Jessica-silhouet-in-Hohllay-Cave-Luxemburg

11x de mooiste plekken in Luxemburg (het land)

Het land Luxemburg is kleiner dan de provincie Groningen, maar geloof me: je kunt je hier prima vermaken. Vanaf Utrecht ben je binnen 4 uur in Luxemburg, dus het is een ideale bestemming voor een vakantie dicht bij huis. Het heuvelachtige land kent mooie kastelen, Middeleeuwse stadjes en sprookjesachtige landschappen. In deze blog deel ik de mooiste plekken in Luxemburg met je!

Lees ook: 17x inspiratie voor een vakantie dicht bij huis

Mooiste plekken in Luxemburg

1. Kasteel Vianden

Luxemburg kent heel wat kastelen, maar de meest imposante is Kasteel Vianden. De locatie boven op een heuvel zorgt voor een extra mooi plaatje. Overigens vond ik de binnenkant minder indrukwekkend. Je kunt met een kabelbaan naar boven: de kabelbaan brengt je iets hoger dan het kasteel zodat je een mooi uitzicht hebt op het gigantische bouwwerk. Als je zin hebt om de beenspieren te trainen kun je ook naar boven wandelen vanuit het centrum. Houd er wel rekening mee dat Vianden een van de meest toeristische plekken in Luxemburg is, dus het kan erg druk zijn in dit leuke plaatsje!

Vianden-Kasteel-in-Luxemburg
Stadhuis-Vianden-in-Luxemburg

2. Kasteel Larochette

Inmiddels staat er niet héél veel meer overeind van dit kasteel, maar ik vind dat dit kasteel toch in het rijtje moet. Met een beetje fantasie kun je je namelijk wel voorstellen dat dit ooit een prachtig kasteel was. Je kunt de kasteelruïnes van Larochette nog steeds bezoeken. Vanaf de ruïnes heb je een mooi uitzicht over de Middeleeuwse stad Larochette.

Larochette-vanaf-uitzichtpunt-Luxemburg
Middeleeuwse-plaats-Larochette-tijdens-zonsopkomst

3. Kasteel Clervaux

In het noorden van Luxemburg vind je het dorpje Clervaux. In het centrum staat een spierwit gebouw dat direct in het oog springt: Kasteel Clervaux. Dit kasteel oogt misschien wat sober en heeft weinig versieringen, maar dat is typerend voor kastelen die in romaanse stijl zijn gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit kasteel vernietigd, maar na de oorlog is het volledig gerestaureerd. Het kasteel is nog steeds te bezoeken. Ook leuk: er worden regelmatig tentoonstellingen gehouden in het kasteel.

Clervaux-kasteel-mooiste-plekken-Luxemburg
Kasteel-Clervaux-mooiste-plekken-Luxemburg

4. Kasteel Bourscheid

Door de ligging aan de Sûre rivier ziet het grote Kasteel Bourscheid er sprookjesachtig uit. Het kasteel van Bourscheid ligt overigens niet IN het dorp, maar een paar kilometer erbuiten. Je kunt het kasteel bezoeken. Via de audiotour kom je ook nog wat over de geschiedenis van dit kasteel en Luxemburg te weten.

Lees ook: Lee Trail in Luxemburg wandelen – etappes, overnachten & meer info

Kasteel-Bourscheid-Luxemburg
Kasteel-Bourscheid-Luxemburg

5. Kasteel Beaufort

Het Kasteel van Vianden is indrukwekkend, maar dat had ik van tevoren ook wel verwacht. Het Kasteel van Beaufort is minder bekend – en daarom was het een grote verrassing toen ik zag hoe groot en mooi dit kasteel is. Eigenlijk spreek je niet over een kasteel van Beaufort: het zijn er namelijk 2! De kasteelruïnes zijn goed bewaard gebleven en nog steeds te bezoeken.

Kasteel-Beaufort-mooiste-plekken-in-Luxemburg
Kastelen-van-Beaufort-in-Luxemburg
Toren-kasteelruines-Beaufort-Luxemburg

6. Schiessentümpel waterval

In Luxemburg – en met name in de oostelijke regio Mullerthal – vind je heel wat rivieren en watervallen. Maar geen enkele waterval is zo vaak gefotografeerd als de Schiessentümpel waterval. Deze vind je ten zuiden van het plaatsje Mullerthal. Met het houten bruggetje en het felgroene mos dat op de omringende rotsen groeit is het een sprookjesachtig plaatje.

Schiessentumpel-waterval-bij-Mullerthal
Schiessentumpel-waterval-mooiste-plekken-in-Luxemburg

7. Hohllay Cave

In de Mullerthal regio vind je een paar van de mooie plekken in Luxemburg. Natuurliefhebbers zitten hier helemaal op hun plek. Niet voor niets wordt Mullerthal ook wel Klein Zwitserland genoemd. Het landschap is erg divers en wisselt af tussen gigantische keien, bijzondere rotsformaties, nauwe spleten waar je doorheen moet wandelen, rivieren en donkere grotten. Net buiten Berdorf vind je een bijzondere grot: de Hohllay Cave. Door mijnwinning zijn er allemaal cirkels in de muren en het plafond ontstaan. Een mooie plek om de zon (of de regen) te ontvluchten!

Hohllay-Cave-bij-Berdorf-Luxemburg
Jessica-silhouet-in-Hohllay-Cave-Luxemburg
Hohllay-cave-bij-Berdorf-Luxemburg

8. Kuelscheier

Mullerthal Trail 2 is een prachtige wandelroute waar je regelmatig over wat rotsen en door wat spleten moet kruipen. De Kuelscheier is een groep rotsen die je tijdens deze wandelroute tussen Mullerthal en Echternach (via Scheidgen) tegenkomt. De smalste doorgang is slechts 50 centimeter breed! Met mijn grote rugzak paste ik er maar net door. Het is overigens pikkedonker in deze gang, dus dit stuk is niet geschikt voor claustrofobische mensen die bang zijn voor het donker.

Lees ook: Mullerthal Trail route 2 – mijn ervaring, tips en meer info

Kuelscheier-wandelen-door-rotsen-grotten
Mullerthal-Trail-2-wandelen-tussen-rotsen
Smalle-ingang-rotsen-met-rugzak

9. Esch-sur-Sûre

Een dorp met zo’n mooie naam als Esch-sur-Sûre moet er toch ook wel fotogeniek uitzien, hè? Esch-sur-Sûre ligt logischerwijs aan de rivier de Sûre. Sterker nog: het dorp wordt bijna geheel omringd door de rivier. De omgeving van Esch-sur-Sûre is ook geliefd bij wandelaars, want ook de heuvelachtige omgeving met uitzichten over de rivier is prachtig.

Ochtend-in-bossen-Luxemburg-met-zon

10. Luxemburg-stad

De gelijknamige hoofdstad kan natuurlijk niet ontbreken als we het over de mooiste plekken in Luxemburg hebben. Luxemburg-stad ligt in het zuiden van het land en is verdeeld in een boven- en benedenstad. In de bovenstad (Ville Haute) vind je vooral banken, (internationale) kantoren, winkels en brede boulevards. De benedenstad (Ville Basse) is meer voor de studenten en ziet er wat lieflijker uit met de fotogenieke straatjes. Je kunt je prima een dag in Luxemburg-stad vermaken.

Bezoek bijvoorbeeld de Kazematten van Luxemburg-stad. Dit is een ondergronds doolhof dat ook als schuilplaats dient. Een deel van de kazemat is verwoest, maar een groot deel is nog in orde én open voor bezoekers. De Bock en het Pétrussedal zijn delen die voor bezoekers open zijn. Op zoek naar een mooi uitzichtpunt? Le Chemin de la Corniche wordt een van de mooiste ‘balkons’ van Europa genoemd. Tijdens de zonsondergang heb je hier een mooi uitzicht! En vergeet niet het mooie Groothertogelijk Paleis te bewonderen. De Groothertog van Luxemburg gebruikt dit gebouw nog steeds als woning en kantoor. Alleen in de zomermaanden gaat het paleis open voor bezoekers.  

11. Echternach

Echternach is voor veel wandelaars het startpunt om (een deel van) de Mullerthal Trail te lopen. Maar vergeet niet om ook deze stad aan de Sûre te ontdekken. In het centrum staat een gigantische abdij en in de zomer kun je hier lekker kajakken. Wist je trouwens dat Echternach de oudste stad van Luxemburg is? Kun je die ook gelijk weer van je bucketlist afstrepen!

Lees ook: Mullerthal Trail route 1 – mijn ervaring, tips en info

Uitzicht-over-abdij-Echternach-vanaf-wandelpad-bovenaf
ReizenReizen

Dit zijn wat mij betreft de mooiste plekken in Luxemburg. Ken jij een mooie plek die in dit lijstje ontbreekt? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *