[:nl]Sintra tips: alles wat je wilt weten over Sintra in Portugal [:en]Everything you need to know for your visit to Sintra in Portugal [:]

[:nl]Ah Sintra…. De naam alleen al klinkt sprookjesachtig, toch? Sintra in Portugal is een droom voor iedereen die van mooie paleizen, sprookjesachtige kastelen, kleurrijke gebouwen en prachtige uitzichten in de bergen houdt. Als je een stedentrip naar Lissabon maakt is een bezoek aan Sintra zeker aan te raden. En als je de tijd hebt is het zelfs verstandig om hier meerdere dagen te blijven, zo veel is er namelijk te zien! In deze blog vind je alle Sintra tips en informatie voor Sintra in Portugal.

Lees ook: bezienswaardigheden Lissabon – véél leuke tips voor jouw stedentrip

1. Sintra: dorp én bergketen

De naam Sintra verwijst zowel naar het dorp Sintra als naar de bergketen Serra da Sintra. Hierdoor is Sintra een perfecte plek om te bezoeken voor zowel cultuur- als natuurliefhebbers.

Sintra-Portugal

2. Sintra in Portugal staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO

Sinds 1995 staat Sintra op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is geheel terecht. Er valt zo veel moois te zien in Sintra! Talrijke schrijvers, poëten en kunstenaars lieten zich door de eeuwen heen inspireren door Sintra en de omgeving. Een van de bekendste is de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. De plek heeft absoluut een aantrekkingskracht. Sintra heeft iets romantisch. Iets magisch.

Sintra-Portugal

3. Sintra is een ideale dagtrip vanuit Lissabon…

Sintra ligt in het westen van Portugal, op ongeveer 25 kilometer van Lissabon vandaan. Tijdens een stedentrip naar Lissabon mag je Sintra eigenlijk niet overslaan. Vanaf het treinstation Rossio in Lissabon ben je in ongeveer 40 minuten met een directe trein in Sintra. Een retourtje van Lissabon naar Sintra en terug is €4,50 euro.

Sintra tips: let op waar je uitstapt!

Stap NIET uit bij de halte Portela de Sintra, anders moet je nog een stukje lopen naar het historische centrum. En aangezien je in Sintra toch al veel gaat lopen heb je daar weinig zin in. Stap dus uit bij de laatste halte genaamd Sintra. Vanaf hier wandel je in ongeveer 10 minuten naar het historische centrum of kun je de bus nemen naar een van de bezienswaardigheden in Sintra.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

4. …Maar je kunt gemakkelijk een paar dagen (of weken) in Sintra doorbrengen

Een van de beste Sintra tips die ik je kan geven: blijf meerdere dagen. Omdat er zó veel te zien is in Sintra en omgeving zou ik aanraden om minimaal 2 dagen in Sintra door te brengen. Het liefst nog meer. Maar je moet hier natuurlijk wel rekening mee houden als je een stedentrip naar Lissabon aan het plannen bent.

Sintra-Portugal

5. Waar ga je dan overnachten in Sintra in Portugal?

Nice Way Sintra Palace

Als je meerdere dagen in Sintra in Portugal blijft – en dat zou ik dus zeker aanraden – dan is het wel zo handig om hier ook te overnachten. Zelf vond ik het hostel Nice Way Sintra Palace een fijne plek om te overnachten. Ze hebben zowel slaapzalen als privékamers, wel allemaal met een gedeelde badkamer. Het hostel is niet al te groot, schoon en de sfeer is erg relaxed. De gemeenschappelijke ruimte is erg gezellig en je kunt hier onder andere bordspelletjes spelen en televisie kijken (in de wintermaanden). En in de tuin is het lekker ontspannen na een dag wandelen in Sintra (in de zomermaanden). Het ontbijt is overigens bij de prijs inbegrepen en een prima start van de dag. Enige nadeel van deze accommodatie is dat je vanaf het historische centrum van Sintra een stukje naar beneden moet lopen. En dus ook weer een keer omhoog moet wandelen.

Bekijk hier de prijs voor een overnachting bij Nice Way Sintra Palace voor jouw bezoek aan Sintra.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

Privéaccommodatie via Airbnb

Daarnaast zijn er in Sintra in Portugal ook veel keuzes voor accommodaties via Airbnb. Ideaal als je meerdere dagen blijft en je wilt privacy hebben. De meeste accommodaties van Airbnb hebben vaak ook een keukentje, waardoor je zelf een ontbijt of avondmaal kunt klaarmaken. Via deze link krijg je €25 euro korting op jouw eerste boeking bij Airbnb.

6. Er is een aantal gratis bezienswaardigheden in Sintra

Voor de meeste bezienswaardigheden in Sintra betaal je een entreeprijs. Ben je op zoek naar Sintra tips voor gratis bezienswaardigheden? Dan zijn er een aantal plekken die je gratis kunt bezoeken. Ik zet er een paar voor je op een rijtje:

– Stadhuis van Sintra

Hoe schattig is het stadhuis, oftewel Câmara Municipa, van Sintra? Als je van het treinstation naar het oude stadscentrum van Sintra loopt kom je hier sowieso langs.

Sintra-Portugal

– Stadspark van Sintra: Parque de Liberdade

Parque de Liberdade, oftewel het Vrijheidspark, ligt ook op de route van het treinstation naar het historische centrum van Sintra. Het park is op een heuvel gebouwd dus je zult – weer – een stukje moeten klimmen om hierdoorheen te lopen. Wat veel verschillende bomen kom je hier tegen! In tegenstelling tot de rest van Sintra kom je hier verrassend weinig mensen tegen.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

– Fonte Mourisca

Misschien heb je al genoeg azulejos – de kleurrijke keramieken tegeltjes – in Lissabon gezien, maar ik kan er eerlijk gezegd geen genoeg van krijgen. Op weg van het treinstation naar het centrum kom je de betegelde fontein Fonte Mourisca tegen.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

– Historisch centrum van Sintra

Pak je camera er maar bij, want het historische centrum van Sintra is fotogeniek met de vele kleurrijke huizen. Tip: als je nog eten moet inslaan dan zou ik het hier doen. Bij de bezienswaardigheden zijn er namelijk niet heel veel mogelijkheden om eten en drinken te kopen.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

– Miradouro da Ferraria: uitzichtpunt in het centrum

Het historische centrum van Sintra is vooral een wirwar aan straatjes die omhoog en omlaag lopen. Een van de straatjes leidt naar een uitzichtpunt: Miradouro da Ferraria. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het Paleis van Sintra, het historische centrum en het stadhuis van Sintra.

Sintra-Portugal

– Naar boven wandelen via Villa Sassetti

Een van mijn favoriete Sintra tips is de wandeling naar boven, via Villa Sassetti. Wie zin heeft in een fijne wandeling naar het Morenkasteel en het Penapaleis kan via Villa Sassetti naar boven lopen. Ik was verrast hoe rustig het hier is. In een uur tijd kwam ik slechts 3 mensen en 2 klimmers tegen! Tijdens de klim heb je constant een prachtig uitzicht over de omgeving en als het goed weer is kun je zelfs de kust zien! Onderweg kom je zulke bijzondere planten en bomen tegen. Ik voelde me soms net Alice in Wonderland op deze prachtige plek.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

7. Houd rekening met veel entreeprijzen voor al dat moois in Sintra

Alles in Sintra is prachtig, maar houd er wel rekening mee dat je voor de meeste bezienswaardigheden een entreeprijs betaalt. Als je meerdere plekken bezoekt kunnen de kosten dus aardig oplopen, dus houd dit in gedachten bij het plannen van jouw trip naar Sintra. Waar moet je entree voor betalen in Sintra in Portugal?

– Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van Sintra: het Penapaleis

Palácio da Pena, oftewel het Penapaleis, is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Sintra. Dit prachtige paleis is in 1840 gebouwd als zomerresidentie voor de koninklijke familie van Portugal. De felle kleuren en de vele details nodigen uit om hier uren rond te dwalen. Door de kleine kleedschermen, bedden en soms ook deuren merk je hoe klein mensen vroeger eigenlijk waren! Het uitzicht vanaf hier, op onder meer het Morenkasteel en bij helder weer zelfs op de kust, is fenomenaal.

Kosten: de entree voor het Penapaleis is €14 euro voor volwassenen. Dit ticket is geldig voor het Penapaleis én de tuinen van Pena. Als je alleen de tuinen wilt bezoeken betaal je €7,50 euro. Het is niet mogelijk om alleen een ticket voor het Penapaleis te kopen, aangezien je via de tuinen het kasteel binnen gaat.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

– Dwalen in het Park van Pena

Het Park van Pena is ontzettend groot en je kunt ook hier uren rondlopen. Er valt namelijk veel te zien. Wandel bijvoorbeeld naar Cruz Alta, het hoogste uitzichtpunt van Sintra. Vanaf het kasteel is het ongeveer 1 kilometer wandelen naar dit uitzichtpunt dat wordt gekenmerkt door een kruis. Ook Chalet da Condessa D’Edla is zeker de moeite om naartoe te lopen. Door de dagjestoeristen wordt deze plek vaak overgeslagen, dus het is hier een stuk rustiger. Dit bijzondere huis heeft een aantal indrukwekkende kamers, die stuk voor stuk helemaal zijn versierd.

Kosten: de entree voor de Tuinen van Pena is €7,50 voor volwassenen. Hiermee kun je ook het kleurrijke Penapaleis van de buitenkant bewonderen.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

– Het Morenkasteel

Castelo dos Mouros, oftewel het Morenkasteel, is al duidelijk vanaf het historische centrum van Sintra te zien. Dit kasteel werd door de Noord-Afrikaanse Moren gebouwd toen zij dit gebied veroverden. Het Morenkasteel ligt vrijwel direct naast het Penapaleis, waardoor je een bezoek aan deze bezienswaardigheden gemakkelijk kunt combineren.

Kosten: de entree voor het Morenkasteel is €9 euro voor volwassenen.

Sintra-Portugal

– Paleis van Sintra

Voor het Paleis van Sintra hoef je niet omhoog te klimmen. Dit bouwwerk staat namelijk in het historische centrum van Sintra. Toegegeven: van de buitenkant ziet het er minder indrukwekkend uit als het Morenkasteel en het Penapaleis. Maar desalniettemin is het een bijzonder gebouw. Kenmerkend aan dit gebouw zijn de twee gigantische schoorstenen.

Kosten: de entrée voor het Paleis van Sintra is €10 euro voor volwassenen.

Sintra-Portugal

– Convento dos Capuchos: klooster verstopt in de heuvelen van Sintra

Convento dos Capuchos ligt verstopt in de heuvelen van Sintra. Dit klooster wordt ook wel het kurkenklooster genoemd. Niet gek, want het klooster wordt omringd door kurkbomen. Het klooster werd in de zestiende eeuw gebouwd. Slechts een paar monniken leefden hier een sober leven. Ze ontdeden zich van alle vormen van rijkdom, om op die manier met de spirituele wereld te verbinden. Alles is hier zo klein en de deuren zijn slechts 1 meter hoog.

Omdat de tourbus geen halte heeft bij het klooster wordt deze bezienswaardigheid vaak overgeslagen door bezoekers. Vanaf het Penapaleis is het namelijk nog 1,5 – 2 uur lopen. Als je met de auto bent kun je wel naar de parkeerplaats in de buurt van het klooster rijden. Vanaf de parkeerplaats is het nog zo’n 10 minuten lopen naar het klooster.

Kosten: de entrée voor het klooster is €7 euro voor volwassenen.

– Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira, oftewel het Huis van de Miljoenen, is gebouwd door een miljonair die zijn fantasie tot een werkelijkheid heeft verwezenlijkt. Wat mij betreft een van de leukste Sintra tips! Het bekendste bouwwerk in deze tuin is de wenteltrap die de dood en de wedergeboorte symboliseert. De tuin van Palácio Quinta da Regaleira is ontzettend groot dus je kunt hier gemakkelijk anderhalf uur rondlopen.

Kosten: de entree voor Quinta da Regaleira is €6 euro voor volwassenen.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

– Paleis van Monserrate

Dit paleis, met bijbehorende tuinen, is een lust voor het oog. Je vindt hier zowel Noord-Afrikaanse als Europese invloeden in de architectuur. Het Paleis van Monserrate ligt wat verder van het historische centrum van Sintra dan de meeste bezienswaardigheden. Hierdoor wordt deze door veel dagjestoeristen overgeslagen. Niet alleen het paleis is prachtig trouwens. Het is ook lekker om door de tuinen van Monserrate te wandelen, waar je verschillende bomen, planten en bloemen tegen komt.

Kosten: de entree voor Paleis van Monserrate is €8 euro.

– Sintra Mitos E Lendas Museum

Het Sintra Mythen en Legenden Museum is gehuisvest in het toerismecentrum (Posto de Turismo) in het historische centrum. Gek genoeg heb ik hier op andere blogs niets over teruggevonden. Maar ik vind het echt een aanrader! Het museum vertelt op een interactieve manier diverse geschiedenisverhalen en legendes die zich afspelen in Sintra en omgeving. Tijdens jouw bezoek krijg je een audioguide mee, die automatisch afspeelt in de ruimte waar het verhaal over gaat. De meeste verhalen worden verteld aan de hand van video’s en 3D-figuren. Ik vond dit museum echt verrassend leuk, omdat je bij het bezoeken van de bezienswaardigheden nu ook een paar verhalen voor ogen hebt. Ik zou ongeveer een uur rekenen voor een bezoek aan dit museum.

Kosten: de entree voor het Sintra Mythen en Legenden Museum is €4,50 voor volwassenen.

Sintra-Portugal

– Museu Ferreira De Castro

Ferreira De Castro was een Portugese schrijver en journalist die in de twintigste eeuw leefde. Hij leefde lange tijd in Brazilië en heeft diverse reisboeken geschreven, over plekken van over de hele wereld. In Sintra is een museum te vinden dat aan deze schrijver is gewijd. Het museum is niet mega interessant ingericht en bestaat vooral uit boeken en persoonlijke bezittingen. Je krijgt een papieren uitdraai mee als je Engelstalige uitleg wilt, want alles is in het Portugees uitgelegd. Maar als je geïnteresseerd bent in reisliteratuur is het wel interessant om meer over deze man te leren.

Kosten: de entrée voor Museu Ferreira De Castro is €1 euro.

8. Wat zou ik aanraden als je slechts 1 dag in Sintra in Portugal bent?

1. Wandel van het Sintra treinstation naar het historische centrum, onder andere langs het stadhuis en de mooie fontein Fonte Mourisca. Deze wandeling duurt ongeveer 20 minuten als je op je gemak loopt en wat foto’s onderweg maakt.

2. Bekijk het Paleis van Sintra van de buitenkant en wandel eventueel wat rond in de buurt van het plein Praça da República in het historische centrum. Hier kun je ongeveer een half uur voor rekenen.

3. Neem de bus naar het indrukwekkende Penapaleis, het hoogtepunt van jouw bezoek aan Sintra. Vanaf hier heb je ook uitzicht op het nabijgelegen Morenkasteel. Als je tijd wilt besparen kun je een ticket kopen voor alleen het Park van Pena (€7,50 euro) en een bezoek aan het kasteel overslaan. Met het ticket voor het Park van Pena kun je namelijk nog wel de buitenkant van het kasteel bewonderen.

4. Als je in goede conditie bent loop je door naar het uitzichtpunt Cruz Alta in het Park van Pena.

5. Wandel naar beneden via het wandelpad naar Villa Sassetti, terug naar het historische centrum. Onderweg kom je prachtige bomen en planten tegen en het is bovendien lekker rustig. Beter dan in een overvolle bus zitten, toch? De wandeling naar beneden duurt ongeveer 50 minuten als je onderweg ook nog wat foto’s maakt.

6. Als je zin hebt kun je een bezoek brengen aan het bijzondere Quinta da Regaleira, net buiten het historische centrum van Sintra. Je kunt in dit paleis met de bijbehorende tuin nog gemakkelijk een uur of 2 doorbrengen, maar het is afhankelijk van hoe laat je hier arriveert.

7. Bezoek het Sintra Mitos E Lendas Museum in het toeristencentrum van Sintra. Een bezoek aan dit museum brengt de verhalen uit de geschiedenis van Sintra tot leven. Op deze manier leer je toch wat meer over alle bezienswaardigheden die er in het gebied van Sintra te zien zijn. Een bezoek aan dit museum duurt ongeveer 1 uur en is een goede afsluiter van jouw dag in Sintra.

9. Wat zou ik aanraden als je aan slechts 1 bezienswaardigheid in Sintra geld wilt uitgeven?

Een ticket voor het Park van Pena is €7,50 euro en als je aan slechts 1 bezienswaardigheid in Sintra geld wilt uitgeven zou ik deze kiezen. Met dit ticket kun je namelijk door het gigantische park van Pena wandelen. Hier vind je onder meer het uitzichtpunt bij Cruz Alta, het hoogste uitzichtpunt van Sintra, en het bijzondere huis Chalet da Condessa D’Edla. En natuurlijk kun je met dit entreeticket een fotoshoot houden bij het kleurrijke Penapaleis! Hetgeen waar bijna iedereen voor naar Sintra komt. Met dit ticket kun je niet het paleis van binnen bewonderen, maar je mag wel overal buiten rondlopen.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

10. Boek de entreetickets voor de populaire bezienswaardigheden van tevoren!

Via Get Your Guide kun je Skip The Line Tickets voor bijvoorbeeld het populaire Penapaleis met de bijbehorende tuinen en het Morenkasteel boeken. De prijzen zijn gelijk aan die bij de kassa, maar je kunt dus wel de wachtrij bij de bezienswaardigheden overslaan. En als je slechts 1 dag in Sintra hebt kan dat heel wat tijd besparen!

Boek jouw Skip The Line Ticket voor het Penapaleis hier (dezelfde prijs als bij de kassa)

Boek jouw Skip The Line Ticket voor het Morenkasteel hier (dezelfde prijs als bij de kassa)

11. Neem genoeg eten en drinken mee voor een dag in Sintra

Er zijn verrassend weinig mogelijkheden om bij de bezienswaardigheden in Sintra te eten. Of het is onwijs duur en vaak niet eens lekker. In het historische centrum van Sintra vind je een paar supermarkten waar je drinken en wat snacks kunt inslaan.

12. Neem de Sintra tourbus om tijd te besparen

De Sintra tourbus zal je veel tijd besparen als je meerdere bezienswaardigheden wilt zien en niet veel wilt lopen / klimmen. Er zijn diverse tourbussen die een toeristische route door Sintra volgen. De populairste is de gele buslijn 434. Deze brengt je van het treinstation onder meer naar het historische centrum waar het Nationaal Paleis van Sintra staat, het Morenkasteel en het Penapaleis. Een ticket voor deze bus kost €5 euro. De buslijn 435 brengt je onder meer naar Quinta da Regaleira en het Paleis Monserrate. Een alternatief is een rit met de tuktuk, die op en neer van het historische centrum naar de heuveltoppen rijdt.

Sintra-Portugal

13. De bezienswaardigheden in Sintra zijn ook op maandag open

In tegenstelling tot Lissabon – waar veel bezienswaardigheden op maandag zijn gesloten – is alles in Sintra op maandag gewoon geopend. Ideaal om dus een dagtrip vanuit Lissabon naar Sintra te plannen op een maandag!

Sintra-Portugal

14. Wanneer is het beste moment om Sintra in Portugal te bezoeken?

Sintra in Portugal is het hele jaar door te bezoeken. Er zijn een paar feestdagen dat de bezienswaardigheden gesloten zijn. Kijk op de website welke dagen dit zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zelf ben ik in december naar Sintra in Portugal geweest. Het was verrassend warm, de natuur was prachtig en het was lekker rustig. Althans, bijna overal. Ik denk dat het rondom het Penapaleis altijd wel druk is. Maar omdat ik me op het ergste had ingesteld vond ik het zelfs meevallen. Wel waaide het flink, waardoor mijn camera met statief bijna van de paleismuren af waaide… De meest populaire periode voor een bezoek aan Sintra is de zomer. Als het kan zou ik de zomermaanden en vakantieperiodes dus vermijden.

Sintra-Portugal

Dat waren alle Sintra tips die ik jullie kan meegeven. Ben je wel eens in deze sprookjesachtige stad geweest en heb je nog meer Sintra tips? Laat het mij en andere reizigers hieronder weten in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.[:]

[:en]

Ah Sintra… The name already sounds like we are going to a place out of a fairytale, right? Sintra in Portugal is a dream destination for everyone who loves beautiful palaces, colorful buildings and impressive castles. And don’t forget about the nice views in the mountains. If you’re heading to Lisbon in Portugal you should definitely visit Sintra as well. It’s only a couple of kilometers away from the capital, so it’s a perfect destination for a day trip (although you probably wanna stay for more days). Because there is so much to see and explore! In this travel blog you will find everything you need to know about Sinta in Portugal.

Also read: all the Lisbon tips you need for an awesome citytrip

1. Sintra: the name of the village ánd of the mountains

So when people talk about Sintra they will proably mean the village called Sintra. But…. The surrounding mountains are actually also called Sintra: Serra da Sintra. So it’s a perfect destination if you love nice cities and culture, but nature lovers will enjoy this place as well because of the location.

Sintra-Portugal

2. Sintra in Portugal is on the world heritage list of UNESCO

No real surprise, but Sintra is since 1995 on the world heritage list of UNESCO. A lot of writers, poets and artists through the centuries came to Sintra to get inspired by this place. One of the most famous ones was Hans Christian Andersen. You maybe know him because of all the fairytales he wrote, right? Sintra has something romantic, something magical. So people from all over the world are mesmerized by this place.

Sintra-Portugal

3. If you’re in Lisbon, Sintra is the perfect day trip destination

Sintra is located in the western part of Portugal, about 25 kilometers west of Lisbon. If you’re making a citytrip to Lisbon you can’t skip Sintra. The easiest way to go from Lisbon to Sintra is by train. From train station Rossio in Lisbon you will reach Sintra in 40 minutes. A ticket from Lisbon to Sintra and back will cost you €4,50 euros.

Pay attention!

Don’t leave the train at the train stop Portela de Sintra. This is actually still far away from the historical city center of Sintra. And you’re probably already walking a lot in Sintra, so you don’t want to do that. So leave the train at the station called Sintra. From here you will walk to the old city center of Sintra in 10-15 minutes. You can also take the bus from the train station to some of the sights in Sintra if you don’t feel like walking.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

4. … But you can easily spend a couple of days (or even weeks) in Sintra as well

So there is a lot to see in Sintra in Portugal. You can see some of the highlights in one day. But it’s actually better to spend 2-3 days in Sintra. If you really love the place you can even spend some weeks here.

Sintra-Portugal

5. So where are you gonna sleep in Sintra?

1. Nice Way Sintra Palace

If you stay multiple days in Sintra in Portugal – and I would recommend you doing that – it’s good to stay in the city as well. I really liked Nice Way Sintra Palace. They have dorms and private rooms, so it’s a nice place to stay for both solo travellers / backpackers and couples or families that wanna visit Sintra.

The hostel is not too big, so there is a chill atmosphere and you will meet most hostel guests quite fast. In the living room they sometimes organise game night or movie night. There is also a garden where you can chill and have a drink. The breakfast is included in the price and is a good way to start the day. Nothing too fancy, but you can eat as much as you want and there is some fruit to take along as well. Only downside is that you have to walk down if you come from the city center of Sintra. So at some point you have to walk up again as well..

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

2. Private apartments via AirBnb

There are some nice hotels and hostels in Sintra, but if you love to have more privacy I would recommend renting a private apartment via AirBnb. Especially when you wanna stay multiple days. This way you have a lot of privacy, but also things like a kitchen to prepare some breakfast or dinner. If you never booked before with AirBnb you can use this discount link to get €25 euros discount for your first booking.

6. There are some things to do in Sintra for free

So for most sights in Sintra you have to pay an entrance fee. But there are a couple of places that you can visit for free. Here are some that I enjoyed:

– Town hall of Sintra

The town hall of Sintra, named Câmara Municipa, is so adorable. You would not think they use this place for politics, but just as the decor of a fairytale. If you walk from the train station to the old city center you will definitely see this building.

Sintra-Portugal

– City park of Sintra: Parque de Liberdade

Parque de Liberdade, translated as the Park of Liberty, is also on your way from the train station to the old city center of Sintra. The park is built on a small hill. So you have to climb a bit to walk through this park. But I loved how many trees they have here. As well as the peace that you will find here. It’s lovely, because Sintra can be exhausting with so many people around you.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

– Fonte Mourisca

Maybe you have already seen enough azulejos – the colorful ceramic tiles. But let’s be honest: you can never see enough of those beaufitul tiles, right? You see a lot of those in Lisbon, but do stop at Fonte Mourisca in Sintra as well. It’s a small fountain that’s decorated with beautiful azulejos as well. And free to visit!

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

– The historical city center of Sintra

Bring your camera with ya, because the historical city center of Sintra is quite photogenic. There are just so many colorful and beautiful buildings to check out! Tip: if you still have to get some food to visit sights like Pena Palace or the Moorish Castle I would buy some things here. At most sights you can’t really buy proper food or drinks.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

– Miradouro da Ferraria: view over the city center

The city center of Sintra is almost like a maze, with all those small streets going up and down. One of those streets leads you to a nice view point: Miradouro da Ferraria. From here you can see the Palace of Sintra, the town hall and some other nice buildings in the center.

Sintra-Portugal

– Walking through the gardens of Villa Sassetti

If you wanna visit the Pena Palace or the Moorish Castle you have to go up. There’s nothing you can do about that. While most people take the bus to the top it’s actually much nicer to walk via Villa Sassetti. Villa Sassetti is a garden that leads you from the city center of Sintra to the top (where you’ll find the Pena Palace and the Moorish Castle). In about 1 hour I only met 3 tourists and 2 people who were climbing.

During the walk you have some pretty nice views over the area of Sintra. If the weater allows it you can even see the coast in the west! I loved how many different plants and trees I saw during my hike. I felt like I was exploring like Alice in Wonderland.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

7. But you do have to pay entrance fee for most sights in Sintra in Portugal

So keep in mind you have to pay an entrance fee for most sights in Sintra. If you wanna visit multiple places it can actually become a pretty expensive (day) trip. So keep this in mind while you’re planning your trip to Sintra.

So where do you have to pay an entrance fee in Sintra?

– Highlight of Sintra: the Pena Palace

Palácio da Pena, or the Pena Palace, is definitely the highlight of Sintra. This beautiful palace was built in 1840 as a summer palace for the royal family of Portugal. It’s amazing how colorful and full of details this place is! From here you also have a nice view over the Moorish Castle, nearby the palace.

Entrance fee: €14 euros for adults. You can use this ticket for the Pena Palace and the gardens of Pena. If you only want to visit the gardens (and explore the outside part of the castle) you pay €7,50 euros. It’s not possible to buy a ticket only for the palace, since you have to enter the gardens to reach the palace.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

– Wandering in the Gardens of Pena (or Pena Park)

The Gardens of Pena – also called Pena Park – are REALLY big. So it’s easy to spend some hours here and just wander around. You can visit some places within the park. Like Cruz Alta, the highest viewing point in Sintra. From the castle it’s about 1 kilometer to walk to this point, marked by a big cross. Also Chalet da Condessa D’Edla is worth a visit. Most visitors skip this place, because it’s not located nearby the castle, but it’s a lovely place with beautiful rooms.

Entrance fee: €7,50 for adults. With this ticket you can also visit the outside parts of the Pena Palace.

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

– The Moorish Castle

Castelo dos Mouros – the Moorish Castle – is on a mountain top of Sintra. You can already see this castle if you’re in the old city center of Sintra. The Moorish people, from northern Africa, build this castle when they conquered this area. The entrance to the castle is nearby the Pena Palace. So it’s super easy to combine a visit to both places.

Entrance fee: €9 euros for adults.

Sintra-Portugal

– Palace of Sintra

So in the city center of Sintra there is another palace: the Palace of Sintra. Don’t confuse this one with the Pena Palace on top of the mountain! This palace is maybe a bit less impressive than the Pena Palace, but still amazing. You can’t miss this building, since there are 2 gigantic chimneys on top of it.

Entrance fee: €10 euros for adults.

Sintra-Portugal

– Monastery hidden in the mountains of Sintra: Convento dos Capuchos

Convento dos Capuchos is hidden in the mountains of Sintra. So it’s not the easiest place to reach. It’s quite a walk if you’re up for it. If you’re in Sintra with a (rental) car you can easily go to a parking lot nearby the monastery. There are thousands of cork trees around the monastery, so the people called it the ‘monastery of cork’ in time. The monastery was built in the 16th century. Only a couple of monks were living here, with almost no belongings. They didn’t want anything, so they can focus on the connection with the spiritual and devine world. Those people back in the days were pretty small; everything is so small and the doors are only 1 meter high!

The tourist bus doesn’t stop at the monastery, so it’s not really busy at this sight. The walk from the Pena Palace to Convento dos Capuchos is about 1,5 – 2 hours. From the parking lot it’s 10 – 15 minutes walk to the monastery.

Entrance fee: €7 euros for adults.

– Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira is also named the House of the Millions. This building – including the park – was built by a millionaire. This person was dreaming of a fantasy world and wanted to realize it with Quinta da Regaleira. A really Instagrammable place in the garden of Quinta da Regaleira is the spiral staircase. These stairs symbolize both death and rebirth. The gardens are pretty big so you can easily wander around for 1,5 hours.

Entrance fee: €6 euros for adults

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

– The Palace of Monserrate

The Palace of Monserrate is a bit outside of the city center of Sintra, but also worth a visit. If you love a combination of European and Moorish (northern African) influences this is the place for you! The architecture is simply amazing here. Because of the location a lot of people skip this place as well, but if you have more time you should pay a visit to this beautiful palace.

Entrance fee: €8 euros for adults

– Storytelling about Sintra in Sintra Mitos E Lendas Museum

There is a cool museum in the Tourism Office of Sintra (Posto de Turismo): the Sintra Mitos E Lendas Museum. This museum is all about the stories and legends of Sintra. I loved this place, because it’s interactive and it makes the places that you will visit even more mysterious and fairylike. You’ll receive an audioguide that will automatically play on specific points in the museum. There are also a lot of videos and even video games to play! I would recommend to stay in this museum for 1 hour.

Entrance fee: €4,50 euros for adults

Sintra-Portugal

– Museum for Portugese writer Ferreira De Castro

Maybe you have never heard of the name Ferreira De Castro. He was a Portuguse writer and journalist in the 20th century. He lived for a while in Brazil and wrote multiple travel stories, about places all over the world. In Sintra there is a small museum dedicated to him and his work. Sintra was a place that inspired him a lot to write, so there is no better place to have the museum then here in Sintra. The museum is not really interesting if you’re not interested in the guy or travel stories, but I loved the old books and seeing his personal belongings. The information is in Portugese, but there are English explanations in a separate book as well.

Entrance fee: €1 euro

8. If you have only 1 day in Sintra, what should you do?

1. Walk from the train station to the old city center of Sintra. Along the way you can check out the town hall and the Fonte Mourisca. If you’re in the city center you can check out the Palace of Sintra from outside. It’s also nice to walk around a little bit in the city center.

2. Then take a bus from Praça da República to the Pena Palace. This will definitely be the highlight of your Sintra visit. From here you also have a nice view on the nearby Moorish Castle. If you really wanna save some time you buy a ticket only for the Pena Park. You can still walk around the palace and take some pictures, but you can’t go inside.

3. If you’re up for it you can walk through the Pena Park to the viewpoint Cruz Alta.

4. If you have explored the Pena Park you can start walking down to the city center again. You can take the road via Villa Sassetti. In these gardens you will see so many amazing trees and plants. It’s also a nice way to avoid the crowds. It’s much better than sitting again in that bus, right? The walk is about 50 minutes downhill.

6. If you still have time you should visit Quinta da Regaleira. It’s not too far from the city center of Sintra, you can walk to this sight. If you wanna explore the gardens you can easily spend 2 hours here. But just take as much time as you want here, there’s no rush.

7. To finish the day you can visit the Museum of Myths and Legends in the Tourist Office. This way you will learn a bit more about the area of Sintra, through the centuries. A visit to the museum will take you 1 hour.

9. If you only wanna pay for 1 sight in Sintra, which one should it be?

The ticket for the Pena Park is €7,50 euros, but it’s definitely the best entrance ticket you can buy. With this ticket you can not only visit the Pena Park and some sights within it, but you can also check out the Pena Palace from the outside. So all those colorful corners you can see and photograph as well!

Sintra-Portugal
Sintra-Portugal

10. Book your entrance tickets for the popular sights in advance!

Via Get Your Guide you can buy Skip The Line Tickets, for example for the Pena Palace and the Moorish Castle. This can save you a lot of time! And the prices of Get Your Guide are the same as when you buy the tickets on the spot. This is a perfect solution for people who visit Sintra during high season. Or simply don’t wanna wait in line once there are in Sintra.

Book your Skip The Line Ticket for the Pena Palace here (same prices as in Sintra on the cash desk)

Book your Skip The Line Ticket for the Moorish Castle here (same price as in Sintra on the cash desk)

11. Bring enough food and drinks for your day in Sintra

Surprisingly enough there are not a lot of options for food and drinks if you visit the sights of Sintra. There are some options, but they are expensive and it’s not even really great. In the city center of Sintra you have a couple of supermarkets. I would recommend to buy some drinks and snacks here and bring them for your explorings.

12. Take the Sintra Bus to save time

If you take the Sintra Bus you will definitely save a lot of time and energy. Some of the most popular sights of Sintra are on top of a mountain. If you don’t want to spend time and energy to climb that thing the Sintra Bus is the perfect solution. There are different busses with different routes. The most popular one is the yellow one: bus 434. This one will bring you from the historical city center to the top of the mountain, where you can visit the Pena Palace, the Pena Park and the Moorish Castle. Tickets for the bus cost €5 euros. Bus 435 will bring you to other sights in Sintra, for example to the Palace of Monserrate and Quinta da Regaleira.

If you don’t want to take a bus you can also travel around with a tuktuk.

Sintra-Portugal

13. Sights in Sintra are also open on mondays!

So in Lisbon a lot of sights are closed on mondays. But…. in Sintra everything is open on mondays! It’s perfect if you’re in Lisbon in a monday and you don’t know what to do or visit. But keep in mind this is also a reason why it can be a bit busier than usual in Sintra.

Sintra-Portugal

14. When is the best time to visit Sintra in Portugal?

Sintra in Portugal is actually nice to visit every month of the year. There are a couple of days the sights are closed because of holidays. Check them out on the website, so you won’t travel to Sintra for nothing. I visited Sintra in Portugal in december. It was surprisingly warm during the day, but cold at night! And it can be windy, especially on top of the mountain. But I loved that it wasn’t super crowded and at some places I was even the only visitor. If you visit Sintra in summertime, be prepared for some crowds. If it’s possible I would avoid the months july and august because of that.

Sintra-Portugal

I hope I answered all the questions you had about your visit to Sintra in Portugal! Please let me know if you have more questions in the comments or via an e-mail. Have you already been here and did you love the place as much as I did? Then share that love in the comments as well!

This blog contains affiliate links. More information abou that you will find here.

Reacties via Facebook account

comments