Cinque-Terre-Monterosso-al-Mare

Cinque Terre tips: ALLES wat je moet weten voor jouw bezoek

Cinque Terre in Italië is een droombestemming van velen. Wekelijks schieten er wel kleurrijke foto’s van Cinque Terre op mijn social media voorbij. En bij jou waarschijnlijk ook. Mocht je inmiddels een trip naar Cinque Terre op de planning hebben staan: yay! In deze blog deel ik al mijn Cinque Terre tips voor jouw bezoek. Vooraf had ik redelijk wat vragen over Cinque Terre. Ik verbleef een week in dit deel van Italië om alle antwoorden op al die vragen te zoeken. En heb je nog geen trip naar Cinque Terre gepland? Misschien na het zien van al de foto’s in deze blog wel!

Cinque-Terre-tips

Cinque Terre tips & antwoorden op al jouw vragen

1. Uit welke dorpen bestaat Cinque Terre in Italië? Welke plekken kun je bezoeken als je in Cinque Terre bent?

Cinque Terre ligt in het noordwesten van Italië, in de regio Ligurië. Cinque Terre is een nationaal park aan de kust in Italië en bestaat uit vijf dorpen. Van oost naar west zijn dit:

– Riomaggiore

Cinque-Terre-Riomaggiore

– Manarola

Cinque-Terre-Manarola

– Corniglia

Cinque-Terre-Corniglia

– Vernazza

Cinque-Terre-Vernazza

– Monterosso al Mare

Cinque-Terre-Monterosso-al-Mare

Als je in Cinque Terre bent kun je bovendien nog meer plaatsen in de omgeving bezoeken. Enkele aanraders zijn Portovenere, Levanto en Framura.

Cinque-Terre-wandelen-Portovenere
Portovenere-Italie
Framura-Italie

2. Wat is een goede uitvalsbasis om de dorpen van Cinque Terre te bezoeken?

– La Spezia

La Spezia ligt slechts een paar kilometer ten oosten van het Nationaal Park Cinque Terre. Dit is een prima uitvalsbasis om de kleurrijke dorpen van Cinque Terre te bezoeken. Binnen 10 minuten ben je al in Riomaggiore en de treinen rijden regelmatig. La Spezia heeft bovendien goede verbindingen met andere Italiaanse steden. Zo gaan er directe treinen vanaf Milaan, Genua, Parma, Pisa en Florence naar La Spezia. Als je vanaf Bologna komt moet je een keer overstappen. Bovendien zijn de accommodaties in La Spezia een stuk betaalbaarder dan in de dorpen van Cinque Terre. Soloreizigers zullen zich vast vermaken in 5 Terre Backpackers City. Bovendien ligt dit hostel vlak bij het treinstation van La Spezia.

Lees ook: stadswandeling in Pisa, Italië – wat moet je echt zien in 1 dag?

– Biassa

Een andere betaalbare optie is Biassa, een bergdorp tussen La Spezia en Riomaggiore in. Er zijn hier een paar bed & breakfasts en een gezellig hostel voor soloreizigers: Ostello Tramonti. Het is een fijn bergdorp en ook vanaf hier duurt het niet lang voordat je in Cinque Terre bent. Het enige nadeel is dat er ’s avonds geen bussen meer naar het dorp gaan (al gaan er wel vanaf Riomaggiore shuttles naar Ostello Tramonti). Een taxi vanaf Riomaggiore naar Biassa is ongeveer €25 euro.

Biassa-hostel-Italie
Biassa-hostel-Italie
Biassa-hostel-Italie

– Levanto

Levanto ligt een paar kilometer ten westen van Monterosso al Mare, het meest westelijke dorp in Cinque Terre. Vanaf Levanto vertrekken er regelmatig treinen naar Cinque Terre en binnen 10 minuten ben je al in het eerste dorp. Het voordeel van Levanto is dat er betaalbare accommodaties én zelfs campings zijn. Wil je dus graag kamperen of langer in de regio blijven, dan is Levanto een goede uitvalsbasis.

Cinque-Terre-Levanto

– Framura

Framura ligt iets verder van Cinque Terre vandaan, maar ik vond het een heerlijke bestemming om na een dag in het drukke Cinque Terre te zijn. Eigenlijk is Framura niet 1 dorp, maar bestaat het uit 5 dorpjes die frazioni worden genoemd. Het treinstation ligt aan zee in het deel Anzo. De rest van de dorpen van Framura liggen over de heuvel verspreid: eerst Ravecca, dan Setta, Costa en tot slot Castagnola. Ik overnachtte zowel in het Perla del Levante Hostel als in La Foce del Prato; een agriturismo.

Lees ook: Framura in Italië – een goed alternatief voor Cinque Terre

Framura-Italie
Framura-Italie
Framura-Italie

– In een van de dorpen van Cinque Terre

Natuurlijk is het ook mogelijk om in de dorpen Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare te overnachten. Houd er wel rekening mee dat de prijzen hier een stuk hoger liggen dan in de omgeving. Bovendien is het erg druk in de dorpen, zeker overdag maar zelfs ’s avonds. Cinque Terre is niet voor niets een van de hoogtepunten van Italië.

Als je in één van de dorpen wilt overnachten zou ik in Monterosso al Mare verblijven. Het dorp is vrij groot, waardoor het minder druk voelt (zoals in Manarola of Vernazza) en je hoeft ook geen lange trap te beklimmen wanneer je met de trein wilt reizen (zoals in Corniglia).

Cinque-Terre-Manarola

3a. Wat kun je in Riomaggiore in Cinque Terre doen?

Riomaggiore is het meest oostelijke dorp in het nationaal park Cinque Terre. Ik zou je aanraden om in ieder geval naar boven te lopen, voor een mooi uitzicht over de stad. De kerk Chiesa di San Giovanni Battista di Riomaggiore is gratis te bezoeken. Naast deze kerk vind je een schattige koffiezaak genaamd Fuori Rotta. Neem plaats voor een goed kop koffie en een mooi uitzicht over Riomaggiore. Bovendien hangen hier allemaal potjes met kruiden aan het balkon die ze voor hun gerechten gebruiken, hoe leuk is dat?

Als je weer naar beneden loopt steek je onder het treinspoor door, richting de haven. Ook hier vind je een mooi uitzichtpunt. Wanneer je doorloopt kom je uit bij het strand van Riomaggiore (spiaggia di Riomaggiore). Dit is echter een rotsstrand en het water is vrij wild, dus ik zou je niet aanraden om hier te zwemmen. Maar meestal zitten er wel een paar vissers langs de rotsen, dus dat is wel leuk om te zien.

Cinque-Terre-Riomaggiore
Cinque-Terre-Riomaggiore
Cinque-Terre-Riomaggiore
Cinque-Terre-Riomaggiore
Cinque-Terre-Riomaggiore

3b. Wat kun je in Manarola in Cinque Terre doen?

Manarola is kleiner dan Riomaggiore. Als je in Manarola bent zou ik je aanraden om in ieder geval naar de meest fotogenieke plek in het dorp te gaan: het uitzichtpunt aan zee vanwaar je een mooi zicht hebt op de kleurrijke huisjes en het water. Op Google Maps heet dit punt Manarola Scenic Viewpoint. Hier vind je ook het restaurant Nessun Dorma. Probeer hier rond zonsondergang naartoe te gaan (wel even vooraf reserveren of op tijd arriveren). Dit is een van de beste plekken in Cinque Terre om van de zonsondergang te genieten en een wijntje te drinken!

Als je van wandelen houdt en in bent voor een avontuur kun je vanaf Manarola wandelroute 6b nemen. Deze wordt ook op Google Maps aangegeven. Hier wandel je langs de wijngaarden en zie je duidelijk hoe deze in terrassen zijn gebouwd. Met wat geluk kom je zelfs een paar boeren tegen die via de ijzeren rails naar boven en beneden gaan. Het is even klimmen, maar het uitzicht is waanzinnig. Wandelroute 6b loopt daarna over in de wandelroute naar het bergdorp Volastra (op 335 meter hoogte) en gaat daarna door naar Corniglia – het derde dorp van Cinque Terre. Wat mij betreft is dit de mooiste wandeling, dus ik raad hem zeker aan als je slechts 1 wandeling in Cinque Terre wilt doen!

Cinque-Terre-Manarola
Cinque-Terre-Manarola
Cinque-Terre-Manarola
Cinque-Terre-Manarola
Cinque-Terre-Manarola

3c. Wat kun je in Corniglia in Cinque Terre doen?

Corniglia is het enige dorp in Cinque Terre dat is gebouwd op een rots en dus geen haven heeft. Hierdoor kun je het dorp alleen wandelend of met de trein bereiken. Let er wel op: als je met de trein komt moet je eerst nog een kwartier trappen klimmen voordat je in het dorp bent. Corniglia is klein en eerlijk gezegd is er niet zo veel te bewonderen. Maar het is hierdoor ook een stuk rustiger in Corniglia dan in de andere dorpen. Als je dus de massa wilt vermijden ben je in Corniglia op de juiste plek. Bovendien vind je de beste ijssalon in Cinque Terre in Corniglia: Alberto Gelateria. Een prima plek om jouw dag in Cinque Terre te onderbreken en van een lekkere gelato te genieten.

Cinque-Terre-Corniglia

3d. Wat kun je in Vernazza in Cinque Terre doen?

Vernazza is het meest geliefde dorp in Cinque Terre – en daardoor is het hier dus ook erg druk. Maar dan vooral in de haven, waar je overigens ook een duik in het water kunt nemen. Via de rotsen kun je namelijk zo het water en afkoelen. Als je de mensenmassa wilt vermijden zou ik gewoon een van de steile, smalle straten van Vernazza in duiken. Hier kom je bijna geen mensen tegen. En in de schaduw is het ook nog eens lekker koel. Als je helemaal naar boven klimt kun je het kasteel bezoeken (Castello di Vernazza) voor €1,50 euro. Eerlijk gezegd merk je er weinig van dat hier vroeger een kasteel staat, maar de uitzichten bij de toren zijn mooi.

Cinque-Terre-Vernazza
Cinque-Terre-Vernazza
Cinque-Terre-Vernazza
Cinque-Terre-Vernazza
Cinque-Terre-Vernazza

3e. Wat kun je in Monterosso al Mare in Cinque Terre doen?

Monterosso al Mare is mijn persoonlijke favoriet. Misschien komt het doordat er maar liefst 2 stranden in dit dorp te vinden zijn. Je kunt dus gemakkelijk zwemmen als je in Monterosso al Mare bent. En omdat Monterosso al Mare het grootste dorp in Cinque Terre is zijn de mensen wat meer verspreid. Op het westelijke strand vind je een groot standbeeld van Atlas die een wereldbol vasthoudt. Ben je tijdens de zonsondergang in Monterosso al Mare? Dan zou ik een hapje of een drankje doen bij Torre Aurora. Je moet een stukje naar boven wandelen, maar het uitzicht vanaf hier is top.

Wil je van een adembenemend uitzicht over alle 5 de dorpen van Cinque Terre genieten? Dan moet je die beenspieren trainen en naar Punta Mesco lopen. Vanaf het centrum van Monterosso al Mare loop je in ongeveer 1 uur hiernaartoe. Als je van het uitzicht hebt genoten kun je ofwel terug naar beneden lopen ofwel doorwandelen naar Levanto.

Cinque-Terre-Monterosso-al-Mare
Cinque-Terre-Monterosso-al-Mare
Cinque-Terre-Monterosso-al-Mare
Cinque-Terre-Monterosso-al-Mare

4. Hoe reis je rond? Hoe ga je van dorp naar dorp in Cinque Terre?

– Met de trein

Er zijn verschillende manieren om van dorp naar dorp te reizen in Cinque Terre. De gemakkelijkste manier is de trein. Ieder dorp heeft een treinstation. De treinen in Cinque Terre rijden regelmatig, dus je hoeft nooit lang te wachten. Wil je meer naar het oosten in het park? Dan neem je de trein richting La Spezia aan de dorpskant. Wil je meer naar het westen? Dan neem je de trein richting Levanto aan de zeekant. Een treinkaartje tussen La Spezia en Levanto (inclusief alle dorpen van Cinque Terre) kost €4 euro per rit. Het maakt dus voor de prijs niet uit of je 1 halte blijft zitten of helemaal van La Spezia naar Monterosso al Mare reist.

Wanneer je de Cinque Terre dagkaart van €16 euro hebt gekocht mag je onbeperkt met de trein reizen in Cinque Terre. Je hebt dus geen losse treintickets nodig.

– Met de boot

Tussen de dorpen in Cinque Terre – op Corniglia na – varen ook speciale Cinque Terre boten. De prijs is afhankelijk van de afstand tussen de dorpen. Het goedkoopste ticket is €6 euro (bijvoorbeeld tussen Riomaggiore en Manarola), het duurste €35 euro (bijvoorbeeld van Monterosso al Mare naar Portovenere, zoals Karlijn van KarlijnTravels deed). Kijk op deze website voor de exacte prijzen. Houd er rekening mee dat de boten niet in de wintermaanden varen.

Cinque-Terre-boot

– Wandelen van dorp naar dorp

De leukste manier om je van dorp naar dorp in Cinque Terre te verplaatsen is wat mij betreft te voet. Er lopen veel verschillende wandelpaden door Cinque Terre Nationaal Park. De dorpen worden met elkaar verbonden door een wandelpad genaamd Sentiero Azzurro, oftewel het Blauwe Pad. Dit wandelpad loopt langs de kust en is zo’n 12 kilometer lang. Hierdoor is het een goede wandeling die je in 1 dag kunt doen.

Cinque-Terre-Vernazza

Let er wel op dat de stukken tussen Riomaggiore en Manarola én tussen Manarola en Corniglia momenteel gesloten zijn. Je kunt Sentiero Azzurro momenteel alleen gebruiken om te wandelen tussen Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. Om via de Sentiero Azzurro te wandelen heb je een Cinque Terre Trekking Card van €7,50 euro nodig. Dit wandelpad wordt ook regelmatig op borden met SVA aangeduid.

Daarnaast zijn er verschillende wandelpaden die je gratis kunt gebruiken in Cinque Terre Nationaal Park. Deze wandelpaden worden niet echt onderhouden en de wandeling duurt vaak een stuk langer. Maar het grote voordeel is dat het hier ook een stuk rustiger is. Bovendien wordt je echt getrakteerd op prachtige uitzichten. Mijn favoriete wandeling tussen Manarola en Corniglia via Volastra is bijvoorbeeld een wandelroute waar je geen entree voor hoeft te betalen.

Cinque-Terre-Manarola
Cinque-Terre-Corniglia
Cinque-Terre-Corniglia

5. Hoe zwaar zijn de wandelingen in Cinque Terre Nationaal Park?

Dit is lastig in te schatten, omdat het natuurlijk afhankelijk is van jouw eigen conditie. Ik heb fitte vrouwtjes van 90 jaar over de wandelpaden zien huppelen, maar ook jongvolwassenen die zwetend en klagend over de paden lopen. Wat mij betreft is het grote nadeel dat de wandelpaden vooral in de zon liggen en weinig schaduwrijke plekken hebben. Hierdoor kan een gemakkelijke wandeling midden op de dag alsnog zwaar zijn.

Op de wandelpaden van Sentiero Azzurro klim en daal je wel een beetje, maar het valt hartstikke mee. Als je de gratis wandelpaden neemt moet je vaak wel wat meer klimmen. Deze wandelpaden lopen namelijk meer door de heuvels. Je kunt de wandeling prima op sneakers of trailschoenen afleggen. Als je meerdere wandelingen in Cinque Terre maakt of zwakke enkels hebt zijn wandelschoenen wel prettig.

Cinque-Terre-Corniglia

6. Kun je over de wandelpaden in Cinque Terre lopen als het heeft geregend?

Ja, de paden zijn na een regenbui meestal gewoon geopend. Maar check altijd bij een Cinque Terre Informatiecentrum of de paden geopend zijn. Misschien is er wel een deel van de wandelroute ingestort door modderstromen of afgebroken rotsen. Bovendien zijn niet alle paden goed onderhouden. Na een regenbui zijn de paden erg modderig en kan het zelfs gevaarlijk zijn om hier te wandelen. Laat je dus altijd informeren bij het informatiecentrum. Deze vind je bij de treinstations (waar je ook een Cinque Terre Card kunt kopen).

Cinque-Terre-Levanto

7. Zijn de wandelpaden in Cinque Terre het hele jaar door geopend?

Yes. Je kunt dus zelfs in de winter gebruikmaken van de wandelpaden in Cinque Terre. Sommige paden kunnen echter wel gesloten zijn. Zo is de Sentiero Azzurro tussen Riomaggiore en Manarola (de Via dell’Amore) én tussen Manarola en Corniglia tot 2021 gesloten.

Cinque-Terre-Vernazza

8. Is er WiFi in Cinque Terre?

Nadat je de mooiste foto’s in Cinque Terre hebt gemaakt wil je die natuurlijk ook met het thuisfront delen. Als je een Cinque Terre Card hebt kun je gebruikmaken van WiFi. In de treinen heb je namelijk een hotspot waar je met een unieke code kunt inloggen. De code staat op jouw ticket. Daarnaast zijn er enkele WiFi hotspots in de dorpen die je gratis kunt gebruiken. Bovendien vind je in deze regio de WiFi hotspot WiFiLaguria. Je moet je wel even aanmelden via jouw telefoonnummer, maar daarna kun je het internet kosteloos gebruiken. En tot slot hebben verschillende hotels natuurlijk WiFi voor hun gasten.

9. Hoe zit het precies met die toegangskaarten voor Cinque Terre?

Er zijn 2 toegangskaarten voor Cinque Terre. Met de Cinque Terre Trekking Card kun je de wandelpaden in Cinque Terre gebruiken. Met de Cinque Terre Treno Card heb je zowel toegang tot de wandelpaden als tot de treinen die de dorpen met elkaar verbindt. 

Cinque Terre Trekking Card

Als je van dorp naar dorp gaat wandelen heb je de Cinque Terre Trekking Card nodig. Je kunt deze toegangskaart voor 1 dag kopen voor €7,50. Wie meer tijd heeft om de dorpen van Cinque Terre te ontdekken koopt een toegangskaart voor 2 dagen. Deze kost €14,50. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen korting.

De toegangskaart kun je ter plekke kopen. Maar als je in het hoogseizoen reist kun je de toegangskaart voor Cinque Terre beter van tevoren online aanschaffen. Scheelt toch weer een half uur in de wachtrij.

Cinque Terre Treno Card

Als je met de trein van dorp naar dorp wilt reizen heb je de Cinque Terre Treno Card nodig. Met deze kaart heb je naast de trein OOK toegang tot de wandelpaden. Deze toegangskaart kost €16 euro voor 1 dag en €29 euro voor 2 dagen voor volwassenen. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen korting. 

10. Waar kun je de Cinque Terre kaart kopen?

Je kunt de Cinque Terre toegangskaart zowel online als ter plekke kopen. Als je lange wachtrijen wilt vermijden zou ik je aanraden om de Cinque Terre kaart voor jouw bezoek online te kopen. De kaarten koop je via deze officiële site van Cinque Terre.

Wil je de Cinque Terre kaart ter plekke kopen? Bij de treinstations in ieder dorp vind je een verkoop- en informatiepunt.

Cinque-Terre-Italië

11. Kun je de dorpen van Cinque Terre ook met een boot bezoeken?

Ja, op Corniglia na liggen de dorpen allemaal aan zee en hebben een kleine haven. Je kunt ook de boot pakken vanaf Levanto, La Spezia of Portovenere. In de wintermaanden (begin november tot en met half maart) varen de meeste boten overigens niet, dus dan kun je geen boottrip plannen.

Cinque-Terre-Vernazza

12. Is het handig om met de (huur-) auto naar Cinque Terre te komen?

Niet bepaald. De straten in de dorpen van Cinque Terre zijn erg smal en er is bovendien weinig parkeergelegenheid. Bijna iedereen verplaatst zich daarom wandelend, met de trein of met de boot tussen de dorpen. Maar als het niet anders kan zijn er wel parkeerplaatsen in de meeste dorpen. Parkeerkosten zijn gemiddeld €20 euro per dag.

Cinque-Terre-Italië

13. Beste tijd om Cinque Terre te bezoeken

Je kunt de dorpen van Cinque Terre het hele jaar door bezoeken. Ook de wandelpaden zijn in principe het hele jaar door geopend. De beste maanden om Cinque Terre te bezoeken zijn mei, juni en september. In deze maanden is het meestal prima weer: fijne temperatuur om te wandelen, veel zon en weinig regen. Bovendien kun je in juni en september ook een boottocht maken of zwemmen in zee. In de maanden ervoor en erna is het hier te koud voor.

Cinque-Terre-Riomaggiore

14. Hoe veel dagen heb je nodig om Cinque Terre te bezoeken?

In principe kun je Cinque Terre Nationaal Park in 1 dag bezoeken en een goede indruk krijgen. Maar…. er is veel te zien en als je de tijd hebt zou ik je zeker aanraden om 2 (of meer) dagen naar Cinque Terre te gaan. Op die manier hoef je niet gehaast door de dorpen te wandelen en kun je ook via de minder drukke wandelpaden wandelen.

Bovendien zijn er ook een paar mooie dorpen in de omgeving van Cinque Terre. Bijvoorbeeld Portevenere, een havendorp dat vaak ‘het zesde dorp van Cinque Terre’ wordt genoemd. Of Framura, een goed alternatief als je de drukte in Cinque Terre wilt vermijden.

Zelf verbleef ik 1 week in het gebied van Cinque Terre: 2 nachten in Biassa aan de oostelijke kant en 5 nachten in Framura aan de westelijke kant.

15. Is het mogelijk om Cinque Terre gratis te bezoeken?

Met een Cinque Terre Trekking Card (van €7,50 euro) kun je gebruikmaken van de wandelpaden in Cinque Terre. Maar er zijn ook een paar wandelpaden die je gratis kunt gebruiken. Vaak zijn deze wandelpaden minder goed onderhouden en duurt het langer om van A naar B te gaan. De paden lopen namelijk vaak door de heuvels. Maar het fijne is dus wel dat deze wandelpaden gratis zijn. Als je dus de tijd hebt kun je van dorp naar dorp wandelen via deze langere, gratis wandelpaden.

Cinque-Terre-Vernazza

16. Is het mogelijk om te kamperen in Cinque Terre Nationaal Park?

Kamperen en wildkamperen is niet mogelijk in Cinque Terre Nationaal Park. Als je een tentje wilt opzetten kan dit wel in Levanto. Vanaf Levanto ben je binnen 10 minuten met de trein in de dorpen van Cinque Terre. In Levanto vind je meerdere campings. Daarnaast kun je ook in Deiva Marina overnachten. Dit dorp ligt iets verder van Cinque Terre vandaan, maar in 20 minuten ben je met de trein in Levanto. Dit dorp is erg rustig en bestaat uit slechts een paar hotels en campings. In Deiva Marina zag ik vooral veel families met (jonge) kinderen die een strandvakantie willen, maar ook 1 dag naar Cinque Terre gaan.

17. Slipperverbod op de wandelpaden van Cinque Terre Nationaal Park!

Sinds 2019 is er een slipperverbod op de wandelpaden van Cinque Terre. Wat mij betreft een goede regel, want de wandelpaden zijn soms moeilijk begaanbaar, waardoor mensen constant zichzelf bezeren. Het slipperverbod moet er dus voor zorgen dat minder mensen gewond raken – en er dus minder hulpverleners op pad hoeven te gaan om deze mensen te redden. Een paar goede sneakers of wandelschoenen zorgen voor veel meer comfort tijdens het wandelen in Cinque Terre.

Cinque-Terre-Vernazza

18. Hoeveel kost een bezoek aan Cinque Terre? Wat voor een budget heb je nodig voor Cinque Terre?

Reizigers met ieder budget kunnen Cinque Terre bezoeken. Je kunt het namelijk zo luxe aanpakken als dat je zelf wilt. Een paar voorbeelden:

18a. De budgetreiziger in Cinque Terre: €50-60 euro per persoon per dag

– Overnacht in een hostel in La Spezia, Biassa of Levanto (€20-25 euro per persoon per nacht in een slaapzaal)

– Trein naar een van de dorpen: €4 euro per treinrit = €8 euro per dag

– Maakt wandelingen tussen de dorpen: €7,50 euro voor de Cinque Terre Trekking Card

– Eet iets gemakkelijks voor ontbijt en neemt snacks mee voor onderweg: €5 euro bij de supermarkt of een bakkerij

– Een simpele pasta of pizza bij een afhaalrestaurant: €5-10 euro voor een maaltijd

– Heeft een eigen waterfles bij en vult deze steeds bij dankzij de watertaps in de dorpen: gratis

Cinque-Terre-Manarola
Cinque-Terre-Italië

18b. Het romantische koppel in Cinque Terre: €90-100 euro per persoon per dag

– Overnacht in een Airbnb of kleinschalig hotel in een van de Cinque Terre dorpen: €40-50 euro per persoon per nacht.

– Gebruikt de Cinque Terre Trento Card om van dorp naar dorp te reizen, ofwel met de trein ofwel via de wandelpaden van Sentiero Azzurro: €16 euro per persoon

– Neemt een simpel ontbijt (dat soms al bij het hotel zit inbegrepen) en een gemakkelijke lunch, maar vindt het wel leuk om uitgebreid te dineren: €25-30 euro voor het avondeten. Ongeveer €10 euro voor het ontbijt en een gemakkelijke lunch.

– Wil tussendoor ook nog wel wat betalen voor een wijntje of een ijsje: €3-5 euro

Cinque-Terre-tips

18c. De vakantieganger die wil genieten van luxe in Cinque Terre: €300 euro per persoon per dag

– Overnacht in een boutique hotel of een luxe hotel zoals Porto Roca in Monterosso al Mare. Vaak heeft zo’n hotel een zwembad en extra services zoals een spa en ontbijt. Maar dat kost natuurlijk ook wel wat: laten we zeggen €300 euro per kamer per nacht.

– Neemt de Cinque Terre Trento Card om zich van dorp naar dorp te verplaatsen: €16 euro per persoon

– Geniet van een uitgebreide lunch in een sfeervol restaurant, inclusief een wijntje: €25 euro per persoon

– Als ze het diner luxe willen aanpakken maken ze een boottocht met avondeten tijdens de zonsondergang: €100 euro per persoon

– Struint langs de winkeltjes in de dorpen om een leuk souvenir in te slaan. Een leuke kaasplank, een pot pesto, een kleurrijke jurk, een mooie schaal: €20-50 euro

19. Ranking Cinque Terre – de beste/leukste…..

Laten we afsluiten met een lijstje met mijn favorieten in Cinque Terre! Wat is bijvoorbeeld mijn favoriete wandeling in Cinque Terre? Waar kun je de lekkerste ijsjes eten in Cinque Terre? En wat is de beste plek om een duik in het water te nemen?

19a. Favoriete wandeling in Cinque Terre

De wandeling tussen Manarola en Corniglia via Volastra. Al vind ik de wandeling van Monterosso al Mare naar Levanto ook erg leuk. Je loopt dan namelijk via een uitzichtpunt vanwaar je alle 5 de dorpen kunt zien!

Cinque-Terre-Volastra
Cinque-Terre-Manarola

19b. Dorp in Cinque Terre met het beste uitzicht

Vernazza heeft veel leuke straten waar je kunt verdwalen. Die smalle straatjes zorgen echt voor leuke uitzichten! Bovendien heb je vanaf het kasteel én vanaf de wandelroute een mooi uitzicht over Vernazza.

Cinque-Terre-tips

19c. Beste plek voor de zonsondergang

Manarola heeft een mooi uitzichtpunt op de kleurrijke huisjes en de haven. Dit is wat mij betreft een van de beste plekken om van de zonsondergang te genieten. Bij het Manarola Scenic Viewpoint zit ook een leuk restaurant om van een wijntje te genieten tijdens de zonsondergang: Nessun Dorma.

Cinque-Terre-Manarola

19d. Beste plek om van een ijsje te genieten

Ik heb redelijk wat gelato’s gegeten in Cinque Terre, maar mijn favoriete plek is toch wel Alberto Gelateria in Corniglia.

Cinque-Terre-Monterosso-al-Mare

19e. Beste plek om de drukte te vermijden

Corniglia is de minst drukke plek in Cinque Terre. Mensen moeten namelijk ofwel 400 trappen beklimmen vanaf het treinstation ofwel een lange wandeling maken vanaf Manarola om hier te komen. Maar daardoor is het hier dus ook lekker rustig! Buiten Cinque Terre Nationaal Park vind ik bovendien het nabijgelegen Portovenere en Framura fijne plekken om de drukte te vermijden.

Portovenere-Italie

19f. Fijnste dorp om een duik in het water te nemen

Monterosso al Mare heeft zelfs meerdere stranden, dus dit is wat mij betreft de beste plek om te gaan zwemmen. Het water is hier bovendien een stuk rustiger dan bijvoorbeeld in Riomaggiore, dus hier kun je ook met kleine kinderen naartoe.

Cinque-Terre-Monterosso-al-Mare

Dit was alles dat ik graag met je wil delen over Cinque Terre in Italië. Heb jij nog meer Cinque Terre tips? Laat het mij en andere reizigers dan gerust weten via de reacties hieronder. En mocht je nog een trip naar Cinque Terre op de planning hebben staan: alvast heel veel plezier gewenst!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

13 gedachten over “Cinque Terre tips: ALLES wat je moet weten voor jouw bezoek”

 1. Dit is echt een allesomvattende gids van Cinque Terre! Ik ben er nooit geweest, maar ik heb er in ieder geval nu wel een heel goed beeld bij! Nu ik na 10 jaar eindelijk weer Italië bezocht heb, zal het waarschijnlijk niet lang duren tot ik er weer een keer heen ga 🙂

  1. Bedankt meid! Haha ja Italië is geweldig hè, op Israël en Spanje na is het ook een van mijn favorieten. Zo divers en relatief dicht bij huis 🙂

 2. Leuk blog Jessica en heel herkenbaar. Ik sliep in Vernazza en bij Bonassola. Ik ben in alle 5 de dorpen geweest (in sommige meerdere keren) en daarnaast ook in Portovenere, Levanto en La Spezia. In maart was het er overigens helemaal niet druk, en ‘s avonds zelfs bijna uitgestorven, zelfs in een populair dorp als Vernazza waar ik sliep. Ook ik heb er gewandeld en vond dat prachtig. Monterosso was persoonlijk niet mijn favoriet, ik vond dat vergeleken bij de andere dorpen het meest ‘gewoon’, en de andere dorpen specialer, maar er is idd wel meer aanbod. Hoe dan ook, de Cinque Terre streek is prachtig en ik wil er eigenlijk nóg wel een keer naartoe. 🙂

  1. Leuke uitgebreide reactie Denise, bedankt! Ik denk dat jij er toen in je eentje naartoe bent geweest of niet? Ik kreeg regelmatig de vraag of het wel leuk is voor soloreizigers, maar ik vond dat hartstikke meevallen. Maar misschien ben ik ook wel té gewend aan romantische stelletjes om me heen terwijl ik in m’n eentje op pad ga ;p En het zou zeker geen straf zijn om er nog een keer naartoe te gaan, veel mooie wandelingen in de omgeving inderdaad!

   1. Ik was er inderdaad alleen. Alleen in de accommodatie in Bonassola en in Levanto was ik met internationale bloggers (in het kader van internationale vrouwendag). Ik heb er meer wandelaars dan verliefde stelletjes gezien, terwijl je dat laatste verwacht idd.

  1. Ja ik vond het ook best verwarrend tijdens het researchen, er is ZO veel informatie te vinden over Cinque Terre. Maar het is inderdaad een bijzondere plek! 🙂

 3. Verassend en makkelijk leesbaar. Dankzij dit gaan we daar zeker een bezoekje brengen.
  Cinque Terre gaat op de planning. Wij beginnen pas aan het Italie-avontuur met de camper en wil zoveel mogelijk ontdekken. Wij willen graag lokaal gaan tussen de Italianen dan en het massa-toerisme ontlopen. Ik heb al andere linken van jou opzij gezet en wil graag nog meer zulks lezen , bedankt .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *