Israël-kosten

Kosten Israël: wat ben je kwijt voor een biertje & een bed? + bespaartips!

Regelmatig krijg ik de vraag hoeveel een vakantie naar Israël kost. Met wat voor budget moeten mensen rekening houden? Ik zal het maar meteen eerlijk zeggen: Israël is niet de meest goedkope vakantiebestemming. Zelf heb ik meer dan een jaar in het land gewoond en het is een van de duurste landen waar ik tot nu toe ben geweest. In deze blog zal ik de meeste kosten voor Israël op een rijtje zetten én deel ik tips hoe je geld kunt besparen!

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Israël-kosten

Allereerst: hoe betaal je eigenlijk in Israël?

In Israël betalen ze met shekel. 1 shekel is ongeveer gelijk aan €0,25 eurocent. Een shekel is ook nog eens onderverdeeld in 100 agorot. Die gouden muntjes met een menorah erop van 10 agorot? Die zien er dus heel leuk uit, maar zijn dus helemaal niets waard. De volledige naam van deze valuta is Nieuwe Israëlische Shekel, afgekort als NIS. De prijzen in Israël worden meestal aangegeven met ILS of met dit teken: ₪.

In principe kun je met een Nederlandse bankpas geld pinnen in Israël. Wel moet je de bankpas even activeren voor Azië. Zelf heb ik een bankpas van Rabobank en mijn ervaring is dat ik alleen geld bij de Leumi banken (wit met blauw logo) kan pinnen. Gelukkig vind je deze bijna overal in Israël.

Een Maestro bankpas wordt in restaurants en winkels echter niet altijd geaccepteerd. Het is daarom verstandig om ook een creditcard mee te nemen. Creditcards worden namelijk overal geaccepteerd, zowel Visa als Mastercard. Ik heb zelf een Rabobank Mastercard en een Mastercard van de online bank N26.

Kosten Israël: wat zijn de kosten voor een reis naar Israël?

1. Reizen naar Israël: kosten voor de vliegtickets

Vanaf Nederland kun je zowel vanaf Amsterdam als vanaf Eindhoven naar het internationale Ben Gurion Airport vliegen. Dit vliegveld ligt vlak bij Tel Aviv. Maar hier vlieg je ook naartoe als je naar Jeruzalem of andere steden in Israël gaat.

Vliegtickets naar Israël hoeven helemaal niet duur te zijn. Met Transavia vlieg je soms al voor €120 euro retour van Nederland naar Israël. Je reist dan wel alleen met handbagage, maar voor een weekje Israël is dat prima te doen. In de zomermaanden kunnen de prijzen voor de vliegtickets echter oplopen tot €200 euro enkele reis.

Gemiddelde kosten: €150-300 euro voor een retourvlucht vanaf Nederland

Bespaartip 1

Weet je al precies wanneer je naar Israël wilt gaan? Stel dan bij Skyscanner een prijsalarm in voor die data. Zo word je op de hoogte gehouden van de prijswijzigingen via de mail. Bovendien zie je in de mail wat de gemiddelde prijs voor die vlucht is, dus dan weet je ook of het waarschijnlijk is dat de prijs gaat zakken of misschien alleen nog maar gaat stijgen. Als je dit zo vroeg mogelijk doet heb je direct door wanneer de prijs voor jouw vlucht stijgt.

Bespaartip 2

Ik ben ook een keer met Transavia van Amsterdam naar Ovda gevlogen, in het zuiden van het land. Deze vluchten worden niet altijd aangeboden, maar het is zeker interessant om te kijken of je naar Ovda kunt vliegen als je een rondreis gaat maken. Deze vluchten zijn namelijk meestal goedkoper dan de vluchten naar Tel Aviv. Je kunt dan starten in Ovda bij Eilat – in het zuiden van Israël (bij de grens met Jordanië) – en eindigen in Tel Aviv.

Lees ook: rondreis in Israël (& Palestina en Jordanië) + video

2. Overnachten in Israël: kosten voor de accommodaties

Dit is meestal de grootste kostenpost tijdens een reis naar Israël, want accommodaties zijn niet goedkoop. Tel Aviv is verreweg de duurste bestemming, maar ook in Jeruzalem en Nazareth betaal je bijna Nederlandse prijzen voor jouw overnachtingen. Voor een bed in een slaapzaal in Tel Aviv betaal je €20-30 euro per persoon. In sommige hostels zit daar wel ontbijt bij inbegrepen. Een privékamer voor 2 personen is zo’n €80-100 euro per nacht in hostels en simpele hotels. Een privékamer in een luxer hotel kan al snel oplopen tot €200 euro per nacht. De prijzen in Jeruzalem en Nazareth liggen iets lager.

Gemiddelde kosten: €25-50 euro per persoon per nacht

Bespaartip 3

Voor veel accommodaties in Israël loont het om op tijd te boeken. Veel hostels en hotel werken namelijk met een prijzensysteem dat gebaseerd is op beschikbaarheid. Last minute iets boeken is niet verstandig in Israël. Als je de dag van tevoren een bed in een hostel wilt boeken kun je soms wel €40 euro kwijt zijn!

Bespaartip 4

Als je meerdere keren accommodaties via Booking boekt word je een Genius-member. Genius-members krijgen bij veel accommodaties korting, die soms flink kan oplopen. Soms krijg je ook gratis extra’s als Genius-member zoals gratis handdoeken, laat uitchecken of een welkomstdrankje.

Bespaartip 5

Ga je met meerdere mensen naar Israël? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om een appartement te huren via Airbnb. Eerlijk gezegd vind ik dat je voor €100 euro per nacht meer hebt aan een Airbnb appartement dan aan een hotelkamer.

Israël-kosten
Israël-kosten
Israël-kosten
Israël-kosten

3. Kosten voor eten en drinken in Israël

Het eten in Israël is heerlijk! Voor mijn eerste bezoek aan Israël was ik niet zo geobsedeerd door eten, maar daar bracht de Israëlische keuken verandering in. Extra fijn is dat de meeste gerechten vegetarisch of soms zelfs veganistisch zijn. Op zich zijn de prijzen voor eten en drinken gelijk aan die in Nederland. Een prima lunch heb je voor €10-15 euro, een avondmaal is eerder €20-25 euro. Houd er rekening mee dat je nog wel 10-15% fooi bij het totaalbedrag erbij moet tellen. In Israël is het namelijk zeer gebruikelijk om fooi te geven, zelfs als de service slecht is (en dat is ie regelmatig).

Lees ook: Israëlisch eten – 17x lekker eten & drinken in Israël

Een paar kosten voor eten en drinken op een rijtje:

Koffie : 11 – 14 shekel (€3 euro)

Israëlisch bier (Goldstar), 0,5 liter: 25 – 30 shekel (€6 euro)

Fles wijn in de supermarkt: 20 – 40 shekel (€7,5 euro)

Gin & Tonic / cocktails: 50 – 55 shekel (€13 euro)

Lunch in een leuke koffiezaak: 50 – 60 shekel (€14 euro)

Avondeten in een restaurant: 80 – 100 shekel (€24 euro)

Falafel of shoarma: 20 – 30 shekel (€6 euro)

Gemiddelde kosten: €40 euro per persoon per dag

Israël-kosten
Israël-kosten
Israël-kosten

Bespaartip 6

In Israël houden ze van happy hour! Dit zijn de deals waar je op wilt letten als je een avondje gaat drinken of naar een restaurant gaat. Soms krijg je maar liefst 50% korting op het drinken tijdens happy hour. Als jouw cocktail ineens 25 shekel kost, in plaats van 55 shekel, is het best te doen, toch? Bijna ieder restaurant in de grote steden heeft wel een speciaal menu of een actie tijdens happy hour.

Israël-kosten

Bespaartip 7

Je kunt het kraanwater in Israël gewoon drinken. Je hoeft dus niet per se iedere dag flessen water te kopen. Scheelt toch weer €1,5 tot 2 euro per fles.

Flaske-Bottle-duurzaam-reizen-water-drinken

Bespaartip 8

Wil je boodschappen doen? AMPM is een bekende supermarkt in Tel Aviv die zelfs 24/7 open is. Maar deze supermarkt is ook behoorlijk duur. Je kunt beter naar Super Cofix. Dit is de ‘budget supermarkt’. Het maffe is dat hier vaak dezelfde producten worden verkocht als in AMPM, maar dan voor de helft van de prijs. Zo is een Milka chocoladereep bij AMPM 12 shekel, maar bij Super Cofix slechts 5 shekel. Of sommige wijnen die bij AMPM voor 39 shekel worden verkocht vind je bij Super Cofix voor 20 shekel.

Lees ook: zéér uitgebreide reisgids – tips voor een stedentrip Tel Aviv in Israël

4. Verplaatsen in Israël: kosten voor (openbaar) vervoer

Vervoer is gelukkig geen grote kostenpost als je een rondreis in Israël maakt. Zowel reizen met het openbaar vervoer als met een huurauto is prima te betalen. Het merendeel van Israël is prima te bereizen met het openbaar vervoer, voornamelijk met bussen. Alleen in het noorden van Israël zou ik je aanraden om met een huurauto te reizen. Liften is in dit deel van Israël erg gebruikelijk omdat de bussen niet overal naartoe gaan. Het is hartstikke veilig en zowel Israëliërs als buitenlanders doen het.

Maar als je weinig tijd hebt tijdens een reis door Israël zou ik je de huurauto voor het noorden van Israël aanraden. Houd er rekening mee dat je de huurauto vanuit Israël niet naar Jordanië of Palestijnse gebieden kunt rijden. Ik vind het fijn om een auto via Sunnycars te huren, omdat de auto dan voor alles is verzekerd. Bovendien is het niet duur: zo’n €20-25 euro per dag.

Vervelende verrassing: Opgepompte bedragen betalen voor je brandstof

Een paar kosten voor het vervoer in Israël op een rijtje:

Ticket voor bus in Tel Aviv of tram in Jeruzalem: 5,90 shekel (€1,5 euro)

Busrit van Tel Aviv naar Jeruzalem: 16 shekel (€4 euro)

Busrit van Tel Aviv naar Eilat: 70 shekel (€17 euro)

Treinrit van Tel Aviv naar Haifa: 27,50 shekel (€7 euro)

Huurauto, per dag: 80 – 100 shekel (€23 euro)

Benzine, per liter: 6 – 6,5 shekel (€1,5 euro)

Israël-kosten

Lees ook: 38x wat te doen in Jeruzalem en omgeving + video

5. Overige kosten in Israël: musea, excursies en dergelijke

Deze categorie kan erg variëren. Er zijn namelijk veel dingen gratis te bezichtigen en te doen. Zo kun je bijvoorbeeld gratis in de Dode Zee drijven als je naar Ein Bokek gaat. Hier vind je namelijk een openbaar strand. Maar als je naar een van de betaalde stranden gaat betaal je zo’n €10 euro entree. Je kunt je gemakkelijk een paar dagen vermaken in en rondom de oude stad van Jeruzalem zonder ook maar ergens geld aan uit te geven. Dit deel van de stad is namelijk één groot openluchtmuseum. En in Tel Aviv is het heerlijk wandelen langs de graffiti in Florentin, de mooie huizen in Neve Tzedek, de levendige HaCarmel Markt en het fotogenieke Jaffa. Allemaal gratis.

Lees ook: Israël – tips om de Dode Zee en omgeving te bezoeken

Voor de meeste musea in Israël betaal je zo’n €10 – 12 euro entree, maar daar kun je je gemakkelijk een paar uur vermaken. Ideaal als het niet zulk geweldig weer is – veel regen of juist 45 graden. Voor de meeste tours betaal je zo’n €50 euro voor een tour van zo’n 7 uur. Let wel even op of er nog extra kosten voor bijvoorbeeld entreeprijzen en eten bij komen.

Een paar overige kosten voor Israël op een rijtje:

Entree Tempelberg + Dome of the Rock: gratis

Entree betaalde stranden bij de Dode Zee: 40 shekel (€10 euro)

Entree Masada voor zonsopkomst + lopen: 28 shekel (€7 euro)

Entree Masada overdag + lift: 74 shekel (€18 euro)

Entree Tel Aviv Museum of Art: 50 shekel (€12 euro)

Entree Israël Museum in Jeruzalem: 54 shekel (€13 euro)

Surfboard huren in Tel Aviv: 50 shekel per uur

Fles (goedkope) shampoo: 14 – 20 shekel (€4 – 5 euro)

Pakje Marlboro sigaretten: 36 shekel (€9 euro)

Israël-kosten
Israël-kosten
Israël-kosten
Israël-kosten

Wil jij een reis naar Israël boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

Lees ook: 7 feesten & feestdagen in Israël die je mee wilt maken

Ik hoop dat ik je met deze blog een beetje op weg heb geholpen als je wilt weten wat de kosten in Israël zijn. Het is zeker geen goedkoop land, maar gelukkig zijn er veel manieren om er toch een betaalbare trip van te maken. Heb je nog vragen over Israël? Laat het me hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Kosten Israël: wat ben je kwijt voor een biertje & een bed? + bespaartips!”

    1. Je kunt Israël in principe het hele jaar bezoeken, maar de fijnste periodes qua temperaturen zijn het voorjaar en najaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *