Kastelen-Paleizen-Europa

20 mooiste paleizen & kastelen in Europa voor jouw bucketlist

Houd jij van sprookjesachtige kastelen en kleurrijke paleizen? Dan zit je in Europa goed! In ieder land zijn wel een paar prachtige exemplaren te vinden. Samen met andere Nederlandse reisbloggers heb ik een leuke lijst samengesteld van de mooiste paleizen en kastelen in Europa voor op jouw bucketlist!

Lees ook: dé kleurrijke steden en dorpen die je zeker een keer wilt bezoeken

Mooiste kastelen in Europa

1. Neuschwanstein Kasteel in Hohenschwangau, Duitsland

Deze moet toch wel bovenaan het lijstje staan, want dit blijft een van mijn favoriete kastelen in Europa: het Neuschwanstein Kasteel in het zuiden van Duitsland. Zowel het interieur als de locatie van het kasteel zijn sprookjesachtig mooi. Het is verstandig om in de drukke maanden vooraf kaarten online te bestellen. Je koopt kaarten voor een specifiek tijdslot, dus zorg er ook voor dat je op tijd bij de ingang van het kasteel bent. Ik bezocht het kasteel in de winter, maar wil graag nog een keer terug om het tijdens de herfst te bewonderen. Het Neuschwanstein Kasteel is het beste te bereiken vanuit München of Innsbruck.

Lees ook: Kasteel Neuschwanstein – alles wat je moet weten voor jouw bezoek

Kastelen-Paleizen-Europa
Kastelen-Paleizen-Europa

2. Schwerin Kasteel in Schwerin, Duitsland

Duitsland is een geweldig land als je van kastelen in Europa wilt zien, want je vindt tientallen prachtige exemplaren. Kasteel Schwerin heeft een prachtige locatie aan het water in het gelijknamige dorp, in het noorden van Duitsland. Niet voor niets wordt het ook wel het ‘Neuschwanstein van het Noorden’ genoemd. Het dorp is trouwens ook geen straf om doorheen te lopen met de mooie huizen en gebouwen. Het Schwerin Kasteel is het beste te bereiken vanuit Hamburg, Rostock of Berlijn.

Lees ook: Pretty Picture Time – Kasteel van Schwerin in Duitsland

Kastelen-Paleizen-Europa

3. Festung Hohensalzburg in Salzburg, Oostenrijk

Salzburg in Oostenrijk is gebouwd op verschillende heuvels. Hierdoor heb je veel mooie uitzichtpunten over de stad. Maar een van de bouwwerken die direct in het oog springt is toch wel Festung Hohensalzburg. Deze burcht torent namelijk boven de rest van Salzburg uit. Dit is dan ook direct een van de beste uitzichtpunten in de stad. En een bezoek aan het kasteel is ook de moeite waard. Festung Hohensalzburg is namelijk een van de grootste Middeleeuwse kastelen in Europa! Genoeg om te ontdekken dus. Wanneer je een toegangsticket hebt kun je niet alleen het kasteel bezoeken, maar ook enkele musea binnen de kasteelmuren zoals het Marionettenmuseum. 

Lees ook: de mooiste uitzichten in Salzburg

Kastelen-Paleizen-Europa
Kastelen-Paleizen-Europa

4. Kasteel de Haar in Utrecht, Nederland

Over grote kastelen in Europá gesproken: wist je dat Kasteel de Haar, ten westen van Utrecht, het grootste kasteel in Nederland is? De geschiedenis van dit kasteel gaat helemaal terug naar de twaalfde eeuw, maar veel van de renovaties zijn aan het einde van de negentiende eeuw gemaakt. Voor de herbouw werd Pierre Cuypers erbij geroepen, de architect die ook het Centraal Station in Amsterdam en het Rijksmuseum heeft ontworpen. Door de sprookjesachtige locatie en architectuur is dit ook een geliefde plek voor trouwerijen. Je kunt het kasteel en het bijbehorende park tegen betaling bezoeken. Bovendien worden er tijdens feestdagen en vakanties regelmatig evenementen in en rondom het kasteel georganiseerd, dus ook dan kun je het kasteel bewonderen.

Lees ook: mooiste kastelen in Nederland – mijn favorieten

Kasteel-De-Haar-Utrecht
Kasteel-De-Haar-Utrecht-details
Kasteel-De-Haar-Utrecht-kasteel-jessica-selfie
Kasteel-De-Haar-Utrecht-herten

5. Zamek Książ in Swiebodzice, Polen

Ook in Polen vind je een paar leuke kastelen. Een van de mooiste is waarschijnlijk Zamek Książ, in het zuiden van Polen. Het is in ieder geval een van de grootste kastelen in het land. Veel mensen kennen dit kasteel ook wel als Slot Fürstenstein. Het kleurrijke kasteel is het beste te bezoeken vanuit Wroclaw in Polen. Door de eeuwen heen is het kasteel van diverse families van adel en koninklijke families geweest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel overgenomen door de nazi’s. In die tijd werden er veel ondergrondse tunnels gegraven. Werd het gebruikt voor een geheime wapenfabriek? Waren het vluchtroutes voor wanneer Hitler in het kasteel zou komen wonen? Zijn er geheime schuilplekken in de tunnels gebouwd? Tot op de dag van vandaag zijn er nog veel mysteries rondom Zamek Książ. Zowel het kasteel als de tunnels zijn open voor bezoekers. Zamek Książ is het beste te bezoeken vanuit Wroclaw in Polen.

Lees ook: Zamek Książ – het mooiste kasteel van Polen?

Kastelen-Paleizen-Europa
Kastelen-Paleizen-Europa

6. Kasteel van Versailles in Versailles, Frankrijk

Château de Versailles, oftewel het Kasteel van Versailles, is een van de bekendste kastelen in Frankrijk. Het is een gigantisch kasteel waar ontzettend veel te zien is, de tuinen zijn prachtig en het is een perfecte dagtrip vanuit Parijs. Vroeger werden de gaafste feesten in het Kasteel van Versailles georganiseerd voor de koninklijke familie, de adel en andere belangrijke mensen. Het kasteel werd gebouwd in opdracht van koning Lodewijk XIII, waarna zijn zoon Lodewijk XIV het uitbreidde. Het is een van de grootste kastelen ter wereld en staat bovendien op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dus dan moet het ook wel in dit lijstje worden opgenomen, toch? Het Kasteel van Versailles ligt zo’n 20 kilometer ten westen van Parijs en is gemakkelijk te bezoeken als je in de Franse hoofdstad bent.

7. Praagse Burcht in Praag, Tsjechië

Praag is een van mijn favoriete steden in Europa. Het is klein en alles ligt op loopafstand van elkaar vandaan, maar toch is er ZO veel te zien. Het bouwwerk dat direct in het oog springt is natuurlijk de Praagse Burcht. Vanaf bijna iedere plek in de stad kun je de burcht op de heuvel al zien liggen. Vanaf de Moldau rivier heb je al helemaal een mooi uitzicht op het kasteel. En eigenlijk mag je het niet één kasteel noemen: de Praagse Burcht is een verzameling van verschillende kastelen, kerken en tuinen binnen de burcht. Het omsloten burchtgebied werd in de negende eeuw gebouwd en is zelfs het grootste burchtgebied ter wereld. Een deel van de Praagse Burcht is gratis te bezoeken en voor een deel betaal je entree.

Lees ook: Praag tips voor een toffe én betaalbare stedentrip

Kastelen-Paleizen-Europa
Kastelen-Paleizen-Europa

8. Peleş Kasteel in Sinaia, Roemenië

Roemenië staat bekend om de vele mooie kastelen die het land rijk is. Een van de gaafste kastelen in Roemenië is toch wel het Peleş Kasteel in Brasov. Sprookjesachtiger dan dit krijg je het bijna niet. Het kasteel was vroeger het zomerverblijf van de koninklijke familie. Erg bijzonder is dat er meer dan 150 kamers zijn en dat deze allemaal in een eigen stijl zijn ingericht. Niet alleen gotiek, barok en renaissancestijl zijn terug te zien in het kasteel, maar bijvoorbeeld ook de invloeden van de Moren (Noord-Afrikaans) en Jugendstil (denk aan het werk van Mucha). Het Peleş kasteel staat in het dorp Sinaia. De grootste stad die je in de buurt vindt is Brasov. Dit is een goede uitvalsbasis om het kasteel, 40 kilometer ten zuiden van Brasov, te bezoeken.

Lees ook: tips voor Kasteel Peleş, mijn favoriete kasteel in Roemenië

Peles-kasteel-houten-details-en-bomen
Houten-details-in-peles-kasteel-verwerkt
Muurschildering-man-met-kruik-Peles
Kasteel-Peles-roemenie-van-zijkant-met-blauwe-lucht
Prachtig-plafond-glas-details-Peles

Lees ook: tips voor het prachtige Peleş Kasteel – mijn favoriete kasteel in Roemenië

9. Avio Kasteel in Sabbionara, Italië

In de Italiaanse regio Trentino vind je meerdere kastelen. Maar de meest indrukwekkende is toch wel het Avio Kasteel in Sabbionara. Al is het maar omdat je deze plek helemaal voor jezelf hebt tijdens jouw bezoek. Bovendien is het kasteel omringd door bergen en vind je hier gave muurschilderingen.

Wanneer je meerdere nachten in Trentino overnacht krijg je van de meeste accommodaties een Trentino Guestcard. Met deze kaart mag je het Avio Kasteel gratis bezoeken!

Kastelen-Trentino-Italie-Sabbionara-Avio
Kastelen-Trentino-Italie-Sabbionara-Avio-muur
Kastelen-Trentino-Italie-toren-Avio
Kastelen-Trentino-Italie-Jessica-Avio
Kastelen-Trentino-Italie-uitzicht-Avio

10. Alcázar van Segovia in Spanje

Voor mijn bezoek aan het Spaanse Segovia wist ik alleen dat er een indrukwekkend aquaduct door de stad liep. Daarom was ik verrast toen ik een prachtig kasteel tegenkwam: het Alcázar van Segovia. En mooi dat het is! Zelfs Walt Disney heeft zich schijnbaar door dit kasteel laten inspireren.

Segovia is een prima dagtrip vanuit Madrid en zeker de moeite waard om te bezoeken. Voor de mooiste uitzichten over het kasteel raad ik je aan om de panoramaroute te lopen. Houd Mirador del Alcazar y los dos Valles aan op Google Maps voor deze route van 2 kilometer.

Lees ook: sprookjesachtig Segovia in Spanje – bezienswaardigheden en tips

Alcazar-Segovia-Spanje
Kasteel-Segovia-mooiste-kastelen
Kasteeltoren-Segovia-mooiste-kastelen
Alcazar-Segovia-tuin-mooiste-kastelen
Alcazar-Segovia-panoramaroute-mooiste-kastelen

11. Yvonne van Yvonnereistverder tipt: Kasteel Bourscheid in Luxemburg

Mijn favoriete kasteel van Luxemburg is dat van Bourscheid. Niet alleen is het uitzicht vanuit de hoogste toren, over de rivier de Sûre, grandioos.. de audioguide en de inrichting laten dit kasteel ook echt tot leven komen. Bovendien ligt het 10e -eeuwse kasteel echt in een prachtige omgeving en is het geen klein kasteeltje. Het kasteel ligt bovenop een heuvel en kijkt uit over het groene landschap eromheen. De rivier de Sûre maakt net een scherpe U-bocht vlakbij het kasteel, zo’n mooi gezicht vanuit de hoogste toren. Als je komt aanrijden maken de machtige kasteelmuren en torens meteen indruk en het kasteel laat je niet meer los. In een uur heb je al veel gezien, maar in de zomer zijn er vaak activiteiten waardoor je jezelf makkelijk langer kan vermaken.

Yvonne deelt nog meer tips op haar blog voor de mooiste kastelen van Luxemburg. Check them out!

Lees ook: 11x de mooiste plekken in Luxemburg (het land)

Kasteel-Bourscheid-Luxemburg

12. Aniek van Travelwriter tipt: Castel del Monte in Puglia, Italië

In het zuidelijkste puntje van Italië staat misschien wel het meest bijzondere kasteel dat ik ooit bezocht. Vergeet de kastelen met troonzalen, slotgrachten en torentjes. In de buurt van Andria en Bari, in de Italiaanse regio Puglia, staat het bijzondere Castel del Monte. Het meest opvallende is het unieke geometrische ontwerp van het fort. Want werkelijk alles aan het kasteel is achthoekig! Zo heeft het achthoekige kasteel op elk van de acht hoeken een achthoekige gevechtstorentoren en is ook de binnenplaats achthoekig. Het is echt een geniaal stukje middeleeuwse architectuur. De reden achter dit bijzondere ontwerp blijft een mysterie, maar dat je hier je ogen uitkijkt en je verwondert over het bijzondere gebouw… dát is zeker!

Wil je meer weten over dit bijzondere kasteel? Aniek heeft een uitgebreide blog over Castel del Monte geschreven.

Castel-del-Monte-Puglia-Italië

13. Annemarie van Is Het Nog Ver tipt: Kasteel Predjama in Slovenië

Vlak buiten de plaats Postojna in Slovenië ligt het bijzondere Kasteel Predjama, uit de 12e eeuw. Het is niet zomaar een kasteel, want het is gebouwd voor de ingang van een grot. Het is dus half kasteel en half grot. Alleen de buitenkant is al indrukwekkend, en sommige toeristen maken alleen even een fotostop bij het kasteel. Maar de binnenkant is ook echt het bekijken waard! Wij wandelden met een audiotour door het kasteel, en kregen uitleg over de vertrekken en de geschiedenis van de burcht. Zo hoorden we dat ridder Erazem Lueger, die er ooit woonde, door de vijand werd gedood met een kanonskogel toen hij op de wc zat… Onder het kasteel ligt een grot die je ook kan bezoeken.

Maak je een rondreis door Slovenië? Dan wil je – naast dit kasteel – natuurlijk nog meer plekken bezoeken. Annemarie vertelt wat je allemaal kunt doen in Slovenië.

Kasteel-Predjama-Slovenië

14. Dewi van Backpack vol Verhalen tipt: Château de Peyrepertuse in de Franse Pyreneeën

De Franse Pyreneeën staan bekend als het land van de Katharen. De Katharen waren – net als de rooms-katholieken – christenen, maar interpreteerden de Bijbelse teksten op een andere manier. Hierdoor werden zij gezien als ketters en op onverbiddelijke wijze veroordeeld. Als je een liefhebber bent van ruïnes en kastelen in Europa kun je in de Pyreneeën jouw hart ophalen. Er zijn in dit gebied ontzettend veel oude katharenburchten te bezoeken.

Eén van mijn favoriete katharenburchten in de Pyreneeën is Château Peyrepertuse. Veel katharenburchten zijn behoorlijk vervallen, maar van Château Peyrepertuse is relatief veel bewaard gebleven. Hierdoor word je echt even teruggeworpen naar de tijd van Katharen en gaat je fantasie er al snel met je vandoor. Bovendien heeft dit kasteel een ontzettend spectaculaire ligging, bovenop een berg. Het is een kleine klim naar het kasteel, maar eenmaal boven word je beloond met een waanzinnig mooi uitzicht over het ongerepte landschap.

Lees op Dewi’s blog wat je allemaal kunt doen in de Ariège, het Franse deel van de Pyreneeën

Kasteel-Peyrepertuse-Pyreneeën

15. Denise van Follow My Footprints tipt: Castell de Xàtiva in Spanje

Bij het horen of zien van de plaats Xàtiva zal niet meteen bij iedereen een belletje gaan rinkelen, terwijl het toch echt niet ver van bekende steden als Valencia en Alicante af ligt en toevallig wel een erg mooi historisch kasteel heeft. Niet alleen het kasteel zelf is prachtig, de ligging is dat ook! Dat vooral! Het kasteel van Xàtiva ligt namelijk schitterend op een bergtop. Het leukst is het om er vanuit het stadje Xàtiva helemaal wandelend naartoe te gaan. Ik deed dat afgelopen zomer met mijn 8-jarige zoon, tijdens onze interrailvakantie door Spanje.

Tijdens haar interrailvakantie door Spanje bezocht Denise onder andere Xàtiva. Op haar blog vertelt ze uitgebreid hoe ze dat heeft ervaren!

Kasteel-Xativa-Spanje

Lees ook: 6 bijzondere begraafplaatsen die jij gezien moet hebben

Mooiste paleizen in Europa

16. Peñapaleis in Sintra, Portugal

Sintra is een waar sprookje, overall waar je kijkt. Prachtige en kleurrijke gebouwen staan verspreid in het dorp en de bergen van Sintra in Portugal. Mijn favoriet? Palácio da Pena, oftewel het Peñapaleis. Ik ken bijna geen paleis dat kleurrijker en mooier versierd is dan die in Sintra. Bovendien heeft het een prachtige ligging, bovenop een heuvel. Je kunt de toeristenbus naar boven nemen, maar ik zou je aanraden om via de tuinen van Villa Sassetti naar het paleis te wandelen. Je kunt een bezoek aan het Peñapaleis goed combineren met het Morenkasteel dat hier direct naast ligt. Sintra ligt ten westen van Lissabon. Sintra is een populaire trip vanuit de hoofdstad, zowel voor één dag als voor meerdere dagen.

Lees ook: 14 dingen die je wilt weten over Sintra in Portugal

Kastelen-Paleizen-Europa
Kastelen-Paleizen-Europa
Kastelen-Paleizen-Europa
Kastelen-Paleizen-Europa

17. Alcázar Real in Sevilla, Spanje

In Spanje vind je ook heel wat mooie paleizen. Sevilla heeft veel Moorse, oftewel Noord-Afrikaanse, invloeden. Zo ook in Alcázar Real: het Koninklijk Paleis in Sevilla. Het paleis is prachtig versierd met kleuren en kleine details in de muren. Niet voor niets staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een deel van Alcázar Real is zelfs decor geweest voor de populaire serie Game of Thrones. Alcázar Real is open voor bezoekers. Je vindt het paleis naast de kathedraal, in het centrum van Sevilla.

Lees ook: wat te doen in Sevilla in Spanje – mijn favoriete bezienswaardigheden

Kastelen-Paleizen-Europa
Kastelen-Paleizen-Europa
Kastelen-Paleizen-Europa

18. Palacio Royal in Madrid, Spanje

En nog een paleis in Spanje, deze keer in de hoofdstad Madrid. Ik was namelijk echt onder de indruk van Palacio Royal, oftewel het Koninklijk Paleis in Madrid. Het is het grootste koninklijke paleis ter wereld. Dit is vandaag de dag nog steeds het werkpaleis van de Spaanse koning. Maar een deel van het paleis is ook geopend voor bezoekers. Heel bijzonder hoe die duizenden kamers stuk voor stuk uniek zijn ingericht. Mijn favoriete kamers zijn de kamer met de gigantische wereldbol en de kamer van Charles III in de speelse stijl rococo. Het Koninklijk Paleis ligt in het westelijke deel van het centrum van Madrid. Er is een entreeprijs, maar als je doordeweeks ’s avonds gaat (18.00 – 20.00 uur) kun je het paleis gratis bezoeken.

Lees ook: een stedentrip naar Madrid in Spanje – mijn favoriete bezienswaardigheden

Kastelen-Paleizen-Europa
Kastelen-Paleizen-Europa
Kastelen-Paleizen-Europa

19. Linda van Travellers of the World tipt: Palazzo Parisio op Malta

Palazzo Parisio is een prachtig paleis op Malta waar maar weinig mensen van gehoord hebben. Van buiten lijkt het ook maar weinig bijzonders, maar van binnen is het er prachtig. En wat het nog leuker maakt? Je bent er bijna alleen. Palazzo Parisio wordt ook wel eens klein Versaille genoemd en dat is niet voor niks. Elke kamer heeft zoveel details en elke kamer is prachtig mooi. De balzaal is onze favoriete plek in het paleis. Hier is zoveel pracht en praal te zien, dat je er uren naar kan kijken en toch nieuwe dingen blijft ontdekken. Palazzo Parisio was voor ons echt de verrassing van Malta, het is er zo mooi!

Wil je nog meer weten over dit prachtige paleis? Linda schreef een uitgebreide blog over Palazzo Parisio op Malta.

Paleis-Parisio-Malta

20. Jenny van IkReis.net tipt: het Paleis van Ceaușescu in Boekarest, Roemenië

Tijdens mijn stedentrip naar Boekarest wilde ik absoluut naar het Paleis van Ceaușescu. Dit paleis is, op het Pentagon in de Verenigde Staten na, het grootste gebouw van de wereld. Het paleis van Ceaușescu is bizar in elk opzicht. In het gebouw bevinden zich meer dan 2000 zalen en kamers. De luxe is onbekend: de badkamers hebben gouden kranen. Aan de plafonds hangen ontelbare kristallen kroonluchters. Deze luxe botst met de communistische idealen van Roemenië uit de jaren ’70 – toen is het paleis ontworpen en gebouwd. Verschillende woonwijken zijn gesloopt en vele mensen moesten hun huizen verlaten. Tijdens een rondleiding van een paar uur kun je een klein deel van het paleis bezoeken. Dit is een absolute must do als je naar Roemenië gaat.

Maak jij binnenkort een stedentrip naar Boekarest? Dan heb je ongetwijfeld iets aan de andere tips van Jenny!

Lees ook: wat te doen in Boekarest? De leukste dingen om te doen!

Kasteel-Boekarest-Roemenie

Dit waren mijn favoriete paleizen en kastelen in Europa. Heb jij nog een andere favoriet? Deel die dan met mij en anderen hieronder in de reacties voor nóg meer inspiratie!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *