Stedentrip-Praag

Praag tips voor een toffe én betaalbare stedentrip

Ik vind Praag een heerlijke stad en de stad voldoet aan alles wat prettig is voor een stedentrip. Het centrum is compact en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar vandaan. Er is een hoop te zien, want Praag is net een openluchtmuseum. Maar als het regent zijn er ook heel wat musea in Praag waar je je kunt vermaken. En had ik al verteld dat er ONWIJS veel leuke koffiezaken in Praag zijn? En het beste van alles? Een stedentrip naar Praag is ook nog eens heel betaalbaar. In deze blog deel ik een hoop Praag tips voor een leuke en betaalbare stedentrip.

Stedentrip-Praag

Praag tips: wat is er allemaal te doen?

1. Astronomisch uurwerk van Praag bewonderen

Laten we maar gelijk beginnen met een van de bekendste bezienswaardigheden in Praag: het astronomisch uurwerk van Praag, op het Oudestadsplein. Bijzonder aan deze klok is dat deze verschillende soorten tijd laat zien. Niet alleen kun je de plaatselijke tijd zien, maar bijvoorbeeld ook de sterrentijd en de plaats van de zon in de sterrenbeelden. Op ieder heel uur komt er een parade van apostelen uit de deurtjes boven de klok. Ik vind het persoonlijk niet de moeite waard om ervoor te wachten, maar mocht je in de buurt zijn dan is het wel leuk om het te zien.

Er wordt gezegd dat de klokkenmaker na zijn ontwerp blind werd gemaakt, zodat hij dezelfde klok voor geen enkele andere stad opnieuw kon ontwerpen. Het zou een beetje drastisch zijn, maar als het echt zo is heeft het wel gewerkt. De astronomische klok van Praag heeft zijn unieke karakter behouden door de eeuwen heen.

De klok is te vinden op de zuidelijke kant van het raadhuis in de Oude Stad. Als je de klok niet kunt vinden moet je gewoon een groep mensen zoeken die omhoog staart.

Prijs: gratis

Stedentrip-Praag

2. Klokkentoren van Oudestadsraadhuis beklimmen voor een mooi uitzicht

Praag is een prachtige stad en eigenlijk moet je de stad vanaf verschillende perspectieven bewonderen. Een van de beste Praag tips die ik je kan geven is: beklim de toren van het raadhuis op het Oudestadsplein. Vanaf het platform in de klokkentoren heb je een mooi uitzicht over het centrum van Praag. De mooie gotische Týnkerk springt bijvoorbeeld direct in het oog. Niet voor niets staat het historische centrum van Praag op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt zowel met trappen als met een lift naar boven.

De klokkentoren van het Oudestadsraadhuis is te vinden op het Oudestadsplein.

Prijs: 250 Tsjechische kroon (€10 euro) voor volwassenen

Stedentrip-Praag
Op zoek naar meer plekken in Praag om van het uitzicht te genieten? Lees dan de blog van Jacoba over de mooiste uitzichten in Praag!

3. De Joodse wijk Josefov

Praag was eeuwen lang een stad met een grote Joodse gemeenschap. Veel van hen woonden in de Joodse wijk Josefov. De meeste Joodse mensen in Praag werden tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het nabijgelegen concentratiekamp Theresienstadt (Terezín) gebracht. Josefov werd gek genoeg gespaard. Hitler wilde in deze wijk namelijk een ‘museum van een uitgestorven ras’ plaatsen.

Vandaag de dag merk je nog steeds de Joodse invloeden als je door Josefov wandelt. Er wordt volop Hebreeuws gepraat op straat en af en toe zie je ultra orthodoxe Joden voorbijlopen. In de wijk Josefov vind je maar liefst zes synagoges. Mannen moeten er rekening mee houden dat ze een kippa moeten dragen als ze naar binnen willen gaan. Wil je niet alle synagogen bezoeken en kun je niet kiezen? Qua interieur is de meest indrukwekkende waarschijnlijk de Spaanse Synagoge dankzij de Moorse elementen en details. Ook de Joodse begraafplaats is interessant om te bezoeken. Tot slot vind je het geboortehuis van Franz Kafka in Josefov. Meerdere van zijn kunstwerken en een Kafka Museum zijn in Praag te vinden.

Je vindt de wijk Josefov ten noorden van het Oudestadsplein. Vanaf dit plein is het slechts een paar minuten lopen naar de Joodse wijk.

Prijs: de prijs varieert per bezienswaardigheid (100-350 Tsjechische kroon). Als je meerdere Joodse monumenten in Praag wilt bezoeken kun je het beste een combiticket kopen.

Stedentrip-Praag
Stedentrip-Praag
Stedentrip-Praag
Stedentrip-Praag
Stedentrip-Praag
Stedentrip-Praag

4. De meest kleurrijke synagoge van Praag: de Jeruzalemsynagoge

In de Joodse wijk Josefov vind je diverse synagogen, maar de mooiste synagoge in Praag vind je vlak bij het treinstation: de Jeruzalemsynagoge. Deze synagoge is een mooi voorbeeld van Art Nouveau, een speelse bouwstijl die je veel in Praag tegenkomt. De Jeruzalemsynagoge wordt ook wel de Jubilee synagoge genoemd. Houd er rekening mee dat de synagoge op zaterdagen en tijdens Joodse feestdagen gesloten is. Ook in de wintermaanden is de synagoge gesloten, dus check voor jouw bezoek de openingstijden op de website.

Je vindt de Jeruzalemsynagoge op een steenworp afstand van het centrale treinstation van Praag vandaan.

Prijs: 100 Tsjechische kroon (€4 euro) voor volwassenen. Als je meerdere Joodse monumenten in Praag wilt bezoeken kun je het beste een combiticket kopen.

Stedentrip-Praag
Stedentrip-Praag
Stedentrip-Praag

5. Art nouveau in het Mucha Museum

Over art nouveau gesproken: als je van deze stijl houdt moet je zeker een bezoek brengen aan het Mucha Museum. Dit museum bevat de werken van de Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha. De man maakte veel posters voor theaters, niet alleen in Praag maar bijvoorbeeld ook in Parijs. Ik vind het bijzonder om te zien hoe zijn stijl en de details variëren tussen zijn Tsjechische kunst en Parijse kunst. Waar kun je Mucha nog meer van kennen? Hij heeft een van de mooiste glas-in-loodramen in de St. Vituskathedraal in Praag ontworpen. Het museum is niet mega groot, dus binnen 45 minuten heb je het wel gezien. Maar zeker de moeite waard en een van mijn favoriete musea in Praag!

Je vindt het Mucha Museum is gehuisvest in het Kaunitz Palace in Praag. Het museum heeft een centrale ligging, niet ver van het Wenceslasplein en het treinstation.

Prijs: 240 Tsjechische kroon (€9,5 euro) voor volwassenen.

Stedentrip-Praag

6. Bijzondere show bij IMAGE Black Light Theatre

Op zoek naar minder bekende Praag tips voor jouw stedentrip? Ga dan naar een show in een black light theater. Jaren geleden – tijdens mijn eerste bezoek aan Praag – bezocht ik het IMAGE Black Light Theatre. Wat kon ik precies verwachten? Ik had van tevoren géén idee. Black Light Theaters zijn niet erg bekend, maar in Praag vind je toch verschillende theaters in deze bijzondere kunststijl. Het idee is dat je het gevoel hebt alsof je in een zwarte box zit terwijl er met zwarte achtergronden en ultraviolet licht wordt gespeeld – licht dat mensen niet kunnen zien. Op die manier ontstaan er erg creatieve shows. Er wordt niet gesproken in de shows, dus het is een leuke plek in Praag om te bezoeken voor jong en oud. De meeste shows duren ongeveer 1,5 uur. Echt een aanrader als je iets bijzonders in Praag wilt doen!

Je vindt het IMAGE Black Light Theatre in de Nieuwe Stad, in de straat die het Wenceslasplein met de Legioenbrug verbindt.

Prijs: 580 Tsjechische kroon (€22 euro) voor volwassenen. Kaarten kun je zowel online via de website als bij de kassa van het theater bestellen.

7. Moderne architectuur tussen de historische gebouwen in Praag: het Dansende Huis

Praag staat vol met historische bouwwerken, maar ook moderne gebouwen maken indruk. Een van de bekendste gebouwen in Praag is waarschijnlijk het Dansende Huis, oftewel Tančící dům. Het kantoorgebouw dat in 1996 werd voltooid wordt zo genoemd omdat het op een dansend paar lijkt. Sommige mensen noemen het gebouw ook wel Ginger en Fred, vernoemd naar 2 bekende Amerikaanse dansers.

Extra tip: het Dansende Huis heeft een restaurant met een dakterras op de bovenste verdieping. Zeker een goede plek om van het uitzicht over de rivier tijdens een zonsondergang te genieten.

Het Dansende Huis is te vinden in het zuidelijke deel van het historische centrum, aan de oever van de Moldau rivier. Het gebouw staat bij de Jirásküv-brug.

Prijs: gratis. Het gebouw is niet open voor bezoekers, op het restaurant in de bovenste etage na.

Stedentrip-Praag

8. Praag, de stad van de bruggen

Praag wordt opgesplitst in tweeën door de rivier de Moldau. De eerder genoemde Praag tips in deze lijst vind je allemaal op de oostelijke oever van de Moldau, in de wijken Nové Město (Nieuwe Stad) en Staré Město (Oude Stad). Maar er zijn ook genoeg leuke dingen op de westelijke oever te vinden, in de wijk Malá Strana (Kleine Zijde). Dit is een van de oudste wijken van de stad en kenmerkt zich door nauwe, met kinderkopjes belegde straten.

Verschillende bruggen in Praag verbinden de oostelijke en westelijke oevers van de Moldau met elkaar. De meest bekende is de Karelsbrug. De brug is uitsluitend voor voetgangers, dus je kunt op je gemak alle standbeelden op de brug bewonderen. Al is het hier wel vaak idioot druk, want de brug staat vol met kunstenaars, souvenirverkopers en muzikanten – en natuurlijk de nodige toeristen.

Prijs: gratis

Stedentrip-Praag

9. Door de smalste straat van Praag lopen

Malá Strana staat bekend om de vele smalle straten. Toch is het leuk om ook door de U Lužického semináře straat te wandelen. Dit is namelijk de smalste straat van Praag. Deze straat is niet eens 70 centimeter breed! De straat is zo smal dat je er niet met 2 mensen tegelijkertijd doorheen kunt lopen. Daarom staan er twee stoplichten aan beide ingangen. Best grappig om te zien! Aan de ene zijde van deze straat vind je restaurant Certovka Vinarna, waar je aan het water kunt lunchen.

De smalste straat van Praag is te vinden in de wijk Malá Strana, niet ver van het Kafka Muzeum vandaan.

Prijs: gratis

Stedentrip-Praag

10. De kleurrijke John Lennon muur

In de jaren 80 werd een normale muur in de wijk Malá Strana gebruikt door activisten als podium om zichzelf te uiten. Na de moord op John Lennon schilderden mensen dagelijks op deze muur, als symbool tegen het destijds communistische regime. De politie bleef de muur overschilderen, maar uiteindelijk veranderde de muur in een symbool voor vrede en liefde. Iedereen mag trouwens iets op de muur achterlaten. Dus als je in een creatieve bui bent: laat een mooi kunstwerk of een bijzondere quote achter op de muur! Hierdoor ziet de muur er dus altijd anders uit.

Je vindt de John Lennon Muur in de wijk Malá Strana, niet ver van de Karelsbrug vandaan.

Prijs: gratis

Stedentrip-Praag

11. Čertovka, het Venetië van Praag

Tussen het eiland Kampa en de wijk Malá Strana ligt een kanaal: de Čertovka. Als je door dit deel in Praag loopt zul je al snel snappen waarom het ook wel ‘het Venetië van Praag’ wordt genoemd. Er staan veel kleurrijke en fotogenieke huizen aan dit kanaal. De beste manier om van deze mooie huizen te genieten is tijdens een boottocht, maar ook tijdens een wandeling krijg je een goede indruk van dit mooie deel in Praag.

Je vindt de Čertovka ten zuiden van de Karelsbrug, in de wijk Malá Strana.

Prijs: gratis. Een boottocht kost ongeveer €15 euro per persoon.

Stedentrip-Praag

12. De Praagse Burcht, het grootste burchtencomplex ter wereld

Je kunt je gemakkelijk uren vermaken bij de Burcht van Praag. Het is namelijk niet één burcht, maar een verzameling van kerken, paleizen en tuinen die worden omringd door een muur. De Burcht in Praag werd al in de negende eeuw gebouwd. Hierdoor is er veel te zien tijdens een bezoek. Iedere middag om 12 uur kun je de wisseling van de wacht zien tijdens een ceremonie bij de hoofdingang. De wisseling van de wacht bijwonen is gratis. Als je de meeste bezienswaardigheden in de Praagse Burcht wilt bezoeken zou ik gemakkelijk 4 uur rekenen voor jouw bezoek. Zo kun je onder andere de prachtige glas-in-loodramen van de St. Vituskathedraal bewonderen, het Koninklijk Paleis van Praag en de vele tuinen bezoeken en door het Gouden Straatje wandelen – de straat waar vroeger de goudsmeden woonden en werkten.  

De Burcht van Praag ligt in het noordelijke deel van de wijk Malá Strana.

Prijs: een deel van de Burcht van Praag is gratis te bezoeken. Daarnaast heb je verschillende entreekaarten voor de Praagse Burcht. De prijzen variëren van 250 – 350 Tsjechische kroon (€10-13 euro) voor volwassenen.

Lees ook: de mooiste kastelen in Tsjechië voor op jouw bucket list

Stedentrip-Praag

13. Terug in de tijd in het Museum van Alchemisten en Magiërs

Praag heeft iets magisch, iets mysterieus. Misschien komt dat wel doordat de stad al eeuwenlang aantrekkingskracht heeft op mensen van over de hele wereld. Ook een paar beroemde alchemisten leefden door de eeuwen heen in Praag. Wil je meer over alchemie in Praag – of in z’n algemeen – leren? Dan kun je het Museum van Alchemisten en Magiërs in Praag bezoeken. Het Museum van Alchemisten en Magiërs bestaat uit twee delen. De tour in de zolderruimte was erg interessant en werd gegeven door een lokale gids. Jammer genoeg zijn er weinig originele spullen in de tentoonstelling, maar door de verhalen en attributen krijg je wel een goed idee waar de alchemisten in Praag mee bezig waren.

Het Museum van Alchemisten en Magiërs van Praag vind je in de wijk Malá Strana, niet ver van de Praagse Burcht vandaan.

Prijs: 220 Tsjechische kroon (€8,5 euro) voor volwassenen.

14. De Petřínheuvel en de Eiffeltoren van Praag

Wil je de drukte van Praag even ontvluchten of wil je van de natuur genieten? Dan is de Petřínheuvel een heerlijke plek om naartoe te gaan. Deze heuvel is bovendien meer dan 300 meter hoog en daardoor een ideale plek om van het uitzicht over Praag te genieten. Op de top van de heuvel vind je bovendien een bouwwerk dat verdacht veel op de Franse Eiffeltoren lijkt: de Eiffeltoren van Praag. Na het beklimmen van zo’n 300 treden heb je het beste uitzicht over Praag.

Het is mogelijk om via de trappen naar de top van de heuvel te lopen. Aan de voet van de Petřínheuvel vind je een tramhalte die je naar boven brengt: Újezd. Deze brengt je naar een hoger gelegen halte op de heuvel: Petřín LD.

Prijs: de Petřínheuvel is gratis te bezoeken. De tram naar boven kost 26 Tsjechische kroon (€1 euro). De entree voor de Petřín uitkijktoren is 150 Tsjechische kroon (€6 euro) voor volwassenen.

Lees ook: 7 leuke dagtrips vanuit Praag (natuur en cultuur)

15. Speelse stadswandeling met Secret City Trails

Wil jij Praag op een nieuwe, speelse manier ontdekken? Maak jouw bezoek aan Praag extra leuk met een stadswandeling via Secret City Trails. Dit platform biedt stadswandelingen aan in allerlei steden, waaronder Praag. Het is een combinatie van een wandeling en een scavenger hunt. Onderweg los je raadsels op, zodat je naar de volgende plek wordt geleid. Zelfs in steden die je goed denkt te kennen (voor mij was dat bijvoorbeeld Lissabon) ontdek je nieuwe dingen. Je kunt een Secret City Trail alleen doen, maar het is natuurlijk gezelliger om de raadsels samen op te lossen. Houd er wel rekening mee dat de meeste spellen en de raadsels in het Engels zijn.

Klik hier om meer informatie over de verschillende Secret City Trails in Praag te ontdekken

Praag tips: verplaatsen binnen de stad

De meeste bezienswaardigheden in Praag liggen op loopafstand van elkaar vandaan. De binnenstad van Praag is niet héél groot en daarom prima voor een flinke stadswandeling. Tijdens een wandeling door de stad kun je veel Praag tips in één dag verwerken.

Wil je je toch met het openbaar vervoer verplaatsen? Praag heeft niet alleen een uitgebreid bus- en tramnetwerk, maar ook een paar metrolijnen. Het vervoer is erg goedkoop: 24 Tsjechische kroon (€1 euro). Het nadeel is alleen dat je de vervoersbewijzen bijna nooit in de bus of tram kunt kopen. Alleen de nieuwste trams hebben verkooppunten. De vervoersbewijzen moet je dus kopen voordat je instapt, onder andere bij kiosken of de ticketmachines bij de metrohalten. Houd er rekening mee dat deze alleen munten aannemen. Met wat geluk kun je een ticket soms ook bij de buschauffeurs kopen, maar in trams is dit sowieso niet mogelijk. Wil je voorkomen dat je iedere keer op zoek moet naar een verkooppunt? Dan kun je ook een 24-uur ticket kopen voor 110 Tsjechische kroon (€4,5 euro).

Stedentrip-Praag

Hoe kom je in Praag?

Naar Praag met het vliegtuig

Vanaf Nederland is het slechts anderhalf uur vliegen naar Praag in Tsjechië. Je kunt zowel vanaf Amsterdam als Eindhoven naar Praag vliegen. Bovendien zijn er regelmatig aanbiedingen voor goedkope vliegtickets naar Praag. Zelf vind ik Transavia een prettige en betaalbare maatschappij. Soms kun je al voor €25 euro naar Praag vliegen! Stel een prijsalarm in via Skyscanner voor de data dat jij naar Praag wilt gaan om een voordelig vliegticket te vinden.

Het vliegveld Václav Havel Praag ligt ten noordwesten van het centrum. Er zijn verschillende manieren om van het vliegveld naar het centrum van Praag te reizen. Tussen het vliegveld en het treinstation rijdt de Airport Express Bus. Bus 119 is goedkoper en doet er niet veel langer over dan de Airport Express Bus. Er is geen metrohalte bij het vliegveld, dus je kunt niet met de metro naar het stadscentrum reizen.

Overnachten in Praag

1. DREAM Hostel Prague

Een zeer nieuw hostel in Praag is DREAM Hostel; geopend in februari 2019. Het hostel heeft een erg fijne ligging. Binnen 10 minuten wandel je naar het treinstation en ook het centrale Wenceslasplein ligt op 2 minuten lopen. De gemeenschappelijke ruimte is leuk ingericht en heeft bovendien een bar waar je koffie en eten kunt bestellen. Of de dag beginnen met een goed ontbijt. Ook de WiFi werkt hier prima, mocht je een film willen kijken of werk op je laptop willen afronden. De slaapzalen zijn erg prettig ingericht en de bedden hebben gordijnen voor extra privacy. Iedere slaapzaal heeft een eigen, schone badkamer. Al met al een erg fijne en relaxte plek om te verblijven in het centrum van Praag!

Stedentrip-Praag
Stedentrip-Praag

2. Airbnb appartementen in Praag

Wil je liever wat meer privacy of verblijf je met meerdere mensen in Praag? Dan kan ik je aanraden om een Airbnb appartement in Praag te huren. Via Airbnb kun je leuke én betaalbare verblijfplekken uitkiezen. Samen met een vriend sliep ik een paar dagen in een chill appartement in Praag voor zo’n €40 euro per nacht. Allebei een eigen slaapkamer plus een ruime badkamer en woonkamer met keuken. Ideaal als je zelf ontbijt of avondeten wilt klaarmaken.

Stedentrip-Praag

Lees ook: leukste hotspots in Praag (ook vegetarisch & vegan!

Dat waren mijn Praag tips voor een leuke stedentrip. Heb jij nog meer tips voor deze leuke stad? Deel deze dan met mij en andere reizigers, via een reactie hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

6 gedachten over “Praag tips voor een toffe én betaalbare stedentrip”

    1. Hoi Gelmer, het artikel werd per ongeluk gepubliceerd in een eerdere versie. Maar het hele artikel met alle tips staat nu online! 🙂

    1. Haha ik zei ook al jaren dat ik graag terug naar Praag wilde gaan, maar het gebeurde pas toen ik daar met vrienden kon afspreken ;p

  1. Herma | 2feelfree.com

    Leuke post! Ik vind Praag een hele toffe stad! Ben er 2x geweest, maar er staan wel dingen tussen die ik nog niet heb gezien. Op naar een 3e keer dan maar 😉 In de zomer is het ook leuk om te chillen op het eilandje in de Donau. Of wist je dat Praag een ‘stadsstrand’ heeft aan de Donau? Heel leuk om heen te gaan met mooi weer. Žluté lázně heet het.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *