mooiste-kastelen-in-nederland-kasteel-doorwerth

Mooiste kastelen in Nederland: mijn favorieten

Ik ben gek op kastelen. Gelukkig hoef je niet ver te reizen om mooie kastelen te bewonderen. In Nederland zijn nog behoorlijk wat kastelen bewaard gebleven. Sommige kastelen zijn tegenwoordig particulier bezit, waardoor je niet over het terrein mag lopen. Maar veel openbare kastelen zijn ingericht als museum en dus toegankelijk voor publiek. In deze blog deel ik een paar van de mooiste kastelen in Nederland. Enjoy!

Lees ook: 20 mooiste kastelen en paleizen in Europa voor jouw bucketlist

De mooiste kastelen in Nederland

1. Het Muiderslot in Muiden

Laten we beginnen met een van mijn favoriete kastelen in Nederland: het Muiderslot in Muiden. De imposante look van dit bouwwerk vind ik prachtig en door de ligging aan het water is het al helemaal een perfect plaatje. Het Muiderslot is de oudste waterburcht van Nederland en werd in de dertiende eeuw door graaf Floris V gebouwd. Omdat het een lastige locatie was om een kasteel te bouwen liet hij hiermee zien dat hij tot alles in staat was en dat hij een machtig man was. Later werd het Muiderslot onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, om Amsterdam te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Op het nabijgelegen eiland Pampus kun je hier meer over leren.

Het kasteel is vrij groot en er lopen 2 routes door het gebouw: de ridderroute (rood) en de torenroute (geel), zodat je iedere kamer kunt bewonderen. Voor de ridderroute kun je een gratis audioguide ophalen bij de balie. Een van de bekendste bewoners van het Muiderslot is de dichter en schrijver P.C. Hooft, die hier van 1609 tot zijn dood woonde (meer dan 38 jaar). Voor kasteelliefhebbers is het heerlijk om door de verschillende kamers te lopen, maar ook voor kinderen zijn er activiteiten en speurtochten.

Nadat je door het kasteel hebt rondgedwaald moet je zeker ook even de tuinen induiken. Via een prachtige loofgang (een pad waarbij de beplanting aan beide kanten naar elkaar toe groeit en een tunnel vormt) kom je onder andere uit bij de kruidentuin en de groentetuin van het kasteel.

Praktische informatie – het Muiderslot

Parkeerplaatsen: ja, gratis parkeerplaatsen bij Parkeerplaats P1 (Maxisweg) en P2 (Mariahoeveweg). Vanaf hier is het ongeveer 15 minuten lopen naar het kasteel. P+R Muiden heeft ook gratis parkeerplaatsen, maar dit is verder lopen. In het centrum van Muiden kun je ook betaald parkeren; dit is €2,40 euro per uur

Restaurant aanwezig: ja, er is een museumcafé in het kasteel waar je iets kunt eten en drinken

Entreeprijs: €15,50 euro voor volwassenen / kinderen van 4 tot en met 11 jaar €9 euro en kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen (september 2020). De audioguide zit bij de prijs inbegrepen

Openingstijden: het kasteel is open van 11.00 –  17.00 uur. In de winter is het kasteel op maandag gesloten

Adres: Herengracht 1, Muiden

Extra tip: je kunt vanaf Amsterdam ook met de boot naar Muiden komen. Vanaf IJburg vertrekken er boten naar het eiland Pampus en dan naar Muiden

muiderslot-bij-muiden-noord-holland
kasteel-muiderslot-mooiste-kastelen-in-nederland
het-muiderslot-noord-holland

2. Kasteel De Haar, net buiten Utrecht (Haarzuilen)

Kasteel De Haar wordt in veel lijstjes genoemd tot een van de mooiste kastelen in Nederland. En terecht. Het is niet alleen het grootste kasteel van Nederland. Als je aan een sprookjesachtig kasteel denkt zie je voor je wat Kasteel De Haar is.

Het kasteel zoals je het nu ziet is in 1892 herbouwd, maar de eerste vermeldingen over Kasteel De Haar komen uit de veertiende eeuw. Het kasteel is eeuwenlang eigendom geweest van de adellijke familie Van Zuylen (die ook eigenaar waren van Slot Zuylen). Inmiddels is de familie niet meer de eigenaar en doet het kasteel nu dienst als museum. In 1892 werd Pierre Cuypers ingehuurd om het kasteel te verbouwen. Deze architect heeft ook het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam ontworpen, maar was voornamelijk een architect voor kerken.

Vroeger werd het kasteel gebruikt voor extravagante feesten en wanneer je door het kasteel wandelt krijg je een indruk hoe de adel hier vroeger leefde en feestte. De familie Van Zuylen stond bekend om de geweldige feesten die zij in september gaven en waar internationale gasten speciaal voor naar Kasteel De Haar afreisden.

Ook kun je heerlijk wandelen in de tuinen en Kasteel De Haar vanaf diverse plekken bewonderen. Bovendien is dit een geliefde plek voor een fotoshoot met (pasgetrouwde) stellen. Er worden regelmatig activiteiten en evenementen georganiseerd in Kasteel De Haar. En wist je dat je hier zelfs kunt trouwen?

Praktische informatie – kasteel De Haar

Parkeerplaatsen: het kasteel heeft een eigen parkeerplaats, een parkeermunt kost €6 euro

Restaurant aanwezig: ja, in Koetshuis De Haar kun je terecht voor eten en drinken

Entreeprijs: €17 euro voor volwassenen om het kasteel én de tuinen te bezoeken, €6 euro om alleen de tuinen te bezoeken. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar betalen €11 euro, of €4 euro voor alleen een bezoek aan de tuinen. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen (september 2020)

Openingstijden: het kasteel is open van 11.00 – 17.00 uur. De tuinen kun je al vanaf 9.00 uur bezoeken. Het kasteel is soms gesloten vanwege (privé) evenementen, dus check dit van tevoren op de website

Adres: Kasteellaan 1, Utrecht

Lees ook: de 9 mooiste plekken in Utrecht (de provincie)

jessica-met-kasteel-de-haar-op-achtergrond
herten-in-park-bij-kasteel-de-haar
kasteel-de-haar-utrecht
Mooi-plafond-kasteel-de-haar-utrecht
Kleurrijke-details-kasteel-de-haar-utrecht
mooiste-kastelen-in-nederland-kasteel-de-haar

3. Kasteel Stapelen in Boxtel

Kasteel Stapelen is niet ontzettend groot, maar toch een van mijn favoriete kastelen in Brabant. Als je rondom dit bouwwerk loopt heb je eventjes het gevoel alsof je door de Efteling loopt. Zo sprookjesachtig! Rondom het kasteel ligt een fijn park om te wandelen. Vanaf hier kun je ook een mooie wandeling over de heiden en door bossen van de Kampina maken.

Kasteel Stapelen ligt op slechts een paar minuten lopen vanaf het treinstation Boxtel. Dit kasteel is al meer dan 700 jaar oud. Eeuwenlang hebben er ridders, adellijke families en zelfs paters ingewoond. Zelfs wereldberoemde mensen zoals Willem van Oranje en de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV hebben hier overnacht. Meerdere adellijke families hebben het kasteel als eigendom gehad. Hierna werd het in 1915 een klooster, maar in 2018 verhuisden de Paters Assumptionisten uit Kasteel Stapelen. Het kasteel is tegenwoordig privébezit, waardoor je het niet van binnen kunt bewonderen. Wel worden er soms nog (religieuze) activiteiten georganiseerd in het kasteel.

Praktische informatie – Kasteel Stapelen

Parkeerplaatsen: in de buurt van het treinstation mag je gratis parkeren voor 2 uur, maar vergeet niet om een blauwe parkeerschijf neer te leggen! Het Breukelsplein heeft bijvoorbeeld gratis parkeerplekken en ook bij de Albert Heijn aan de Prins Hendriksstraat vind je parkeerplaatsen

Restaurant aanwezig: nee

Entreeprijs: –

Openingstijden: –

Adres: Stapelen 1, Boxtel

kasteel-stapelen-eromheen-wandelen
kasteel-stapelen-van-zijkant
kasteel-stapelen-boxtel-brabant

4. Kasteel Doorwerth, bij Arnhem

Kasteel Doorwerth is ook weer zo’n sprookjesachtig kasteel en daarom een van de mooiste kastelen in Nederland. Het leuke van dit kasteel is de afgelegen ligging aan de Nederrijn. Hierdoor kun je een bezoek aan het kasteel goed combineren met een mooie wandeling. Het klompenpad Doorenweertsepad van 13 kilometer loopt bijvoorbeeld langs dit kasteel.

Het kasteel kent de oorsprong in de dertiende eeuw, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog flink verwoest. Ze hebben onlangs zelfs nog handgranaten in de tuin teruggevonden! Gelukkig is het kasteel naderhand gerestaureerd en is het weer een plaatje. Het interieur in de kamers geeft een goede indruk hoe het leven in een kasteel vroeger was. Je waant je weer even in de tijd van ridders en adellijke feesten. Maar ook de keuken en de oude gevangenis zijn goed gerestaureerd. In het kasteel vind je Museum Veluwezoom en ook hier kun je weer een trouwerij houden. Heel sprookjesachtig!

De boom voor de ingang van het kasteel maakt ook een indruk. Deze boom staat er al sinds 1579! Ook is het leuk om te zien hoe de fruitteelt belangrijk was voor Kasteel Doorwerth. Bij de parkeerplaats zie je onder meer een boomgaard waar schapen grazen en ook op de binnenplaats vind je nog meer perenbomen. Vroeger was Kasteel Doorwerth een populaire plek waar veel bewaarfruit (voor in de winter) werd geteeld – en dat zie je vandaag de dag nog steeds terug. Ook vind je naast het kasteel een moestuin. De tuin kun je met een rondleiding bezoeken, maar je kunt altijd over het hekje turen om even te kijken.

Praktische informatie – Kasteel Doorwerth

Parkeerplaatsen: ja, gratis parkeerplaatsen naast het kasteel (P1, P2 en P3)

Restaurant aanwezig: ja, bij Kasteelcafé De Zalmen kun je terecht voor eten en drinken

Entreeprijs: €11,50 euro voor volwassenen, €5 euro voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar, kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen

Openingstijden: het kasteel is dagelijks open van 11.00 – 17.00 uur, maar op maandag gesloten. Je kunt de hele dag (gratis) over het terrein lopen

Adres: Fonteinallee 2B, Doorwerth

Extra tip: vanaf de Uitzichttoren op de Boersberg heb je een mooi uitzicht over de omgeving én zie je de kasteeltorens boven de bomen uittorenen

entree-kasteel-doorwerth-bij-arnhem
boomgaard-bij-kasteel-doorwerth-fruit-met-schapen
kasteel-doorwerth-met-moestuin-op-voorgrond
kasteel-doorwerth-tijdens-zonsondergang
kasteel-doorwerth-gelderland

5. Kasteel Ruurlo, in Ruurlo

Gelderland heeft veel mooie kastelen, maar Kasteel Ruurlo valt voor mij zelfs onder de mooiste kastelen in Nederland. Het gebouw is van de buitenkant een plaatje en het is heerlijk om door de kasteeltuinen te wandelen. Kasteel Ruurlo wordt voor de eerste keer in de veertiende eeuw genoemd en is een hele tijd in handen van de adellijke familie Van Heeckeren. Vanaf de jaren 80 doet het kasteel dienst als gemeentehuis van Ruurlo, maar sinds 2017 is het onderdeel van Museum MORE (het hoofdgebouw staat in Gorssel).

Er is jammer genoeg niet meer zo veel interieur te zien, maar de kamers zijn wel erg kleurrijk. Bovendien zijn er verschillende tentoonstellingen te zien. In het kasteel zit namelijk een deel van het Museum voor Modern Realisme (MORE) gehuisvest. Werken van Carel Willink, een belangrijke schilder binnen het magisch realisme, zijn hier onder andere te bewonderen.

Praktische informatie – Kasteel Ruurlo

Parkeerplaatsen: ja, gratis naast het kasteel

Restaurant aanwezig: ja, in het koetshuis zit Orangerie Ruurlo

Entreeprijs: de kasteeltuinen zijn gratis toegankelijk, het museum is €12,50 euro voor volwassenen, €5,50 euro voor kinderen van 6 tot en met 18 jaar en gratis voor kinderen tot en met 5 jaar

Openingstijden: het kasteel is dagelijks open van 11.00 – 17.00 uur, maar op maandag gesloten

Adres: Vordenseweg 2, Ruurlo

kasteel-ruurlo-mooiste-kastelen-in-nederland
voorkant-kasteel-ruurlo
kasteel-ruurlo-achterhoek

6. Kasteel Vorden

Voor mij is Kasteel Vorden alleen al een leuke plek omdat je dit kasteel halverwege het Pieterpad tegenkomt. Kasteel Vorden werd aan het begin van de veertiende eeuw gebouwd als militair bouwwerk, maar kwam uiteindelijk zoals zoveel kastelen in handen van adellijke families. Nadat het kasteel na de Tweede Wereldoorlog in verval raakte en vanaf 1976 deed het zelfs even dienst als gemeentehuis. Tegenwoordig is het kasteel in particulier bezit en kun je de locatie afhuren voor trouwerijen en feesten. Ook kom je het kasteel tegen tijdens de Kastelenroute rondom Vorden.

Praktische informatie – Kasteel Vorden

Parkeerplaatsen: naast het kasteel (aan de westelijke kant) is een gratis parkeerplaats. Tegenover én achter de Albert Heijn in Vorden vind je bovendien ook parkeerplaatsen

Restaurant aanwezig: ja, ’t Kasteelhaantje vind je naast het kasteel. Als deze niet open is vind je op loopafstand leuke restaurants in Vorden. Een aanrader is Grand Café Het Meestershuis

Entreeprijs: €12 euro voor volwassenen, €7,50 euro voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis naar binnen

Openingstijden: het kasteel is geopend van 11.00 – 17.00 uur, maar de dagen dat het kasteel open is zijn afhankelijk van de maand (laagseizoen meestal alleen op zaterdag en zondag / hoogseizoen op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag)

Adres: De Horsterkamp 8, Vorden

Lees ook: Kastelenroute Vorden – 10 landhuizen en kastelen in de Achterhoek

Kastelenroute-Vorden-kasteel
Kasteel-Vorden-met-weerspiegeling-in-water
Kasteel-Vorden-Achterhoek

7. Kasteel Bouvigne, bij Breda

Kasteel Bouvigne, ten zuiden van Breda, is een van de mooiste kastelen in Nederland. Allereerst door het schattige uiterlijk met één torentje en een gracht eromheen.

Het is niet bekend hoe oud het kasteel daadwerkelijk is, maar in 1494 was er al wel sprake van een stenen huis omringd door water op deze plek. In 1614 kocht Filips Willem van Oranje, zoon van de beroemde Willem van Oranje, het bouwwerk. Hierna is het kasteel in handen geweest van verschillende prinsen. Sinds 1802 werd er gesproken over Kasteel Bouvigne.

Kasteel Bouvigne is ook een populaire plek voor trouwerijen. Normaal gesproken zijn de kasteeltuinen geopend voor publiek (gratis), maar vanwege coronamaatregelen in 2020 niet. Kasteel Bouvigne ligt bovendien aan de rand van het eeuwenoude Mastbos, dus je kunt een bezoek goed combineren met een boswandeling.

Praktische informatie – Kasteel Bouvigne

Parkeerplaatsen: op de parkeerplaats van Restaurant Bouvigne Paradijs of op de aangrenzende weg het Mastbos in (Bouvignedreef)

Restaurant aanwezig: –

Entreeprijs: –

Openingstijden: kasteel is niet geopend voor publiek

Adres: Bouvignelaan 5, Breda

Kasteel-bouvigne-mooiste-kastelen-in-nederland
wandeltocht-brabant-mastbos-bij-breda
Kasteel-Bouvigne-bij-Mastbos-Breda

8. Kasteel Ammersoyen, in Ammerzoden

Niemand weet precies hoe oud dit kasteel is, maar al in 1026 werd deze plek genoemd als heerlijkheid (het bezit van een landsheer in de middeleeuwen). In 1876 werd het kasteel gebruikt als klooster en in de vorige eeuw werd het kasteel gebruikt als gemeentehuis. Tegenwoordig is Kasteel Ammersoyen in het bezit van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het kasteel is door de eeuwen heen beschadigd – met name door de oorlog -, maar het is nog steeds een van de best bewaarde middeleeuwse waterburchten. Ik vind het zeker een imponerend gebouw. Het is een mooi plaatje van de buitenkant, maar het is ook leuk om een rondleiding door het kasteel te maken. Er is namelijk nog redelijk veel te zien van de eeuwenoude collectie in het kasteel. Ook is het mogelijk om hier feesten en trouwerijen te organiseren, hoe tof is dat?

Praktische informatie – Kasteel Ammersoyen

Parkeerplaatsen: naast het kasteel is een gratis parkeerplaats voor auto’s en fietsen

Restaurant aanwezig: ja, in het koetshuis zit een restaurant met een mooi terras waar je uitzicht hebt op het kasteel

Entreeprijs: €11,50 euro voor volwassenen, €5 euro voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen

Openingstijden: 11.00 – 17.00 uur. Van april tot en met oktober is het kasteel open op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag. Van november tot en met maart is het kasteel alleen op zondag geopend

Adres: Kasteellaan 1, Ammerzoden

kasteel-ammersoyen-mooiste-kastelen-in-nederland
Jessica-met-kasteel-ammersoyen-op-achtergrond
kasteel-ammersoyen-met-gracht

9. Slot Loevestein, bij Gorinchem

Slot Loevestein werd halverwege de veertiende eeuw gebouwd. In eerste instantie voor adellijke families om in te wonen, later werd het kasteel ook gebruikt als staatsgevangenis. Het bijzondere van dit kasteel is dat het kasteel wordt omringd door een gracht én het kasteelterrein vervolgens nóg een gracht eromheen heeft. Als je de eerste gracht oversteekt hoor je al de geluiden die je meenemen naar de middeleeuwen. Je bevindt je vrijwel direct in de riddertijd. Alles spreekt tot de verbeelding en alleen daarom al is dit een van de mooiste kastelen in Nederland.

Een van de bekendste gevangenen van Slot Loevestein is de rechtsgeleerde Hugo de Groot. Hij was veroordeeld tot levenslang, maar in 1621 ontsnapte hij uit het kasteel door zichzelf te verstoppen in een boekenkist. De boekenkist staat tegenwoordig in het Rijksmuseum, maar in Slot Loevestein is nog steeds veel te zien. Een rondleiding is vrij interactief ingericht en erg leuk voor kinderen. Slot Loevestein is bovendien te huur voor feesten en bruiloften.

Slot Loevestein is prachtig, maar het natuurgebied eromheen is minstens zo mooi. Het kasteel staat op het punt waar Brabant, Gelderland en Zuid-Holland bij elkaar komen. In het natuurgebied kom je ook koeien en wilde paarden tegen als je gaat wandelen of fietsen. Mooi om te zien!

Praktische informatie – Slot Loevestein

Parkeerplaatsen: gratis parkeerplaatsen bij het kasteel voor fietsen en auto’s

Restaurant aanwezig: ja, op het kasteelterrein vind je een restaurant genaamd de Taveerne

Entreeprijs: €14 euro vanaf 13 jaar, €9,50 euro voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen

Openingstijden: iedere dag geopend van 10.00 – 17.00 uur

Adres: Loevestein 1, Poederoijen

Extra tip: vanaf Slot Loevestein kun je een veerpont nemen naar Gorinchem en Woudrichem

wandelen-rondom-slot-loevestein-gelderland
wilde-paarden-bij-slot-loevestein
paarden-bij-slot-loevestein-mooiste-kastelen-in-nederland
slot-loevestein-vanaf-buitenste-gracht

10. Kasteel Heeswijk

Noord-Brabant heeft niet zo heel veel kastelen, maar Kasteel Heeswijk is wat mij betreft een van de mooiste kastelen in Nederland. De geschiedenis van Kasteel Heeswijk gaat zeker 1000 jaar terug. Vroeger was dit de plek waar de lokale boeren en bewoners uit de omgeving konden schuilen. Deze versterkte nederzetting kon namelijk niet zomaar worden ingenomen. Het kasteel is door de eeuwen heen beschadigd, maar uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Je kunt het kasteel als bezoeker ook van binnen bewonderen. De zalen zijn mooi ingericht (zoals de Chinese eetkamer) en je mag ook de kasteeltorens beklimmen.

Het kasteel is ook een natuurpoort, wat betekent dat er verschillende wandelingen vanaf hier starten. Ook kun je in de omgeving van Kasteel Heeswijk kun je lekker fietsen. Heb je meer tijd? Dan raad ik aan om naar de nabijgelegen alpaca farm Vorstenbosch te gaan. Hartstikke leuk voor jong en oud!

Praktische informatie – Kasteel Heeswijk

Parkeerplaatsen: gratis parkeerplaatsen voor fietsen en auto’s naast het kasteel

Restaurant aanwezig: ja, in het koetshuis vind je restaurant Bij De Barones, waar je iets kunt eten en drinken

Entreeprijs: €11 euro vanaf 13 jaar, €7 voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen

Openingstijden: dagelijks van 11.00 – 17.00 uur geopend voor publiek. Op maandag gesloten

Adres: Kasteel 4, Heeswijk Dinther

Kasteel-heeswijk-brabant

Lees ook: 10 leuke plekken in Nederland die je kunt bezoeken met de trein

Dit waren wat mij betreft de mooiste kastelen in Nederland die ik heb bezocht. Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Nederland heeft immers honderden kastelen en ik heb ze (nog) niet allemaal bezocht. Welke vind jij dat er absoluut niet in dit rijtje mag ontbreken? Laat het mij en andere lezers weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *