Petra in Jordanië: tips & 21 dingen die je moet weten

Petra in Jordanië is een van de meest bijzondere plekken om te bezoeken in het Midden-Oosten. Metershoge muren met kleuren die ieder uur lijken te veranderen. Ongeloof hoe mensen 2000 jaar geleden rode rotsen in immense graftombes, huizen en kerken omtoverden. Ga jij binnenkort naar Jordanië of staat deze plek op jouw bucket list? Dan heb je vast iets aan dit artikel, met al mijn tips om jouw bezoek aan Petra in Jordanië succesvol te maken!

Petra-Jordanie

Praktische informatie over Petra in Jordanië

Openingstijden van Petra in Jordanië

De openingstijden gaan over het Petra Visitor Center: de plek waar jij jouw ticket koopt en toont. Vaak moet je het terrein een uur na de officiële sluitingstijd hebben verlaten: in de zomer is dit doorgaans om 19.00 uur, in de winter 17.00 uur.

 • In de wintermaanden (november – april) is Petra geopend van 7.00 – 18.00 uur.
 • In april en mei is Petra geopend van 06.00 – 18.00 uur.
 • En in de zomermaanden is Petra geopend van 06.00 – 18.30 uur.
 • Tijdens de Ramadan zijn er gewijzigde openingstijden; dan is Petra van 07.00 – 16.00 uur geopend.

Prijzen tickets voor Petra in Jordanië

 • Toegang tot 1 dag in Petra: 50 Jordaanse Dinar (zo’n €63 euro)
 • Toegang 2 dagen in Petra: 55 Jordaanse Dinar (zo’n €70 euro)
 • En de toegang 3 dagen in Petra: 60 Jordaanse Dinar (zo’n €76 euro)

Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis bij Petra naar binnen!

Voor Petra by Night moet je wel een apart ticket kopen; dit zit dus niet in de prijs van een standaardticket inbegrepen. Tickets voor Petra by Night zijn 17 Jordaanse Dinar (zo’n €21 euro).

Extra tip: als je een visum voor Jordanië nodig hebt en/of meerdere plekken in Jordanië wilt bezoeken is het goedkoper om voor vertrek een Jordan Pass aan te schaffen (zie punt 3). De entreeprijs van Petra zit namelijk bij deze pas inbegrepen.

Kaarten kopen voor Petra in Jordanië

Toegangskaarten voor Petra koop je bij het Visitor Center, net buiten Wadi Musa. Als je vanaf de kant van Little Petra naar the Monastery wandelt kom je langs een controlepunt waar je jouw ticket moet laten zien. Je moet dit ticket dus wel van tevoren hebben gekocht bij het Visitor Center in Wadi Musa! Je kunt de tickets namelijk niet bij dit controlepunt kopen. Al was er in de vroege ochtend geen controle toen ik met mijn gids naar The Monastery via de andere route/kant wandelde, dus met wat geluk kom je op deze manier gratis Petra binnen. Maar als je geen problemen wilt moet je jouw entreebewijs dus van tevoren bij het Visitor Center aanschaffen.

Let op! Neem jouw paspoort mee naar als je een ticket voor Petra gaat kopen. Het toegangsbewijs voor Petra is persoonsgeboden en daar hebben ze jouw paspoort voor nodig.

En dan nu…. alles wat je voor jouw bezoek aan Petra moet weten!

1. Kleine geschiedenisles over Petra in Jordanië

Petra in Jordanië is gebouwd door de Nabateeërs. Pas wanneer ik hier rondloop besef ik dat mensen dit meer dan 2000 jaar geleden hebben gebouwd. Dit, wat toch wel als een wereldwonder beschouwd mag worden. Door de bijzondere manier waarop de Nabateeërs de stad destijds bouwden is het nu nog zo goed bewaard gebleven. Petra lag op een strategisch punt op verschillende handelsroutes tussen Europa en het oosten. Mede hierdoor kon Petra uitgroeien tot een welvarende stad. Na de val van het rijk van de Nabateeërs besloten bedoeïen in Petra te gaan wonen. Tegenwoordig wonen er nog steeds mensen hier en daar in de bergen en grotten van Petra. Sinds 1985 is Petra in Jordanië toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO en moesten de meest mensen Petra verlaten. Al zijn er nog genoeg bedoeïen die hier wonen en overnachten.

Lees ook: rondreis in Jordanië – voorbeelden van reisroutes + video

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

2. Het archeologische park van Petra is gi-gan-tisch

Veel mensen denken bij Petra alleen aan the Treasury, het bekendste deel van de ruïnes van Petra. Vanaf de ingang loop je door een canyon en the Treasury is het eerste en misschien ook wel meest indrukwekkende wat je ziet. Maar er is nog zo veel meer te ontdekken! Andere favorieten van mij waren het amfitheater, het uitzichtpunt op the Treasury, de wandeltocht naar the Monastery en the Royal Tombs.

Veel mensen bezoeken Petra in één dag, maar het is ook mogelijk om een entreebewijs voor 2 of zelfs 3 dagen te kopen. Ik zou je zelfs aanraden om meerdere dagen naar Petra in Jordanië te gaan, want er is onwijs veel te zien en door de hitte bezoek je ook niet alles in één dag. Houd er rekening mee dat deze entreekaart op naam wordt gezet – neem dus je paspoort mee! De entreekaart is geldig vanaf de dag van aanschaf. Voor 1 dag betaal je 50 Jordaanse Dinar, voor 2 dagen 55 JD en voor 3 dagen 60 JD.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

3. Petra in Jordanië bezoeken met de Jordan Pass

Er bestaat een toeristenkaart waarmee je gratis toegang krijgt tot heel wat bezienswaardigheden in Jordanië: de Jordan Pass. Met deze pas krijg je niet alleen gratis toegang tot Petra, maar ook tot bijvoorbeeld Wadi Rum, diverse kastelen en natuurparken en diverse musea. Extra fijn is dat de kosten van het visum voor Jordanië ook bij de Jordan Pass zijn inbegrepen. Wanneer je de Jordan Pass koopt krijg je deze per mail toegestuurd. De prijs van de Jordan Pass is afhankelijk van het aantal dagen dat je in Petra wilt doorbrengen: een Jordan Pass met 1 dag Petra kost 70 JD, een pas voor 2 dagen 75 JD en voor 3 dagen is het 80 JD. De voorwaarden en meer informatie over de Jordan Pass vind je hier.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

4. De Siq: canyon en toegangspoort tot Petra

Vanaf de entree loop je een stukje door tot de canyon, oftewel de Siq. De wandeling door deze canyon is ongeveer 1,2 kilometer. Het klinkt misschien als een saaie wandeling, maar dat is het zeker niet. In de rotsen zul je verrassingen vinden zoals inscripties en de verschillende kleuren en vormen van de rotsen hebben een betoverende werking. Aan het einde van deze kloof duikt ineens de indrukwekkende Al Khazneh op, ook wel bekend als the Treasury.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

5. The Treasury: van onder en van boven bewonderen

Na de wandeling door de Siq sta je ineens oog in oog met dit spektakel. Veel dagtoeristen lopen enkel door de Siq naar the Treasury en gaan vervolgens weer terug naar de entree. Maar het is zeker ook de moeite om naar het uitzichtpunt op the Treasury te lopen! Er zijn twee opties:

 1. Wie met een gids naar het uitzichtpunt loopt neemt een korte route. Deze route loopt links van the Treasury omhoog en schijnt ongeveer 20 minuten te duren.
 2. Als je vanaf the Treasury richting de Royal Tombs loopt zie je borden die de Al Khubtha Trail aangeven. Ook deze wandelroute loopt omhoog en duurt zo’n 30 tot 40 minuten. Hierna kom je uit bij een kleine hut en een zeer vriendelijke man. Je kunt hier neerploffen op de kussens en van het uitzicht genieten, maar ook een kop thee of wat brood met yoghurt eten. De man vindt het overigens erg leuk om muziek te maken op zijn fluit of rababa – een traditioneel instrument van de bedoeïen dat nog het meeste wegheeft van een grote viool met één snaar. Naar beneden wandelen gaat overigens een stuk gemakkelijk, dus deze wandeling kun je in 1 uur doen. Wie weinig tijd heeft of niet goed kan klimmen kan met een ezel naar het uitzichtpunt.
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

6. The Monastery: letterlijke en figuurlijke hoogtepunt in Petra

Mijn letterlijke en figuurlijke hoogtepunt in Petra was toch wel Ad Deir, oftewel the Monastery. Dit klooster is het grootste monument en is qua breedte nog indrukwekkender dan the Treasury. Het is niet gemakkelijk om deze plek te bereiken: je moet namelijk eerst 800 trappen beklimmen, grotendeels zonder schaduw. Ik zou je dan ook aanraden om deze wandeling zo vroeg mogelijk in de ochtend te maken. Het is dan bovendien ook een stuk rustiger, want gek genoeg vertrekken veel mensen na de lunch naar boven. Als je nog wat extra energie overhebt kun je een extra heuvel beklimmen om vanaf daar van het uitzicht op the Monastery te genieten.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

Extra tip voor het bezoeken van the Monastery

The Monastery ligt hoog in de bergen van Petra, dus je zult sowieso moeten klimmen. De wandeltocht vanaf de andere zijde van de berg is echter een stuk gemakkelijker. Deze route is langer, maar een stuk minder stijl en bovendien grotendeels in de schaduw. De start van deze wandeling ligt op de weg van Wadi Musa naar Little Petra, in de buurt van enkele bedoeienkampen. Aan de linkerkant zie je na een paar kilometer in de verte een klein gebouw: dit is het controlepunt om de archeologische plaats van Petra te bezoeken.

Zorg er dus voor dat je van tevoren een entreebewijs hebt gekocht, ofwel in de ochtend ofwel een dag van tevoren met een meerdaagse pas. Mijn gids was zo lief om mijn entreebewijs alvast (met mijn paspoort) op te halen voordat we gingen wandelen. Deze wandeling is ongeveer anderhalf uur en vervolgens heb je nog de hele dag om andere plekken in Petra te bewonderen.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

7. Petra te voet of per kameel/ezel bewonderen?

Veel van de ruïnes van Petra zijn gemakkelijk te voet te bezoeken. Er zijn enkele bezienswaardigheden zoals the Monastery en the High Place of Sacrifice waarvoor je moet klimmen. Voor mensen die minder goed te been zijn is het ook mogelijk om per kameel of per ezel door Petra verplaatst te worden. Al heb ik ook jonge toeristen op kamelen zien zitten, dus volgens mij houden ze zich niet echt aan deze voorwaarde. Er zijn overigens ook mensen die de ezels gebruiken omdat ze weinig tijd hebben in Petra. En ik kan me ook voorstellen dat de klim naar the Monastery voor sommige mensen te zwaar is en dan is het ook logisch om per ezel naar boven te gaan.

Lees ook: Jordanië – de magische wereld van Wadi Rum

Petra-Jordanie

8. Zorg goed voor jezelf in de zon

Het is overdag heet in Petra in Jordanië: de temperatuur kan soms wel oplopen tot 40 graden en er is bovendien niet overal veel schaduw. Het is daarom verstandig om je hoofd te bedekken met een sjaal, haarband of een hoed. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te blijven drinken, met name wanneer je naar bezienswaardigheden die hoger liggen gaat wandelen. Hier vind je een aantal tips hoe je duurzaam en gemakkelijk water kunt drinken op reis.

Petra-Jordanie

9. Eten en drinken in Petra

Er is één restaurant in Petra, vlak bij de trappen die naar The Monastery leiden. Hier kun je uitgebreid lunchen, al is het vrij prijzig. Daarnaast heb je op verschillende plekken in Petra kleine winkeltjes waar ze snacks en drinken verkopen. En tot slot kom je onderweg heel veel kraampjes tegen; ook zij hebben vaak wel een paar flessen water koud staan. De prijzen vallen eerlijk gezegd mee. Voor een fles water betaal je bijvoorbeeld 1 JD. Petra is immers een van de meest toeristische plekken in het land, dus ik had het erger verwacht. Maar het is een goed idee om van tevoren in Wadi Musa naar de supermarkt te gaan om wat snacks en drinken in te slaan.

10. Er is nog veel onontdekt van Petra in Jordanië

De regio waar Petra in ligt heeft door de eeuwen heen te maken gehad met enkele aardbevingen. Hierdoor is een groot deel van de ruïnes ingestort. Archeologen zijn nog steeds bezig met opgravingen en beetje bij beetje wordt er meer zichtbaar. Maar het feit blijft dat het merendeel van Petra nog steeds niet te zien is: slechts zo’n 20% schijnt voor bezoekers zichtbaar te zijn.

11. Petra by Night

Wil je Petra op een andere manier ervaren? Meerdere keren per week wordt Petra by Night georganiseerd; op maandag, woensdag en donderdag. Je loopt ’s avonds vanaf de entree via de Siq naar the Treasury, die in het donker worden verlicht door honderden kaarsjes. Voor Petry by Night moet je trouwens aparte toegangskaarten kopen; je toegangsbewijs voor Petra is dan niet geldig.

12. Little Petra, het broertje van Petra

Een aantal kilometer ten noorden van Petra ligt de archeologische plaats van Little Petra. Een minuscule versie van Petra, met nog meer grothuizen en graftombes. Wat mij betreft mag je Petra niet overslaan tijdens een rondreis door Jordanië, maar je kunt je ook in Little Petra gemakkelijk een uurtje vermaken. Deze plek is overigens gratis te bezoeken.

Petra-Jordanie

13. Overnachten in Wadi Musa in Jordanië

Het dorp Wadi Musa, oftewel de Vallei van Mozes, ligt het dichtst bij de entree van Petra. Hier stoppen ook de bussen vanuit Amman, Aqaba en Wadi Rum. Je vindt hier verschillende restaurants waar je ’s avonds wat kunt eten en hotels die als uitvalsbasis dienen om Petra te bezoeken. Een andere optie is om in de buurt van Little Petra te overnachten in een van de bedoeiënenkampen.

Optie in Wadi Musa: Petra Plaza Hotel

In Wadi Musa is een van de beste opties het Petra Plaza Hotel. De kamers zijn schoon en ruim, de bedden zijn prettig en het personeel is vriendelijk. Vanaf hier loop je in zo’n 20 minuten naar de entree van Petra (het Visitor Center). Ook fijn: het hotel heeft een gratis parkeerruimte voor gasten. Handig als jij met een huurauto in Jordanië reist.

Prijs: vanaf €60 euro voor een 2-persoonskamer (goedkoper als je voor 1 persoon boekt), ontbijt is bij te boeken

Optie bij Little Petra: Seven Wonders Bedouin Camp

Voor een bijzondere ervaring wat betreft overnachtingen moet je bij Seven Wonder Bedouin Camp zijn. Dit is absoluut een van mijn favorieten en ik baal er nog steeds van dat ik mijn tijd hier grotendeels ziek heb doorgebracht. Het kamp ligt enkele kilometers van Petra vandaan, vlak bij de ruïnes van Little Petra. Het personeel is erg lief en behulpzaam.

Het kamp ziet er overdag leuk uit, maar ’s avonds wordt het pas echt magisch. De lichtjes op de rotsen gaan aan en iedereen zit in de cirkel om te eten (het avondeten is hier heerlijk!) of shisha te roken. Als je hier bent geweest kun je Petra by Night volgens mij prima overslaan. Vanaf Seven Wonders Bedouin Camp is het mogelijk om naar de Monastery in Petra te wandelen. Deze wandeling is minder intensief dan het beklimmen van de trappen in Petra. Vergeet niet je entreebewijs mee te nemen, want onderweg kom je een controlepunt tegen!

Prijs: €32 euro per persoon, inclusief ontbijt. Toeslag wanneer slechts 1 persoon in de tent slaapt. Diner is voor 10JD per persoon bij te boeken.

Lees ook: overnachten in Jordanië – mijn favoriete accommodaties

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

14. Overnachten bij Little Petra in Jordanië

Voor een bijzondere ervaring moet je bij Seven Wonders Bedouin Camp zijn, in de buurt van Little Petra. Dit kamp ligt enkele kilometers van Little Petra vandaan. Je slaapt hier in je eigen tent en het eten is verrukkelijk. ’s Avonds is het kamp trouwens prachtig verlicht met lichtjes en er wordt in de gemeenschappelijke cirkel samen gegeten en shisha gerookt. Leuke plek om wat meer over het leven van de bedoeïen te leren!

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

15. Je kunt niet overnachten in Petra…. Of toch wel?

Het is in principe niet mogelijk om te overnachten in Petra. Je mag tot en met sluitingstijd naar binnen, maar eerlijk gezegd wordt er niet heel streng gecontroleerd of iedereen het archeologisch park ook weer heeft verlaten. Mijn gids vroeg mij bijvoorbeeld of ik het leuk vond om een nachtje bij the Monastery te overnachten. Tijdens de zonsondergang wandel je dan naar boven en kampeert vervolgens bij het klooster. Er slapen overigens ook nog regelmatig bedoeïen in Petra in Jordanië. Voordat Petra werelderfgoed werd woonden zij hier namelijk ook.

Aangezien ik het niet zo zag zitten om in m’n eentje met meerdere mannen te overnachten en ik bovendien buikgriep had (dan wil je een wc in de buurt hebben) heb ik dat overgeslagen. Maar als ik met een extra persoon was geweest had dit me zeker gaaf geleken. Mocht je dit graag willen doen, dan raad ik je aan om contact op te nemen met Better Places. Zij regelen alles met betrouwbare lokale gidsen en chauffeurs in Jordanië.

Lees ook: Jordanië – het bedoeïenleven en wandelen in het Dana Natuurreservaat

16. Wat is de beste periode om Petra in Jordanië te bezoeken?

Het voor- en najaar zijn de beste momenten om Petra in Jordanië te bezoeken. Het is overdag nog wel steeds warm, maar niet zo verstikkend heet als in de zomermaanden. Zelf bezocht ik Petra in september en dat vond ik een prima periode te doen. De beste maanden om Petra te bezoeken zijn maart, april, september, oktober en november.

Petra-Jordanie

17. Wat voor kleding aan naar Petra in Jordanië?

Hoewel je op de meest toeristische plek van Jordanië bent moet je niet vergeten dat je nog steeds in Jordanië bent. Met een korte broek zul je niet worden geweigerd, maar je zult je op sommige momenten zeker ongemakkelijk voelen. De bevolking waardeert het als je je degelijk kleedt, dus probeer je knieën en schouders te bedekken. Ik snap best dat je met die hitte niet in een plakkerige, lange broek wilt lopen. Voor vrouwen is een lange rok en een shirt daarom een goede optie. Neem ook een sjaal mee die je om je schouders kunt slaan of om je hoofd kunt binden. Voor mannen is een bloes of shirt met een kniebroek vaak wel in orde.

18. Zijn de verkopers opdringerig in Petra?

Een vraag die ik mezelf voor mijn bezoek stelde: hoe ga je om met opdringerige verkopers? Ik had namelijk verwacht dat de mensen op een plek zoals Petra erg aanwezig en opdringerig zouden zijn. Maar niets is minder waar. Veel mensen zullen heel even om je aandacht vragen, maar antwoorden met “No, thank you” of “La, sokran” is voldoende. De enige opdringerige mensen waren de mannen die de ‘gratis’ paardenritten aanbieden bij de ingang van Petra. Deze ritten zijn inderdaad bij het entreeticket inbegrepen, maar vervolgens word je nog wel duidelijk gemaakt dat je een fooi moet geven aan de mensen. Niet helemaal gratis dus. Onderhandel van tevoren duidelijk over de prijzen van bijvoorbeeld een rit met een kameel of een ezel, zodat daar naderhand geen verwarring over bestaat.

19. Petra met of zonder gids bezoeken?

Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze. Normaal gesproken bezoek ik bezienswaardigheden het liefst zelf op mijn eigen tempo. Maar aangezien ik een entreebewijs voor 2 dagen had vond ik het wel leuk om 1 dag met een gids te wandelen en 1 dag zelf op ontdekkingstocht te gaan. Dankzij een gids gaat alles toch meer leven: eeuwenoude ruïnes worden kastelen, kerken en theaters, straten worden gevuld met verhalen van handelaren en zelfs de kleinste details worden aan je getoond. Als je Petra met een gids wilt bezoeken kun je dit ofwel vooraf regelen via een reisorganisatie ofwel ter plekke bij de entree van Petra. Hier heb je namelijk een speciaal loket waar je een lokale gids kunt regelen.

 

Petra-Jordanie

20. Hoe kom je bij Petra in Jordanië?

Het openbaar vervoer in Jordanië is niet zoals je in de meeste landen gewend bent. De bussen rijden namelijk sporadisch. Zo vertrekt de bus van Wadi Rum naar Petra slechts één keer per dag, rond half 9/9 uur ‘s ochtends. Deze rit duurt zo’n 2,5 uur en kost 7 JD. De bus vanuit Amman vertrekt rond dagelijks rond 7 uur ’s ochtends. Deze rit is meer dan 4 uur en kost 10 JD.

Daarnaast is het mogelijk om met een taxi naar Petra te gaan. Vanaf Wadi Rum is dit bijvoorbeeld 35 JD, maar als je meerdere reizigers kunt vinden kun je deze kosten delen. Taxi’s zijn ook te bestellen via Uber of Careem, de Jordaanse versie van Uber.

Tot slot is het mogelijk om een auto te huren in Jordanië, bijvoorbeeld in Amman of Aqaba. Dit is een goede optie voor koppels, families en vriendengroepen. Een auto huren is namelijk vrij goedkoop in Jordanië en op die manier heb je veel vrijheid wat betreft de vertrektijden en de plekken die je wilt bezoeken.

Lees ook: Jordanië – wat te doen in Amman & omgeving

Petra-Jordanie

21. Petra is ook gemakkelijk te bezoeken vanuit Israël

Veel toeristen die een rondreis door Israël maken willen ook graag Petra (en Wadi Rum) in Jordanië bezoeken. De beste plek om de grens over te steken is tussen Eilat, in het zuiden van Israël, en Aqaba. Let erop dat je huurauto’s uit Israël de grens niet mogen oversteken. Deze moet je dus ofwel in Eilat ofwel bij de grenspost parkeren. Vanaf Aqaba kun je vervolgens een taxi naar Petra of Wadi Rum nemen.

Houd er rekening mee dat er andere regels zijn als je voor slechts één dag de grens tussen Israël en Jordanië oversteekt. De entree voor Petra is dan bijvoorbeeld duurder en je moet een speciale – dure – exit fee betalen wanneer je van Jordanië weer naar Israël gaat. Het is dus verstandig om 1 nacht bij Petra en 1 nacht in Wadi Rum te overnachten om deze extra kosten te vermijden.

Lees ook: voorbereid op reis naar Jordanië – alles wat je moet weten voor vertrek

Wil jij een reis naar Jordanië boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Jordanië reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Jordanië willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

 • TUI biedt Fly & Drive rondreizen in Jordanië aan. Tijdens deze 12-daagse rondreis ontdek je al het moois van Jordanië, inclusief Wadi Rum, Petra, de Dode Zee en Jerash. Je kunt ervoor kiezen om zelf te rijden met een huurauto of om met een privéchauffeur te reizen.
 • Better Places werkt veel met lokale gidsen, bijzondere tours en kleinschalige guesthouses. Bij dit reisbureau maak je samen met de lokale reisexpert een reis op maat, helemaal naar jouw wens. Reisexpert Elena is erg betrokken bij jouw reis; niet alleen vooraf bij het regelen maar ook tijdens de reis checkt ze regelmatig hoe je Jordanië ervaart.
 • Tijdens de 8-daagse Fly & Drive individuele reis van 333Travel ga je niet alleen naar bekende hoogtepunten zoals Wadi Rum en Petra, maar ook naar het bijzondere Dana Nature Reserve.
 • En de 8-daagse groepsreis van Shoestring Travel focust op avontuurlijke groepen, veelal voor een wat jonger publiek. Daarnaast is er tijdens de groepsreizen veel vrije tijd, zodat jij ook zelf op ontdekkingstocht kunt gaan.
 • Jordanië kun je gemakkelijk met het buurland Israël combineren. Sawadee laat in de 15-daagse groepsreis in Jordanië en Israël alle hoogtepunten van deze 2 bijzondere landen zien.
Petra-Jordanie

Dit is alles wat ik met je kan delen over Petra in Jordanië. Tips, vragen en meningen over Petra in Jordanië mag je delen in een reactie hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments