reisfotografie-tips

Reisfotografie: tips om met geweldige foto’s thuis te komen

Fotografie wordt een steeds belangrijker onderdeel van reizen, want je wilt toch wel alles wat je hebt meegemaakt en gezien vastleggen? Ik krijg regelmatig complimenten over mijn foto’s die ik deel op Corners of the World en social media. Allereerst bedankt, jullie bezorgen een lach op mijn gezicht met ieder compliment! En om jullie daarvoor te bedanken wil ik graag reisfotografie tips met je delen.

Dit artikel gaat niet over de technische instellingen van de camera, maar over een aantal handige handvatten die er hopelijk voor zorgen dat je met nóg betere foto’s naar huis gaat. Ik deel 9 reisfotografie tips zodat jij met geweldige foto’s thuis zult komen!

Reisfotografie tips voordat je vertrekt…

Een van de beste reisfotografie tips die ik je kan geven vóórdat je op pad gaat is: bereid je goed voor. Een paar dingen waar je aan wilt denken voordat je op pad gaat:

 • Wil je met een drone op reis fotograferen? Zorg ervoor dat je weet wat de regels rondom drones zijn op jouw vakantiebestemming. In landen zoals Israël maak je jouw aankomst een stuk moeilijker – de kans bestaat zelfs dat je het land niet inkomt dankzij die drone. En in landen zoals Turkije en Cuba worden drones ter plekke op het vliegveld in beslag genomen. Doe van tevoren dus research om problemen en teleurstellingen te voorkomen.
 • Zorg dat je jouw camera-apparatuur goed inpakt in de handbagage en nóóit in de ruimbagage stopt. Je weet ongetwijfeld hoe lomp er met ruimbagage om wordt gegaan, dus daar wil je niet iets breekbaars zoals een camera in bewaren. Je kunt de camera in een aparte camerahoes bewaren of een cameratas meenemen als handbagage. Ik heb zelf een rugzak van Case Logic (Bryker) waar ik erg tevreden over ben. Deze tas heeft een laptopvak, een opbergvak voor een waterfles en een regenhoes. Bovendien is de tas licht van gewicht en kun je de vakken zelf indelen zoals jij dat wilt. Deze tas wordt niet meer gemaakt, maar een goede vervanging is de Case Logic DCB-309.
 • Zorg dat je op tijd op het vliegveld bent. Je wilt niet gehaast naar jouw vertrekhal moeten rennen door een controle bij de douane. Als je veel camera-apparatuur in jouw handbagage hebt word je er ongetwijfeld tussenuit gepikt voor een controle. Althans: ik ben bij de controle bijna ALTIJD de sjaak met al mijn apparatuur. Eindhoven Airport heeft de laatste jaren geïnvesteerd in hun douane en apparatuur, waardoor de controle nu vrij snel gaat. Je hoeft vloeistoffen en apparatuur niet eens meer uit jouw handbagage te halen. Wil je vliegen vanaf Rotterdam Airport? Dan moet je hier nog wel rekening mee houden. Al is mijn ervaring dat je ook op Rotterdam Airport snel door de douane heen bent. 1,5 uur van tevoren op het vliegveld is dan prima. Voor Schiphol Airport zorg ik dat ik ruim de tijd neem (minimaal 2 uur); dit vliegveld is een stuk groter en bij de hal van de budgetmaatschappijen verloopt alles vrij traag.
Reisfotografie-wat-meenemen

En dan nu de reisfotografie tips als je eenmaal op reis bent!

1. Lig, sta, klim, spring…

Het is logisch om op ooghoogte een foto te maken. Het kan echter ook erg leuk zijn om iets vanaf een andere hoek vast te leggen. Ik klim regelmatig in bomen, klauter op muren, hang over afgronden en lig op vieze straten om de wereld eens op een andere manier te bekijken. Houd wel altijd de omgeving in de gaten: je wilt niet door een auto op straat worden geraakt of door een hysterische groep Chinezen van een afgrond worden geduwd…

reisfotografie-tips

2. Neem de tijd om te fotograferen op reis

Iedereen kan een camera kopen, maar niet iedereen kan mooie beelden vastleggen. Het kost namelijk tijd en niet iedereen wil die tijd spenderen aan fotograferen. Ik vraag me soms af met wat voor foto’s Aziaten thuiskomen, die al wandelend of zelfs rennend fotograferen. Ik zit soms tien minuten op straat te wachten totdat er een voetganger langs een kleurrijke muur loopt. Of een uur op een mooie zonsondergang. In mijn hoofd heb ik een compositie gemaakt en soms kost het tijd voordat je dat daadwerkelijk vast kunt leggen. Onderstaande foto’s maakte ik in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Lees ook: 4 tips wat jij kunt doen met jouw vakantiefoto’s!

reisfotografie-tips

3. Variatie in onderwerpen

Een van de belangrijkste reisfotografie tips: varieer in de onderwerpen die je vastlegt. Het ligt er natuurlijk aan welke bestemming je bezoekt en waar jouw voorkeur naar uitgaat, maar het is leuk om met verschillend fotomateriaal thuis te komen. Leg dus niet alleen die machtige bergen en het paradijselijke strand vast, maar ook het straatbeeld in dat schattige dorpje of een bijzondere ontmoeting met de lokale bevolking. En natuurlijk mogen een paar foto’s met jezelf erop niet ontbreken! Variëren (mensen/straatbeeld – natuur – eten/drinken – foto’s met jezelf erop) is het sleutelwoord. Tenzij je met één thema wilt werken natuurlijk. Dit is een voorbeeld van een variatie aan foto’s die ik in Jamaica maakte.

reisfotografie-tips

4. Let op details tijdens het fotograferen op reis

Zelf ben ik een groot liefhebber van detailfoto’s. Het zorgt er bovendien voor dat je ter plekke met andere ogen naar bezienswaardigheden kijkt: andere dingen vallen je ineens meer op. De versiering van een gebouw, de druppels op het gras na een fikse regenbui, de ouderdomsvlekjes op de huid van de muzikant op straat. Mijn ervaring is dat ik sterkere herinneringen heb bij het bekijken van detailfoto’s dan bij totaalfoto’s. Ik heb in mijn leven bijvoorbeeld al heel wat watervallen gezien, maar als ik de onderstaande foto van de visser zie weet ik direct bij welke waterval op Bali hij zat.

reisfotografie-tips
reisfotografie-tips

5. Een statief is een goede investering voor fotograferen op reis

Die foto’s waar je mij in een prachtig landschap ziet chillen? Die maak ik meestal zelf, met behulp van een statief. Een statief is eigenlijk een must voor solo-reizigers die met leuke portretfoto’s thuis willen komen. Je kunt het natuurlijk ook aan iemand in de buurt vragen, maar hoe vaak ik wel niet teleurgesteld ben door andermans “fototalent”… Daarnaast is er soms simpelweg niemand in de buurt, als je op de top van een berg staat bijvoorbeeld.

Je hebt statieven in alle maten en voor verschillende prijsklassen. Op reis gebruik ik een speciaal reisstatief van Hama, dat precies in mijn rugzak past en bovendien helemaal niet duur is. Er zijn ook kleinere varianten die je ergens bovenop kunt plaatsen, zoals deze gave Gorillapods Magnetic (let op: deze is niet handig voor grote spiegelreflex- en systeemcamera’s).

reisfotografie-tips

Een statief is bovendien ook leuk voor degenen die met de sluitertijd willen spelen: hoe langer de sluitertijd, hoe lastiger het wordt om een scherpe foto te maken. Een statief kan dan zeker van pas komen. Dit is met name van toepassing bij foto’s op donkere plekken, zonsondergangsfoto’s en foto’s van een sterrenhemel. Extra tip: stel de timer in op enkele seconden. Als je de knop van jouw camera indrukt beweegt deze, al is het maar een heel klein beetje. Met een timer zorg je ervoor dat jouw foto toch scherp blijft. Sommige camera’s hebben de mogelijkheid om dit met een afstandsbediening in te stellen, nog fijner!

Lees ook: jezelf fotograferen op reis – hoe doe je dat? + video

reisfotografie-tips

6. Speel met licht en kleuren

Aansluitend op reisfotografie tip 5: speel niet alleen met de sluitertijd van de camera, maar ook met licht en kleuren. Mijn favoriete uur om te fotograferen is de zonsondergang (en als ik vroeg uit mijn bed kom: de zonsopkomst). Het moment dat de zon richting de horizon zakt en de wereld een oranje gloed krijgt is altijd magisch. Fotografen noemen dit ook wel the golden hour. Hieronder zie je foto’s van de Tatacoa woestijn in Colombia, gemaakt op verschillende momenten gedurende de dag.

Jenny van Ikreis deelt trouwens ook erg veel tips over fotografie. Ga je binnenkort naar een plek waar je het noorderlicht kunt zien? Lees dan snel haar blog met tips voor het noorderlicht fotograferen.

reisfotografie-tips

7. Maak contact met de bevolking tijdens het reizen

Het blijft discutabel of je wel of niet aan mensen op reis moet vragen of je een foto mag maken. Soms leg ik mensen vast zonder dat ze het in de gaten hebben, maar vaak maak ik foto’s van mensen met wie ik eerder al een praatje heb gemaakt. De gunfactor om de foto te maken is dan wat hoger en het voelt iets minder sneaky. De eerste foto komt vaak wat geforceerd over, maar na een tijdje ontspannen de meeste mensen. Zorg dus dat je een aantal foto’s achter elkaar maakt. De lach die mensen daarna op hun gezicht toveren als je het eindresultaat laat zien is erg aanstekelijk!

Lees ook: beste tips om mensen te fotograferen op reis + VIDEO

reisfotografie-tips
Reisfotografie tips12
Reisfotografie tips11

8. Denk na over je beeldverhaal tijdens het reizen

Denk na over wat je wilt vastleggen. Wat wil je met deze foto/foto’s vertellen? Wil je bijvoorbeeld laten zien wat het straatbeeld is, leg dan ook dingen vast die je hieraan herinneren: de broodbakker waar die heerlijke geur vandaan kwam, de graffitikunst die de straten meer kleur gaven, de muzikanten op straat die iedereen opvrolijkten.

Tijdens een bergwandeling leg je ongetwijfeld prachtige uitzichten vast (een fijne beloning na die pittige klim), maar het is ook leuk om een moment te gaan zitten en te kijken wat er om je heen gebeurt en leeft. Of vereeuwig die met modder besmeurde schoenen, die je eraan herinneren wat je ervoor over had om die adembenemende uitzichten te bereiken. Fotograferen is meer dan registreren: het is een verhaal vertellen. Jóúw verhaal.

reisfotografie-tips
Enerzijds laat deze foto niets zien, maar het roept bij mij zo veel herinneringen op!

9. Nabewerking van reisfoto’s

Niet iedereen is er fan van en het kost wat tijd, maar nabewerking maakt bijna iedere foto mooier. Meestal pas ik alleen contrast, helderheid en scheve horizonnen aan, maar het verschil is duidelijk zichtbaar! Kleuren komen ineens scherper naar voren en een rechte horizon geeft een minder slordige indruk. Je kunt Adobe Photoshop of Lightroom gebruiken, al zijn deze programma’s wel betaald. Voor gemakkelijke nabewerking kun je ook het gratis programma Photo! Editor gebruiken. Links zie je de onbewerkte foto’s, rechts het eindresultaat.

reisfotografie-tips

En wat doe je na al die reisfotografie tips?

En wat doe je na die reisfotografie tips uiteindelijk met die prachtige foto’s die je herinneren aan een fantastische reis? Die vereeuwig je natuurlijk! Mijn eigen ervaring leert dat mensen de foto’s amper meer bekijken op de computer, maar dat ze nog wel regelmatig door fotoboeken bladeren. Via Smartphoto kun je mooie fotoboeken in verschillende maten laten drukken. Er is een optie om de pagina’s automatisch te laten invullen, maar je kunt alles ook zelf opmaken. Het kost wat meer tijd, maar het zorgt wel voor het allerbeste resultaat. Of misschien wil je dat reisgevoel iedere dag wel vasthouden? Kies jouw favoriete reisfoto (of foto’s) uit en hang de wanddecoratie aan de muur.

reisfotografie-tips

Wat doe jij normaal gesproken met jouw reisfoto’s als je weer thuis bent? En als je nog meer reisfotografie tips hebt voor reizigers die met mooie plaatjes thuis willen komen, deel ze dan hieronder in een reactie!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een bedrijf. Daarnaast vine je affiliatelinks in deze blog. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

67 gedachten over “Reisfotografie: tips om met geweldige foto’s thuis te komen”

 1. Super artikel! Nummer 1 komt me bekend voor 🙂 Ik merk echt dat ik nog aan het leren ben wat fotografie betreft. Mijn statief gebruik ik veel te weinig en ik neem ook (vaak) te weinig tijd voor foto’s. Komt ook omdat ik vaak met iemand anders ben en dan wil ik niet uren ophouden. Eigenlijk moet ik dat gewoon wel doen haha. Ik ga me voornemen om in Hongkong hier op te oefenen: tijd en statief. Ik ben 6 dagen alleen dus dat moet lukken. Van close-ups en detailfoto’s ben ik zelf ook groot fan. Ik maak die foto’s heel graag. Nabewerken doe ik tegenwoordig ook altijd. Voornamelijk inderdaad de kleur. Ik gebruik altijd Picmonkey, maar dat programma dat jij gebruikt ziet er ook heel goed uit. Ga ik de volgende keer proberen! Bedankt voor deze handige tips!

  1. Geloof me, ik leer ook nog iedere dag wat betreft fotografie! 😉 Ook als ik foto’s van vorige jaren met nu vergelijk zie ik veel ontwikkeling. Ik vind het persoonlijk ook fijner om alleen op pad te gaan als ik foto’s ga maken (ik “wijs” soms zelfs mensen af als ze vragen of ze me mogen vergezellen tijdens een foto-wandeling). Gelukkig ben ik soms met mensen die het ook heerlijk vinden om te fotograferen. Mijn zusje vond het bijvoorbeeld in Amerika geen probleem om een uur op een zonsondergang te wachten of ‘s nachts nog naar buiten te gaan om sterren te fotograferen. Succes in Hong Kong, ik ben erg benieuwd!

 2. Wat inspirerend! Ik kan niet wachten deze tips toe te passen tijdens mijn reis naar Zuid-Korea! Mensen fotograferen vind ik een beetje te spannend, maar zeker de detail tip en variatie tip neem ik erg ter harte!

  1. Vooral doen waar jij je goed bij voelt en mooie herinneringen vastleggen, dat is het belangrijkste! En veel plezier in Zuid-Korea 🙂

  1. Ik heb een opleiding als televisie-journalist gehad en daar kregen we natuurlijk wel wat lessen over technische instellingen en composities en zo, maar voornamelijk voor nieuwsreportages. Reisfotografie is vooral heel veel doen, fouten maken en daar weer van leren. De meeste dingen heb ik geleerd door heel veel te oefenen en erover te lezen op blogs/in tijdschriften. Neem eens een kijkje op de blog van Laura Vink (https://vinkacademy.nl/), daar geeft ze heel veel fijne tips en alles wordt vrij gemakkelijk uitgelegd! 😉

 3. Wat een fijne tips! Ik kan en wil nog zoveel leren op het gebied van film en fotografie. Ik ga je tips zeker toepassen, details bijvoorbeeld daar leg ik nog te weinig nadruk op. Vaak durf ik mensen ook niet te vragen of ik een foto mag maken, best gek eigenlijk verlegen ben ik niet ;-). Deze sla ik op, thanks!

  1. Ik snap je helemaal hoor Lies, dat heb ik ook nog regelmatig en ik ben ook geen verlegen persoon haha. Al is mijn ervaring dat de meeste mensen het alleen maar een eer vinden om vastgelegd te worden! Soms hebben mensen zelfs een mailadres waar je de foto naartoe kunt sturen, al lukt dit niet altijd natuurlijk (is best maf om van iemand te horen dat ze geen e-mail kunnen of mogen hebben). Hoe meer je het doet, hoe minder gênant je het gaat vinden om het te vragen. Lekker blijven oefenen en vooral alleen doen als het goed voelt!

 4. Wat een fijn artikel Jessica en zeker goede tips!! Zoals je weet ben ik ook verliefd op fotografie en het vangen van momenten. Mooie herinneringen geven mij zo veel geluk en t is een uitdaging om ze op de perfecte manier te vangen met de camera en te bewerken dat ze nog beter uitkomen. Fotografie laat mij de schoonheid van de wereld en kleine dingen meer waarderen… En ook detail foto’s vind ik fantastisch, geniet altijd enorm van die van jou. Ga zo door! Leuk om deze passie te delen✌
  Xxx Naomi

  1. Wat een fijne reactie om te lezen Naomi, heerlijk om die passie voor fotograferen met anderen te delen! 🙂 Door fotografie ga je inderdaad anders naar dingen kijken en daarom is reisfotografie voor mij ook zo’n belangrijk onderdeel van reizen (en natuurlijk ook deels omdat het m’n job is haha). Binnenkort maar weer eens borrelen en bijkletsen! 🙂

 5. Ik hoop dat veel mensen deze tips lezen en gaan toepassen. Sommige foto’s zijn tenenkrommend.

  En de Aziaten: breek me de bek niet open. Overal die selfie-stick tussen duwen. Daar gaat m’n compositie na een kwartier wachten…

  1. Haha ik lig dubbel om jouw reactie, helemaal waar! Dat van die Aziaten is inderdaad geen geintje (al denken sommige mensen dat ik dat wel grappig bedoel), ze zijn best gevaarlijk – of op z’n minst ontzettend irritant – als je aan het fotograferen bent..

 6. Goeie tips! Ik moet ook echt eens investeren in een goed statief. Die van mij wiebelt, waardoor ik er eigenlijk niks aan heb en hem dus ook niet gebruik. Sinds onze lange reis van 2007-2009 ben ik gestopt met fotoboeken maken. Heel jammer eigenlijk, maar heb er gewoon de tijd niet meer voor om alles uit te zoeken. Zelfs van de kinderen nog geen enkel fotoboek. Erg hè?! 🙂

  1. Bedankt Yvonne! Ik snap het helemaal hoor, ik blijf het maken van fotoboeken van de vorige reizen ook maar steeds vooruit schuiven. Gelukkig gaat het nu wel iets gemakkelijker met het online fotoboeken maken. 😉 Ik kan me herinneren dat mijn moeder een hele zomer bezig was met foto’s uitzoeken en het inplakken van onze kinderfotoboeken… :p

 7. Hier ook zo’n echte fotofanaat. 🙂
  Ik “doe” ze eigenlijk allemaal behalve het statief. Hoewel ik er soms wel wat behoefte aan heb weegt het nog steeds niet op tegen het meenemen, we hebben altijd al veel te veel “troep” bij ons als we op reis zijn en alles wat eraf kan, kan eraf….. Gaaf dat je een foto van de Antelope Canyon hebt in vol ornaat en zonder mensen. Toen wij er waren was het echt drama; veel te druk en we werden er echt doorheen gejast. Ik vond het echt de grootste afknapper van de reis op die manier.

  1. Ik neem mijn statief ook lang niet altijd mee, vooral niet bij straatfotografie. 😉 In de Antelope Canyon hebben mijn zusje en ik de foto-tour gedaan, anders had ik dit soort foto’s volgens mij nooit kunnen maken haha. De gidsen moesten hele stromen mensen tegenhouden zodat de fotografen 5 minuten los konden gaan. :p Maar ik vond Antelope Canyon door al die drukte ook best tegenvallen! Jammer hè?

 8. Dank voor je tips Jessica, leuk! Ik probeerde mijn foto’s altijd in een fotoboek te bundelen, maar ik kom daar de laatste jaren niet meer aan toe. Zeker niet sinds ik blog, al mijn vrije tijd gaat in die blog zitten 😉 Maar het blijft leuk om zo’n fotoboek te hebben, dus ik moet er echt weer mee aan de slag!

  1. Leuk dat ik je toch nog tips kan geven Karlijn! Ik moet ook bekennen dat ik nog steeds mijn fotoboeken voor 2015 op mijn to-do lijst heb staan.. Misschien maar eens een dag voor gaan zitten, want gelukkig gaat het digitaal nu een stuk gemakkelijker! Ik heb nog fotoboeken waar je de foto’s eerst moest gaan laten printen en dan één voor één in het boek plakken, wat een klus was dat! 😉

  1. De nada Deb! Ik heb verschillende statieven, maar dat reisstatief (Hama Star 700) gaat al best een tijdje mee en is redelijk goedkoop. En het is zo fijn dat ie in mijn kleine rugzak past!

 9. Wat een fijne tips! Ik vind reisfotografie sowieso ontzettend leuk (ik ben net ‘professioneel’ met een spiegelreflexcamera begonnen).. Maar de niet-technische tips blijven voor mij nog steeds het leukste 😉

  1. Wat leuk om te horen Maud, je gaat er ongetwijfeld alsmaar meer verslaafd aan worden! 🙂 En de technische dingen zijn fijn om te weten, maar het gaat vooral om het oog dat erachter zit en de composities maakt. 😉 Als ik soms zie wat voor foto’s mensen maken met een camera waar ik alleen maar van kan dromen…

 10. Hele goeie tips! En echt prachtige foto’s! Ik ga je zo gelijk opzoeken op Instagram 🙂 Ik ben zelf enorm fan van lightroom. Mijn foto’s worden er zoveel beter van 🙂 Ik knip ook vaak in mijn foto’s om er net een betere compositie van te maken.

 11. Zo herkenbaar dat als iemand anders een foto maakt het er niet altijd even goed uit ziet. Ik heb nu ook een compact camera die ik kan bedienen met mijn telefoon. Ook super handig als je even snel een foto wilt maken maar je camera niet wilt afgeven. Ik ben zelf wel blij met mijn stille hand…jaren van oefening zitten er wel achter. Achter de schermen foto’s, altijd leuk om te zien.

  1. Inderdaad een hele fijne functie. 🙂 Mijn zusje kan haar camera ook met haar telefoon bedienen, zo onwijs handig! Ik werk regelmatig met de timer; 10 seconden rennen en haasten om klaar te staan voor the perfect picture :p

  1. Bedankt lieve Lotte! 🙂 Ik was voorheen ook vrij ongeduldig wat betreft fotografie (vooral met portretten van mensen), maar na een tijdje merkte ik toch dat de foto’s waarbij ik wat geduld kon opbrengen wel een stuk beter waren. Maar soms pak ik ook gewoon nog mijn compactcamera om ‘snel’ even een foto te schieten en weer door te lopen 😉

 12. Hele handige tips Jessica! Ik heb net een nieuwe camera gekocht dus ik ben mijzelf nu aan het verdiepen in alle mogelijkheden. En dat zijn er nogal wat;)
  Op dit moment heb ik nog geen statief maar misschien is dat wel handig om nog eens aan te schaffen. En wat meer lenzen ook. Maar ik begin bij het begin! Deze tips zijn dus erg handig voor mij! Bedankt!

  1. Wat fijn om te horen Emma, veel plezier met het leren kennen van je camera! (dat blijft bij iedere nieuwe camera weer een feest haha)

  1. Soms gebruik ik hem dagen niet, maar hij komt toch heel vaak van pas! En een statief hoeft helemaal niet zwaar/duur te zijn, dus het is zeker handig om mee te nemen 😉

 13. Hi Jessica,

  Wat een super leuke blog om te lezen, inspireert me enorm om dadelijk tijdens mijn reis door Azië erg te letten op details. Twee jaar geleden ontdekt dat ik foto’s maken erg leuk vind en dit tijdens mijn reis door Tanzania goed proberen toe te passen. Natuurlijk kan ik nog veel leren maar elke beetjes helpen.
  Een statief heb ik nog niet maar lijkt me wel goed om aan te schaffen. Denk jij dat het statief zoals beschreven in jou blog goed genoeg is voor mijn spiegelreflex van Sony A58, hij is niet heel groot maar met een nieuwe lens erop wel zwaar..

  Ben benieuwd naar je reactie!

  Liefs, Lois

  1. Wat leuk om te horen Lois, daar doe ik het voor! Ik heb zelf een Sony A7 en eerder fotografeerde ik met een Canon spiegelreflex en ik heb nog nooit problemen gehad met mijn statief op reis. 😉 Bij de Hama Star 700 draai je het statief gewoon vast aan de onderkant van de camera (bij sommige statieven heb je een apart plaatje nodig dat je onder de camera moet bevestigen). Ik heb even gekeken naar jouw camera en jij kunt de camera ook gewoon op het statief vastdraaien (het is dat grijze stukje naast de batterijklep aan de onderkant). Alvast heel veel plezier gewenst in Azië! Waar ga je heen? 🙂

   1. Ah super om te horen, thanks! Ik begin in Vietnam en wil doorreizen naar Cambodja, Laos, Thailand en Myanmar. Hoe en wat dat zie ik daar wel, kan haast niet meer wachten om te gaan!

 14. Goede tips Jessica! Fotografie is niet voor iedereen weggelegd. Je ziet hét of niet, maar je kunt natuurlijk wel oefenen. Aziaten vind ik ook tenenkrommend met betrekking tot fotografie. Ik werd echt van de selfiesticks in Thailand. Sta ik daar keurig netjes mijn compositie te bepalen, verschijnt er ineens zo’n ding in beeld. Nog erger is wanneer ze plots in je compositie gaan poseren. Japanners hebben daar een handje van en ze hebben niet eens in de gaten dat jij daar ook een foto wil maken. Ik had dit jaar ook voor het eerst een statief bij me (Gorillapod met balhoofd) zodat ik af en toe ook zelf op de foto kon. Is ook wel handig 😉 .

  1. Oh hou maar op over Aziaten die foto’s verpesten, ik word er al nerveus van als ik erover lees haha! En ik denk dat er in iedereen wel een fotograaf schuilt, het is vooral leren van anderen en heel veel oefenen. 🙂 En uitzoeken wat jouw sterke kant als fotograaf is. Er zijn mensen die fantastische landschapsfoto’s maken, andere mensen hebben juist oog voor detail en weer een andere groep is erg goed in het contact met mensen en dus in portretfoto’s. En je blijft jezelf als fotograaf altijd ontwikkelen. Als ik mijn foto’s van een jaar geleden vergelijk met die van nu zie ik alweer zo veel verbeteringen!

 15. Leuk artikel! De eerste pas ik altijd toe, ik loop vaak ergens omheen of achterstevoren, dan nog even bukken, op zoek naar de perfecte foto stand. Een statief heb ik nog niet, maar bedacht ik me de afgelopen trip weer dat dat toch wel echt heel handig is. Eentje voor op mijn verjaardagslijstje 😉

  1. Haha ja ik vermaak me soms goed op populaire plekken om te zien hoe andere mensen fotograferen 😉 Ik gebruik mijn statief ook lang niet iedere dag op reis, maar ik ben toch wel heel erg blij dat ik hem steeds bij me heb!

 16. Goeie tips. De meeste weet je (ik) wel, maar soms is het goed om het weer even door te nemen. Een statief is het enige wat ik nog nooit gebruikt heb trouwens. Misschien toch eens doen, omdat ik ook regelmatig alleen reis of met de kinderen die nog wel erg jong zijn.
  Fotoalbums maak ik eigenlijk haast nooit meer, maar voor blogs gebruik ik ze natuurlijk wél.

  1. Ja een statief is inderdaad hartstikke handig als je samen met de kids op de foto wilt en je het fotografie-talent van de mensen in de buurt niet vertrouwt! 😉

 17. Goeie tips Jessica! Ik blijf het toch maar lastig vinden om echt mooie foto’s te maken. Zo heb ik gisteren weer staan klungelen op het strand van Schevingen tijdens de vuurwerkshow. Als het me dan niet lukt gaat bij mij de zin ook over. Misschien moet ik toch maar eens op cursus.

  1. Snap ik Judith! Het is waarschijnlijk ook heel veel vlieguren maken (als ik mijn foto’s van vorig jaar ten opzichte van dit jaar bekijk zie ik ook al veel verschil), maar het is wel fijn om handige tips te ontvangen en te weten waar je op moet letten. De website van fotografe Laura Vink vind ik altijd wel leuk om in de gaten te houden, misschien kun je daar iets mee? 🙂 (www.vinkacademy.nl)

 18. Bedankt voor deze fijne tips! Ik ben ook steeds meer bezig met fotografie en kan nog veel leren. De details vastleggen, daar wil ik mij ook meer mee bezig gaan houden. Ik doe het vaak te weinig terwijl dat juist hele gave foto’s kan opleveren. Met andere mensen op pad gaan kan soms best lastig zijn inderdaad. Ik merkte dat vooral toen ik laatst een paar dagen samen met mijn zusje en haar vriend was op Corsica. Zij maken tijdens wandelingen slechts af en toe foto’s terwijl ik juist tijd wil nemen voor mooie foto’s. Dan voel je je toch een beetje opgejaagd. Ik ga Photo Editor ook eens proberen, dank voor de tip!

  1. Ja precies, en juist door dat opgejaagde kun je dan niet meer echt genieten van het foto’s maken 🙂 Ik kies er soms ook heel bewust voor om mijn camera helemaal niet mee te nemen als ik met mensen een rondje door de stad of een wandeling in de natuur ga maken. Succes en vooral veel plezier met het fotograferen! 🙂

 19. Fijn artikel vol leuke tips! Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd over fotografie, en lig steeds vaker op de grond voor een mooi plaatje. Zo leuk om een prachtig plaatje vast te leggen!

 20. Wat een goede tips zeg! Nabewerken doe ik sinds mijn vorige trip en dat geeft inderdaad een wereld van verschil! Ik pas ook voornamelijk de helderheid, het contrast en de scheve horizonnen aan, en doe soms wat met kleur. Je onbewerkte foto’s lijken spontaan zwart wit foto’s .

  1. Ja hè, ik doe niet eens veel aan nabewerking maar je ziet al zo veel verschil als je wat contrast en kleuren aanpast! Leuk om te horen dat je het leuk vindt om er meer mee bezig te zijn. Mijn ervaring is inderdaad dat het alleen maar leuker wordt, hoe meer je erover leert! 🙂

 21. Heb dit artikel nog eens nagelezen. Ik wil me ook meer verdiepen in fotografie. Ik maak nu nog al m’n foto’s met m’n iPhone. Haha. Alleen door 2 dingen twijfel ik toch nog over de aanschaf van een camera. Ten eerste het ‘meeslepen’ van de camera tijdens het reizen. Het lijkt mij nogal ‘gedoe’. Behalve je backpack en daypack, heb je dus ook nog eens een cameratas. Ten tweede punt 2 uit je artikel. Ik ben van nature niet zo heel geduldig. Haha. Dus ik ben bang dat ik er alsnog niet de tijd voor ga nemen.

  Lastig hoor! 😉

  1. Haha ja snap ik hoor Malou! Al kan ik punt 2 alvast weerleggen, want ik ben ook een van de meest ongeduldige mensen op aarde. 😉 Maar omdat ik steeds meer leerde over fotografie en dus ook dingen wilde uitproberen ben ik op dat vlak dus wel heel geduldig geworden. Ik was trouwens laatst voor een simpele handcamera aan het kijken en ik denk dat je de Sony Cybershot WX500 wel heel leuk zou vinden. Het is een camera met prima kwaliteit foto’s, hij is erg compact (broekzak formaat) en het heeft zelfs een scherm dat je om kunt kantelen (een soort selfie-modus). Volgens mij is de camera €300, dus dan is het ook gelijk een kleinere investering dan een systeem- of spiegelreflexcamera. 🙂

   1. Haha dan heb ik nog hoop. 😉
    Ik had zelf zitten kijken naar de Canon EOS 1300D. Wel een spiegelreflex maar niet meteen de duurste.
    Maar bij een spiegelreflex komt natuurlijk nog wel wat meer kijken; extra lens, cameratas, SD kaartjes. Lastig hoor.

 22. Hi Jessica, ik heb sinds vorige week mijn eerste camera gekocht. Tot nu toe heb ik altijd met mijn I-phone (schandalig, hè) gefotografeerd. Regelmatig baal ik omdat ik die mooie flamingo in de verte niet kan fotograferen. Het werd dus hoog tijd om die camera aan te schaffen. Ik ben de hele middag met de camera en de gebruikshandleiding van alles aan het uitproberen maar het lukt niet echt.
  Nu ben ik terecht gekomen op jouw site. Heel handig je tips. Ik ga ze verder allemaal lezen. Tevens heb ik mij ook aangemeld voor een workshop fotografie. Wie weet word ik er ook wat wijzer van.

  1. Wat ontzettend leuk om te horen Sandra! En geeft niks toch, telefoons kunnen vandaag de dag verrassend goede foto’s maken (ik gebruik de mijne ook regelmatig voor blog- of Instagramfoto’s ;p). Maar ik ben toch ook wel onwijs blij met mijn zoomlens, daar kun je inderdaad alles mee vastleggen! En leuk dat je wat hebt aan mijn tips, mocht je nog vragen hebben dan mag je natuurlijk altijd een berichtje sturen. En veel plezier met de workshop fotografie gewenst! 🙂

 23. Handige tips! Die gratis fotobewerkings app ga ik proberen op de iPad. Ik heb sinds kort weer een spiegelreflex en heb weer heel veel zin om te fotograferen. Ik maak al heel lang geen uitgebreide fotoboeken meer maar we hebben thuis wel heel veel foto’s aan de muur hangen. Het hebben van een blog geeft me ook het gevoel dat ik met de foto’s iets nuttigs doe ipv ze laten verstoffen op een harde schijf in de kast

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *