Schloss-Neuschwanstein

Kasteel Neuschwanstein bezoeken: alles wat je moet weten

Wil jij graag Kasteel Neuschwanstein bezoeken tijdens een trip naar Duitsland? Dan heb je vast iets aan dit uitgebreide artikel!

Kasteel Neuschwanstein bezoeken: bezoek aan het mooiste kasteel van Duitsland

Sneeuw dwarrelt in zachte vlokken naar beneden. Ik geniet van het uitzicht uit het raam terwijl ik me langzaam voortbeweeg door de prachtige ruimtes van Kasteel Neuschwanstein. Gek genoeg heb ik een hekel aan kou, maar wordt mijn hart verwarmd bij het zien van ijs en sneeuw. Ik krijg alweer zin om naar buiten te gaan, maar eerst wil ik meer van Kasteel Neuschwanstein ontdekken – een van de mooiste kastelen ter wereld.

De ene kamer is nog mooier gedecoreerd dan de ander. Muren en plafonds met schilderingen, prachtige sofa’s en tapijten. Ik fantaseer hoe koning Ludwig II bijna twee eeuwen geleden op zijn bed met blauwsatijnen dekens plofte en van het landschap rondom het kasteel genoot. Hij leefde inderdaad in een sprookjeswereld. Al genoot hij slechts een half jaar van zijn leven in Kasteel Neuschwanstein, daarna overleed hij. Bomen sieren de stijle bergen rondom het kasteel aan de ene kant, een glinsterend meer aan de andere kant. Het is leuk om te fantaseren hoe koning Ludwig van Kasteel Hohenschwangau – zijn thuis voor bijna heel zijn leven – per koets naar dit magische kasteel werd gebracht. Ik baal echter van één ding tijdens mijn bezoek:

De Marienbrücke, het mooiste uitzichtpunt om het sprookjesachtige kasteel te bewonderen, is in de wintermaanden gesloten vanwege het barre weer.

Lees ook: wat te doen in Dresden en omgeving? De leukste tips!

Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein

Sprookjesachtig Kasteel Neuschwanstein bezoeken tijdens de winter

Ik zucht terwijl ik een blik op de brug werp vanuit het raam. Zie ik daar nou iemand op de brug lopen? Ik knipper en kijk vervolgens naar een lege brug. Ik zal het me ongetwijfeld verbeeld hebben.

Toch blijft het idee om de brug te bezoeken in mijn idee spoken. Het zal toch niet onmogelijk zijn? Bij de uitgang van Kasteel Neuschwanstein staat een hek dat de gehele weg blokkeert en duidelijk aangeeft dat je niet verder mag gaan. Om dat wel te doen moet je als een acrobatische aap eromheen klimmen en slingeren. Dat gaat niet werken met de rugzak die ik bij me heb.

Maar de fotograaf in mij roept dat ik creatief moet zijn en naar andere wegen moet zoeken. Ik wandel een stukje naar beneden. Al snel zie ik een weg die naar boven leidt. Twee mensen glippen naar boven. Of beter gezegd: glibberen. Ik volg ze – als ik iets doe waar iemand het niet mee eens is hoor ik het wel, toch?

Lees ook: 19 mooiste kastelen en paleizen in Europa voor jouw bucketlist

Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein

Ga ik echt mijn leven riskeren voor een foto?

Halverwege de weg omhoog stopt het stel: ze draaien om en lopen terug. Het is te glad voor hen. Gelukkig heb ik goede winterschoenen aangetrokken waardoor het lopen op een weg vol ijs wat gemakkelijker is. Ik klauter over enkele hekken en negeer de borden die aangeven dat ik niet verder mag lopen. Eenmaal bij de brug aangekomen is de deur op slot. De moed zakt me in de schoenen. Heb ik deze hele weg afgelegd om alsnog met lege handen naar huis te gaan?

Maar dan hoor ik gelach achter de deur. “Hoi, leuk dat je er bent! Je moet onder de deur kruipen om de brug te bereiken.” Meent de persoon achter de deur dit nou serieus? Ik leg mijn tas aan de kant en ga op mijn rug op de grond liggen. Met mijn winterjas lukt het niet om er in één keer onderdoor te kruipen. Ik trek hem uit en kruip er nu gemakkelijk onderdoor. Meteen word ik begroet door de twee meiden en een flinke windstoot. M’n rok zit omgedraaid en ik heb spijt dat mijn jas nu aan de andere kant van de deur ligt.

Lees ook: 19x wat te doen tijdens een wintersportvakantie?

Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein

“Zou je misschien een foto van ons kunnen maken?”, vraagt een van de meisjes en zo houden we 5 minuten lang een fotoshoot op de Marienbrücke. Eerst loop ik wat ongemakkelijk over de glibberige brug, maar al snel voel ik me op mijn gemak hier. Het is weliswaar ijskoud en het waait flink, maar het uitzicht is adembenemend. Dit had ik niet willen missen. Na een tijdje beginnen mijn handen paars te kleuren en het wordt steeds moeilijker om mijn camera te bedienen. Ik manoeuvreer mezelf weer onder de deur en glibber naar beneden. Het begint te schemeren en opnieuw te sneeuwen. Het kasteel is inmiddels verlicht en ziet er nog magischer uit. Wat een dag. Soms moet je wat overhebben – en je in gevaarlijke bochten wringen – voor een mooie foto.

Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein

Kasteel Neuschwanstein bezoeken in Duitsland

Een rondleiding in Kasteel Neuschwanstein

Hoewel Kasteel Neuschwanstein destijds enkel en alleen voor koning Ludwig II werd gebouwd komen er tegenwoordig mensen van over de hele wereld naar dit kasteel (de ironie). Ook Walt Disney bezocht het kasteel en gebruikte het voor de inspiratie van het Disneykasteel van Doornroosje. En hoewel veel mensen Kasteel Neuschwanstein bezoeken en het een van de populairste bezienswaardigheden in Duitsland is stelt het kasteel zeker niet teleur. In welk jaargetijde dan ook.

Je kunt Kasteel Neuschwanstein niet op eigen houtje bezoeken. Je moet altijd een ticket met een tijdslot kopen. De rondleiding duurt ongeveer 40 minuten. Een gids leidt iedere groep van kamer naar kamer, zodat de doorstroming van mensen vlot verloopt. Normaal gesproken vind ik het niet fijn om ‘opgejaagd’ te worden en wil ik liever op mijn eigen tempo rondkijken, maar hier vond ik het minder erg. Je hebt genoeg tijd om alles te bekijken en ondertussen kun je naar alle informatie luisteren via de audioguide (dit scheelt al veel in tijd in vergelijking met bordjes lezen).

Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein

Tickets voor Kasteel Neuschwanstein in Duitsland kopen

Je kunt je ticket voor Kasteel Neuschwanstein in Duitsland online reserveren. Ik zou dit in het hoogseizoen – tussen juni en september – zeker aanraden. Houd er wel rekening mee dat je al een tijdslot moet aangeven en hier dus rekening mee moet houden in je planning als je arriveert.

Let op! Je moet de reservering sowieso 2 dagen van tevoren maken. De dag voor aankomst is dus te laat. Niet meer gelukt om online te reserveren? Je zult dan vroeg in de ochtend naar de Ticket Office moeten gaan om een tijdslot te kiezen. Met name in het hoogseizoen zijn alle kaarten voor die dag al verkocht rond lunchtijd. Zelf wilde ik Kasteel Neuschwanstein bezoeken in januari en kon ik het ticket op de dag zelf kopen (ik kocht het ticket rond 14.00 uur bij de Ticket Office en ging mee met de tour van 15.30 uur).

Je haalt je ticket ALTIJD van tevoren op bij de Ticket Office in Hohenschwangau. Als je je ticket online reserveert moet je het fysieke ticket namelijk nog steeds ophalen. Bij de Ticket Office vind je twee rijen: een voor reserveringen en een voor kaarten die ter plekke worden verkocht. Een ticket voor Kasteel Neuschwanstein is €13 euro (januari 2018) voor volwassenen. Het nabijgelegen Kasteel Hohenschwangau heeft dezelfde ticketprijs: €13 euro. Een combinatieticket voor een bezoek aan beide kastelen kost €25 euro.

Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein

Hoe kom ik bij Kasteel Neuschwanstein?

Met het openbaar vervoer Kasteel Neuschwanstein bezoeken

Kom je met de bus of de trein? Dan is Füssen de dichstbijzijnde stad met een trein- en busstation. Enkele opties:

1. Vanaf Innsbruck (Oostenrijk) gaat er tweemaal per dag een Flixbus van het busstation in Innsbruck (naast het treinstation) naar Füssen. Deze rit duurt ongeveer 2 uur. Houd er rekening mee dat deze bus buiten het centrum stopt. De wandeling naar het trein- en busstation van Füssen is ongeveer 25-30 minuten.

2. Vanaf Garmisch-Partenkirchen (Duitsland) gaat er een eenmaal per dag een Flixbus naar Füssen. Een leuke uitstap tijdens de wintersport! Deze busrit duurt iets minder dan 2 uur.

FlixBus

Het is niet mogelijk om met de trein vanaf Innsbruck of Garmisch-Partenkirchen direct naar Füssen te reizen. Wel kun je vanaf deze steden (+ andere steden in de omgeving) de trein naar Reutte in Tirol (Oostenrijk) nemen en vanaf daar een bus naar Füssen pakken. Vanaf Reutte in Tirol is het ongeveer 45 minuten met de bus naar Füssen.

3. Vanaf München gaat er ieder een uur een trein naar Füssen. Deze rit duurt ongeveer 2 uur. Je kunt ook een tour boeken om vanuit München naar Kasteel Neuschwanstein te gaan.

Vanaf Füssen neem je bus #73 of #78 naar Hohenschwangau. Een enkele busrit kost €2,30 euro (januari 2018). Hier stap je uit om vervolgens naar de Ticket Office te wandelen en je ticket te kopen/op te halen.

Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein

Met de auto naar Kasteel Neuschwanstein

Vanuit Nederland en België houd je eerst lange tijd Stuttgart in Duitsland aan op de borden (onder meer via de A61) tot Karlsruhe. Vanaf Karlsruhe rijd je via de A8. Bij Ulm rijd je via de A7 tot je de afslag Füssen tegenkomt. Je rijdt door Füssen, steekt de Lech rivier over en volgt de bordjes voor Schloss Neuschwanstein / Schloss Hohenschwangau. In Hohenschwangau heb je verschillende parkeerplaatsen waar je de auto betaald kunt parkeren. Er zijn echter ook mensen die de auto langs de weg parkeren buiten Hohenschwangau (gratis).

De tickets voor Kasteel Neuschwanstein opgehaald, en dan?

Vanaf de Ticket Office is er duidelijke bewegwijzering voor de wandeling naar Kasteel Neuschwanstein, Kasteel Hohenschwangau, het museum en een wandeling rondom Alpsee. Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent bij de ingang van Kasteel Neuschwanstein voor de tijd die op jouw ticket staat. Je hebt slechts enkele minuten om door de poortjes te gaan en daarna werkt jouw ticket niet meer om naar binnen te gaan.

De wandeling van de Ticket Office in Hohenschwangau naar Kasteel Neuschwanstein duurt ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van je conditie – je loopt namelijk de heuvel op. Met wat geluk kun je met de koets naar boven (€6 euro om omhoog te gaan, €3 euro naar beneden). Toen ik er was stond er op de website dat deze niet gingen, maar toen ik arriveerde zag ik alsnog koetsen naar boven gaan. Hier kun je dus pas ter plekke achterkomen. Buiten het winterseizoen kun je ook met de shuttlebus naar boven; deze kost €1,80 euro om naar boven te gaan en €1 euro om naar beneden te gaan. Een retourticket is €2,60 euro.

Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein

Wat kun je nog meer doen tijdens een bezoek aan Kasteel Neuschwanstein?

Veel mensen – inclusief ik – weten niet dat Ludwig II niet in Kasteel Neuschwanstein woonde, maar in het nabijgelegen Kasteel Hohenschwangau (op het laatste jaar van zijn leven na). Net iets minder indrukwekkend dan Kasteel Neuschwanstein, maar zeker ook prachtig. Ik ben hier niet naar binnen geweest maar sommige mensen vertelden me dat ze de decoratie en het interieur van Kasteel Hohenschwangau indrukwekkender vonden dan die in Kasteel Neuschwanstein.

Let op: zorg dat je eerst een ticket met een tijdslot voor Kasteel Hohenschwangau koopt en voldoende tijd hebt om naar Kasteel Neuschwanstein te gaan. Beide tours duren ongeveer 40 minuten, maar je moet je ook nog van het ene kasteel naar het andere kasteel verplaatsen.

Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein

Kasteel Hohenschwangau is gebouwd naast een idyllisch meer: Alpsee. In ongeveer anderhalf uur kun je een rondje wandelen rondom dit mooie meer, terwijl je uitzicht hebt op de bergen. Zelf heb ik niet de hele ronde gedaan vanwege tijdgebrek, maar de bewegwijzering is prima dus je kunt bijna niet verdwalen.

Schloss-Neuschwanstein

Tot slot is er een museum tegenover Kasteel Hohenschwangau genaamd Museum der Bayerischen Könige.

Ten noorden van Kasteel Neuschwanstein ligt de Tegelberg. Je kunt de top bereiken via een lift of hiernaartoe wandelen. Wie met de lift gaat heeft vanuit de gondela een mooi uitzicht op Kasteel Neuschwanstein. In de winter kun je hier skiën en snowboarden, in de zomer is het heerlijk om hier te wandelen en van de panorama’s te genieten.

Overnachten bij Kasteel Neuschwanstein

Wat zou het geweldig zijn als je net als koning Ludwig II zou kunnen overnachten in Kasteel Neuschwanstein. Jammer genoeg is dat geen optie, maar er zijn wel veel leuke en betaalbare opties in de buurt van het kasteel.

1. Zelf overwoog ik om bij Old Kings Design Hostel in Füssen te overnachten als ik hier langer dan één dag zou blijven (ik besloot uiteindelijk de trein ‘s avonds naar München te nemen). Dit hostel heeft zowel slaapzalen als privékamers en ligt op slechts een paar minuten van het bus- en treinstation.

2. De accommodaties in Hohenschwangau zijn iets duurder en minder geschikt voor soloreizigers. Als je met z’n tweeën bent en een romantisch weekend wilt zou ik Hotel Alpenglühn aanraden. Een sfeervol hotel (en een van de goedkoopste opties in het dorp) waar je prachtige tweepersoonskamers hebt (€80-90 euro voor 2 personen, eventueel kun je ontbijt erbij boeken).

Schloss-Neuschwanstein

Nog enkele tips voor een bezoek aan Kasteel Neuschwanstein

1. De kamers in Kasteel Neuschwanstein zijn ontzettend mooi en rijkelijk gedecoreerd. Je mag echter niet binnen filmen en fotograferen – ook niet met een telefoon.

2. Neem zo min mogelijk mee naar binnen. Wanneer je een rugzak bij je hebt wordt er gevraagd om deze op je buik te dragen, in verband met smalle ruimtes en de drukte. Maar het beste is om zo min mogelijk mee naar binnen te nemen en alles in de auto (of bij de kluisjes bij de ingang) achter te laten.

3. In de winterperiode is de Marienbrücke – het beste uitzichtpunt op Kasteel Neuschwanstein – gesloten. Het is echter wel mogelijk om alsnog naar de brug te gaan, al mag ik dit eigenlijk niet aanraden en is het natuurlijk een risico. De weg hiernaartoe is ontzettend glibberig, dus je moet dit alleen doen met stevige schoenen met enige grip. Daarnaast kom je onderweg wat obstakels tegen, dus stel je erop in dat je gaat klimmen en onder dingen door moet schuiven. De beste weg naar de brug is via de afgesloten weg tegenover de startplaats van de paardenkoetsen.

Lees ook: Pretty Picture Time – het Kasteel van Schwerin in Duitsland

Schloss-Neuschwanstein

4. Kasteel Neuschwanstein – en Kasteel Hohenschwangau en het museum overigens ook – is het hele jaar door geopend. Zelf wilde ik het graag in de winter zien, maar jammer genoeg kun je dan niet van het uitzicht vanaf de Marienbrücke genieten (tenzij je net zo gek bent als ik en de avontuurlijke tocht aflegt). In de herfst lijkt het me ook prachtig met alle gekleurde bladeren en bovendien is het dan iets rustiger dan in de zomer. Maar ook in de lente en de zomer staat het kasteel er fantastisch bij en kun je bovendien lekker wandelen in de omgeving en van het zonnetje genieten.

5. De kastelen zien er overdag prachtig uit, maar ook ‘s avonds is het zeker de moeite waard om ze te bewonderen. Beide kastelen zijn namelijk verlicht als het donker is.

Schloss-Neuschwanstein
Schloss-Neuschwanstein

Ben jij wel eens bij dit kasteel geweest, of wil jij Kasteel Neuschwanstein bezoeken? Laat het gerust weten als je nog tips of vragen hebt via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *