Voorbereid op reis naar Jordanië: alles wat je moet weten voor vertrek

Tijdens een rondreis door Jordanië val je van de ene verbazing in de andere. Er zijn zó veel magische plekken te bezoeken. Maar het is wel handig om wat dingen vooraf te weten. In dit artikel vind je alles wat je moet weten voor vertrek, zodat jij voorbereid op reis naar Jordanië gaat! Meer inspiratie vind je in de diverse blogs over Jordanië op Corners of the World, daarnaast vind ik Rondreis.nl ook een fijne inspiratiebron voor een Jordanië reis!

Voorbereid op reis naar Jordanië: alles wat je moet weten voor vertrek

1. Vaccinaties voor Jordanië voor vertrek

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een rondreis door Jordanië. Als je de week voor Jordanië in een land bent geweest waar gele koorts voor kan komen is deze vaccinatie wel verplicht. Daarnaast worden vaccinaties voor DTP en Hepatitis A aangeraden.

Wadi-Rum-Jordanië

2. Visum voor Jordanië & de grenscontroles tussen Israël en Jordanië

Je kunt een visum bij aankomst krijgen als je naar Aqaba of Amman vliegt. Wie geen Jordan Pass heeft betaalt hier nog wel een flink bedrag voor, afhankelijk van je nationaliteit. De kosten zijn 40 JD (zo’n €50-60 euro).

Grens oversteken tussen Israël en Jordanië

Als je vanaf Israël naar Jordanië wilt reizen is er wat meer voorbereiding nodig. Zo ga jij voorbereid op reis naar Jordanië vanaf Israël:

Wie over land vanuit Israël naar Jordanië reist kan de grens oversteken vanaf Eilat in het zuiden bij de Yitzhak Rabin grenscontrole of vanaf de Jordan River grenscontrole bij Beet She’an in het noorden. Hier kun je een visa on arrival regelen. Wie langer dan 2 dagen in Jordanië is hoeft geen visumkosten te betalen via de Yitzhak Rabin grenscontrole.

Het is ook mogelijk om de grens over te steken via de Allenby Bridge grenscontrole, maar je moet wel van tevoren in Nederland een visum regelen en deze controle is extra streng omdat het in de Westelijke Jordaanoever is. Enkele reizigers die ik tegenkwam waren via deze grenscontrole van Israël naar Jordanië gereisd en hadden later problemen bij het verlaten van Jordanië. Je paspoort dient overigens minimaal nog 6 maanden geldig te zijn als je Jordanië verlaat.

Wanneer je van Jordanië de grens oversteekt naar Israël is er een exit fee van 10 JD. Zorg ervoor dat je dit in contant geld bij je hebt of dat je voldoende geld bij je hebt om te wisselen.

Let op: je kunt met een huurauto vanuit Israël niet de grens oversteken naar Jordanië. Je kunt de auto ofwel bij de grens ofwel in de stad Eilat parkeren.

3. Aanschaffen van de Jordan Pass

Meestal ben ik niet zo’n fan van toeristenpassen, maar ik zou je zeker aanraden om de Jordan Pass aan te schaffen. Niet alleen zijn er heel wat bezienswaardigheden in Jordanië inbegrepen, maar ook je visum bij aankomst. Eigenlijk haal je de kosten van de pas er al uit door naar Jordanië te reizen, het visum te krijgen en Petra te bezoeken! Je krijgt de Jordan Pass per mail toegestuurd. Print deze uit en toon deze bij alle bezienswaardigheden die je bezoekt. Houd er rekening mee dat je de Jordan Pass moet gebruiken binnen 12 maanden na aanschaf. De Jordan Pass voor 1 dag Petra kost 70 JD, voor 2 dagen kost het 75 JD en voor 3 dagen 80 JD.

Lees ook: Jordanië – 21 dingen die je wilt weten over Petra

Wadi-Rum-Jordanië

4. Geldzaken Jordanië

In Jordanië betaal je met de Jordaanse Dinar, oftewel JD. 1 Dinar is ongeveer €1,25 euro (oktober 2017). Het is ook mogelijk om met euro’s, dollars of zelfs Israelische shekel te betalen, maar de koers is dan minder gunstig.

Pinnen met een bankpas gaat niet zo gemakkelijk in Jordanië, maar creditcards van Mastercard en Visa werken in principe overal. Daarnaast worden er in veel restaurants en bij bezienswaardigheden creditcards aangenomen.

5. Stopcontacten Jordanië

In Jordanië hebben ze vaak dezelfde stopcontacten als die we in Nederland en België kennen (type C en F). Er schijnen ook andere type stopcontacten te zijn (type D, G en J), maar ik ben ze zelf eigenlijk nergens tegengekomen. Je hoeft in principe dus geen reisstekker mee te nemen. Mocht er nou toch een ander stopcontact in jouw accommodatie zijn, dan kun je meestal wel een reisstekker ter plekke lenen.

Digital-nomad-Jordanië

6. Drinkwater Jordanië

Het kraanwater in Jordanië is niet drinkbaar. Wel staan er in steeds meer accommodaties watertonnen waar je jouw fles kunt bijvullen. Bovendien heb ik wel regelmatig kraanwater gedronken via een Bobble Filter. Hier kun je meer lezen over duurzame manieren om water te drinken op reis.

Lange-wandeltochten-checklist

7. Beste reistijd voor Jordanië

De beste periode om Jordanië te bezoeken is de lente: van eind maart tot en met begin mei. De natuur is dan op z’n mooist en in volle bloei. Ook de herfst, van eind september tot half november, is een goede periode om Jordanië te bezoeken. De temperatuur is aangenaam om wandelingen te maken, in tegenstelling tot de snikhete zomermaanden.

Lees ook: Jordanië – de magische wereld van Wadi Rum

Wadi-Rum-Jordanië

8. Rondreizen in Jordanië: openbaar vervoer of auto huren?

In Jordanië is het mogelijk om met het openbaar vervoer rond te reizen. Het is erg goedkoop (reken ongeveer 1 JD per uur), maar het is niet altijd even gemakkelijk. Wat mij overigens opviel in de bussen: mannen staan altijd op voor vrouwen, hoe oud deze mannen ook zijn. Veel mensen huren een auto voor hun rondreis door Jordanië. Ik zou je aanraden om de auto via Sunnycars te huren. Bij Sunnycars huur je namelijk een auto inclusief alle verzekeringen en kom je ter plekke niet voor onverwachte kosten te staan. Zo rijd je zorgeloos rond met een auto in Jordanië.

Autorijden is – buiten Amman – veilig en gemakkelijk. Er wordt rechts gereden en het is vrij rustig op de wegen. De meeste borden en plaatsnamen zijn zowel in het Arabisch als in het Engels aangegeven. In dit artikel lees je alles over het rondreizen in Jordanië, inclusief inspiratie voor voorbeeldroutes én een video.

Rondreizen-Jordanië

9. Weekend op vrijdag en zaterdag in Jordanië

Anders dan in Europa is het weekend in Jordanië op vrijdag en zaterdag. Veel winkels zijn op zaterdag gesloten en je zult merken dat het ook op vrijdag erg rustig is op straat. Houd hier met name rekening mee als je met het openbaar vervoer rond wilt reizen in Jordanië. Toeristische bezienswaardigheden zoals Petra zijn de hele week geopend.

10. Jordanië is een Arabisch land

Dit is zeker iets om rekening mee te houden als je voorbereid op reis naar Jordanië wilt gaan. Met name vrouwen zullen zich zeker bekeken voelen als ze in een korte broek of in een jurkje rondlopen. Jordaniërs zullen je er misschien niet op aanspreken, maar het voelt alsnog niet prettig. Probeer je daarom zo degelijk mogelijk te kleden: een lange broek of rok en iets dat je schouders bedekt. Vrouwen, neem een sjaal mee! Deze kun je gebruiken om zowel je schouders als je hoofd te bedekken. De meeste moskeeën in Jordanië zijn niet toegankelijk voor niet-moslims. Een uitzondering is de King Abdullah I Moskee in Amman.

Lees ook: Salt in Jordanië – een heerlijke daguitstap vanuit Amman

Petra-Jordanie

11. Ramadan, de heilige maand in Jordanië

Tijdens de ramadan vasten moslims in Jordanië. Er mag dus niet gegeten, gedronken en gerookt worden. Je zult merken dat het lastiger is om in Jordanië te reizen tijdens de ramadan. Zo kun je voor bepaalde wandelingen geen gidsen vinden en zullen veel restaurants overdag gesloten zijn. De data voor de ramadan variëren jaarlijks.

Wanneer is de ramadan in Jordanië?

De ramadan wordt gehouden in de negende maand van de islamitische kalender. Hierdoor verandert deze periode constant.

In 2022 is de ramadan van 2 april tot en met 1 mei.
In 2023 is de ramadan van 23 maart tot en met 21 april.
In 2024 is de ramadan van 11 maart tot en met 9 april.

12. Veiligheid in Jordanië

Ik snap dat veel mensen zich zorgen maken om de veiligheid in Jordanië. Het ligt immers in het onrustige Midden-Oosten, omringd door onstabiele landen. Ik heb zelf zo’n 3 weken door Jordanië gereisd en heb me hartstikke veilig gevoeld. Er zijn verschillende religies in Jordanië – veel Christenen en moslims – maar iedereen leeft in vrede met elkaar. Ik heb zelfs ’s avonds over straat in de hoofdstad Amman gelopen; iets wat ik niet in iedere grote stad zou doen.

Lees ook: overnachten in Jordanië – mijn favoriete accommodaties

Amman-omgeving-Jordanié

Wil jij een reis naar Jordanië boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Jordanië reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Jordanië willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

  • TUI biedt Fly & Drive rondreizen in Jordanië aan. Tijdens deze 12-daagse rondreis ontdek je al het moois van Jordanië, inclusief Wadi Rum, Petra, de Dode Zee en Jerash. Je kunt ervoor kiezen om zelf te rijden met een huurauto of om met een privéchauffeur te reizen.
  • Better Places werkt veel met lokale gidsen, bijzondere tours en kleinschalige guesthouses. Bij dit reisbureau maak je samen met de lokale reisexpert een reis op maat, helemaal naar jouw wens. Reisexpert Elena is erg betrokken bij jouw reis; niet alleen vooraf bij het regelen maar ook tijdens de reis checkt ze regelmatig hoe je Jordanië ervaart.
  • Tijdens de 8-daagse Fly & Drive individuele reis van 333Travel ga je niet alleen naar bekende hoogtepunten zoals Wadi Rum en Petra, maar ook naar het bijzondere Dana Nature Reserve.
  • En de 8-daagse groepsreis van Shoestring Travel focust op avontuurlijke groepen, veelal voor een wat jonger publiek. Daarnaast is er tijdens de groepsreizen veel vrije tijd, zodat jij ook zelf op ontdekkingstocht kunt gaan.
  • Jordanië kun je gemakkelijk met het buurland Israël combineren. Sawadee laat in de 15-daagse groepsreis in Jordanië en Israël alle hoogtepunten van deze 2 bijzondere landen zien.

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten om voorbereid op reis naar Jordanië te gaan. Heb jij nog meer tips? Laat het hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments