Fernsehturm-Berlijn-Duitsland

Berlijn tips: dit wil je niet missen tijdens jouw stedentrip!

Ik ben inmiddels meerdere keren in Berlijn geweest en heb mijn favoriete plekken bij elkaar verzameld. Ik hoop dat je iets hebt aan deze uitgebreide blog met Berlijn tips!

Berlijn is een populaire bestemming voor een stedentrip. De Duitse hoofdstad heeft veel te bieden: kleurrijke street art op iedere straathoek, sfeervolle koffietentjes, moderne architectuur en een duik in het tumultueuze verleden van Berlijn. Tijdens een stedentrip naar Berlijn leer je veel over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de tweedeling van Berlijn tijdens de DDR periode en de Berlijnse Muur. Veel van deze geschiedenis is nog zichtbaar in de straten van Berlijn. Tegelijkertijd bruist de stad door de vele nachtclubs en zijn Berlijners erg laidback. Deze blog is een uitgebreide reisgids met veel Berlijn tips, dus lekker veel inspiratie!

Lees ook: Berlijn voor digital nomads – de beste werkplekken en koffiezaken

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland-street-art

Berlijn tips: wat te doen tijdens jouw bezoek?

1. Street art bewonderen in Haus Schwarzenberg

Bijna nergens kom je zo veel street art tegen als in Berlijn. Van grote kleurrijke muurschilderingen tot piepkleine kunstwerken: je vindt het hier allemaal. Een plek waar je je ogen uitkijkt is Haus Schwarzenberg, aan de Rosenthaler Strasse. In dit binnenhof vind je honderden, zo niet duizenden kunstwerken! Je kunt deze plek gratis bezoeken. Een van mijn favoriete Berlijn tips: bezoek ook het Museum Blindenwerkstatt Otto Weidt dat je bij dit binnenhof vindt. Een klein en vrij onbekend museum, maar erg interessant. Otto hielp veel joden tijdens de Tweede Wereldoorlog aan werk en ook met onderduiken. In het museum is zelfs een originele schuilkamer te zien. En het museum is ook nog eens gratis!

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

2. Joodse wijk en de Nieuwe Synagoge bezoeken

Voor de meeste Berlijn tips moet je in het centrale stadsdeel Mitte zijn. Hier vind je bekende bezienswaardigheden en musea. Maar de voormalige Joodse wijk is ook een bezoek waard. Je ziet onder meer de Joodse begraafplaats, al kan deze alleen onder toezicht worden bezocht vanwege problemen met vandalisme. Het is interessant om tijdens een wandeling door deze wijk op de grond te letten. In veel straten zul je een gouden gedenksteen tussen de kinderkopjes zien liggen: de Stolpersteine. Deze gedenkstenen liggen voor de huizen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Overigens niet alleen in Berlijn, maar in steden door heel Europa.

De opvallende gouden koepel van de Nieuwe Synagoge is vanaf diverse plekken in Berlijn te zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de synagoge gered van verwoesting omdat het bouwwerk een monumentenstatus had. Desondanks raakte de synagoge tijdens de oorlog alsnog beschadigd door bombardementen. Het is mogelijk om tegen betaling het bijbehorende museum en de koepel te bezoeken. De Nieuwe Synagoge is te vinden in de Oranienburger Strasse.

Berlijn-Duitsland

3. Panorama over de stad vanaf de Reichstag

De Reichstag is het parlementsgebouw waar de Duitse Bundestag (het parlement) in zetelt. Je kunt je aanmelden voor een rondleiding waarbij je de ruimtes zoals de plenaire zaal bezichtigt. Maar ik zou je vooral aanraden om hiernaartoe te gaan om de Reichstagkoepel te bezoeken. Het is een futuristische koepel die bestaat uit spiegels. Daarnaast heb je vanaf het dakterras een goed uitzicht over de hele stad.

Een bezoek is gratis, maar je moet je wel even van tevoren aanmelden. Bij de aanmelding geef je een specifiek tijdslot aan en alleen in die tijdperiode mag je naar binnen gaan. Je kunt je alvast online aanmelden, maar tegenover de ingang is ook een loket waar je kunt aanmelden. Vergeet overigens niet je paspoort of ID-kaart mee te nemen, want zonder kom je niet binnen.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland-Reichstag

4. Icoon van de stad: de Brandenburger Tor

Hij kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje: de Brandenburger Tor. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden in Berlijn. De Brandenburger Tor is de enige stadspoort die overeind is gebleven. Het is vaak druk op het plein voor deze poort, dus wees daar wel op voorbereid. In de warmere maanden vind je hier en in de straat Unter der Linden veel muzikanten en straatartiesten. Een van de beste Berlijn tips voor de Brandenburger Tor: ga hier vroeg in de ochtend naartoe, dan valt het mee met de drukte.

Berlijn-Duitsland-Brandenburger-Tor

5. Surreële foto’s bij het Holocaustmonument

Berlijn is een stad met een grimmig vers verleden. Het Holocaustmonument herdenkt de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit 2710 betonblokken die variëren in hoogte. Geen hoogstandje wat kunst betreft, maar wel een bijzondere plek met een intense sfeer waar iets belangrijks wordt herdacht. Het is bovendien een interessante plaats om te spelen en te experimenten met surreële fotografie. Het Holocaustmonument staat niet er van de Brandenburger Tor vandaan en is gratis te bezoeken.

Berlijn-Duitsland-Holocaust-Monument
Berlijn-Duitsland-Holocaust-Monument

6. Meer leren over de Tweede Wereldoorlog bij Topografie des Terrors

In Berlijn zijn verschillende musea te vinden die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Een interessant én gratis museum over de nazi misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog is Topografie des Terrors. Van de buitenkant is het gebouw niet erg bijzonder, maar binnen vind je een interessante tentoonstelling in tekst én beeld. Houd er wel rekening mee dat dit een onwijs populair museum is, dus dat het erg druk kan zijn. Aan het einde van de dag is het een stuk rustiger en kun je op je gemak de uitgebreide tentoonstelling bekijken. Het museum is gratis te bezoeken en ligt aan de Niederkirchnerstrasse.

7. Van oost naar west bij Checkpoint Charlie

In de periode dat Berlijn in oost en west was opgedeeld door de muur waren er verschillende controleposten. Checkpoint Charlie is te vinden in de Friedrichstrasse. Persoonlijk vind ik deze bezienswaardigheid erg tegenvallen. Het is leuk om erlangs te lopen als je in de buurt bent, maar ik zou er niet speciaal voor naartoe reizen. In de buurt van Checkpoint Charlie vind je Museum Haus am Checkpoint Charlie, waar je verhalen kunt vinden over diverse vluchtpogingen. Interessanter is misschien nog wel een tour met Berliner Unterwelten. Zo is er een tour die je meeneemt naar de tunnels onder de stad, waar talrijke vluchtpogingen werden gewaagd.

Berlijn-Duitsland

8. Hoe was het toen: The Wall – Asisi Panorama

Een van mijn leukste Berlijn tips vind ik The Wall – Asisi Panorama. Kunstenaar Yadegar Asisi laat met zijn panorama zien hoe het leven in de jaren ’80 geweest moet zijn. Naast het panorama is er ook een foto expositie over het dagelijks leven met de Berlijnse Muur in Berlijn. Het Asisi Panorama ligt tegenover Checkpoint Charlie, aan de Friedrichstrasse. Een kaartje voor volwassenen is €10 euro. Maar wie op maandagmiddag na 4 uur gaat bepaalt zelf hoe veel je voor de tentoonstelling wilt betalen.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

9. De beroemde Berlijnse Muur bij East Side Gallery

Er zijn een paar plekken in Berlijn waar nog overblijfselen van de Berlijnse Muur te zien zijn. De meest bekende plek is de East Side Gallery, aan de oever van de rivier de Spree. Dit is een openlucht museum waar je meer 1,3 kilometer aan muur te bewonderen is. Op de muur vind je kunstwerken die bijvoorbeeld te maken hebben met ongelijkheid, mensenrechten, discriminatie of onrecht. Vaak vind je hier ook straatartiesten en muzikanten. De East Side Gallery is gratis te bezoeken en ligt aan de Mühlenstrasse, tussen de haltes Ostbahnhof en Warschauer Strasse in.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

10. C/O Berlin: museum voor fotografieliefhebbers

Een van de leukste Berlijn tips voor fotografieliefhebbers is C/O Berlin. Het museum heeft interessante tentoonstellingen en is bovendien niet te groot. Kijk op de website welke tentoonstellingen er op dit moment te bewonderen zijn. De exposities veranderen iedere 3-4 maanden. Zo bezocht ik een tentoonstelling over surreële fotografie en het werk van de fotograaf Nicholas Nixon, die bekend staat om zijn portretten en manier van mensen fotograferen. De entree van C/O Berlin voor volwassenen is €10 euro. Het museum is te vinden aan de Hardenbergstrasse.

Berlijn-Duitsland

11. De Berliner Dom beklimmen

Een van de mooiste kerken in Berlijn is ongetwijfeld de Berliner Dom. Deze barokke kerk springt ongetwijfeld in het oog als je door het centrum van Berlijn loopt. Er is heel wat te zien in deze kerk, waaronder het historische orgel en de crypte van de Hohenzollernfamilie. Daarnaast kun je ook naar de koepel van de Berliner Dom klimmen voor een mooi uitzicht over de rest van het centrum. Houd er rekening mee dat je de Berliner Dom niet gratis kunt bezoeken. De entree voor volwassenen is €7 euro. De Berliner Dom staat aan de Karl-Liebknecht-Strasse, niet ver van Museum Insel vandaan.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

12. AquaDom: gigantisch kokervormig aquarium

Ook in Berlijn vind je een SeaLife. Heb je geen zin om uren door te brengen in dit aquarium maar wil je wel vissen zien? Dan kun je de AquaDom bewonderen. Dit kokervormige aquarium is te bezoeken via de ingang van het Radisson Blue Hotel aan de Karl-Liebknecht-Strasse. Je kunt de lift die door het aquarium loopt naar boven nemen. In principe mag de lift alleen gebruikt worden door hotelgasten, maar als je je een beetje onopvallend en normaal opstelt zal niemand je tegenhouden. De AquaDom is gratis te bezoeken.

Berlijn-Duitsland

13. De rust opzoeken in Nikolaiviertel

Nikolaiviertel is de oudste wijk van Berlijn waar je even aan de drukte van de stad kunt ontvluchten. Ook de oudste kerk van Berlijn, de Nikolaikirche, staat hier. Wist je trouwens dat de beer het symbool van de stad is? Naast de kerk staat een beeld van de beer. Daarnaast is het een aanrader om een terrasje op te zoeken aan de oever van de Spree in de Nikolaiviertel.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

14. Fernsehturm: televisietoren van Berlijn bezoeken

De Fernsehturm, oftewel de televisietoren, van Berlijn is een bekend symbool van de stad. In de DDR-periode was het functionele televisietoren voor Oost-Berlijn, maar tegenwoordig is het ook een van de beste plekken om van het uitzicht over Berlijn te genieten. In de bol van de televisietoren vind je een restaurant en een panoramaplatform. Om de Fernsehturm te bezoeken en van het uitzicht te genieten koop je een ticket met een specifiek tijdslot. Het kan bij de kassa erg druk zijn, waardoor je soms lang moet wachten om daadwerkelijk naar boven te mogen gaan na het kopen van het ticket. Wil je dit vermijden? Dan zou ik het ticket van tevoren online kopen. Tickets voor volwassenen zijn €15,50 euro.

Berlijn-Duitsland

15. Voormalige DDR wachterstoren bezoeken

Er staan nog een paar wachterstorens overeind in Berlijn, van de tijd van de Berlijnse Muur. Wil je er een van binnen bezichtigen? Ga dan naar de DDR wachterstoren bij Potsdamer Platz, in de Erna-Berger-Strasse. Een bezoek aan de toren kost €3,50 euro.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

16. Ontdek het nachtleven van Berlijn

Berlijn is wat mij betreft een van de leukere plekken om uit te gaan tijdens een stedentrip binnen Europa. Het nachtleven in Berlijn is bruisend en gaat door tot wanneer je wilt: clubs hebben namelijk geen sluitingstijden. In veel clubs en discotheken wordt voornamelijk electro en techno gedraaid, maar er zijn ook plekken waar je de bekende popmuziek hoort.

Veel clubs zijn te vinden in het oosten van Berlijn, bij de Oberbaumbrücke. Zelf ben ik onder andere bij Matrix en Tresor geweest (en misschien nog een paar plekken die ik me niet kan herinneren). Vaak betaal je maar een paar euro entree en dat vind ik zelf altijd wel fijn als ik nog niet weet hoe de sfeer binnen is. Er zijn ook een aantal clubs waar je zéér moeilijk naar binnen kunt zoals Berghain, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen!

Daarnaast staat Berlijn bekend om de vele underground feesten, al is het ook erg populair om ’s avonds een paar biertjes te scoren bij een avondwinkel (späti) en deze op te drinken aan de oevers van de Spree.

Berlijn-Duitsland-wat-te-doen

17. Proef groen of rood bier: Berliner Kindl Weisse

Als je in Berlijn bent moet je dit eigenlijk wel proberen: de groene of rode bieren van Berliner Kindl Weisse. Dit witbier mag alleen in Berlijn gemaakt worden en is erg opvallend door de rode of groene kleur. De kleur komt door de vruchtensiroop die eraan wordt toegevoegd. Erg dronken word je er niet van, want er zit maar 3% alcohol in. Maar het ziet er in ieder geval leuk uit en het smaakt best prima!

Op zoek naar nog meer Berlijn tips? Manon schreef ook een blog over bezienswaardigheden in Berlijn.

Lees ook: hippe hotspots in Berlijn – waar kun je lekker eten & drinken?

Berlijn-Duitsland

Overnachten in Berlijn

1. The Cat’s Pajama’s Hostel (permanent gesloten)

The Cat’s Pajama’s Hostel voelt een beetje als een home away from home in Berlijn. De gemeenschappelijke ruimtes zijn leuk ingericht en bovendien netjes. Je kunt gemakkelijk een praatje maken met iemand, maar de sfeer is ongedwongen en je kunt je ook gemakkelijk terugtrekken met een boek, avondeten of je laptop. Zelf vind ik de Female Dorm erg prettig ingericht en bovendien heeft deze een eigen badkamer.

De keuken is schoon en alles is aanwezig als je een eigen maaltijd wilt bereiden. Het personeel is ook nog eens erg vriendelijk en behulpzaam. Tot slot ligt het hostel ook nog eens op een steenworp afstand van een metrohalte vandaan, dus je kunt je gemakkelijk naar andere delen in Berlijn verplaatsen. Al met al een fijne plek om in Berlijn te verblijven!

Berlijn-Cats-Pajamas-hostel
Berlijn-Cats-Pajamas-hostel
Berlijn-Cats-Pajamas-hostel
Cat's-Pyjamas-Hostel-Berlijn

2. Generator Hostel Alexanderplatz in Berlijn (voorheen One80° Hostels)

Gernerator Hostel is een fijne hostelketen en de locatie Alexanderplatz is chill als je in het centrum van Berlijn wilt overnachten. Deze accommodatie ligt namelijk op slechts een paar minuten lopen van Alexanderplatz vandaan. Er is een grote gemeenschappelijke ruimte en je kunt buiten zitten. Er zijn veel stopcontacten, mocht je met jouw laptop ergens willen zitten. De bar en de receptie zijn 24 uur per dag geopend. Enige nadeel is dat de muziek soms wel wat hard kan staan.

Er zijn zowel privékamers als slaapzalen te boeken. De kamers zijn schoon en ruim, vaak met een balkon. Grote kluisjes waar je veel spullen in kunt bewaren. Ook fijn: meerdere stopcontacten per bed in de slaapzalen. Al met al een fijne plek om te overnachten voor soloreizigers en (vrienden-) groepen!

One80-Hostel-Berlijn
One80-Hostel-Berlijn
One80-Hostel-Berlijn
Booking.com

Verplaatsen in Berlijn

Ik zou je aanraden om de bussen in Berlijn zo veel mogelijk te vermijden. Het kan soms ONWIJS lang duren om ergens naartoe te gaan als je in de file staat. Je kunt je beter verplaatsen met de U-Bahn of de S-Bahn. Dit is het metronetwerk van Berlijn. Een enkel ticket is €2,80 euro, een dagticket is €7 euro. Er bestaat ook een ticket waarmee je slechts 3 haltes kunt reizen. Deze is €1,70 euro.

Lees ook: onbekende bezienswaardigheden in Berlijn

Naar Berlijn met eigen vervoer

Ik ben eens met vrienden met de auto naar Berlijn gereden. Hoewel de rit vrij lang is – zo’n 600 kilometer – is het prima te doen als je wat langer in Berlijn blijft (4 dagen of langer). Bovendien kun je gemakkelijk een stop maken bij andere bezienswaardigheden onderweg of plekken in de omgeving van Berlijn bezoeken. Het is ideaal als jouw accommodatie een parkeerplaats heeft, maar anders kun je de auto vaak voor €10-15 euro per dag in een parkeergarage zetten.

Lees ook: wat te doen in Hamburg – tips voor jouw stedentrip

Denk aan de Duitse milieusticker!

Een van de belangrijkste Berlijn tips als je met de auto komt: vergeet de Duitse milieusticker niet! In de meeste Duitse steden heb je een milieusticker nodig als je met de auto reist. Zo ook in Berlijn. Toen ik met de auto naar Berlijn ging waren we vergeten om een milieusticker aan te schaffen en waren we 2 uur kwijt om deze ter plekke te vinden. Je kunt de milieusticker in Berlijn kopen, maar om tijd te besparen kun je deze beter al voor vertrek kopen, bijvoorbeeld via deze site.

Lees ook: mooiste bezienswaardigheden in Potsdam, leuke dagtrip vanuit Berlijn

Naar Berlijn met het openbaar vervoer

Ik heb Berlijn meerdere keren bezocht met de bus. FlixBus wordt erg veel gebruikt door Duitsers. Soms heb je al voor €25 euro een ticket van Nederland naar Berlijn via FlixBus. Ik heb altijd goede ervaringen met FlixBus gehad en vooral de nachtbussen zijn voor mij ideaal omdat ik onderweg toch snel in slaap val.

Ook de trein naar Berlijn is een optie, maar boek dan wel op tijd. Dit kun je bijvoorbeeld via NS International doen: een treinticket naar Berlijn boek je al voor €38 euro enkele rit. Hoe langer je wacht, hoe duurder de tickets worden. Denk aan €70-80 euro enkele reis.

FlixBus

Naar Berlijn met het vliegtuig

Berlijn heeft twee vliegvelden waar je naartoe kunt vliegen: Berlijn Schönefeld in het zuiden en Berlijn Tegel in het westen van de stad. De budget maatschappijen vliegen vooral naar Schönefeld. Vanaf beide vliegvelden kun je gemakkelijk met de S-Bahn naar het centrum van Berlijn reizen. Vergelijk de prijzen voor vliegtickets naar Berlijn via Skyscanner of stel een prijsalarm in voor de data dat jij wilt gaan.

Lees ook: omgeving Berlijn – leuke dagtrips die je vanuit Berlijn kunt maken

Dat waren mijn Berlijn tips! Maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer plekken die leuk zijn om te bezoeken. Heb jij nog zo’n tip? Laat het mij en andere reizigers hieronder in een reactie weten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Daarnaast vind je in dit artikel affiliatelinks. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

10 gedachten over “Berlijn tips: dit wil je niet missen tijdens jouw stedentrip!”

 1. Berlijn is één van die steden waar ik al heel veel gezien heb na één bezoekje, maar waar ik ook nog heel veel op mijn lijstje heb staan. Bovendien wil ik heel veel van de omgeving nog zien. Ik weet zeker dat ik de komende jaren meerdere keren in Berlijn te vinden ben. Teufelsberg staat het hoogst op mijn lijstje, daar wil ik heel graag een keer naar toe.

  1. Wat leuk om te horen Dominique, die mening deel ik ook! Ik blijf maar hotspots in mijn Google Maps kaart van Berlijn toevoegen haha ;p Teufelsberg ben ik deze keer niet aan toegekomen maar staat ook nog hoog op m’n lijstje!

 2. Ik ben vorig jaar voor het eerst in Berlijn geweest en vond het een geweldige stad. Was er slechts drie dagen dus heb nog veel niet gezien. Ik zou dolgraag een keer terug willen gaan. Haus Schwarzenberg heb ik helaas niet gezien. De laatste dag wilden we graag Street Art zien, maar de regen kwam helaas met bakken naar beneden. Volgende keer beter.

  1. Dat is inderdaad een van de weinige nadelen van Berlijn.. Het weer is er vaak – buiten de zomer – net zo belabberd als in Nederland ;p

 3. Wat een goed artikel! Ik dacht dat ik aardig wat van Berlijn had gezien, maar ik kan nog wel een paar keer terug. Helemaal niet erg want ik vind het echt een top stad!

  1. Haha ja dat dacht ik ook na een paar bezoekjes aan Berlijn, maar er valt hier altijd nog wel wat nieuws te ontdekken ;p Na meerdere bezoeken aan Berlijn staan er nog steeds plekken op mijn lijstje die ik graag wil bezoeken!

 4. Als ik deze blog lees, krijg ik spontaan weer zin om naar Berlijn te gaan. Ik vind het een heerlijke stad!

  Ik ken niet alle bezienswaardigheden die je noemt. Zo ken ik het Museum Blindenwerkstatt Otto Weidt niet. Het klinkt echter alsof het een bezoekje waard is, ondanks de verwarrende naam.

  1. Ja ik kwam dit museum ook pas bij mijn laatste bezoek tegen, dus niet gek hoor haha. In eerste instantie dacht ik dat het een kunstmuseum was met werken van blinde mensen… ;p De naam is inderdaad verwarrend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *