Aswan-Egypte

Wat te doen in Aswan in Egypte? Veel tips!

In deze blog deel ik veel tips wat je kunt doen als je naar Aswan in Egypte gaat. Inclusief een leuke anekdote over mijn aankomst in Aswan.

Ik open het gordijn vanuit mijn bed en palmbomen schieten voorbij. Tientallen. Nee honderden. Het is verbazingwekkend groen langs de Nijl. Frisgroene velden waar mensen op werken. Mannen op de rug van rennende ezels. Schapen en geiten lopen slechts enkele meters naast het treinspoor. De vrouwen die ik in de dorpen zie lopen dragen allemaal een inktzwarte niqaab. Geheel identiek aan elkaar. Zelfs de Minions kennen nog meer variatie. Hoe houden die vrouwen het met zulke outfits vol in deze hitte?

Lees ook: voorbereid op reis naar Egypte – alles wat je moet weten voor vertrek

Er wordt op de deur geklopt. “Heb je goed geslapen?” Neema is degene die de bedden opmaakt in iedere slaapcoupé, mensen van eten voorziet en af en toe een praatje komt maken. “Heerlijk, ik had niet verwacht dat ik hier zo goed zou slapen”, antwoord ik lachend. “Je bent de enige die in Aswan uitstapt, de andere coupés zijn nu leeg”, glimlacht hij terwijl hij mijn ontbijt klaarzet. “Het is het daar namelijk véél te warm”, grapt hij. We gaan het meemaken.

Aswan-Egypte
Aswan-Egypte

Gekke taxichauffeurs in Aswan in Egypte

Het is inderdaad snikheet in Aswan, een van de meest zuidelijke plekken in Egypte. Het is nog ochtend en het kwik stijgt nu al naar 45 graden. Binnen enkele minuten plakt mijn backpack tegen mijn rugzak en breekt het zweet uit. Ik voer de locatie van mijn accommodatie in bij Google Maps. Het schijnt op een van de eilanden in de Nijl te liggen. Ik check mijn reservering en ook daar wordt dezelfde plek aangegeven. Al snel stoppen de eerste taxi’s. “Ik moet hiernaartoe. Hoeveel kost het?”, en ik laat hem mijn telefoon met de kaart zien. “200”, antwoordt hij zonder blikken en blozen.

“Ben je gek? Je weet net zo goed als ik dat dit een absurde prijs is.”, roep ik door het raam. Maar hij geeft geen kik. Ik heb totaal geen zin in deze onderhandelspelletjes en loop weg van de auto. Maar wanneer de volgende taxi stopt begint de ellende. De eerste taxichauffeur rijdt achteruit en begint tegen de andere chauffeur te schreeuwen. “Hoeveel?” vraag ik tussendoor terwijl ik hem de kaart laat zien. Wanneer hij met 15 antwoordt ben ik tevreden en stap direct in. De taxi rijdt weg, met de andere taxi op zijn hielen. Hij volgt ons nog een tijdje maar racet dan vloekend voorbij.

Na een minuut of twee stopt mijn chauffeur. Ik kijk op de kaart, maar we zouden er nog niet moeten zijn. “Het is hier”, verzekert hij me. Ik laat hem de kaart zien. “Nee, nee het is hier”, antwoordt hij nogmaals. Ik geef hem 20 Egyptische pond. We staren elkaar een tijdje aan. “Waar is mijn wisselgeld?” vraag ik wanneer het staren ongemakkelijk begint te worden. “Jij moet mij nog 30 betalen. Het is 50 Egyptische pond.”

Lees ook: 12 reistips als je als vrouw alleen in Egypte reist

Bootritten in Aswan

What the fuck? Voor een rit van 2 minuten in Aswan betaalt niemand 50 Egyptische pond. Al helemaal niet als ik voor datzelfde bedrag een uur lang in de taxi in Caïro zit. Maar de man geeft niet op en blijft zijn hand ophouden. “Je weet best dat 15 een prima prijs is, maar je mag die 20 houden als je daar zo blij van wordt”, en ik stap uit de auto. De man is het daar echter niet mee eens en er ontstaat een verhitte discussie op straat tussen ons. Het is niet eens veel geld, maar het gaat om het principe.

Uiteindelijk geef ik toe en gooi het geld op de grond. De man duikt eropaf. “Je snapt dat dit soort situaties er niet voor zorgen dat mensen graag naar jouw land komen hè?”, snauw ik. Maar ik vraag me af of de man zich daar echt druk om maakt. Hij heeft zijn geld immers binnen. “Bedankt voor het bedonderen”, zeg ik terwijl ik richting de boten loop. “You’re welcome”, antwoordt de man. En hij lijkt het oprecht te menen.

Lees ook: 6 minder leuke dingen in Egypte om rekening mee te houden

“Gaat deze boot daarheen?” en ik wijs naar het eiland waar ik volgens Google Maps zou moeten zijn. “Jazeker, kom maar mee.” Uiteindelijk kom ik terecht op Elephantine Island. “Ik moet hier niet zijn”, zucht ik als we aanmeren. En dus ga ik weer terug met de boot. Ik probeer nog een paar andere bootplaatsen, maar ook deze brengen me allemaal naar hetzelfde eiland. Waar ik dus niet moet zijn volgens Google Maps. Na de zesde boottocht en de zoveelste keer betalen voor niets ben ik er klaar mee. Iedereen wil ‘helpen’, op voorwaarde dat zij er iets aan verdienen natuurlijk. Ik besluit naar het Old Cataract Hotel te vragen, daar kunnen ze me vast wel verder helpen.

Aswan-Egypte

Ellendige hitte in Aswan in Egypte

Het is een eindje lopen, maar ik gun momenteel geen enkele taxichauffeur ook nog maar 1 pond uit mijn portemonnee. Al gaat het op een slakkentempo. In Aswan is het onmogelijk om rond te lopen en niet minstens een tiental taxichauffeurs achter je aan te hebben. Alsof ik honing aan mijn kont heb. “Taxi, taxi?” De eerste keren bedank ik vriendelijk. Maar hoe warmer het wordt hoe meer ik in een heethoofd verander. Na mijn afwijzingen blijven de mannen alsnog met mij meelopen. “Ik zei toch dat ik geen taxi nodig heb!”, schreeuw ik achterom. Ik schrik van mijn eigen felheid. Mijn lichtgrijze shirt is inmiddels donkergrijs geworden van het zweet. Als ik de kaart op mijn telefoon wil bekijken merk ik dat deze oververhit is geraakt en niet meer werkt. Ik vervloek mijn accommodatie en de stad. Wat een helse plek is dit.

Wanneer de zoveelste chauffeur vraagt of hij kan helpen zak ik op de grond. Ik voel tranen over mijn wangen lopen. Na een tijdje raap ik mezelf weer bij elkaar: ik kan me niet laten overmeesteren door frustratie, anders zit ik hier over een paar dagen nog. Ik zet mijn koptelefoon op – ook al werkt deze momenteel niet – en antwoordt tegen iedereen die me lastigvalt dat ik geen Engels spreek. In het Engels. De ironie. Als ze me maar met rust laten.

Geparfumeerde handdoekjes en oprechte hulp

Geen idee hoe, maar uiteindelijk arriveer ik bij het Old Cataract Hotel. “Kan ik mijn telefoon binnen leggen? Hij is oververhit en werkt niet meer”, en ik laat hem de telefoon zien. De twee mannen voor de deur kijken me verbaasd aan, en antwoorden vervolgens in het Arabisch. Als ik ergens een hekel aan heb is dit het wel. Alsof ik alles na vijf keer herhalen ineens wel versta en vloeiend Arabisch terug kan antwoorden.

Ze kunnen beter gewoon hun mond houden. Vandaag is absoluut niet de dag om mijn geduld op de proef te stellen. “Er spreekt niemand Engels?” opper ik nog. Opnieuw verbaasde blikken. Ik wil me omdraaien om weg te lopen, maar ik verlies mijn balans en vang mezelf op op een bankje. “Kom naar binnen”, zegt de man die zich naar me toe haast met zijn beste Engels. Ik wil opstaan en de backpack van mijn schouders laten vallen, maar dan wordt het zwart voor m’n ogen.

Lees ook: waarom Egypte bezoeken? Ik deel 11 redenen met je!

Hoe ik in deze ruimte terecht ben gekomen is me onduidelijk, maar waarschijnlijk hebben de mannen me naar binnen gebracht. Ik kijk verschrikt om me heen. Waar is mijn backpack? “We hebben je tas bij de ingang geplaatst, hij is daar veilig met een collega”, antwoordt iemand in perfect Engels, alsof hij mijn gedachten kan lezen. Ik kijk om me heen. De manager staat naast me. Waar de ruimte voor wordt gebruikt is me onduidelijk. Op de deur hangt een bordje met ‘tijdelijk bagageruim’, maar er is nergens bagage te zien. Er staat een bureau waar een man bezig is met papierwerk terwijl zijn collega een waterkan op de grond zet en thee klaarmaakt. Een derde man wandelt binnen met koude handdoekjes. Ik leg er een op mijn hoofd en haal diep adem. Zijn deze handdoeken nou geparfumeerd? Waar ben ik terecht gekomen?

Aswan-Egypte
Aswan-Egypte

Een prachtig einde van een helse dag  

De Engelssprekende manager heeft de eigenaar van mijn guesthouse gebeld en gevraagd om me op te komen halen. “Zo weten we zeker dat je niet nog een keer flauwvalt of verdwaalt. Het is goed om je weer te zien lachen. Alles komt goed”, verzekert hij mij. En inderdaad: niet veel later komt iemand me ophalen en we nemen samen de boot. Diezelfde boot die ik al meerdere keren heb genomen. Ik snap het niet, waarom gaan we alsnog naar Elephantine Island? Moeten we misschien vanaf hier nóg een boot nemen? We lopen zo’n vijf minuten over het eiland terwijl kinderen ons vrolijk begroeten en nieuwsgierige hoofden zich achter de deuren verstoppen.

En dan zijn we er. Ik open Google Maps en zie dat we nog steeds op Elephantine Island zijn. De locatie van dit guesthouse is gewoon op een verkeerde plek geplaatst. Was dit daadwerkelijk de reden dat ik er 6,5 uur over moest doen om bij mijn accommodatie te komen? De eigenaar genaamd Misiyou – als ik het correct zeg – leidt me rond. Het is een kleurrijk gebouw vol versieringen en heeft het beste uitzicht over de Nijl vanaf het dakterras. Vooral tijdens de zonsondergang, zoals nu. Ik word overmeesterd door een gelukzalig gevoel. Hoe kan een dag die zo verschrikkelijk begon zo mooi eindigen? Ik heb vandaag in ieder geval een belangrijke les geleerd: vertrouw NOOIT op Google Maps in Egypte.

Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte

Wat te doen in Aswan in Egypte?

1. Bezoek aan Elephantine Island

Bezoek het Nubische dorp op Elephantine Island in de Nijl. De Nubiërs zijn misschien wel Egyptenaren, maar ze hebben een eigen cultuur, eigen tradities en ook hun mentaliteit is anders. Tijdens een wandeling over het eiland zul je merken dat het groepsgevoel bij Nubiërs erg sterk is; het is één grote familie. Zo komen er naar een bruiloft op het eiland zo’n 2000 mensen! De huizen zijn vaak mooi versierd en erg kleurrijk. Hoewel het op slechts 1 minuut varen van Aswan ligt heb ik vrij weinig buitenlanders op Elephantine Island gezien.

Probeer aan het einde van de dag naar het eiland te gaan. Wanneer het minder heet is zul je merken dat de straten zich vullen met mensen die overdag de hitte ontvluchten. Vanaf de westelijke kant van het eiland heb je bovendien zicht op prachtige zonsondergangen. Als je de archeologische plaats in de zuidelijke punt van het eiland bezoekt kun je ook de Nilometer bezoeken. Dit is een trappenhuis waar met strepen wordt aangegeven hoe hoog de Nijl staat. Niet heel indrukwekkend, maar wel leuk om te zien dat ze zo al eeuwen het waterpeil meten. Je kunt vanaf verschillende plaatsen op de boulevard de boot naar het eiland nemen. Soms is de boot gratis, soms betaal je 2-5 Egyptische pond (ook locals betalen dit).

Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte

2. Leren over de Nubiërs in het Nubian Museum

Een interessant museum als je meer over de Nubische bevolking wilt leren. Ze zijn weliswaar Egyptisch, maar zien zichzelf vooral als Nubiërs. Als je naar Elephantine Island gaat zul je mensen regelmatig “Welcome to my country” horen roepen. Het is fantastisch om te zien wat mensen 5000 jaar geleden al konden maken en hoe de geschiedenis van het Nubische koninkrijk zich heeft ontwikkeld. Zo is hun cultuur onder meer beïnvloed door het oude Egypte, maar ook door het christendom en de islam. De borden met uitgebreide uitleg zijn zowel in het Arabisch als in het Engels.

Het museum is open van 9 uur ’s ochtends tot en met 9 uur ’s avonds. Een deel van de expositie is buiten, dus het is verstandig om het museum in de ochtend of aan het einde van de middag te bezoeken. De entree voor het museum is 100 Egyptische pond. Een fototicket is 50 Egyptische pond, maar eerlijk gezegd vond ik deze onnodig. Buiten in de tuin mag je sowieso foto’s maken en binnen kun je gemakkelijk met je telefoon wat foto’s schieten, er zijn weinig mensen die het daadwerkelijk in de gaten houden.

Aswan-Egypte

3. Wandeling langs de boulevard tijdens de zonsondergang

Overdag is het vaak veel te heet om over de boulevard te lopen, maar aan het einde van de dag is de temperatuur aangenamer. Je hebt een prachtig uitzicht over de Nijl en al de boten en felucca’s die zich over het water verplaatsen. Aswan in Egypte heeft bovendien ontzettend veel tuinen en parken, die je met name langs de boulevard vindt. Koop een drankje of een ijsje, neem plaats op een bankje en geniet van de zonsondergang.

4. Dwalen in de souk van Aswan

De souk van Aswan in Egypte loopt parallel aan de boulevard. Ben je ergens naar op zoek? Grote kans dat je het hier vindt. Etenswaar, kruiden, speelgoed, shampoo, kleding, souvenirs en alles ertussenin. Het is een leuke plek om een praatje te maken met de mensen. Sommige mensen vervelen zich en zullen je ongetwijfeld uitnodigen om thee te komen drinken. Ik geef meestal van tevoren aan dat ik niet veel heb bij me heb en geen interesse om iets te kopen, zodat dat direct duidelijk is. Ik heb echter ook verhalen gehoord van vrouwen die worden lastiggevallen op de markt. Mensen die mee blijven lopen of zelfs aan hen zitten of hun arm vastgrijpen. Een local vertelde me dat je moet dreigen dat je de politie belt wanneer dit gebeurt, dan laten mensen je direct met rust.

Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte

5. Gigantische onvoltooide obelisk in Aswan

In Aswan in Egypte is een immense onvoltooide obelisk gevonden. Als deze ooit was afgerond was het de grootste obelisk in Egypte geweest. Door dit exemplaar weten we vandaag de dag hoe de immense obelisken in het oude Egypte werden gemaakt. Zo werden er onder andere tunnels gegraven naast de obelisk om het gemakkelijk uit te hakken. Omdat er een barst in deze obelisk kwam werd deze nooit afgerond. Best tof om te zien hoe groot het is. Er is niet héél veel te zien op deze locatie, dus je bent hier binnen 20 minuten wel klaar. De entreeprijs is 60 Egyptische pond voor volwassenen.

Aswan-Egypte

6. Kamelentocht naar St. Simeonklooster op Kitchener’s Island

Kitchener’s Island is eigenlijk geen eiland, maar de westelijke oever van de Nijl. Op dit ‘eiland’ vind je onder meer een botanische tuin – die ik persoonlijk niet zo heel bijzonder vond en zou overslaan. Kitchener’s Island heeft ook prachtige zandduinen die geschikt zijn voor een kamelentocht. Ik deed een ochtendwandeling met de kamelen naar het St. Simeonklooster. De rit duurt ongeveer een half uurtje; wat mijn kont prima vond. Mijn ogen niet, want de uitzichten zijn prachtig. Niet ver van het klooster ligt het Mausoleum van Aga Khan. Deze kun je ook al vanaf Elephantine Island zien, op de top van een heuvel. Voor zover ik zag kun je het mausoleum niet bezoeken, want er staat een muur omheen. Wil je geen kamelentocht maken maar wel naar het klooster? Je kunt ook met een motorboot hiernaartoe varen: de wandeling vanaf de bootplaats naar het klooster is minder dan 1 kilometer.

Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte

7. Naar de Eerste Cataract varen

Ik had tot mijn bezoek aan Aswan geen flauw benul wat een cataract is. Het is afgeleid van het Latijnse woord cataracta, oftewel een waterval. Het is echter geen waterval maar een stroomversnelling of een moeilijk bevaarbaar stuk in de Nijl. De Nijl kent in totaal 6 cataracten: de eerste bevindt zich ten zuiden van Aswan. De tweede is opgegaan toen het Nassermeer ontstond en de andere cataracten bevinden zich in Soedan. Met name tijdens de zonsondergang is het een prachtige vaartocht. Je kunt hier het beste met een motorboot (in plaats van een felucca) naartoe vanwege de sterke stroming.

8. Zwemmen in de Nijl

Aswan in Egypte is een van de weinige plekken waar je daadwerkelijk in de Nijl kunt zwemmen. Ten zuiden van de Aswandam is het namelijk gevaarlijk vanwege de krokodillen en richting het noorden is het water viezer en is de rivier bovendien vrij breed en de stroming sterk.

9. De oude en nieuwe dam van Aswan

Vroeger overstroomde de Nijl jaarlijks in de zomer. Dit was goed voor de landbouw vanwege de vruchtbare grond, maar de overstromingen richtten ook veel schade aan. Aan het begin van de twintigste eeuw werd er daarom een dam gebouwd, die tegenwoordig de Lage Dam wordt genoemd. Deze dam voldeed nog steeds niet aan alle wensen en dus werd er besloten om een nieuwe dam te bouwen: de Hoge Dam. Deze ligt zo’n 9 kilometer ten zuiden van de Lage Dam. De dam is een militaire zone: als er iets met de dam gebeurt zit bijna heel Egypte namelijk zonder stroom. Wel is het mogelijk om een foto vanaf het uitzichtpunt te nemen, halverwege de dam. De entree om hier te stoppen is 30 Egyptische pond per persoon. Er gaan geruchten dat vanaf 2019 de prijs 75 Egyptische pond zal zijn.

Er is een meer ontstaan tussen de Lage Dam en de Hoge Dam. Je kunt vanaf de voet van de Lage Dam met een boot over het meer varen. Je vaart dan onder andere langs een aantal Nubische dorpen en heel veel archeologische vondsten. Als je naar de rotsen kijkt zie je waar het water stond voor de bouw van de dam. Door de komst van de dammen moesten veel Nubiërs hun huizen verlaten omdat hele dorpen onder water kwamen te staan. Ook eeuwenoude tempels zoals de Philae Tempel moesten worden verplaatst om gered te worden.

Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte

10. Philae Tempel

De Philae Tempel wordt ook wel de Tempel van Isis genoemd. Deze tempel staat op het eiland Agilkia, in het Nassermeer. Zelfs als je al veel tempels hebt gezien – als je bijvoorbeeld net uit Luxor komt – is de Philae Tempel zeker de moeite waard. Allereerst door de locatie op een groen eiland, omringd door de Nijl. Ten tweede is er veel te zien in deze tempel, gewijd aan de godin Isis. Deze godin zie je in bijna ieder verhaal op de muur afgebeeld: het figuur met de horens. In sommige zuilen zie je christelijke tekens gegraveerd: bewijs dat deze tempel ooit door de christenen als kerk werd gebruikt. De christenen bekrasten ook de lichamen van de figuren op de muren, met name de vrouwelijke figuren.

Er is ontzettend veel te zien in de Philae Tempel, dus je bent hier al snel een uurtje zoet. Vanaf de voet van de Lage Dam kun je gemakkelijk een boot op en neer naar het eiland nemen. Deze boottocht zou niet meer dan 120 Egyptische pond moeten kosten. De entree voor de Philae Tempel is 100 Egyptische pond.

Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte

11. Tempels van Abu Simbel

Zo’n 3 uur rijden ten zuiden van Aswan bevinden zich de tempels van Abu Simbel. Door de bouw van de dammen bij Aswan ontstond het Nassermeer, maar kwamen ook diverse tempels onder water te staan – waaronder die van Abu Simbel. Ze zijn gered en verplaatst door UNESCO naar hun huidige plek. Ramses II liet deze twee tempels bouwen om zichzelf en zijn favoriete vrouw Nefertari te eren.

In zijn tempel staat een standbeeld van hem dat tweemaal per jaar – in februari en in oktober – wordt verlicht door de ochtendzon. Hij zag zichzelf namelijk als een god, die het licht over zijn koninkrijk verspreidde. Aan zijn zijden staan de goden Ra en Amon, die op deze dagen deels worden verlicht. Het laatste standbeeld in de tempel is Ptah, de god van de duisternis. In de tempel worden ook verhaeln van het leven van Ramses uitgebeeld. Niet ver van deze tempel vandaan vind je de tempel die is gewijd aan Nefertari. Iets minder groot, maar zeker niet minder indrukwekkend.

De meeste tours naar Abu Simbel vertrekken rond 4-5 uur in de ochtend vanuit Aswan in Egypte. Als je de tempels voor jezelf wilt hebben is het beter om wat later te vertrekken. Als je rond 12 uur ’s middags bij de tempels bent is het heet, maar heb je de plek wel voor jezelf. Een entreeticket voor Abu Simbel kost 175 Egyptische pond voor volwassenen, studenten betalen 93,50 Egyptische pond. Als je in de tempels foto’s wilt maken heb je een speciaal fototicket nodig. Deze kost 300 Egyptische pond, maar mijn ervaring is dat je ook gewoon foto’s kunt maken zonder dit ticket. Wees een beetje lief tegen de bewakers van de tempels en maak een praatje met ze, dan vragen ze niet eens om fooi.

Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte

Licht- en geluidshow bij Abu Simbel

Iedere avond is er ook een licht- en geluidshow bij de tempels van Abu Simbel. Het is zeker de moeite waard want de verlichte tempels zien er prachtig uit en de sfeer is veel mystieker dan overdag. Wel vind ik het persoonlijk prijzig voor Egyptische begrippen. Je betaalt 200 Egyptische pond per persoon bij minimaal 15 bezoekers. Als er minder dan 15 bezoekers zijn wordt de totaalprijs van 3000 Egyptische pond over het aantal bezoekers verdeeld. Als je dus bijvoorbeeld maar met 10 mensen bent betaal je ineens 300 Egyptische pond per persoon. Vreemd detail: bij ons was de show in het Japans, aangezien er een aantal Japanners aanwezig waren. De rest moest hierdoor via een koptelefoon naar de Engelstalige show luisteren. De show begint vaak rond half 8 ’s avonds en duurt ongeveer een half uur.

Aswan-Egypte
Aswan-Egypte

Eten en drinken in Aswan in Egypte

1. Alwinsh

Snackbar-restaurant in de buurt van het treinstation. Het eten hier is zéér goedkoop: ik betaalde voor 3 pita’s, foul, baba ghanoush en falafel 7 Egyptische pond. Dat is omgerekend €0,35 eurocent voor een maaltijd! Voor mij was dit meer dan genoeg eten, maar anders kun je gemakkelijk wat bijbestellen en dan ben je nog steeds goedkoop uit. Het is niet het lekkerste eten dat ik ooit in Egypte op heb, maar het smaakte verrassend goed.

2. Aswan Moon Cafe

Niet echt geschikt voor avondeten, wel leuk voor een drankje of een dessert aan de Nijl. Het ziet er van buiten typisch Arabisch uit met de knipperende lichtjes en drukke uithangborden. Maar het is zeker een leuke plek om naar binnen te lopen. Je kunt hier goede koffie en thee krijgen, maar ook de fruitsappen en – alcoholvrije – cocktails zijn erg lekker. Vraag wel altijd of ze er géén suiker in willen doen, want Egyptenaren gooien idioot veel suiker in alles wat je kunt drinken. Als je shisha – oftewel waterpijp – wilt proberen ben je hier ook op de juiste plek. Bij veel cafés betaal je zo’n 40-50 Egyptische pond en hebben ze enkel appelsmaak. Hier betaal je 25 Egyptische pond en heb je keuze uit verschillende smaken.

3. El Dokka

Als je op een bijzondere plek wilt eten kan ik je El Dokka aanraden. Dit restaurant staat op een klein eiland, direct naast Elephantine Island. De menukaart is best uitgebreid met kip, lam en vis en zelfs voor vegetariërs is er genoeg keuze. Zo kun je een mezze samenstellen met diverse salades en gerechten zoals foul en baba ghanoush. De prijzen zijn iets hoger dan bij andere Nubische restaurants, maar nog steeds betaalbaar. Voor 50 Egyptische pond heb je een prima maaltijd. Je kunt overigens zowel binnen als buiten in de tuin zitten. Buiten is heerlijk als je niet wordt aangevallen door de muggen. Er gaat een gratis boot op en neer tussen Aswan en het restaurant. Wel is het netjes om de bootman wat fooi te geven (10 Egyptische pond is prima).

4. Panorama Bar in Mövenpick Hotel

De toren van het Mövenpick Hotel op Elephantine Island springt direct in het oog als je op de boulevard van Aswan staat. In de bovenste verdieping van deze toren vind je de Panorama Bar. Jammer genoeg niet veel vegetarische opties, maar de desserts zijn verrukkelijk hier! De prijzen zijn te vergelijken met Nederland: zo’n 15-20 euro voor een hoofdgerecht, desserts €5 euro.

Het is erg lastig om hier te komen vanaf Elephantine Island; er is een doorgang langs het water maar als je dit niet weet ga je het niet vinden. Het is makkelijker om eerst de boot terug naar de oostzijde van de Nijl te nemen. Vanaf daar loop je naar de Mövenpick Ferry, niet ver van Hotel Isis Corniche. Er gaan twee boten vanaf hier, dus geef duidelijk aan dat je naar de Mövenpick toren wilt gaan. De Lobby Bar in het Mövenpick Hotel is overigens niet aan te raden. Ik vond de broodjes erg geprijsd (zo’n 150 Egyptische pond) en niet eens lekker.

Aswan-Egypte

Verplaatsen in Aswan in Egypte

Het liefst gun ik geen enkele taxichauffeur in Aswan meer geld, maar soms moet je wel. Een taxi van het treinstation naar een van de boten zou zo’n 10-15 Egyptische pond moeten kosten (erg duidelijk aangeven, anders laten ze je makkelijk 50-100 betalen). Overdag is het vaak te heet om lange afstanden af te leggen in Aswan, maar ’s avonds of erg vroeg in de ochtend kun je prima langs het water lopen. Een wandeling over de boulevard van noord naar zuid is ongeveer 25-30 minuten.

Tussen het ‘vasteland van Aswan’ en Elephantine Island gaan er de hele dag door veerboten. De kosten voor de boottocht zijn mij nog steeds onduidelijk. De tocht is vaak gratis, maar soms vragen ze 2-5 Egyptische pond (ook aan locals). Houd er rekening mee dat de laatste boten rond 12 uur ’s nachts op en neer gaan.

Aswan-Egypte

Een leuke manier om Aswan in Egypte vanaf het water te zien is een tocht met een felucca, de traditionele Egyptische boot. Langs de boulevard staan tientallen mannen die je een boottocht zullen aanbieden. De prijs is afhankelijk van het aantal personen, maar je zou niet meer dan 100 Egyptische pond per persoon hoeven te betalen voor een tocht met de felucca. Anders is de motorboot een goede optie om wat meer van de Nijl te zien.

Aswan-Egypte

Hoe kom je in Aswan in Egypte?

Aswan ligt helemaal in het zuiden van Egypte, dicht bij de grens met Soedan. De trein is de beste manier om naar Aswan te reizen. Deze vertrekt vanuit Alexandrië en reist via Caïro en Luxor (en nog een aantal kleinere steden) naar Aswan. De reis vanuit Caïro is lang: zo’n 15 uur. Maar de nachttrein is best comfortabel dankzij de slaapcoupes. Een treinticket voor de nachttrein in een slaapcoupé is $70 dollar van Caïro naar Aswan in Egypte. Vanaf Luxor is het ongeveer 3 uur met de trein. Een treinticket voor Luxor naar Aswan kost 90 Egyptische pond in de eerste klas. In de eerste klas heb je ruime stoelen en zelfs een stopcontact!

Daarnaast is het mogelijk om met de boot van Luxor naar Aswan in Egypte te reizen. Dit is een meerdaagse boottocht over de Nijl. Je kunt dit onder meer boeken bij Kingfisher Tours, een Nederlandse reisorganisatie gespecialiseerd in Egypte rondreizen. Zij hebben een prachtige bootreis van 8 dagen van Luxor naar Aswan in hun aanbod.

Lees ook: reisroute in Egypte – routes van 7, 10 & 14 dagen

Overnachten in Aswan in Egypte

De meeste hotels vind je aan de boulevard van Aswan in Egypte, aan zowel de straatzijde als de waterzijde. Daarnaast zou ik je aanraden om een nachtje in een Nubisch guesthouse te overnachten op Elephantine Island. Het Nubische dorp komt ’s avonds pas echt tot leven omdat het dan minder heet is. Houd er rekening mee dat accommodaties verschillende prijzen hanteren voor Egyptenaren/residents en buitenlanders. Als je bijvoorbeeld bij Booking een voordelige prijs ziet is dit vaak de prijs voor Egyptenaren. Let hier dus goed op bij het boeken!

1. Aswan Nubian House

Aswan Nubian Guesthouse is te vinden in het Nubische dorp op Elephantine Island, aan de westzijde van het eiland. Je steekt met de boot vanaf Aswan over. Verwacht hier niet heel veel luxe: de bedden zijn niet erg comfortabel en de douche zit in het wc-hokje. Maar het uitzicht vanaf het dakterras is geweldig, met name tijdens de zonsondergang. Er is ook een keuken aanwezig waar je eten kunt klaarmaken of bewaren en er is zelfs WiFi; niet super, maar je kunt tenminste Whatsapp en Facebook openen. Er is geen airconditioning, maar er werd wel een blazer in mijn kamer geplaatst waardoor de temperatuur in de kamer prima was.

De eigenaar is zeer vriendelijk en behulpzaam. Hij kwam me ophalen toen ik verdwaald was en haalde meerdere keren flessen water voor me zodat ik niet zelf naar de supermarkt hoefde te lopen. En ook erg fijn voor de soloreizigers: hoewel ik de enige gast was – en dus eigenlijk een privéaccommodatie had – gaf hij me geen onveilig gevoel en maakte hij geen vreemde opmerkingen waar ik me ongemakkelijk door voelde. Ik betaalde 250 Egyptische pond per nacht voor een privékamer met 2 bedden.

Aswan-Egypte

2. Pyramisa Island Hotel Aswan

Isis Corniche heeft een erg fijne locatie aan de boulevard: niet te ver van het treinstation en niet te ver van de boten naar Elephantine Island. Lekker centraal! Er heerst hier een rustige sfeer en het is heerlijk om af te koelen in het zwembad. Het voelt meer als een mini bungalowpark dan een hotel, want de kamers zijn huisjes die rondom het zwembad zijn gebouwd. De kamers zijn erg netjes, hebben airconditioning en de WiFi is prima. Jammer genoeg werkt de WiFi minder goed naarmate je verder van de receptie vandaan zit. Het ontbijt zit bij de prijs inbegrepen en is behoorlijk uitgebreid. Ik betaalde zo’n 700 Egyptische pond per nacht voor een tweepersoonskamer. Let trouwens goed op dat er 2 hotels zijn van Isis: Isis Corniche aan de boulevard en Isis Island op een van de eilanden in de Nijl.

Aswan-Egypte
Aswan-Egypte

3. Happi Hotel

Een van de meest goedkope opties die je in Aswan in Egypte zult vinden is het Happi Hotel. Het hotel is erg basic, maar heeft alles wat je nodig hebt: fijne bedden, een prima badkamer en goede WiFi. Gek genoeg was dit zelfs de beste WiFi die ik in Aswan had! Al moet je wel iedere keer opnieuw inloggen voor het internet. Er is geen airconditioning in de kamers, maar er is wel een blazer aanwezig om de kamer koeler te maken. Het ontbijt zit bij de prijs inbegrepen en is prima om de ochtend mee door te komen. Ik betaalde 430 Egyptische pond per nacht voor een tweepersoonskamer.

4. Sofitel Legend Old Cataract Hotel

Als je wat meer te besteden hebt moet je zeker een nacht overwegen in het Old Cataract Hotel. Dit is een van de meest beroemde en prestigieuze hotels in Egypte. Denk aan prachtig gedecoreerde ruimtes, bubbelbaden in de badkamer, prachtige uitzichten over de tuinen en een gigantische zwembad. Een kamer is ongeveer 2000 Egyptische pond per nacht. Als je hier niet wilt/kunt overnachten maar het hotel wel van binnen wilt zien kun je lunchen of dineren in het Old Cataract Hotel. Er is wel een minimumbedrag van 200 Egyptische pond om hier te zitten, maar dat bedrag ben je zo kwijt aan wat te eten en te drinken.

 

Wil jij een reis naar Egypte boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar en in Egypte reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Egypte willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

 • Miriam van Kingfisher Tours is een Nederlandse vrouw die al jaren met haar gezin in Egypte woont. Ze spreekt Nederlands, heeft ook Nederlandssprekende gidsen en kan echt geweldige reizen in Egypte op maat voor jou samenstellen. Ook hebben ze speciale activiteiten voor (jonge) kinderen, dus hartstikke leuk als je een familiereis maakt. Ben je in Luxor en heb je wat vrije tijd? Dan nodigen ze je vaak uit voor een boottocht op hun eigen felucca, super leuk!
 • Sawadee heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte waarbij je Caïro, Luxor, Aswan en Safaga aan de Rode Zee bezoekt. Het leuke aan deze groepsreis is dat de groep zich onder andere met de nachttrein én met een boot over de Nijl verplaatst.
 • Tui heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte met Nederlandse reisbegeleiding. Ook tijdens deze groepsreis bezoek je Caïro, de piramides, Luxor, Aswan en maak je een 4-daagse Nijlcruise. Je kunt bovendien verlengen als je langer aan de Rode Zee wilt chillen.
 • Djoser is niet voor niets vernoemd naar een Egyptische farao: een van de eerste bestemmingen van dit reisbureau was Egypte! Zij bieden verschillende rondreizen in Egypte aan.

Lees ook: de 15 leukste plekken & bezienswaardigheden in Egypte

Een uitgebreide blog over Aswan in Egypte zoals je kunt zien! Heb je nog vragen over deze Egyptische bestemming? Of wil je zelf nog een tip delen? Laat het hieronder in de reacties weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

8 gedachten over “Wat te doen in Aswan in Egypte? Veel tips!”

 1. Wat je zo allemaal meemaakt tijdens het reizen. Zo veel tegenstrijdigheden eigenlijk. De frustraties tegenover mooie momenten. Dit is zo herkenbaar. Reizen is hard werken maar zo verslavend. Mooi verhaal waarin je laat zien dat reizen niet altijd leuk is.

  1. Bedankt voor je lieve reactie Sandra. Reizen is inderdaad niet altijd leuk en gemakkelijk, maar zorgt tegelijkertijd voor het mooiste gevoel dat je kan overkomen. 🙂

  1. Ja het duurde even maar dan heb je ook wat ;p En het was weer een goed realisatiemoment dat reizen vaak een combi is van hemel en hel haha.

 2. Jeetje wat een avonturen maak je mee zeg! Ben blij dat het allemaal goed is gekomen. Lijkt me toch wel vrij spannend als je erachter komt dat Google het dus blijkbaar ook niet altijd weet..

  1. Haha inderdaad. Ik schaamde me alleen wel een beetje dat ik meer op Google vertrouwde dan op de mensen die daar woonden ;p Maar als je het gevoel hebt dat iedereen je wil bedonderen vertrouw je toch liever op je telefoon..

 3. Wauw, wat een verhaal. Gelukkig is het uiteindelijk goed gekomen. Fijn dat er toch mensen waren die zich om je bekommerden! Google heeft dus ook niet altijd de wijsheid in pacht 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *