De ervaringen van mijn moeder: een week in Israël

Ik wil een bijzonder verhaal met jullie delen: de ervaringen van mijn moeder tijdens haar week in Israël. Inmiddels hebben jullie al heel wat over mijn eigen ervaringen in Israël kunnen lezen, maar het leek me leuk om Israël ook door de ogen van andere reizigers te laten zien. Bijvoorbeeld door die van mijn moeder. Ze kwam mij in november 2017 een week in Israël opzoeken en samen gingen we op ontdekkingstocht in Tel Aviv en Jeruzalem. Komt ie!

De ervaringen van mijn moeder tijdens een week in Israël

Daar ga ik dan! Als moeder van mijn zeer reislustige dochter is het eigenlijk een buitenkansje dat ze nu ‘zo dichtbij’ is dat ik haar kan opzoeken. Let wel: voor mij is het zo ongeveer de verste reis die ik ooit maakte. Mijn reizen zijn vooral in Europa geweest. Stedentrips en all inclusive zonvakanties dus… Waar Jessica altijd onbezorgd overal naartoe reist beginnen bij mij de zorgen al bij de trein naar Schiphol. Wat als die niet rijdt en ik te laat kom? Alles gaat echter goed en tevreden land ik op Tel Aviv. Gelukkig niet gehinderd door de strenge douane zie ik haar al rennend naar me toe komen in de aankomsthal. Dikke knuffels!

Ik ben zo blij dat ik er ben. Zo nieuwsgierig naar het land, vooral naar Jeruzalem wat altijd mijn interesse al heeft getrokken. Maar we beginnen in Tel Aviv. De prachtige zee en de stranden waar je eindeloos kunt wandelen. De warmte en de zon voelend op mijn huid, al is het november. I love it!

Lees ook: rondreis in Israël (en Palestina & Jordanië) + video

Israel-ervaringen-mama
Israel-ervaringen-mama

De eerste indrukken van Jeruzalem

Jessica neemt me na 2 dagen in Tel Aviv mee naar Jeruzalem waar ik in de oude stad dicht bij de Jaffa Gate zal logeren. “Het is allemaal heel makkelijk te vinden, maar je moet niet verdwalen in de oude stad mam,’’ zegt mijn dochter, die zelf altijd moeiteloos de weg lijkt te weten. Mmm… Een beetje ongerust loop ik door de nauwe straatjes, goed oplettend dat ik niet te veel afdwaal van mijn hostel. Ik ben echt een ramp op dat gebied; verdwaal al in mijn eigen dorp als ik niet uitkijk.

Lees ook: kosten Israël – wat ben je kwijt voor een biertje en een bed? + bespaartips!

Gelukkig hoef ik me geen zorgen te maken. Jes blijft bij me en laat me alle highlights zien van deze prachtige oude stad waar je jezelf 2000 jaar terug waant in de tijd. De Klaagmuur met hartstochtelijk huilende orthodoxe joden maakt veel indruk op me. Ik heb echt medelijden met de vrouwen om me heen, zou ze willen troosten. Maar ik denk niet dat ze dat echt zullen waarderen dus blijf ik maar stilletjes staan met mijn hand tegen de muur terwijl ik probeer mijn wensbriefje tussen de spleten te persen. ‘Baat het niet, schaadt het niet,’ denk ik en probeer netjes achterwaarts – zoals het hoort – van de muur weg te lopen.

Israel-ervaringen-mama

Lees ook: 11 redenen om Israël te bezoeken

Een Amerikaanse toerist drukt zich tussen de huilende vrouwen en maakt een lachende selfie met een wensbriefje in haar hand. Werkelijk, zo respectloos. Medelijden met de vrouwen, maar als ik hoor dat de orthodoxe mannen nooit hoeven te werken – volledig gesteund door de staat – en de hele dag alleen maar met hun neus in de heilige Thora zitten is mijn respect wel met vijftig procent gedaald voor deze toch zeer speciale bevolkingsgroep.

Als ik daarna de heilige kerk bezoek waar duizenden mensen hun spullen uitzaaien over de steen waar Jezus ooit op gebalsemd is en in lange dichte rijen staan om de tombe te bezoeken waar hij begraven ligt besef ik dat Jeruzalem een zeer speciale stad is waar alle geloven zo ongeveer toch echt op één kussen liggen.

Jeruzalem, de Dode Zee en weer afscheid nemen

Mijn hostel wordt beheerd door een Palestijn die er geen doekjes om windt. “Je kunt hier nog een jaar of 2 komen,” zegt hij. Als ik verbaasd vraag waarom krijg ik een 2 uur durend betoog over het einde van de wereld dat komen gaat. Ach ja, ieder zijn geloof… Het is verder een lieve man die me tegelijkertijd alle foto’s van zijn kinderen laat zien. En dat zijn er nogal wat. Ondertussen probeert één van zijn zoontjes heel assertief mijn e-smoker te bemachtigen. Als ik echter mijn kamer zie (basic is echt veel te luxe uitgedrukt) vermoed ik wel dat dit hostel inderdaad niet meer zal bestaan over een paar jaar. Gewekt door de treurige klanken van de moskee vanaf 4 uur ’s nachts en de doordringende kerklokken van de kerk precies daarna verlang ik na 3 dagen wel erg naar mijn eigen bedje.

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Voor we weer terug gaan naar de luxe wereld van Tel Aviv (en een heerlijk zacht bed in een luxe kamer) neemt Jessica me nog mee naar de Dode Zee. Wat een speciale plek is dit zeg. Je kunt zien hoe hard het water van dit meer zakt. Zal deze er over een aantal jaren nog wel zijn? De woorden van de Palestijn denderen nog in mijn hoofd. Enfin, een modderbadje en het uitzicht op de bergen van Jordanië maakt dit uitje een zeer speciale ervaring voor me. Het is ook de enige keer dat ik niemand zie zwemmen. Simpelweg omdat het niet kan door het zoutgehalte. Strompelend – want natuurlijk heb juist ik weer in the middle of nowhere mijn voet verzwikt – komen we ’s avonds aan in Tel Aviv. En al kost het omgerekend minimaal een euro of 10, wat heb ik zin in een wijntje of drie..

Israel-ervaringen-mama

Een knuffel, een laatste opgestoken hand en dan gaan Jessica en ik weer terug naar het leven van alledag. Zij daar, ik hier. Ze komt weer thuis en zal weer gaan, we zijn er gewend aan geraakt.

Lees ook: 7 feesten en feestdagen in Israël die je mee wilt maken

Bedankt voor je leuke verhaal mam! Ik ben overigens wel benieuwd: wat vinden jullie van reizen met je ouders/kinderen?

Wil jij een reis naar Israël boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments