[:nl]12 reistips als je als vrouw alleen in Egypte reist[:en]12 travel tips for solo female travelers in Egypt[:]

[:nl]“Is het wel veilig, om als vrouw alleen in Egypte te reizen?” Het is een van de meest gestelde vragen die ik kreeg én krijg over mijn reis naar Egypte. En het is logisch. Vrouwen worden in een Arabisch land als Egypte anders behandeld en hebben andere rechten dan dat we in Westerse landen gewend zijn. Mede ook door wat er de afgelopen jaren in de media te zien is geweest lijkt het alsof je als vrouw wordt aangevallen zodra je het vliegveld verlaat.

Ik heb 6 weken door Egypte gereisd, het merendeel in mijn eentje. Hoe was het nou om als vrouw alleen in Egypte te reizen? Vooral erg leuk, want Egyptenaren zijn ontzettend behulpzaam en gastvrij. Maar natuurlijk gelden er wel andere regels en is het anders reizen dan bijvoorbeeld in Europa. Als je je van tevoren inleest over de gewoonten en gebruiken red je je prima in Egypte, ook in je eentje als vrouw. Ik hoop dat deze blog je overtuigt dat ook vrouwen (alleen) in Egypte kunnen reizen!

Lees ook: rondreizen in Egypte – verschillende routes + video

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

Lees ook: voorbereid op reis naar Egypte – alles wat je moet weten voor vertrek

1. Denk na over je kleding

Probeer je zo degelijk mogelijk te kleden. Het is belangrijk om met name je knieën en schouders te bedekken. Sommige mannen zul het als aanstootgevend ervaren als je met korte kleding rondloopt. Als je jezelf wat meer bedekt zul je zeker minder door mannen worden lastiggevallen. In sommige Arabische landen zoals Iran moet je als buitenlandse vrouw verplicht een hoofddoek dragen, maar dit is in Egypte niet het geval. Op de meeste toeristische stranden kun je je met een bikini of badpak vertonen, maar op stranden met veel locals dragen de vrouwen meestal een boerkini. Je hoeft geen boerkini aan te schaffen, maar houd bijvoorbeeld wat kleding aan als je op zulke stranden het water in wilt gaan.

Luxor-Egypte

2. “Ben je getrouwd?

Egyptenaren zijn vrij direct. Wanneer ze je naam en nationaliteit weten zullen ze al snel vragen of je getrouwd bent of een vriend hebt. Zelfs getrouwde mannen vragen dit, dus het is niet altijd een teken dat ze geïnteresseerd in je zijn. Voor hen is het simpelweg een normale vraag om iemand wat beter te leren kennen en zijn/haar achtergrond te begrijpen. Maar sommige mannen zullen wel degelijk interesse tonen in buitenlandse vrouwen. Als je antwoordt dat je een vriend thuis hebt zullen ze alsnog voorstellen dat je er ook eentje in Egypte nodig hebt. Als je het vervelend vindt om hier iedere keer op te moeten reageren is het slim om een ring om je ringvinger te doen en te zeggen dat je al getrouwd bent. Dan laten de meeste mannen je wel met rust.

Luxor-Egypte

Lees ook: 5 tips voor alleen reizen op Cuba + video

3. Fotomomentje

Zowel mannen als vrouwen zullen waarschijnlijk met je op de foto willen. Voor hen is een foto met een buitenlandse vriend of vriendin echt iets om mee te pronken en ze zijn er trots op dat je met hen op de foto wilt gaan. Ik heb hier nooit zo’n problemen mee (misschien omdat ik zelf ook constant foto’s van anderen maak), maar als je dit niet prettig vind moet je dat gewoon duidelijk aangeven.

Alleen-reizen-vrouw-Egypte

4. Oogcontact

Probeer oogcontact met mannen een beetje te vermijden. Dit gaat soms tegen mijn natuur in, want ik vind het normaal dat je mensen in de ogen aankijkt als je met hen praat. Maar in Egypte zien mannen dit soms als verleiding en die indruk wil je natuurlijk niet geven. Dit verhelp je op straat ook al snel door een zonnebril op te zetten. Hiermee ‘vergroot’ je de afstand met mannen op straat.

Aswan-Egypte

5. Mannen wel of geen hand geven?

Voor Westerlingen is het normaal om iemand een hand te geven bij een ontmoeting. Je zult als vrouw merken dat niet alle Egyptische mannen automatisch hun hand uitsteken. Als een man streng religieus is zullen ze zelfs helemaal niet hun hand uitsteken naar een vrouw. Het is altijd even aftasten hoe de begroeting gaat verlopen. Wil je er zeker van zijn dat je niets verkeerds doet? Begroet dan met “salaam aleikum” en leg je hand op je borst, aanvullend met een knikje. Een knuffel tussen mannen en vrouwen in het openbaar is overigens al helemaal not done.

Aswan-Egypte

Lees ook: Luxor in Egypte, land van de baksheesh

6. Achterbank van de taxi

Ga tijdens een taxirit achterin zitten. Voor Nederlanders is het vaak gebruikelijk om naast de chauffeur te gaan zitten, maar als je als vrouw alleen reist in Egypte kun je beter achterin gaan zitten. Zo laat je duidelijk zien dat je alleen geïnteresseerd bent in de rit.

Aswan-Egypte

7. Vertel nooit waar je verblijft

Egyptenaren kunnen soms best directe en persoonlijke vragen stellen tijdens een korte ontmoeting. Vaak zullen ze je ook vragen waar je overnacht, maar vertel nooit waar je slaapt. Zorg wel dat je een verhaal klaar hebt. Ik vertelde meestal dat ik bij vrienden van mijn familie (Nederlandse vrouw, Egyptische man) overnachtte. Ze weten dan dat er al voor je gezorgd wordt en zullen je dan ook minder lastig vallen met aanbiedingen en dingen die zij voor je kunnen regelen. 

Sahara-beach-camp-Sinai-Egypte

8. Deel je locatie met een bekende

Een beetje tegenstrijdig met het vorige punt, maar deel je locatie met iemand die je vertrouwt zoals een familielid of een vriend(in). Toen ik in Cairo werd uitgenodigd om met iemand thee te drinken voelde mijn intuïtie goed, maar besloot ik om toch nog even mijn locatie te delen met een goede vriend. Je kunt tegenwoordig via Whatsapp jouw live locatie versturen waardoor de ander exact weet waar je bent en wanneer je je verplaatst. Tot op een paar meter nauwkeurig! Ook wanneer je bijvoorbeeld een dag naar een verlaten plek gaat of alleen gaat wandelen is het verstandig om dit te doen. Een telefoonapp die populair is onder mijn Amerikaanse vrienden om elkaar te vinden (en in de gaten te houden) is Find My Friends.

Lees ook: 11 redenen om Egypte op jouw bucket list te zetten

Piramides-Egypte

9. We are not going Dutch

Voor Egyptenaren is het ondenkbaar dat een vrouw haar eigen eten of drankje betaalt, althans niet in het openbaar. Je kunt dan beter achteraf iets geven, wanneer er minder mensen ‘meekijken’. Of als je de familie ontmoet kun je het aan de moeder of vrouw van degene die je getrakteerd heeft geven. Tegenover de bediening in een restaurant zal een Egyptenaar je namelijk niet snel mee laten betalen.

Eten-Egypte

10. Sporten in het openbaar?

Sporten als vrouw in het openbaar is vrij lastig. En niet alleen om de temperatuur. Tijdens het hardlopen zal er behoorlijk naar je worden gekeken. Het is niet onveilig, maar je kunt je wel ongemakkelijk voelen. Bovendien is er in de meeste steden ook niet echt ruimte om lekker te rennen. In de meeste steden zijn er lokale sportscholen waar je voor €1-2 euro kunt sporten met apparaten waar je je veel meer op je gemak voelt.

Sahara-beach-camp-Sinai-Egypte

Lees ook: 13 dingen die je wilt weten over de piramides in Egypte

11. Eten in Egypte

Wist je dat ze in Egypte speciale cafés en restaurants hebben waar alleen vrouwen mogen komen? Daarnaast hebben sommige restaurants een speciaal vrouwengedeelte, dat afgeschermd wordt door een muur of scherm. Op die manier kunnen Egyptische vrouwen op hun gemak en veilig buiten de deur eten.

Gezond eten is soms trouwens een beetje zoeken in Egypte, maar de lokale keuken is diverser dan dat veel mensen denken. Er zijn veel vegetarische gerechten (denk aan falafel, koshari, salades, baba ghanoush, foul, hummus) en anders regelt de kok meestal wel iets voor je. Via Happy Cow kun je bekijken welke vegetarische en veganistische opties er in Caïro te vinden zijn. En in Luxor vind je zelfs een veganistische ijssalon: Wenkies.

Markt-Aswan-Egypte

12. Neem extra tampons mee

Ik gebruik zelf een menstruatiecup waardoor ik al jaren geen tampons meer gebruik, maar tampons zijn in veel niet-westerse landen niet gemakkelijk om in winkels te vinden. Neem dus vanuit thuis een aantal extra tampons mee – voor jezelf of voor een ongelukkige medereizigster. Ook in de toeristische gebieden is het soms wel mogelijk om een doosje tampons te vinden, al zijn ze vaak wel een stuk duurder (omdat ze geïmporteerd moeten worden).

Voorbereiding-Egypte

De tips in dit artikel zijn samengesteld op basis van mijn eigen ervaringen en de hulp van Miriam van Kingfisher Tours. Zij woont al jaren in Egypte en weet inmiddels hoe je als vrouw gemakkelijk met iedere situatie in Egypte kunt dealen. Heb jij nog meer tips voor vrouwen die reizen in Egypte? Laat het me hieronder in een reactie weten!

[:en]”How the hell did you do it, traveling by yourself as a woman in Egypt?” It’s this frequently asked question everyone has about my trip in Egypt. And of course I don’t blame them. Egypt is not a place where it’s common for women to travel by themselves. Especially for Egyptian people it’s hard to understand why a girl would travel alone in Egypt. It’s simply not common at all in their culture, so I don’t blame them for thinking this way. Also the image that the media is showing of “dangerous Egypt” is not helping at all. Soms people probably expected that I would be kidnapped within a day in Egypt.

I traveled for 6 weeks in Egypt, mostly by myself. And guess what? I am still alive, healthy and not kidnapped at all. I had an amazing time, partly because of the kindness of many Egyptians. Even though they don’t always understand the Western culture, they wanna make sure people feel safe in their home country – especially women.

Of course there are some cultural differences between Egyptians and Western people like me. But if you know this before and be prepared for it I don’t see why you can’t go as a female solo traveler to Egypt!

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

1. Choose your clothes wisely

Crop tops and shorts are amazing, but they are not the best choice for your outfits in Egypt. Egyptians are pretty liberal in their way of thinking, but still… You don’t want to give people a reason to be offended. You will see a lot of women in a burqa or a at least a hijab. While Egpytians don’t expect you to wear these clothes, it would be nice to at least cover your knees and shoulders. You will definitely notice that people will not stare at you that much. In some places like Dahab or Hurghada you can just wear a bikini, but if you go to more local beaches try to cover yourself a bit more. A lot of women have a burkini , but it also works if you just swim in your shirt.

Luxor-Egypte

2. “Are you married?”

Egyptians have no boundaries if it comes to personal questions. They are pretty straightforward. The moment they know your name and nationality they will probably ask if you are married. And if not, if you have a boyfriend. They probably suggest that you need a boyfriend in Egypt as well. I always answered that I have a boyfriend at home and that one boyfriend is already enough work. Egyptians appreciate a joke, because they joke all the time as well. Don’t take it too personal: for Egyptians this question is just a way to connect and to get to know you. They are not even always interested to be together with you; sometimes even married men ask this question. It also helps if you wear a (wedding) ring, so people that are interested in you will see immediately that you’re not available anymore.

Luxor-Egypte

3. You’re gonna be in A LOT of pictures

Both men and women want to take a picture with you. For them a foreign friend is something to be proud of – and they will share that photo with all their friends the moment it is taken. I don’t have any problems with this (maybe because I’m photographing people all the time as well), but if you don’t want this you have to be really clear and set your boundaries.

Alleen-reizen-vrouw-Egypte

4. Avoid eye contact

Try to avoid eye contact with men as much as possible. For me this was really weird in the beginning, because I look people in the eyes while I talk to them. In the Western world that’s a sign that you’re honest to the other one. In Arab countries it’s the opposite. By avoiding eye contact you show the other person respect. Eye contact is also seen as a way of seduction and of course you don’t want to give that impression during a normal conversation. While you’re walking in the streets it also helps to wear sunglasses. This way you make the ‘distance’ between you and guys on the street bigger.

Aswan-Egypte

5. Shaking hands or not?

I normally shake hands with people when I meet them back home, but in Arab countries it’s not usual at all if men and women are shaking hands. If you reach out as a woman you will notice some men won’t respond to this. Especially when a man is really religious. You have to check during every conversation. If you want to make sure you are doing the right thing you can put your hand on your chest and say “salaam aleikum”, sometimes followed by a little nod. NEVER give a man a hug in public, this is not done at all.

Aswan-Egypte

6. Back seat of the taxi

If you’re traveling by taxi go sit at the back seat instead of next to the driver. This way you make it clear that you’re only interested in the ride and nothing else, because physically you’re creating a bigger distance than sitting in the front seat.

Aswan-Egypte

7. Never tell them where you stay

Like I already said: Egyptians are pretty straightforward. Don’t be surprised if they ask you where you stay. For us it’s a personal question and none of the other person’s business. For them it’s mostly trying to keep the conversation going on. But of course some people have bad intentions and will show up at your accommodation if they know where you stay. Never tell them where you stay, but also be prepared to give them an answer. Of course you can tell them it’s none of their business where you stay. But if you wanna be more polite you can say that you stay with family friends or family members who moved to Egypt. This way they know people are looking out for you already and bother you less with things that they can arrange for you.

Sahara-beach-camp-Sinai-Egypte

8. But do share your location with a friend

Don’t share your location with the people on the street, but do share it every once in a while with a familiar person, like a friend or a family member. When I was invited in Cairo to drink some tea my intuition felt right, but nonetheless I told a friend who stayed in Dahab where I was. There’s an app you can use for this as well: Find My Friends. In this app you can give someone permission to track your GPS signal. Also Whatsapp gives the opportunity to share your location for a specific time. This is also smart to do if you go hiking by yourself or go to an abandoned place.

Piramides-Egypte

9. We are not going Dutch

I’m Dutch and for us it’s common to split the bill. Fair, right? In Egypt this is not common at all and men will definitely be offended if you even suggest this. At least in public. If you wanna give the other person something, do it while there are no other people around to ‘judge’ them. It’s also an idea to give it to the mother or wife of the person who paid for your food or drinks.

Eten-Egypte

10. Exercise in public?

As a lady it’s not usual to exercise in public areas like the park. Not only because of the temperature (it can get pretty hot in Egypt!), but also because people will definitely look at you in a strange way. It’s not unsafe to do it, but definitely not enjoyable either. In most cities you can go to the gym for €1-2 euros a day where you can go crazy.

Sahara-beach-camp-Sinai-Egypte

11. Food in Egypt

You can eat and sit together with men while you eat in restaurants. But did you know they have special cafés and restaurants in Egypt, only allowed for women? This way women can spend time together in a way they feel safe and not intimidated by men. There are also some restaurants with a separate room for women only.

Healthy food is not always easy to find in Egypt. But I think the Egyptian kitchen is much more diverse than most people told me. Of course there are a lot of vegetarian dishes like falafal, koshari, salads, baba ghanoush, foul and hummus. But even if they don’t have it on the menu most of the times the cook can make you something vegetarian anyway. You can use the website Happy Cow to check if they have any vegetarian or vegan options in cities like Cairo. In Luxor you can try the vegan ice cream at Wenkies.

Markt-Aswan-Egypte

12. Bring some extra tampons

I use a menstrual cup because I hate tampons and it’s more sustainable than tampons as well. But if you do use tampons: bring some extra! In some non-Western countries like Egypt it’s not common at all to find tampons in the pharmacies. If they are not for yourself you can probably help a fellow female traveler. In the more touristic areas of Egypt you can find them in the pharmacy as well.

Voorbereiding-Egypte

The tips in this article are based on my own experiences, combined with the help of Miriam of Kingfisher Tours. She is already living in Egypt with her family for years and has a lot of experience how to deal with every situation in this country. Do you have any more tips for girls traveling in Egypt? Let me know in the comments below![:]

Reacties via Facebook account

comments