duurzaam-reizen-water-drinken

Duurzaam reizen: veilig water drinken op reis

Waarom een blogserie over duurzaam reizen? Omdat ik het belangrijk vind dat mensen meer bewust op reis gaan. Want zeg nou eerlijk: word jij bijvoorbeeld vrolijk als je een adembenemend strand ziet, maar de plastic rotzooi in de branding ronddrijft? Je ziet toch ook het liefst dat de wereld er over 50 jaar nog steeds prachtig uitziet? Ik zou het heel gaaf vinden als jij nadenkt over de invloed van jouw reizen op de wereld; op het milieu en de lokale bevolking. En vooral ook hoe je vanaf nu deze invloed op een positieve manier kunt inzetten natuurlijk! In deze nieuwe serie ga ik een aantal producten en tips met jullie delen voor duurzaam reizen.

Water drinken op reis

Stel: je bent 3 maanden op reis en je drinkt dagelijks minimaal 2 liter water. Dat zijn 4 plastic flessen van 500 ml per dag. Ik ben al die plastic flessen inmiddels meer dan zat. Vandaag geef ik je vijf mogelijkheden om water te drinken op reis, op een duurzame manier!

1. Drinkzakken voor lange wandeltochten

Ik gebruik mijn drinkzak van Camelbak voornamelijk voor lange wandeltochten, waar je toch minimaal wel 2 tot 3 liter water voor nodig hebt. Het fijne is dat een drinkzak erg weinig ruimte in beslag neemt, zelfs gevuld. En wanneer deze leeg is neemt ie natuurlijk al helemaal geen ruimte meer in de rugzak in. Camelbak heeft overigens ook speciale drinkrugzakken, zoals deze van 2 liter. Ideaal voor mensen die met weinig op pad willen gaan.

duurzaam-reizen-water-drinken

2. Leuk, handig én goedkoop: Aqualicious drinkflessen

Niet alleen zien deze flesjes er onwijs leuk uit, ze zijn ook nog eens heel handig (je kunt ze namelijk na gebruik oprollen) én goedkoop. De prijzen variëren misschien per winkel, maar ik had die van mij voor €5 euro. Met de karabijnhaak kun je hem overigens gemakkelijk aan je tas of zelfs aan je broek hangen. Hier vind je waar je de Aqualicious drinkflessen van 0,5 liter allemaal kunt kopen.

duurzaam-reizen-water-drinken

3. Dopper: waterflessen met een missie

Een van mijn opdrachtgevers – Better Places – zet zich veel in voor duurzaam reizen. Zo geven zij aan hun klanten een Dopper mee op reis. Deze hervulbare duurzame waterfles van 0,5 liter is ideaal om mee op reis te nemen, want je kunt deze op allerlei plekken vullen en vervolgens gemakkelijk uit elkaar halen om schoon te spoelen. Bovendien steunt Dopper projecten wereldwijd die zich richten op het verbeteren van de kwaliteit van drinkwater.

duurzaam-reizen-water-drinken
duurzaam-reizen-water-drinken

4. Bobble flessen met een filter

De Bobble waterflessen van 0,6 liter zijn vooral erg handig als je twijfelt over de kwaliteit van het drinkwater op jouw bestemming. Of als je bijvoorbeeld meerdere dagen gaat wandelen in de jungle en ook water uit de rivier wilt drinken. Er zitten namelijk speciale filters op deze drinkflessen. Het fijne van deze Bobble filters is dat deze ook op andere flessen te gebruiken zijn, dus je kunt ook een los filter kopen en deze bijvoorbeeld met jouw Dopper fles gebruiken!

duurzaam-reizen-water-drinken

5. FLASKE Bottle: ijskoud water, de hele dag

Ik ben niet heel kieskeurig, maar na een lange wandeling is er bijna niets irritanter dan warm water te moeten drinken. Dat probleem heb je met de FLASKE Bottle nooit meer: in deze eco-vriendelijke fles blijft het water de hele dag ijskoud – tot maar liefst 24 uur! Ben je een theedrinker en/of ga je naar koude gebieden? Dan word je al helemaal blij van deze fles. Je kunt namelijk 12 uur heet water in de FLASKE Bottle bewaren. Een ideale fles voor de veelzijdige reiziger dus! Ik vind het overigens erg tof dat ze een deel van de opbrengst doneren aan UNICEF voor onderzoek naar de verbetering van de watervoorziening wereldwijd.

Flaske-Bottle-duurzaam-reizen-water-drinken

Daisy van All Day Every Daisy heeft nog méér manieren getest om water te drinken op reis. Klik snel door naar haar blog over kraanwater filteren op reis!

Ik hoop dat ik jullie wat inspiratie heb kunnen geven waardoor je wat minder plastic flessen zult kopen op reis. Mocht je zelf nog tips of ideeën hebben, deel ze vooral hieronder in een reactie! En laat het natuurlijk ook weten als je graag een specifiek onderwerp wat betreft duurzaam reizen besproken wilt hebben!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

31 gedachten over “Duurzaam reizen: veilig water drinken op reis”

 1. Helaas kan je in Ghana niet uit de kraan drinken (en ik denk dat een Bobble niet heel veel helpt, of snel vol is). Ik koop zo veel mogelijk waterzakjes ipv flessen, de zakjes kun je namelijk inleveren en dan maakt die organisatie er oa tassen (ik heb daar stage gelopen 😉 )

  1. Wat een goed initiatief zeg! Ik kan me voorstellen dat ze daar nog niet genoeg mogelijkheden hebben voor duurzaam drinken (of uberhaupt schoon drinkwater).

 2. Goed deze serie!! Daar word ik zoooo blij van 😀 Toen ik voor het laatst in Nederland was heb ik zo een fles gekocht van… ik weet de naam niet meer. Ze hebben in verschillende kleuren, van een hard materiaal zijn ze. Twee, één voor Jimmy en één voor mij. Sindsdien gebruiken we die altijd. In Bogotá kun je water uit de kraan drinken, maar ik doe het alleen op betrouwbare plekken. Ik vul de fles dus thuis altijd. Als we op reis gaan vullen we de fles ook gewoon met kraanwater. Bijvoorbeeld in New York en Hongkong. Geen probleem. Als we in Colombia reizen kun je niet overal uit de kraan drinken. In dat geval kopen we meestal een heel veel liter fles, en dan vullen we daarmee onze flessen. Backpacken weet ik niet of ik dat nog (veel) ga doen, maar zo wel, dan zou ik ook wel zo een bobble willen hebben.

  1. Haha wat een leuke en uitgebreide reactie Sabine! 🙂 Het is inderdaad altijd even checken of je het water uit de kraan wel kunt drinken, al zijn er gelukkig steeds meer accommodaties die van die watertonnen hebben waar je gratis of heel goedkoop kunt bijvullen. 🙂

 3. Fijn blog! Een Dopper heb ik al maar zo’n Bobble zou ik ook graag willen. Gewoon omdat het fijn is als je je water in de rivier of elders wilt bijvullen en je niet zeker bent van de kwaliteit van het water. Dan is een filter altijd welkom. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf soms toch plastic flessen koop, omdat het makkelijk is. Maar ik probeer te minderen 🙂

  1. Ik doe het heeeel af en toe ook nog wel eens, maar de Dopper zit inmiddels standaard in mijn tas. Het Bobble filter kan overigens ook op de Dopper, ook erg fijn!

 4. Ik wordt me toch een partijtje blij van deze nieuwe serie! Erger me altijd kapot aan hoeveel van die kleine flesjes men wel niet koopt op reis. Meestal kopen we een 5 liter kan en daar vullen we onze flessen mee. Als het water uit de kraan wel drinkbaar is, vul ik ze met kraanwater. Zoveel beter. Ben benieuwd naar het volgende artikel in deze reeks 🙂

  1. Dat is inderdaad ook een slim idee! Doe ik ook wel eens als ik een paar dagen/weken op dezelfde plek blijf. 🙂 Goed om te horen Lies!

 5. Heel goed dat je deze serie start. Al dat plastic, zo zonde van het milieu. In Cambodja hadden ze allemaal refill mogelijkheden. Ze zijn daar al bewust bezig met het milieu!

  1. Wat fijn om te horen dat ze in Cambodja zo veel refill mogelijkheden hebben! In de Filipijnen kwam ik ook in bijna ieder hostel zo’n waterton tegen waar je gratis of goedkoop je flesjes bij kon vullen. Ideaal 🙂

  1. Het is jammer dat nog lang niet alle plekken erop staan, maar je kunt zelf ook nog plekken toevoegen! 🙂

 6. Goed om hier bij stil te staan! Ik betrap mezelf er wel op dat is soms waterflesjes koop in het buitenland. Simpelweg omdat er in de accomodatie bijv. geen drinkwater uit de kraan stroomt. Dan heb ik weinig aan mijn dopper. Maar ik kom de waterpunten wel steeds vaker tegen, dus overdag vul ik hem gewoon bij! Verder koop ik nooit plastic flesjes. Ik neem mijn dopper ook mee naar werk.

  1. Wat goed om te horen Esther! Ik koop heeeel af en toe nog wel eens een drinkflesje in het buitenland, al is het eigenlijk nooit voor water maar bijvoorbeeld voor frisdrank. Doppers zijn ideaal hè? 🙂

  1. De app is best handig, al zijn jammer genoeg nog lang niet alle plekken geregistreerd in de app. In Spanje kwam ik er geregeld een tegen die niet in de app stond. Leuk om te horen dat iedereen op het werk zo fan is van de Doppers!

 7. Zeker fijne informatie. Zelf reis ik ook altijd met een herbruikbare fles. Weet alleen even niet hoe deze heet maar is super fijn. Zelf ben ik er wel bewust mee bezig. Ook probeer ik dingen te herbruiken. Een beter wereld begin toch vaak bij jezelf ✨

 8. Goede tips! Ik neem thuis vaak mijn bidon mee als ik op pad ga. Op reis koop ik meestal een plastic fles en vul die bij. Ik durf zeker niet overal uit de kraan te drinken. In Australië smaakt het water erg naar chloor ook niet geschikt om te drinken.

  1. Nee jammer genoeg smaakt het op veel plekken naar chloor. Gelukkig hebben ze tegenwoordig op steeds meer plekken van die grote watertonnen waar je dan gratis of goedkoop je eigen fles bij kunt vullen! 🙂

 9. Ik heb een hekel aan al het plastic dat je vindt in bijvoorbeeld Azië, zo ontzettend zonde. Ik weiger altijd al plastic zakken die je bij de meest nutteloze dingen al krijgt (soms ook echt om elk ding 1). Maar zou ook best minder plastic flessen willen gebruiken. In Maleisië heb ik alleen echt heel weinig punten gezien om je fles te kunnen vullen met goed drink water, dus dan blijf je toch plastic kopen. Wij halen meestal wel grotere flessen, bespaart dan ten minste nog iets. Die fles met filter klinkt wel heel handig! Ben benieuwd hoe goed dat werkt 🙂

  1. O ja inderdaad verschrikkelijk, 5 producten in 5 verschillende tasjes… Ik neem gewoon een eigen tasje mee, dan kunnen ze die plastic tasjes mooi ingepakt laten. ;p Jammer dat ze in Maleisië nog niet zo veel watervulpunten hebben, hopelijk komt dat snel in de toekomst!

 10. Op Bonaire loopt ook een project “The Blue Bottle Bonaire” (zie FB) om zwerfafval tegen te gaan. Je koopt een flesje en je kunt dit op diverse punten op het eiland vullen. Gelukkig zijn de meeste mensen die woonachtig zijn op Bonaire heel erg milieu bewust en wordt er niet zo snel plastic weggegooid. Dit is pure gif voor de prachtige schildpadden en tropische vissen. Zij eten het plastic en stikken erin. Vreselijk.
  Jammer dat veel toeristen niet weten wat het betekent wanneer zij plastic de zee in gooien (of op het koraal gaan staan, even ter zijde). Ik kan er zo verdrietig van worden.
  Op Bonaire hebben wij overigens uitstekend drinkwater. ikzelf vind het zelfs lekkerder dan het water uit plastic flessen. Goed artikel en wat goed dat je eraan denkt om op deze dag er iets over te schrijven.

  1. Wat goed om te horen dat de mensen op Bonaire zelf ook milieu-bewust zijn. In andere landen in bijvoorbeeld Midden-Amerika is dat ook nog wel een groot probleem. Daar gooien mensen hun afval tijdens de busrit gewoon uit het raam of gooien alles in zee. “Dan hebben wij er toch geen last meer van? “, is hun gedachte. En ergens ook wel logisch als hen nooit is uitgelegd wat duurzaamheid inhoudt en waarom het belangrijk is. Maar dat veel toeristen dat nog doen vind ik best beschamend, die zouden inmiddels toch wel beter moeten weten..

 11. Nog even ter aanvulling op bovenstaand artikel. Ik lees ook dat het project niet helemaal van de grond komt vanwege te weinig geld van de initiatiefnemer. Ik hoop echt dat het wel nog gaat lukken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *