Zaanse-Schans-bezoeken

Zaanse Schans bezoeken: alles wat je moet weten voor jouw bezoek

Tegenwoordig ligt de wereld aan onze voeten en reizen we de hele wereld rond. Op zoek naar traditionele tempels, het proeven van exotisch eten en het beklimmen van hoge bergtoppen. Maar in Nederland is eigenlijk ook heel veel te ontdekken. En je hoeft er helemaal niet zo ver voor te reizen! Zo kun je op een vrije dag de Zaanse Schans bezoeken.

Je gaat hier even 100 jaar terug in de tijd. In deze toeristentrekpleister kijk je mee over de schouders van Nederlandse ambachtslieden zoals kaasmakers, molenaren en klompenmakers. En hoewel het een geliefde bestemming is voor internationale toeristen is het ook hartstikke leuk voor Nederlanders. In deze blog deel ik alles wat je moet weten voor de Zaanse Schans bezoeken.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

1. Hoe kom je bij de Zaanse Schans?

De Zaanse Schans ligt in de provincie Noord-Holland, ten noordwesten van Amsterdam. Het ligt aan de rivier de Zaan, tegenover het dorp Zaandijk. De Zaanse Schans bezoeken kan gemakkelijk als dagtrip vanuit Amsterdam dankzij de ligging.

Met de auto naar de Zaanse Schans

Naast het Zaans Museum is een parkeerplaats voor bezoekers. Deze kost €10 euro voor personenwagens per dag. Wie met navigatie rijdt kan het beste Schansend 7 in Zaandam invoeren. Parkeerkosten kun je alleen met een kaart afrekenen, niet met contant geld.

Daarnaast kun je de auto in Zaandijk, aan de andere kant van de rivier, parkeren. Rondom het treinstation kun je bijvoorbeeld gratis parkeren. Vanaf hier is het ongeveer 12-15 minuten lopen naar de Zaanse Schans. In de woonwijk mag je de auto ook op de meeste plekken parkeren, maar houd er wel rekening mee dat je niet de laatste parkeerplaats van de bewoners ‘steelt’.

Zaanse-Schans-bezoeken

Met de trein of de bus naar de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is ook gemakkelijk met de trein te bereiken. Vanaf Amsterdam Centraal reis je naar station Zaandijk Zaanse Schans in ongeveer een kwartier. Deze rit kost €3,30 euro enkele reis (zonder korting). Het is een stoptrein, dus de trein stopt ook bij andere station in Amsterdam (zoals Amsterdam Sloterdijk). Vanaf het treinstation in Zaandijk is het ongeveer 1,5 kilometer lopen naar de Zaanse Schans. Als je het treinstation verlaat loop je alsmaar rechtdoor, je gaat een keer links de hoek om en steekt dan aan de rechterkant de Julianabrug over. Et voilà, dan ben je er al!

Ben je in Zaandam? Vanaf Zaandam gaan er bussen naar de Zaanse Schans: bus 391. Vanaf Amsterdam Centraal gaan er ook bussen, maar deze doen er zo’n 40 minuten over. Ik zou je dus aanraden om met de trein vanaf Amsterdam naar de Zaanse Schans te reizen.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

Met de boot naar de Zaanse Schans (sinds september 2022 niet meer mogelijk)

Je kon tot september 2022 ook met de boot vanaf Amsterdam Centraal naar de Zaanse Schans reizen, met Zaanferry. De boot met Zone 2-tickets stopte op meerdere plekken, waaronder Zaanse Schans. Deze tickets waren €10 euro voor volwassenen voor een enkele reis, €15 euro voor een retourtje. De Zaanferry is in september 2022 gestopt, waardoor het niet meer mogelijk is om met de boot naar de Zaanse Schans te gaan.

Zaanse-Schans-bezoeken

2. Wat is er te doen bij de Zaanse Schans?

Bij de Zaanse Schans ga je echt even terug in de tijd. Je ontdekt hoe het leven in Nederland jaren geleden was. Ik vond het verrassend leuk om zo’n tijdreis te maken! De Zaanse Schans bestaat uit meerdere authentieke gebouwen en musea, waar de Nederlandse ambachten centraal staan. De Zaanse Schans is gratis te bezoeken en je kunt overal naartoe wandelen waar je wilt. Daarnaast zijn natuurlijk de molens aan het water een fotogeniek plaatje. De meeste bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken. Bekijk van tevoren wel op de website de openingstijden van alle musea en plekken die jij wilt bezoeken. De openingstijden kunnen namelijk per dag verschillen.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

Ik deel een paar van mijn favoriete plekken die je kunt bezoeken in de Zaanse Schans:

1. Molens aan het water bekijken

Dit is de reden waarom de meeste mensen de Zaanse Schans bezoeken: de molens. De molens van de Zaanse Schans staan aan de oever van de rivier de Zaan. Vanaf de Julianabrug is dit een erg fotogeniek beeld. Daarnaast heb je vanaf het haventje van de veerpont in Zaandijk (aan de overkant) ook een mooi uitzicht over het water en de molens. Vanaf de Julianabrug kun je langs het water lopen om meerdere molens te zien, maar je kunt vanaf Zaandijk dus ook met de veerpont oversteken om naar de laatste molen te varen. Voor volwassenen kost dit €1 euro.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

2. Molens van binnen bewonderen

Bij de meeste molens kun je naar binnen om het bouwwerk van binnen te bewonderen. Ook wordt alles uitgelegd over het beroep als molenaar en de verschillende soorten molens door de ambachtslieden. Bij veel molens kun je ook bij het uitzichtplatform op de eerste verdieping komen voor een leuk uitzicht. Entree voor de molens is €5 euro voor volwassenen.

Zaanse-Schans-bezoeken

3. Kaas proeven bij de Catharina Hoeve

In de Catharina Hoeve zit een kaasboerderij van Henri Willig. Hier kun je gratis kaas proeven! Eerlijk is eerlijk: het is niet echt een museum of een werkende boerderij, meer een leuk ingerichte kaaswinkel. Maar je kunt hier dus wel héél veel verschillende soorten kaas proeven. Entree is gratis.

Gratis-Amsterdam-kaas
Gratis-Amsterdam-kaas

4. Oude ambacht zien bij de klompenmakerij

Een van de leukste mini-musea in de Zaanse Schans vind ik de klompenmakerij. Want eigenlijk wist ik niets over klompen. Zo zijn er bijvoorbeeld kleurrijke en versierde zonsdagsklompen, speciaal om mee naar de kerk te gaan. Soms stond zelfs de naam van de eigenaar erop. En op de boerenmarkt kon je vroeger precies zien waar de ander vandaan kwam, aan de hand van kleuren en vorm van de klompen. Er worden de hele dag door kleine demonstraties gegeven hoe houten klompen vroeger werden gemaakt en hoe ze het tegenwoordig doen. Entree is gratis.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

5. Albert Heijn museumwinkel

Een van de eerste gebouwen die je tegenkomt als je vanaf de Julianabrug oversteekt is het Albert Heijn museumwinkeltje. Het is een klein pand dat er nog precies uitziet zoals de eerste winkel van Albert Heijn. Oude producten zoals koffieblikken uit de jaren zestig staan tentoongesteld en je proeft de sfeer zoals die vroeger in de winkel geweest zou zijn. Een klein museum, maar leuk om even doorheen te lopen. Entree is gratis.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

6. Tulpenlikeur proeven bij de Tweekoppige Phoenix

Je vindt een paar eetgelegenheden bij de Zaanse Schans. Een van die plekken is de Tweekoppige Phoenix. Zij maken eigen likeuren, waaronder een tulpenwodka! Je kunt een kleine proeverij samenstellen van 3 likeuren voor €5,75 euro.

7. Uitzichttoren over het Nederlandse landschap

Naast het Zaans Museum en de parkeerplaats staat een houten uitzichttoren. Vanaf hier zie je het typerende landschap met veel water waar Nederland bekend om staat. En natuurlijk heb je vanaf hier ook weer een mooi uitzicht op de molens aan de Zaan. Je kunt de uitkijktoren gratis beklimmen.

Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken
Zaanse-Schans-bezoeken

3. Kun je eten en drinken kopen bij de Zaanse Schans?

Jazeker. Je vindt hier enkele souvenirwinkels die bijvoorbeeld ijs, wafels, kleine snacks en drinken verkopen. Daarnaast zijn er een paar restaurants waar je wat uitgebreider kunt lunchen en dineren. Maar je kunt ook een eigen picknick samenstellen en zelf eten meenemen. Je mag namelijk eten en drinken meenemen naar de Zaanse Schans. Bij de andere zijde van de Julianabrug, in Zaandijk, vind je een Spar supermarkt waar je inkopen kunt doen.

Lees ook: 10x de leukste tips voor een dagje Haarlem

Zaanse-Schans-bezoeken

4. Hoe lang heb je nodig voor een bezoek aan de Zaanse Schans?

Na een paar rondjes lopen, het fotograferen en het bezoeken van de bezienswaardigheden heb je het wel gezien bij de Zaanse Schans. Het is een vrij klein gebied en alles ligt op loopafstand van elkaar vandaan. Ik zou een dagdeel (ochtend of middag) rekenen voor een bezoek aan de Zaanse Schans. Laten we zeggen 3 uurtjes als je hier ook iets wilt eten. De Zaanse Schans is dus ideaal te combineren met een dagje of weekend Amsterdam.

Lees ook: 8 dingen om te doen in de Kop van Noord-Holland

Zaanse-Schans-bezoeken

5. Overnachten bij de Zaanse Schans

Je kunt zo dicht bij de molens en musea van de Zaanse Schans overnachten als dat je zelf wilt. Heerlijck Slaapen is een klein hotel, niet ver van het Albert Heijn Museumwinkeltje. Dichter bij de molens van de Zaanse Schans kun je niet slapen!

Ook een vakantiepark in Noord-Holland kan een fijne uitvalsbasis zijn om de omgeving te verkennen, waaronder de Zaanse Schans. Op Parkvakanties vind je een overzicht van vakantieparken in Noord-Holland.

Daarnaast is het Inntel Hotel in Zaandam een leuke mogelijkheid wat betreft accommodaties. Het hotel is helemaal in de stijl gebouwd van de authentieke houten huisjes. Een kunstwerk, kan ik wel zeggen. Ook Zaandam is een gezellige plek om doorheen te wandelen en ook erg fotogeniek.

Booking.com

Het is verrassend leuk om in Nederland op ontdekkingstocht te gaan. Wil jij de Zaanse Schans bezoeken? Of ben jij wel eens bij de Zaanse Schans geweest en heb je nog meer tips? Laat het mij en anderen hieronder in de reacties weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

2 gedachten over “Zaanse Schans bezoeken: alles wat je moet weten voor jouw bezoek”

    1. Maf hè, hoe we soms de meest toeristische plekken in eigen land nog nooit hebben gezien terwijl andere mensen er de halve wereld voor over reizen om het te zien? Ik heb inderdaad heel wat maffe toeristen gezien ;p Tot aan Chinesen die in halve trouwjurken door de modder heen strompelden met hun selfiesticks haha!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *