Reisfotografie: 9 tips om met geweldige foto’s thuis te komen

Fotografie wordt een steeds belangrijker onderdeel van reizen, want je wilt toch wel alles wat je hebt meegemaakt en gezien vastleggen? Ik krijg regelmatig complimenten over mijn foto’s die ik deel op Corners of the World en social media. Allereerst bedankt, jullie bezorgen een lach op mijn gezicht met ieder compliment! En om jullie te bedanken wil ik een aantal tips delen over reisfotografie. Dit artikel gaat niet over de technische instellingen van de camera, maar over een aantal handige handvatten die er hopelijk voor zorgen dat je met nóg betere foto’s naar huis gaat. Ik deel 9 reisfotografie tips zodat jij met geweldige foto’s thuis zult komen!

Lees ook: 10 tips voor het maken van reisvideo’s

1. Lig, sta, klim, spring…

Het is logisch om op ooghoogte een foto te maken. Het kan echter ook erg leuk zijn om iets vanaf een andere hoek vast te leggen. Ik klim regelmatig in bomen, klauter op muren, hang over afgronden en lig op vieze straten om de wereld eens op een andere manier te bekijken. Houd wel altijd de omgeving in de gaten: je wilt niet door een auto op straat worden geraakt of door een hysterische groep Chinezen van een afgrond worden geduwd…

reisfotografie-tips

2. Neem de tijd om te fotograferen op reis

Iedereen kan een camera kopen, maar niet iedereen kan mooie beelden vastleggen. Het kost namelijk tijd en niet iedereen wil die tijd spenderen aan fotograferen. Ik vraag me soms af met wat voor foto’s Aziaten thuiskomen, die al wandelend of zelfs rennend fotograferen. Ik zit soms tien minuten op straat te wachten totdat er een voetganger langs een kleurrijke muur loopt. Of een uur op een mooie zonsondergang. In mijn hoofd heb ik een compositie gemaakt en soms kost het tijd voordat je dat daadwerkelijk vast kunt leggen. Onderstaande foto’s maakte ik in de Cubaanse hoofdstad Havana.

reisfotografie-tips

3. Variatie in onderwerpen

Nog een belangrijke tip voor reisfotografie: varieer in de onderwerpen die je vastlegt. Het ligt er natuurlijk aan welke bestemming je bezoekt en waar jouw voorkeur naar uitgaat, maar het is leuk om met verschillend fotomateriaal thuis te komen. Leg dus niet alleen die machtige bergen en het paradijselijke strand vast, maar ook het straatbeeld in dat schattige dorpje of een bijzondere ontmoeting met de lokale bevolking. En natuurlijk mogen een paar foto’s met jezelf erop niet ontbreken! Variëren (mensen/straatbeeld – natuur – eten/drinken – foto’s met jezelf erop) is het sleutelwoord. Tenzij je met één thema wilt werken natuurlijk. Dit is een voorbeeld van een variatie aan foto’s die ik in Jamaica maakte.

reisfotografie-tips

4. Let op details tijdens het fotograferen op reis

Zelf ben ik een groot liefhebber van detailfoto’s. Het zorgt er bovendien voor dat je ter plekke met andere ogen naar bezienswaardigheden kijkt: andere dingen vallen je ineens meer op. De versiering van een gebouw, de druppels op het gras na een fikse regenbui, de ouderdomsvlekjes op de huid van de muzikant op straat. Mijn ervaring is dat ik sterkere herinneringen heb bij het bekijken van detailfoto’s dan bij totaalfoto’s. Ik heb in mijn leven bijvoorbeeld al heel wat watervallen gezien, maar als ik de onderstaande foto van de visser zie weet ik direct bij welke waterval op Bali hij zat.

reisfotografie-tips
reisfotografie-tips

5. Een statief is een goede investering voor fotograferen op reis

Die foto’s waar je mij in een prachtig landschap ziet chillen? Die maak ik meestal zelf, met behulp van een statief. Een statief is eigenlijk een must voor solo-reizigers die met leuke portretfoto’s thuis willen komen. Je kunt het natuurlijk ook aan iemand in de buurt vragen, maar hoe vaak ik wel niet teleurgesteld ben door andermans “fototalent”… Daarnaast is er soms simpelweg niemand in de buurt, als je op de top van een berg staat bijvoorbeeld.

Je hebt statieven in alle maten en voor verschillende prijsklassen. Op reis gebruik ik een speciaal reisstatief van Hama, dat precies in mijn rugzak past en bovendien helemaal niet duur is. Er zijn ook kleinere varianten die je ergens bovenop kunt plaatsen, zoals deze gave Gorillapods Magnetic (let op: deze is niet handig voor grote spiegelreflex- en systeemcamera’s).

reisfotografie-tips

Een statief is bovendien ook leuk voor degenen die met de sluitertijd willen spelen: hoe langer de sluitertijd, hoe lastiger het wordt om een scherpe foto te maken. Een statief kan dan zeker van pas komen. Dit is met name van toepassing bij foto’s op donkere plekken, zonsondergangsfoto’s en foto’s van een sterrenhemel. Extra tip: stel de timer in op enkele seconden. Als je de knop van jouw camera indrukt beweegt deze, al is het maar een heel klein beetje. Met een timer zorg je ervoor dat jouw foto toch scherp blijft. Sommige camera’s hebben de mogelijkheid om dit met een afstandsbediening in te stellen, nog fijner!

Lees ook: jezelf fotograferen op reis – hoe doe je dat? + video

reisfotografie-tips

6. Speel met licht en kleuren

Aansluitend op reisfotografie tip 5: speel niet alleen met de sluitertijd van de camera, maar ook met licht en kleuren. Mijn favoriete uur om te fotograferen is de zonsondergang (en als ik vroeg uit mijn bed kom: de zonsopkomst). Het moment dat de zon richting de horizon zakt en de wereld een oranje gloed krijgt is altijd magisch. Fotografen noemen dit ook wel the golden hour. Hieronder zie je foto’s van de Tatacoa woestijn in Colombia, gemaakt op verschillende momenten gedurende de dag.

Jenny van Ikreis deelt trouwens ook erg veel tips over fotografie. Ga je binnenkort naar een plek waar je het noorderlicht kunt zien? Lees dan snel haar blog met tips voor het noorderlicht fotograferen.

reisfotografie-tips

7. Maak contact met de bevolking tijdens het reizen

Het blijft discutabel of je wel of niet aan mensen op reis moet vragen of je een foto mag maken. Soms leg ik mensen vast zonder dat ze het in de gaten hebben, maar vaak maak ik foto’s van mensen met wie ik eerder al een praatje heb gemaakt. De gunfactor om de foto te maken is dan wat hoger en het voelt iets minder sneaky. De eerste foto komt vaak wat geforceerd over, maar na een tijdje ontspannen de meeste mensen. Zorg dus dat je een aantal foto’s achter elkaar maakt. De lach die mensen daarna op hun gezicht toveren als je het eindresultaat laat zien is erg aanstekelijk!

reisfotografie-tips
Reisfotografie tips12
Reisfotografie tips11

8. Denk na over je beeldverhaal tijdens het reizen

Denk na over wat je wilt vastleggen. Wat wil je met deze foto/foto’s vertellen? Wil je bijvoorbeeld laten zien wat het straatbeeld is, leg dan ook dingen vast die je hieraan herinneren: de broodbakker waar die heerlijke geur vandaan kwam, de graffitikunst die de straten meer kleur gaven, de muzikanten op straat die iedereen opvrolijkten.

Tijdens een bergwandeling leg je ongetwijfeld prachtige uitzichten vast (een fijne beloning na die pittige klim), maar het is ook leuk om een moment te gaan zitten en te kijken wat er om je heen gebeurt en leeft. Of vereeuwig die met modder besmeurde schoenen, die je eraan herinneren wat je ervoor over had om die adembenemende uitzichten te bereiken. Fotograferen is meer dan registreren: het is een verhaal vertellen. Jóúw verhaal.

reisfotografie-tips
Enerzijds laat deze foto niets zien, maar het roept bij mij zo veel herinneringen op!

9. Nabewerking van reisfoto’s

Niet iedereen is er fan van en het kost wat tijd, maar nabewerking maakt bijna iedere foto mooier. Meestal pas ik alleen contrast, helderheid en scheve horizonnen aan, maar het verschil is duidelijk zichtbaar! Kleuren komen ineens scherper naar voren en een rechte horizon geeft een minder slordige indruk. Je kunt Adobe Photoshop of Lightroom gebruiken, al zijn deze programma’s wel betaald. Voor gemakkelijke nabewerking kun je ook het gratis programma Photo! Editor gebruiken. Links zie je de onbewerkte foto’s, rechts het eindresultaat.

reisfotografie-tips

En wat doe je na al deze reisfotografie tips?

En wat doe je uiteindelijk met die prachtige foto’s die je herinneren aan een fantastische reis? Die vereeuwig je natuurlijk! Mijn eigen ervaring leert dat mensen de foto’s amper meer bekijken op de computer, maar dat ze nog wel regelmatig door fotoboeken bladeren. Via Webprint kun je mooie fotoboeken in verschillende maten laten drukken. Er is een optie om de pagina’s automatisch te laten invullen, maar je kunt alles ook zelf opmaken. Het kost wat meer tijd, maar het zorgt wel voor het allerbeste resultaat. Of misschien wil je dat reisgevoel iedere dag wel vasthouden? Kies jouw favoriete reisfoto (of foto’s) uit en hang de wanddecoratie aan de muur.

Workshop “Met de mooiste reisfoto’s thuiskomen

Als ware reiziger kom jij in de meest fotogenieke steden en in de mooiste natuurparken ter wereld. Maar…. je wilt dit zo mooi mogelijk vastleggen – om het thuisfront jaloers te maken bijvoorbeeld. Of om ze op Instagram te delen. Maar ook om jouw reis te herbeleven als je thuiskomt. Hoe zorg je ervoor dat jij met de mooiste reisfoto’s thuiskomt?

De workshop duurt 3 uur. Tijdens deze workshop leer je de basis van het fotograferen op reis. De volgende onderwerpen komen aan bod:
– Haal die camera van de automatische stand af
– Leren kaderen en zoeken naar creatieve frames
– Hoe maak je unieke foto’s op reis?
– Het fotograferen van mensen
– Foto’s van jezelf op reis maken – de advanced selfie’s

Na deze workshop ga jij de volgende keer op reis en kom je thuis met foto’s waar je absoluut trots op bent!

De eerstvolgende workshop is: vrijdag 9 augustus 2019 in StayOkay Hostel in Utrecht. Meer informatie vind je hier.

reisfotografie-tips

Wat doe jij normaal gesproken met jouw reisfoto’s als je weer thuis bent? En als je nog meer tips over reisfotografie hebt voor reizigers die met mooie plaatjes thuis willen komen, deel ze dan hieronder in een reactie! En wil je weten wat mijn favoriete boek op het gebied van reisfotografie is? Klik dan snel hier door!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een bedrijf. Daarnaast vine je affiliatelinks in deze blog. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments