Israel-ervaringen-mama

De ervaringen van mijn moeder: een week in Israël

Ik wil een bijzonder verhaal met jullie delen: de ervaringen van mijn moeder tijdens haar week in Israël. Inmiddels hebben jullie al heel wat over mijn eigen ervaringen in Israël kunnen lezen, maar het leek me leuk om Israël ook door de ogen van andere reizigers te laten zien. Bijvoorbeeld door die van mijn moeder. Ze kwam mij in november 2017 een week in Israël opzoeken en samen gingen we op ontdekkingstocht in Tel Aviv en Jeruzalem. Komt ie!

De ervaringen van mijn moeder tijdens een week in Israël

Daar ga ik dan! Als moeder van mijn zeer reislustige dochter is het eigenlijk een buitenkansje dat ze nu ‘zo dichtbij’ is dat ik haar kan opzoeken. Let wel: voor mij is het zo ongeveer de verste reis die ik ooit maakte. Mijn reizen zijn vooral in Europa geweest. Stedentrips en all inclusive zonvakanties dus… Waar Jessica altijd onbezorgd overal naartoe reist beginnen bij mij de zorgen al bij de trein naar Schiphol. Wat als die niet rijdt en ik te laat kom? Alles gaat echter goed en tevreden land ik op Tel Aviv. Gelukkig niet gehinderd door de strenge douane zie ik haar al rennend naar me toe komen in de aankomsthal. Dikke knuffels!

Ik ben zo blij dat ik er ben. Zo nieuwsgierig naar het land, vooral naar Jeruzalem wat altijd mijn interesse al heeft getrokken. Maar we beginnen in Tel Aviv. De prachtige zee en de stranden waar je eindeloos kunt wandelen. De warmte en de zon voelend op mijn huid, al is het november. I love it!

Lees ook: rondreis in Israël (en Palestina & Jordanië) + video

Israel-ervaringen-mama
Israel-ervaringen-mama

De eerste indrukken van Jeruzalem

Jessica neemt me na 2 dagen in Tel Aviv mee naar Jeruzalem waar ik in de oude stad dicht bij de Jaffa Gate zal logeren. “Het is allemaal heel makkelijk te vinden, maar je moet niet verdwalen in de oude stad mam,’’ zegt mijn dochter, die zelf altijd moeiteloos de weg lijkt te weten. Mmm… Een beetje ongerust loop ik door de nauwe straatjes, goed oplettend dat ik niet te veel afdwaal van mijn hostel. Ik ben echt een ramp op dat gebied; verdwaal al in mijn eigen dorp als ik niet uitkijk.

Lees ook: kosten Israël – wat ben je kwijt voor een biertje en een bed? + bespaartips!

Gelukkig hoef ik me geen zorgen te maken. Jes blijft bij me en laat me alle highlights zien van deze prachtige oude stad waar je jezelf 2000 jaar terug waant in de tijd. De Klaagmuur met hartstochtelijk huilende orthodoxe joden maakt veel indruk op me. Ik heb echt medelijden met de vrouwen om me heen, zou ze willen troosten. Maar ik denk niet dat ze dat echt zullen waarderen dus blijf ik maar stilletjes staan met mijn hand tegen de muur terwijl ik probeer mijn wensbriefje tussen de spleten te persen. ‘Baat het niet, schaadt het niet,’ denk ik en probeer netjes achterwaarts – zoals het hoort – van de muur weg te lopen.

Israel-ervaringen-mama

Een Amerikaanse toerist drukt zich tussen de huilende vrouwen en maakt een lachende selfie met een wensbriefje in haar hand. Werkelijk, zo respectloos. Medelijden met de vrouwen, maar als ik hoor dat de orthodoxe mannen nooit hoeven te werken – volledig gesteund door de staat – en de hele dag alleen maar met hun neus in de heilige Thora zitten is mijn respect wel met vijftig procent gedaald voor deze toch zeer speciale bevolkingsgroep.

Als ik daarna de heilige kerk bezoek waar duizenden mensen hun spullen uitzaaien over de steen waar Jezus ooit op gebalsemd is en in lange dichte rijen staan om de tombe te bezoeken waar hij begraven ligt besef ik dat Jeruzalem een zeer speciale stad is waar alle geloven zo ongeveer toch echt op één kussen liggen.

Jeruzalem, de Dode Zee en weer afscheid nemen

Mijn hostel wordt beheerd door een Palestijn die er geen doekjes om windt. “Je kunt hier nog een jaar of 2 komen,” zegt hij. Als ik verbaasd vraag waarom krijg ik een 2 uur durend betoog over het einde van de wereld dat komen gaat. Ach ja, ieder zijn geloof… Het is verder een lieve man die me tegelijkertijd alle foto’s van zijn kinderen laat zien. En dat zijn er nogal wat. Ondertussen probeert één van zijn zoontjes heel assertief mijn e-smoker te bemachtigen. Als ik echter mijn kamer zie (basic is echt veel te luxe uitgedrukt) vermoed ik wel dat dit hostel inderdaad niet meer zal bestaan over een paar jaar. Gewekt door de treurige klanken van de moskee vanaf 4 uur ’s nachts en de doordringende kerklokken van de kerk precies daarna verlang ik na 3 dagen wel erg naar mijn eigen bedje.

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Voor we weer terug gaan naar de luxe wereld van Tel Aviv (en een heerlijk zacht bed in een luxe kamer) neemt Jessica me nog mee naar de Dode Zee. Wat een speciale plek is dit zeg. Je kunt zien hoe hard het water van dit meer zakt. Zal deze er over een aantal jaren nog wel zijn? De woorden van de Palestijn denderen nog in mijn hoofd. Enfin, een modderbadje en het uitzicht op de bergen van Jordanië maakt dit uitje een zeer speciale ervaring voor me. Het is ook de enige keer dat ik niemand zie zwemmen. Simpelweg omdat het niet kan door het zoutgehalte. Strompelend – want natuurlijk heb juist ik weer in the middle of nowhere mijn voet verzwikt – komen we ’s avonds aan in Tel Aviv. En al kost het omgerekend minimaal een euro of 10, wat heb ik zin in een wijntje of drie..

Israel-ervaringen-mama

Een knuffel, een laatste opgestoken hand en dan gaan Jessica en ik weer terug naar het leven van alledag. Zij daar, ik hier. Ze komt weer thuis en zal weer gaan, we zijn er gewend aan geraakt.

Lees ook: 7 feesten en feestdagen in Israël die je mee wilt maken

Bedankt voor je leuke verhaal mam! Ik ben overigens wel benieuwd: wat vinden jullie van reizen met je ouders/kinderen?

Wil jij een reis naar Israël boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

34 gedachten over “De ervaringen van mijn moeder: een week in Israël”

 1. Wat een leuk verhaal! Jullie lijken niet alleen wat betreft uiterlijk op elkaar, maar ook in schrijfstijl! 😀 Heb genoten van haar stukje. En om te antwoorden op je vraag: de laatste keer dat ik met mijn ouders op vakantie ging was ik 15 of 16, daarna weleens een weekendje weg, maar bijna nooit eigenlijk. Totdat ik dus naar Colombia vertrok. Ze zijn nu twee keer op bezoek geweest en dat vond ik echt geweldig! Reizen met mijn ouders bleek hartstikke leuk en ook gewoon om ze mijn land en de mooiste plekken te laten zien. Dat gevoel zal jij ook wel gehad hebben denk ik. Ik hoop dat ze snel weer komen in ieder geval! 😀

  1. Haha wat grappig om te horen Sabine, lief! Het is inderdaad erg leuk om je ouders een plek te laten zien en te laten beleven waar je zelf zo veel van houdt 🙂 Ik hoop ook voor je dat ze snel een keer jullie nieuwe huisje komen bezoeken!

 2. Echt een leuk verhaal! Mooi om haar ervaringen te lezen.

  Ik ga elk jaar met m’n moeder op citytrip. Lekker binnen Europa. dat vindt ze al heftig genoeg. Haha!

 3. Wat een bijzonder verhaal. Ontzettend leuk om de ervaringen van je moeder te lezen! En wat lijkt jullie schrijfstijl op elkaar zeg. Je hebt het duidelijk niet van een vreemde 😉

  Ik zou het fantastisch vinden als mijn ouders ons in Azië op zouden komen zoeken volgend jaar, maar helaas laat de gezondheid van mijn vader dat niet toe. Ik maak wel ieder jaar met mijn moeder een stedentrip en ben vorig jaar met mijn vader naar Berlijn geweest. Dat zijn altijd super leuke dagen.

  1. Wat lief om te horen Dewi, bedankt! Azië is inderdaad een behoorlijke trip, ik denk eerlijk gezegd dat mijn moeder dat ook niet zou doen – zij is gezond maar het is simpelweg ene hele trip, jetlag, andere cultuur, ander eten enzovoorts. Wat rot om te horen dat de gezondheid van je vader wat minder is trouwens 🙁

 4. Wat superleuk dat je je moeder nu jouw favoriete stad hebt kunnen laten zien! En wat een leuk artikel moeder van Jessica, leuk om te lezen! Reizen met je ouders vind ik echt geweldig. Toen wij in Sydney woonden hebben we op t eind 3,5 week met mijn ouders en die van mijn vriend met een camper rondgereisd en hen Sydney laten zien. Echt geweldige foto’s en herinneringen die onbetaalbaar zijn!

  1. Wat gaaf dat jullie dat gedaan hebben zeg, heel tof! 🙂 Het was inderdaad erg leuk om haar mijn huidige leven te laten zien en dat ze ook wat van mijn vrienden kon ontmoeten en plekken kon bezoeken die speciaal voor mij zijn 🙂

 5. Ontzettend leuk om te lezen hoe zij het bezoek aan jou heeft ervaren. Je lijkt niet alleen op haar, ook jullie schrijfstijl heeft raakvlakken. Erg leuk dat je moeder je heeft opgezocht, lijkt me heel speciaal moment voor je.

  1. Bedankt, leuk om te horen Marcel! Ik heb enkele dingen aangepast qua grammatica en interpunctie, maar ik hoor inderdaad vaak dat onze schrijfstijl erg op elkaar lijkt 🙂

 6. Wat leuk dat je moeder langs kwam. Wat lijken jullie op elkaar! Leuk om haar verhaal ook te lezen. Ik ben vroeger natuurlijk heel veel met mijn ouders op pad geweest en we zijn zelfs een keer samen naar Australië geweest, mijn dochter die toen een baby was, was ook mee, dat was bijzonder! Maar de laatste tijd niet echt op reis meer geweest met mijn moeder, moet ik snel eens doen. Wel wandelen we heel veel samen. Ze is wel net zo’n natuurmens en kampeerder (en wandelaar) als ik en ze trekken ook heel graag rond, 5000 km op een vakantie is niet veel voor hen. Het reizen en de natuur (en fotografie) heb ik wel echt van mijn moeder (ouders). Grappig om te lezen dat jij het zo te zien dus niet van je moeder hebt.

  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie Carolien! Haha ja vooral nu m’n haar een stuk korter is zeggen veel mensen dat we sprekend op elkaar lijken ;p En wat bijzonder inderdaad om met 3 generaties op reis te gaan, heel tof! Niemand begrijpt inderdaad echt waar die reislust vandaan komt, want ik ben op dat gebied een beetje het zwarte schaap van de familie ;p

 7. Wat lijk jij veel op je moeder zeg, wauw! Ook qua schrijfstijl trouwens. Heb genoten van dit verhaal en volgens mij is je moeder echt een heerlijk mens waar je echt mee kunt lachen 🙂

 8. Wat een mooie ervaring om samen met je moeder in Israel te zijn. Dit zijn momenten die je nooit meer vergeet! Leuk ook om het verschil tussen jullie te lezen…jij zo gewend om te reizen en je moeder al zenuwachtig in de trein naar Schiphol.

  1. Haha ja inderdaad, ik heb eerlijk gezegd geen idee waar de reislust vandaan komt maar het was onwijs leuk om Israël samen met haar (en door haar ook op andere manier) te verkennen 🙂

 9. O wauw wat een speciale manier om je moeder onderdeel te laten zijn van jouw avonturen. Dit geeft kippenvel. Moet ook we zeggen dat jullie echt iets van elkaar weg hebben. Kan ook niet anders als moeder en dochter maar toch, jullie schrijfstijl raakt.

  1. Wat lief Diana, bedankt! Zal ze zeker leuk vinden om te lezen 🙂 Ik heb het schrijven inderdaad niet van een vreemde haha, mijn moeder schrijft ook al haar hele leven. Vooral voor zichzelf, maar toch 😉

 10. Bijzonder om dit met je moeder mee te maken. Ik kan me ook altijd zo storen aan die respectloze toeristen op reis. Die Amerikaanse toerist bij de muur had beter moeten weten.

  1. Ja verschrikkelijk hè? Dan krijg je gewoon plaatsvervangende schaamte als buitenstaander/buitenlander als je zoiets ziet.

 11. Super leuk om de ervaringen van je moeder te lezen. Ze schrijft net zo leuk/beeldend als jij. Volgens mij hebben jullie een heerlijke week samen gehad. Ik ga met enige regelmatig met mijn ouders een weekendje weg. Pas nog met mijn zus en ouders naar de Ardennen en volgende maand ga ik met mijn vader een nachtje naar Zeeland. Vorig jaar ben ik ook met hem op stedentrip naar Tallinn geweest, maar mijn moeder blijft liever dichter bij huis 🙂

   1. Bedankt Anita, wat leuk dat jij nog regelmatig met je ouders op pad gaat en ook in Nederland is er nog veel te ontdekken. Veel plezier alvast in Zeeland! 🙂

 12. Wat leuk, een artikel van je moeders hand! Gaaf dat jullie samen op pad konden gaan in het land waar jij al een tijdje woont. Kon je haar mooi meenemen in jouw belevenissen. Je moeder kan leuk schrijven!

 13. Wat een leuke, lieve reacties op mijn stukje. We mogen dan op elkaar lijken, ook qua schrijfstijl, mijn foto’s zijn in tegenstelling tot die van Jessica meestal een ramp. Maar ja, verschil moet er zijn hey 🙂

 14. Superleuk om het verhaal van je moeder te lezen en dat je haar hebt aangezet tot dit avontuur. Ik zie het mijn ouders écht niet doen, er gaat niet boven het eigen bed/huisje voor hen. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *