[:nl]Petra in Jordanië: 21 dingen die je wilt weten over Petra[:en]Petra in Jordan: 21 things you wanna know about Petra[:]

[:nl] Gepubliceerd in oktober 2017. Laatste update in december 2019.

De doordringende geur van paarden- en kamelenpoep. Metershoge muren met kleuren die ieder uur lijken te veranderen. Ongeloof hoe mensen 2000 jaar geleden rode rotsen in immense graftombes, huizen en kerken omtoverden. Petra in Jordanië is een van de meest bijzondere plekken die ik in lange tijd heb bezocht. In dit artikel deel ik 21 dingen die je wilt weten over Petra in Jordanië, zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan!

Petra-Jordanie

Maar eerst even wat praktische informatie over Petra in Jordanië

Openingstijden van Petra in Jordanië

De openingstijden gaan over het Petra Visitor Center: de plek waar jij jouw ticket koopt en toont. Vaak moet je het terrein een uur na de officiële sluitingstijd hebben verlaten. In de zomer is dit doorgaans om 19.00 uur, in de winter 17.00 uur.

 • In de wintermaanden (november – april) is Petra geopend van 7.00 – 18.00 uur.
 • In april en mei is Petra geopend van 06.00 – 18.00 uur.
 • In de zomermaanden is Petra geopend van 06.00 – 18.30 uur.
 • Tijdens de Ramadan zijn er gewijzigde openingstijden; dan is Petra van 07.00 – 16.00 uur geopend.

Prijzen tickets voor Petra in Jordanië

 • Toegang tot 1 dag in Petra: 50 Jordaanse Dinar (zo’n €63 euro)
 • Toegang 2 dagen in Petra: 55 Jordaanse Dinar (zo’n €70 euro)
 • Toegang 3 dagen in Petra: 60 Jordaanse Dinar (zo’n €76 euro)

Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis bij Petra naar binnen!

Voor Petra by Night moet je wel een apart ticket kopen; dit zit dus niet in de prijs van een standaardticket inbegrepen. Tickets voor Petra by Night zijn 17 Jordaanse Dinar (zo’n €21 euro).

Extra tip: als je een visum voor Jordanië nodig hebt en/of meerdere plekken in Jordanië wilt bezoeken is het goedkoper om voor vertrek een Jordan Pass aan te schaffen (zie punt 3). De entreeprijs van Petra zit namelijk bij deze pas inbegrepen.

Kaarten kopen voor Petra in Jordanië

Toegangskaarten voor Petra koop je bij het Visitor Center, net buiten Wadi Musa. Als je vanaf de kant van Little Petra naar the Monastery wandelt kom je langs een controlepunt waar je jouw ticket moet laten zien. Je moet dit ticket dus wel van tevoren hebben gekocht bij het Visitor Center in Wadi Musa! Je kunt de tickets namelijk niet bij dit controlepunt kopen. Al was er in de vroege ochtend geen controle toen ik met mijn gids naar The Monastery via de andere route/kant wandelde, dus met wat geluk kom je op deze manier gratis Petra binnen. Maar als je geen problemen wilt moet je jouw entreebewijs dus van tevoren bij het Visitor Center aanschaffen.

Let op! Neem jouw paspoort mee naar als je een ticket voor Petra gaat kopen. Het toegangsbewijs voor Petra is persoonsgeboden en daar hebben ze jouw paspoort voor nodig.

En dan nu…. alles wat je voor jouw bezoek aan Petra moet weten!

1. Kleine geschiedenisles over Petra in Jordanië

Petra in Jordanië is gebouwd door de Nabateeërs. Pas wanneer ik hier rondloop besef ik dat mensen dit meer dan 2000 jaar geleden hebben gebouwd. Dit, wat toch wel als een wereldwonder beschouwd mag worden. Door de bijzondere manier waarop de Nabateeërs de stad destijds bouwden is het nu nog zo goed bewaard gebleven. Petra lag op een strategisch punt op verschillende handelsroutes tussen Europa en het oosten. Mede hierdoor kon Petra uitgroeien tot een welvarende stad. Na de val van het rijk van de Nabateeërs besloten bedoeïen in Petra te gaan wonen. Tegenwoordig wonen er nog steeds mensen hier en daar in de bergen en grotten van Petra. Sinds 1985 is Petra in Jordanië toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO en moesten de meest mensen Petra verlaten. Al zijn er nog genoeg bedoeïen die hier wonen en overnachten.

Lees ook: rondreis in Jordanië – voorbeelden van reisroutes + video

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

2. Het archeologische park van Petra is gi-gan-tisch

Veel mensen denken bij Petra alleen aan the Treasury, het bekendste deel van de ruïnes van Petra. Vanaf de ingang loop je door een canyon en the Treasury is het eerste en misschien ook wel meest indrukwekkende wat je ziet. Maar er is nog zo veel meer te ontdekken! Andere favorieten van mij waren het amfitheater, het uitzichtpunt op the Treasury, de wandeltocht naar the Monastery en the Royal Tombs.

Veel mensen bezoeken Petra in één dag, maar het is ook mogelijk om een entreebewijs voor 2 of zelfs 3 dagen te kopen. Ik zou je zelfs aanraden om meerdere dagen naar Petra in Jordanië te gaan, want er is onwijs veel te zien en door de hitte bezoek je ook niet alles in één dag. Houd er rekening mee dat deze entreekaart op naam wordt gezet – neem dus je paspoort mee! De entreekaart is geldig vanaf de dag van aanschaf. Voor 1 dag betaal je 50 Jordaanse Dinar, voor 2 dagen 55 JD en voor 3 dagen 60 JD.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

3. Petra bezoeken met de Jordan Pass

Er bestaat een toeristenkaart waarmee je gratis toegang krijgt tot heel wat bezienswaardigheden in Jordanië: de Jordan Pass. Met deze pas krijg je niet alleen gratis toegang tot Petra, maar ook tot bijvoorbeeld Wadi Rum, diverse kastelen en natuurparken en diverse musea. Extra fijn is dat de kosten van het visum voor Jordanië ook bij de Jordan Pass zijn inbegrepen. Wanneer je de Jordan Pass koopt krijg je deze per mail toegestuurd. De prijs van de Jordan Pass is afhankelijk van het aantal dagen dat je in Petra wilt doorbrengen: een Jordan Pass met 1 dag Petra kost 70 JD, een pas voor 2 dagen 75 JD en voor 3 dagen is het 80 JD. De voorwaarden en meer informatie over de Jordan Pass vind je hier.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

4. De Siq: canyon en toegangspoort tot Petra

Vanaf de entree loop je een stukje door tot de canyon, oftewel de Siq. De wandeling door deze canyon is ongeveer 1,2 kilometer. Het klinkt misschien als een saaie wandeling, maar dat is het zeker niet. In de rotsen zul je verrassingen vinden zoals inscripties en de verschillende kleuren en vormen van de rotsen hebben een betoverende werking. Aan het einde van deze kloof duikt ineens de indrukwekkende Al Khazneh op, ook wel bekend als the Treasury.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

5. The Treasury: van onder en van boven bewonderen

Na de wandeling door de Siq sta je ineens oog in oog met dit spektakel. Veel dagtoeristen lopen enkel door de Siq naar the Treasury en gaan vervolgens weer terug naar de entree. Maar het is zeker ook de moeite om naar het uitzichtpunt op the Treasury te lopen! Er zijn twee opties:

 1. Wie met een gids naar het uitzichtpunt loopt neemt een korte route. Deze route loopt links van the Treasury omhoog en schijnt ongeveer 20 minuten te duren.
 2. Als je vanaf the Treasury richting de Royal Tombs loopt zie je borden die de Al Khubtha Trail aangeven. Ook deze wandelroute loopt omhoog en duurt zo’n 30 tot 40 minuten. Hierna kom je uit bij een kleine hut en een zeer vriendelijke man. Je kunt hier neerploffen op de kussens en van het uitzicht genieten, maar ook een kop thee of wat brood met yoghurt eten. De man vindt het overigens erg leuk om muziek te maken op zijn fluit of rababa – een traditioneel instrument van de bedoeïen dat nog het meeste wegheeft van een grote viool met één snaar. Naar beneden wandelen gaat overigens een stuk gemakkelijk, dus deze wandeling kun je in 1 uur doen. Wie weinig tijd heeft of niet goed kan klimmen kan met een ezel naar het uitzichtpunt.
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

6. The Monastery: letterlijke en figuurlijke hoogtepunt in Petra

Mijn letterlijke en figuurlijke hoogtepunt in Petra was toch wel Ad Deir, oftewel the Monastery. Dit klooster is het grootste monument en is qua breedte nog indrukwekkender dan the Treasury. Het is niet gemakkelijk om deze plek te bereiken: je moet namelijk eerst 800 trappen beklimmen, grotendeels zonder schaduw. Ik zou je dan ook aanraden om deze wandeling zo vroeg mogelijk in de ochtend te maken. Het is dan bovendien ook een stuk rustiger, want gek genoeg vertrekken veel mensen na de lunch naar boven. Als je nog wat extra energie overhebt kun je een extra heuvel beklimmen om vanaf daar van het uitzicht op the Monastery te genieten.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

Extra tip voor het bezoeken van the Monastery

The Monastery ligt hoog in de bergen van Petra, dus je zult sowieso moeten klimmen. De wandeltocht vanaf de andere zijde van de berg is echter een stuk gemakkelijker. Deze route is langer, maar een stuk minder stijl en bovendien grotendeels in de schaduw. De start van deze wandeling ligt op de weg van Wadi Musa naar Little Petra, in de buurt van enkele bedoeienkampen. Aan de linkerkant zie je na een paar kilometer in de verte een klein gebouw: dit is het controlepunt om de archeologische plaats van Petra te bezoeken.

Zorg er dus voor dat je van tevoren een entreebewijs hebt gekocht, ofwel in de ochtend ofwel een dag van tevoren met een meerdaagse pas. Mijn gids was zo lief om mijn entreebewijs alvast (met mijn paspoort) op te halen voordat we gingen wandelen. Deze wandeling is ongeveer anderhalf uur en vervolgens heb je nog de hele dag om andere plekken in Petra te bewonderen.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

7. Petra te voet of per kameel/ezel bewonderen?

Veel van de ruïnes van Petra zijn gemakkelijk te voet te bezoeken. Er zijn enkele bezienswaardigheden zoals the Monastery en the High Place of Sacrifice waarvoor je moet klimmen. Voor mensen die minder goed te been zijn is het ook mogelijk om per kameel of per ezel door Petra verplaatst te worden. Al heb ik ook jonge toeristen op kamelen zien zitten, dus volgens mij houden ze zich niet echt aan deze voorwaarde. Er zijn overigens ook mensen die de ezels gebruiken omdat ze weinig tijd hebben in Petra. En ik kan me ook voorstellen dat de klim naar the Monastery voor sommige mensen te zwaar is en dan is het ook logisch om per ezel naar boven te gaan.

Lees ook: Jordanië – de magische wereld van Wadi Rum

Petra-Jordanie

8. Zorg goed voor jezelf in de zon

Het is overdag heet in Petra in Jordanië: de temperatuur kan soms wel oplopen tot 40 graden en er is bovendien niet overal veel schaduw. Het is daarom verstandig om je hoofd te bedekken met een sjaal, haarband of een hoed. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te blijven drinken, met name wanneer je naar bezienswaardigheden die hoger liggen gaat wandelen. Hier vind je een aantal tips hoe je duurzaam en gemakkelijk water kunt drinken op reis.

Petra-Jordanie

9. Eten en drinken in Petra?

Er is één restaurant in Petra, vlak bij de trappen die naar The Monastery leiden. Hier kun je uitgebreid lunchen, al is het vrij prijzig. Daarnaast heb je op verschillende plekken in Petra kleine winkeltjes waar ze snacks en drinken verkopen. En tot slot kom je onderweg heel veel kraampjes tegen; ook zij hebben vaak wel een paar flessen water koud staan. De prijzen vallen eerlijk gezegd mee. Voor een fles water betaal je bijvoorbeeld 1 JD. Petra is immers een van de meest toeristische plekken in het land, dus ik had het erger verwacht. Maar het is een goed idee om van tevoren in Wadi Musa naar de supermarkt te gaan om wat snacks en drinken in te slaan.

10. Er is nog veel onontdekt van Petra in Jordanië

De regio waar Petra in ligt heeft door de eeuwen heen te maken gehad met enkele aardbevingen. Hierdoor is een groot deel van de ruïnes ingestort. Archeologen zijn nog steeds bezig met opgravingen en beetje bij beetje wordt er meer zichtbaar. Maar het feit blijft dat het merendeel van Petra nog steeds niet te zien is: slechts zo’n 20% schijnt voor bezoekers zichtbaar te zijn.

11. Petra by Night

Wil je Petra op een andere manier ervaren? Meerdere keren per week wordt Petra by Night georganiseerd; op maandag, woensdag en donderdag. Je loopt ’s avonds vanaf de entree via de Siq naar the Treasury, die in het donker worden verlicht door honderden kaarsjes. Voor Petry by Night moet je trouwens aparte toegangskaarten kopen; je toegangsbewijs voor Petra is dan niet geldig.

12. Little Petra, het broertje van Petra

Een aantal kilometer ten noorden van Petra ligt de archeologische plaats van Little Petra. Een minuscule versie van Petra, met nog meer grothuizen en graftombes. Wat mij betreft mag je Petra niet overslaan tijdens een rondreis door Jordanië, maar je kunt je ook in Little Petra gemakkelijk een uurtje vermaken. Deze plek is overigens gratis te bezoeken.

Petra-Jordanie

13. Overnachten in Wadi Musa in Jordanië

Het dorp Wadi Musa, oftewel de Vallei van Mozes, ligt het dichtst bij de entree van Petra. Hier stoppen ook de bussen vanuit Amman, Aqaba en Wadi Rum. Je vindt hier verschillende restaurants waar je ’s avonds wat kunt eten en hotels die als uitvalsbasis dienen om Petra te bezoeken. Een goedkope, maar goede optie is Valentine’s Inn. Voor 5 JD heb je een bed op een slaapzaal, voor 10 JD een privékamer. Er is hier goede WiFi en er wordt voor een paar euro ontbijt en avondeten geserveerd. Er gaat een gratis shuttle naar het busstation en de ingang van Petra (vooral voor de terugweg erg fijn, dan hoef je de heuvel niet te beklimmen). De gemeenschappelijke ruimte is erg chill en bovendien heb je vanaf hier een prachtig uitzicht op de zonsondergang.

Lees ook: overnachten in Jordanië – mijn favoriete accommodaties

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

14. Overnachten bij Little Petra in Jordanië

Voor een bijzondere ervaring moet je bij Seven Wonders Bedouin Camp zijn, in de buurt van Little Petra. Dit kamp ligt enkele kilometers van Little Petra vandaan. Je slaapt hier in je eigen tent en het eten is verrukkelijk. ’s Avonds is het kamp trouwens prachtig verlicht met lichtjes en er wordt in de gemeenschappelijke cirkel samen gegeten en shisha gerookt. Leuke plek om wat meer over het leven van de bedoeïen te leren!

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

15. Je kunt niet overnachten in Petra…. Of toch wel?

Het is in principe niet mogelijk om te overnachten in Petra. Je mag tot en met sluitingstijd naar binnen, maar eerlijk gezegd wordt er niet heel streng gecontroleerd of iedereen het archeologisch park ook weer heeft verlaten. Mijn gids vroeg mij bijvoorbeeld of ik het leuk vond om een nachtje bij the Monastery te overnachten. Tijdens de zonsondergang wandel je dan naar boven en kampeert vervolgens bij het klooster. Er slapen overigens ook nog regelmatig bedoeïen in Petra in Jordanië. Voordat Petra werelderfgoed werd woonden zij hier namelijk ook.

Aangezien ik het niet zo zag zitten om in m’n eentje met meerdere mannen te overnachten en ik bovendien buikgriep had (dan wil je een wc in de buurt hebben) heb ik dat overgeslagen. Maar als ik met een extra persoon was geweest had dit me zeker gaaf geleken. Mocht je dit graag willen doen, dan raad ik je aan om contact op te nemen met Better Places. Zij regelen alles met betrouwbare lokale gidsen en chauffeurs in Jordanië.

Lees ook: Jordanië – het bedoeïenleven en wandelen in het Dana Natuurreservaat

16. Wat is de beste periode om Petra in Jordanië te bezoeken?

Het voor- en najaar zijn de beste momenten om Petra in Jordanië te bezoeken. Het is overdag nog wel steeds warm, maar niet zo verstikkend heet als in de zomermaanden. Zelf bezocht ik Petra in september en dat vond ik een prima periode te doen. De beste maanden om Petra te bezoeken zijn maart, april, september, oktober en november.

Petra-Jordanie

17. Wat voor kleding aan naar Petra in Jordanië?

Hoewel je op de meest toeristische plek van Jordanië bent moet je niet vergeten dat je nog steeds in Jordanië bent. Met een korte broek zul je niet worden geweigerd, maar je zult je op sommige momenten zeker ongemakkelijk voelen. De bevolking waardeert het als je je degelijk kleedt, dus probeer je knieën en schouders te bedekken. Ik snap best dat je met die hitte niet in een plakkerige, lange broek wilt lopen. Voor vrouwen is een lange rok en een shirt daarom een goede optie. Neem ook een sjaal mee die je om je schouders kunt slaan of om je hoofd kunt binden. Voor mannen is een bloes of shirt met een kniebroek vaak wel in orde.

18. Zijn de verkopers opdringerig in Petra?

Een vraag die ik mezelf voor mijn bezoek stelde: hoe ga je om met opdringerige verkopers? Ik had namelijk verwacht dat de mensen op een plek zoals Petra erg aanwezig en opdringerig zouden zijn. Maar niets is minder waar. Veel mensen zullen heel even om je aandacht vragen, maar antwoorden met “No, thank you” of “La, sokran” is voldoende. De enige opdringerige mensen waren de mannen die de ‘gratis’ paardenritten aanbieden bij de ingang van Petra. Deze ritten zijn inderdaad bij het entreeticket inbegrepen, maar vervolgens word je nog wel duidelijk gemaakt dat je een fooi moet geven aan de mensen. Niet helemaal gratis dus. Onderhandel van tevoren duidelijk over de prijzen van bijvoorbeeld een rit met een kameel of een ezel, zodat daar naderhand geen verwarring over bestaat.

19. Petra met of zonder gids bezoeken?

Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze. Normaal gesproken bezoek ik bezienswaardigheden het liefst zelf op mijn eigen tempo. Maar aangezien ik een entreebewijs voor 2 dagen had vond ik het wel leuk om 1 dag met een gids te wandelen en 1 dag zelf op ontdekkingstocht te gaan. Dankzij een gids gaat alles toch meer leven: eeuwenoude ruïnes worden kastelen, kerken en theaters, straten worden gevuld met verhalen van handelaren en zelfs de kleinste details worden aan je getoond. Als je Petra met een gids wilt bezoeken kun je dit ofwel vooraf regelen via een reisorganisatie ofwel ter plekke bij de entree van Petra. Hier heb je namelijk een speciaal loket waar je een lokale gids kunt regelen.

 

Petra-Jordanie

20. Hoe kom je bij Petra in Jordanië?

Het openbaar vervoer in Jordanië is niet zoals je in de meeste landen gewend bent. De bussen rijden namelijk sporadisch. Zo vertrekt de bus van Wadi Rum naar Petra slechts één keer per dag, rond half 9/9 uur ‘s ochtends. Deze rit duurt zo’n 2,5 uur en kost 7 JD. De bus vanuit Amman vertrekt rond dagelijks rond 7 uur ’s ochtends. Deze rit is meer dan 4 uur en kost 10 JD.

Daarnaast is het mogelijk om met een taxi naar Petra te gaan. Vanaf Wadi Rum is dit bijvoorbeeld 35 JD, maar als je meerdere reizigers kunt vinden kun je deze kosten delen. Taxi’s zijn ook te bestellen via Uber of Careem, de Jordaanse versie van Uber.

Tot slot is het mogelijk om een auto te huren in Jordanië, bijvoorbeeld in Amman of Aqaba. Dit is een goede optie voor koppels, families en vriendengroepen. Een auto huren is namelijk vrij goedkoop in Jordanië en op die manier heb je veel vrijheid wat betreft de vertrektijden en de plekken die je wilt bezoeken.

Lees ook: Jordanië – wat te doen in Amman & omgeving

Petra-Jordanie

21. Petra is ook gemakkelijk te bezoeken vanuit Israël

Veel toeristen die een rondreis door Israël maken willen ook graag Petra (en Wadi Rum) in Jordanië bezoeken. De beste plek om de grens over te steken is tussen Eilat, in het zuiden van Israël, en Aqaba. Let erop dat je huurauto’s uit Israël de grens niet mogen oversteken. Deze moet je dus ofwel in Eilat ofwel bij de grenspost parkeren. Vanaf Aqaba kun je vervolgens een taxi naar Petra of Wadi Rum nemen.

Houd er rekening mee dat er andere regels zijn als je voor slechts één dag de grens tussen Israël en Jordanië oversteekt. De entree voor Petra is dan bijvoorbeeld duurder en je moet een speciale – dure – exit fee betalen wanneer je van Jordanië weer naar Israël gaat. Het is dus verstandig om 1 nacht bij Petra en 1 nacht in Wadi Rum te overnachten om deze extra kosten te vermijden.

Lees ook: voorbereid op reis naar Jordanië – alles wat je moet weten voor vertrek

Petra-Jordanie

Dit is alles wat ik met je kan delen over Petra in Jordanië. Tips, vragen en meningen over Petra in Jordanië mag je delen in een reactie hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

[:en]The fresh smell of the poo of horses and camels. Sky reaching walls with colors that seem to change every hour. It’s unbelievable that people created a place like this, 2000 years ago. How they changed these huge red rocks into tombs, houses and churches. Petra in Jordan is one of the most amazing places I’ve ever been to. In this blog I’m sharing 21 things you wanna know about Petra in Jordan, so you can prepare yourself for this epic journey!

Petra-Jordanie

But first some practical information about Petra in Jordan

Opening times of Petra in Jordan

The opening times are for the Petra Visitor Center: the place where you buy and show your ticket. Often you have to leave the archaeological site an hour after the official closing time. In the summer this means leaving at 19.00, in the winter at 17.00.

 • In winter times (november – april) Petra is opened from 7.00 – 18.00.
 • In april and may Petra is opened from 06.00 – 18.00.
 • In summer times Petra is opened from 06.00 – 18.30.
 • During the ramadan there are special opening times; Petra is then opened from 07.00 – 16.00 uur.

Entrance fees / ticket prices for Petra

 • Entrance for 1 day in Petra: 50 Jordanian Dinar (about €63 euros)
 • Entrance for 2 days in Petra: 55 Jordanian Dinar (about €70 euros)
 • Entrance for 3 days in Petra: 60 Jordanian Dinar (about €76 euros)

Children younger than 12 years can enter Petra for free!

For the event Petra by Night you need a separate ticket; this is not included in the ticket for Petra; Tickets for Petra by Night are 17 Jordanian Dinar (about €21 euros).

Extra tip: if you need a visa for Jordan and/or if you’re visiting multiple places in Jordan it can be cheaper to buy the Jordan Pass before you come to Jordan (see point 3). The entrance fee of Jordan is included in this pass.

Buying tickets for Petra in Jordan

You buy the tickets for Petra at the Visitor Center, just outside of the village of Wadi Musa. If you come from the Little Petra side and walk to the Monastery you will pass a checkpoint. Make sure you have bought the ticket for Petra beforehand at the Visitor Center! Although there was no ticket control while I was there in the early morning. If you don’t want any problems you buy the ticket beforehand, but otherwise you can enter Petra for free with some luck.

Bring your passport to the Visitor Center if you’re buying your ticket to Petra. The ticket is personal, so they need the personal information of your passport.

And now… everything you need to know about Petra!

1. Learn about the history of Petra in Jordan

Petra is built by the Nabataeans. Until I actually walked around here I didn’t realize people made this 2000 YEARS AGO. It’s no surprise this is now one of the 7 new wonders of the world. Because of the way the Nabataeans have built this city it’s maintained very well. The location of Petra was a smart, strategic move. Multiple trade routes from Europe in the west to the Orient in the east passed by this place. Because of that Petra became a wealthy city. After the fall of the empire of the Nabataeans some Bedouins moved into Petra and are still living in the mountains and the caves of Petra. Petra has been added to the World Heritage list of UNESCO in 1985. Most of the Bedouins had to move and leave Petra, but soms of them are still living and sleeping there.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

2. You maybe don’t realize HOW BIG Petra is

Most people think the Treasury, one of the most well-known parts of Petra, is all there is to see. But believe me: you can easily spend 3 days in Petra if you wanna see it all. Petra is an archaeological park and there is a lot to discover. Walking from the entrance to the Treasury will lead you through a canyon: very impressive. After enjoying the view of the Treasury you can explore more. My favorites were the amphitheatre, the viewpoint above the Treasury, the walk to the Monastery and the Royal Tombs.

Most people buy a 1-day ticket for Petra, but it’s also possible – even recommended – to buy a ticket for 2 or even 3 days. Your name will be on the ticket when you purchase it, so don’t forget to bring your passport! You have to use the ticket on the day you purchase it. For 1 day you pay 50 Jordan Dinar, for 2 days 55 JD and for 3 days 60 JD.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

3. Think about buying the Jordan Pass beforehand

Normally I’m not a big fan of tourism passes, but I think the Jordan Pass is a great solution for travelling in Jordan. With the Jordan Pass you are getting your Jordan visa for free and besides that you can visit almost every sight for free – including Petra. Other sights that are included are Wadi Rum, some castles for example in Ajloun and different musea. You can buy the Jordan Pass online and after buying it you will receive it in your mail. De price of the Jordan Pass depends on how many days you wanna visit Petra: for 1 day in Petra the pass is 70 JD, for 2 days it’s 75 JD and for 3 days you pay 80 JD. More information about the Jordan Pass you’ll find here.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

4. The Siq: canyon and entrance to Petra

Not too far from the entrance you will find the canyon that will lead you to the Treasury, named the Siq. The walk through this canyon is about 1,2 kilometers. It maybe sounds like a boring walk, but you will not be bored. The rock formations and the colors keep surprising you during the walk and it’s fun to see the horses going to the Treasury. At the end of the canyon you will see the impressive Al Khazneh, that most people know as the Treasury.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

5. The Treasury: checking it out from the ground and from the air

After the walk through the Siq you are surprised by this amazing view of the Treasury. A lot of tourists will only walk through the canyon, check out the Treasury and go back to the entrance. So expect a big crowd here, almost the whole day.

Besides checking the Treasury out from the ground you can also see this beautiful place from a higher place. There are 2 viewpoints where you can see the Treasury from upstairs.

1. There are some guides near the Treasury who will bring you to viewpoint 1. It’s a tough climb, which takes about 20 minutes. It’s almost impossible to find the way yourself, so ask someone to guide you (and give him some tip for his services).

2. There’s another viewpoint where you can go to yourself. Walk from the Treasury to the Royal Tombs until you see the signs with Al Khubtha Trail on it. This walk is about 30-40 minutes. At the end of this trail you will find a small hut and a lovely owner who will be happy to give you some tea. If you’re lucky he will place some music on his flute or the rababa – a traditional instrument of the Bedouins. Looks a lot like a giant violin with just 1 string. If you’re short on time you can take a donkey to go up this viewpoint, but for most people the walk is totally doable (I personally don’t like how they treat the donkeys for the entertainment of lazy tourists).

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

6. The Monastery: my highlight in Petra in Jordan

I’ve spent 2 days in Petra and I can say the Monastery is my highlight in Petra. This monastery, with the name Ad Deir, is the biggest monument in Petra and is because of the width even more impressive than the Treasury. It’s not easy to reach this place though: you have to climb 800 stairs and the walk barely has any shade where you can catch a breath and relax for a bit. My tip? Go as early in the morning as possible. It’s not only less crowded, but the walk upstairs is also less exhausting in the morning. Across from the Monastery there is a small restaurant where you can buy some drinks and snacks and there is another hill from where you can see the Monastery from upstairs as well.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

Extra tip for visiting the Monastery

The Monastery is located high in the mountains of Petra, so you have to climb nonetheless. There is another trail at the other side of the mountain though. This trail is maybe longer, but less steep and there is a lot more shadow at this side. The start of this trail you can find on the road from Wadi Musa to Little Petra, nearby some Bedouin camps. At the left side you will see a small building: the other official entrance for Petra. Keep in mind that you can’t buy your entrance ticket here, you have to do that at the entrance gate in Wadi Musa. The walk to the Monastery is about 1,5 hour, so if you go in the morning you have plenty of time to explore more of Petra the rest of the day.

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

7. Walking or moving around by donkey/camel?

Most of the sights in Petra are easily accessible by walking. There are some places high in the mountains, like the Monastry and the High Place of Sacrifice – for those places you need to climb during your walk. For people who are not able to walk that far or climb those mountains there are camels and donkeys to move them around. This is the rule in Petra, because of the wellbeing of the animals. The problem is: nobody is gonna check if you’re able to walk or not. So basically everyone can pay for a ride on a donkey or a camel if they want to. I’ve seen a lot of young travellers moving around by donkey or camel in Petra. It can be a choice to use those animals if you’re short on time, but please consider walking by yourself through Petra if you’re able to do this.

Petra-Jordanie

8. It can be hot as hell in Petra

Especially in summer time it can be hot as hell in Petra: it can be more than 40 degrees and moreover there is not a lot of shade at some trails. It’s smart to cover your head with a hat, a scarf or a bandana. Besides covering your hat it’s important to keep drinking a lot during the day. I would recommend you to drink at least 3 liter of water per day, especially if you’re hiking to places like the Monastery.

Petra-Jordanie

9. Drinks and food in Petra in Jordan

There’s one restaurant, near the stairs that will lead you to the Monastery. It’s a good place for lunch, although it’s pretty pricey. Besides the restaurant you have a lot of small shops where you can buy some snacks and drinks. Along the trail to the Monastery you will also find some small souvenir shops who will sell water as well. The prices are of course for tourists, but still okay. For a big bottle of water you pay 1 JD in Petra. It’s one of the most touristic places in the country, so I expected higher prices. If you’re able to walk with some water you can also buy some bottles in Wadi Musa. I use a Camelbak that I can fill with 3 liter of water – it’s a perfect gadget for hiking, because it doesn’t take a lot of space in your bag and you can refill it easily.

10. Archeologists still have to discover a lot of Petra

The area of Petra has been hit by several earthquakes through the years. Because of these earthquakes a lot of the ruins are destroyed. Archeologists are still busy discovering more and more of Petra. But it’s unbelievable that everything we can see of Petra today is only 20% of all of Petra.

11. Petra by Night

Do you wanna experience Petra in a different way? Multiple times a week there’s Petra by Night; on Mondays, Wednesdays and Thursdays. In the evening you start your walk at the entrance, through the Siq to the Treasury. It’s magical how the Treasury is lighted by hundreds of candles in the dark. You have to buy a separate ticket for attending Petra by Night; you can’t use your Petra day ticket.

12. Little Petra, the little brother of Petra

A few kilometres north of Petra there is another archaeological place named Little Petra. It’s a tiny version of Petra, also with cave houses and tombs. Petra is definitely one of the highlights during your travels in Jordan, but you can easily spend an hour of exploring Little Petra as well. You can visit Little Petra for free.

Petra-Jordanie

13. Staying in Wadi Musa in Jordan

The village Wadi Musa – which means the Valley of Moses – is the place where you will find the entrance to Petra. If you’re travelling by bus through Jordan this is the place where you can grab a bus to Amman, Aqaba and Wadi Rum. You’ll find multiple restaurants and hotels here. A cheap but perfect option for budget travellers (both solo and couples) is Valentine’s Inn. For 5 JD you have a bed in a dorm, for 10 JD you have a private room. There’s good WiFi and there’s also the option to join breakfast and dinner for a few Dinars. There’s a free shuttle bringing you to Petra in the morning and picking you up in the afternoon. Especially in the afternoon it’s nice to use this shuttle, because you have to walk up again to go back to the city center. There’s also a great view from Valentine’s Inn over the city during sunset, don’t miss it!

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

14. Staying near Little Petra in Jordan

If you are looking for an unique way of staying near Petra you should stay in Seven Wonders Bedouin Camp. This Bedouin camp is nearby Little Petra. You have your own hut here and the food is amazing. In the evening the camp is lighted by lots of lights and candles and near the fire there’s always some entertainment: smoking shisha, making music, sharing stories, star gazing. It’s also a great place to learn more about the life of the Bedouins!

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

15. You can’t stay in Petra… or can you?

It’s not allowed to stay in the area of Petra. You are allowed to stay in the archaeological park until closing hour, but honestly there is nobody who will check if you left the place. My guide asked me if I would like to stay for a night in the Monastery. He brings you to this place during the sunset and camps with you at this amazing place. Partly because I was sick and partly because I was travelling by myself (a woman) I turned down his offer. But it sounds pretty amazing, right? It seems that a lot of Bedouins never left the area of Petra and are still sleeping and living in this area.

16. What’s the best time to visit Petra in Jordan?

Spring and autumn are the best periods to visit Petra in Jordan. It’s warm, but not hot as hell – like in the summer. I visited Petra in September and it was still warm, but I enjoyed it. So if you’re able to choose go for either march-april or for September-october-november.

Petra-Jordanie

17. What should I wear if I go to Petra?

Jordan is a country where the majority is muslim. Jordanians are not thát strict about the rules for clothing, especially for foreigners. Petra is also the most touristic place in the country, so they are used to the way foreigners dress. Nonetheless I think it’s polite to remember that you’re in Jordan. You will not be denied at any sights, but maybe you will feel like people are watching you when you’re wearing shorts – especially girls. I would recommend to wear something that will cover your knees and shoulders. For girls long skirts are ideal. If you do want to wear a sleeveless shirt maybe you can bring a scarf to cover your shoulders when you are talking to the locals.

18. How annoying are the vendors in Petra?

Honestly I expected the worst for Petra. And I am someone who can get really annoyed by vendors who are trying to sell you something ALL THE TIME. But luckily it was not bad at all. Of course some people will ask you if you want to look inside their shop, if you don’t need anything. But if you just say “No thank you” or “La, sukran” it’s okay as well. The only people who annoyed me were the ones who are offering you “free” horse rides, at the entrance of Petra. Apparently these rides are included in your ticket – and in that way for free – but afterwards you have to pay some tip. So it’s not so free after all.

19. Do I need a guide to visit and explore Petra?

Of course this is personal. Most places you can easily visit by yourself. At the entrance you can take a map of Petra and in the park itself you will find signs to guide you. I love visiting places by myself, so I have time to take pictures and all – I can imagine not every guide is happy to wait forever to take one picture and I don’t wanna feel rushed. But because I had an entrance ticket for 2 days I decided it would be fun to visit Petra with a guide as well. Because of my guide everything got more interesting. He told me about the caves – which was not longer a cave but a former hospital or a house where his nephew was born. I see how the amphitheatre was filled with people during his stories and how traders would make their way through the canyon on their way to Petra. The details make the place more alive. Most guides are Bedouins who have been living here for ages. At the entrance there is an office where you can ask for a local guide – the official ones have certificates and are trustworthy to tell you everything about Petra.

Petra-Jordanie

20. How are you going to Petra in Jordan?

Public transport in Jordan is not what I was used to. There are not that many busses going from one place to another. I was even surprised to find out there is only 1 bus per day going from Wadi Rum to Petra and back. The bus from Wadi Rum to Petra leaves around 8.30/9.00 in the morning in Wadi Rum Village. The trip is 2,5 hours and costs 7 JD. There is also a bus from Amman going to Wadi Musa, around 7.00 in the morning. This trip is more than 4 hours and costs 10 JD.

You can also go by taxi to Petra. The taxi from Wadi Rum to Petra is for example 35 JD. It’s an option to check out if you can split the bill with multiple travellers.

Another great option to travel in Jordan is by renting a car. Driving in Jordan is easy and with a rental car you can go to any place you want to. Amman, Aqaba or the airport are the best places for renting a car.

Petra-Jordanie

21. You can also visit Petra if you’re travelling in Israel

A lot of tourists who are travelling in Israel also wanna go to Petra (and Wadi Rum) in Jordan. The best place to cross the border is in the southern part, from Eilat to Aqaba. If you’re travelling by car keep in mind that you can’t move the car from one country to another. You can leave it at the border or park the car in Eilat.

Remember that there are different rules for your visa if you’re travelling only for 1 day from Israel to Jordan. The costs for your visa and the entrance fee for Petra are much higher if you’re leaving again within 24 hours. The best option to avoid those high extra costs is by staying at least 1 night in Jordan. For example: go explore Petra for 1 day, spend the night in Wadi Musa, move to Wadi Rum the next day, sleep in the desert and travel back to Israel on the third day.

Petra-Jordanie

This is everything I want to share with you about Petra in Jordan. Do you have more tips about Petra? Or do you still have questions after reading this? Please let me know in a comment!

This article contains affiliate links. More information about affiliate you will find here.[:]

Reacties via Facebook account

comments