Noorden-Israel-Odem

Wat te doen in Nazareth en het noorden van Israël

Zou jij bergen, rivieren, watervallen en zelfs sneeuw verwachten in Israël? Ik in ieder geval niet, voordat ik naar Israël vertrok. Ik heb een jaar in het land gewoond en vond iedere hoek fascinerend. Van de stilte in de woestijn tot de verfrissende Middellandse zee en van de eeuwenoude steden tot het drijven in de Dode Zee. Maar een van de meest verrassende delen van het land blijft toch het noorden van Israël. De Golanse Hoogvlakten en Galilee vormen het noorden van het land. Ook de grootste Arabische stad van Israël, Nazareth, is hier te vinden. Maar wat te doen in Nazareth en het noorden van Israël? Ik deel het in deze blog met je!

Lees ook: rondreis in Israël (en Palestina & Jordanië) + video

Wat te doen in Nazareth?

Nazareth in Israël ligt in het noorden van het land, in de Galilee regio. De meeste mensen zullen Nazareth als de stad kennen waar Jezus Christus is opgegroeid. Hoewel Israël een Joodse staat is is dit in Nazareth bijna niet terug te zien. Het merendeel van de bevolking is islamitisch en de rest is christelijk. De stad is gemakkelijk binnen een dag te ontdekken en is een ideale uitvalsbasis om het noorden van Israël te verkennen. Maar allereerst: wat is er te doen in Nazareth?

1. Kanafeh eten bij Al Mahdi Sweets

Als je maar één ding in Nazareth kunt doen, ga dan naar Al Mahdi Sweets. Omdat Nazareth overwegend islamitisch is is dit een van de beste plekken om goede kanafeh te vinden. Kana-wat? Kanafeh (je spreekt het uit als knafeh) is een typisch Arabisch dessert gemaakt van kaas, deeg, zoete siroop en vaak ook nog noten. Kanafeh is vullend, maar is zeker iets dat je moet proberen als je in Israël bent. En Al Mahdi Sweets is een van de beste plekken in het land om dit te doen! Er zijn verschillende soorten kanafeh, ik kan die met de pistachesmaak aanraden, al is de ‘normale’ kanafeh ook heerlijk. Je vindt Al Mahdi Sweets aan Ha-Ir Square, niet ver van de basiliek vandaan. Een portie is 14 shekel (zo’n €3,5 euro)

2. Basiliek van de Aankondiging

De Basiliek van de Aankondiging springt direct in het oog in het straatbeeld van Nazareth. Ik zou je zeker aanraden om een bezoek aan deze kerk te brengen. Het is namelijk een kerk die anders is dan de meeste kerken qua architectuur. De Basiliek van de Aankondiging is gebouwd op de plek waar het huis van Maria en Jozef destijds stond. Hier verscheen de engel Gabriël aan hen en vertelde over baby Jezus. De kerk werd in 1964 gebouwd en is tegenwoordig de grootste kerk van het Midden-Oosten.

Bovendien vind je hier tientallen mozaïeken die zijn gemaakt door kunstenaars van over de hele wereld. Heel tof om te zien hoe iedere kunstenaar zijn eigen draai aan Maria heeft gegeven. De Basiliek van de Aankondiging staat in het centrum van Nazareth, niet ver van het Ha-Ir Square. De ingang van de kerk vind je aan de Al-Bishara Street. Je kunt de Basiliek van de Aankondiging gratis bezoeken.

Noorden-Israel-Nazareth
Noorden-Israel-Nazareth

3. International Mary of Nazareth Center

Niet ver van de basiliek vind je het International Mary of Nazareth Center. In dit museum bekijk je een film over het leven van Maria, moeder van Jezus. Ik vind dat ze het best leuk hebben aangepakt; je wordt op een leuke manier meegenomen in de geschiedenis van Nazareth aan de hand van Maria’s leven. De film is opgedeeld in verschillende delen en duurt in totaal een uur, maar je kunt tussendoor besluiten om weg te gaan. Vergeet niet om ook naar de bovenste verdieping te gaan, waar je vanaf het dak een mooi uitzicht hebt op de basiliek. Houd er rekening mee dat het centrum op zondag is gesloten. Je kunt het centrum gratis bezoeken, al worden donaties gewaardeerd.

Noorden-Israel-Nazareth

4. Uitzicht over de stad bij Mount Precipice

Nazareth is op een heuvel gebouwd. Als je een goed uitzicht over Nazareth en de omgeving wilt hebben ga je naar de top van Mount Precipice. Deze heuvel is te vinden in het zuiden van de stad. Vanaf de basiliek en het centrum van Nazareth is het ongeveer 3 kilometer. Je kunt het dus lopen, maar er is ook een parkeerplaats aanwezig als je met de auto wilt gaan.

Noorden-Israel-Nazareth
Noorden-Israel-Nazareth

5. Wandelen door de shuk van Nazareth

Vanaf de basiliek loop je eigenlijk zo de oude stad van Nazareth – oftewel de shuk – in. Vroeger was dit de bruisende bazaar van de stad. Tegenwoordig is het hier een stuk rustiger in de straten. Veel ondernemers zijn weggetrokken uit de oude stad omdat ze niet meer genoeg geld verdienen om hun winkel te behouden. Gelukkig zijn er nog een paar optimistische ondernemers die hun winkels hebben geopend. Als je cadeaus wilt inslaan zou ik je aanraden om het hier te doen, want het is goedkoper dan in Tel Aviv of Jeruzalem. Een leuke plek om te stoppen is de El Babour Mill, een kruidenwinkel met lieve mensen die ongetwijfeld een kopje koffie voor je inschenken als je binnenloopt.

Noorden-Israel-Nazareth

6. Terug in de tijd bij Nazareth Village

Het straatbeeld van Nazareth is tegenwoordig heel anders dan het dorp waar Jezus is opgegroeid. Nazareth Village is een openluchtmuseum en bedoeld om mensen een beter beeld te geven van het Nazareth van zo’n 2000 jaar geleden. Aan de hand van nagebouwde huizen, archeologische voorwerpen en dieren krijg je hier een beter beeld van het Nazareth van toen. Nazareth Village is te vinden in het westelijke deel van de stad. De entreeprijs voor volwassenen is 50 shekel (zo’n €12 euro). Houd er rekening mee dat het op zondag is gesloten.

7. Free Walking Tour in Nazareth

Ik heb meerdere Free Walking Tours in diverse landen gedaan, maar deze is toch wel een van mijn favorieten. Je wordt namelijk niet naar de toeristische hoogtepunten meegenomen. Tijdens deze wandeling ga je naar lokale ondernemers die hun verhaal over de winkels, hun familie en over Nazareth vertellen. Het is een leuke manier om met de bevolking in contact te komen. Zo ga je onder andere naar een koffiezaak die al eeuwen van generatie op generatie wordt overgedragen. Of een vrouw die nog traditionele Arabische kleding maakt en het verhaal over de tradities kan vertellen. Aanrader! De Free Walking Tour start bij Fauzi Azar Inn in het oude centrum van Nazareth.

Lees ook: 38x wat te doen in Jeruzalem en omgeving + video

Noorden-Israel-Nazareth
Noorden-Israel-Nazareth

Wat te doen in het noorden van Israël?

Het noorden van Israël wordt gevormd door de Golanse Hoogvlakten (Golan Heights) en Galilee. Het is een perfecte plek om tot rust te komen en er zijn talrijke wandelroutes. Aangezien er diverse rivieren door deze regio lopen is het ook heerlijk om in het water af te koelen. Er zijn verschillende parken die je kunt bezoeken, maar eigenlijk is het sowieso een paradijs voor natuurliefhebbers en mensen die de rust willen opzoeken.

1. Wijnproeverij in de Golan Heights

Het noorden van Israël heeft heel veel plantages, waar voornamelijk olijfolie en wijn wordt geproduceerd. Ik zou je daarom zeker aanraden om een Israelische wijnproeverij in de Golan Heights te doen. Een leuke plek om een wijnproeverij te doen is de Pelter Winery in Ein Zivan. Ik dacht altijd dat je bij een proeverij een paar glazen kreeg, maar de proeverij in Pelter Winery was echt zéér uitgebreid. Volgens mij hebben we zeker 12 glazen geproefd. Ik was hier samen met een ander meisje en wij betaalden per persoon 25 shekel (zo’n €6 euro) voor de wijnproeverij, de kaasplankjes, koffie en een rondleiding. Al weet ik niet of je een prijs betaalt voor de proeverij of alleen voor de extra dingen die je erbij bestelt: ik vond het namelijk vrij goedkoop voor wat we allemaal hebben gekregen.

Een andere favoriet van mij is Odem Mountain Winery, in het dorpje Odem. Ze nemen je hier ook mee naar de wijngaard om echt het proces van begin tot eind uit te leggen. Daarnaast is hun kersenlikeur echt ont-zet-tend lekker. Als je in het Golan Heights Hostel in Odem overnacht kun je bovendien lekker lopend terug na de wijnproeverij en heb je geen gedoe met autorijden.

Noorden-Israel-wijn

2. Zonsopkomst/zonsondergang zien vanaf Mount Odem

Het dorp Odem is niet echt bijster interessant om te bezoeken (behalve dan voor de wijnproeverij), maar hier vind je wel een van de leukste hostels waar ik heb overnacht in Israël: Golan Heights Hostel. Als je hier slaapt zou ik je aanraden om tijdens de zonsondergang naar de top van Mount Odem te gaan. De kleuren in de lucht vanaf hier zijn werkelijk prachtig! Ben je een vroege vogel? Dan zou ik ook opstaan voor de zonsopkomst. De mist in de vroege ochtend geeft een mysterieus sfeertje aan het geheel. Odem ligt in de Golanse Hoogvlakten, niet ver van de stad Mas’ada (niet te verwarren met Masada bij de Dode Zee).

Lees ook: Israël – tips om de Dode Zee + omgeving te bezoeken

Noorden-Israel-Odem
Noorden-Israel-Odem
Noorden-Israel-Odem
Noorden-Israel-Odem

3. Winters weer op Mount Hermon

Had je ooit verwacht dat je in Israël zelfs kunt wintersporten? Jammer genoeg was ik tijdens het wintersportseizoen zelf in Europa, maar vrienden van me stuurden foto’s van sneeuw op Mount Hermon door en wat zag dat er leuk uit! Wintersporten in het Midden-Oosten, wie had dat gedacht? De pistes zijn weliswaar niet zoals de pistes die wij gewend zijn in Europa, maar het blijft toch bijzonder. Mount Hermon ligt in het uiterste noorden van Israël, op de grens met Syrië.

4. Een van de heilige steden: Tsfad

Tsfad – ook wel Safed genoemd – is een van de vier heilige steden voor de Joodse bevolking; samen met Tiberias, Jeruzalem en Hebron. Tsfad ligt op maar liefst 900 meter boven zeeniveau en is daardoor de hoogst gelegen stad in Israël. Verwacht dus een weg door heuvels met veel haarspeldbochten om hier te komen. Maar het is het waard, want het uitzicht op de omgeving is prachtig. Je zult bovendien veel rabbijnen in Tsfad zien lopen – of met een golfkarretje zien rondrijden. Een aanrader is een wandeling door de kunstenaarswijk van Tsfad, genaamd Artist’s Quarter. Het is een fotogenieke wijk en mensen zijn hier constant met iets creatiefs bezig zoals schilderen, tekenen en muziek maken. Bij het hoogste punt van de stad – de citadel – vind je eeuwenoude ruïnes van Tsfad.

Noorden-Israel-Tsfad
Noorden-Israel-Tsfad
Noorden-Israel-Tsfad
Noorden-Israel-Tsfad
Noorden-Israel-Tsfad
Noorden-Israel-Tsfad
Noorden-Israel-Tsfad

5. Het fotogenieke Rosh Pina

Niet ver van Tsfad vind je Rosh Pina, een van de meest fotogenieke plekjes in het noorden van Israël. Rosh Pina werd in 1882 gesticht door een van de eerste Zionisten in Israël. Hoewel ik het hier liever niet wil hebben over zionisme vind ik Rosh Pina wel degelijk een leuke uitstap in het noorden van Israël. De huisjes zijn namelijk zo fotogeniek en wat een rust heerst er hier. Met wat geluk kom je ook nog een groep papegaaien tegen in het centrum van Rosh Pina.

Noorden-Israel-Rosh-Pina
Noorden-Israel-Rosh-Pina
Noorden-Israel-Rosh-Pina
Noorden-Israel-Rosh-Pina
Noorden-Israel-Rosh-Pina
Noorden-Israel-Rosh-Pina
Noorden-Israel-Rosh-Pina
Noorden-Israel-Rosh-Pina
Noorden-Israel-Rosh-Pina

6. Uitzicht op Syrië vanaf Mount Bental

Moun Bental is deel van de vulkanische bergketen die door het noorden van Israël loopt. Mount Bental ligt zo’n 1200 meter boven zeeniveau en is daarmee een van de hoogste punten in Israël. Er is een parkeerplaats bij Mount Bental, waardoor je – gelukkig – niet zelf naar de top hoeft te lopen. Vanaf de top van Mount Bental kun je Mount Hermon zien en heb je uitzicht over Syrië. Op een heldere dag kun je zelfs Damascus zien. Schrik trouwens niet als je een paar soldaten hier wacht ziet houden: die zijn hier namelijk altijd gestationeerd. Het blijft ten slotte de grens met een oorlogsgebied. In de omgeving vinden bovendien regelmatig Israëlische legertrainingen plaats, dus de knallen zijn niet (altijd) van Syrische aanvallen. Je kunt Mount Bental gratis bezoeken.

Noorden-Israel-Mount-Bental
Noorden-Israel-Mount-Bental
Noorden-Israel-Mount-Bental

7. Christelijk pelgrimsoord: Capernaum

Capernaum – ook wel Kafernaum genoemd – is een belangrijke plek voor de christenen en inmiddels uitgegroeid tot een pelgrimsoord. Jezus woonde hier een tijdje en verrichte meerdere van zijn wonderen in Capernaum en omgeving. De ruïnes van Capernaum zijn ook de eindlocatie van de meerdaagse wandeltocht genaamd The Jesus Trail. Capernaum ligt aan de noordelijke kant van het Meer van Tiberias. De entree voor de ruïnes van Capernaum is 10 shekel (€2,5 euro).

Noorden-Israel-Capernaum
Noorden-Israel-Capernaum
Noorden-Israel-Capernaum

8. Zwemmen in het noorden van Israël

Veel mensen gaan zwemmen bij het Meer van Tiberias, ook wel de Zee van Galilee genoemd. Het meer is een belangrijke bron voor drinkwater voor heel Israël. Rondom het meer vind je verschillende stranden en kampeerplaatsen waar je kunt zwemmen en overnachten. Persoonlijk vond ik het water van het Meer van Tiberias erg smerig en de stranden liggen vol met afval. Ik zou je daarom niet aanraden om in het Meer van Tiberias te gaan zwemmen. Een goed alternatief om te zwemmen is Nationaal Park Gan Hashlosha, ten zuiden van het Meer van Tiberias. De entreeprijs voor volwassenen is 38 shekel (zo’n €10 euro).

Noorden-Israel-Meer-van-Tiberias
Noorden-Israel-Meer-van-Tiberias

9. Natuurparken in de Golanse Hoogvlakten

Er lopen verschillende rivieren en beekjes door de Golanse Hoogvlakten. Op route 99 van Kiryat Sjoma naar Mas’ada – niet te verwarren met het oude fort Masada bij de Dode Zee – kun je bijvoorbeeld stoppen voor wat gratis verfrissing in de rivier. Je kunt de auto parkeren bij het aangrenzende tankstation, niet ver van HaGoshrim vandaan. Daarnaast zijn er betaalde natuurparken en plekken waar je kunt zwemmen zoals de Hexagon’s Pool in Meshushim Nature Reserve en Yehudia Nature Reserve. Ook Banias Nature Reserve is een fijn park om te bezoeken, al kun je hier niet zwemmen bij de watervallen.

Noorden-Israel-natuur
Noorden-Israel-natuur
Noorden-Israel-natuur

10. Waanzinnig uitzicht vanaf Mount Arbel

Een van mijn favoriete plekken in het noorden van Israël is Mount Arbel. Mount Arbel Nationaal Park is met de auto te bereiken: aan de top vind je een parkeerplaats. Wil je het avontuurlijker aanpakken? Dan kun je de berg beklimmen via de wandelroute met de trappen. Je komt dan ook langs de indrukwekkende Cave Fortress. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het Meer van Tiberias en een deel van Galilee. Op een heldere dag kun je soms zelfs de heilige stad Tsfad zien liggen. Mount Arbel ligt ten westen van het Meer van Tiberias. De entreeprijs voor Mount Arbel Nationaal Park is 18 shekel (€4,5 euro).

Noorden-Israel-Mount-Arbel
Noorden-Israel-Mount-Arbel
Noorden-Israel-Mount-Arbel

11. Kasteel Belfort

Kasteel Belfort wordt ook wel het kruisvaarderskasteel Belvoir of Jordan Star Nationaal Park genoemd. Vanaf de heuvel waar het kasteel op staat heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Als je goed kijkt kun je zelfs de Jordaanrivier door het landschap zien lopen. De entreeprijs voor deze plek is 22 shekel (€5,5 euro).

Noorden-Israel-Belfort-kasteel
Noorden-Israel-Belfort-kasteel
Noorden-Israel-Belfort-kasteel

12. Klifspringen in Akko

Aan de Middellandse Zee ligt de oude stad Akko, ook wel Acre genoemd. In deze eeuwenoude stad vind je verschillende kastelen, moskeeën en forten. Akko staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is heerlijk om door het oude centrum van Akko te struinen. Mijn favoriete plek is de vestingmuur vanwaar lokale kinderen klifspringen. Heel gaaf om te zien!

Noorden-Israel-Akko
Noorden-Israel-Akko

13. De bijzondere Bahá’í Gardens in Haifa

Ik moet bekennen dat ik Haifa niet zo’n bijzondere stad vindt, al hoor ik regelmatig van locals dat je de stad meer leert waarderen als je er woont. Maar mocht je een rondreis in het noorden van Israël maken dan zou ik toch even stoppen in Haifa. Waarom? Voor de Bahá’í Gardens. Deze hangende tuinen zijn gebouwd op de helling van de Karmelberg. De tuinen zijn gratis toegankelijk voor bezoekers, maar een deel is afgesloten en alleen toegankelijk voor pelgrims van het Bahá’í geloof.

Noorden-Israel-Haifa
Noorden-Israel-Haifa
Noorden-Israel-Haifa

14. Naar de Ma’agan Michael Kibbutz

Israël kent veel unieke aspecten, waaronder de kibbutz. Dit is een dorp/gemeenschap met communistische normen en waarden: alles wordt gelijk verdeeld en geregeld. Mensen van de kibbutz leven meestal van de opbrengt van landbouw en visserij. Maar iedereen verdient hetzelfde: of je nu de eigenaar van de fabriek of de kassière in de supermarkt bent. Het is een fascinerende levensstijl. Door de afgesloten houding van de meeste kibbutzen is het niet gemakkelijk om zomaar een kibbutz te bezoeken. Als je er eentje wilt bezoeken zou ik je aanraden om met een kibbutz tour van Abraham Tours mee te gaan. Zij gaan met een gids naar de Ma’agan Michael Kibbutz, ten zuiden van Haifa. Hier kun je meer over de tour lezen en de prijzen en data bekijken.

Overnachten in Nazareth & het noorden van Israël

1. Fauzi Azar Inn in Nazareth

Als je in Nazareth wilt overnachten zou ik je zeker aanraden om in Fauzi Azar Inn te verblijven. Dit oude gebouw is een oase van rust in de binnenstad en een goede uitvalsbasis om de rest van Nazareth te ontdekken. Bovendien worden er regelmatig activiteiten zoals kookworkshops, Arabische lessen en Free Walking Tours georganiseerd. Er zijn zowel slaapzalen als privékamers bij Fauzi Azar Inn. Ook niet onbelangrijk: het ontbijt zit bij de prijs inbegrepen en is een prima begin van de dag.

Noorden-Israel-Fauzi-Azar-Inn
Noorden-Israel-Fauzi-Azar-Inn
Noorden-Israel-Fauzi-Azar-Inn

2. Odem Guesthouse (voorheen Golan Heights Hostel) in Odem

Veel mensen gaan naar het noorden van Israël voor de natuur en de rust. Een van de leukste hostels waar ik in Israël heb overnacht is toch wel Golan Heights Hostel in Odem. Het dorpje zelf stelt niet veel voor, maar de sfeer in dit hostel is geweldig. De eigenaar is zo’n beetje in iedere uithoek van de wereld geweest en je hebt altijd interessante gesprekken met hem. Je voelt je gelijk thuis als je hier binnenloopt, er is een gezellige tuin waar ’s avonds vaak een kampvuur wordt gemaakt en in een kleine tent kunnen mensen sporten of yoga doen. De pannenkoeken bij het ontbijt zitten ook bij de prijs inbegrepen. Golan Height Hostel is een ideale plek om de rest van het noorden van Israël te ontdekken en van de natuur te genieten. Ik zou hier gemakkelijk een paar weken kunnen blijven!

Booking.com

Hoe kom ik in Nazareth en het noorden van Israël?

Met het openbaar vervoer naar Nazareth

Vanaf Tel Aviv gaan er rechtstreekse bussen (826) die net buiten het centrum van Nazareth stoppen, bij de Hapikud Junction. Het is ook mogelijk om andere bussen te nemen, maar dan moet je wel halverwege overstappen.

Lees ook: zéér uitgebreide reisgids – tips voor een stedentrip Tel Aviv in Israël

Met het openbaar vervoer naar Haifa en Akko

Vanaf Tel Aviv gaat er een trein richting Nahariya. Deze stopt onder andere in Akko en Haifa. Dit is de gemakkelijkste manier om hiernaartoe te reizen. Er gaan ook bussen naar Haifa vanaf Tel Aviv, maar doen er langer over dan de trein.

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Met het openbaar vervoer naar het noorden van Israël

De bus van Tel Aviv naar Qiryat Sjmona, in het noorden van Israël, duurt ongeveer 3,5 uur en kost 42,50 shekel (zo’n €10 euro). Vanaf Jeruzalem en Tiberias gaan er overigens ook bussen naar Qiryat Sjmona. Vanaf hier kun je de bus naar kleinere dorpen nemen, zoals Odem (bus 55 of 58). Houd er rekening mee dat er geen bussen rijden tijdens shabbat van vrijdagmiddag tot en met zaterdagavond.

Gelukkig is het erg gebruikelijk en gemakkelijk om in het noorden van Israël te liften. Ga het liefst wel op een plek staan waar auto’s gemakkelijk kunnen stoppen, zoals een bushalte of een brede weg. Als je niet gewend bent om te liften is dit misschien even wennen, maar je zult merken dat het gemakkelijker en leuker is dan je van tevoren denkt. Mensen zullen zelfs regelmatig zelf vragen of ze je ergens naartoe kunnen brengen als ze je langs de weg zien wandelen.

Met een huurauto naar het noorden van Israël

Niet alle plekken in het noorden van Israël zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Wil je tijd besparen en wil je meer vrijheid voor het reizen in het noorden van Israël? Dan is de beste keuze een huurauto. Een auto is ideaal om je te verplaatsen in het noorden van Israël, zodat je meerdere plekken op één dag kunt bezoeken. Ik zou je aanraden om een auto te huren bij Sunnycars. Een huurauto van Sunnycars is namelijk voor alles verzekerd, waardoor je ter plekke niet meer voor verrassingen komt te staan. Je rijdt bovendien een stuk relaxter rond, want je draait nergens voor op als er toch iets gebeurt.

Vervelende verrassing: Soms betaal je toeslag bij regen

Wil jij een reis naar Israël boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

Ben jij wel eens in het noorden van Israël geweest en heb je nog andere tips? Laat het mij en anderen hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

10 gedachten over “Wat te doen in Nazareth en het noorden van Israël”

 1. Bergen wel. Watervallen, beken en sneeuw zou ik dus echt niet verwachten als ik daarheen zou gaan! Zo te zien is er heel veel moois te ontdekken. Plaatsen zoals Tsfad en Haifa zou ik wel willen bezoeken.

  1. Leuk om te horen Mirre! Ik ben er meerdere keren geweest, maar toch zijn er nog plekken waar ik (opnieuw) naartoe wil gaan. En wintersporten in het noorden lijkt me toch ook erg gaaf, al is het maar omdat je dan kunt zeggen dat je in het Midden-Oosten hebt gesnowboard ;p

 2. Wat een uitgebreide blogpost zeg. Ik vind de omgeving daar prachtig.. wat een uitzichten heb je daar vanaf Mount Odem en Rosh Pina vind ik helemaal het einde, zo schattig! Heb je trouwens zelf die knallen meegemaakt aan de grens van Syrië? Ik zou niet weten hoe snel ik daar weer weg moet gaan! 😉

  1. Yes ik ben er meerdere keren geweest en het is zo’n fijne plek 🙂 Ik ben een paar keer bij de grens met Syrië geweest en je hoort inderdaad regelmatig knallen, maar ik denk dat die ook vaak van de trainingen zijn van het Israëlische leger, die hebben daar een legerbasis in de buurt waar ze met hun tanks etc. oefenen. Niet heel chill, maar ik heb me daar nooit onveilig gevoeld.

 3. Mijn ouders hebben een aantal jaar in een Kibbutz gewoond & gewerkt. Dat was wel al jaren geleden, toen Jesus Christ Super Star werd opgenomen in de regio 🙂 Het noorden van Israel ziet er echt super mooi uit! Zeker Rosh Pina lijkt me leuk om te bezoeken!

  1. Wow wat gaaf zeg! Tegenwoordig is het best lastig om in een kibbutz in Israël te wonen, maar ik hoor vaker verhalen over vroeger. Moet bijzonder zijn geweest voor je ouders zeg 🙂

 4. Israël en Syrië zijn al heel lang in oorlog. De grensregio werd al goed bewaakt van beide kanten voordat de oorlog in Syrië zelf uitbrak. De grensovergang tussen Syrië en noord Israël is nooit open geweest, je moest altijd omreizen.

  De gratis wandeling in Nazareth klinkt erg tof. De hoogtepunten van een land vind je zelf ook wel, het is juist leuk als zo’n wandeling iets toe kan voegen.

  1. Ja helemaal waar! Ik heb van sommige mensen gehoord dat ze de wandeling te veel op de locals gericht vonden, maar dat is juist het toffe van deze wandeling denk ik. De basiliek kun je bijvoorbeeld ook wel zelfstandig bezoeken, maar bij zo’n wandeling is het zo gemakkelijk om een praatje te maken met de locals en hun verhaal te horen. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *