Zaanse Schans bezoeken: alles wat je moet weten voor jouw bezoek

Tegenwoordig ligt de wereld aan onze voeten en reizen we de hele wereld rond. Op zoek naar traditionele tempels, het proeven van exotisch eten en het beklimmen van hoge bergtoppen. Maar in Nederland is eigenlijk ook heel veel te ontdekken. En je hoeft er helemaal niet zo ver voor te reizen! Zo kun je op een vrije dag de Zaanse Schans bezoeken. Je gaat hier even 100 jaar terug in de tijd. In deze toeristentrekpleister kijk je mee over de schouders van Nederlandse ambachtslieden zoals kaasmakers, molenaren en klompenmakers. En hoewel het een geliefde bestemming is voor internationale toeristen is het ook hartstikke leuk voor Nederlanders. In deze blog deel ik alles wat je moet weten voor jouw bezoek aan de Zaanse Schans.

Lees ook: Nederland – 3x doen tijdens bloemenvelden bezoeken in Flevoland

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

1. Hoe kom je bij de Zaanse Schans?

De Zaanse Schans ligt in de provincie Noord-Holland, ten noordwesten van Amsterdam. Het ligt aan de rivier de Zaan, tegenover het dorp Zaandijk. Het is dankzij de ligging een populaire bestemming om vanaf Amsterdam te bezoeken.

Met de auto naar de Zaanse Schans

Naast het Zaans Museum is een parkeerplaats voor bezoekers. Deze kost €10 euro voor personenwagens per dag. Wie met navigatie rijdt kan het beste Schansend 7 in Zaandam invoeren. Parkeerkosten kun je alleen met een kaart afrekenen, niet met contant geld.

Daarnaast kun je de auto in Zaandijk, aan de andere kant van de rivier, parkeren. Rondom het treinstation kun je bijvoorbeeld gratis parkeren. Vanaf hier is het ongeveer 12-15 minuten lopen naar de Zaanse Schans. In de woonwijk mag je de auto ook op de meeste plekken parkeren, maar houd er wel rekening mee dat je niet de laatste parkeerplaats van de bewoners ‘steelt’.

Zaanse-Schans-bezoeken

Met de trein of de bus naar de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is ook gemakkelijk met de trein te bereiken. Vanaf Amsterdam Centraal reis je naar station Zaandijk Zaanse Schans in ongeveer een kwartier. Deze rit kost €3,30 euro enkele reis (zonder korting). Het is een stoptrein, dus de trein stopt ook bij andere station in Amsterdam (zoals Amsterdam Sloterdijk). Vanaf het treinstation in Zaandijk is het ongeveer 1,5 kilometer lopen naar de Zaanse Schans. Als je het treinstation verlaat loop je alsmaar rechtdoor, je gaat een keer links de hoek om en steekt dan aan de rechterkant de Julianabrug over. Et voilà, dan ben je er al!

Ben je in Zaandam? Vanaf Zaandam gaan er bussen naar de Zaanse Schans: bus 391. Vanaf Amsterdam Centraal gaan er ook bussen, maar deze doen er zo’n 40 minuten over. Ik zou je dus aanraden om met de trein vanaf Amsterdam naar de Zaanse Schans te reizen.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

Met de boot naar de Zaanse Schans

Je kunt ook met de boot vanaf Amsterdam Centraal naar de Zaanse Schans reizen, met Zaanferry. De boot met Zone 2-tickets stopt op meerdere plekken, waaronder Zaanse Schans. Deze tickets zijn €10 euro voor volwassenen voor een enkele reis, €15 euro voor een retourtje. Kinderen krijgen korting. Kijk op de website van Zaanferry voor meer informatie en de vertrektijden.

Zaanse-Schans-bezoeken

2. Wat is er te doen bij de Zaanse Schans?

Bij de Zaanse Schans ga je echt even terug in de tijd. Je ontdekt hoe het leven in Nederland jaren geleden was. Ik vond het verrassend leuk om zo’n tijdreis te maken! De Zaanse Schans bestaat uit meerdere authentieke gebouwen en musea, waar de Nederlandse ambachten centraal staan. De Zaanse Schans is gratis te bezoeken en je kunt overal naartoe wandelen waar je wilt. Daarnaast zijn natuurlijk de molens aan het water een fotogeniek plaatje. De meeste bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken. Bekijk van tevoren wel op de website de openingstijden van alle musea en plekken die jij wilt bezoeken. De openingstijden kunnen namelijk per dag verschillen.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

Ik deel een paar van mijn favoriete plekken die je kunt bezoeken in de Zaanse Schans:

1. Molens aan het water bekijken

De molens van de Zaanse Schans staan aan de oever van de rivier de Zaan. Vanaf de Julianabrug is dit een erg fotogeniek beeld. Daarnaast heb je vanaf het haventje van de veerpont in Zaandijk (aan de overkant) ook een mooi uitzicht over het water en de molens. Vanaf de Julianabrug kun je langs het water lopen om meerdere molens te zien, maar je kunt vanaf Zaandijk dus ook met de veerpont oversteken om naar de laatste molen te varen. Voor volwassenen kost dit €1 euro.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

2. Molens van binnen bewonderen

Bij de meeste molens kun je naar binnen om het bouwwerk van binnen te bewonderen. Ook wordt alles uitgelegd over het beroep als molenaar en de verschillende soorten molens door de ambachtslieden. Bij veel molens kun je ook bij het uitzichtplatform op de eerste verdieping komen voor een leuk uitzicht. Entree voor de molens is €5 euro voor volwassenen.

Zaanse-Schans-bezoeken

3. Kaas proeven bij de Catharina Hoeve

In de Catharina Hoeve zit een kaasboerderij van Henri Willig. Misschien ken je mijn tip van het gratis kaasproeven in Amsterdam al? Dat kun je dus ook bij de Zaanse Schans doen! Eerlijk is eerlijk: het is niet echt een museum of een werkende boerderij, meer een leuk ingerichte kaaswinkel. Maar je kunt hier dus wel héél veel verschillende soorten kaas proeven. Entree is gratis.

Gratis-Amsterdam-kaas
Gratis-Amsterdam-kaas

4. Oude ambacht zien bij de klompenmakerij

Een van de leukste mini-musea in de Zaanse Schans vind ik de klompenmakerij. Want eigenlijk wist ik niets over klompen. Zo zijn er bijvoorbeeld kleurrijke en versierde zonsdagsklompen, speciaal om mee naar de kerk te gaan. Soms stond zelfs de naam van de eigenaar erop. En op de boerenmarkt kon je vroeger precies zien waar de ander vandaan kwam, aan de hand van kleuren en vorm van de klompen. Er worden de hele dag door kleine demonstraties gegeven hoe houten klompen vroeger werden gemaakt en hoe ze het tegenwoordig doen. Entree is gratis.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

5. Albert Heijn museumwinkel

Een van de eerste gebouwen die je tegenkomt als je vanaf de Julianabrug oversteekt is het Albert Heijn museumwinkeltje. Het is een klein pand dat er nog precies uitziet zoals de eerste winkel van Albert Heijn. Oude producten zoals koffieblikken uit de jaren zestig staan tentoongesteld en je proeft de sfeer zoals die vroeger in de winkel geweest zou zijn. Een klein museum, maar leuk om even doorheen te lopen. Entree is gratis.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

6. Tulpenlikeur proeven bij de Tweekoppige Phoenix

Je vindt een paar eetgelegenheden bij de Zaanse Schans. Een van die plekken is de Tweekoppige Phoenix. Zij maken eigen likeuren, waaronder een tulpenwodka! Je kunt een kleine proeverij samenstellen van 3 likeuren voor €5,75 euro.

7. Uitzichttoren over het Nederlandse landschap

Naast het Zaans Museum en de parkeerplaats staat een houten uitzichttoren. Vanaf hier zie je het typerende landschap met veel water waar Nederland bekend om staat. En natuurlijk heb je vanaf hier ook weer een mooi uitzicht op de molens aan de Zaan. Je kunt de uitkijktoren gratis beklimmen.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

3. Kun je eten en drinken kopen bij de Zaanse Schans?

Jazeker. Je vindt hier enkele souvenirwinkels die bijvoorbeeld ijs, wafels, kleine snacks en drinken verkopen. Daarnaast zijn er een paar restaurants waar je wat uitgebreider kunt lunchen en dineren. Maar je kunt ook een eigen picknick samenstellen en zelf eten meenemen. Je mag namelijk eten en drinken meenemen naar de Zaanse Schans. Bij de andere zijde van de Julianabrug, in Zaandijk, vind je een Spar supermarkt waar je inkopen kunt doen.

Lees ook: 9x de leukste tips voor een dagje Haarlem

Zaanse-Schans-bezoeken

4. Hoe lang heb je nodig voor een bezoek aan de Zaanse Schans?

Na een paar rondjes lopen, het fotograferen en het bezoeken van de bezienswaardigheden heb je het wel gezien bij de Zaanse Schans. Het is een vrij klein gebied en alles ligt op loopafstand van elkaar vandaan. Ik zou een dagdeel (ochtend of middag) rekenen voor een bezoek aan de Zaanse Schans. Laten we zeggen 3 uurtjes als je hier ook iets wilt eten. De Zaanse Schans is dus ideaal te combineren met een dagje of weekend Amsterdam.

Lees ook: 8 dingen om te doen in de Kop van Noord-Holland (voor natuurliefhebbers en rustzoekers) + video

Zaanse-Schans-bezoeken

5. Overnachten bij de Zaanse Schans

Je kunt zo dicht bij de molens en musea van de Zaanse Schans overnachten als dat je zelf wilt. Heerlijck Slaapen is een klein hotel, niet ver van het Albert Heijn Museumwinkeltje. Dichter bij de molens van de Zaanse Schans kun je niet slapen!

Ook een vakantiepark in Noord-Holland kan een fijne uitvalsbasis zijn om de omgeving te verkennen, waaronder de Zaanse Schans. Op Parkvakanties vind je een overzicht van vakantieparken in Noord-Holland.

Daarnaast is het Inntel Hotel in Zaandam een leuke mogelijkheid wat betreft accommodaties. Het hotel is helemaal in de stijl gebouwd van de authentieke houten huisjes. Een kunstwerk, kan ik wel zeggen. Ook Zaandam is een gezellige plek om doorheen te wandelen en ook erg fotogeniek.

Lees ook: tips voor een bezoek aan Amsterdam – mijn favoriete bezienswaardigheden

Het is verrassend leuk om in Nederland op ontdekkingstocht te gaan. Ben jij wel eens bij de Zaanse Schans geweest en heb je nog meer tips? Of zijn er nog andere plekken in eigen land die je Nederlanders zou aanraden om een keer te bezoeken. Laat het mij en anderen hieronder in de reacties weten!

In dit artikel vind je een affiliatelink van Booking. Meer informatie over affiliate vind je hier.

English: everything you need to know for your visit to Zaanse Schans in the Netherlands

I have seen quite a bit from the world now. But the more I see abroad, the more I appreciate my own country – the Netherlands – as well. Young Jessica would not be interested in visiting some old mills and wooden shoe factories. But the older and more life-experienced version of me loves it! One of the most touristic places in the Netherlands is Zaanse Schans, near Amsterdam. But it’s touristic for a reason of course. Make sure you bring your camera with ya, because there are some nice photo opportunities here! In this blog I will share all the tips for your visit and everything you need to know before you go to Zaanse Schans.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

1. How do you even go to Zaanse Schans?

Zaanse Schans is a small area in the province Noord-Holland. It’s only some kilometers in north western direction from Amsterdam. You’ll find Zaanse Schans at the rivier named the Zaan, across the village Zaandijk. Because of the location it’s such a popular destination as a (half) day trip from Amsterdam.

Go by car to Zaanse Schans

If you are visiting with Dutch friends who have a car it can be useful to travel by car to Zaanse Schans. But honestly I would not recommend renting a car only for visiting Zaanse Schans. This place is easily reachable by train (or bus or boat) and it saves you some parking hussle. But if you wanna combine your visit to Zaanse Schans with another place – let’s say Volendom, Marken or the beach – then it can be useful to have a rental car.

There’s a parking lot for visitors next to the museum Zaans Museum. Parking costs are €10 euros per car per day. If you’re using some navigation system you can use the address Schansend 7 in Zaandam to reach the parking lot. By the way: make sure you can pay by card. It’s not possible to pay the parking costs with cash money.

If you’re a little bit more adventurous you can also park the car in Zaandijk, at the other side of the river. Near the train station of Zaandijk Zaanse Schans there are a couple of places where you can park for free. If you don’t see a blue line next to the parking space or a machine to buy tickets you’re probably safe. Most of the village is free parking. Although it’s nice to not use the parking spots right in front of someone’s home if there aren’t any other places left for the people of Zaandijk.

Zaanse-Schans-bezoeken

Go by train to Zaanse Schans

The easiest way to reach Zaanse Schans is by train. From Amsterdam Central Train Station you travel to the train station Zaandijk Zaanse Schans in about 15 minutes. The ride is €3,30 euro, one way (without discount). It’s a train that stops in multiple places, so be aware of that. It also stops in other places in Amsterdam, like Amsterdam Sloterdijk.

When you’re at the train station of Zaandijk Zaanse Schans you’ll walk for 1,5 kilometers to reach Zaanse Schans. Just leave the train station and follow the directions. It’s quite easy: walk one way, go once to the left and then cross the bridge at the right side. Et voilà, you’re there!

Are you staying in Zaandam? From there you can take bus 391 to Zaanse Schans. There are also busses going from Amsterdam Centraal to Zaanse Schans, but the ride is more than 40 minutes. So I would suggest to take the train from Amsterdam to Zaanse Schans instead.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

Go by boat to Zaanse Schans

You can even go to Zaanse Schans by boat. That’s an original way to travel from Amsterdam to this place, right? There’s a boat company called Zaanferry. They sell tickets to different places along the Zaan river, like Zaanse Schans. Make sure you take a Zone-2-ticket, because with the Zone-1-ticket you will not end up in Zaanse Schans. The tickets are €10 euros for adults for one way, €15 euros for a retour ticket. Kids get discount. Check the website of Zaanferry for more information and the departure times of the boats.

Zaanse-Schans-bezoeken

2. What can you do once you’re at Zaanse Schans?

If you visit Zaanse Schans you really have the feeling of travelling back in time. You will see how life was in the Netherlands, quite some time ago. I’m Dutch and even for me there were some surprising things to learn about my country and culture. There are a couple of authentic buildings and museums at Zaanse Schans, where you get information about typical (former) Dutch craftsmanships. And of course there are the photogenic mills at the river side. Most places you can visit for free, which makes Zaanse Schans an affordable trip. Please do check the opening times for most musea and historical buildings before your visit, because they can change from day to day.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

These are some of my favorite places to visit and things to do when you’re visiting Zaanse Schans:

1. Check out the mills at the river side

Like I said before: the mills of Zaanse Schans are located at the riverside and are really photogenic. From the bridge Julianabrug you will have a great view to see most of them. Besides that you have a good view point in the little ‘harbour’ of the small boat in Zaandijk (at the other side of the river). You can cross the bridge by walking or first walk a little bit through Zaandijk and take the ferry for €1 euro (for adults) to the side of the mills.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

2. See how a mill in the Netherlands actually works

Of course you can visit some of the mills as well. Check them out from the inside and enjoy the view from the platform on the first floor. The millers love to talk about their job, the different mills we have in the Netherlands and the way they produce. The entrance fee for most mills is €5 euros for adults.

Zaanse-Schans-bezoeken

3. Getting some free cheese at Catharina Hoeve

Dutchies love free things. So that’s why you will see a lot of tastings in supermarkets and in the streets. In Catharina Hoeve there’s a cheese factory, of Henri Willig. This is a pretty big cheese brand and they have SO MANY DIFFERENT CHEESES. It’s like heaven for cheese addicts. Honestly they promote this place as a museum of an old cheese farm, but it’s actually just a shop with some nice decoration and people dressed up. But you have the opportunity to taste some really good cheese. For free!

Gratis-Amsterdam-kaas
Gratis-Amsterdam-kaas

4. Wooden shoe factory: because that’s what makes the Netherlands famous

Everyone thinks of wooden shoes when they think about the Netherlands. But fun fact is: almost nobody nowadays wears them anymore. Only some countryside people who have to be outside a lot. Or farmers. Or people who just love to walk around with quite heavy shoes. One of the coolest small museums in Zaanse Schans is the wooden shoe factory.

I learnt a lot of new things about wooden shoes in the Netherlands! For example, the Sunday shoes were super colorful and with a lot of decoration. Those were for the visits to the church. But you could also know where someone was from, if you would check out the decoration, colors and shape of the wooden shoes. The whole day there are small demonstrations in the wooden shoe factory, so you can see how they made them back in the days and nowadays. There is no entrance fee.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

5. The museum shop of Albert Heijn

Maybe you have already noticed, but one of our biggest supermarket chains is Albert Heijn (the one with the blue letters). In Zaanse Schans they used one of the authentic houses to replicate the first shop of Albert Heijn. There are coffee cans from the sixties and lots of other authentic products from years ago. You get a good taste of how life was years and years ago. Entrance is free.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

6. Tulip liquor tasting at the Tweekoppige Phoenix

There are a couple of places where you can eat and drink something at Zaanse Schans. One of those places is Tweekoppige Phoenix. They make their own liquors! The most unique one is the tulip wodka. You can have a tasting of 3 liquors for €5,75 euros.

7. Some nice views from the lookout tower over the Dutch fields

Next to the museum Zaans Museum and the parking lot there’s a wooden lookout tower. You can easily climb this tower and enjoy a lovely view over the Dutch landscape. And the mills at the riverside as well of course. You can climb the tower for free.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

3. Is it possible to eat or drink anything at Zaanse Schans?

Of course! There are a couple of shops where you can buy small snacks like ice-cream, waffles, candy and drinks. But there are also some restaurants where you can have a decent lunch or dinner.

But if you wanna do it the Dutch way you will probably bring your own food and drinks and have a picknick. You’re allowed to bring stuff to Zaanse Schans. There’s a Spar supermarket at the other side of the bridge Julianabrug where you can buy some things last minute.

Zaanse-Schans-bezoeken

4. How much time do you need for your visit to Zaanse Schans?

The place itself is actually quite small. If you walk around a bit, take some photos and visit some of the museums you can probably leave after 2 hours. If you wanna eat anything make it 3. You will not walk a lot, because all of the sights are nearby each other. I would either go here for the morning or for the afternoon. It’s a perfect trip of half a day that you can easily combine with your visit to Amsterdam.

Zaanse-Schans-bezoeken

5. Staying over: where can I sleep for my visit to Zaanse Schans?

So there are a bunch of options for your accommodation. There is 1 hotel at Zaanse Schans, named Heerlijck Slaapen. It means something like ‘delightful sleep’ in Dutch. It’s a small hotel right in the middle of Zaanse Schans, so you can’t stay any closer to the mills than in this place!

You can also stay in the beautiful Inntel Hotel in Zaandam. Zaandam is the city just south of Zaanse Schans and it’s just as lovely and photogenic. So it’s not a horrible idea to spend the night here. The hotel is designed in the style of the authentic wooden houses. It’s a piece of art, if you ask me. And it’s a lovely place to sleep if you wanna stay over nearby Zaanse Schans but not in Amsterdam.

And of course then there’s Amsterdam. There are hundreds of options for accommodations in the capital. If you wanna sleep in a special place I would recommend the Train Lodge, at Amsterdam Sloterdijk. Here you sleep in an old train wagon! The rooms are not the biggest you’ll ever see, but the atmosphere and the special way of sleeping makes definitely up for it. From here you can take a train really easy: just go to the train station Amsterdam Sloterdijk and within 10 minutes you’re at Zaandijk Zaanse Schans.

I love exploring more of my own country. So if you have any tips – either more tips for Zaanse Schans or for other places in the Netherlands – please let me know in the comments!

This article contains affiliate links of Booking. For more information about affiliate you can check out this page.

Reacties via Facebook account

comments