Voorbereid op reis naar Egypte: alles wat je wilt weten voor vertrek

Een goed begin is het halve werk. Een goede voorbereiding kan een reis of vakantie een stuk gemakkelijker maken. Maar wat moet er allemaal geregeld worden voordat je aan jouw vakantie naar Egypte begint? In deze blog vind je alles wat je moet weten voor vertrek, zodat jij voorbereid op reis naar Egypte gaat!

Voorbereiding-Egypte

Voorbereid op reis naar Egypte: alles wat je moet weten voor vertrek

1. Vaccinaties voor vertrek

Wie naar Egypte reist is het niet verplicht om bepaalde vaccinaties te hebben. Als je de week voor Egypte in een land bent geweest waar gele koorts heerst is de vaccinatie voor gele koorts wel verplicht. Daarnaast worden de vaccinaties voor Hepatitis A en DTP aanbevolen.

Lees ook: reisroute in Egypte – routes van 7, 10 & 14 dagen

Voorbereiding-Egypte

2. Visum voor Egypte

Bij aankomst in Egypte kun je een visum kopen op het vliegveld. Deze kost $25 dollar. Je kunt deze ook van tevoren aanvragen, via deze website. Doe dit wel ruim van tevoren – een week voor vertrek – want het kost een aantal dagen om het visum te verwerken en soms wordt deze geweigerd omdat je bijvoorbeeld je naam verkeerd hebt ingevuld (als je meerdere namen hebt). Je kunt het dan wel kosteloos aanpassen, maar het kost je wel weer tijd en wie weet heb je het visum niet op tijd gereed. Mijn visum werd binnen 2 werkdagen verwerkt en goedgekeurd.

Wil je het visum voor Egypte liever niet zelf regelen? Dan kun je het bijvoorbeeld via Visumbuitenland.nl aanvragen. Aangezien de overheidswebsite voor de visumaanvraag nogal wat haken en ogen heeft bestaat er een kans dat je visum wordt afgewezen. Bij meerdere vrienden werd het visum afgekeurd omdat ze informatie in een verkeerd vak hadden ingevuld: met name bij mensen met meerdere namen. Het fijne van Visumbuitenland is dat je ook met iDeal kunt betalen, terwijl je via de overheidswebsite alleen met een creditcard kunt betalen.

Lees ook: waarom Egypte bezoeken? Ik deel 11 redenen met je!

Vanaf Israël (over de landgrens)

Voorbereid op reis naar Egypte als je via Israël reist, hoe doe je dat? Als je vanaf Israël via Eilat/Taba de grens oversteekt krijg je een Sinai-only visum voor 14 dagen als je niets van tevoren hebt geregeld. Het Sinai-only visum is kosteloos, maar houd er rekening mee dat je niet naar andere delen van Egypte mag reizen, zoals de piramides van Caïro en Luxor. Het schijnt zelfs dat je niet naar bepaalde gebieden in Sinaï mag, zoals het Ras Mohammed Nationaal Park. Je kunt het Sinai-only visum aanpassen als je eenmaal in Egypte bent, maar ik zou je aanraden om het al van tevoren te regelen. Als je het bijvoorbeeld ter plekke in Sharm el Sheikh laat veranderen in een full-Egypt visum ben je alweer zo’n 2 dagen kwijt.

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Visum verlengen in Egypte

Je visum voor Egypte is 30 dagen geldig vanaf de aankomstdag. Daarna heb je wettelijk gezien nog 14 dagen ‘beslis-tijd’. In deze 14 dagen moet je het land verlaten als je niet tijdelijk in Egypte gaat wonen. Technisch gezien heb je dus 44 dagen met het toeristenvisum. Wil je nog langer blijven? Dan zul je in die 14 dagen ‘beslis-tijd’ je visum moeten verlengen.

3. Geldzaken in Egypte

In Egypte wordt met Egyptische pond betaald. €1 euro is ongeveer 20 Egyptische pond (oktober 2022). Bekijk de wisselkoers voor vertrek om op de hoogte te blijven van de huidige wisselkoers. Je kunt in toeristische gebieden ook met euro’s en dollars betalen, maar ik zou je aanraden om met Egyptische ponden te betalen. De prijzen zijn namelijk veel gunstiger als je met het lokale geld betaalt.

Let trouwens goed op wat je geeft en terugkrijgt qua geld. Het briefgeld van 50 Egyptische pond (ongeveer €2,60 euro) wordt door oplichters nog wel eens verwisseld voor 0,50 Egyptische pond (ongeveer €0,03 euro). Tel ook altijd het wisselgeld na, want Egyptenaren staan erom bekend dat ze “vergeten” wat je hen hebt gegeven, waardoor ze je te weinig teruggeven.

Voorbereiding-Egypte

Fooien in Egypte

In het toerisme in Egypte is het zeer gebruikelijk/wenselijk om fooien te geven. Voor Nederlanders is dit vaak even aanpassen: wij geven echter alleen fooi als we écht goede service hebben gehad of ergens van onder de indruk zijn. In Egypte geef je echter fooi aan iedereen die iets voor je doet; van de gids die je een hele dag langs de piramides leidt tot de jongen die jouw koffer 5 seconden in het hotel heeft gedragen. Wij zijn daar niet aan gewend, maar houd in je achterhoofd dat dit de norm is in Egypte. De uitgekeerde salarissen in het toerisme zijn vaak laag omdat fooi als onderdeel wordt gezien van hun salaris. Je zult regelmatig mensen “baksheesh” – oftewel fooi – horen zeggen nadat ze iets voor je hebben gedaan. Al zeggen genoeg bedelaars op straat het ook tegen je.

Onderhandelen in Egypte

Het is in Egypte gebruikelijk om voor ALLES te onderhandelen, zelfs voor dingen die een vaste prijs hebben. Veel mensen vinden dit vervelend, maar zie het als een spelletje waarbij je humor en wat charmes moet gebruiken om tot een gunstige prijs te komen. Stel voor jezelf een prijs vast wat je wilt uitgeven. Als de verkoper je vraagt wat je ervoor wilt betalen, noem dan ongeveer de helft van dat bedrag. Voorbeeld: je wilt 100 Egyptische pond uitgeven aan een broek. Begin met 40 of 50 Egyptische pond. De verkoper zal je uitlachen en een extreem hoge prijs noemen, bijvoorbeeld 300 Egyptische pond. Probeer van tevoren polshoogte te nemen door bij verschillende verkopers na te vragen wat ze ervoor vragen of bij lokale mensen na te vragen hoeveel iets gemiddeld zou moeten kosten.

Lees ook: wat te doen in Dahab in Egypte? Veel tips!

Voorbereiding-Egypte

4. Stopcontacten in Egypte

Nederlanders en Belgen hebben geen wereldstekker of adapter nodig in Egypte. In Egypte vind je namelijk de types C en F gebruikt, waar Nederlandse stekkers gewoon in passen. Je hoeft dus geen wereldstekker te kopen om voorbereid op reis naar Egypte te gaan.

Voorbereiding-Egypte

5. Drinkwater in Egypte

In Egypte is het niet aan te raden om het kraanwater te drinken. Jammer genoeg zijn er nog niet veel accommodaties waar ze watertanks hebben waar je je eigen flessen (betaald) kunt bijvullen. Maar als je een drinkzak – zoals mijn Camelbak van 3 liter – hebt hoef je in ieder geval niet met al dat plastic rond te sjouwen als je de drinkzak vult met de grote waterflessen. Ik ken een aantal accommodaties die de flessen hergebruiken, bijvoorbeeld als kaarsenhouder, plantenbak of creatieve decoratie.

Lees ook: duurzaam reizen #1 – water drinken op reis

Voorbereiding-Egypte

6. Wat te eten en drinken in Egypte

Je gaat ongetwijfeld heel veel hummus, baba ghanoush, falafel, tahini en pita’s eten in Egypte. Dit is wat Egyptenaren voor ontbijt, lunch én avondeten eten. Dit wordt mezze genoemd: de Arabische variant van tapas. Je hebt verschillende schaaltjes waar je wat van kunt opscheppen. Egyptenaren eten namelijk graag samen. Daarnaast beginnen ze de dag vaak met foul/ful medames; een gerecht dat voornamelijk bestaat uit een prakje van tuinbonen, groenten en specerijen. En dan zijn er nog een aantal dingen die je zeker in Egypte kunt proeven:

Koshary/koshari: de nationale maaltijd van Egypte. Het is een combinatie van pasta, rijst, linzen en specerijen. Klinkt als een gekke combinatie, maar gek genoeg erg lekker en zeer vullend.

Voorbereiding-Egypte

Brood gemaakt van filodeeg met zwarte honing. Dit wordt met name in de kleinere dorpen veel gegeten als ontbijt. Egyptenaren zijn er dol op! Ik trouwens ook, al vind ik het iets te zwaar voor de vroege ochtend.

Voorbereiding-Egypte

Gevulde duif. Ik ben zelf vegetariër dus ik waag me hier niet aan, maar voor de avontuurlijke eter is dit interessant om een keer te proberen.

Kofta. Weer een vleesgerecht, maar de vleeseters die ik in Egypte heb ontmoet vinden dit allemaal een erg lekker gerecht. Het is een maaltijd met gekruide gehaktballetjes of -staafjes in tomatensaus.

Om ali/umm ali. Een populair en lekker nagerecht in Egypte. Een soort broodpudding, gemaakt van filodeeg, vaak met een mix van verschillende noten.

Voorbereiding-Egypte

Thee. Héél veel thee. Egyptenaren noemen de thee ‘shai’, dus als je dit woord hoort weet je dat je wordt uitgenodigd voor thee. Houd er rekening mee dat de Egyptenaren van mierzoete thee houden en gemakkelijk 3 lepels suiker in een kop gooien. Geef daarom altijd duidelijk aan hoeveel suiker je in je thee wilt hebben.

Alcohol in Egypte

Overigens wordt er bijna nergens in Egypte alcohol geschonken vanwege de islam. In sommige hotels en duurdere restaurants is het wel mogelijk om een wijntje of een biertje te bestellen. Daarnaast is alcohol wel te koop in de supermarkten. In Dahab stelden restaurants daarom voor om zelf een fles wijn of rum mee te nemen, die we dan mochten opdrinken in het restaurant. Voelt een beetje vreemd, maar ze stellen het vaak zelf voor dus voel je niet bezwaard.

7. Beste reistijd voor Egypte

De beste reistijd voor Egypte is het voor- en najaar. In de maanden maart, april, mei, september en oktober is de temperatuur aangenaam. In de zomermaanden kan de temperatuur hoog oplopen: in Caïro is het gemiddeld 38 graden en in Aswan in het zuiden zelfs 45! Maar laat dit niet een reden zijn om niet te gaan: ik bezocht Egypte in juli en augustus. Aswan was wat mij betreft wel wat te warm, maar in de rest van het land had ik het erger verwacht.

De wintermaanden zijn ideaal als je vooral tijd doorbrengt in het zuiden van Egypte, waaronder Aswan. In de winter kan het best frisjes zijn in het noorden zoals Caïro en bovendien kan het in de woestijn snel afkoelen ’s nachts, dus vergeet nooit om een vest mee te nemen. Wie vooral wil gaan snorkelen en duiken in de Rode Zee kan beter de winterperiode vermijden, omdat het water dan een stuk kouder is dan tijdens de rest van het jaar.

Lees ook: 12 reistips als je als vrouw alleen in Egypte reist

Voorbereiding-Egypte
Voorbereiding-Egypte

8. Veiligheid in Egypte

Egypte is een Arabisch land en jammer genoeg worden Arabische landen momenteel vooral met onveiligheid geassocieerd. Egypte stond al een tijdje op mijn bucket list en ik verwachtte wel dat ik het mooi zou vinden, maar ik had niet verwacht dat het zo’n fotogeniek en spiritueel land is. Het heeft wat mij betreft alle verwachtingen overtroffen.

Of ik twijfels had voordat ik naar Egypte ging? Zeker. Al helemaal omdat ik voornamelijk alleen zou reizen en alleenreizende vrouwen is een vreemd verschijnsel in Egypte. Bovendien vertelden veel mensen me dat Egyptenaren – of beter gezegd de Egyptische mannen – ontzettend opdringerig zijn en je vaak lastigvallen op straat. Maar ik wilde het met m’n eigen zintuigen meemaken voordat ik een oordeel zou vellen.

Ik ben in zo’n 6 weken tijd in bijna alle hoeken van Egypte geweest en ik kan vaststellen dat Egypte een veilig land is om te reizen, zelfs als vrouwelijke soloreiziger. Ik heb me niet onveilig gevoeld en ik heb zelfs ’s avonds laat alleen door de straten van Caïro gelopen. Mannen zijn soms inderdaad opdringerig en iedereen spreekt je aan op straat, maar met een simpele “nee, bedankt” laat het merendeel je met rust. Extra tip: zet een koptelefoon op. Ik weet dat veel mensen dit asociaal vinden, maar op die manier trek ik me vaak weinig aan van wat de mensen op straat tegen me zeggen.

Lees ook: de piramides in Egypte – 13 dingen die je wilt weten

Ik deel hier mijn eigen ervaring. Egypte is wat mij betreft veilig en een leuke bestemming om een rondreis te maken, maar als jij er geen goed gevoel bij hebt ga je alsnog geen leuke vakantie hebben. Je moet daarom vooral doen wat goed voelt. Ik hoop dat ik met mijn verhalen op Corners of the World kan helpen om een betere inschatting te maken of Egypte een bestemming is voor jou. Check ook altijd het laatste nieuws over Egypte en het reisadvies wat betreft de veiligheid bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken voordat je vertrekt. Hoe de situatie nu (augustus 2018) is kan natuurlijk heel anders zijn dan het moment dat jij deze blog leest. Maar ook hier geldt weer: zelfs als het hele land de kleur oranje (alleen noodzakelijke reizen) heeft betekent dit niet dat je er niet meer naartoe kunt gaan.

Voorbereiding-Egypte
Voorbereiding-Egypte

9. Taal in Egypte

De officiële taal in Egypte is Arabisch. Het kan zeker handig zijn om een aantal woordjes Arabisch te leren als je naar minder toeristische plekken gaat. Engels wordt met name in de toeristische gebieden gesproken en door mensen die in het toerisme werken. In het zuiden heeft de Nubische bevolking bovendien een aantal eigen talen en in de Westelijke Woestijn (Siwa) spreekt de bevolking Berbers.

Het Arabisch kent ook andere tekens voor de getallen. In de toeristische gebieden zul je dit niet tegenkomen, maar in de rest van het land wel. Sla onderstaand plaatje op op je telefoon zodat je altijd kunt ontcijferen wat je moet betalen. Hoewel het Arabisch schrift van rechts naar links wordt geschreven worden cijfers weer van links naar rechts geschreven.

Arabische cijfers-voorbereiding-Egypte

10. Rondreizen in Egypte

Zelfstandig rondreizen in Egypte gaat erg gemakkelijk. Voor de steden Alexandrië, Caïro, Luxor en Aswan kun je je gemakkelijk verplaatsen met de trein. Ook de bussen van bijvoorbeeld GoBus en BlueBus zijn een prima en betaalbare manier om je van A naar B te verplaatsen. Binnen steden kun je je met een taxi verplaatsen. Deze zijn vrij goedkoop; meestal betaal je tussen de 10-40 Egyptische pond als je je bijvoorbeeld in Caïro verplaatst. Je kunt je ook aan de lokale stadsbussen wagen, maar aangezien de cijfers en bestemmingen in het Arabisch staan en niet veel chauffeurs Engels spreken eindig je misschien wel ergens anders dan waar je wilt zijn. Je kunt een auto huren, maar eerlijk gezegd vind ik dat alleen handig als je naar afgelegen gebieden wilt rijden zonder chauffeurs/gids. Het verkeer in Caïro is chaos, maar in de rest van het land zijn de wegen erg rustig.

Lees ook: wat te doen in Caïro in Egypte? Veel tips!

Voorbereiding-Egypte
Voorbereiding-Egypte
Voorbereiding-Egypte
Voorbereiding-Egypte
Voorbereiding-Egypte

11. Kleding in Egypte

Egypte is een islamitisch land dus het is verstandig om je aan bepaalde kledingvoorschriften te houden. Dit betekent dat je veel kleding zult inpakken die je schouders en knieën bedekken. Dames, ga vooral voor luchtige kleding zoals losse (harem-) broeken en lange jurken of rokken. Op toeristische plekken zoals de piramides kun je prima in een korte broek lopen, maar ik voel me altijd ongemakkelijk als ik daarna bijvoorbeeld over een lokale markt loop. Mensen doen niets vervelends, maar ze staren je wel flink na. Pak ook een sjaal in, zodat je deze om je schouders kunt slaan. Met name wanneer je een kerk of moskee binnengaat is dit erg handig.

In toeristische gebieden aan het strand zoals Dahab, Hurghada en Marsa Alam kun je prima met een bikini of een zwembroek rondlopen. Let er wel op dat je bij de meer lokale stranden veel aandacht zult trekken, want de lokale vrouwen gaan in een bedekkende boerkini het water in. Bekijk het even per situatie aan. Als je je ongemakkelijk voelt kun je altijd besluiten om bijvoorbeeld je t-shirt aan te houden en daarmee het water in te gaan.

Kleding wassen

Bijna iedere wasserette in Egypte heeft de vreemde regel dat ze je was afrekenen per kledingstuk in plaats van per kilo. Hierdoor kunnen de kosten snel oplopen als je bijvoorbeeld veel sokken en ondergoed wilt laten wassen. Meestal is het 2-5 Egyptische pond per stuk.

Voorbereiding-Egypte

12. Islam en ramadan in Egypte

De staatsgodsdienst in Egypte is de islam. De koran verbiedt de consumptie van alcohol, waardoor het niet altijd even gemakkelijk is om een biertje of een wijntje te drinken buiten de toeristische gebieden en de hotels. Op een enkele moskee in Egpyte na (die worden bestempeld als monumenten) is het voor niet-moslims niet toegestaan om de gebedsruimte in de moskee te betreden.

Let bij het voorbereiden van je reis ook op of het de periode van de ramadan is. Tijdens de ramadan vasten islamitische mensen één maand lang, waardoor restaurants en winkels overdag gesloten kunnen zijn. Reizen in Egypte kan hierdoor wat moeilijker zijn, maar zeker niet onmogelijk. Restaurants in hotels zijn overigens wel gewoon open.

Wanneer is de ramadan?

De ramadan wordt gehouden in de negende maand van de islamitische kalender. Hierdoor verandert deze periode constant.

In 2022 is de ramadan van 2 april tot en met 1 mei.
In 2023 is de ramadan van 23 maart tot en met 21 april.
In 2024 is de ramadan van 11 maart tot en met 9 april.

Inshallah?

Je zult Egyptenaren regelmatig “Inshallah” horen zeggen, wat letterlijk betekent “Als Allah het wil”. Dit kunnen ze voor alles gebruiken. Voorbeeldje: “hoe laat komt de trein?” “Ik denk over een half uur, inshallah”. Dit kan betekenen dat de trein inderdaad over een half uur komt, maar dat je gerust ook nog een uur of 2 kunt wachten.

Lees ook: wat te doen in Aswan, Egypte? Veel tips!

Voorbereiding-Egypte
Voorbereiding-Egypte
Voorbereiding-Egypte

Wil jij een reis naar Egypte boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar en in Egypte reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Egypte willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

  • Miriam van Kingfisher Tours is een Nederlandse vrouw die al jaren met haar gezin in Egypte woont. Ze spreekt Nederlands, heeft ook Nederlandssprekende gidsen en kan echt geweldige reizen in Egypte op maat voor jou samenstellen. Ook hebben ze speciale activiteiten voor (jonge) kinderen, dus hartstikke leuk als je een familiereis maakt. Ben je in Luxor en heb je wat vrije tijd? Dan nodigen ze je vaak uit voor een boottocht op hun eigen felucca, super leuk!
  • Sawadee heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte waarbij je Caïro, Luxor, Aswan en Safaga aan de Rode Zee bezoekt. Het leuke aan deze groepsreis is dat de groep zich onder andere met de nachttrein én met een boot over de Nijl verplaatst.
  • Tui heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte met Nederlandse reisbegeleiding. Ook tijdens deze groepsreis bezoek je Caïro, de piramides, Luxor, Aswan en maak je een 4-daagse Nijlcruise. Je kunt bovendien verlengen als je langer aan de Rode Zee wilt chillen.
  • Djoser is niet voor niets vernoemd naar een Egyptische farao: een van de eerste bestemmingen van dit reisbureau was Egypte! Zij bieden verschillende rondreizen in Egypte aan.

Lees ook: de 15 leukste plekken & bezienswaardigheden in Egypte

Na deze blog ga jij voorbereid op reis naar Egypte. Heb jij zelf nog toevoegingen of handige tips voor mensen die naar Egypte gaan? Of nog meer vragen voor vertrek? Laat het hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

4 gedachten over “Voorbereid op reis naar Egypte: alles wat je wilt weten voor vertrek”

  1. Dit klinkt als een goed lijstje van dingen om rekening mee te houden als je naar Egypte gaat! Ik denk dat een flexibele instelling ook belangrijk is, maar dat is misschien vanzelf sprekend 🙂 Dingen gaan vaak niet zoals verwacht. Het begint bij mij in ieder geval weer te kriebelen om een keer Egypte op te zoeken, ik zou daar ook graag een keer een liveaboard willen doen 🙂

    1. Haha een flexibele instelling is inderdaad belangrijk. Zelfs als je met een reisorganisatie reist kunnen er soms nog dingen misgaan of kan de planning veranderen vanwege lokale omstandigheden. Wat gaaf dat je je duikbrevet hebt, Egypte is zeker ideaal om te duiken en zo nu en dan een dagje eropuit te trekken (veel liveaboards aan de Rode Zee combineren het bijvoorbeeld met een dagje naar Caïro en/of Luxor).

  2. Heel handige blogpost!Ik houd van dit soort praktische info waardoor je een beetje weet waar je tegenaan kunt lopen en/of wat je kunt voorkomen door goede voorbereiding.

    1. Bedankt Angela! Ik vind het heerlijk om persoonlijke verhalen over reizen te delen, maar dit soort artikelen over voorbereidingen en praktische zaken worden gelukkig ook altijd gewaardeerd 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *