Piramides-Egypte

12 reistips als je als vrouw alleen in Egypte reist

“Is het wel veilig, om als vrouw alleen in Egypte te reizen?”

Lees ook: reisroute in Egypte – routes voor 7, 10 & 14 dagen

Het is een van de meest gestelde vragen die ik kreeg én krijg over mijn reis naar Egypte. En het is logisch. Vrouwen worden in een Arabisch land als Egypte anders behandeld en hebben andere rechten dan dat we in Westerse landen gewend zijn. Mede ook door wat er de afgelopen jaren in de media te zien is geweest lijkt het alsof je als vrouw wordt aangevallen zodra je het vliegveld verlaat.

Ik heb 6 weken door Egypte gereisd, het merendeel in mijn eentje. Hoe was het nou om als vrouw alleen in Egypte te reizen? Vooral erg leuk, want Egyptenaren zijn ontzettend behulpzaam en gastvrij. Maar natuurlijk gelden er wel andere regels en is het anders reizen dan bijvoorbeeld in Europa. Als je je van tevoren inleest over de gewoonten en gebruiken red je je prima in Egypte, ook in je eentje als vrouw. Ik hoop dat deze blog je overtuigt dat ook vrouwen (alleen) in Egypte kunnen reizen!

Piramides-Egypte

Visum voor egypte regelen

Houd er rekening mee dat je een visum voor Egypte nodig hebt. Het is mogelijk om ter plekke een visum voor Egypte te regelen, maar waarom zou je het niet van tevoren regelen en jezelf de stress besparen? Vraag je visum voor Egypte online aan. Zo begin je zorgeloos aan jouw rondreis in Egypte.

Via VisumBuitenland kun je alles online regelen en krijg je het visum per e-mail opgestuurd. Zo heb je altijd een digitaal kopie bij de hand en hoef je niets per post op te sturen of zelf nog naar de ambassade toe om alles te regelen. Het enige dat je nodig hebt voor het aanvragen van een visum is je paspoort voor de gegevens en een manier om te betalen (iDeal, creditcard, PayPal, Bancontact).

Een single entry visum voor Egypte is geldig voor 30 dagen. Dit is het visum dat de meeste mensen nodig hebben voor een vakantie naar Egypte. Je kunt bij VisumBuitenland ook een multiple-entry visum regelen; met dat visum mag je binnen 180 dagen meerdere keren in en uit Egypte reizen.

Piramides-Egypte

Reistips als je als vrouw alleen in Egypte reist

1. Denk na over je kleding

Probeer je zo degelijk mogelijk te kleden. Het is belangrijk om met name je knieën en schouders te bedekken. Sommige mannen zul het als aanstootgevend ervaren als je met korte kleding rondloopt. Als je jezelf wat meer bedekt zul je zeker minder door mannen worden lastiggevallen. In sommige Arabische landen zoals Iran moet je als buitenlandse vrouw verplicht een hoofddoek dragen, maar dit is in Egypte niet het geval. Op de meeste toeristische stranden kun je je met een bikini of badpak vertonen, maar op stranden met veel locals dragen de vrouwen meestal een boerkini. Je hoeft geen boerkini aan te schaffen, maar houd bijvoorbeeld wat kleding aan als je op zulke stranden het water in wilt gaan.

Lees ook: voorbereid op reis naar Egypte – alles wat je moet weten voor vertrek

Luxor-Egypte

2. “Ben je getrouwd?

Egyptenaren zijn vrij direct. Wanneer ze je naam en nationaliteit weten zullen ze al snel vragen of je getrouwd bent of een vriend hebt. Zelfs getrouwde mannen vragen dit, dus het is niet altijd een teken dat ze geïnteresseerd in je zijn. Voor hen is het simpelweg een normale vraag om iemand wat beter te leren kennen en zijn/haar achtergrond te begrijpen. Maar sommige mannen zullen wel degelijk interesse tonen in buitenlandse vrouwen. Als je antwoordt dat je een vriend thuis hebt zullen ze alsnog voorstellen dat je er ook eentje in Egypte nodig hebt. Als je het vervelend vindt om hier iedere keer op te moeten reageren is het slim om een ring om je ringvinger te doen en te zeggen dat je al getrouwd bent. Dan laten de meeste mannen je wel met rust.

Luxor-Egypte

3. Fotomomentje

Zowel mannen als vrouwen zullen waarschijnlijk met je op de foto willen. Voor hen is een foto met een buitenlandse vriend of vriendin echt iets om mee te pronken en ze zijn er trots op dat je met hen op de foto wilt gaan. Ik heb hier nooit zo’n problemen mee (misschien omdat ik zelf ook constant foto’s van anderen maak), maar als je dit niet prettig vind moet je dat gewoon duidelijk aangeven.

Alleen-reizen-vrouw-Egypte

4. Oogcontact

Probeer oogcontact met mannen een beetje te vermijden. Dit gaat soms tegen mijn natuur in, want ik vind het normaal dat je mensen in de ogen aankijkt als je met hen praat. Maar in Egypte zien mannen dit soms als verleiding en die indruk wil je natuurlijk niet geven. Dit verhelp je op straat ook al snel door een zonnebril op te zetten. Hiermee ‘vergroot’ je de afstand met mannen op straat.

Aswan-Egypte

5. Mannen wel of geen hand geven?

Voor Westerlingen is het normaal om iemand een hand te geven bij een ontmoeting. Je zult als vrouw merken dat niet alle Egyptische mannen automatisch hun hand uitsteken. Als een man streng religieus is zullen ze zelfs helemaal niet hun hand uitsteken naar een vrouw. Het is altijd even aftasten hoe de begroeting gaat verlopen. Wil je er zeker van zijn dat je niets verkeerds doet? Begroet dan met “salaam aleikum” en leg je hand op je borst, aanvullend met een knikje. Een knuffel tussen mannen en vrouwen in het openbaar is overigens al helemaal not done.

Lees ook: Luxor in Egypte – tips voor East Bank & West Bank

Aswan-Egypte

6. Achterbank van de taxi

Ga tijdens een taxirit achterin zitten. Voor Nederlanders is het vaak gebruikelijk om naast de chauffeur te gaan zitten, maar als je als vrouw alleen reist in Egypte kun je beter achterin gaan zitten. Zo laat je duidelijk zien dat je alleen geïnteresseerd bent in de rit.

Aswan-Egypte

7. Vertel nooit waar je verblijft

Egyptenaren kunnen soms best directe en persoonlijke vragen stellen tijdens een korte ontmoeting. Vaak zullen ze je ook vragen waar je overnacht, maar vertel nooit waar je slaapt. Zorg wel dat je een verhaal klaar hebt. Ik vertelde meestal dat ik bij vrienden van mijn familie (Nederlandse vrouw, Egyptische man) overnachtte. Ze weten dan dat er al voor je gezorgd wordt en zullen je dan ook minder lastig vallen met aanbiedingen en dingen die zij voor je kunnen regelen. 

Sahara-beach-camp-Sinai-Egypte

8. Deel je locatie met een bekende

Een beetje tegenstrijdig met het vorige punt, maar deel je locatie met iemand die je vertrouwt zoals een familielid of een vriend(in). Toen ik in Cairo werd uitgenodigd om met iemand thee te drinken voelde mijn intuïtie goed, maar besloot ik om toch nog even mijn locatie te delen met een goede vriend. Je kunt tegenwoordig via Whatsapp jouw live locatie versturen waardoor de ander exact weet waar je bent en wanneer je je verplaatst. Tot op een paar meter nauwkeurig! Ook wanneer je bijvoorbeeld een dag naar een verlaten plek gaat of alleen gaat wandelen is het verstandig om dit te doen. Een telefoonapp die populair is onder mijn Amerikaanse vrienden om elkaar te vinden (en in de gaten te houden) is Find My Friends.

Lees ook: waarom Egypte bezoeken? Ik deel 11 redenen met je!

Piramides-Egypte

9. We are not going Dutch

Voor Egyptenaren is het ondenkbaar dat een vrouw haar eigen eten of drankje betaalt, althans niet in het openbaar. Je kunt dan beter achteraf iets geven, wanneer er minder mensen ‘meekijken’. Of als je de familie ontmoet kun je het aan de moeder of vrouw van degene die je getrakteerd heeft geven. Tegenover de bediening in een restaurant zal een Egyptenaar je namelijk niet snel mee laten betalen.

Eten-Egypte

10. Sporten in het openbaar?

Sporten als vrouw in het openbaar is vrij lastig. En niet alleen om de temperatuur. Tijdens het hardlopen zal er behoorlijk naar je worden gekeken. Het is niet onveilig, maar je kunt je wel ongemakkelijk voelen. Bovendien is er in de meeste steden ook niet echt ruimte om lekker te rennen. In de meeste steden zijn er lokale sportscholen waar je voor €1-2 euro kunt sporten met apparaten waar je je veel meer op je gemak voelt.

Lees ook: de piramides in Egypte – 13 dingen die je wilt weten

Sahara-beach-camp-Sinai-Egypte

11. Eten in Egypte

Wist je dat ze in Egypte speciale cafés en restaurants hebben waar alleen vrouwen mogen komen? Daarnaast hebben sommige restaurants een speciaal vrouwengedeelte, dat afgeschermd wordt door een muur of scherm. Op die manier kunnen Egyptische vrouwen op hun gemak en veilig buiten de deur eten.

Gezond eten is soms trouwens een beetje zoeken in Egypte, maar de lokale keuken is diverser dan dat veel mensen denken. Er zijn veel vegetarische gerechten (denk aan falafel, koshari, salades, baba ghanoush, foul, hummus) en anders regelt de kok meestal wel iets voor je. Via Happy Cow kun je bekijken welke vegetarische en veganistische opties er in Caïro te vinden zijn. En in Luxor vind je zelfs een veganistische ijssalon: Wenkies.

Markt-Aswan-Egypte

12. Neem extra tampons mee

Ik gebruik zelf een menstruatiecup waardoor ik al jaren geen tampons meer gebruik, maar tampons zijn in veel niet-westerse landen niet gemakkelijk om in winkels te vinden. Neem dus vanuit thuis een aantal extra tampons mee – voor jezelf of voor een ongelukkige medereizigster. Ook in de toeristische gebieden is het soms wel mogelijk om een doosje tampons te vinden, al zijn ze vaak wel een stuk duurder (omdat ze geïmporteerd moeten worden).

Voorbereiding-Egypte

Wil jij een reis naar Egypte boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar en in Egypte reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Egypte willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

 • Miriam van Kingfisher Tours is een Nederlandse vrouw die al jaren met haar gezin in Egypte woont. Ze spreekt Nederlands, heeft ook Nederlandssprekende gidsen en kan echt geweldige reizen in Egypte op maat voor jou samenstellen. Ook hebben ze speciale activiteiten voor (jonge) kinderen, dus hartstikke leuk als je een familiereis maakt. Ben je in Luxor en heb je wat vrije tijd? Dan nodigen ze je vaak uit voor een boottocht op hun eigen felucca, super leuk!
 • Sawadee heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte waarbij je Caïro, Luxor, Aswan en Safaga aan de Rode Zee bezoekt. Het leuke aan deze groepsreis is dat de groep zich onder andere met de nachttrein én met een boot over de Nijl verplaatst.
 • Tui heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte met Nederlandse reisbegeleiding. Ook tijdens deze groepsreis bezoek je Caïro, de piramides, Luxor, Aswan en maak je een 4-daagse Nijlcruise. Je kunt bovendien verlengen als je langer aan de Rode Zee wilt chillen.
 • Djoser is niet voor niets vernoemd naar een Egyptische farao: een van de eerste bestemmingen van dit reisbureau was Egypte! Zij bieden verschillende rondreizen in Egypte aan.

De tips in dit artikel zijn samengesteld op basis van mijn eigen ervaringen en de hulp van Miriam van Kingfisher Tours. Zij woont al jaren in Egypte en weet inmiddels hoe je als vrouw gemakkelijk met iedere situatie in Egypte kunt dealen. Heb jij nog meer tips voor vrouwen die reizen in Egypte? Laat het me hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

19 gedachten over “12 reistips als je als vrouw alleen in Egypte reist”

  1. Veel van de tips zijn in principe in ieder land wel van toepassing, en zoals je zegt is het vooral even aanpassen aan de culturele gebruiken 😉

 1. Goeie tips, aan dat van niet in de ogen kijken zou ik zelf niet meteen denken omdat ik het ook normaal vind om de persoon tegen wie je spreekt, af en toe aan te kijken tijdens het gesprek. Ik heb het in andere landen ook al voorgehad dat ik wou betalen (het is toch dezelfde rekening bij mijn vriend en mij) en dat men echt verbaasd naar mijn vriend keek. Daar heb ik geleerd om hem het taakje van het betalen maar altijd te laten doen. 🙂

  1. Ja ik moet in zo’n gesprek ook even ‘schakelen’, want voor mij is het ook onbeleefd en vreemd om iemand niet in de ogen te kijken. Maar dat is in veel Arabische landen juist een teken van respect. En wat betreft die rekeningen: ik hoor het regelmatig in landen dat ze grappen over “going Dutch” en inmiddels heb ik ook wat ervaring met daten/relaties in het buitenland. Daar is het bijna onvoorstelbaar dat een meisje de rekening splitst, laat staan betaalt. ;p

 2. Leuke blog, heerlijk herkenbaar!

  Ik ga NOOIT voorin zitten in een taxi, zelfs in Nederland niet. Al neem ik daar bijna nooit een taxi…

  Egypte is een heerlijk land om doorheen te reizen. Ik heb er ook veel in m’n eentje gereisd.

  1. Herkenbaar! Ik doe dat eigenlijk ook nergens. En leuk om te horen dat jij het ook als een prettig land hebt ervaren om alleen in te reizen 🙂 Ik hoor toch nog van veel mensen dat ze dat niet snappen of zouden kunnen (en het gek vinden dat ik onderweg niet 5x ben ontvoerd ofzo) ;p

 3. Leuke blog! Ik ben van plan om in februari een dag of 10, 11, 12 te gaan. Ik ben er in november met mijn man geweest maar door lichamelijke klachten ga ik nu nog een keer in mijn eentje, fijn klimaat, minder pijn. Ook ik zal ongetwijfeld commentaar krijgen dat ik alleen ‘naar zo’n land ga’! Mijn man heeft er geen problemen mee en weet hoe ik me nu dagelijks voel en gunt het me om te gaan. Ik ga wel in een all inclusive resort, dat lijkt me wel het fijnste. Bedankt voor de tips en als er nog meer tips zijn, ik hoor ze graag!!

  1. Wat leuk om te horen Claudia, ik denk dat je een fantastische vakantie gaat hebben. En trek je vooral niets aan van de mensen die iets vinden over jouw soloreis, ik vind het tof dat je gewoon gaat hoor! Mocht je vanuit het resort nog een dagje iets willen doen kun je altijd contact opnemen met Kingfisher Tours, is van een Nederlandse vrouw die met haar gezin in Luxor woont en leuke dagtrips kan verzorgen. Of als je iets over de huidige situatie, gebruiken en dergelijke wilt weten is zij ook de beste bron. Voor nu alvast heel veel plezier en voorpret gewenst 🙂

 4. Dank voor je reactie Jessica!! Unieks geboekt en het worden 15 dagen
  Dank voor je tip van Kingfisher Tours, ik ga het opzoeken.
  Het enige waar ik wel mee zit is internet/ Wi-Fi. Het is algemeen bekent dat de Wi-Fi in hotels middelmatig is dus denk ik erover om een simkaart te kopen, heb alleen geen idee hoe dat in zijn werk gaat…Iemand tips wellicht?

  1. Wat fijn om te horen Claudia, fijn dat je er zin in hebt. 🙂 Het internet is inderdaad niet geweldig, maar voor Facebook/Instagram/Whatsapp in principe prima. Als je video’s of veel foto’s wilt uploaden wordt het wel lastiger, maar dat zou ik lekker na de vakantie doen. Je kunt ter plekke een simkaart aanschaffen, maar ik denk eigenlijk niet dat je het nodig hebt. 😉 Als je dat wel wilt doen moet je van tevoren wel even checken of jouw telefoon simlock-vrij is, zodat er ook andere simkaarten in kunnen. Zelf heb ik een dual sim telefoon, zodat er zelfs 2 simkaarten in kunnen (Nederlandse sim + buitenlandse sim).

 5. Ik merkte de laatste keer in november dat bijvoorbeeld Whatsapp bellen niet echt soepeltjes verliep Wij zijn natuurlijk ook wel erg verwend.
  Ik zelf heb ook dual sim, dus wat dat betreft wel handig denk ik. We gaan hert zien, mag de pret niet drukken! Dank weer voor je reactie!

  1. Videobellen kan denk ik inderdaad te zwaar zijn voor veel plekken met WiFi. Je kunt eventueel kijken of er in Hurghada een zeer chique hotel is, daar mag je soms wel gebruik maken van het internet als je iets besteld, of ze hebben dagpassen. Dat heb ik in Cairo gedaan toen ik video’s en foto’s moest uploaden.

   Geen idee waar je een simkaart op het vliegveld kunt kopen, maar ik denk dat ze je daar ook mee kunnen helpen in jouw accommodatie in Hurghada. Waarschijnlijk op de markt of bij een telefoonwinkel in de buurt. 😉

 6. Fijn om even te lezen, jouw ervaringen als reizende vrouw in Egypte. Toevallig ben ik mij nu aan het oriënteren op 1 maand Luxor. Dankjewel voor je delen!

  1. Wat fijn om te horen Ida! Als je wilt weten hoe de huidige situatie in Egypte is kun je Mirjam van Kingfisher Tours even een berichtje sturen. Zij woont in Luxor en kan ook veel delen over het als vrouw rondreizen in Egypte. 🙂

  1. Hoi, wat leuk dat je naar Luxor wilt gaan. Ik snap niet precies wat je met “dat” bedoelt in jouw vraag? Er zijn in Luxor veel hotels en accommodaties te vinden, maar in dit artikel noem ik geen specifieke accommodatie.

 7. Sandra Struyf-Goemans

  hoi,

  Ik reis in december alleen naar Hurghada. Ik boekte reeds mijn vliegtickets.
  Ik wil zelf een appartementje huren als vakantieverblijf. Moet ik bij aankomst op de luchthaven kunnen bewijzen waar ik verblijf?
  (Omdat op het visum het hotel moet vermeld worden waar je logeert). Mag ik ook bij vrienden verblijven?

  1. Hi Sandra, wat leuk dat je in je eentje naar Egypte gaat! Ik ben zelf via de grens tussen Israël en Egypte gereisd, maar volgens mij heb ik toen het adres van mijn eerste accommodatie gegeven (met vrienden hadden we een vakantiehuis gehuurd voor een week). Als je al een adres hebt van een appartementje kun je die geven, maar ik denk niet dat ze er daadwerkelijk achteraan gaan om te kijken of je daar daadwerkelijk verblijft. De enige reden die ik kan bedenken dat ze het adres nagaan is als je langer dan 6 weken (4 weken visum + 2 weken “bedenktijd” of je in Egypte wilt blijven) in het land bent. Veel plezier gewenst en laat het gerust weten als je nog andere vragen hebt! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *