Schaap-in-paarse-heide-Loenermark

Mooiste heide in Nederland: 10 leuke wandelroutes

Augustus is een van de leukste maanden om te wandelen. Dit is namelijk de maand dat de heide in bloei staat. De natuur kleurt prachtig paars, dus vergeet niet om je camera mee te nemen als je gaat wandelen. In deze blog deel ik leuke wandelroutes om de mooiste heide in Nederland te bewonderen. Enjoy!

kudde-schapen-loenermark-veluwe-met-paarse-heide

Wanneer staat de heide in Nederland in bloei?

De heide in Nederland staat normaal gesproken vanaf half augustus in bloei. Dit is wel afhankelijk van de temperatuur in de zomer. Soms kan de heide eerder in bloei staan (begin augustus) en het seizoen loopt ongeveer tot half september. Wanneer er een paar hete dagen zijn kan de heide snel dor worden, dus houd hier rekening mee. Over het algemeen zit je tussen half en eind augustus altijd wel goed om de mooiste heide in Nederland te zien.

10 wandelroutes om de mooiste heide in Nederland te bewonderen

1. Loonse en Drunense Duinen (Noord-Brabant)

De Loonse en Drunense Duinen is een van mijn favoriete wandelgebieden om te wandelen. Dit veelzijdige gebied tussen Tilburg en Den Bosch heeft bossen, duinen en heide. Deze plek wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Je vindt hier geen uitgestrekte heideheuvels, maar het is zeker een mooie plek als je een diverse heidewandeling wilt maken.   

Heidewandeling: er lopen veel wandelroutes door de Loonse en Drunense Duinen, maar een van mijn favorieten is de Zwarte Berg wandelroute van 4,5 kilometer met het startpunt bij Herberg De Drie Linden.   

Lees ook: wandelen in de Loonse en Drunense Duinen, oftewel de Brabantse Sahara

Mooiste-heide-in-Nederland-zonsondergang-Loonse-en-Drunense-Duinen

2. Maashorst (Noord-Brabant)

Een minder bekend om de mooiste heide in Brabant te zien is de Maashorst, bij Oss. Dit is het oergebied van Brabant. In dit gevarieerde natuurgebied vind je heide, weides en bossen. Het fijne is dat dit natuurgebied doorgaans minder druk is dan bijvoorbeeld de Kampina of de Loonse en Drunense Duinen. Tijdens de wandeling heb je kans om taurossen (grote zwarte koeien) en exmoorpony’s (het oerpaard van Europa) tegen te komen.

Heidewandeling: de Kanonsbergroute is een wandelroute die is samengesteld door boswachters. De route is 8 kilometer en wordt aangegeven met gele pijltjes. Het startpunt is bij parkeerplaats Schaijksedreef.

Mooiste-heide-in-Nederland-Maashorst

3. De Kampina (Noord-Brabant)

De Kampina is een van mijn favoriete plekken om te wandelen in Brabant. Dit gebied ligt niet ver van de Loonse en Drunense Duinen, tussen Den Bosch en Tilburg in. Het is een gevarieerd natuurgebied met vennen, rustige beekjes, bossen en heide. Tijdens het wandelen kun je Schotse hooglanders, herten en wilde paarden tegenkomen.

Heidewandeling: er lopen verschillende wandelingen door de Kampina. Als je met het openbaar vervoer reist is de NS-wandeling van Boxtel naar Oisterwijk een aanrader. Kom je met de auto? Dan vind ik de Kampina vennenroute van 12 kilometer een aanrader. Het startpunt is bij Kasteel Nemerlaer; hier vind je ook een parkeerplaats.

Lees ook: 11 mooie wandeltochten in Brabant

kampina-wandeltocht-brabant
Paarse-struikheide-met-wandelschoenen

4. De Veluwezoom (Gelderland)

Een van de beste plekken om de heide in bloei te zien is de Veluwe. In dit gebied in Gelderland vind je 2 nationale parken: de Hoge Veluwe en de Veluwezoom. De Hoge Veluwe vind ik geschikt als je met een fiets op ontdekkingstocht gaat. Voor een heidewandeling is de Veluwezoom een betere keuze. Dankzij de hoogteverschillen hier heb je mooie uitzichten over de omgeving.

Heidewandelingen: de Veluwezoom is een groot gebied, dus er zijn genoeg wandelroutes die je langs de heide leiden. Mijn favorieten zijn de Veluwe-Posbank wandelroute van 5 kilometer met het startpunt bij Bezoekerscentrum Veluwezoom (bij Rheden) en de Veluwe Zwerfroute 17 van 15,4 kilometer met het startpunt bij de Loenermark Schaapskooi (bij Loenen). Vanaf het Bezoekerscentrum kun je ook eerst de witte route en halverwege de paarse route volgen (zo’n 8 kilometer in totaal).  

Heide-Posbank-Veluwe-Nederland
Schapen-in-paarse-heide-in-Nederland
Heide-Posbank-heuvelachtig-Veluwe-Nederland
Heide-detailfoto-Posbank-Nederland

5. Kaapse Bossen (Utrecht)

De Kaapse Bossen liggen in natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug. Dit is een bosachtig gebied, maar je komt hier ook heide tegen. Vanaf uitkijktoren De Kaap heb je een mooi uitzicht over de heuvelrug. Wil je onderweg uitrusten? Theehuis Helenaheuvel is een leuke plek om te bezoeken.

Heidewandeling: er lopen diverse wandelroutes door de Kaapse Bossen. Tijdens deze route van Natuurmonumenten van 9 kilometer krijg je een goede indruk van dit gebied, bezoek je de uitkijktoren en zie je de heide. Het startpunt voor deze wandeling is parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen bij Doorn.    

Op zoek naar nog meer inspiratie voor heide in de omgeving van Utrecht? Aniek heeft de mooiste plekken om de heide in Utrecht te zien bij elkaar verzameld.

Heidewandelingen-in-Nederland

6. Sallandse Heuvelrug (Overijssel)

De Sallandse Heuvelrug in Overijssel is een van mijn favoriete plekken om de mooiste heide in Nederland te zien. Ik ben hier meerdere keren geweest, onder andere tijdens het Pieterpad lopen. Het is een uitgestrekt gebied met hoogteverschillen. Hierdoor heb je vanaf de toppen een mooi uitzicht over de omgeving en de paarse heide in bloei.

Heidewandeling: de Koningsbeltwandeling van 13 kilometer is een mooie tocht die je langs de heide op de Sallandse Heuvelrug leidt. Je volgt de paarse pijltjes van deze wandelroute van Staatsbosbeheer. Het startpunt is bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, bij Nijverdal.     

Mooiste-heide-in-Nederland-close

7. Schoorlse Duinen (Noord-Holland)

Ten noorden van Alkmaar vind je de Schoorlse Duinen, de hoogste duinen van Nederland. In dit duingebied zou je het misschien niet verwachten, maar ook hier vind je heide. Je traint hier de kuiten, want je zult tijdens het wandelen wel wat klimmen en dalen. Dit bijzondere natuurgebied ligt dicht bij zee, dus je kunt ook nog even uitwaaien op het strand als je hier gaat wandelen.

Heidewandeling: een mooie route door de bossen en langs de heide is de Duinheidewandeling van Staatsbosbeheer. Dit is een route van 11 kilometer en wordt aangegeven met paarse pijltjes. Het startpunt is bij Buitencentrum Schoorlse Duinen.

paarse-heide-tijdens-zonsondergang

8. Balloërveld (Drenthe)

Het Balloërveld in Drenthe is niet zo bekend, maar ook dit is een van de beste plekken om de mooiste heide in Nederland te zien. Ik wandelde over het Balloërveld tijdens het lopen van het Pieterpad. Samen met de Gasterse Duinen is dit een fijne plek om de heide in bloei te zien. Ook leuk: je kunt hier Schotse Hooglanders en een grote kudde schapen spotten tijdens het wandelen.

Heidewandeling: wanneer je etappe 4 van het Pieterpad loopt wandel je over het Balloërveld. Daarnaast is het Boswachterspad Ballooërveld van Staatsbosbeheer een prima route om de heide te zien. Deze route is 9 kilometer en wordt met paarse pijltjes aangegeven. Het startpunt is bij Schaapskooi Balloërveld.

Lees ook: Schotse Hooglanders in Nederland spotten – 7 leuke plekken!

Hunebed-bij-Gasterse-Duinen
Hunebed bij Gasterse Duinen, niet ver van het Balloërveld in Drenthe
Mooiste-heide-in-Nederland

9. Dwingelderveld (Drenthe)

Dwingelderveld is een groot nationaal park in Drenthe. Je vindt hier bossen, vennen en natuurlijk de prachtige paarse heide. Dit is het grootste aaneengesloten natte heidegebied in West-Europa, dus er zijn genoeg wandelroutes om in alle rust de heide in bloei te zien. Deze heide is overigens anders. Normaal gesproken kom je vooral struikheide tegen, maar in Dwingelderveld kom je dopheide tegen. Deze staat vaak al iets eerder in bloei; vaak al in juli. Extra leuk is dat je de kans hebt om het Drents heideschaap hier te spotten. Als je in de buurt van de schaapskooi wandelt kom je ze ongetwijfeld tegen.   

Heidewandeling: deze wandelroute van Natuurmonumenten is 4,7 kilometer en perfect om kennis te maken met de heide van Dwingelderveld. De route is met rode pijltjes aangegeven en start bij Bezoekerscentrum Dwingelderveld.  

Paarse-heide-in-bloei

10. Brunsummerheide (Limburg)

In het zuiden van Limburg vind je nog een natuurgebied waar je de mooiste heide in Nederland kunt zien: de Brunssummerheide. Dit gebied ligt tussen Brunssum en Heerlen in. Vennen, bossen en heide wisselen elkaar hier af. Met wat geluk spot je ook de gigantische kudde schapen die hier graast! Deze Schoonebeeker schapen zorgt ervoor dat het landschap zo afwisselend is.

Heidewandeling: De Brunssummerheide wandelroute van Natuurmonumenten is een leuke optie als je de heide wilt zien. Dit is een route van 5 kilometer en wordt aangegeven met paaltjes met een lichtgroene band. Het startpunt is bij restaurant Schrieversheide.

Heide in Nederland: kaart met startpunten

Dit waren mijn favoriete plekken om de mooiste heide in Nederland te zien. Maar er zijn natuurlijk nog meer mooie plekken! Ken jij nog een fijn natuurgebied om de heide in bloei te zien? Laat het mij en andere mensen weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *