Rondreis in Jordanië: voorbeelden van reisroutes

Inmiddels heb ik al heel wat geschreven over Jordanië, maar vandaag wil ik wat meer informatie geven over een rondreis in Jordanië. Want hoe gemakkelijk is het om met het openbaar vervoer te reizen in Jordanië? Of kun je beter met een auto reizen? En wat is eigenlijk een handige reisroute? Welke bezienswaardigheden mag je niet missen? Ik vertel je er alles over in deze blog!

Rondreis in Jordanië: hoe reis je rond?

Huurauto in Jordanië

Er zijn verschillende manieren voor rondreizen in Jordanië. De meest flexibele manier is het huren van een auto. Een huurauto zorgt er niet alleen voor veel flexibiliteit, maar maakt het ook mogelijk om naar plekken te gaan waar je anders niet zo snel komt. Denk bijvoorbeeld aan de natuurreservaten van Dana of Shawmari die met het openbaar vervoer niet te bereiken zijn. Je kunt onder andere via Sunnycars een huurauto regelen. Zelf heb ik fijne ervaringen met Sunnycars, omdat de prijs voor de auto inclusief alle verzekeringen is. Zo kom je ter plekke niet voor verrassingen te staan en rijd je bovendien met een relaxter gevoel rond.

Een huurauto is voornamelijk handig als je met twee of meer personen bent. Maar er zijn wel degelijk soloreizigers die met een huurauto Jordanië verkennen. De kosten zijn misschien wat hoog, maar in hostels kun je vaak goedkope ritten aan andere soloreizigers aanbieden, waardoor je de kosten deels terugverdient.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Openbaar vervoer in Jordanië

De meeste soloreizigers zullen echter voor het openbaar vervoer kiezen. Ik was verbaasd hoe weinig er te vinden is over het openbaar vervoer in Jordanië. Er zijn maar weinig bussen die op vaste tijden rijden. Zoek van tevoren de bustijden van de JETT bussen uit, bijvoorbeeld met de hulp van jouw accommodatie.

Daarnaast zijn er veel bussen die vaak vertrekken wanneer deze vol is – of wanneer de buschauffeur zin heeft om te gaan rijden. Voor deze bussen is het vaak een kwestie van rondvragen rondom de busstations. Laat in jouw hotel of hostel de naam van jouw bestemming in het Arabisch opschrijven, zodat je dit aan mensen bij de bus kunt laten zien. Op die manier is de kans groter dat je arriveert op de plek waar je daadwerkelijk naartoe wilt gaan. Het openbaar vervoer in Jordanië is erg goedkoop (ongeveer 1 JD per uur), maar is voornamelijk handig voor reizigers die niet met een strakke planning in Jordanië rondreizen.

Taxi’s in Jordanië

Tot slot kun je bepaalde plekken die niet met het openbaar te bereiken zijn bezoeken met een taxi. Vraag van tevoren in jouw hotel of hostel rond of andere mensen een taxi willen delen. Op die manier is een taxi best betaalbaar.

Houd er rekening mee dat taxi apps zoals Uber en Careem eigenlijk illegaal zijn in Jordanië. Ik heb zelf eenmalig gebruik gemaakt van Uber (van het hostel in Amman naar de busplaats voor mijn bus naar Israël, omdat ik deze rit met een creditcard kon betalen). Mijn chauffeur vertelde dat hij regelmatig een boete krijgt omdat hij een Uber chauffeur is. De boetes worden betaald door Uber, dus gelukkig niet door de chauffeur of de passagiers – maar toch. In de steden zijn meestal wel plekken te vinden waar taxi’s zich verzamelen en anders kun je er altijd eentje regelen via jouw accommodatie.

Ideale lengte voor een rondreis in Jordanië?

De ideale lengte van een reis is natuurlijk afhankelijk van wat je allemaal wilt zien en doen. Er zijn mensen die Jordanië in 3 dagen bezoeken en enkel voor Petra en Wadi Rum komen. Zelf ben ik 2,5 week in Jordanië geweest omdat ik onderweg ook werk moest afronden en omdat ik langzamer reis dan de gemiddelde reiziger. De ideale lengte voor een rondreis of vakantie in Jordanië is tussen de 8-12 dagen.

Om je een idee te geven van wat je kunt zien tijdens een rondreis in Jordanië geef ik je een paar voorbeelden voor reisroutes. Houd er rekening mee dat deze routes zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring met Jordanië en dat er natuurlijk nog meer plekken te bezoeken zijn die ik hier niet vermeld.

Rondreis in Jordanië van 7 volle dagen

1. Amman, Jerash & Ajlun

De meeste mensen beginnen hun rondreis in de hoofdstad Amman. In dit artikel vind je enkele tips voor bezienswaardigheden in Amman. Wanneer je de huurauto ophaalt kun je het noorden van Jordanië verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het eeuwenoude kasteel van Ajlun (spreek uit als ashlun) en de Romeinse ruïnes van Jerash. Je kunt er ofwel voor kiezen om terug te rijden naar Amman of om door te rijden naar Madaba.

Afstanden: reistijd Amman – Jerash is 1 uur. Reistijd Jerash – Ajlun is 20 minuten.

Overnachten: in Amman of Madaba

Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié

2. Madaba, Kerak en Dana natuurreservaat

Madaba is vrij klein, maar het is zeker interessant om hier te stoppen en de Saint George kerk te bezoeken. Voor 1 JD kun je namelijk een bijzondere mozaïek in de grond bewonderen. Enkele kilometers buiten Madaba kun je Mount Nebo bezoeken: het panoramapunt vanwaar Mozes het beloofde land – Israël – zag. Vervolgens rijd je terug naar Madaba, om via de prachtige King’s Highway richting het zuiden te rijden naar het Dana natuurreservaat. Onderweg kun je stoppen bij het kasteel van Kerak.

Afstanden: reistijd Amman – Madaba is 45 minuten. Reistijd Madaba – Dana natuurreservaat is 4 uur.

Overnachten: bij Dana Natuurreservaat

Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié

3. Dana natuurreservaat & Petra / Little Petra

Een van mijn leukste wandelingen was in het Dana natuurreservaat. Hier kon je er al meer over lezen en enthousiast worden dankzij de foto’s. De wandeling start bij de ruïnes van Dana op zo’n 1200 meter hoogte, waarna je naar zo’n 350 meter zakt. Je kunt helemaal tot de Feynan Ecolodge lopen en vanaf daar een taxi naar Dana regelen ofwel teruglopen via dezelfde route. Houd er wel rekening mee dat de tocht terug erg zwaar is: je klimt zo’n 850 meter. Aan het einde van de dag rijd je door naar het wereldwonder Petra. Je kunt onderweg een stop maken bij het kasteel van Shobak.

Afstanden: de wandeling van Dana naar de Feynan Lodge duurt ongeveer 4-5 uur. Reistijd Dana – Wadi Musa is 1 uur.

Overnachten: in Wadi Musa of in een bedoeïenkamp bij Little Petra

Dana-Feynan-Jordanië
Dana-Feynan-Jordanië

4. Petra / Little Petra

Je kunt je gemakkelijk 3 dagen vermaken in Petra, maar vanwege de beperkte tijd zul je het meeste uit 1 dag in Petra moeten halen. Wandel door de Siq die je naar the Treasury brengt, bewonder dit wereldwonder van boven en klim naar het indrukwekkende klooster op de top van de berg. Het is een aanrader om de nacht door te brengen in een bedoeïenkamp rondom Petra of Little Petra, zoals Seven Wonder’s Bedouin Camp.

Afstanden: –

Overnachten: in Wadi Musa of in een bedoeïenkamp bij Little Petra

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

5. Wadi Rum

De woestijnvlakte van Wadi Rum is betoverend en niet te vergelijken met een andere plek op aarde. Vertrek vroeg in de ochtend richting Wadi Rum zodat je niet op het heetst van de dag in een jeep of op de rug van een kameel zit. ’s Avonds overnacht je in een bedoeïenkamp in de woestijn, proef je authentieke maaltijden en kun je van een geweldige sterrenhemel genieten.

Afstanden: reistijd van Wadi Musa naar Wadi Rum Village is ongeveer 2 uur. In Wadi Rum Village kun je de auto parkeren en word je opgehaald door een jeep om naar het bedoeïenkamp in de woestijn te reizen.

Overnachten: in Wadi Rum Village of in een bedoeïenkamp in de woestijn

Overnachten-Jordanië-Wadi-Rum
Wadi-Rum-Jordanië
Wadi-Rum-Jordanië

6. Aqaba

Liefhebbers van zwemmen en de onderwaterwereld zijn in het zuidelijke Aqaba op de juiste plek. Deze stad aan de Rode Zee is een perfecte plek om tot rust te komen, te zonnebaden en te snorkelen of te duiken.

Afstanden: reistijd van Wadi Rum naar Aqaba is ongeveer 1 uur.

Overnachten: in Aqaba

Aqaba-Jordanië

7. Wadi Mujib, Dode Zee & Amman

De dag start met een lange rit richting Wadi Mujib. In dit natuurreservaat kun je de Siq Trail wandelen door een indrukwekkende canyon. Wie van canyoning en avontuurlijk wandelen houdt moet hier zeker naartoe! Vervolgens kun je ontspannen in de Dode Zee, bijvoorbeeld bij Amman Beach. Na deze bijzondere ervaring is het tijd om terug te reizen naar de hoofdstad Amman. Een aanrader is een bezoek aan de citadel van Amman rond zonsondergang.

Afstanden: reistijd van Aqaba naar Wadi Mujib Visitor Center is zo’n 3 uur. Vanaf dit bezoekerscentrum naar Amman is het ongeveer 1 uur rijden.

Overnachten: in Amman

Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié
Amman-omgeving-Jordanié

Rondreis in Jordanië van 10 volle dagen

Dag 1 tot en met 7 hetzelfde als hierboven beschreven. Je zou een dag extra in Petra kunnen verblijven. Het is namelijk ook mogelijk om Petra in 2 of zelfs 3 dagen te verkennen.

8. Extra dag in Petra

Petra-Jordanie
Petra-Jordanie

9. Dagtrip naar Salt

Een verrassing tijdens mijn rondreis in Jordanië was Salt, de voormalige hoofdstad van Jordanië. Hier kom je gemakkelijk in contact met de lokale bevolking. Een aanrader is een tour langs verschillende huizen waar je kennismaakt met de locals. En hier lees je nog veel meer over deze leuke plek in Jordanië!

Afstanden: reistijd van Amman naar Salt is tussen de 30 en 75 minuten, afhankelijk van het verkeer in en rondom Amman.

Overnachten: in Amman

Salt-Jordanië
Salt-Jordanië

10. Azraq kasteel, Azraq Wetlands natuurreservaat en Shawmari natuurreservaat

Zelf heb ik dit oostelijke deel van Jordanië jammer genoeg niet bezocht omdat het niet gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken is. Maar natuurliefhebbers zullen dit zeker niet willen overslaan. Op de website van Wild Jordan kun je meer over de natuurreservaten en de duurzame accommodaties lezen.

Afstanden: reistijd Amman naar Azraq kasteel en natuurreservaat is ongeveer 1,5 uur. De reistijd van Azraq naar het Shawmari natuurreservaat is ongeveer 20 minuten.

Overnachten: in Amman of in Azraq Lodge

Reisvideo van mijn rondreis in Jordanië

Ben je nog niet enthousiast geworden om een rondreis in Jordanië te maken? Dan zorgt deze video daar vast wel voor! In anderhalve minuut neem ik je mee naar de mooiste plekjes van dit Midden-Oosterse land.

Wil jij een reis naar Jordanië boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Jordanië reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Jordanië willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

  • TUI biedt Fly & Drive rondreizen in Jordanië aan. Tijdens deze 12-daagse rondreis ontdek je al het moois van Jordanië, inclusief Wadi Rum, Petra, de Dode Zee en Jerash. Je kunt ervoor kiezen om zelf te rijden met een huurauto of om met een privéchauffeur te reizen.
  • Better Places werkt veel met lokale gidsen, bijzondere tours en kleinschalige guesthouses. Bij dit reisbureau maak je samen met de lokale reisexpert een reis op maat, helemaal naar jouw wens. Reisexpert Elena is erg betrokken bij jouw reis; niet alleen vooraf bij het regelen maar ook tijdens de reis checkt ze regelmatig hoe je Jordanië ervaart.
  • Tijdens de 8-daagse Fly & Drive individuele reis van 333Travel ga je niet alleen naar bekende hoogtepunten zoals Wadi Rum en Petra, maar ook naar het bijzondere Dana Nature Reserve.
  • En de 8-daagse groepsreis van Shoestring Travel focust op avontuurlijke groepen, veelal voor een wat jonger publiek. Daarnaast is er tijdens de groepsreizen veel vrije tijd, zodat jij ook zelf op ontdekkingstocht kunt gaan.
  • Jordanië kun je gemakkelijk met het buurland Israël combineren. Sawadee laat in de 15-daagse groepsreis in Jordanië en Israël alle hoogtepunten van deze 2 bijzondere landen zien.

Lees ook: voorbereid op reis naar Jordanië – alles wat je moet weten voor vertrek

Heb jij wel eens rondgereisd in Jordanië en heb je nog meer tips? Of plekken die mensen zeker niet mogen overslaan tijdens een rondreis door Jordanië? Laat het hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments