Sprookjesachtig Segovia in Spanje: bezienswaardigheden & tips

Segovia in Spanje is een sprookjesachtige plek, niet ver van Madrid vandaan. Ik had voor mijn bezoek aan Segovia niet verwacht dat het zo’n fotogenieke stad zou zijn. Door de eeuwen heen is Segovia een belangrijke handelsstad in Spanje geweest. Aan het einde van de zestiende eeuw raakte de stad in verval en vertrokken veel mensen. Het inwonerstal daalde drastisch – naar zo’n 8000 mensen.

Tegenwoordig wonen er nog wel wat mensen in Segovia, maar de stad wordt voornamelijk bezocht door mensen die de prachtige bouwwerken willen bewonderen. Via een stadswandeling leid ik je langs de mooiste plekken en leukste bezienswaardigheden in Segovia in Spanje. Let’s go!

Lees ook: de leukste dagtrips vanuit Madrid (natuur en cultuur)

Bezienswaardigheden in Segovia in Spanje

1. Aquaduct van Segovia

Het bekendste bouwwerk in Segovia is het aquaduct. Het aquaduct werd aan het begin van de tweede eeuw gebouwd door de Romeinen. Vanuit de heuvels in de omgeving werd het water via het aquaduct naar Segovia vervoerd. Het is een imposant bouwwerk. Ga maar eens onder een van de bogen staan en kijk omhoog. De bogen zijn 28 meter hoog en gerealiseerd door gigantische granietblokken. Het aquaduct van Segovia in Spanje maakte onderdeel uit van de watertoevoer, die meer dan 15 kilometer lang is. Het is opmerkelijk dat dit aquaduct zó goed bewaard is gebleven. Het staat daarom, samen met de oude stad van Segovia, op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je het stadswapen ergens tegenkomt (bijvoorbeeld op een vlag) moet je goed opletten: het aquaduct is zelfs in het wapen verwerkt!

Aquaduct-Segovia-Spanje
Aquaduct-Segovia-Spanje
Aquaduct-Segovia-Spanje
Aquaduct-Segovia-Spanje
Aquaduct-Segovia-Spanje-stenen
Aquaduct-Segovia-Spanje

2. Uitzichtpunt op het aquaduct: Mirador del Acueducto

Je kunt jammer genoeg niet over het aquaduct lopen, maar vanaf Mirador del Acueducto heb je wel een mooi uitzicht. Als je voor het aquaduct op Plaza del Azoguejo staat kun je via de trappen aan de linkerkant naar boven lopen.

Muren-Segovia-Spanje
Muren-Segovia-Spanje
Aquaduct-Segovia
Overzicht-binnenstad-Segovia-Spanje

3. Plaza Mayor

Dwalend door de straten van het oude Segovia kom je vanzelf een keer uit op het hart van de stad: Plaza Mayor. Dit is het bruisende centrum van Segovia. Het plein is de beste plein om een drankje te doen, van het uitzicht te genieten en voorbijgaande mensen te bekijken.

Aquaduct-route-Segovia-sign
Kathedraal-Segovia

4. Kathedraal van Segovia

Vanaf Plaza Mayor heb je een mooi uitzicht op de immense kathedraal van Segovia. Wist je dat dit een van de laatste kathedralen in Spanje is die in gotische stijl is gebouwd? Deze kerk werd namelijk gerealiseerd in de zestiende eeuw. Tegen die tijd werden de meeste kerken in renaissancestijl gebouwd. Je kunt de bijna 90 meter hoge kerktoren beklimmen. Of nog leuker: bezoek de kathedraal ’s nachts tijdens een nachtrondleiding!

Entreeprijs: €2,50 euro voor volwassenen, €7,50 euro als je ook de toren wilt beklimmen (augustus 2019). Iedere zondagochtend tussen 9.30 – 13.30 uur is de toegang gratis.

Segovia-Spanje-kathedraal

5. Joodse wijk (Jewish Quarter)

Op weg van Plaza Mayor naar het kasteel van Segovia kom je langs de Joodse wijk. Deze ligt in het zuidwesten van het centrum. Er was een tijd dat Moren, Christenen en Joden zonder problemen allemaal in Segovia in Spanje woonden. De ‘hoofdstraat’ van de Joodse wijk is Calle la Judería Vieja. In deze straat vind je ook een bezoekerscentrum om meer over de Joden in Segovia te leren.

Muur-Segovia

6. Kasteel van Segovia: Alcázar

Alcázar is wat mij betreft de verrassing van Segovia in Spanje. Dit koninklijk paleis werd in de twaalfde eeuw gebouwd nadat koning Alfons VI de stad had veroverd van de Moren. Door de eeuwen heen is het kasteel vooral voor Spaanse koningen geweest, maar heeft het ook even dienst gedaan als een staatsgevangenis en een artillerieschool. In de negentiende eeuw werd het kasteel grotendeels verwoest door een brand. De jaren daarna werd het kasteel herbouwd. Tegenwoordig is er een museum in het kasteel gehuisvest en leer je alles over de geschiedenis van Alcázar.

Entreeprijs: €5,50 euro voor volwassenen (augustus 2019).

Kasteel-Segovia
Torre-Juan-Segovia-Spanje
Toren-Alcazar-Segovia

7. Uitzichtpunt bij kasteelcafé: Casa de la Química

Naast het kasteel vind je een café genaamd Casa de la Química (in hetzelfde gebouw als waar je jouw entreeticket koopt). Het café is verder niet bijzonder, maar loop even door naar de tuin. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de ommuurde stad en de kathedraal.

Mirador-bij-kasteel-cafe-Segovia

8. Klooster El Parral

Monasterio de Santa María del Parral is een klooster buiten het centrum van Segovia. Wanneer je vanaf het kasteel naar beneden loopt heb je uitzicht op het klooster. Als je tijd hebt kun je naar het klooster lopen om de verschillende bouwstijlen te ontdekken.

Klooster-Segovia-Spanje

9. Uitzichtpunt vanaf grasveld: Mirador de la Pradera de San Marcos

We laten het kasteel achter ons. Loop richting Calle Pozo de la Nieve. Na een paar stappen zie je aan jouw linkerzijde een wandelpad naar beneden. Via de trappen loop je helemaal naar beneden. Eenmaal beneden loop je naar links en steek je de brug over. Dan ga je direct rechts naar beneden, richting het water. Je loopt onder de brug door en na een paar minuten kom je bij een grasveld. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht van beneden op het kasteel. Bovendien is het een prima plek om wat te eten, drinken en van de zon te genieten terwijl je in het gras ligt.

Uitzicht-op-kasteel-van-beneden
Uitzicht-omgeving-Segovia
Mirador-de-la-Pradera-de-San-Marcos
Uitzicht-op-kasteel-Alcazar

10. Panoramawandeling Camina Naturales del Eresma

Als je vanaf het grasveld een stukje doorloopt kom je bij een autoweg: Carretera Arévalo-Erillas. Sla linksaf en ga dan weer direct naar links. Aan de andere kant van de straat zie je een paar rotsen die een trap vormen. Op deze manier snijd je een stukje af om bij de Panoramaroute te komen. Deze route genaamd Camina Naturales del Eresma is 2 kilometer lang. Op deze route kom je een van de allerbeste uitzichtpunten tegen: Mirador del Alcázar y los dos Valles.

Als je bij het einde van deze wandelroute komt zie je een paar kruizen op een heuvel: Ermita de la Piedad. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de stad en het aquaduct. Vanaf hier zie je nogmaals hoe indrukwekkend het aquaduct is en door de hele stad loopt.

Lees ook: de 15 mooiste plekken van Spanje

Mirador-Alcazar-y-los-dos-Valles
Omgeving-Segovia-Spanje
Mirador-Alcazar-y-los-dos-Valles
Camino-natural-del-eresma
Mirador-Ermieta-de-la-Piedad
Uitzicht-over-Segovia-Spanje

Hoe kom je in Segovia in Spanje?

Met de auto van Madrid naar Segovia

Segovia is een ideale daguitstap vanuit Madrid. Een prima manier om in Segovia te komen is met de auto. Vanaf de Spaanse hoofdstad is het 1,5 uur rijden naar Segovia. Je rijdt dan via de snelweg. Nadeel is dat je wel €8,50 euro tol moet betalen als je naar Segovia rijdt. Voordeel is dat je gratis kunt parkeren in Segovia. Bijvoorbeeld bij de parkeerplaats in de straat Carretera Madrona. Zoek naar Aparcamiento Ctra. Madrona in Google Maps. Vanaf daar loop je in 10 minuten naar het aquaduct van Segovia.

Om de tolweg te vermijden kun je ook via de bergen van Madrid naar Segovia rijden. De reistijd is ongeveer hetzelfde (1,5 uur), maar je hebt wel te maken met wat haarspeldbochten in de bergen. En ook niet onbelangrijk: het kan hier soms hagelen en sneeuwen! Op deze route betaal je geen tol, dus dat is wel fijn.

Lees ook: overnachten in Madrid – de leukste hostels & accommodaties

Aquaduct-Segovia-Spanje

Met het openbaar vervoer van Madrid naar Segovia

Om treintickets en reistijden op te zoeken gebruik ik regelmatig de app Trainline. Treinreizen in Spanje hebben namelijk geen vaste prijzen: de prijs wordt gebaseerd op beschikbaarheid. In de app zie je in één oogopslag hoe laat alle treinen vertrekken, hoe duur ze zijn en hoe lang de rit duurt. Een treinreis van Madrid naar Segovia kan €8 euro kosten, maar ook €25 euro. De gemiddelde prijs voor een treinkaartje is €13,90 euro en deze rit duurt een half uur. De trein naar Segovia vertrekt vanaf treinstation Madrid Chamartín, in het noorden van de stad.

Je kunt ook met de bus van Madrid naar Segovia reizen. De Avanza bussen vertrekken vanaf Moncloa Station Madrid, in het westen van de stad. De reis duurt ongeveer 1,5 uur, dus je bent wel wat langer onderweg dan met de trein. Maar het is een goedkope reis: een busticket kost €4-6 euro.

Aquaduct-Segovia-Spanje

Met een tour van Madrid naar Segovia

Reis je liever niet zelf naar Segovia vanuit Madrid? Dan kun je ook een dagtour naar Segovia boeken. Get Your Guide heeft een fijn aanbod aan trips naar Segovia. Je kunt bijvoorbeeld een halve dagexcursie naar Segovia vanaf Madrid maken, maar de tour ook combineren met een trip naar Segovia én het prachtige Toledo.

Segovia-Spanje-binnenstad

Lees ook: wat te doen in Madrid: mijn favoriete bezienswaardigheden

Ik hoop dat jullie inmiddels net zo enthousiast zijn over het sprookjesachtige Segovia in Spanje als dat ik ben. Deel het artikel vooral met mensen die binnenkort naar Spanje gaan. En heb je nog tips voor andere mooie plekken rondom Madrid? Laat het hieronder weten in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments