Piramides-Egypte

Reisroute in Egypte: routes van 7, 10 & 14 dagen

Eeuwenoude piramides, beroemde koningsgraven, vaartochten over de Nijl met traditionele boten, talrijke tempels en een kleurrijke onderwaterwereld: een rondreis in Egypte is geweldig en lekker divers. Maar wat zijn leuke routes als je gaat rondreizen in Egypte? Ik geef je in deze blog wat inspiratie voor een reisroute in Egypte! En mocht je na deze blog nog niet genoeg inspiratie hebben, kijk dan even op Rondreis.nl voor nog veel meer inspiratie voor een rondreis in Egypte.

Lees ook: voorbereid op reis naar Egypte – alles wat je moet weten voor vertrek

Piramides-Egypte

Reisroute in Egypte van 7 dagen

Eerste stop: Caïro

Het is jammer als je slechts 7 dagen in Egypte hebt, maar gelukkig kun je al een heel diverse rondreis in Egypte maken in een paar dagen. Hoe ziet zo’n reisroute in Egypte eruit? Je vliegt eerst naar Caïro. Hier kun je 2 volle dagen doorbrengen om onder andere de piramides te zien (zowel bij Gizeh als andere piramides in de omgeving van Caïro), verschillende moskeeën, het Egyptisch Museum en de souk. Op de tweede dag pak je ’s avonds een nachttrein naar Luxor: deze trein doet er ongeveer 10-11 uur over. Je krijgt aan boord een avondmaal, maar het is verstandig om van tevoren ook wat snacks in te slaan. De kamers zijn klein, maar je slaapt hier verrassend goed.

Piramides-Egypte
Cairo-Egypte

Tweede stop: Luxor

Je wordt vroeg in de ochtend gewekt om uit te stappen in Luxor. Deze dag kun je gebruiken om een beetje bij te komen en wat tempels in Luxor te bezoeken. De Luxor Tempel vind je in het centrum van de stad en kun je zelfs ’s avonds bezoeken. Zeker een aanrader tijdens de zonsondergang. De volgende dag sta je vroeg op om de koningsgraven in de Vallei van de Koningen te bezoeken. Deze vallei ligt op de westelijke oever van de Nijl in Luxor. Hier vind je nog veel meer archeologische vondsten, dus je kunt je hier gemakkelijk een volle dag vermaken.

De volgende dag in Luxor kun je gebruiken om te fietsen in de omgeving op de oostelijke oever of een wandeling te maken op de westelijke oever. Het is bijzonder om te zien hoe het leven op beide oevers zo van elkaar kan verschillen. Daarnaast kun je deze dag gebruiken om te relaxen en eventueel een vaartocht met een felucca – een boot die typerend is voor Egypte – te maken over de Nijl.

Aswan-Egypte
Luxor-Egypte
Luxor-Egypte
Luxor-Egypte
Luxor-Egypte
Luxor-Egypte

Derde stop: Rode Zee

Tot slot sluit je deze reisroute in Egypte af aan de Rode Zee. Er zijn verschillende badplaatsen in Egypte, dus het ligt er maar aan waar je naar op zoek bent. Wil je graag de rondreis in Egypte afsluiten in een luxe resort? Dan is Hurghada een goede bestemming. Zoek je het iets kleiner en minder toeristisch? Ga dan voor Port Safaga. Vanaf Luxor doe je er ongeveer 4-5 uur over om hier te komen. De Rode Zee is een ideale plek om een rondreis af te sluiten, want de stranden zijn perfect om bij te komen van alles wat je hebt gedaan en je mag hier eigenlijk niet weggaan zonder gesnorkeld of gedoken te hebben. Houd er rekening mee dat je niet direct mag vliegen nadat je hebt gedoken, dus als je dit wilt doen moet je de reisroute in Egypte waarschijnlijk omdraaien.

Zelf ben ik niet in Hurghada geweest, maar duikliefhebber Jenny wel. Ze deelt tips voor Hurghada en duiken in haar route Egypte.

Sahara-beach-camp-Sinai-Egypte
Sahara-beach-camp-Sinai-Egypte

De route voor een 7-daagse reisroute in Egypte

Dag 1 + 2: Caïro + nachttrein naar Luxor
3 – 5: Luxor
6 + 7: Rode Zee (Hurghada of Port Safaga)

Lees ook: de piramides in Egypte – 13 dingen die je wilt weten

Reisroute in Egypte van 10 dagen

Extra stop: Aswan

Een rondreis in Egypte die 10 dagen duurt geeft je de mogelijkheid om ook het uiterste zuiden van het land te verkennen. Je kunt dan namelijk ook Aswan in jouw reisroute in Egypte inplannen. Aswan was misschien wel mijn favoriete bestemming in Egypte vanwege de relaxte sfeer, het leren kennen van de Nubische bevolking en de vele mooie omgevingen. Er gaan meerdere treinen tussen Luxor en Aswan, die er ongeveer 3-4 uur over doen. Een van de mooiste tempels die ik heb gezien is die van Abu Simbel. Dit mag je eigenlijk niet overslaan als je in Aswan bent.

Daarnaast zijn een bezoek aan het Nubische dorp op Elephantine Island, een vaartocht op het meer tussen de twee Aswandammen of een kamelentocht leuke activiteiten om te ondernemen in Aswan. En vergeet vooral ook niet om een sprong te wagen in de rivier: Aswan is een van de weinige plekken waar je namelijk veilig in de Nijl kunt zwemmen!

Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte
Aswan-Egypte

De route voor een 10-daagse reisroute in Egypte

Dag 1 + 2: Caïro + nachttrein naar Luxor
3 – 5: Luxor
6 – 8: Aswan
9 + 10: Rode Zee (Hurghada of Port Safaga)

Lees ook: 12 reistips als je als vrouw alleen in Egypte reist

Reisroute in Egypte van 14 dagen

Extra stop: Sinaï

Tijdens deze rondreis doe je hetzelfde als tijdens de reisroute in Egypte van 10 dagen, maar je kunt de reis dan nog uitbreiden met een bezoek aan Sinaï of de Westelijke Woestijn. Ik had niet verwacht dat ik Sinaï zo overweldigend mooi zou vinden en na 2,5 week had ik er nog steeds geen genoeg van. Sharm el Sheikh is een goede uitvalsbasis als je meer van het stadsleven houdt, terwijl het hippie-achtige Dahab perfect is voor mensen die de rust willen opzoeken. 4 dagen lijken veel korter dan dat je denkt, want er is ontzettend veel te doen in Sinaï! Je kunt terugreizen naar Caïro maar ook naar huis vliegen via het vliegveld van Sharm El Sheikh.

Lees ook: wat te doen in in Dahab in Egypte? Veel tips!

Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Sinaïberg-Egypte
Dahab-views
Dahab-snorkelen
Dahab-streets

Extra stop: Westelijke Woestijn

Ik bracht slechts 2 dagen door in de Westelijke Woestijn, maar ik zou je eigenlijk niet aanraden om hiernaartoe te gaan als je minder dan 3 dagen hebt. Het is een uniek stuk van Egypte, maar de reis ernaartoe is lang. Je kunt ervoor kiezen om een paar dagen in de Siwa Oasis door te brengen. Mensen die ik hier heb ontmoet gingen onder andere sandboarden in de woestijn, bezochten enkele oases en lieten zich meerdere keren begraven in heet woestijnzand (het schijnt goed voor de botten te zijn).

Omdat ik er zo kort was en mijn bezoek tijdens het Offerfeest viel kreeg ik eigenlijk niets geregeld. Mocht je dus deze kant op willen gaan dan is het verstandig om alles van tevoren te regelen en te boeken. Je kunt er ook voor kiezen om richting de Witte en Zwarte Woestijn te gaan. Je overnacht dan in de woestijn, vaak in de buurt van de Bahariya Oasis.

De route voor een 14-daagse reisroute in Egypte

Dag 1 + 2: Caïro + nachttrein naar Luxor
3 – 5: Luxor
6 – 8: Aswan
Optie 1:
9 + 10: Rode Zee (Hurghada of Port Safaga)
11 – 14 optie 2: Westelijke Woestijn
Optie 2:
11 – 14 optie 1: Rode Zee (Hurghada, Port Safaga of Sinaï)

Hoe reis je door Egypte?

Rondreizen in Egypte met de trein

De meeste mensen reizen in Egypte ofwel met een privébusje of met het openbaar vervoer van A naar B. Wie langs de Nijl reist tussen Caïro, Luxor en Aswan reist meestal met de trein. Er zijn verschillende type treinen. Buitenlanders kunnen in principe alleen een ticket kopen voor de VIP treinen. Soms is het mogelijk om een local op straat over te halen om een lokaal en dus goedkoper kaartje voor je te kopen, in ruil voor wat fooi (baksheesh).

Wie vanaf Caïro naar Luxor of Aswan reist kan het beste een ticket voor de slaaptrein boeken. De slaapcoupés hebben 2 bedden en een wasbakje. Het is niet erg ruim, maar de bedden zijn prima en ik sliep beter dan dat ik had verwacht. Bovendien is het avondeten en voor Aswan ook het ontbijt bij de prijs inbegrepen. De treinreis van Caïro naar Luxor duurt ongeveer 10 uur, van Luxor naar Aswan zo’n 3 uur.

Cairo-Egypte
Aswan-Egypte

Rondreizen in Egypte met de bus

Je hebt verschillende busmaatschappijen in Egypte. Ik heb zelf goede ervaringen met GoBus tussen Caïro en Dahab, maar van andere reizigers hoorde ik ook prima verhalen over BlueBus. Als je vanaf Caïro naar Siwa wilt reizen neem je de Western Delta Bus. Lokale bussen kunnen je naar kleinere plaatsen brengen, al is het wel verstandig om in jouw accommodatie in het Arabisch op te laten schrijven waar je naartoe wilt gaan. Zo kun je het briefje met jouw bestemming aan de buschauffeur laten zien.

Voorbereiding-Egypte

Rondreizen in Egypte met het vliegtuig

Er zijn ook binnenlandse vluchten in Egypte om tijd te besparen. Zo ben je bijvoorbeeld binnen een uur van Caïro in Aswan, maar ook met een vlucht tussen Caïro en Hurghada of Sharm el Sheikh kan je veel reistijd besparen.

Rondreizen in Egypte met een huurauto

Tot slot zou je een auto kunnen huren om een rondreis in Egypte te maken. Dit zou ik echter alleen aanraden als je in het noordelijke deel van Egypte blijft (bijvoorbeeld omgeving Caïro/Alexandrië) of een uitstap met eigen vervoer wilt maken vanaf de Rode Zee naar Luxor. De afstanden in Egypte zijn ontzettend groot en die leg je liever niet af met een auto.

Luxor-Egypte
Luxor-Egypte

Travel Movie: het mysterieuze Egypte

Wil jij een reis naar Egypte boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar en in Egypte reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Egypte willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

  • Miriam van Kingfisher Tours is een Nederlandse vrouw die al jaren met haar gezin in Egypte woont. Ze spreekt Nederlands, heeft ook Nederlandssprekende gidsen en kan echt geweldige reizen in Egypte op maat voor jou samenstellen. Ook hebben ze speciale activiteiten voor (jonge) kinderen, dus hartstikke leuk als je een familiereis maakt. Ben je in Luxor en heb je wat vrije tijd? Dan nodigen ze je vaak uit voor een boottocht op hun eigen felucca, super leuk!
  • Sawadee heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte waarbij je Caïro, Luxor, Aswan en Safaga aan de Rode Zee bezoekt. Het leuke aan deze groepsreis is dat de groep zich onder andere met de nachttrein én met een boot over de Nijl verplaatst.
  • Tui heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte met Nederlandse reisbegeleiding. Ook tijdens deze groepsreis bezoek je Caïro, de piramides, Luxor, Aswan en maak je een 4-daagse Nijlcruise. Je kunt bovendien verlengen als je langer aan de Rode Zee wilt chillen.
  • Djoser is niet voor niets vernoemd naar een Egyptische farao: een van de eerste bestemmingen van dit reisbureau was Egypte! Zij bieden verschillende rondreizen in Egypte aan.

Lees ook: de 15 leukste plekken & bezienswaardigheden in Egypte

Zijn jullie al enthousiast geworden over deze voorbeelden van een reisroute in Egypte? Of ben je er zelf wel eens geweest en zou je een andere route voorstellen? Laat het mij en andere lezers hieronder weten in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

3 gedachten over “Reisroute in Egypte: routes van 7, 10 & 14 dagen”

  1. Wat een interessante website! Ook erg handig! Hoe kan ik de trein reserveren? Ik kan de busstations en treinstations nooit vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *