Bezienswaardigheden-Egypte

De 15 leukste plekken & bezienswaardigheden in Egypte

Egypte is een van de meest fascinerende en fotogenieke landen waar ik tot nu toe ben geweest. Droom jij ook over een rondreis door Egypte? In deze blog zet ik de leukste plekken en bezienswaardigheden in Egypte voor je op een rijtje!

Lees ook: voorbereid op reis naar Egypte – alles wat je moet weten voor vertrek

15 leukste plekken & bezienswaardigheden in Egypte voor jouw rondreis

1. Caïro: het Egyptisch Museum

Veel mensen starten een rondreis in Egypte in de hoofdstad Caïro. Als je hier bent zou ik absoluut naar het Egyptisch Museum gaan. Hoe vaak krijg je de kans om een mummie van dichtbij te bewonderen? Zelfs huisdieren werden vroeger gemummificeerd. Ook de vele sarcofagen, hiërogliefen en andere Egyptische vondsten zijn bijzonder om te zien. En vergeet het gouden masker van de wereldberoemde Toetanchamon niet: die vind je ook in het Egyptisch Museum in Caïro.     

Lees ook: wat te doen in Caïro in Egypte? Veel tips!

Egyptisch-museum-Cairo-egypte

2. Caïro: Moskeeën bewonderen bij de Citadel

In Caïro vind je zó veel mooie moskeeën. Als je ze allemaal zou willen zien ben je waarschijnlijk jaren bezig. Maar als je minder tijd hebt zou ik zeker naar de citadel van Caïro gaan. De citadel ligt hoog in het centrum van de stad waardoor je een mooi uitzicht hebt over de stad. Daarnaast zijn 2 van de mooiste moskeeën in Caïro hier te vinden: de Moskee van Mohammed Ali en de Al-Nasser Mohammed Ibn Kalawoun Moskee. Iedereen mag deze moskeeën betreden, maar houd er rekening mee dat je je gedraagt en degelijk kleed (door kleding aan te trekken die jouw schouders en knieën bedekken).  

bezienswaardigheden-egypte-moskee-citadel-cairo

3. Bij Caïro: piramides van Gizeh & meer

Misschien wel dé reden waarom mensen naar Egypte komen. Een van de meest beroemde bezienswaardigheden in Egypte, zo niet ter wereld: de piramides van Gizeh. Vroeger werden piramides gebouwd als graven voor de farao’s en hun familieleden. De piramides bij Gizeh zijn het bekendst, maar als je wat verder de woestijn in trekt kom je er nog meer tegen. In sommige piramides mag je zelfs als bezoeker naar binnen, heel bijzonder!    

Lees ook: de piramides in Egypte – 13 dingen die je wilt weten

kamelen-bij-piramides-van-gizeh
Piramides-bezienswaardigheden-Egypte

4. Bij Caïro: El Fayoum

El Fayoum is een van de minder bekende plekken in Egypte, maar daarom extra leuk om te bezoeken. Je komt hier namelijk bijna geen andere toeristen tegen. El Fayoum is een oasis op ongeveer 2 uur rijden van Caïro. Je kunt hier niet met een gewone auto naartoe: je hebt een 4×4 jeep nodig om over de zandwegen te rijden. Lekker avontuurlijk! Miljoenen jaren geleden lag Egypte grotendeels onder zeeniveau, waardoor je eeuwenoude fossielen van zeedieren kunt vinden in dit deel van het droge Egypte. Een bijzonder gevoel als je dat weet en midden in een snikhete woestijn staat!     

El-fayoum-oasis-Egypte
El-fayoum-oasis-Egypte

5. Siwa

Wat had ik graag meer tijd in Siwa door willen brengen (maar mijn visum verliep bijna).. Want wat een bijzondere plek is dit! Het kost even wat tijd en moeite om hier te komen, want vanaf Caïro ben je zo’n 9 uur onderweg. Siwa is een klein plaatsje in de Sahara, bij de grens met Libië. Je komt hier niet alleen om van de rust in de woestijn te genieten. Je kunt hier onder meer sandboarden (snowboarden in de duinen), het Shali Fort bezoeken en een zandbad nemen (het hete zand en de mineralen schijnen goed te zijn voor je botten). Siwa is absoluut niet toeristisch, dus als je op zoek bent naar een hidden gem in Egypte moet je deze zeker aan je lijstje toevoegen.        

jessica-in-woestijn-siwa
dadels-in-siwa

6. Luxor: varen met een felucca op de Nijl

Een felucca is een traditionele boot die wordt gebruikt om over de Nijl te verplaatsen. Je kunt een trip met een felucca in Caïro, Luxor en Aswan boeken. Maar Luxor is de leukste plek om langs de oevers te varen en van de zonsondergang te genieten. Als je een reis met Kingfisher Tours boekt wordt je meestal uitgenodigd om met de felucca van Miriam op pad te gaan.      

Felucca-haven-in-Luxor
Zonsondergang-palmboom-felucca-luxor-west-bank
felucca-traditionele-boot-egypte
uitzicht-op-east-bank-luxor

 7. Luxor: Vallei der Koningen

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Egypte vind je op de westoever van Luxor: de Vallei der Koningen. Hier vind je meer dan 60 tombes! Beroemde farao’s zoals Hatsjepsoet, Toetanchamon en diverse Ramses farao’s zijn hier begraven. De tombes zijn niet allemaal open voor publiek. Een groot deel is afgesloten en alleen open voor archeologisch onderzoek. Bovendien kun je met jouw entreeticket slechts 3 tombes bezoeken. Dus je zult van tevoren moeten kiezen welke jij graag wilt bezoeken.       

vallei-der-koningen-bezienswaardigheden-egypte

8. Luxor: Tempel van Hatsjepsoet

Een van mijn favoriete bezienswaardigheden in Egypte is de Tempel van Hatsjepsoet, die je ook op de westoever bij Luxor vindt. Hatsjepsoet is de enige vrouwelijke farao in het Oude Egypte die een tempel voor zichzelf liet bouwen. Dus alleen dat is al best tof. En als je dan ook nog een naam hebt die mensen amper kunnen uitspreken is dat alleen maar leuker. De tempel wordt ook wel Deir-el-Bahari genoemd. Op de beeldengalerij zie je dat Hatsjepsoet zichzelf met een baard liet afbeelden. Het was namelijk ongebruikelijk dat een vrouw over Egypte regeerde, dus liet ze zich als een ‘koning ’ afbeelden. Ga hier zo vroeg mogelijk naartoe, dan is het nog lekker rustig!   

Lees ook: Luxor in Egypte – tips voor East Bank & West Bank

beelden-tempel-van-hatsjepsoet

9. Luxor: Luxor Tempel ‘s avonds

Luxor is een geweldige plek als je van tempels houdt. Een van mijn favoriete tempels is de Luxor Tempel. En dat komt deels omdat je deze tot ’s avonds laat kunt bezoeken! Wanneer alle beelden en hiërogliefen verlicht zijn geeft dat toch een heel ander sfeertje dan wanneer je een tempel overdag bezoekt.

Luxor-tempel-by-night
farao-beeld-luxor-tempel
verlichte-zuil-luxor-tempel

10. Aswan: Philae Tempel

Een van de leukste bezienswaardigheden in Egypte is de Philae Tempel bij Aswan. Deze tempel ligt namelijk op een klein eiland in het Nassermeer. De tempel wordt ook wel de Tempel van Isis genoemd. En zelfs als je al veel tempels hebt gezien blijft deze indrukwekkend. Alleen al door de locatie op zo’n groen eiland in de Nijl. Maar ook binnen is er genoeg te bewonderen. Een fijne plek om te bezoeken als je in Aswan bent!

Lees ook: wat te doen in Aswan in Egypte? Veel tips!

Philae-tempel-bij-Aswan-Egypte
Man-bij-Philae-Tempel-Egypte
Doorkijk-in-Philae-tempel-Egypte

11. Aswan: bezoek aan Elephantine Island

Aswan blijft een van de fijnste plekken in Egypte. Deze stad ligt in het zuiden van het land, aan de Nijl. In de rivier vind je Elephantine Island, waar de Nubiërs wonen. Dit zijn weliswaar Egyptenaren, maar ze hebben een eigen cultuur, andere tradities en hun levensstijl en mentaliteit is anders dan die van de Egyptenaren. De voorouders van deze mensen komen namelijk uit de zuidelijkere landen zoals Soedan en hebben dus ook andere gebruiken overgenomen. Het groepsgevoel van Nubiërs is erg sterk – en dat zul je merken als je een wandeling maakt door de kleurrijke straten van Elephantine Island. Het is één grote familie! Wanneer er een bruiloft is komen daar soms wel 2000 mensen naartoe. Binnen een paar minuten ben je van Aswan met de boot op Elephantine Island.   

Elephantine-Island-Aswan-Nubiërs-geiten-door-straatje
Aswan-Nijl

12. Tempels van Abu Simbel

De tempels van Abu Simbel liggen helemaal in het zuiden van Egypte, op zo’n 3 uur rijden van Aswan vandaan. Deze tempels werden gebouwd door Ramses II, om zichzelf en zijn favoriete vrouw Nefertari te eren. Je kunt deze tempels bezoeken als dagtour vanuit Aswan, maar ik zou je aanraden om hier een nachtje te blijven. Dan kun je namelijk ook de lichtshow bij de tempels van Abu Simbel ’s avonds meemaken!     

Beeld-binnen-in-tempel-Abu-simbel-Egypte
Tempels-van-Abu-Simbel-Egypte

13. De Sinaïberg

Sinaï is het stuk land dat tussen Egypte en Israël in ligt. Het hoort bij Egypte, maar het heeft al een hele andere vibe dan de steden aan de Nijl. Avonturiers kunnen hier Mount Sinaï beklimmen in het donker, oftewel de berg van Mozes. Diep in de nacht wandel je naar boven, zodat je van de zonsopkomst kunt genieten op de top van deze berg. Een van de mooiste korte wandelingen die ik tot nu toe heb gemaakt! Wat een magische en bijzondere plek is dit. Op de terugweg kom je langs het Katharinaklooster.  

Lees ook: Sinaïberg in Egypte – magische zonsopkomsten & heilige bergen

Sinaiberg-uitzicht-tijdens-zonsopkomst
Bedoeien-op-top-Mount-Sinai-Egypte

14. Quadrijden in de woestijn van Sinai

Voor avontuurlijke reizigers is Sinaï sowieso een goede plek. Je kunt hier bijvoorbeeld ook quadrijden. Ik ben met een quad vooral door Wadi Qunai gereden, bij de 3 Pools. Maar je kunt de rit zo lang of kort maken als dat je zelf wilt. Houd er wel rekening mee dat het sturen vrij zwaar is, dus je hebt de volgende dag gegarandeerd spierpijn in je armen.  

Quads-in-woestijn-Sinai-Egypte
Met-vrienden-quad-rijden-Sinai-Egypte
Jessica-op-quad-Sinai

15. Dahab: snorkelen & duiken in de Rode Zee

Dahab in Sinaï is een van de beste plekken om te leren duiken. Het dorp ligt namelijk aan de Rode Zee. Het koraal is hier nog goed bewaard gebleven en het water is hier zó helder. Je komt hier allerlei kleurrijke vissen tegen en wie weet wat nog meer! Dolfijnen, schildpadden en andere zeedieren worden hier regelmatig gespot. Geen zin om te duiken? Dan kun je ook lekker snorkelen. Bij diverse restaurants kun je zo het water in, maar je kunt ook naar speciale locaties zoals 3 Pools, Blue Hole en The Canyon.  

Lees ook: wat te doen in Dahab in Egypte? Veel tips!

Helder-water-Dahab-snorkelen-duiken
Jessica-snorkelen-Dahab-Rode-Zee

Wil jij een reis naar Egypte boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar en in Egypte reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Egypte willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

  • Miriam van Kingfisher Tours is een Nederlandse vrouw die al jaren met haar gezin in Egypte woont. Ze spreekt Nederlands, heeft ook Nederlandssprekende gidsen en kan echt geweldige reizen in Egypte op maat voor jou samenstellen. Ook hebben ze speciale activiteiten voor (jonge) kinderen, dus hartstikke leuk als je een familiereis maakt. Ben je in Luxor en heb je wat vrije tijd? Dan nodigen ze je vaak uit voor een boottocht op hun eigen felucca, super leuk!
  • Sawadee heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte waarbij je Caïro, Luxor, Aswan en Safaga aan de Rode Zee bezoekt. De groep wordt begeleid door een Nederlandse reisgids. Het leuke aan deze groepsreis is dat de groep zich onder andere met de nachttrein én met een boot over de Nijl verplaatst.
  • Tui heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte met Nederlandse reisbegeleiding. Ook tijdens deze groepsreis bezoek je Caïro, de piramides, Luxor, Aswan en maak je een 4-daagse Nijlcruise. Je kunt bovendien verlengen als je langer aan de Rode Zee wilt chillen.
  • Djoser is niet voor niets vernoemd naar een Egyptische farao: een van de eerste bestemmingen van dit reisbureau was Egypte! Zij bieden verschillende rondreizen in Egypte aan.

Dit waren mijn favoriete plekken en bezienswaardigheden in Egypte. Ken jij nog plekken of bezienswaardigheden in Egypte die ontbreken in dit rijtje? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *