Hidden-gems-Bali-zee-zonsopkomst

9 onbekende plekken op Bali die ik eigenlijk niet met je wil delen

Ik ben inmiddels 2 keer een maand op Bali geweest en ik vind het een geweldig eiland. Toch is het jammer dat het ZO toeristisch is geworden. Je kunt je kont niet draaien of je bent omringd door toeristen die je met een selfiestick knock-out willen slaan. Toch zijn er nog steeds plekken waar je het van het mooie, authentieke Bali kunt genieten. In deze blog deel ik 9 onbekende plekken op Bali met je!

Wat is een goede uitvalsbasis op Bali?

Bali is geen groot eiland. Je kunt dus één uitvalsbasis kiezen en vanaf daar leuke dagtrips maken. Zelf vind ik het oosten van Bali erg fijn omdat het daar minder toeristisch en druk is. Candidasa is bijvoorbeeld een fijne plek om te verblijven: niet overlopen door toeristen, maar toch genoeg restaurants en winkels waardoor het gezellig is. Als je van duiken houdt ben je in Amed op de juiste plek. Kuta en Sanur zou ik zo veel mogelijk vermijden als je niet van drukte houdt. Canggu is het digital nomad- en surfersparadijs, terwijl iedereen in Ubud bezig is met yoga en een gezonde levensstijl. En wil je jezelf afzonderen van de drukte, in de natuur? Dan is het bergdorp Munduk iets voor jou!

Hidden-gems-Bali-offeren
Hidden-gems-Bali-zee-zonsopkomst

Hidden gems: onbekende plekken op Bali

1. Het waterpaleis Taman Ujung

Taman Ujung is een voormalig waterpaleis in het oosten van Bali, een paar kilometer van Amlapura vandaan. Het paleis heeft een prachtige ligging, met de zee aan een zijde en de bergen aan de andere zijde. De prachtige architectuur is een combinatie van Europese en Balinese bouwstijlen. De gebouwen worden omringd door water en rijstvelden.

Ik ben hier 2 keer geweest en het is hier altijd rustig. Loop op je gemak rond en geniet van al het moois op deze idyllische plek. Het Ujung waterpaleis heeft betaalde entree. Het uitzicht op de vulkaan Mount Agung krijg je er wel gratis bij. In de omgeving vind je ook nog eens prachtige rijstvelden. Wat wil je nog meer?

Meer tips voor het oosten van Bali

Jenny van IkReis is meerdere keren op Bali geweest en het oosten is ook haar favoriete deel van het eiland. Op haar blog deelt ze tips voor het oosten van Bali.

Hidden-gems-Bali-Ujung
Hidden-gems-Bali-Ujung-Waterpaleis
Hidden-gems-Bali-Ujung
Hidden-gems-Bali-Ujung-waterpaleis
Hidden-gems-Bali-Ujung-waterpaleis
Hidden-gems-Bali-rijstvelden-oosten
Hidden-gems-Bali-rijstvelden-oosten

2. Het waterpaleis Tirta Gangga

Dit waterpaleis ligt ten noorden van Amlapura, in het oosten van het land. Dit paleis werd gebouwd door de koning die ook het Taman Ujung waterpaleis heeft laten bouwen. Tirta Gangga is iets bekender en iedere keer wanneer ik deze plek bezoek zie ik dat het drukker wordt. Het zal dus niet lang meer een onbekende plek op Bali blijven.

Vroeger was het waterpaleis van Tirta Gangga dé plek waar de koninklijke familie van Karangasem kwam om te relaxen en te zwemmen. Nu mogen Balinezen én internationale bezoekers (betaald) een duik in het water nemen. Werkelijk alles in deze tuinen is mooi, dus reken genoeg tijd voor jouw bezoek aan Tirta Gangga.

Hidden-gems-Bali-Tirta-Gangga-groen
Hidden-gems-Bali-Tirta-Gangga-brug
Hidden-gems-Bali-Tirta-Gangga-beelden
Hidden-gems-Bali-Tirtagangga-waterpaleis
Hidden-gems-Bali-Tirta-Gangga
Hidden-gems-Bali-Tirta-Gangga-brug
Hidden-gems-Bali-Tirta-Gangga-waterpaleis
Hidden-gems-Bali-offeren
Hidden-gems-Bali-Tirta-Gangga

3. Pasir Putih Beach: het mooiste strand van Bali?

De meeste stranden op Bali vallen me eerlijk gezegd een beetje tegen. Maar in het oosten van Bali heb ik een pareltje gevonden. Dit strand heeft diverse namen: Virgin Beach Karangasem, Perasi Beach of Pasir Putih Beach. Jaren geleden kwamen hier alleen een paar Balinezen, maar inmiddels is dit strand ook populair bij buitenlandse bezoekers. Het is een heerlijk zandstrand in een beschutte baai met helder, schoon water. Het kost een beetje moeite om bij dit afgelegen strand te komen, maar dan heb je ook wat.

Er zijn ligbedden en enkele warungs aan het strand waar je ’s middags kunt lunchen. Er lopen mensen rond om (betaald) massages te geven. Als je jouw snorkel bent vergeten kun je die hier ook huren. Ik zou je aanraden om in de ochtend te komen zwemmen. In de middag kunnen de golven namelijk bizar groot worden!

Hidden-gems-Bali-Virgin-Beach-Karangasem

Lees ook: tips voor een veilige bootreis tussen Flores en Lombok, Indonesië

4. Tenganan, een eeuwenoud Bali Aga dorp

Ik had het net al even over het massatoerisme op Bali. En daarom is Tenganan zo bijzonder. Dit dorp ligt op slechts een paar kilometer van Candidasa vandaan, maar toch voelt het ver van het toeristische Bali vandaan. In het dorp zijn geen gemotoriseerde voertuigen toegestaan. Het zijn voornamelijk de buffels en de hanen die hier lawaai maken. Het dorp is op een bijzonder manier ingedeeld, waarbij alle huizen gelijk zijn. Bewoners van Tenganan trouwen bijna nooit met iemand van buiten het dorp. En als dit gebeurt verhuist het paar vaak naar een ander dorp.

Tenganan is een Bali Aga dorp. De bewoners in zulke dorpen worden gezien als de oorspronkelijke bewoners van Bali. De dorpelingen van Tenganan hebben een animistische levenswijze. Bij dit geloof gaat men ervan uit dat alles een ziel heeft. Dus niet alleen mensen en dieren, maar bijvoorbeeld ook planten, rivieren en bliksem. Deze filosofie is de voorloper van het hindoeïsme.

Hoewel het een besloten gemeenschap is kun je als buitenstaander het dorp bezoeken. Ik bezocht Tenganan zelf met Balinese vrienden, maar je kunt het ook als dagtocht boeken. Het lijkt me wel verstandig om met een gids naar het dorp te gaan, zodat je meer informatie over het unieke Tenganan en de Bali Aga krijgt.

Hidden-gems-Bali-Tenganan
Hidden-gems-Bali-Tirta-Gangga-slak
Hidden-gems-Bali-Tenganan-Bali-Aga-dorp
Hidden-gems-Bali-Tenganan-planten

Daisy van All Day Every Daisy heeft de meest bizarre toeristische attracties in Azië verzameld. Een van die plekken is een ondergronds huis in Nusa Lembongan. Check de tips op haar blog!

5. Candidasa: heerlijk rustige uitvalsbasis op Bali

Voor mij is Candidasa als thuiskomen. Het was mijn uitvalsbasis toen ik voor de eerste keer op Bali woonde. Ik ken de mensen daar en hoewel er weinig bezienswaardigheden zijn heerst er een ontzettend fijne sfeer. Het is niet druk, maar er zijn toch voldoende restaurants, winkels en andere voorzieningen.

Mijn aanraders in Candidasa:

1. Lotus lagune in Candidasa

De lotus lagune is een heerlijk relaxte plek om het dagelijks leven van Candidasa te zien. De kinderen uit het dorp komen hier vaak naartoe om af te koelen en te spelen.

Hidden-gems-Bali-Candidasa-kindje

2. Restaurant Vincent’s

Restaurant Vincent’s is wat duurder dan de andere restaurants in Candidasa, maar het eten is hier geweldig. Een perfecte plek voor een romantisch diner of als je iets te vieren hebt. Als je Taliman tegenkomt, zeg dan even hoi namens Jessica uit Nederland!

3. Locals ontmoeten bij Legend Rock Cafe

Wil je de locals in Candidasa leren kennen? Dan moet je bij Legend Rock Cafe zijn. Het kan er een beetje intimiderend uitzien omdat er vaak veel mensen bij de ingang hangen. Maar geloof me, ze zullen ontzettend blij zijn om nieuwe gezichten te zien en hun Engels te oefenen. Er staat een pooltafel, het schaakbord wordt regelmatig uit de kast gehaald en er zijn soms optredens van lokale bandjes. Heel leuk!

Hidden-gems-Bali-Candidasa-poolen
Hidden-gems-Bali-Candidasa

4. Onderwaterwereld bij Candidasa

Speervissen of handvissen in zee. Je moet hiervoor vroeg je bed uit (denk aan 5/6 uur ‘s ochtends), maar dat is het zeker waard. Met een jukung – een typisch Balinese boot – ga je het water op en leer je hoe de Balinezen vissen vangen op een traditionele manier. Ik heb dit meerdere keren met vrienden gedaan en het is een van de weinige keren dat ik een – eigen gevangen – visje heb gegeten. Met wat geluk kom je tijdens het varen ook nog wat dolfijnen tegen. Neem contact op met Made als je dit wilt doen (bellen of Whatsapp): +6281 747 17250.

5. Tempel op een heuvel bij Candidasa

Net buiten Candidasa vind je een hindoeïstische tempel op een berg: Pura Gumang. Niet heel bijzonder op Bali, zul je denken. Er zijn immers honderden tempels op het eiland. Maar deze heeft een bijzondere plek. Na een flinke klim omhoog kom je uit bij een verlaten tempel waar honderden apen leven. De apen zijn niet gewend aan mensen, dus pas wel een beetje op, voer de apen niet, daag ze niet uit en kom niet te dichtbij. Dit is namelijk NIET eenzelfde ervaring als bij het toeristische Ubud Monkey Forest. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht over de jungle én de zee. Vraag iemand in het dorp om met je mee te wandelen en geef ze naderhand een fooi.

Hidden-gems-Bali-Candidasa-jungle
Hidden-gems-Bali-tempel
Hidden-gems-Bali-Candidasa
Hidden-gems-Bali-Candidasa-aap

6. Semarapura / Klungkung

Centraal op Bali vind je Semarapura. Dit is de huidige naam van het dorp, maar de Balinezen kenden het vaak nog als Klungkung, hoe het vroeger heette. Het dorp kent niet veel bezienswaardigheden, maar het complex Taman Kertha Gosa is zeker een bezoek waard. Deze plek bestaat uit diverse beschilderde paviljoenen. Vroeger was het een oud paleis én gerechtshof, voordat het door de Nederlandse verovering werd verwoest. Er worden zelfs kranten tentoongesteld die ten tijde van de Nederlandse kolonisatie werden verspreid. Iedereen die een beetje geïnteresseerd is in de complexe geschiedenis van Bali zou hier een bezoek moeten brengen.

Hidden-gems-Bali-Semarapura-offer
Hidden-gems-Bali-Semarapura-versiering
Hidden-gems-Bali-Semarapura-versiering
Hidden-gems-Bali-Semarapura-krant
Hidden-gems-Bali-Semarapura

7. Pura Tirta Empul: reinigen met heilig water

Bali heeft duizenden tempels. Een van de belangrijkste tempels voor de Balinezen is Pura Tirta Empul, in Tampaksiring. De naam betekent ‘tempel van de heilige waterbron’. Het water zou niet alleen een genezende werking op het lichaam hebben, maar ook kwade geesten verdrijven. Inwoners vanuit alle hoeken van het eiland komen daarom naar deze tempel om zichzelf ritueel te wassen – en te reinigen.

Inmiddels is deze tempel, ten noorden van Ubud, niet meer echt een hidden gem. Ik zie steeds vaker foto’s van deze plek online verschijnen. Maar het blijft bijzonder om te zien hoe toegewijd Balinezen deze plek bezoeken en de offers brengen.

Hidden-gems-Bali-Tirta-Empul-offers
Hidden-gems-Bali-Tirta-Empul-wassen
Hidden-gems-Bali-Tirta-Empul-tempel
Hidden-gems-Bali-Tirta-Empul-offeren

8. Kokokan vogels spotten in Petulu Gunung

Petulu Gunung is een dorp, een paar kilometer ten noorden van Ubud, waar niet zo veel gebeurt. Behalve tijdens de zonsondergang. Dan komen duizenden reigers – door de Balinezen kokokan vogels genoemd – terug naar de boomtoppen in Petulu Gunung. De inwoners leven op een harmonieuze manier met de dieren samen. Ze zien de vogels zelfs als een teken van voorspoed. Volgens de legende vingen de inwoners de vogels vroeger, maar werden daarna altijd bezocht door enge wezens. Andere inwoners geloven dat de vogels de zielen van overleden familieleden en vrienden representeren. En weer andere mensen geloven dat de vogels de beschermers zijn van het dorp.

Het is bijzonder om deze band tussen de inwoners en de vogels te zien. Iedere ochtend vertrekken de vogels om op zoek te gaan naar eten. Iedere avond rond zonsondergang komen ze terug naar het dorp. Zeker een bijzonder moment om mee te maken. De meeste vogels zie je tussen oktober en maart, omdat ze dan ook eieren broeden. Maar je kunt ze het hele jaar door zien. Ik heb ze zelf in juli gezien en toen waren er ook honderden vogels te spotten.

Hidden-gems-Bali-Petulu Gunung-kokokan-vogels-in-boom
Hidden-gems-Bali-Petulu Gunung
Hidden-gems-Bali-Petulu Gunung-kokokan-vogels
Hidden-gems-Bali-Petulu Gunung-kokokan-vogels-in-lucht
Hidden-gems-Bali-Petulu Gunung

9. Jungle trekking en kanoën op Tamblingan Lake

Eerder gaf ik al als tip dat natuurliefhebbers richting Munduk moeten gaan. De omgeving van dit bergdorp is prachtig. Een van de plekken die je zeker moet bezoeken is Tamblingan Lake. Tijdens een jungle trek rondom het meer kom je eeuwenoude bomen tegen, die je aan de film Avatar doen denken. Of aan die oude boom uit de Disneyfilm Pocahontas.

Na de wandeling (en slingeren met lianen) kom je uit bij een tempel aan het water. Vanaf hier kun je met een kano terug naar de plek waar je de wandeling bent gestart. Ik zou je wel aanraden om met een gids door dit gebied te lopen. Je wilt hier niet verdwalen en bovendien is het niet mogelijk om een rondje rondom het meer te wandelen.

Hidden-gems-Bali-Tamblingan-lake-oude-boom
Hidden-gems-Bali-Tamblingan-lake-boom
Hidden-gems-Bali-Tamblingan-lake-tempel
Hidden-gems-Bali-Tamblingan-Lake
Hidden-gems-Bali-Tamblingan-lake-kanoën
Hidden-gems-Bali-Tamblingan-lake-aap

Lees ook: bijzondere scooterreis van Bali naar Flores, Indonesië

Dit waren een paar van mijn favoriete plekken op Bali die (nog) niet zo massaal bezocht worden. Welke zou jij graag een keer willen bezoeken? Of wil je een plek aan dit lijstje toevoegen? Laat het mij en andere reizigers hieronder in de reacties weten!

Reacties via Facebook account

comments

6 gedachten over “9 onbekende plekken op Bali die ik eigenlijk niet met je wil delen”

    1. Ja ik twijfelde er ook over. Enerzijds wil ik die plekken niet delen, omdat ze anders straks ook ZO toeristisch zijn. Anderzijds is het hypocriet om er zelf wel enthousiast over te zijn, maar het niet met andere mensen te willen delen. En verspreiding van toerisme is misschien ook geen slecht idee op plekken die toch al zo drukbezocht zijn. 😉

  1. Mooi artikel! We hebben er zeker gebruik van gemaakt.
    Candidasa is zeker een heerlijk rustige plek. Helaas was Legend Rock Cafe verlaten / grotendeels leeggehaald of er zouden er 2 moeten zijn. Ik bedoel in ieder geval die net na de bocht tegenover de supermarkt ligt.

    1. Wat fijn om te horen Joyce, bedankt voor je berichtje! Wat jammer om te horen van Legend. Het is inderdaad die net na de bocht, ik zal binnenkort eens vragen wat er aan de hand is. Hoop niet dat ze het project stoppen, want het was juist een goede manier voor locals om te oefenen met Engels en internationale contacten op te doen.

  2. Bali staat zeker op mijn lijstje om eens te bezoeken, dus ik ben blij dat je besloot om deze onbekende plekken te delen. Ze zien er prachtig uit. Als ik dit artikel niet had gevonden, dan zou ik zulke mooie plekken over het hoofd zien. Dank je daarvoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *