[:nl]Tips voor Kasteel Peleş, mijn favoriete kasteel in Roemenië[:en] Tips for a visit to Peleş Castle: my favorite castle in Romania[:]

[:nl]Ik ben gek op kastelen. En aangezien Roemenië vol staat met kastelen bezoek ik hier zeker wekelijks een mooi kasteel. Maar de mooiste is absoluut Kasteel Peleş. Ik heb nog geen ander kasteel bezocht dat ZO VEEL versieringen en details heeft als dit kasteel in Roemenië. In deze blog deel ik mijn tips voor een bezoek aan Peleş Kasteel, zodat jij de beste ervaring hebt met dit prachtige kasteel!

Peles-kasteel-tussen-de-struiken-door
Peles-kasteel-houten-details-en-bomen
Standbeeld-van-leeuw-met-schild-in-tuin-Peles
Schild-op-buitenmuur-Peles
Toren-blauwe-lucht-Peles

Even een korte geschiedenisles over Kasteel Peleş..

Kasteel Peleş staat in Sinaia, een dorp op de weg van Boekarest naar Brasov. De Roemeense naam van het kasteel is Castelul Peleş. Sinaia ligt aan de voet van de bergen van Bucegi. Het kasteel is eigenlijk nog helemaal niet zo oud. Het werd gebouwd tussen 1875 en 1914 als zomerpaleis van de koninklijke familie (koning Carol I). Carol had een Duitse afkomst, dus het is helemaal niet zo gek dat er zo veel Duitse invloeden in het kasteel te zien zijn. Toen Roemenië na de Tweede Wereldoorlog communistisch werd sloot het kasteel en deed het dienst als museum. Maar na het communisme woonde de oud-koning Michaël I weer in Kasteel Peleş, tot zijn overlijden in 2017. Best bijzonder: tot die tijd kon je dus gewoon de oud-koning van Roemenië tegen het lijf lopen als je het kasteel bezocht!

Lees ook: rondreis van 1 week in Roemenië (mix van cultuur & natuur)

Het bouwwerk kent allerlei bouwstijlen en is een feestje voor liefhebbers van architectuur. Het meest spraakmakende in het kasteel is het houtwerk. Er zijn maar liefst 14 soorten hout gebruikt en verwerkt in Kasteel Peleş. Het neorenaissance en de barok zijn hier echt terug te zien. In deze stijlen komen veel klassieke kenmerken zoals zuilen terug, maar ook de weelderigheid en de vele details. Door de overdaad zijn bezoekers altijd onder de indruk van Kasteel Peleş. Dat was een paar eeuwen geleden zo en dat is nu nog steeds zo. Ook zijn enkele kamers ingericht in Moorse (Noord-Afrikaanse) en Turkse stijl. Er zijn meer dan 160 kamers in Kasteel Peleş, al zijn deze niet allemaal geopend voor bezoekers.

houten-hertenkop-aan-muur-Peles
Houten-details-peles-kasteel
Lamp-versieringen-buitenkant-Peles-kasteel
Muurschildering-man-met-kruik-Peles

Een bezoek aan Kasteel Peleş

Extra leuk aan dit kasteel vind ik dat je niet alleen de prachtige kamers kunt bewonderen, maar dat er ook nog veel interieur en de decoratie bewaard is gebleven. Zo krijg je echt een goede indruk van het leven van de koninklijke familie hier. Wist je dat Kasteel Peleş bijvoorbeeld het allereerste kasteel in Europa was met elektriciteit? Het kasteel schijnt ook gebruikt te zijn in de Netflix-film A Christmas Prince. De film speelt zich af in een niet-bestaand land, maar het kasteel is dus wel echt!

Voor een bezoek aan Kasteel Peleş zou ik 1,5 – 2 uur rekenen als je alleen de benedenverdieping bezoekt en 3 uur als je het hele kasteel bezoekt. Rondom het kasteel kijk je namelijk ook je ogen uit en soms moet je wachten totdat je met een tour mee mag. Een parkeerticket is overigens voor de hele dag geldig, dus daar hoef je je niet door op te laten jagen.

Schilderij-van-kasteel-in-Peles
Peles-kasteel-toren
Houten-details-in-peles-kasteel-verwerkt

Praktische informatie over Kasteel Peleş in Roemenië

Openingstijden van Kasteel Peleş

Veel bezienswaardigheden in Roemenië zijn op maandag gesloten. Zo ook Kasteel Peleş. In de wintermaanden is het kasteel zelfs op maandag én dinsdag gesloten. Op woensdag beginnen de tours pas vanaf 11.00 uur, de overige dagen vanaf 9.15 uur ’s ochtends.

Let dus goed op de openingstijden bij het plannen van jouw rondreis in Roemenië en zoek deze van tevoren op. De website van het Peleş Kasteel is momenteel alleen in het Roemeens, maar gelukkig spreekt veel informatie voor zich. Onder “PROGRAM ȘI TAXE” vind je de openingstijden en huidige toegangsprijzen.

Kasteel-Peles-roemenie-van-zijkant-met-blauwe-lucht

Een tour door Kasteel Peleş

Je hebt keuze tussen 2 verschillende tours. De eerste tour laat alleen de begane grond zien en kost 30 lei voor volwassenen. Deze tour duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur, afhankelijk van de drukte. Tijdens de tour zie je verschillende kamers zoals de bibliotheek, de eetzaal, vergaderzalen en de wapenruimte met pistolen, zwaarden en schilden uit allerlei landen.

Kunst-in-raam-Peles-kasteel
Prachtig-plafond-glas-details-Peles
Armory-wapens-schilden-pistolen

Bij de tweede tour bezoek je zowel de begane grond als de eerste verdieping. Op de eerste verdieping vind je vooral de slaap- en badkamers van de koninklijke familie. Als je de tijd hebt zou ik aanraden om beide verdiepingen te bezoeken. De eerste verdieping wordt ook minder bezocht, dus hier heb je iets meer bewegingsruimte – erg prettig op drukke dagen. Houd er rekening mee dat je tijdens deze tour zo’n 1,5 uur in het kasteel bent.

Wanneer je voor het kasteel staat vind je aan de linkerkant de kassa en de tours voor internationale / Engelstalige tours. Aan de rechterkant kun je aansluiten bij de Roemeense tours (maar dat wil je waarschijnlijk niet). Je kunt door het kasteel lopen met de gids, maar je mag ook op eigen gelegenheid rondlopen. Al is het wel leuk om met de gids mee te lopen, aangezien die van alles over de kamers en de geschiedenis kan vertellen. En de gids zit toch al bij de entreeprijs inbegrepen.

Kleurrijke-muurbeschildering-buitenkant-Peles-kasteel

Entreeprijs voor Kasteel Peleş

30 lei voor volwassenen voor de tour op de begane grond

60 lei voor volwassenen voor de tour op de begane grond + eerste verdieping

Belangrijk! Je kunt bij Kasteel Peleş alleen met contant geld betalen. Er staat wel een ATM op de weg naar het kasteel, maar je kunt het maar beter van tevoren meenemen. Anders moet je 2 keer in de rij aansluiten.

Wil je foto’s maken in Kasteel Peleş? Dan moet je eigenlijk een fototicket kopen voor 35 lei. Zelf had ik dit niet eens in de gaten, totdat iemand me in het kasteel erop aansprak (ik mocht de foto’s wel gewoon houden). Al maakten veel mensen ook foto’s met hun telefoon en dat was vaak wel oké. Maar als je met een grote fotocamera naar binnen wilt gaan is het misschien beter om dat fototicket bij de kassa aan te schaffen.

Ingezoomd-peles-kasteel-van-zijkant-met-blauwe-lucht

Een bezoek aan het Pelisor Kasteel

Op hetzelfde terrein van Kasteel Peleş staat nóg een kasteel: het Pelisor Kasteel. Als je tijd hebt kun je ook dit kasteel van binnen bewonderen. De entreeprijs voor volwassenen is 20 lei. Zelf heb ik dit niet gedaan vanwege tijd, maar ik denk dat ook deze er van binnen erg mooi uit ziet. En in de zomermaanden is het waarschijnlijk rustiger in dit kasteel dan in Kasteel Peleş.

Pelisor-kasteel-van-voorkant
Houten-details-Pelisor-Kasteel
Pelisor-Kasteel-Sinaia-van-zijkant

Hoe kom je bij Kasteel Peleş?

Met de auto naar Kasteel Peleş

Brasov is een goede uitvalsbasis om Kasteel Peleş te bezoeken. Sinaia, waar Kasteel Peleş staat, ligt ten zuiden van Brasov. Je rijdt hier in 1 uur naartoe, als er geen file staat. In het weekend en op drukke zomerdagen kun je soms wel 2 uur in de file staan op deze route!

Lees ook: wat te doen in Brasov en omgeving? Zéér veel tips! + VIDEO

Vanaf Boekarest ben je langer onderweg: bijna 2,5 uur. Het is een mooie tussenstop als je van Boekarest naar Brasov (of andersom) rijdt. Parkeren bij het kasteel kost 20 lei en kun je alleen met contant geld betalen. Al zijn er ook wel wat parkeerplaatsen in Sinaia waar je gratis kunt staan. Ik zou je aanraden om de huurauto via Sunnycars te huren. Bij Sunnycars is de auto all-in verzekerd en kom je ter plekke niet voor verrassingen en onverwachte kosten te staan. Zo ga je een stuk relaxter op pad.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Met de trein naar Kasteel Peleş

Je kunt ook met de trein naar Sinaia komen om Kasteel Peleş te bezoeken. Regelmatig vertrekken er treinen vanaf Brasov en vanaf Bucharest (Gara de Nord). Vanaf het treinstation in Sinaia is het nog ongeveer 30 minuten wandelen naar het kasteel. Houd er rekening mee dat het eerste stuk omhoog gaat. Je kunt natuurlijk ook een taxi vanaf het treinstation nemen; binnen 10 minuten sta je dan bij het kasteel. Ik betaalde 16,90 lei (€3,60 euro) voor een treinticket van Brasov naar Sinaia.

Kleurrijke-mannetjes-met-hakbijl-op-muur
Uitzicht-Peles-kasteel-vanaf-tuin

Lees ook: 20 mooiste kastelen en paleizen in Europa voor jouw bucketlist

Ben jij net zo’n kastelenliefhebber en ben je ook zo enthousiast om Kasteel Peleş te bezoeken? Laat jouw enthousiasme hieronder achter in de reacties! En twijfel je tussen het Bran Kasteel en het Peleş Kasteel? In deze blog vergelijk ik deze 2 kastelen met elkaar!

In dit artikel vind je een affiliatelink. Meer informatie over affiliate vind je hier. [:]

[:en]

I absolutely love castles. And Romania is a great place for castle lovers. Almost every week I visit another beautiful one. But the most beautiful one is definitely Peleş Castle. I haven’t visited a castle ANYWHERE in Europe that is so beautiful and decorated as this one. In this blog I share my tips for a visit to Peleş Castle, so you can enjoy this amazing castle to the fullest!

Peles-kasteel-tussen-de-struiken-door
Peles-kasteel-houten-details-en-bomen
Standbeeld-van-leeuw-met-schild-in-tuin-Peles
Schild-op-buitenmuur-Peles
Toren-blauwe-lucht-Peles

A short history lesson about Peleş Castle..

Peleş Castle is situated in Sinaia, a village between Brasov and Bucharest. The Romanian name of the castle is Castelul Peleş. You can find Sinaia on the foot of the Bucegi mountains, so it has a really picturesque surroundings. The castle is not as old as some in Europe. It was build between 1875 and 1914 as a summer palace for the royal family of king Carol I. Carol had German roots, so it’s no surprise the castle has a lot of German influences.

After World War II Romania was part of the communistic Soviet-Union and the castle was uninhabited for a while. In the communistic times it was a museum. After communism the old king of Romania, Michael I, wanted to live in the Peleş Castle again. He lived here until he died in 2017. That’s pretty special: until that time you could actually run into the old king if you visited the Peleş Castle!

Also read: roadtrip of 1 week in Romania (mix of culture and nature)

The castle has a lot of different architecture styles, so it’s a party for lovers of pretty buildings. You should definitely check out the wooden details. There are 14 different kind of wood in the architecture of the Peleş Castle! The neorenaissance and the baroque are in most rooms of the castle. These styles are known for their classic features like columns, but also because of the many details and the lushness. It’s so extravagance that visitors don’t know where to look and they feel a little overwhelmed by all of it. That was like that ages ago, but also nowadays. Other rooms are decorated for example in the Morish (Northern African) or Turkish styles. There are over 160 rooms in the castle, but not all of them are open for visitors.

houten-hertenkop-aan-muur-Peles
Houten-details-peles-kasteel
Lamp-versieringen-buitenkant-Peles-kasteel
Muurschildering-man-met-kruik-Peles

A visit to the Peleş Castle

It’s great that you can not only see the beautiful rooms, that are unique every time you enter a new room, but also because of the interior and the decoration. There is still so much to see and it makes your phantasy go wild! It’s a great way to really have an idea how the royal family lived here. Did you know that the Peleş Castle was the first castle in Europe that had electricity? And that the castle was used for the Netflix-movie A Christmas Prince? In the movie the royal family of a non-existent country lives in the palace, but this castle for sure is real. And you can visit it!

If you want to visit Peleş Castle I would recommend to spend 1,5 – 2 hours here if you only visit the ground floor and 3 hours if you visit the whole castle. Around the castle you can have a nice walk and enjoy the details on the walls and the statues in the gardens as well. Besides that it can be busy and you have to wait for the next tour, especially in summer times. The parking ticket for the car is for the whole day, so you don’t have to stress about that.

Schilderij-van-kasteel-in-Peles
Peles-kasteel-toren
Houten-details-in-peles-kasteel-verwerkt

Information for your visit to Peleş Castle in Romania

Opening times of Peleş Castle

A lot of sights in Romania are not open on Mondays. Peleş Castle is also closed every Monday. Besides that in wintertime the castle is closed on Tuesdays as well. On Wednesdays the first tours start at 11.00 in the morning, the rest of the days they start at 9.15 in the morning.

Check the opening times before you start planning your trip in Romania. Although the website of Peleş Castle is only in Romanian language, you can check the most recent opening times here. Just check under “PROGRAM ȘI TAXE” for the prices and opening times.

Kasteel-Peles-roemenie-van-zijkant-met-blauwe-lucht

A tour in Peleş Castle

You can choose between 2 different tours in Peleş Castle. The first tour is only showing you the ground floor. This tour costs 30 lei for adults and will take 45 – 60 minutes. It depends how busy it is in the castle. During this tour you will see many beautiful rooms like the library, the music hall, conference rooms and the armory with pistols, swords and shields of different countries.

Kunst-in-raam-Peles-kasteel
Prachtig-plafond-glas-details-Peles
Armory-wapens-schilden-pistolen

With the second tour you will visit both the ground floor and the first floor. On the first floor you will mainly see the bedrooms and the bathrooms of the royal family. If you have time I would recommend you to see both floors, because there is a lot to see. It’s also a bit more quiet on the first floor, because not that many people join the whole tour. So that can be nice on a busy day in the castle.

When you stand in front of the entrance of the castle you will see the cash desk for international / English-speaking tours on your left. At the right side you can join the Romanian tours (but you probably don’t want that). You can check out the castle with a guide, but you can also move around by yourself without a guide. Although it’s really nice to walk with the guide through the castle first. The guides are included in the ticket and they can tell you many stories and interesting facts about the things you will see in the rooms.

Kleurrijke-muurbeschildering-buitenkant-Peles-kasteel

Entrance fee for Peleş Castle

30 lei for adults for the ground floor tour

60 lei for adults for the ground floor + first floor tour

Important! You can only pay with cash money at Peleş Castle. There is an ATM along the way to the castle, but you probably want to get this beforehand to skip those lines.

Do you want to take pictures in Peleş Castle? Then you have to buy a photo ticket for 35 lei. I didn’t even know you needed one until a guard told me not to take photos with my camera. It was nice that I could keep all the pictures I had taken so far. If you take a picture with your phone that’s probably fine too. Many people in our tour group took photos with the phone and nobody said something to them. But if you wanna bring a photo camera inside it’s better to just buy the photo ticket at the cash desk.

Ingezoomd-peles-kasteel-van-zijkant-met-blauwe-lucht

Visit the Pelisor Castle

Next to Peleş Castle you can find another castel: Pelisor Castle. It’s only a couple of minutes walking distance from the castle. If you have time you should check out this castle as well. The entrance fee for Pelisor Castle is 20 lei for adults. Because of time I didn’t go in, but I think it can be really nice as well. And when it’s busy – for example in the summer months – it’s probably less busy in this castle too.

Pelisor-kasteel-van-voorkant
Houten-details-Pelisor-Kasteel
Pelisor-Kasteel-Sinaia-van-zijkant

How do you reach Peleş Castle?

Go to Peleş Castle by car

Brasov is a great place to stay if you wanna make a day trip to Peleş Castle in Sinaia. Sinaia is south of Brasov, about 1 hour drive (if you don’t have traffic jams). In the weekends it can be SUPER busy and there can be traffic jams for more than 2 hours!

Also read: what to do in Brasov? Lots of tips! + VIDEO

If you go from Bucharest to Peleş Castle it take longer: about 2,5 hours by car. But it’s a great stop if you’re heading from Bucharest to Brasov (or the other way around). Parking near the castle costs 20 lei per day, you can only pay with cash money. And a bit further away, in the center of Sinaia, there are free parking spaces as well.

Kleurrijke-mannetjes-met-hakbijl-op-muur

Go to Peleş Castle by train

You can also go to Peleş Castle by public transport. Sinaia has a train station and it’s easy to reach this station via Brasov or Bucharest (Gara de Nord). From the train station in Sinaia it’s about 30 minutes walk to the castle. Keep in mind that the first part is a bit uphill. You can also take a taxi from the train station to the castle: it will not take more than 10 minutes. I payed 16,90 lei (€3,60 euros) for my train ticket from Brasov to Sinaia.

Uitzicht-Peles-kasteel-vanaf-tuin

Do you love castles as much as I do? Share your enthusiasm for this castle – or any other castle – in the comments! And if you’re not sure if you should visit Castle Peles or Castle Bran, this blog with a comparison between the 2 castles will help you a lot! [:]

Reacties via Facebook account

comments