Voorbereid op reis naar Tunesië: alles wat je moet weten voor vertrek

Een goed begin is het halve werk. Een goede voorbereiding kan een reis of vakantie een stuk gemakkelijker maken. Maar wat moet er allemaal geregeld worden voordat je aan jouw vakantie naar Tunesië begint? In deze blog vind je alles wat je moet weten voor vertrek, zodat jij voorbereid op reis naar Tunesië gaat!

Lees ook: de mooiste plekken in Tunesië – mijn favorieten

Voorbereid op reis naar Tunesië

1. Vaccinaties Tunesië (voor vertrek)

Als je naar Tunesië is het niet verplicht om bepaalde vaccinaties te hebben. Als je de week voor Tunesië in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt is de vaccinatie voor gele koorts wel verplicht. Daarnaast worden de vaccinaties voor Hepatitis A en DTP aanbevolen. Ook als je niet bent ingeënt tegen de mazelen wordt een BMR (Bof, Mazelen en Rode hond) vaccinatie aanbevolen.

Sahara-Tunesie

2. Visum voor Tunesië

Nederlanders en Belgen hoeven van tevoren geen visum aan te vragen voor een reis naar Tunesië. Lekker makkelijk! Bij aankomst op het vliegveld krijg je een gratis stempel waarmee je maximaal 3 maanden in Tunesië mag blijven. Voor Nederlanders is het wel belangrijk om te checken of je paspoort nog minimaal geldig is tot vertrek uit het land. De regels zijn overigens iets anders als je over de grens van Algerije of Libië naar Tunesië reist; dan moet je wel van tevoren iets regelen om problemen bij de grens te voorkomen.

Chenini

3. Betalen & geld in Tunesië

Voorbereid op reis naar Tunesië? Denk dan ook aan het geld in Tunesië. Er wordt in Tunesië betaald met Tunesische Dinar: 1 dinar is ongeveer €0,35 eurocent. Check van tevoren altijd even de wisselkoers, want deze kan variëren. Tunesië is een zeer betaalbaar land, met name eten en drinken kan erg goedkoop zijn. Zo heb je een fles water of een kop koffie voor 1 dinar en een wijntje voor 2-3 dinar.

Pinnen met een Maestro bankpas gaat over het algemeen prima en ook Visa en Mastercard creditcards werken bijna overal. Ga je naar de Sahara of naar kleinere dorpen in Tunesië? Dan is het wel verstandig om contant geld mee te nemen. Hetzelfde geldt voor aankopen en voedsel op straat of kleinere winkels.

Let er trouwens wel op dat er flink met geld gehosseld wordt. Zo lijken de 1 en 2 dinar munt haast identiek en zul je goed op moeten letten wat je terug krijgt als wisselgeld. Bovendien lijkt afdingen een nationale sport in Tunesië: betaal nooit de prijs die in het begin van het gesprek – of beter gezegd: de onderhandeling – wordt genoemd. Je kunt gemakkelijk 1/3 van de prijs naar beneden gaan.

Let op! Geef al je dinar uit voordat je door de douane op het vliegveld gaat. Na de douane kun je de dinars niet meer uitgeven. Ook is het verboden om Tunesische dinars om te wisselen buiten Tunesië, dus houd daar rekening mee.

voorbereiding-tunesie-geld
1 & 2 Dinar munten: deze lijken erg op elkaar!

4. Stopcontacten in Tunesië

Je hebt geen wereldstekker of adapter nodig als je naar Tunesië gaat. In Tunesië vind je namelijk de types C en E, waardoor Nederlandse stekkers gewoon passen.

Lees ook: wat te doen in Sidi Bou Said, Tunesië

5. Drinkwater in Tunesië

Het wordt afgeraden om het kraanwater in Tunesië te drinken. Let ook op ijsblokjes in het drinken: als je een zwakke maag hebt kun je ziek worden als de ijsblokjes gemaakt zijn met kraanwater. Overigens heb ik bijvoorbeeld mijn tanden en gezicht wel gewoon gewassen met het kraanwater. Je hoeft namelijk niet bang te zijn dat je door één druppel kraanwater direct ziek wordt. Kun je geen drinkwater kopen? Dan kun je het kraanwater koken, zodat de bacteriën worden gedood. Flessen water zijn gelukkig niet duur, meestal 1 dinar (ongeveer €0,30 eurocent).

Lees ook: duurzaam reizen #1 – water drinken op reis

Matamata

6. Beste reistijd voor Tunesië

Eigenlijk kun je het hele jaar van een aangename temperatuur genieten in Tunesië. Zonliefhebbers zijn hier op de juiste plek, want het land heeft het merendeel van het jaar zon. De beste maanden om te gaan zijn mei, juni, september en oktober. De wintermaanden kunnen misschien iets te fris zijn om bijvoorbeeld het water in te duiken, terwijl de zomermaanden juist weer broeierig heet zijn. Bovendien stijgen de prijzen in het hoogseizoen – in de zomer – in de toeristische gebieden flink.

Sahara-Tunesie

7. Veiligheid in Tunesië

De vraag die veel mensen je zullen stellen als je naar Tunesië gaat is: “maar is het daar wel veilig?” Ik heb me zelf niet onveilig gevoeld in Tunesië, zowel in een groep als wanneer ik alleen over straat liep. Mensen zijn erg behulpzaam als je bijvoorbeeld de weg kwijt bent of als je iets nodig hebt.

Met name op Djerba en in de toeristische gebieden zoals Sousse en Hammamet zul je wel merken dat de veiligheid een topprioriteit is in Tunesië. Je passeert bijvoorbeeld verschillende controleposten met de auto en de meeste hotels hebben een metaaldetectiepoort bij de ingang. Bij ons hotel werd de auto zelfs gecheckt door een man met een spiegel aan een stok om te zien wat er eventueel onder de auto verstopt zat. Ik ben inmiddels wel wat gewend, maar ik kan me voorstellen dat dit sommige mensen een angstig gevoel bezorgt, terwijl ze met deze strenge controles juist het tegenovergestelde willen bereiken.

Hoe ga jij voorbereid op reis naar Tunesië als het aankomt op veiligheid? Ik beschrijf natuurlijk slechts mijn eigen ervaring. Iemand kan je wel vertellen dat een gebied of land veilig is, maar als jij er geen lekker gevoel bij hebt zul je alsnog geen fijne vakantie hebben. Je moet vooral doen wat goed voelt, maar ik hoop dat ik op Corners of the World kan laten zien dat een land zoals Tunesië veel meer is dan wat je enkel in de media ziet. Check wel altijd het laatste nieuws en de updates van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voordat je vertrekt.

Tunesië-kid
Medenine

8. Taal in Tunesië

De officiële taal die wordt gesproken door de lokale bevolking is Arabisch. Hoe ga je voorbereid op reis naar Tunesië wat betreft taal? In de toeristische gebieden spreken mensen prima Engels en het is ook handig om een woordje Frans te spreken. Tunesië is namelijk een voormalige kolonie van Frankrijk en bovendien gaan er veel Fransen op vakantie naar dit land, waardoor de meeste Tunesiërs ook Frans begrijpen/spreken.

Lees ook: 8x wat te doen op Djerba, Tunesië

9. Rondreizen in Tunesië

Rondreizen in Tunesië met een huurauto

Het is niet gebruikelijk, maar zeker mogelijk om een auto te huren en zelf rond te rijden in Tunesië. De wegen op Djerba zijn prima en het is niet druk qua verkeer. Je kunt de brug oversteken om naar het vasteland te reizen. Het merendeel is met een normale huurauto te doen, maar zodra je meer richting de Sahara rijdt is het handiger om een 4×4 te hebben. Ook schijn je toestemming nodig te hebben om in dit gebied met eigen vervoer te rijden, al heb ik zelf onderweg geen plek gezien waar ze dit checken. In het noorden zijn de wegen ook prima onderhouden, maar wel wat drukker; met name rondom de hoofdstad Tunis.

Carthago
Sidi-bou-said

Rondreizen in Tunesië met het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is erg goedkoop: de trein van Tunis naar Carthago is bijvoorbeeld minder dan €1 euro en van Tunis naar Sousse (zo’n 2 uur) ben je ook niet meer dan €3,5 euro kwijt. Check van tevoren wel goed wat voor een treinticket je wilt kopen; er zijn namelijk verschillende klassen. Reis je meerdere dagen met de trein? Dan kun je een speciale treinkaart aanschaffen waarmee je ongelimiteerd kunt reizen. Een kaart voor 7 dagen kost bijvoorbeeld 45 dinar, omgerekend zo’n €15 euro. Daarnaast kun je de nationale bussen of de louage – een gedeelde taxibus – gebruiken om je te verplaatsen. Probeer als het kan de regionale bussen te vermijden, aangezien deze bussen hun beste tijd wel hebben gehad.

Voor kleine afstanden kun je ook de taxi nemen. Deze zijn niet duur, maar spreek van tevoren wel duidelijk een prijs af. Houd er rekening mee dat de prijzen voor taxiritjes na zonsondergang omhoog gaan. Voor een taxirit van ongeveer 20 minuten betaalden we 12 dinar (€4 euro).

Wie van de hoofdstad Tunis in het noorden naar het eiland Djerba in het zuiden wil reizen kan zowel kiezen voor de bus (een rit van 7-8 uur) of het vliegtuig (zo’n 45 minuten).

Sahara-Tunesie
Houmt-souk

10. Kleding in Tunesië

Tunesië is een islamitisch land, dus probeer je een beetje degelijk te kleden: ga bijvoorbeeld niet in je bikini en korte broekje over de markt lopen. Aan het strand in toeristische gebieden en in de Sahara kun je prima in een korte broek en shirt lopen zonder raar te worden aangekeken, maar op plekken zoals de markt of in de hoofdstad Tunis zou ik wel aanraden om bedekkende kleding te dragen. Het is in Tunesië niet verplicht voor vrouwen om hun haar te bedekken met een hoofddoek. Het is weliswaar een islamitisch land, maar als toerist is het niet verplicht. Wel is het als vrouw handig om een sjaal of een vest mee te nemen, zodat je je schouders of haren kunt bedekken op momenten dat het ongemakkelijk – bijvoorbeeld op een markt.

Medenine-Tunesie
Houmt-souk-Tunesie

11. Islam en ramadan in Tunesië

De staatsgodsdienst in Tunesië is de islam. De koran verbiedt de consumptie van alcohol, waardoor het niet altijd even gemakkelijk is om een biertje of een wijntje te drinken buiten de toeristische gebieden en de hotels. Op een enkele moskee in Tunesië na is het voor niet-moslims niet toegestaan om de gebedsruimte in de moskee te betreden.

Let bij het voorbereiden van je reis ook op of het de periode van de ramadan is. Tijdens de ramadan vasten islamitische mensen één maand lang, waardoor restaurants en winkels overdag gesloten kunnen zijn. Reizen in Tunesië kan hierdoor wat moeilijker zijn, maar zeker niet onmogelijk. Restaurants in hotels zijn overigens wel gewoon open.

Wanneer is de ramadan in Tunesië?

De ramadan wordt gehouden in de negende maand van de islamitische kalender. Hierdoor verandert deze periode constant.

In 2022 is de ramadan van 2 april tot en met 1 mei.
In 2023 is de ramadan van 23 maart tot en met 21 april.
In 2024 is de ramadan van 11 maart tot en met 9 april..

Medenine

Wil jij een reis naar Tunesië boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over naar en in Tunesië reizen. Ik reis meestal zelfstandig (alleen en zo flexibel mogelijk), maar er zijn genoeg reizigers die (extra) hulp willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Tunesië willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

  • Bij TUI kun je terecht voor alles, van enkel het hotel met een vlucht tot een compleet verzorgde groepsreis in Tunesië.
  • Wil jij gewoon lekker van de zon genieten en ontspannen in een fijn hotel? Sunweb heeft leuke accommodaties in de Golf van Hammamet. Wel is het vaak mogelijk om via Sunweb excursies bij te boeken, bijvoorbeeld naar Sousse of Tunis. Zo heb je de vrijheid om zelf te doen wat je wilt en jouw eigen reisschema samen te stellen.
  • Bij Saffraan Reizen vind je verschillende voorbeeldroutes door Tunesië, al worden de routes altijd op maat gemaakt voor je.
  • En ook via Corendon kun je op reis naar Tunesië. Met name de last minute deals naar Tunesië zijn interessant om de gaten te houden bij Corendon.

Hopelijk heb ik je op weg kunnen helpen om voorbereid op reis naar Tunesië te gaan. Heb je nog vragen of opmerkingen over de voorbereiding van een vakantie naar Tunesië? Laat het me hieronder in een reactie weten!

Ik bezocht Tunesië op uitnodiging van het Tunesisch Verkeersbureau. De tips en ervaringen in dit artikel zijn uitsluitend die van mijzelf. Daarnaast vind je in deze blog affiliatelinks. Meer over samenwerkingen lees je hier.

Reacties via Facebook account

comments