. Houd er rekening mee dat je hier minstens 25 jaar oud moet zijn, al komen meisjes die jonger zijn soms ook nog wel binnen met wat geluk.

32. Techno bij Breakfast Club

Ik zie al dat Tel Aviv een stad van de techno is. In diverse clubs en barren wordt techno gedraaid en bijna ieder weekend is er wel ergens een feest. Een van de beste plekken voor technoliefhebbers is Breakfast Club. Er draaien regelmatig hele toffe dj’s hier en de sfeer is erg chill. Ga alleen niet te vroeg naar Breakfast Club, want voor 3 uur ’s nachts is het hier vrij rustig.

Lees ook: Israël – tips om de Dode Zee + de omgeving te bezoeken

Nog meer tips voor Tel Aviv in Israël

Meld je aan bij de Facebookgroepen Secret Tel Aviv & Belle Aviv

In de Facebookgroep Secret Tel Aviv wordt onwijs veel nuttige informatie gedeeld. Denk aan de leukste evenementen van die week en mooie foto’s die in de stad zijn gemaakt. Maar ook tijdelijke appartementen en kamers worden hier te huur aangeboden. En als je ergens vragen over hebt kun je ze het beste hier stellen. Zeer nuttige groep als je naar Tel Aviv gaat!

Voor vrouwen is er ook nog de Facebookgroep Belle Aviv. De toon is hier iets vrouwvriendelijker. Het gaat hier over alledaagse dingen zoals het verkopen van meubilair en waar vind je de beste hummus, maar hier kun je ook veilig “vrouwenonderwerpen” bespreken. De groep voelt iets betrouwbaarder dan Secret Tel Aviv als het om persoonlijke vragen gaat. Je kunt hier alles vragen en normale antwoorden verwachten. Van: “waar kan ik goedkope tampons vinden?” tot: “wat is de beste datingapp in Tel Aviv?”

Goedkoop boodschappen inslaan bij Super Cofix

Eten en drinken is duur in Tel Aviv, daar valt niet over te twisten. Wil je een betaalbaar ontbijt inslaan of een avond gaan stappen maar niet direct 100 euro uitgeven aan drank? Dan is het verstandig om je boodschappen in te slaan bij Super Cofix. Dit is een supermarktketen waar alles een stuk goedkoper is dan bij andere supermarkten zoals AMPM. Zo heb je bijvoorbeeld yoghurt of koffie voor 5 shekel en een fles wijn voor 20 shekel.

Waar overnachten in Tel Aviv in Israël?

Mijn favoriete optie voor soloreizigers: Abraham Tel Aviv

Ik moet natuurlijk wel met het hostel beginnen waar ik zelf een jaar lang heb gewoond en gewerkt: Abraham Hostel. Ik ben in weinig hostels geweest waar de sfeer zo gezellig is als hier. Het personeel maakt graag een praatje met bezoekers en er worden ontzettend veel activiteiten en evenementen georganiseerd. Het is heerlijk om op het dakterras te chillen, maar ook de lounge – waar ook de bar is – is een fijne plek.

Wanneer je in Abraham Hostel overnacht zit het ontbijt bij de prijs inbegrepen. Voor hostelbegrippen vind ik het ontbijt erg uitgebreid met onder meer brood, yoghurt, salades, cornflakes, pasta en fruit. Een absolute aanrader! Ze hebben overigens slaapzalen, privékamers én familiekamers dus ook de gasten die hier overnachten zijn erg divers. Families met kinderen, koppels, zakenmannen, backpackers en zo nu en dan iemand die zichzelf tot de nieuwe messiah heeft verklaard: je ziet ze allemaal in dit hostel. Abraham Hostels heeft overigens ook accommodaties in Jeruzalem en Nazareth.

Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip
Tel-Aviv-stedentrip

Zin in luxe? Overnacht dan bij Brown Beach House Boutique Hotel

Als je wat meer geld wilt uitgeven aan jouw accommodatie zijn de Brown Hotels in Israël echt een aanrader. Het Brown Beach House heeft een moderne, mooie inrichting en is van allerlei faciliteiten voorzien. Denk aan een spa, een jacuzzi in de tuin en ontbijt met zowel Israëlische als internationale maaltijden. Vanaf de balkons heb je uitzicht over zee en er is veel oog voor details in de kamers. Het Brown Beach House ligt bijna direct aan het strand en heeft een zeer centrale ligging. Bovendien heeft dit hotel een parkeergarage, dus als je een rondreis met een auto aan het maken bent is het ideaal – een parkeerplek in Tel Aviv vinden is echt een verschrikking.

Tel-Aviv-stedentrip

Een fijne, romantische optie voor koppels: The Lighthouse Hotel

The Lighthouse Hotel heeft een fijne ligging: op slechts een paar minuten lopen sta je op het strand, maar je staat ook zo op de HaCarmel Market. Lekker centraal dus! Het hotel is erg mooi en stijlvol ingericht. Op een van de lagere verdiepingen vind je een paar jacuzzi’s. Op het dakterras vind je een bar met een verbluffend uitzicht over de stad. Aanrader! Het hotel biedt bovendien gratis extra’s zoals het gratis gebruik van fietsen.

Stedentrip-Tel-Aviv-Lighthouse-hotel-entree
Stedentrip-Tel-Aviv-Lighthouse-kamer-met-televisie
Stedentrip-Tel-Aviv-Lighthouse
Booking.com

Welke accommodatie zou ik niet aanraden in Tel Aviv?

Ik heb er zelf nooit overnacht, maar van meerdere reizigers én vrienden hoor ik slechte verhalen over het Overstay TLV Backpackers Hostel ten zuiden van Florentin. Ten eerste ligt het in een wijk ver van alles vandaan en waar ik ’s avonds liever niet alleen over straat zou lopen. Het hostel schijnt ook niet super schoon te zijn. Tot slot is het een echt partyhostel waar ik meerdere verhalen heb gehoord over vreemde gebeurtenissen.

Lees ook: 7 leukste hostels & hotels in Tel Aviv (betaalbaar!)

Verplaatsen in Tel Aviv in Israël

Tel Aviv is een grote stad, maar toch liggen veel bezienswaardigheden en leuke hotspots niet ver van elkaar vandaan. Ik ga in Tel Aviv bijna overal te voet naartoe. Als de afstand wel wat groter is pak ik de fiets. Tel Aviv is namelijk ook een prima stad om te fietsen. Op veel plekken zijn fietspaden en bovendien is het verkeer redelijk gewend aan fietsers. Je kunt ook de elektrische scooters huren. Lime en Bird zijn twee scooterbedrijven die je overal op straat tegenkomt en waar je simpelweg met een creditcard kunt huren.

Bus in Tel Aviv: reizen met de Rav-Kav kaart

Wil je je liever met de bus verplaatsen? Houd er rekening mee dat je een Rav-Kav kaart nodig hebt. Met deze groene kaart kun je je verplaatsen met het openbaar vervoer in Tel Aviv. Als toerist kun je een anonieme Rav-Kav kaart kopen voor 5 shekel. Vervolgens kun je deze opladen. Jammer genoeg kan dit niet in de bussen zelf, maar wel bij veel supermarkten en drogisterijen. Een rit binnen Tel Aviv met de bus kost 5,90 shekel (€1,5 euro). De Rav-Kav kaart koop je onder meer op het vliegveld en bij de treinstations. De Rav-Kav kaart kun je bovendien ook gebruiken als je tussen Tel Aviv en Jeruzalem reist.

Tel-Aviv-stedentrip

Hoe kom ik in Tel Aviv in Israël?

Vanaf Ben Gurion vliegveld naar Tel Aviv

De meeste mensen zullen naar Tel Aviv reizen met het vliegtuig. En buiten het hoogseizoen zijn de tickets betaalbaar: zo vlieg ik meestal met Transavia voor €60-90 euro tussen Eindhoven en Tel Aviv (wel met alleen handbagage).

Vanaf het Ben Gurion vliegveld neem je de trein naar het centrum van Tel Aviv. Verlaat het vliegveld en ga met de roltrap naar het treinplatform (nummer 2). Het kan verwarrend zijn omdat alles in het Hebreeuws staat, maar je moet de trein richting Nahariya hebben.

Verblijf je in het zuidelijke deel van Tel Aviv (Jaffa, Florentin, Neve Tzedek) dan stap je na 10 minuten uit bij de eerste halte: HaHagana. Verblijf je in het noordelijke deel van de stad dan stap je uit bij de tweede halte: HaShalom. Een treinticket van het vliegveld naar HaHagana is 13,50 shekel (€3,5 euro).

LET OP: shabbat!

Houd er rekening mee dat je tussen vrijdagmiddag en zaterdagavond de trein tussen het vliegveld en Tel Aviv niet kunt nemen vanwege shabbat. Het is dan alleen mogelijk om met de taxi van en naar het vliegveld te gaan. De kosten zijn dan ongeveer 120 shekel per rit (afhankelijk van waar je naartoe gaat).

Lees ook: kosten Israël – wat ben je kwijt voor een biertje en een bed? + bespaartips!

Vanaf Jeruzalem naar Tel Aviv

Je kunt gemakkelijk met de bus tussen Tel Aviv en Jeruzalem reizen. Vanaf Jerusalem Central Bus Station neem je bus 405 naar Tel Aviv Central Bus Station. Dit busstation ligt in het zuidelijke deel van Tel Aviv. Zit je meer in het noordelijke deel van Tel Aviv? Dan kun je ook bus 480 naar Tel Aviv Savidor Center nemen. De busrit van Jeruzalem naar Tel Aviv duurt ongeveer 1 uur en kost 16 shekel (€4 euro). De bussen gaan de hele dag en je hoeft eigenlijk nooit langer dan 15 minuten op de volgende te wachten. De bussen hebben bovendien WiFi en je kunt je telefoon opladen via de USB-ingangen.

Even een kleine opmerking over busstations in Israël. Zowel in Tel Aviv als in Jeruzalem zit het busstation namelijk op de bovenste verdieping van een winkelcentrum. Die in Tel Aviv is redelijk vervallen en het kan een doolhof zijn, maar als je de trappen naar de zesde verdieping volgt kom je vanzelf bij de bussen terecht. Het winkelcentrum in Jeruzalem is iets kleiner en een stuk overzichtelijker: daar hoef je maar één verdieping omhoog.

LET OP: shabbat!

Houd er rekening mee dat je tussen vrijdagmiddag en zaterdagavond niet met de bus tussen Jeruzalem en Tel Aviv kunt reizen in verband met shabbat. Er rijden wel sheruts: gedeelde bussen die vertrekken wanneer deze vol is. De sherut rijdt dus wel gewoon tijdens shabbat, het nadeel is alleen dat je nooit weet wanneer je zult vertrekken. De rit met de sherut tijdens shabbat is ook iets duurder dan de busrit.

Lees ook: 2-in-1 stedentrip in Israël: Tel Aviv en Jeruzalem

Vanaf Eilat naar Tel Aviv

Misschien vlieg je niet naar Tel Aviv, maar het vliegveld Ovda. Het vliegveld Ovda ligt in het zuiden van Israël, niet ver van de badplaats Eilat. Of misschien maak je een rondreis door Israël en bezoek je Eilat, eventueel in combinatie met Jordanië. Vanaf het busstation in Eilat kun je gemakkelijk met de bus naar Tel Aviv reizen. Meerdere keren per dag vertrekken de bussen 390, 393 en 394 naar Tel Aviv. De rit kost 70 shekel (€18 euro) en duurt ongeveer 4,5 tot 5 uur. Onderweg stop je 1 of 2 keer bij een restaurant met een supermarkt, zodat je iets kunt kopen of naar de wc kunt gaan.

Het is ook mogelijk om met het vliegtuig vanaf Eilat naar Tel Aviv te gaan. Soms heb je goedkope vliegtickets, maar ik vind dit eerlijk gezegd een onhandige en zelfs onnodige optie. De binnenlandse vluchten van Eilat naar Tel Aviv worden uitgevoerd door Arkia Airlines. Deze vluchten kosten vaak €60-90 euro per vlucht en duren ongeveer 1 uur.

Lees ook: rondreis in Israël (& Palestina en Jordanië) + VIDEO

Wil jij een reis naar Israël boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

Pfoeh, dit was een van de meest uitgebreide artikelen die ik tot nu toe heb geschreven. Ik hoop dat je hier iets aan hebt als jij een stedentrip Tel Aviv op de planning hebt! Heb jij nou toch nog een vraag over Tel Aviv of reizen in Israël? Laat het me weten via de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *