luchtballonnen-goreme-turkije

3 dagen in Göreme in Turkije, het centrum van Cappadocië

Een van de meest magische plekken in Turkije is Cappadocië. Veel mensen kennen deze bijzondere plek van de luchtballonvaarten tijdens de zonsopkomst, maar er is nog véél meer te doen. Om optimaal van de regio van Cappadocië te genieten, verblijven de meeste mensen in Göreme in Turkije. In dit artikel vind je een planning voor 3 volle dagen in Göreme, zodat je zo veel mogelijk uit jouw bezoek aan Cappadocië kunt halen!

De prijzen die in dit artikel genoemd worden zijn gebaseerd op mijn reis door Turkije in mei 2022.

Lees ook: prijzen in Turkije – wat betaal je voor een reis door Turkije?

Wat te doen in Göreme in Turkije?

Dag 1 in Göreme in Turkije

1. Zonsopkomst bewonderen met de luchtballonen bij Cappadocië

De meeste mensen komen naar Göreme in Turkije om een tocht met een luchtballon te maken. Cappadocië is namelijk een van de meest magische plekken om dit te doen. Dus we beginnen de dag lekker vroeg met het bewonderen van de luchtballonnen tijdens de zonsopkomst.

Zorg dat je ongeveer een half uur voor zonsopkomst op een mooie plek bent om van dit magische spektakel te genieten. Er zijn verschillende apps om te checken hoe laat de zon exact op komt, ik raad je aan om de app LunaSolCal te gebruiken en dit te checken. In de zomer komt de zon rond half 6 ’s ochtends op, dus wees voorbereid op een korte nacht.

Dit zijn 2 van mijn favoriete plekken om de zonsopkomst met de luchtballonnen te zien in Göreme:

  • Kamp Etkinik, niet ver van de grotkerk bij Göreme. Vanaf het busstation/centrum van Göreme is het zo’n 25 minuten wandelen naar deze plek. Je bent dan vlak bij de plek waar veel luchtballonnen opstijgen, dus je ziet de luchtballonnen van lekker dichtbij!
  • Aan de oostzijde van Göreme vind je enkele rotsen die boven het dorp uit torenen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het dorp en de vallei. Als je “Sunset View Point” gebruikt in Google Maps kom je bij deze plek. Let op: hier betaal je ’s ochtends entree. Wil je gratis naar dit uitzichtpunt lopen? Volg dan de straat Muze Caddesi (richting het Göreme Open Air Museum) naar het uitzichtpunt “Sunrise/Balloons View”. Bij een van de eerste straten ga je linksaf en via een zandpad wandel je dan een stukje omhoog naar het uitzichtpunt. Veel rustiger én gratis!

2. Het Göreme Open Air Museum bezoeken

Heel eerlijk? Wanneer je door de valleien rondom Göreme in Turkije wandelt, is een bezoek aan het Göreme Open Air Museum niet noodzakelijk. Veel van de grotwoningen en -kerken vind je namelijk ook in de valleien zoals Rose Valley en Pigeon Valley. Maar als je niet gaat wandelen is dit een goede plek om te zien hoe mensen vroeger in de regio van Cappadocië woonden. Je vindt hier veel grotwoningen en grotkerken in Byzantijnse stijl.

Kosten: 125 lira voor volwassenen en 65 lira voor een audio guide

3. Wandelen door Rose Valley & Red Valley

Göreme in Turkije is een geweldige uitvalsbasis voor wandelaars om mooie wandelingen te maken. De valleien rondom Göreme zijn namelijk geweldig om doorheen te wandelen. Het landschap van Cappadocië is ooit ontstaan door grote vulkaanuitbarstingen. In de loop der tijd zorgden regen en wind ervoor dat het landschap veranderde in dit prachtige gebied met rotsvalleien.

Een van mijn favoriete valleien rondom Göreme om doorheen te wandelen is Rose Valley. Onderweg kom je twee huisjes tegen waar je sinaasappelsap en granaatappelsap kunt kopen (20-40 lira). Van Göreme richting de Rose Valley wandel je eerst door de Swords Valley, waar je onder andere een grotkerk tegenkomt. Vanaf hier stijgen ook de meeste luchtballonnen ’s ochtends op.

Vanaf Göreme wandel je in ongeveer 3 uur op je gemak door de Swords Valley, de Rose Valley en de Red Valley. De routes zijn niet altijd even duidelijk aangegeven, dus ik raad je aan om de app Mapy.cz te gebruiken. Je kunt de offline kaarten gratis downloaden en de wandelroutes zijn zeer gedetailleerd aangegeven.

Kosten: gratis

4. Paardrijden of quad tour tijdens de zonsondergang bij Göreme

Aan het einde van de dag wil je natuurlijk ook van de zonsondergang genieten, want ook die is prachtig in Göreme in Turkije. Een aanrader is de quad tour tijdens de zonsondergang. In 2 uur tijd ga je naar een paar mooie plekken rondom het dorp. Sommige tours gaan vooral door de Rose Valley, andere tours gaan richting het uitzichtpunt over de Love Valley. De meeste tours sluiten af bij een uitzichtpunt op een gigantische rots, niet ver van Göreme.

Een alternatief is om tijdens de zonsondergang te gaan paardrijden. Dit heeft een rustiger tempo, maar daardoor leg je ook minder grote afstanden af.

Kosten: een ATV/quad tour tijdens de zonsondergang is gemiddeld €25 euro

Dag 2 in Göreme in Turkije

Tijdens de eerste dag in Göreme ben je al naar de luchtballonnen tijdens de zonsopkomst gaan kijken. Vandaag is het tijd om zelf een tochtje te maken!

1. Luchtballonvaart in Cappadocië

Honderden luchtballonnen gaan iedere ochtend vanaf Göreme de lucht in. De tocht gaat bijna altijd door, tenzij het weer te slecht is (vooral veel wind zorgt ervoor dat de luchtballonnen niet kunnen vertrekken). De meeste reisbureaus halen je rond 5 uur ’s ochtends op. Neem warme kleding mee, want ’s ochtends is het nog behoorlijk fris in Göreme!

Kosten: de prijs voor de luchtballonvaart varieert, mede door de aanbieders en de tijdsduur. Voor een ballonvaart van 1 uur betaal je gemiddeld €150 euro. Sommige tours zijn duurder, omdat er bijvoorbeeld champagne of een ontbijt is inbegrepen (waar je eerlijk gezegd om 5 uur ’s ochtends nog geen zin in hebt). Een paar vrienden van mij hebben de tocht voor €120 euro geboekt door te onderhandelen voor meerdere personen, maar eigenlijk gaan de meeste tour agencies niet onder de €150 euro.

2. Wandelen door de Pigeon Valley

Na het ontbijt start je met een wandeling door de Pigeon Valley, ten zuidwesten van Göreme. Deze wandeling brengt je naar het dorp Uchisar. Er zijn meerdere manieren om door de vallei te lopen. Zelf volgde ik de straat Uzundere Caddesi totdat je een bord tegenkomt dat aangeeft dat je in de Pigeon Valley bent. Vanaf Göreme naar Uchisar Castle via deze wandeling is het ongeveer 1 uur lopen. De wandeling heeft weinig hoogteverschillen (vooral op het einde). Onderweg kom je 2 theehuizen tegen, mocht je wat willen drinken.

Deze vallei wordt de Pigeon Valley genoemd omdat er in een deel van deze vallei veel duiven zijn gesetteld in de rotsen en grothuizen. Hoe dichter je bij Uchisar komt, hoe groter de kans is dat je een groep duiven tegenkomt. Je kunt deze wandeling het beste in de ochtend doen, dan heb je de zon in de rug in plaats van in je gezicht.

Kosten: gratis

3. Uchisar Castle bezoeken

Van verre zie je het bijzondere kasteel van Uchisar al verschijnen. Dit is het letterlijke hoogtepunt van Cappadocië: dit is het hoogste punt in de regio (op 1270 meter hoogte). Dit was vroeger een belangrijk verdedigingspunt om de bewoners te beschermen, in de vijftiende en zestiende eeuw.

In het kasteel zie je op zich niet zo veel: er is een kleine tentoonstelling bij de entree en er zijn een paar vrouwen die op de eerste verdieping gözleme pannenkoekjes verkopen. Vervolgens klim je via enkele trappen omhoog voor een mooi uitzicht over de omgeving van Göreme en Uchisar. Met helder weer kun je zelfs de besneeuwde bergtop van Erciyes bij Kayseri zien!

Kosten: 50 lira (€3 euro)

4. Wandelen door de Love Valley

Vanaf Uchisar kun je doorwandelen via de Love Valley. Dit is een van de rustigste valleien om te wandelen en de rust op te zoeken. Wanneer je door de vallei loopt snap je al snel waarom deze vallei deze naam heeft. De rotsen hebben dankzij de wind en regen door de jaren heen de vorm van een penis gekregen. Wanneer je de Love Valley verlaat moet je het laatste stuk langs de autoweg terug naar Göreme lopen. Niet het meest interessante en leukste stuk van de wandeling, maar je kunt niet tussendoor de vallei verlaten om sneller in Göreme te komen.  

Kosten: gratis

Lees ook: 10 mooie plekken in Turkije voor op jouw bucket list

Dag 3 in Göreme in Turkije

Tijdens de derde dag in Göreme in Turkije ga je een paar plekken bezoeken die je het beste met de Green Tour kunt doen. Als je een (huur-) auto hebt kun je natuurlijk ook zelf naar deze plekken, maar ik ben erg tevreden over de tour. Voor deze tour betaalde ik €45 euro en dat is inclusief lunch en entreegeld voor de activiteiten.  

1. Fascinatie bij Kaymakli Underground City

Er zijn meerdere ondergrondse steden in de regio van Cappadocië, maar de meest interessante is Kaymakli. Deze ondergrondse stad bestaat al zo’n 6000 jaar en was bedoeld om burgers tegen aanvallen van buitenaf te beschermen. Soms brachten ze een paar dagen in de ondergrondse stad door, soms zelfs meerdere weken.

Kaymakli Underground City bestaat uit maar liefst 8 verdiepingen, een deel hiervan is geopend voor bezoekers. Via een uitgebreid gangenstelsel zijn verschillende ruimtes met elkaar verbonden. Het is indrukwekkend hoe dit is gecreeerd door mensen. Destijds konden hier maar liefst 5000 mensen naar binnen! Er werd gekookt en zelfs wijn gemaakt. Bijzonder om doorheen te lopen.  

Wil je zelfstandig naar Kaymakli Underground City reizen? Dan neem je vanaf Göreme eerst de bus naar Nevsehir en vervolgens naar Kaymakli.

Kosten: 75 lira voor volwassenen (€4,50 euro)

2. Wandelen door de Ihlara Valley

Een van de mooiste plekken om te wandelen in de omgeving van Göreme is de Ilhara Valley, zo’n 100 kilometer ten westen van het dorp. Je moet maar liefst 3 bussen nemen om hier te komen, dus vandaar dat ik je aanraad om de Green Tour te doen. Tijdens de Green Tour wandel je door een deel van de prachtige en groene Ihlara Valley. Vervolgens eet je de lunch aan de rivierzijde.

Kosten: 70 lira voor een combi-ticket voor de Ilhara Valley en de kathedraal van Selime (€4 euro)

3. Bijzondere grotkathedraal van Selime bezoeken

De Green Tour eindigt bij de Selime grotkathedraal, een imposant bouwwerk niet ver van de Ilhara Valley. Het wordt ook wel het klooster van Selime genoemd. Monniken hebben hier door de eeuwen heen geleefd, maar tegenwoordig is het onbewoond.

Kosten: 70 lira voor een combi-ticket voor de Ilhara Valley en de kathedraal van Selime (€4 euro)

Hoe kom je in Göreme in Turkije?

Veel mensen bezoeken Göreme tijdens een rondreis in Turkije. Vanaf Istanboel is het 9 tot 11 uur reizen naar Göreme met de bus (afhankelijk van het busstation waar je opstapt). De bus stopt onder andere in Ankara. Ook vanaf Antalya in het zuiden van Turkije gaan er directe bussen naar Göreme. Deze busrit duurt 9 à 10 uur. Deze bus stopt onder andere in Manavgat (bij Side) en Nevsehir. In Göreme stap je uit bij Göreme Otobus Terminali, in het centrum van het dorp.

Je kunt een busticket naar Göreme via Flixbus boeken of bij het busstation kopen. Let op: Flixbus werkt niet in Turkije, dus boek jouw busticket vóór vertrek of gebruik in Turkije een VPN programma om jouw locatie te veranderen. VPN’s die ik zelf prettig vind zijn Tunnelbear en ExpressVPN.

Lees ook: 3 dagen in Istanboel – wat kun je doen tijdens een stedentrip?

Het is ook mogelijk om naar Göreme te reizen met het vliegtuig. Het vliegveld van Kayseri (Kayseri Erkilet Airport) ligt op 75 kilometer ten oosten van Göreme in Turkije. Binnen een uur ben je al in het dorp.

Vanaf Amsterdam Schiphol en Rotterdam gaan er directe vluchten naar Kayseri. Daarnaast kun je ook vanaf Eindhoven naar Istanboel vliegen en vanaf daar een vlucht naar Kayseri pakken (al is dit minder milieuvriendelijk dan een rechtstreekse vlucht).

Overnachten in Göreme, het centrum van Cappadocië

Er zijn veel opties voor accommodaties in Göreme in Turkije, voor ieder type reiziger. Hier een paar leuke opties:

  • Seven Rock Cave Hotel. Dit is mijn favoriete accommodatie in Göreme voor soloreizigers, stellen en vriendengroepen. Met 1 slaapzaal en een stuk of 10 privékamers is dit een vrij rustige accommodatie, maar tegelijkertijd is het makkelijk om nieuwe vrienden te maken. Een uitgebreid ontbijt is inbegrepen in de prijs en er is een zwembad voor de warme zomermaanden. Vanaf het dakterras heb je ’s ochtends een mooi uitzicht op de luchtballonnen.
  • Cappadocia Cave Lodge. Vanaf het dakterras van Cappadocia Cave Lodge heb je een mooi uitzicht over Göreme en de luchtballonnen tijdens de zonsopkomst. Een heerlijke accommodatie als je iets meer luxe wilt. Deze accommodatie ligt in het hogere deel van Göreme, dus wees voorbereid op een kleine klim vanaf het centrum.  
  • Grand Elite Cave Suites. Een ideale accommodatie in Göreme voor koppels. Er is een buitenzwembad, een tuin en wanneer je met de auto komt kun je hier gratis parkeren.

Let op: IN Turkije kun je Booking niet gebruiken om reserveringen te maken. Boek jouw accommodaties voor Turkije dus voor vertrek of gebruik een VPN om jouw locatie te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld met Tunnelbear (500 mb gratis) of ExpressVPN (betaald voor ongelimiteerd gebruik).

Booking.com

Lees ook: voorbereid op reis naar Turkije – alles wat je moet weten voor vertrek

Ik hoop dat je iets hebt aan al deze tips voor Göreme in Turkije, zodat jij optimaal van al het moois van Cappadocië kunt genieten! Heb je nog vragen of juist nog meer tips? Laat het weten via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *