Cairo-Egypte

Wat te doen in Caïro in Egypte? Veel tips!

Wat te doen in Caïro in Egypte? In dit artikel deel ik lekker veel tips voor jouw bezoek aan de hoofdstad van Egypte, inclusief een anekdote van mijn aankomst in de stad.

Het geluid van de claxon is steeds vaker te horen. En steeds langer. Ik open mijn ogen en wrijf de slaap uit mijn ogen. Door de voorruit zie ik een auto die bijna van de weg wordt gedrukt door onze bus. We zijn bijna in Caïro in Egypte. Ondertussen trapt de chauffeur nog eens extra op het gas, zwaait met de bus van links naar rechts en gooit wat afval uit het raam. Denkt hij soms dat dit een Mario Kart spelletje is?

Het is lastig om het fijne Dahab na bijna 3 weken achter me te laten, maar het is tijd voor een volgende bestemming: Caïro in Egypte. De afstand is even lang als van mijn thuisstad in Nederland naar Parijs, maar nu bevind ik me nog steeds in hetzelfde land. Egypte is gigantisch. Alleen de hoofdstad Caïro heeft al meer inwoners dan heel Nederland. Ik open de ontbijtdoos die we allemaal hebben ontvangen. Het gebaar is lief, maar mijn maag draait om bij het zien van de zeer droge broodjes. Ik vind vast wel iets in Caïro.

Lees ook: wat te doen in Dahab in Egypte? Veel tips!

Na zo’n 8 uur – al kan dezelfde rit net zo goed 11 uur duren, hoor ik van anderen – stap ik uit de bus. Net wanneer ik denk dat ik de busrit zonder schrammen en blauwe plekken heb overleefd stoot ik mijn hoofd tegen iets scherps in het bagageruim. Ik veeg mijn hand langs mijn gezicht en zie een rode veeg. Druppels bloed sijpelen langzaam op mijn kleding. “Verdomme”, vloek ik in het Nederlands. “Taxi?”, vraagt een man naast me. “Ziet het eruit alsof ik nu een taxi nodig heb?”, snauw ik terug. Hij kijkt naar mijn hoofd en geeft me een zakdoek. “Ben je Italiaans?” Egyptenaren weten soms echt niet hoe ze subtiel een gesprek moeten starten. En wanneer ze gewoon even hun mond moeten houden.

Cairo-Egypte

Chaos en hectiek in de hoofdstad Caïro in Egypte

In het hostel maken we mijn hoofdwond schoon en mag ik vroegtijdig inchecken om wat slaap in te halen. Ik word wakker rond lunchtijd en besluit om een kleine wandeling te maken. Dagdromend loop ik door de straten van Caïro. Maar Caïro is niet de plek om te dagdromen. Je moet gefocust blijven om je veilig te kunnen verplaatsen. Het is groen licht voor voetgangers, maar daar lijken de auto’s zich niets van aan te trekken.

“Kom”, schreeuwt een jongen naar me en hij houdt de auto met zijn hand tegen. Alsof hij de auto met zijn gedachten tot stilstand brengt. “Bedankt”, antwoord ik in het Arabisch. En natuurlijk volgt er een gesprek. Waar ik vandaan kom. Of ik al eens eerder in Egypte ben geweest. Wat ik van Caïro vind. De jongen genaamd Mohamed – zoals een kwart van de bevolking in de stad hoogstwaarschijnlijk heet – is vriendelijk en lijkt geen slechte bedoelingen te hebben. We praten over zijn werk als fysiotherapeut en masseur in een hotel.

Vandaag is het vrijdag, dus brengt hij de dag door in zijn vaders winkel. “Heb je iets te doen? Anders kunnen we wel thee drinken in de winkel.” Alle alarmbellen gaan rinkelen, want dit is de eerste stap voor oplichters om je iets in hun winkel te laten kopen. Ik vertel hem dat ik slechts 60 Egyptische pond bij me heb: omgerekend 3 euro. En dat is bedoeld voor eten. “Ik regel wel eten voor je, je hebt geen geld nodig. Kom!”

Caïro, stad van de oplichters. Of toch niet?

Is dit niet hoe alle horrorverhalen over oplichting in Caïro in Egypte beginnen? Ik twijfel. Enerzijds ben ik alleen en ik ken de stad amper. Anderzijds kan hij me niet bestelen en ik heb toch niets voor vandaag gepland. Bovendien zie ik er bad ass uit met mijn hoofdwond, dus hij zal me vast niet willen aanvallen. Ik vertrouw op mijn intuïtie en loop met hem mee naar binnen. Wel stuur ik een vriend mijn live locatie, voor het geval dat. Er wordt de uren daarna oneindig veel thee ingeschonken en ik maak kennis met de nationale maaltijd koshary; een mix van pasta, rijst, linzen, kikkererwten en verschillende kruiden.

Mohamed schijnt een rijke familie te hebben, want hij doet z’n werk vooral omdat hij het leuk vindt, niet zozeer voor het geld. “Wil je soms een massage?”, vraagt hij enthousiast. “Uhm, nee dank je”, antwoord ik verbluft. Wat is dit nou weer voor een vraag? “Ik zie dat je last hebt van je rug, ik weet waar ik over praat en wat ik doe. Ik doe het graag.”. Voor ik het in de gaten heb worden mijn schouders gemasseerd. En dan mijn rug. De massage is erg goed, maar het is alles behalve normaal om midden in een winkel in Caïro te zitten en een massage te krijgen. Zo nu en dan lopen er mensen in en uit; ik heb geen idee of het familie, vrienden of klanten zijn. Maar niemand lijkt er verbouwereerd over te zijn behalve ik.

Arabische gastvrijheid in Caïro in Egypte

De massage is geweldig en helpt. Maar dan komt het. “Heb je een vriendje?” “Jazeker”, antwoord ik resoluut. Hiervoor heb ik een heel scenario voorbereid, om dit soort irritante vragen zo snel mogelijk af te breken. “Ook in Egypte?”, vraagt hij. Ik lach. “Ik denk dat één relatie meer dan genoeg werk is.” Ook hij lacht. Maar nu hij dit heeft gevraagd begint het ongemakkelijk te worden om in de winkel te blijven. “Ik moet maar weer eens gaan”, en ik maak aanstalten om mijn spullen te pakken. “Je bent toch niet boos dat ik dat aan je vroeg hè?” “Niet boos, maar het is een vreemde vraag om te stellen aan iemand die je niet zo goed kent”, antwoord ik. “Maar ik dacht dat we vrienden waren.” De definitie van vriendschap is soms vaag in het buitenland, zeker tussen mannen en vrouwen. Maar hij lijkt het oprecht te bedoelen, dus ik stel voor om nog één kop thee te drinken. De eerste stap om naar mijn vertrek toe te werken.

Terwijl ik aan mijn thee nip rent Mohamed door de winkel. “Wat heb je nodig?” “Niets”, antwoord ik terug. “Oké, maar wat wil je dan hebben?” Niets, antwoord ik opnieuw. Hij lijkt geïrriteerd door mijn antwoorden en pakt een flesje met olie in. “Je moet dit meenemen, ik kan je niet laten gaan zonder dat je iets meeneemt. Om aan deze leuke dag te denken. Ik weet dat veel buitenlanders bang zijn voor oplichters hier in Caïro in Egypte. Ze willen zo veel mogelijk geld van hen hebben en doen daarom gekke dingen. Maar ik ben niet zoals hen. Ik ben gewoon blij dat je tijd met mij wilde doorbrengen.”

Naïef?

Even lijkt dit op een mindfuck: is dit niet precies wat een extreem goede oplichter zou zeggen? Maar nadat ik het flesje en het overige eten aanneem leidt hij me naar de deur en zwaait me uit terwijl hij een visitekaartje met zijn telefoonnummer in mijn handen drukt. “Laat wat van je horen als je nog eens in Caïro bent!”

Caïro in Egypte is zeker een stad waar je op jezelf en je portemonnee moet letten. Oplichters liggen overal op de loer. Maar deze stad is niet alleen maar gevuld met rotte appels. Ik weet zeker dat sommige mensen dit verhaal lezen en me naïef zullen noemen. En misschien ben ik dat soms ook wel: ik ga graag uit van het beste in de mens. Dat is op reis lang niet altijd mogelijk, al helemaal niet als je alleen reist. Niet iedereen heeft goede bedoelingen. Maar het is vermoeiend om altijd maar op je hoede te zijn en bovendien loop je zo ook mooie ontmoetingen mis. Mijn intuïtie is tot nu toe mijn beste reisgenoot geweest en heeft me nog nooit teleurgesteld.

Lees ook: 12 reistips als je als vrouw alleen in Egypte reist

Wat te doen in Caïro in Egypte?

Ik houd van de hectiek en chaos van grote steden. Althans: voor een paar dagen. Caïro in Egypte is zeker geen stad waar ik zou willen wonen. Maar je kunt je hier gemakkelijk een week vermaken tijdens een rondreis door Egypte. Je zult je nooit vervelen als je op straat loopt. Mensen die op de hoofdweg fietsen of zich met ezels door de verkeersdrukte banen. Mannen lurkend aan hun waterpijp, of hun mierzoete thee. Caïro is een stad waar je minstens vijf keer per dag bijna door een auto wordt geraakt. Waar je in een taxi stapt en de chauffeur naar aanstootgevende Engelse rap luistert; hij verstaat er waarschijnlijk toch geen woord van. Een stad waar je binnen 5 minuten van A naar B kunt verplaatsen, maar diezelfde rit kan ook gemakkelijk 50 minuten duren. Gesluierde vrouwen, bedelende kinderen en mannen die midden op straat beginnen te bidden. Caïro mag zeker niet ontbreken tijdens een rondreis door Egypte. Maar wat te doen in Caïro als je hier bent? Ik geef je tips!

1. Mummies bekijken in het Egyptisch Museum

Zelfs als je geen fan bent van musea is het zeker de moeite waard om naar het Egyptisch Museum te gaan. Nergens anders ga je zo veel sarcofagen, hiërogliefen en andere Egyptische vondsten vinden als hier. Een van de hoogtepunten is het gouden masker van Toetanchamon. Ik vond het bovendien erg bijzonder om de mummies van verschillende farao’s en koninklijke familieleden te zien: mensen die maar liefst 5000 jaar geleden leefden! En zelfs huisdieren werden wel eens gemummificeerd. Het heeft iets intrigerend én engs tegelijkertijd. Je ziet bij sommige namelijk nog steeds de haren, nagels en tanden. Zolang ze niet ineens wakker worden en het museum in het decor voor een scène van Game of Thrones verandert…

Het is trouwens aan te raden om het museum met een gids of een audioguide te bezoeken, want er zijn weinig (Engelstalige) informatieborden en een gids kan de geschiedenis meer tot leven wekken. Zelf bezocht ik het museum met een gids van Kingfisher Tours. Zij hebben zelfs Nederlandstalige gidsen in Caïro, heel leuk!

Kosten: een kaartje voor het museum voor volwassenen is 120 Egyptische pond. Kinderen en studenten betalen de helft van de prijs. Als je ook de mummiekamers wilt bezoeken is een combikaartje 240 Egyptische pond. Besluit je om het kaartje voor de mummiekamers pas in het museum aan te schaffen dan betaal je 150 Egyptische pond (in plaats van 120 bij de entree). Het is prijzig – voor Egyptische begrippen – , maar ik zou de mummiekamers zeker niet overslaan. Als je foto’s wilt maken met een camera koop je een apart camera-kaartje voor 50 Egyptische pond. Je schijnt een boete van 100 Egyptische pond te krijgen als je een foto maakt, maar ik zag genoeg mensen met een telefoon foto’s maken. Als je een grote camera bij je hebt dus wel aanschaffen, anders kun je met je telefoon onopgemerkt wat foto’s schieten.

Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte

2. Vergapen aan de Arabische architectuur & vele moskeeën

De Arabische architectuur kent veel kleur, bogen en details in versieringen. I love it! Als jij er ook van houdt kun je je dagen vermaken in Caïro in Egypte. Een van de beste plekken voor het zien van de Arabische architectuur is de islamitische wijk. Je vindt op bijna iedere straathoek in Caïro wel een moskee, maar als niet-moslim mag je bij de meeste moskeeën niet naar binnen. Moskeeën die de status van monument hebben mogen wel door iedereen bezocht worden (bijvoorbeeld de Moskee van Mohammed Ali). En natuurlijk kun je de bouwwerken altijd van buitenaf bewonderen.

Een aantal prachtige moskeeën:

– Al-Azhar Moskee aan de zuidelijke rand van de Khan El-Khalilli markt.
– Al-Hussein Moskee bij de Khan El-Khalilli markt.
– Al-Hakim Moskee aan de noordelijke rand van de Khan El-Khalilli markt.
– Moskee van Mohammed Ali, te vinden op de citadel.
– Al-Nasser Mohammed Ibn Kalawoun Moskee, ook te vinden op de citadel.
– Ibn Toeloen Moskee, ten westen van de citadel.
– Sultan Hassan Moskee, die je aan de westkant van de citadel kunt zien. Deze gigantische moskee wordt ook gebruikt als school; een Madrasa.
– El Nour Moskee in het noorden van de stad. Deze springt direct in het oog als je over de noordelijke snelweg rijdt.

Denk er wel aan om je degelijk te kleden als je naar een moskee gaat; dus schouders en knieën bedekt.

Kosten: de meeste moskeeën zijn gratis te bezoeken. De moskeeën op de citadel kun je alleen bezoeken met een entreekaart voor de citadel (100 Egyptische pond).

Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte

3. Zoek de rust op bij de Salah el Din Citadel

Even aan de hectiek van de stad ontsnappen? Tijdens een bezoek aan de Salah el Din Citadel laat je de chaos even voor wat het is en zoek je de rust op. Vanaf de citadel heb je een mooi uitzicht over Caïro en kun je tientallen moskeeën bewonderen. De hoogtepunten van een bezoek aan de citadel zijn de Moskee van Mohammed Ali en de Al-Nasser Mohammed Ibn Kalawoun Moskee. Houd er rekening mee dat de citadel tijdens het vrijdaggebed is gesloten voor toeristen.

Kosten: 100 Egyptische pond.

Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte

4. Souvenirs inslaan op de Khan El-Khalilli markt

De Khan El-Khalilli is een gigantische markt in de islamitische wijk in Caïro waar je altijd je ogen uitkijkt. Er gebeurt hier namelijk zo veel: vrouwen die zware dozen op hun hoofden door de straten sjouwen, mannen die tevreden aan de waterpijp lurken, schreeuwende kooplui en mensen die tijdens het gebed midden op straat in stilte bidden. Als je op zoek bent naar een exotisch souvenir ben je hier op de juiste plek. Denk eraan: in Egypte moet je over alles onderhandelen. Tast dus eerst even af wat verschillende koopmannen vragen voor dat wat jij wilt kopen.

Kosten: je kunt het qua inkopen natuurlijk zo duur maken als je wilt. De markt is gratis te bezoeken.

Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte

5. Dwalen door de islamitische wijk

De islamitische wijk is al een aantal keer genoemd, maar dit is absoluut een plek die je niet mag overslaan als je in Caïro in Egypte bent. De wijk ligt in het oosten van de binnenstad, niet ver van de citadel vandaan. Je vindt hier tientallen mooie moskeeën en je kunt hier gemakkelijk uren ronddwalen in de zijstraatjes van de Khan El-Khalilli markt. Tast eerst even af hoeveel er wordt gevraagd voor de dingen die je wilt kopen, je betaalt als buitenlander namelijk al snel te veel. Je kunt ook een local vragen om iets voor je te kopen; zij krijgen namelijk een veel betere prijs dan buitenlanders. Een extra reden waarom het interessant kan zijn om de markt met een gids te bezoeken.

Kosten: je kunt gratis door de islamitische wijk lopen.

Cairo-Egypte

6. Caïro van bovenaf bewonderen vanaf de Cairo Tower

Wat te doen in Caïro? Je wilt minstens één keer de stad van bovenaf bewonderen. Een van de beste manieren om Caïro van bovenaf te bewonderen is de Cairo Tower. Deze toren staat op Gezira, een eiland in de Nijl. De openingstijden zijn erg ruim. Je kunt dus overdag gaan – het is dan niet zo druk – maar de stad van boven bewonderen is eigenlijk nog leuker als het donker is. Reken voldoende tijd voor je bezoek aan de toren: zeker een uur. Je bent namelijk veel tijd kwijt met het wachten op de lift. Ook als je claustrofobisch bent zou ik je afraden om deze toren te bezoeken: de lift is namelijk vrij klein en wordt helemaal gevuld met mensen.

Kosten: 180 Egyptische pond. Ik ben er nog niet uit of ik het de prijs waard vind. Het uitzicht vanaf de toren is prachtig – vooral ’s avonds. Maar het is wel een van de duurste bezienswaardigheden die ik heb bezocht en ik vind de prijs niet in verhouding met de tijd die je hier doorbrengt.

Cairo-Egypte
Cairo-Egypte

7. Mensen ontmoeten in de Stad van de Doden

Mensen in Egypte worden nooit gecremeerd. Hierdoor zijn er door de geschiedenis heen gigantische begraafplaatsen ontstaan. Een aantal van deze begraafplaatsen vind je buiten Caïro, bijvoorbeeld op weg naar de El Fayoum oasis. Maar ook binnen Caïro in Egypte bestaat er een Stad van de Doden, niet ver van de citadel vandaan. Rijke families hebben hier graftombes en laten de graven bewaken door mensen die vaak geen huis hebben. Deze bewakers wonen dus, soms met hele families, naast de graven die ze dag en nacht bewaken. Sommige mensen wonen hier al jaren en inmiddels zijn er hele generaties die hier opgroeien. Er bestaat een onofficieel ziekenhuis en je ziet mensen met kraampjes op straat om eten te verkopen. Heel maf om te zien!

Kosten: gratis, al is het wel netjes om mensen een beetje fooi te geven als ze je binnen laten om hun thuis te laten zien.

Cairo-Egypte
Cairo-Egypte

8. Arabische architectuur in Al Manial Paleis

Ik heb het al vaker gezegd, maar ik vind de Arabische architectuur geweldig met al die kleuren, vormen en bogen. Het Al Manial Paleis is zeker een must als je ook van Arabische architectuur houdt. Iedere kamer is zo prachtig ingericht. Maar het is ook zeker fijn om de drukte te ontvluchten in de grote tuin binnen dit complex. Hij liet ook een zeer mooie moskee bouwen die je kunt bezoeken. Tot slot is er een Hunting Museum waar hij vanalles heeft verzameld: van het skelet van een kameel en de huid van een leeuw tot minuscule opgezette vlinders. Tikkeltje vreemd, maar best bijzonder om te zien hoe levensecht alle dieren eruitzien. Er worden gratis rondleidingen gegeven in het Al Manial Paleis (volgens mij zijn het geschiedenis studenten), maar je kunt natuurlijk ook zonder gids rondwandelen.

Kosten: 100 Egyptische pond

Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte

9. Koptische wijk van Caïro ontdekken

De Koptische wijk van Caïro wordt ook wel het Oude Caïro genoemd. Je kunt in deze christelijke wijk veel verschillende kerken bezoeken; een grappige afwisseling in het islamitische Caïro.

Het is leuk om hier op zondag naartoe te gaan, wanneer er diensten plaatsvinden. Ik had nog nooit een dienst in een koptische kerk gezien en het is toch anders dan wat ik van de katholieke kerken in Nederland gewend ben. Naast de kerk vind je ook een grote begraafplaats met indrukwekkende graftombes. Het voelt altijd een beetje luguber om voor je lol over een begraafplaats te lopen, maar tegelijkertijd is hier zo veel interessants te zien.

Kosten: gratis

Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte

Eten en drinken in Caïro

1. Abo Tarek

In Caïro vind je veel koshari restaurants (en dat is dan ook wat ik voornamelijk iedere avond at, ik ben een beetje verslaafd geraakt haha). Maar de beste koshari vond ik toch wel bij Abo Tarek. Voor 15 Egyptische pond krijg je een grote portie koshari. Je kunt het zowel in het restaurant eten als afhalen.

Cairo-Egypte

2. Costa Coffee

Als je Costa Coffee niet kent: vergelijk het met een Starbucks. Wereldwijd bekend, diverse soorten koffies en de menukaart is niet lokaal maar wel redelijk uitgebreid. Er is geen WiFi maar het is wel een prima plek als je offline wilt werken. Of als je even zin hebt in een taartje of een ander soort salade (ik vind de Griekse salade hier erg lekker).

3. Cafe Corniche

Cafe Corniche zit in het gebouw van Intercontinental Hotel & Resorts. Het is best een fancy restaurant en de prijzen zijn ook wat hoger dan gemiddeld (30-40 Egyptische pond voor drinken, 50 voor kleine gerechten en 120-150 voor grote gerechten). Maar het eten is hier super lekker! Ik vind vooral de gevulde wijnbladeren en de cheesecake hier heerlijk. En ze hebben hier bovendien de beste WiFi die ik in Caïro (of misschien zelfs wel in heel Egypte) heb gehad. Als je in het restaurant zit kun je het internet zo’n 7 uur gratis gebruiken. Al kun je hier ook naar binnen lopen en doen alsof je een gast bent als je even wat gratis internet nodig hebt.

4. Loft 21

Als je ’s avonds van de verlichte stad wilt genieten maar niet zo veel entreegeld wilt betalen voor de Caïro Tower dan kun je een drankje doen bij Loft 21. De sfeer is redelijk chique en het eten is prijzig, maar je kunt voor zo’n 40-50 Egyptische pond van een biertje en het prachtige uitzicht genieten!

(Dag-) trips vanuit Caïro in Egypte

1. Beroemde piramides van Gizeh

Als je naar Egypte komt moet je natuurlijk ook wel een bezoek brengen aan de beroemde piramides van Gizeh. Veel mensen hebben de verwachting dat deze piramides in the middle of nowhere liggen, maar ze liggen gewoon aan de rand van de stad Gizeh! Ik was bang dat de piramides zouden tegenvallen omdat ze zo toeristisch zijn, maar ik heb echt genoten van mijn trip naar de piramides in Egypte!

Kosten: 120 Egyptische pond voor volwassenen, studenten en kinderen de helft van de prijs. Als je ook bij de grote piramide naar binnen wilt gaan betaal je 300 Egyptische pond extra.

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

2. Nog meer piramides

Overigens zijn de piramides van Gizeh niet de enige die je kunt bezoeken. Iets verder ten zuiden van Caïro vind je nog veel meer piramides, waaronder de piramide van Djoser bij Sakkara en de Rode Piramide bij Dahshur (waar bijna nooit iemand komt en waar je zelfs naar binnen kunt gaan!).

Lees ook: de piramides in Egypte – 13 dingen die je wilt weten

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

3. El Fayoum oasis

Deze oasis ligt op ongeveer 2 uur rijden, ten zuiden van Caïro in Egypte. Je moet hier absoluut met een 4×4 rijden, want het merendeel van de tijd rijd je over zandwegen. Je rijdt langs talrijke olijfplantages en indrukwekkende rotsformaties. Wist je trouwens dat Egypte miljoenen jaren geleden voor een groot gedeelte zee was? In Wadi El-Hitan, oftewel de Vallei van de Walvissen, vind je grote fossielen van eeuwenoude zeedieren zoals de voorouders van krabben, schildpadden en dus zelfs walvissen. Best wel maf als je in de droge woestijn staat!

Ik bezocht El Fayoum met een tour van het Nederlandstalige Kingfisher Tours. Wil je hier ook naartoe? Bekijk dan even de website met informatie over deze excursie.

Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte
Cairo-Egypte

Overnachten in Caïro in Egypte

1. Tahrir Square Hostel in Caïro

Een fijn, centraal en betaalbaar hostel in Caïro. Fijne bedden met gordijnen voor ieder bed, zodat je wat privacy hebt. De badkamers zijn schoon en de douches werken goed. Ook de WiFi werkt prima: ik kon zelfs Netflix series downloaden. Het personeel is bovendien erg vriendelijk: hoewel ik er al om 8 uur ’s ochtends was en het inchecken om 12 uur is gaven ze me alvast een vrij bed. Het hostel is vrij klein en rustig, wat ik persoonlijk wel fijn vind. Maar als je op zoek bent naar een hostel waar je snel in contact komt met andere reizigers is het beter om ergens anders te overnachten. De ingang van Tahrir Square Hostel is bij aankomst lastig te vinden, aangezien er geen duidelijk bord aan de straatkant is. Maar mensen op straat zullen je al snel de goede kant op sturen.

2. Egyptian Night Hostel in Caïro

Ook dit hostel is niet gemakkelijk te vinden: de ingang zit namelijk niet aan de straatkant maar in een zijstraatje. Maar het is een erg fijn, modern en schoon hostel dat over verschillende verdiepingen is verdeeld (privékamers en slaapzalen). De WiFi werkt prima op de verdieping van de receptie (op de andere verdiepingen iets minder goed) en de familie die dit hostel runt is erg vriendelijk. ’s Ochtends maken ze een ontbijtje voor je. Het stelt niet erg veel voor, maar genoeg om de dag mee te beginnen. In de gemeenschappelijke ruimte staan bovendien een paar sportapparaten – al is het misschien vreemd om dat te doen terwijl andere mensen bijvoorbeeld hun ontbijt naar binnen werken. Al met al ook een erg fijne en centrale plek om te overnachten!

3. Great Pyramid Inn in Gizeh

Als je liever niet in het centrum verblijft maar wel van een zonsondergang wilt genieten met uitzicht op de piramides is Great Pyramids Inn in Gizeh een goede optie. Vanaf het dakterras kun je zelfs meegenieten van de lichtshow die iedere avond wordt gehouden!

Booking.com

Verplaatsen in Caïro in Egypte

Als je voor slechts een paar dagen in Caïro in Egypte bent zou ik me niet wagen aan de stadsbussen. Alles staat in het Arabisch aangegeven – inclusief getallen – en mensen spreken vaak geen Engels, dus de kans dat je op een andere plek arriveert dan waar je wilt zijn is groot. Je kunt de metro nemen in Caïro, wat met name handig is als de verkeersdrukte overdag te erg is. De metro is erg goedkoop (ik dacht 3 Egyptische pond) en er zijn zowel gemixte coupés als coupés waar enkel vrouwen mogen zitten.

Ook taxi’s zijn goedkoop in Caïro; meestal betaal je tussen de 10-40 Egyptische pond voor een rit. Houd er wel rekening mee dat een rit 10 minuten kan duren, maar dat je diezelfde afstand met pech ook in 1 uur kunt afleggen. Soms kan het zelfs sneller zijn om te lopen. Op vrijdag en zaterdag is het qua verkeer een stuk rustiger dan op werkdagen. Je kunt een taxi aanspreken op straat, maar als je het niet fijn vindt om over prijzen te onderhandelen kun je ook een Uber bestellen (mits je internet of WiFi hebt om de Uber te bestellen natuurlijk).

Lees ook: reisroute in Egypte – routes van 7, 10 & 14 dagen

Cairo-Egypte
Cairo-Egypte

Hoe kom ik in Caïro in Egypte?

Van en naar Sinai (Dahab en Sharm el Sheikh)

Ik nam een paar keer de nachtbus van Dahab naar Caïro met GoBus. Deze vertrekt om half 1 ’s nachts vanaf het GoBus kantoor in Dahab en arriveert rond half 9 ’s ochtends in de buurt van het Tahrir Square in Caïro. De stoelen in de bus zijn comfortabel en iedere stoel heeft een mini-televisie om films te kijken of spelletjes te spelen. Daarnaast krijg je een simpele lunchbox met wat eten en drinken.

Onderweg heb ik redelijk goed kunnen slapen, maar het is wel vrij koud in de bus dus neem een trui mee! De elite plus nachtbus (zo’n 350 Egyptische pond) is overigens duurder dan de deluxe plus bussen (225-250 Egyptische pond) en economy bussen (180 Egyptische pond). Kijk op de website van GoBus voor de vertrektijden van verschillende bussen. Je kunt jouw ticket zowel online als bij een GoBus kantoor boeken. Houd er rekening mee dat de bussen overdag er vaak langer over doen (mijn bus van Caïro naar Dahab deed er 10,5 uur over). Naast GoBus kun je ook met de bussen van Blue Bus reizen.

Van en naar Luxor & Aswan

Er zijn verschillende treinstations in Caïro in Egypte. Wie naar Luxor of Aswan reist kan het beste de trein nemen vanuit Caïro. Deze trein vertrekt vanaf het Gizeh treinstation, in het zuidwesten van de stad. De beste optie is de VIP nachttrein: met deze trein vertrek je rond kwart voor 8 ’s avonds vanuit Caïro en arriveer je in Luxor rond 6 uur ’s ochtends.

Dezelfde trein rijdt helemaal door naar Aswan, waar je rond 10 uur ’s ochtends arriveert. De nachttrein van Caïro naar Aswan kost $70 dollar, inclusief avondeten en ontbijt. Het is ook mogelijk om een stoel te boeken tussen Cairo en Luxor/Aswan, al is dit eigenlijk alleen mogelijk voor Egyptenaren. Je zult dus even iemand lief aan moeten kijken (en wat fooi geven) om er eentje voor je te kopen. Een ticket tussen Cairo en Luxor is dan zo’n 200 Egyptische pond, omgerekend €10 euro. De stoelen zijn best comfortabel en kunnen ver naar achteren worden gezet, zodat je toch een beetje kunt slapen.

Cairo-Egypte
Cairo-Egypte

Wil jij een reis naar Egypte boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar en in Egypte reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Egypte willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

 • Miriam van Kingfisher Tours is een Nederlandse vrouw die al jaren met haar gezin in Egypte woont. Ze spreekt Nederlands, heeft ook Nederlandssprekende gidsen en kan echt geweldige reizen in Egypte op maat voor jou samenstellen. Ook hebben ze speciale activiteiten voor (jonge) kinderen, dus hartstikke leuk als je een familiereis maakt. Ben je in Luxor en heb je wat vrije tijd? Dan nodigen ze je vaak uit voor een boottocht op hun eigen felucca, super leuk!
 • Sawadee heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte waarbij je Caïro, Luxor, Aswan en Safaga aan de Rode Zee bezoekt. Het leuke aan deze groepsreis is dat de groep zich onder andere met de nachttrein én met een boot over de Nijl verplaatst.
 • Tui heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte met Nederlandse reisbegeleiding. Ook tijdens deze groepsreis bezoek je Caïro, de piramides, Luxor, Aswan en maak je een 4-daagse Nijlcruise. Je kunt bovendien verlengen als je langer aan de Rode Zee wilt chillen.
 • Djoser is niet voor niets vernoemd naar een Egyptische farao: een van de eerste bestemmingen van dit reisbureau was Egypte! Zij bieden verschillende rondreizen in Egypte aan.

Lees ook: voorbereid op reis naar Egypte – alles wat je moet weten voor vertrek

Caïro was een stad van contrasten: hectiek en rust. Behulpzame mensen en irritante oplichters. Prachtige gebouwen en bergen opgebouwd van afval. Hopelijk heb je inspiratie gehaald uit dit artikel over wat te doen in Caïro. Ben jij wel eens in Caïro in Egypte geweest? Ik ben zeker benieuwd naar jouw ervaring met de Egyptische hoofdstad en natuurlijk meer tips!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

8 gedachten over “Wat te doen in Caïro in Egypte? Veel tips!”

 1. Haha wat een verhaal weer. Zou ook wel iets voor mij zijn en dan maar naïef, maar het zorgt wel voor de leukste verhalen. Wij zittwn er trouwens aan te denken om van de winter naar Egypte te gaan, lijkt me wel weer eens leuk.

  1. Inderdaad! 🙂 Leuk dat jullie misschien in de winter naar Egypte willen gaan, zeker doen! Vooral het zuidelijke deel (Luxor en Aswan) zijn in de winter zó veel chiller om te bezoeken en het is zo’n mooi en fotogeniek land 😉

 2. Leuk geschreven, en geeft zeker veel inspiratie en informative 🙂
  Ik ga eind maart met m’n vriend voor 10 dagen rondreizen van Cairo naar Luxor en Aswan. En hier hebben we zeker wat aan! Nu al zoveel zin in en zeker na het zien van jouw prachtige foto’s!

  1. Ontzettend leuk om te horen Elmy, bedankt. Er staan nog meer tips op deze blog over de andere plaatsen en Egypte in het algemeen, maar mocht je nog vragen hebben laat het me gerust weten 🙂 Voor nu alvast veel plezier met de voorpret!

  1. Caïro is inderdaad een stad van contrasten, ik ben erg blij dat ik via land naar Caïro ben gereisd en het vliegveld gelukkig niet heb gezien ;p

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *